Spuneți-mi că toate acestea sunt coincidențe…

de Moise Guran

Aseară, în timp ce editam știrea cu ridicarea imunității lui Gabriel Oprea, la televizor Prelipceanu și Mîndruță vorbeau de mineriadă, în contextul capturării lui Romeo Beja, locotenentul lui Miron Cozma, condamnat și el la 5 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat, în urma mineriadelor din 1998-1999. Era trecut de ora 20, mă grăbeam, nu luasem o decizie dacă să discutăm sau nu și la Biziday știrea despre capturarea lui Beja iar de la televizor înțelegeam că fusese capturat din prostie, Beja revenind în țară pentru că ar fi calculat prost termenul de prescripție. În față aveam discursul lui Oprea din Senat, în urechi povestea prostului, când mi s-a aprins un bec în creier. Iar apoi becul a început să pâlpâie insistent…

lider mineri 3 pbz

În Senat, Oprea nu le-a mai cerut colegilor săi să îl dea pe mâna Justiției. Le-a cerut să îl apere. Nu mai e vorba de o vrăjeală cu girofaruri, e vorba de plângerile făcute la DNA de trei ofițeri DIPI, în legătură cu reînființarea ilegală grupului Acvila, dar nu la Jandarmerie, așa cum prevede legea, ci în cadrul acestui serviciu secret subordonat direct lui Oprea. Acvila a fost o unitate cu atribuții similare SPP, secretizată însă total de Oprea și desființată imediat după căderea acestuia. În esență, putem intui că Acvila l-a protejat pe acest demnitar asupra căruia planează grave acuzații de abuz împotriva altor servicii ale statului român. Dar de ce ar fi fost Oprea în atenția SRI, de exemplu? Doar l-au ținut toți în brațe, inclusiv SRI, până la final. Dar dacă nu SRI l-a ținut în brațe ci șefii politici ai SRI? Sau ai DIPI? Sau ai serviciului secret al Armatei, despre care aflăm că proteja informativ inclusiv ședințele UNPR. Ce dracu avea atât de secret de vorbit cu ratații ăia, de strânsură, Oprea ăsta, de trebuia să fie atât de protejat? Am presupus că aroganța megalomanică este cea care îl făcea să aibă nevoie de girofar… Dar dacă e mai mult decât atât? Și atunci am dat fuga la știrea cu predarea lui Romeo Beja.

editorial pbz

Fostul lider de sindicat i-a condus pe mineri alături de Miron Cozma în cele două marșuri ale acestora din 1998 și 1999 către București. La momentul respectiv, peste 30 de mii de mineri și, mai ales foști mineri disponibilizați de la Compania Naţională a Huilei au purtat un conflict cvasi-militar cu forțele de ordine, luând prizonieri 2000 de jandarmi, dar fiind în final învinși la Stoenești, în Olt, iar liderii arestați. La vremea respectivă s-a vorbit mult despre coordonarea militară a minerilor, după un plan de desfășurare operativ, dar s-a vorbit și despre trădarea unor generali din MI, care au băgat militari în termen în față, s-a vorbit inclusiv despre prezența în zonă ale unor mașini ale ambasadei Rusiei… dar haideți să nu cădem în povești cu spioni. Nu încă. Deși e clar că mineriadele respective au fost tentative de lovituri de stat (așa a stabilit instanța), că România a fost în pragul unui război civil (pe dealurile de la Cozia, unde s-au desfășurat negocierile cu minerii fusese desfășurat batalionul de infanterie Sf. Gheorghe; luptase în Bosnia, Angola, Albania și era cam tot ceea ce mai rămăsese din Armia română ca forță combatantă pregătită la modul serios de război în epoca respectivă)… și mai este ceva aproape sigur – la vremea respectivă, ofițerul de intendență Gabriel Oprea se transforma în ofițer de Justiție (pff! nici nu există așa ceva) la dreapta lui Miron Cozma.

cozma 1 pbz

Revenim la Romeo Beja, unul dintre liderii de sindicat ai minerilor, remarcat în acele zile de mineriadă televizată. A fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar a fugit în Austria înainte de pronunțarea sentinței, unde a cerut și a primit azil politic și unde s-a ascuns 11 ani. Până ieri. Putea îmbătrâni în Austria, dar a ales să se întoarcă în țară, sau a fost adus.

Putea fi arestat la frontieră, că era dat în urmărire internațională. Dar n-a fost. A venit ieri la Curtea de Apel, într-un termen de rejudecare a propriului dosar. Știrea s-a aflat de la Agerpres, care a aflat-o pe surse. Deci cineva a vrut ca această știre să se afle. Și ea s-a dat la televizor și lumea poate a râs despre cât de prost e fostul miner care a calculat greșit termenul de prescripție. Nu, nimeni nu e atât de prost, iar Romeo Beja probabil a fost însoțit până în sala de judecată, de unde a fost preluat de Justiție și depus la penitenciarul Rahova, de maximă securitate.

cozma 3 pbz

Recunoașteți că întregul mise-en-place, sugerează o posibilă înțelegere între Romeo Beja, fostul locotenent al lui Miron Cozma și Justiția din România. Astfel de înțelegeri se fac pentru înfundarea unor pești mai mari. Care este cel mai mare pește din năvoadele Justiției la acest moment? Evident, Gabriel Oprea.

cozma 2 pbz

Ce făcea Gabriel Oprea la mineriadă? Dracu știe! Știm doar că era un fel de bodyguard pentru Miron Cozma, că armata lui Cozma a încercat o lovitură de stat care, chiar dacă nu a ricoșat într-un război civil, a îngenunchiat România. Pe atunci s-a auzit chiar că în sala de la Mânăstirea Cozia, Cozma l-ar fi pălmuit pe premierul Radu Vasile care îl ruga să nu înainteze cu minerii căci Armata va deschide focul. Nu știu dacă e adevărat, dar în anul următor președintele Emil Constantinescu l-a schimbat pe Vasile, apoi a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat, Ion Iliescu s-a întors la putere iar Gabriel Oprea a fost preluat de Adrian Năstase, construit ca lider politic, îmbogățit de mafia terenurilor din Ilfov, preluat apoi de Traian Băsescu, preluat apoi de Victor Ponta. Era pe punctul de a fi preluat și de Klaus Iohannis (și de Eduard Helvig) când s-a întâmplat accidentul polițistului Gigină, tragedia din Colectiv, știți desfășurarea… Așa că a fost preluat inevitabil de către DNA și lăsat din brațe… se pare de către toți. Trei ofițeri DIPI, (structură condusă la data respectivă de un ofițer SRI, cercetat și el, dar asta poate fi doar o acoperire) fac plângere la DNA împotriva lui Oprea, cerând în același timp statutul de martori protejați cărora viața le este în pericol.

Spuneți-mi acum ce ați înțeles din această înșiruire de fapte și că toate acestea sunt coincidențe…

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

30 răspunsuri la Spuneți-mi că toate acestea sunt coincidențe…

 • radub
  Februarie 26, 2016 la ora 08:36

  Ceva nou în România?Hai să fim serioși.De la revoluție încoace,cu foarte mici excepții,toți exponenții din aparatul politic și administrativ ,împreună cu gașca lor au parcurs trasee dubioase de afirmare și îmbogățire.Vremurile și legile pe care și le-au făcut, au permis și încă permit dezvoltarea unor astfel de specimene.Însăși legea cu prescrierea este o mizerie ce ar trebui desființată total sau prescrierile să fie făcute după 500 de ani.Ca să nu mai vorbim de imunitatea lui pește.Deci……..

  Răspunde
   
 • speranta R
  Februarie 26, 2016 la ora 08:33

  am citit tot,articol si comentarii;
  citesc si gandesc:”prostul daca nu e si fudul,parca nu e prost destul”.
  in tarile civilizate nu ajungi in asemenea functii daca nu ai cultura si educatie;
  la noi dupa cum se vede au ajuns si ajung parveniti”urcati” prin tupeul lor si al gloatei ce-i impinge;
  in tarile civilizate oamenii stiu ca politica se ucupa de tine deci si tu trebuie sa faci politica prin atitudine;
  la noi,”somnul ratiunii(natiunii) naste monstri”
  asa ca,nu mai dati vina pe forte oculte
  din „afara”;vezi fonduri europene…..

  Răspunde
   
 • Marius
  Februarie 26, 2016 la ora 02:31

  Felicitari! Un articol excelent, in special pt unii dintre noi, generatie mai tanara (26 ani). Numai bine, va doresc sa continuati cat mai mult!

  Răspunde
   
 • Adelina
  Februarie 25, 2016 la ora 23:46

  Cu ce viteza se desfasoara ancheta de la Colectiv si ce zvonuri au circulat atunci, este probabil ca oprea sa fie pus in aplicare genocidul, dupa planul implementat si in America. Deci este papusa americanilor 99%. De ce credeti ca si-a cumpareat Audi blindat ulterior? Numai cu planuri mizere s-a ocupat de la revolutie incoace. Cum e posibil o persoana ca el sa fie responsabil de securitatea nationala, defapt asa se justifica toate jocurile ….De oameni cu caracter frumos si intelepti are nevoie Romania la coducere nu de papusi fara creier puse de asupritori pe scena.

  Răspunde
   
 • Mioara
  Februarie 25, 2016 la ora 17:58

  Ar trebui initiata o lege prin care toti cei condamnati pentru fapte de coruptie sa isi piarda dreptul la pensie si sa nu mai poata fi angajati in sistemul bugetar sau in conclucrare cu sistemul bugetar
  Oprea general de carton, uite ce „razboi” l-a facut pe el general

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 25, 2016 la ora 16:04

  „Inca un motiv pentru a realiza cat rau a facut acest personaj (Oprea)…”_In articol este descris faptul ca dl Oprea nu a fost decat un instrument. Altii au fost cei care i-au coordonat activitatea si au facut raul despre care scrieti. Carevasazica, nu era in stare si nici nu merita sa provoace un razboi civil doar pentru a-si scalda picioarele in jacuzzi. Altii au ocupat functiile de Presedinte al Republicii si Prim-ministru. Desi daca ar fi candidat ar fi fost ales, dl Constantinescu s-a lasat „invins de sistem”, iar eu nu-i pot ierta faptul ca a trebuit sa aleg intre Iliescu si CV Tudor. A fost singura data cand nu am votat la alegerile prezidentiale.

  Răspunde
   
 • kts
  Februarie 25, 2016 la ora 15:57

  ce cred eu este ca usor, usor se face transferul de putere de la Est catre Vest.
  iar tot ce pica in acest transfer (a se citi razboi) sunt victime colaterale, sunt de fapt „armele” care au fost folosite la un moment dat pt a prostii multimea.
  „Capeteniile” acestor miscari nu sunt in tara si nici interesati de soarta Romaniei.

  Răspunde
   
 • maria
  Februarie 25, 2016 la ora 14:55

  Spun doar atat.Oare cati ani ne vor trebui sa ajungem la acea minima decenta in care sa traim atat de bine incat sa nu ne intereseze „personajele” trecatoare din politica.Cand am vazut fotografia cu cei”3″ m-a apucat o mila de mine….

  Răspunde
   
 • Emil
  Februarie 25, 2016 la ora 14:46

  Interesantă teorie, trebuie să recunosc. Ştiţi ce lipseşte din ea? Un element cheie al mineriadelor din 99 – bine punctată chestia că a fost lovitură de stat – a fost Vadim Tudor cu aşa zisulk lui partid de „patrioţi”. Şi doi – doar nu credeţi cumva că Oprea o fi fost creierul organizării ăleia cvasi-militare a minerilor? Uitaţi-vă la el, nu poate scoate fraze coerente mai lungi de 10-15 cuvinte, hai să fim serioşi….

  Răspunde
   
  1. Emil
   Februarie 25, 2016 la ora 20:21

   ….citind comentariile postate prin Facebook, văd că a mai adus cineva în discuţie rolul sinistru al PRM-ul şi pe Vadim )peste un an, Wadim Corneliu avea să joace un alt joc sinistrun în politica românească, joc pe cale l-am văzut reluat, 14 ani mai târziu, de către „ilustrul” Tăriceanu)
   Despre ce batalion de infanterie „Sfântul Gheorghe” vorbiţi? Nu a existat şi nu exist aşa ceva în armata română, cu atât mai mult umblat la ora aia prin Bosnia/Kosovo. Au fost „Scorpionii Roşii” de la Craiova şi un batalion de tancuri de la Piteşti. Informaţia cu „Sfântul Gheorghe” v-aţi luat-o probabil de la sătenii adunaţi la cârciuma aia din Costeşti, „La jandarmul tăvălit”.

   Răspunde
    
 • Barnett
  Februarie 25, 2016 la ora 13:53

  Acest individ cu alura si caracter de KGB a mai facut un lucru pt a-si proteja ascensiunea si apoi pozitia: S-A INITIAT IN MASONERIE. Aceasta grupare secreta, de tip mafiot, parte a crimei organizate dicteaza tot ce se intampla in politica tuturor statelor acestei planete. La noi a fost incepand cu 2003 declarata ca fiind de INTERES NATIONAL!!! Asta inseamna ca beneficiaza de FINANTARE DE LA BUGETUL DE STAT SI PRIVILEGII SPECIALE DE LA GUVERN. Toate guvernele de dupa revolutie au fost intesute da masoni. Si faptul ca in mandatul lui Basescu sau Iohannis el a fost unul dintre cei care au ramas pe pozitie, arata ca inaintea alegerilor S-A FACUT UN PACT INTRE VIITORUL PRESEDINTE SI MASONERIE. Diferentele foarte mici cu care a castigat Basescu in ambele tururi de scrutin a fost asigurata de acest pact. Fiti siguri ca defapt el pierduse ambele alegeri! MOARTE MASONERIEI! ROMANI TREZITI-VA!!

  Răspunde
   
 • T
  Februarie 25, 2016 la ora 12:55

  Ma mai repet. suntem la granita dintre NATO si Rusia. sa-i spuneti lui surdu ca nu suntem un teren de desfasurare al activitatilor unor servicii secrete occidentale si estice! Ce mama ei de treaba, chiar toti suntem prosti acuma? oameni ca astia nu ajung asa sus dintr-un cumul de coincidente!

  Răspunde
   
 • Daniel
  Februarie 25, 2016 la ora 12:33

  Daca justitia devine atat de puternica in Romania incat sa inlature de la putere mafia politica din ultimii 26 de ani, atunci tara asta mai are o sansa.

  Răspunde
   
 • alexman
  Februarie 25, 2016 la ora 12:30

  E tare articolul. Multumim mult. Mai treceau cativa ani si aveam un nou Ceausescu-Oprea. Ma bucur ca serviciile,DNA si justitia functioneaza, atfel in ziua de azi ajungeam mai rau ca in Iugoslavia….
  Pe vremea minerilor eram student si am vazut mineri condusi de un civil. Era clar ca totul a fost coordonat.Am vrut sa ma duc la el ca sa ii spun ca nu e bine ceea ce face, dar cred ca luam bataie..Acest aspect al cordonarii minerilor nicicand nu s-a lamurit…Poate face totusi cineva lumina…

  Răspunde
   
 • Liviu
  Februarie 25, 2016 la ora 12:29

  Omul nou.
  Descris de Marx ca fiind scopul imediat (urmatorul nivel) al evoluției, concept interpretat de Stalin și Mao în încercarea lor nereușită de a-l creea și în sfîrșit adus în lume, născut din Ion cel Neprihănit: Generalul Oprea.
  Homo cripto-spvieticus, produsul evoluției corntrolate timp de 100 de ani! Un fel de boson Higgs politic a lui Stalin (gluma de tocilar).

  Răspunde
   
  1. Klopo_Tare
   Februarie 26, 2016 la ora 10:58

   Domnu Liviu, o sa iti confisc expresia ”Homo cripto-sovieticus” si o sa o ajustez un pic pentru uzul personal: Homunculus krypto-sovieticus. Avand in vedere evolutia socio-geo-politica, respectivul homo a fost mai mult un avorton, de aici homunculus.

   Răspunde
    
 • Cip
  Februarie 25, 2016 la ora 12:00

  Idee ca din intamplare se afla intr-o sala de judecata si fusese recunoscut de un judecator (dupa 11 ani de cand fugise)si arestat pe loc e….. ridicola! 🙂

  Răspunde
   
 • Aura
  Februarie 25, 2016 la ora 11:17

  Asta da scenariu de film! Bazat pe fapte reale 😉

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Februarie 25, 2016 la ora 11:15

  Daca Romeo Beja a fost adus, ceea ce este foarte plauzibil, inseamna ca a fost si dus acum 11 ani. Complicata situatia. Inseamna ca ceva se intampla in Romania.

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Februarie 25, 2016 la ora 11:03

  Daca ar fi sa punem la cap toate informațiile rezulta ca acea mana protectoare (dumnezeiasca) care era asupra lui Oprea a fost retrasa. Sa fie de vina AMERICANII ? Si Oprea, saracu, a ramas un curu gol numa bun de sfârtecat de „dulaul” democratiei cu numele de DNA. Ma intreb totusi, dulaul asta latra la comanda ? Romeo Beja sigur a fost momit cu o gratiere ca sa „ciripeasca” tot ce s-a intamplat la mineriade si sa-i pregateasca la Oprea esafodul. Si daca nu-mi convine trebuie sa recunosc ca mineriada seamana foarte mult cu stilul celor din RASARIT de a actiona, nu ca APUSUL ar fi mai sfant. Cam acelasi rahat servesc amandoi numai ambalajul difera. Totul este marketing.

  Răspunde
   
 • Victor
  Februarie 25, 2016 la ora 10:58

  La ce „conducători” avem mă mir ca mai existam ca și țară. Legat de Oprea încă mă gândesc dacă să rad de el sau să plâng pentru țară..măcar si-a trăit o bună parte din viață în luxul unui jacuzzi față de o bună parte a populației care folosește încă latrina si face baie la lighean

  Răspunde
   
 • enzo
  Februarie 25, 2016 la ora 10:40

  Institutul de sociologie al Academiei Romane s-ar putea sa cunoasca foarte foarte bine backroundul mineriadelor.
  Bataie lunga in trecut, poate ne zic cam cum au decurs „studiile” si experimentele sociale din anii 60-70 din zona aia vai de ea.
  Hint – Zamfirescu.

  Răspunde
   
 • Tyro
  Februarie 25, 2016 la ora 10:33

  „în final învinși la Costești, în Olt, iar liderii arestați.”

  Desi aveam doar 10 ani, din ce imi aduc aminte minerii nu au fost opriti de jandarmi la Costesti (o localitate in jud Valcea, nu in Olt). Jandarmii prost organizati au luat bataie, iar minerii au intrat apoi victoriosi in Rm Valcea unde l-au luat prizonier pe prefect. Si abia apoi din cauza ca jandarmii nu i-au putut opri cu bastoane si scuturi, a fost adusa armata la iesirea din Rm Valcea spre Pitesti in caz ca minerii ar fi incercat sa continue inaintarea. Ceea ce nu s-a mai intamplat in urma negocierii de la Cozia, pe care o amintiti.

  Apoi a urmat tot in acelasi an parca o alta mineriada de mai mica amploare care a fost oprita de jandarmi la Stoenesti, Olt.

  Inca un motiv pentru a realiza cat rau a facut acest personaj (Oprea) si cat de toxic a fost in toti acesti ani. Uitasem de rolul lui haosul din acele zile.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Februarie 25, 2016 la ora 10:43

   Corect. De la Costesti s-au intors singuri. O sa corectez imediat. Ca veni vorba… asta toamna, cand am facut filmuletul la Horezu, am trecut prin Costesti… Am remarcat o carciuma cu numele „La jandarmul tavalit”

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Februarie 25, 2016 la ora 11:18

    :)))

    Răspunde
     
   2. Roxana I.
    Februarie 25, 2016 la ora 12:07

    „La jandarmul tavalit” – superba si creativa denumire de carciuma 🙂

    Răspunde
     
    1. florin
     Februarie 25, 2016 la ora 16:19

     Sarcastic, nu superb…

     Răspunde
      
     1. Roxana I.
      Februarie 25, 2016 la ora 21:23

      Da, stiu, era o ironie…

       
    2. Adi59
     Februarie 25, 2016 la ora 18:42

     Nu te-ai interesat cumva de fosta meserie a carciumarului? Ar putea fi un subiect pentru un jurnalist (in virtutea lantului de councidente din articol) ?
     Revenind la articol, cu putina reavointa s-ar putea banui ca ai fi sugerat vag ca dosarul lui Oprea este construit cu de dicatie, ceea ce inseamna ca statea la naftalina de o vreme
     buna si acuma sosit momentul sa-l punem pe tapet. Ma intreb cate dosare rasunatoare au zacut si mai zac in asteptarea momentului
     prielnic! Ma mai intreb daca acesta este rolul justitiei! Cred insa ca ccea mai arzatoare intrebare este CINE E PAPUSARUL? Toate astea doar nu este totul o coincidenta.

     Răspunde
      
  2. florin
   Februarie 25, 2016 la ora 16:18

   Am vazut tancurile pe geam trecand, pe bulevard, spre Valcea. Ce vremuri au fost… Si ce dezastru era in statul roman, sa fie nevoie sa scoata tancurile ca sa sperie niste gloate de mineri, chiar si antrenati militar…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase