Grijulii cu ascultarea telefoanelor dar liber prin conturile bancare…

de Moise Guran

Recenta decizie a Curții Constituționale, prin care este declarat neconstituțional un articol neclar din Codul de Procedură penală, a stârnit numeroase valuri în societate pentru că respectiva decizie, au interpretat unii, nu numai că nu mai permite interceptarea telefoanelor în cazuri de corupție de către SRI, obligând DNA-ul să lucreze doar cu poliția, dar deschide chiar calea revizuirii unor sentințe în dosarele de corupție bazate pe probe constând în interceptări ale SRI, predate procurorilor DNA.

sri

În esență, mie nu mi se pare atât de gravă decizia Curții Constituționale, căci aceasta nu spune că SRI-ul ar trebui să se ocupe doar de spioni și de teroriști. Nu este Curtea Constituțională cea care trebuie să stabilească cu ce se ocupă SRI-ul, dar sunt de acord că aceasta este cea care trebuie să limiteze acțiunea serviciilor secret în general, dacă legile acestora sunt abuzive.

Prioritățile și direcțiile de acțiune ale SRI și pe cele ale serviciilor secrete le stabilește Consiliul Suprem de Apărare a Țării, iar, dacă sunteți curioși, pe site-ul Președinției României găsiți Strategia de Apărare. La capitolul dedicat dimensiunii de informații, contrainformații și securitate, aceasta stabilește pe poziția a doua, imediat după apărarea Constituției, exact identificarea și semnalarea actelor de corupție, care da, sunt de acord, ne vulnerabilizează ca țară. Punând însă una lângă alta decizia CCR și Strategia de Securitate, rezultă că DNA nu poate cere SRI să intercepteze corupți, dar SRI poate sesiza DNA dacă i-a interceptat. Ceea ce, în esență, reprezintă o tâmpenie, mai ales dacă, de exemplu, DNA este obligat să lucreze cu serviciul secret al Politiei, iar un ministru politruc, gen Oprea, vrea să fie informat în legătură cu toate mandatele de interceptare pe care le face DIPI.

Înțeleg de la colegi mai avizați decât mine în acest domeniu că DNA se mai descurcă și singur când vine vorba de interceptări în București, dar e mai greu și preferă să apeleze la SRI atunci când sunt de făcut acțiuni în restul țării, dotarea și personalul DNA fiind limitate și mai mult la nivel central.

Așa o fi, dar haideți să vă spun una mai din domeniul meu, asupra căreia n-a avut nimeni interes să sesizeze Curtea Constituțională și nici onorații judecători nu s-au prea omorât cu cititul noului Cod de Procedură Fiscală, ce dă posibilitatea Fiscului să intre, fără mandat, prin conturile bancare ale oricui.

Sesizați aberația… dacă DNA-ul sau DIICOT-ul sau poliția vrea să vadă conturile unui cetățean îi trebuie mandat, adică un magistrat trebuie să stabilească faptul că sunt suspiciuni temeinice care să justifice încălcarea unor drepturi fundamentale, inclusiv al celui de proprietate, dar dacă un funcționar de la Fisc vrea, poate vedea conturile bancare ale oricui, dar și istoricul și rulajele acestora. Bănuiala mea este că această lege le convine atât de tare celor din SRI, care da, probabil că au oameni infiltrați sau detașați la ANAF, încât nu s-a mai gândit nimeni că, de exemplu, un afacerist cu intrare la o direcție județeană a Finanțelor Publice poate afla, cu o șpăguță modică, ce are prin conturi partenerul sau concurentul său. Ceea ce e monstruos și profund nedemocratic! Nici măcar la americani temutul și chiar abuzivul IRS nu poate intra prin conturi fără un mandat de la un magistrat. Chiar dacă, statistic, în plasa DNA au căzut mai mulți judecători decât ofițeri SRI, cu tot respectul pentru ofițerii SRI, eu prefer ca atât interceptările, cât și verificările de conturi pe care le fac, să le facă în baza unui mandat de la un judecător de drepturi și libertăți.

Probabil că celor din serviciile secrete le este mai comod așa decât să ceară mandat, dar… vă dați seama unde am ajuns? DNA-ul nu poate cere SRI să intercepteze, dar SRI poate intercepta, însă va sesiza DNA-ul doar dacă vrea. De exemplu în cazul Andronic-Truică SRI a dat probele (interceptările) către DNA după șapte ani. De ce asta? Nimeni nu știe. Pe de altă parte, și SRI-ul, dar și tot felul de politruci sau afaceriști, au acces la conturi (prin intermediul ANAF), fără să mai întrebe un procuror sau un judecător… Ce e în neregulă cu țara asta!? Curtea Constituțională! Domnul Zegrean, domnul Daniel Morar… dumneavoastră sesizați unde naibii am ajuns?

Încercând să văd un tablou mai de ansamblu, nu pot decât să suspectez că cei care fac astfel de legi, ori proaste, ori neclare, nu sunt chiar idioți dezinteresați. Așa cum vă spuneam cu altă ocazie, în acest an și pesediștii, dar și peneliștii își imaginează cum va fi la anul când vor câștiga alegerile și vor ajunge la putere. Îi încurcă ca naiba DNA-ul ăsta, la pesediști sentimentele sunt destul de clare, dar îi încurcă și pe peneliști, chiar dacă acum au conducerea SRI. Ce sens are să mai câștigi alegerile dacă stau ăștia cu ochii pe tine, ca să nu furi banii statului… Greu cu democrația, frate!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la Grijulii cu ascultarea telefoanelor dar liber prin conturile bancare…

 • Kristina
  Februarie 24, 2016 la ora 12:38

  Mai fac o incercare:
  Si SRI-ul traieste tot de pe urma hoților in țara asta.
  Altfel cum crezi dumneata domnule Moise ca s-ar fi ajuns la mizeria actuala?

  *va rog sa nu stergeti commentul dacă se poate.
  o zi frumoasa,

  Răspunde
   
 • Mioara
  Februarie 24, 2016 la ora 10:10

  Aceasta chestiune am semnalat-o si eu pe mailul unei dne parlamentar, a doua zi dupa ce mi-am deschis un cont si mi-au fost inmanate acte spre a fi semnate, acte ce reprezentau incunostiintarea despre faptul ca Fiscul va cunoaste ca mi-am deschis un cont, la fel va fi incunostiintat si daca mi-l voi inchide.
  Am intrebat la banca daca voi fi anuntata in momentul in care se va controla contul, ceea ce contine el si mi-au spus ca nu.
  Da, este un articol neconstitutional
  Daca am avea si Avocatul Poporului, nu doar institutia, poate s-ar face ceva

  Răspunde
   
 • Mihai
  Februarie 24, 2016 la ora 08:42

  Eu zic sa stati linistiti tot SECURITATEA conduce tara asta

  Răspunde
   
 • AntiProști
  Februarie 24, 2016 la ora 08:13

  CCR se răzbună pe SRI. Ce, ați uitat de dosarul Toni Greblă, băiatul ăla care a fost obligat să demisioneze din CCR? Este o reglare de conturi.

  Răspunde
   
 • Paul
  Februarie 24, 2016 la ora 02:55

  Treaba asta cu controlul banilor vine din Statele Unite. Trebuie sa fie o intelegere internationala undeva pe acolo. Si cu asa ceva nu te joci. Nu este mare lucru ca toate bancile sa fie sarmate la sistemul American. Asa ca Fiscul este facut prost ori de cate ori nu gaseste spalatorii de bani. Ce credeti ca romanasii se joca dea democratia originala si nimeni nu-i vede.
  Totul, dar absolut totul este stiut de coruptie. Ce credeti ca fac fermele de supercomputere si analiticele. Numai coruptii zic ca ea nu exista.Ei nici nu au nici o ideie cat sunt de prosti.

  Răspunde
   
 • lujeru
  Februarie 23, 2016 la ora 21:01

  Fostul presedinte ANAF zice intr-un interviu la europa fm ca nu oricine din fisc are acces la conturile bancare, ci numai o divizie de la nivel central, asa ca partea cu judeteana nu cred ca e adevarata. In plus informatiile astea oricum erau transmise la oficiul de prevenire a spalarii banilor tot fara mandat asa ca ce ti-e una ce ti-e alta daca SRI-ul le dorea le lua direct din baza de date a alora.
  Si ca sa afli alte informatii ce nu sunt comunicate automat de banci iti trebuie cerere si nu cred ca vreunul prin fisc destul de nebun sa faca o cerere asa ca e el curios, ba inca sa mai dea si informatiile publicului larg.
  Deci prin prevederea aia nu s-a introdus vreo restrangere suplimentara a drepturilor cetatenesti ci numai o facilitare a accesului la unele informatii esentiale pentru fisc(la urma urmei toate afacerile care se impoziteaza oriunde se fac pe bani nu pe margele).

  Răspunde
   
 • beton
  Februarie 23, 2016 la ora 19:46

  bine ca te ingrijorezi acum fascistule, adica daca iti vede fiscul conturile tale. in rest sa injuram la pensionari si bugetari

  Răspunde
   
 • Dan
  Februarie 23, 2016 la ora 16:40

  Mda astazi Iohannis face apel la diaspora sa se intoarca, intoarca la ce, la abuzuri, sunt curios ce apel va face clasa politica cand va fi nevoie de rezervisiti sa le apere averile de exemplu.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 23, 2016 la ora 16:37

  „chiar dacă acum au conducerea SRI…”_ Conducerea SRI ii are pe ei. Nu ei au conducerea SRI, haideti sa fim seriosi!

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Februarie 24, 2016 la ora 00:21

   Chiar asa!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase