Flashuri de la un polițist adevărat, fără girofar și, uneori, chiar și fără caschetă…

de Moise Guran

godinaÎntr-o zi am găsit la recepție la Digi cartea polițistului Marian Godină, trimisă de editura Curtea Veche. Am citit-o în două nopți. Nu e groasă, nu e grea și e cam ca filmul Deadpool (la care am fost ieri) – râzi tot timpul, fără oprire. Acum, la final, mi-am dat seama că această carte ar fi fost aur pentru imaginea Ministerul de Interne sau pentru Poliția Română, dacă șefii acestei instituții ar fi fost mai dezghețați la cap. Mă rog, de fapt, oricum este, dar este pentru polițiști, nu pentru instituția care îi trimite în stradă, să aibă grijă de trafic sau de siguranța noastră. Ce tolofleți!

Cartea e plină de înjurături și cuvinte grele, dar asta doar pentru că Marian Godină nu are altceva de povestit decât viața lui, interacțiunea cu tot felul de oameni și, da, așa e viața, plină de înjurături și cuvinte grele. Dar asta doar face cartea autentică. Apoi, am observat că stilul omului chiar evoluează interesant, frazarea devine pe parcurs cizelată, iar, dacă la început, când își povestește anii în școala de Poliție mai dai peste gerunziile atât de specifice Proceselor Verbale (și comunicatelor de presă) după câteva zeci de pagini acestea dispar, semn nu numai că autorul s-a împrietenit cu scrisul, dar și că adoră să povestească, ba chiar să dezbată unele lucruri utile cu tine, cititorul.

Dar, așa cum spuneam, elementul cel mai mișto este sinceritatea. Uite, la un moment dat, Marian Godină abordează direct prostioarele de pe internet despre ce ar trebui să faci dacă te prinde poliția că ai făcut ceva și te ține să te legi de aspecte birocratice. Una dintre ele susține că dacă polițistul n-are șapcă nu te poate amenda… Vă dau un pasaj…

flashuri 1

Mai către finalul cărții m-am trezit cu o comparație în minte între polițistul Marian Godină de la Brașov și Bogdan Gigină, cel care a murit în misiune, doar pentru că un grangure avea pretenții de girofar pe drumul dintre jacuzziul de la serviciu și cel de acasă. Într-un alt articol am scris despre faptul că atunci când a depus jurământul pe drapel, Gigină sigur nu s-a gândit că pentru el servirea patriei va însemna să fie un epolet pe mândria unui politruc. Citind cartea lui Marian Godină (motociclist și el, dar la Brașov) mi-am dat seama și cum ar fi dorit Gigină să își servească patria. Godină se simte bine în pielea lui de polițist, iubește ceea ce face, e mândru, și se simte util societății chiar dacă societatea înjură și aruncă cu vorbe grele la tot pasul. Altfel spus, Godină este exact așa cum Gigină nu prea putea fi, știind că îl duce pe Oprea de la un restaurant și până acasă, ceea ce nu poate fi o urgență de securitate națională, iar girofarul său nu se justifică. De altfel, Marian povestește explicit problemele cu superiorii, de la abuzul de girofare (același și la Brașov ca și la București, chiar dacă șefii sunt mai mici), ca și aroganțele stupide care, după publicarea cărții l-au adus foarte aproape de punctul de a demisiona din Poliție. Ceea ce, înțeleg acum, după ce am citit cartea, chiar ar fi fost o dramă, căci Poliția e viața lui. Vă mai dau un fragment…

flashuri2

Deși am alungat din minte comparația dintre Bogdan Gigină și Marian Godină, căci cartea lui Godină este atât de veselă iar sfârșitul lui Gigină a fost atât de tragic, rămân la părerea că astfel de oameni, simpli, de jos, dar cu atâta bun simț, sunt cei care vor schimba instituțiile publice din România. Gigină deja a făcut-o prin cutremurul produs de destinul său tragic asupra unor personaje de prim rang, iar sinceritatea lui Marian Godină este deja al doilea val de atac. Nicio schimbarea nu e mai durabilă decât cea pornită de jos. Reforma unei instituții de forță, precum Poliția Română va fi completă atunci când ea va fi capabilă nu să bage pumnul în gură autorului ci să folosească o carte precum Flashuri din sens opus ca pe un instrument de promovare.

flashuri3

Mariane, probabil acest articol va ajunge la tine. Am citit că mama ta a avut probleme de sănătate, după ce, din cauza acestei cărți, șefii din Poliție ți-au făcut unele probleme. Mama ta ar trebui să știe că noi toți (amendați sau neamendați de tine) te respectăm. Și că așteptăm schimbarea instituțiilor publice de la oameni ca tine. Singurul pericol ce te mai paște de acum este să fii promovat, trecut la un birou, pe o leafă mai mare și, în acest fel, plafonat și anihilat ca agent de schimbare.

Cât despre scriitorul Marian Godină, sunt convins, vom mai auzi. Omul abia și-a făcut încălzirea și deși Flashuri din sens opus are unele stângăcii caracteristice unui debut o să îi cumpăr cartea (că pe asta de o am, am primit-o gratis) ca să-l încurajez. Și în mod cert voi fi curios să o citesc și pe următoarea.
PS Acest articol nu este un advertorial, am ales în mod voluntar și gratuit să promovez această carte. Scriu acest PS pentru a preîntâmpina telefoane de pe la unele edituri care îmi mai fac propuneri să promovez cărți contra cost. Nu citesc decât ce îmi place și, dacă o carte chiar mi-a plăcut, în niciun caz nu voi cere bani ca să scriu un articol despre ea. Cărțile ne fac „mai deștepți în cap”, indiferent că sunt de economie, de istorie, sau sunt despre viața unui polițist.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Flashuri de la un polițist adevărat, fără girofar și, uneori, chiar și fără caschetă…

 • PAC
  Mai 9, 2016 la ora 21:21

  Salut Moise,
  In ultimele 3-4 saptamani am citit despre concluzia la care a ajuns Dl Godine (ca se lupta cu morile de vant si isi va vedea de treburile personale).
  Am fost putin suparat si inca mai sunt, deoarece din punctul meu de vedere Marian Godina ar trebui sa treaca la un alt nivel si anume la cel in care sa faca educatie rutiera in adevaratul sens al cuvantului. De ce? Pentru ca foarte multe din ispravile de pe sosea au la origine lipsa de educatie rutiera, haiduciile celorlalti participanti la trafic ca sa nu ma exprim mai dur, coruptia aparuta la examenul de carnet auto.

  Deci, te rog Moise, te rog Dl Prelipceanu, poate reusiti sa faceti ceva in acest sens.

  Multumesc anticipat!
  PAC

  Răspunde
   
 • nelumunteanu
  Februarie 25, 2016 la ora 11:07

  SUPERB!… Moise Guran si Marian Godina oameni de care are multa nevoie ROMANIA!
  Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere de munca!

  Răspunde
   
 • VASILE
  Februarie 25, 2016 la ora 00:46

  RESPECT ……

  Răspunde
   
 • Lucian
  Februarie 24, 2016 la ora 20:10

  Romanii, cotropiti de atatea imperii de-a lungul istoriei, au descoperit ca cea mai buna arma pentru a supravietui este umorul.

  Răspunde
   
 • Mary
  Februarie 22, 2016 la ora 23:55

  Felicitari ambilor autori,atât al carții ,cât si al articolului!Sunteți la înălțime@

  Răspunde
   
 • animalutul20
  Februarie 22, 2016 la ora 15:37

  dar sefu’ ?? sefu’ lu godina ?? cat A LUAT sefu’??? mai bine zis cati ani de parnaie ar trebui sa-si ia sefu??? ca oengista avea intrare la sefi , nu la pullime……..cand o sa-si ia un sefuletz d’asta macar 5 coti de parnaie pt smenozeli d’astea cu dne din societate civila, atunci poate avem sansa sa vedem mai multi godina………..asta acu e protejat pe moment de valurile create dar o sa vina cat de curand furtuna si pe strada lui…….o sa fie avanso-detasat la o maare distanta de casa, eventual si o mica-mare inscenare si gata: se rezolva cu ala care a indraznit sa miste in front si sa-i dea in gat pe sefii care fac sumedenie de combinatii la toate nivelurile……..

  Răspunde
   
 • alex
  Februarie 22, 2016 la ora 13:21

  Ar trebui schimbati acei indivizi numiti sefi si pusi altii din Academie, ca sint mai inteligenti si mai normali…
  Felicitari dl.Marian pentru curaj si verticalitate.Sintem cu tine. Nu te lasam.Daca e cazul venim la Brasov ca sa ii facem pe sefi sa isi inteleaga locul corect pe care ar trebui sa il ocupe, desi nu stiu cum de mai sint in functie….E clar ca e ceva putred in Danemarca…

  Răspunde
   
  1. Ion Gane
   Februarie 22, 2016 la ora 14:24

   Din pacate involutiile in Politia Nationala sunt evidente.Exista oameni cu putere absoluta parte a unui sistem nociv bine cladit si f.bine ocrotit inclusiv de cadrul dispozitional .Folosirea institutiei imputernicirii pe o functie este …..legal dar discretionar si netransparent.Singura sansa este aceea de a fi aproape de sufletul cuiva mare sau daca esti chiar norocos pe lume sa gasesti unul din cei pe cale de disparitie in politie care sa fie corect si sa fie demn si dedicat institutiei noastre.

   Răspunde
    
 • Divort Rapid
  Februarie 22, 2016 la ora 10:57

  E bun omul! Este foarte bun! Am cartea cu autograf 🙂 !

  Răspunde
   
 • Qwery
  Februarie 22, 2016 la ora 10:50

  Oamenii de la minister sunt mult prea incompetenti ca sa inteleaga ce valoare are cartea unui lucrator onest. Iar aia care se ocupa de facebook-ul ministerului au inteles ei ca daca pui poze cu studente frumoase si catelusi „faci like-uri”.
  Ce face facebook-ul din om daca e orbit de like-uri!

  Răspunde
   
 • Florin
  Februarie 22, 2016 la ora 10:21

  Stima si respect!!!

  Răspunde
   
 • daniel
  Februarie 22, 2016 la ora 09:59

  Asteptam demisia acelui sef de la politia Brasov care a aplecat urechea la spusele unei oarecare cucoane pt. a-l demite pe acest adevarat politist

  Răspunde
   
 • togan
  Februarie 22, 2016 la ora 08:28

  De cat de multi ,,prosti” !! ca Godina are nevoie tara asta !!! Toata STIMA, ,,prostule”!(cititi articolul in intragime!)

  Răspunde
   
 • A B C
  Februarie 21, 2016 la ora 23:39

  „…astfel de oameni simpli, de jos…” De jos?! Comparat cu scriitorași de blog-uri, „de sus”?

  Răspunde
   
 • Corneliu
  Februarie 21, 2016 la ora 21:52

  Foarte frumos del Guran ca a-ti rămas activ in miscarea societatii spre adevar si lumina!

  Răspunde
   
 • Cristian
  Februarie 21, 2016 la ora 21:05

  Astfel de oameni sunt o raritate şi merită tot respectul.

  Răspunde
   
  1. Popescu
   Februarie 22, 2016 la ora 03:53

   DA și merita și un mic sprijin din partea noastră, personal am comandat cartea lui chiar în 2 exemplare, una pt mine și una o voi face cadou. Cu atât pot eu sa îl sprijin, sper sa fie citi mai multi care sa o facă.

   Răspunde
    
 • Viorel S
  Februarie 21, 2016 la ora 20:22

  Sper sa ne indreptam ,sa fim si noi oameni de calitate si sa ne asumam greselile. Sunt multi ca el! Nu ar reusi editurile sa scrie…. FELICITARI D-le GODINA!

  Răspunde
   
 • v. radu
  Februarie 21, 2016 la ora 20:05

  Ce bine ar fi in Romania daca am face toti la fel.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 21, 2016 la ora 19:14

  „Singurul pericol ce te mai paște de acum este să fii promovat…”_ Si totusi, nevoie de schimbare exista si printre sefii sefilor. Apoi, poate ca dl Godina se va plictisi sa tot fie admonestat de sefi. Sigur, avem nevoie de eroi, martiri, „procurori Panait”, forta lor de impact este majora, dar poate facem lucrurile si schimbarile ceva mai „asezat”, administrativ, nu doar sub impulsul emotiilor.

  Răspunde
   
 • Ionescu MIhai
  Februarie 21, 2016 la ora 17:58

  Acest om ar trebui promovat intr-o functie mai mare.

  Răspunde
   
  1. cristi
   Februarie 21, 2016 la ora 18:44

   Domnule Ionescu Mihai, omul ar trebui promovat pe o functie mai mare atunci cand ii va veni vremea conform ghidului carierei politistilor , meritelor profesionale si cursurilor de formare continuua absolvite. Altfel nu ar fi nici o diferenta intre el si sefii lui proaspat iesiti din sistem – probabil pre degraba promovati pe o functie mai mare la vremea lor

   Răspunde
    
   1. Vali
    Februarie 21, 2016 la ora 18:50

    @cristi
    Corect! Hârtiile contează … o diploma de doctorat plagiat face cât toată meritocrația din lume!

    Răspunde
     
 • Alex
  Februarie 21, 2016 la ora 17:57

  Tot respectul pentru acest OM!

  Răspunde
   
 • liposchi alexandru
  Februarie 21, 2016 la ora 17:50

  Frumos articol mai ales din partea unui mare om ca dv. Domnule Moise Guran, ma incanta sa vad ca acest adevarat Domn politist este sustinut si de persoane precum dv. Ceea ce va fi important si pentru el.. Felicitari!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase