Cum se vede România prin cifrele DNA

de Moise Guran

Probabil doamna Kovesi a fost în copilărie acel gen de fetiță care, atunci când Moș Crăciun îi aducea o păpușă, plângea că ea ar fi vrut mitralieră… Glumesc desigur, dar Artistul Vasile a insista să fie Moș Crăciun într-o astfel de ipoteză. (În redacția Biziday am avut chiar o dezbatere dacă să o facem Rambo sau Terminator. Era mai greu de recunoscut cu ochiul ăla roșu de robot.) Mai verosimil pare scenariul în care spiritul sportiv al fostei jucătoare de la Naționala de baschet are legătură cu faptul că an de an DNA își tot depășește cifrele. Unde vor ajuge în ritmul ăsta. Dar noi? Serios acum, Laura Codruța Kovesi este doar interfața vizibilă a performanței câtorva sute de oameni, procurorii și polițiștii DNA, niște oameni care nu, nu mai sunt singuri ca Stalone în Rambo ci au o bună parte a populației României de partea lor. Dar haideți să vedem cum se vede țara noastră prin cifrele DNA-ului.

intro pbz

Păcatul bilanțurilor DNA este că, în esență, ele reprezintă o abundență de cifre. DNA-ul nu face conferințe de presă, nu prea dă nici declarații, decât în mod excepțional, nu răspunde la întrebări… ci doar face rechizitorii. Și, cu toate acestea, DNA-ul este în fiecare zi la știri, de regulă în deschiderea jurnalelor.

Anul trecut DNA a făcut 1250 de dosare cu peste 500 de șefi, demnitari, politicieni, primari, miniștri și chiar una bucată prim ministru, trimiși în judecată. În ultimii trei ani, acest număr a crescut de cinci ori și, statistic, doar 8% dintre ei scapă… De exemplu, din 981 de sentințe definitive pronunțate anul trecut, doar 11 inculpați au fost achitați. DNA-ul este al dracului de eficient, statistic, de cancer ai mai mari șanse să scapi decât de DNA. (Bine, comparația nu e cea mai bună, dar o las că poate se mai înspăimântă careva.)

Ceea ce este, desigur bine, ca să-i răspund doameni Kovesi la una dintre întrebările pe care le-a lansat către societate, la acest bilanț. Este, la fel de sigur, rău că avem atât de mulți corupți, dar nu, faptul că DNA-ul scoate mai mulți la suprafață nu înseamnă în mod neapărat că numărul lor este în creștere. Îi aveam și înainte, atâta doar că nu eram poate nici noi conștienți de dimensiunea acestui fenomen din țara noastră.

Pe de altă parte, DNA-ul a apărut într-o anumită conjunctură a istoriei și este în esență reacția de răspuns a societății noastre împotriva acestor paraziți înfiorători care ne țin în foame de 25 de ani, ne schilodesc economic, politic și ne frânează chiar dezvoltarea socială. Nu cred că DNA-ul trebuie analizat mai mult de atât, nu mai are sens, DNA-ul își face treaba ca un antibiotic, care chiar al dracului de eficient, nu îți ține de foame și nici nu te ajută să muncești. Ceea ce evidențiază problema limitelor DNA, de la care societatea a ajuns să aștepte mai mult decât poate face. Și probabil aici bate doamna Kovesi cu întrebarea… a dus acest efort la instituții mai curate ale statului român?

Probabil că nu. Pentru că instituțiile le facem noi. Noi îi trimitem în Parlament, prin Consilii Județene și Locale, la Primărie și la Guvern. Iar apoi ei își fac în numele nostru legi prin care își lasă portițe ca să poată fura, dar își fac și legi blânde, legi cu imunități, sau care să le permită să scape ușor, cu suspendare. Iar apoi se întorc la noi să le redăm puterea prin alegeri. DNA-ul arestează, acuză, trimite în judecată, într-un anume grad DNA-ul chiar răspunde unei nevoi de răzbunare a societății. Când pică unul, adversarul său politic se bucură că îi face DNA-ul treaba, uitând apoi că și el, cel care îi va locul va fi tentat și, probabil, va ajunge la DNA. Miniștri vin și pleacă, unii cu cătușe, alții cu suspendare, lumea cască gura la televizor, aplaudă DNA-ul dar paradigma este aceeași. Ea nu ține de sistemul democratic, ține de imaturitatea acestei democrații, a noastră, incapabile să obțină mai mult de la lideri.

Dacă nu depășim această fază, minunea DNA își va depăși și ea cele trei zile de grație, chiar dacă, uite, durează deje de mai mulți ani… La scara istoriei unei nații, anul e zi. Probabil și lupta anticorupție se va banaliza, cifrele de la bilanțul anual al doamnei Kovesi ar putea să mai crească… așa și? Vom deveni din ce în ce mai puțin interesați, reușind cel mult să ne arate cât de mare și urât este fenomenul corupției.

Problema este că, dacă n-ai ambiția frumosului, și cu urâtul ajungi să te obișnuiești.

PS Ați sesizat ce aer de înmormântare era la Bilanțul DNA. Felicitări seci, reci… doar Livia Stanciu, șefa Înaltei Curți părea că se bucură. Parcă și Raluca Prună a scrâșnit din dinți când a declarat că va propune reînvestirea doamnei Kovesi. Ok. Era nefiresc să nu o propună. 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Cum se vede România prin cifrele DNA

 • Animalutul20
  Februarie 27, 2016 la ora 02:35

  Moise, dar nu cumva parnaia e prea putina???? Ca daca un derbdeu prlamentar fura 2-3 mil de euroi si ia 3-4 coti de parnaie cred ca merita riscul – DNA-ul il condamna dar el ramane cu banii……poate ar trebui sa fie pedepse de 15-20 de ani de parnaie ca sa descurajam ciordeala????

  Răspunde
   
 • Urzica
  Februarie 26, 2016 la ora 18:40

  Ma intreb ca simplu cetatean al Romaniei,cealalta jumatate de miliard merg la anchetele DNA ? Nu stiu ma intreb …

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Februarie 26, 2016 la ora 21:36

   Despre ce miliard vorbiti?

   Răspunde
    
 • Pau Maria
  Februarie 26, 2016 la ora 16:37

  Am vazut interventia ta de azi la Digisport despre Steaua.Ai uitat sa spui ca Becali a cumparat-o in 2002 sau 2004 de la Paunesti nu de la Armata. Aia aveau voie sa o vanda? Si performantele le-ai considerat raportat la ’86, dar intre 86 si 2004 ce performante a avut echipa de fotbal? Nu cumva a mers in jos, adica sigur a coborat sub realizarea din 86, iar Becali a inceput sa faca performanta dupa ce a cumparat-o.Oricum suna a escrocherie toata povestea, inclusiv evaluarea.Poate ca la un momenntdat va fi de competenta DNA fiindca sefii din armata au facut cam multe porcarii cu proprietatile, de parca ar fi mostenirile lor personale nu ale unei institutii de stat.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Februarie 26, 2016 la ora 15:50

  Am si eu o intrebare:despre A N I (Agentia Națională pt.Inegritate)se mai stie ceva?
  se pare ca a dispărut odată cu seful ei d-nul Horia Georgescu.
  nu avea logica sau incurca 🙁

  Răspunde
   
 • Un Patriot
  Februarie 26, 2016 la ora 15:26

  Mesajul D.N.A. face referire la lipsa noastră de reacție față de corupție. Consider că ni se cere nouă, cetățenilor, o implicare activă în această luptă, și anume: nu da/nu lua șpagă, denunță când vezi că se dă/se ia șpagă. Pe de altă parte, avem și mesajul ministrului Justiției privind reînvestirea actualului șef al D.N.A., care, consider eu după cei 7 ani din curtea școlii, anunță punerea sub urmărire a unor indivizi mult așteptați (nu doar parlamentari).

  Răspunde
   
 • Dionise Mihai
  Februarie 26, 2016 la ora 12:29

  Este consecință politici care sa dus înainte de înființarea DNA.ca sa vedem un comportament civilizat trebuie sa treacă ceva timp

  Răspunde
   
 • Andrei
  Februarie 26, 2016 la ora 11:31

  Fara pocainta sincera, o reinoire morala, DNA-ul nu are sort de izbanda. Dar na, azi „omul este masura tuturor lucrurilor”, nu are nevoie de pocainta, nu vrea sa stie de Dumnezeu care „va aduce orice fapta la judecata”. Singura instanta morala e el insusi…si se pare ca bunul simt, constiinta e alterata foarte grav, la noi dar si in restul lumii!Oricum, Hristos a venit ca noi sa putem sa reincepem o viata noua prin El,dar trebuie pocainta… . Totusi am speranta!

  Răspunde
   
 • daniel
  Februarie 26, 2016 la ora 11:30

  Atita timp cit vor fi pedepsiti doar cu suspendare sau cu arest la domiciliu ,fenomenul nu va fi oprit niciodata,mai mult decit atit averile nu li s-au confiscat,doar se folosesc resurse pentru prinderea lor,ca apoi sa le dea drumul.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Februarie 26, 2016 la ora 14:45

   Nu este nimeni pedepsit cu arest la domiciliu. Aceasta este o masura preventiva, nu punitiva. Greseala pe care o vad eu, este ca timpul petrecut in arest preventiv la domiciliu, deci timpul petrecut acasa in tot confortul obtinut cu banii furati, se scade din pedeapsa. Pentru mine este o aberatie si n-ar trebui sa existe. Intre controlul judiciar si arestul preventiv, eu nu vad rolul arestului la domiciliu, doar ca a fost introdus in lege de cei care banuiau ca vor fi prinsi si care sperau sa petreaca cat mai mult timp din pedeapsa, in arest la domiciliu.

   Răspunde
    
 • Viorel
  Februarie 26, 2016 la ora 11:11

  8% dintre ei scapă… De exemplu, din 981 de sentințe definitive pronunțate anul trecut, doar 11 inculpați au fost achitați.
  Se pare ca e un calcul incorect

  Răspunde
   
  1. Toma
   Februarie 26, 2016 la ora 12:20

   daca citim cu punctuatie, media pe ultimi 3 ani e de 8%, iar anul trecut a fost putin peste 1%

   Răspunde
    
  2. Marius
   Februarie 26, 2016 la ora 12:52

   8% din 981 înseamnă 78.
   Dacă numărul de sentințe este egal cu numărul de inculpați atunci 8% sentințe de achitare înseamnă 78 de inculpați achitați…

   Răspunde
    
 • Alex
  Februarie 26, 2016 la ora 10:37

  Ma bucur ca DNA a aparut din nevoia de răzbunare a societatii. Credeam ca DNA a aparut din nevoia de imbunatatire a sistemului de JUSTITIE

  Răspunde
   
  1. Liviul
   Februarie 28, 2016 la ora 00:00

   Ouch… Dar ce frumos ai spus!!

   Răspunde
    
 • Andrei
  Februarie 26, 2016 la ora 10:35

  Artisitul Vasile, jos palaria!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 26, 2016 la ora 10:20

  Partea inspaimantatoare este alta. Anume, ca desi performantele DNA sunt remarcabile, iar numarul condamnarilor este in crestere, Aceste lucruri NU constituie motive de descurajare pentru infractori. Chiar in acest moment eu, cetateanul contribuabil, sunt furat fara frica. Asta inseamana ca fie infractorii sunt masochisti si le place la parnaie (nu se confirma), sau ca sa furi este foarte rentabil in Romania. Adica, pedepsele sunt foarte usoare in raport cu prejudiciul cerat, iar recuperarea valorilor furate NU se intampla NICIODATA. Vedeti, asadar, eu nu sunt foarte multumit de activitatea DNA, ori a justitiarilor tip Rambo din patria noastra, pentru ca spre deosebire de scenariul Rambo, eu nu prea am sentimentul ca mi s-a facut dreptate. Bunurile furate NU mi-au fost restituite, iar asta ma inspaimanta, pentru ca pot fi furat oricand, iar si iar…Asta chiar se intampla in timp ce eu scriu aici, cineva imi fura din avere si nu va fi pedepsit, ori bunurile nu-mi vor fi returnate niciodata.

  Răspunde
   
 • Negustorul din Obor
  Februarie 26, 2016 la ora 09:40

  Pacat ca DNA este speriat de afacerile securistilor – practicate prin firme capuse in fostele piete publice.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase