În mod sigur, NU prețurile îi dau acum coșmaruri lui Isărescu…

de Moise Guran

Când Isărescu a zis că se pregăteşte să crească dobânzile, întrucât e cererea prea mare în România, nimeni n-a mai înţeles dacă anul acesta vom avea sau nu inflaţie, în condiţiile scăderii TVA-ului în valuri. Nu, Isărescu nu poate fi atât de îngrijorat de inflație şi, aşa cum v-am spus, acest tip de intervenţie verbală poate fi mai mult o strategie, căci Isărescu nu va spune niciodată cât ar trebui să fie euro faţă de leu. Spune doar că e exces de cerere.

01 editorial isarescu wall

A doua zi după ce Isărescu s-a arătat îngrijorat de inflaţie, a venit un sondaj (EY Romania, în 400 de companii) care arată că 90% dintre firmele româneşti vor să facă anul acesta creşteri de salarii de până la 20%. Bine! Bineee! Dar oare câte dintre firmele româneşti estimează şi o creştere a producţiei? Mult mai puţine, asta e clar, de vreme ce doar unul din trei patroni vrea să mai angajeze oameni, dar nu mulţi, aşa, o creştere de 5%. Prudenţă, aşadar, în privinţa expansiunii economice, dar certitudini multe în privinţa creşterilor salariale.

Iarăşi, e bine, nu poţi să critici asta, toţi vrem salarii mai mari… Să-mi daţi voie totuşi să observ, deocamdată, că patronii români sunt mai degrabă reactivi decât proactivi, cei mai mulţi intenţionând să-şi recompenseze angajaţii pentru rezultatele bune de anul trecut, decât să-i stimuleze pentru viitor.

Dar ce-i veni lui Isărescu să se supere pe salariile noastre? Și de ce crede guvernatorul BNR că, dacă ne cresc salariile, vor creşte şi preţurile? Simplu, pentru că asta se întâmplă atunci când salariile cresc mai repede decât producţia… Încep, uite! să vorbesc şi eu ca tovarăşul Nicolae Ceauşescu… dacă nu producem suficient, de unde o să cumpărăm tovarăși? Din import! Evident, grija asta nu o avea Ceauşescu, că pe atunci nu importam decât materii prime de la ruşi.

Acum e altfel, iar Isărescu ştie că exact salariile, care au luat-o semnificativ înaintea PIB-ului, vor lărgi calea produselor străine care, în final, le vor sufoca pe ale noastre aici, la noi acasă. Deja, anul trecut deficitul comercial a sărit cu 25%! Alooo! Păi suntem iar în 2008?

Aşa că Isărescu s-a gândit să ne spună că scumpeşte banii. Ceea ce eu nu cred că va face prea curând, nu prin ridicarea dobânzii de referinţă, cel puţin… Dar eu, ca jurnalist, pot doar să constat, pricepe cine doreşte… lui Isărescu îi rămân tot mai puţine opţiuni în afara unei decizii de creştere a cursului de schimb. Și mi se pare că aud deja şi un ceas care ticăie…

stiri verificate

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la În mod sigur, NU prețurile îi dau acum coșmaruri lui Isărescu…

 • gabi
  Martie 1, 2016 la ora 08:20

  Pe scurt, da Moise suntem iar in 2008. Singurul surprins de asta e chiar tovarasul Isarescu. Imobiliarele au avut un boom de chiar 30% in ultimul an in unele orase, datorita… aici te las pe tine sa ne spui. Dar nu e bai ca domnul Isarescu e preocupat de doctoratul stim noi cui… Frumoasa tara avem!!!

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 1, 2016 la ora 08:03

  Dar vedeti, daca firmele vor sa creasca salariile angajatilor cu pana la 20% pentru ca au avur rezultate bune anul trecut, inseamna ca a fost productivitate si cresterea salariilor se justifica prin cresterea productivitatii. Ok, vad ca nu stam bine la deficit ocmercial oricum, si este prgnozat sa creasca. http://www.capital.ro/cnp-a-revizuit-in-crestere-la-59-estimarile-privind-deficitul-comercial-in-2016.html

  Răspunde
   
 • Paul
  Martie 1, 2016 la ora 01:55

  Daca d-l Isarescu crede sincer ca legile economice sunt naturale, atunci cursul leului este in raport corect cu euro. Ce poate critica dumnelui este ca de example acest raport este cauzat de investitii straine inloc de crestere economica.
  Ce sunt eu suparat pe dansul este ca BNR nu are un fond administrat profesional si banii pe care expatii ai trimit in tara sa se duca acolo. Atunci el va putea cumpara afaceri administrate prost dar care pot fi rentabilizate.
  Il vad insa irosindu-se in dispute cu parlamentul. In privinta legii darii in plata nu are dreptate. SUA are aceasta lege si nimeni nu se vaicareste. Bancile sunt ca pisicile oricum le-ai arunca cad tot in picioare.

  Răspunde
   
 • cata
  Februarie 29, 2016 la ora 23:41

  Cresc salariile ca facem o treaba cel putin la fel de buna ca in vest pe salarii de mizerie. La un salar de 250€ daca mai adaugi 50 de euro e 20%. Partea amuzanta ca managerii la mega corporatii au dat cu biciul in angajati si se face saveing peste tot unde se poate, hartie, spatii, scaune, telefoane, sapun sau chiar hartie igienica de la baie. Din cauza ca asupresc angajatii si tin de banii firmei mai primesc j de mii de euro bonusuri.

  Răspunde
   
 • Divort Rapid
  Februarie 28, 2016 la ora 18:27

  Daca cresc salariile se diversifica consumul prima data abia mai pe urma cresc preturile. Nu ar trebui sa se arunce ca Mama Omida la ghicit ca nu se stie!

  Răspunde
   
 • Marius
  Februarie 28, 2016 la ora 12:18

  Interesant articol…. dar pana la urma tot la politica lui Ceausescu o sa ajungem, pentru a salva tara de „Capitalism si sclavagie”…
  Majoritatea specialistiilor nu pleaca din cauza salariior, ei pleaca din cauza birocratiei si a „neamurilor sus puse – asa numitii specialisti”.
  Lucru care a inceput sa se intample si in firmele Multi-nationale.

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Februarie 28, 2016 la ora 11:30

  Cea mai buna miscare pe care ar putea sa o faca dl Isarescu(daca nu ” ar fi de moda veche” sau lipsit de curaj), e vanzarea unei cantitati de aur din rezerva visteriei BNR, pret bun momentan al aurului, iar ulterior rascumpararea lui. Iar lichiditatea obtinuta ar creea o ” stare de confort”.

  Răspunde
   
 • Alex
  Februarie 28, 2016 la ora 11:26

  Adica vrea sa ne saraceasca din dobanzi, ca sa nu mai cumparam produse straine ? pai si dobanda unde se duce ? nu tot la banca straina ?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 27, 2016 la ora 17:14

  Sunt unii care de-abia asteapta sa fluctueze cursul valutar. Poate le-o mai iesi si lor de-o ciorba din specula. Dar, al naibii curs, se incapataneaza sa fie constant. Ba mai scade puuutin, ba mai creste puuutin. Da’i tot pe-acolo, indiferent cat prevestesc jurnalistii prapastii cu deflatie, inflatie si prabusiri de curs. Cursu’, nimic! E constant, fir-ar sa fie! Ei, uite de-aia mi-e drag mie domnul Isarescu, chiar daca nu sunt intotdeauna de acord cu domnia sa.

  Răspunde
   
 • Kapital
  Februarie 27, 2016 la ora 15:34

  BNR va intra in razboiul valutar mondial de voie, de nevoie. Acest razboi a fost declansat de Fed in 2008, continuat de BCE in 2015 si PBOC (people bank of china). Cursul e singura supapa pt o economie in loan slab productiva, fara valoare adaugata. Grecii n-au avut aceasta supapa si sunt in colaps. Noi vom profita de ea…

  Răspunde
   
 • Marian
  Februarie 27, 2016 la ora 13:06

  Stam mai rau ca în 2008, dar nu o să spună jurnaliștii să creeze panică în an electoral

  Răspunde
   
 • Kristina
  Februarie 27, 2016 la ora 11:07

  Omul (guvernatorul Isarescu)a spus-o clar si raspicat:
  „se poate contesta orice lege,mai putin legile economice..”
  Si pe bună dreptate,cam asa stau treburile si pe la noi.

  *cat privesc mărfurile din import, domnule jurnalist:omul se uita in buzunar apoi cumpara.asta nu inteleg producatorii interni care ne măresc prețurile nejustificat.
  Il întreb pe al meu:ai îmbunătățit marfa,ai adus calitate,uite
  aia de afara cu ce pret o aduc..Si ce calitate are!
  .da din umeri ,se holbeaza la mine si imi spune ca el o creste,si schimba prețul iar la o lună

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase