Să felicităm Petrom pentru “pierderea” din 2015…

de Moise Guran

Cea mai mare companie românească, Petrom, a anunțat primul an de pierderi de la privatizarea din 2004. În fapt totul este o foarte deșteaptă strategie de comunicare, pentru care compania a compilat mai multe date și operațiuni contabile, evitând de exemplu să comunice un rezultat operațional fără amortizări (care ar fi arătat performanța reală a companiei) și introducând în indicatori sub numele de elemente speciale o rescriere a activelor în valoare de 2,8 miliarde de lei. Nu e nimic ilegal în asta, e doar interesant.

petrom-city_72928200

Nu-i vorba, scăderea prețului țițeiului a fost una dramatică și pentru Petrom dar, chiar și așa, compania românească tot a făcut strict din extracție un profit operațional de 200 de milioane de euro, dublu decât grupul OMV din care face parte.

Bineînțeles că pe rafinare și comercializare de carburanți marja s-a dublat, chiar dacă prețurile au scăzut. Au scăzut cu mai puțin decât prețurile carburanților, așa că pe partea asta (pe care ei o numesc acum downstream) marja a țopăit de la 2,8% la 6,6%.

Pierderea de 670 de milioane de lei care a făcut ieri toate știrile (evident, noi la Biziday am desfăcut și explicat această strategie) maschează de fapt un profit operațional de 560 de milioane de euro. Cifra de afaceri a benzinăriilor Petrom a crescut cu 9% pe fondul diminuării prețurilor. Bineînțeles că toată lumea a vândut mai multă benzină și motorină, dar, potrivit INSSE, piața a crescut cu doar 5,8%. De altfel, în comunicatul desenat frumos, pentru presă, compania comunică modest faptul că îi merge mai bine decât altor companii petroliere de la noi.

Eu ce să zic… Felicitări! O dată pentru rezultatele care sunt mult mai bune decât ar fi putut fi, iar a doua oară felicitări pentru strategia de comunicare!

Investitorii, cei care știu să citească aceste date nu numai că nu s-au speriat de știrile de pe site-uri și de la televizor, dar în același timp, publicul nici nu-i mai înjură pe cei de la Petrom cum se întâmpla în 2013 când aveau aproape un miliard de euro profit. Totuși, cred că strategia asta de – să plângem de Petrom are totuși mize mai mari decât mila publicului. Petrom a concediat anul trecut 900 de oameni și și-a anunțat ieri intenția de a continua restructurările și în 2016, prin închiderea sondelor neperformante. Sincer să vă spun, ceea ce mă îngrijorează mult mai mult este tăierea cu 700 de milioane a bugetului de investiții din 2016 și absența unui calendar concret al începerii exploatărilor din Marea Neagră.

Disclaimer

După cum probabil știți, Petrom a fost sponsorul principal al Biziday timp de doi ani. Și atunci ca și acum, acest tip de analize au fost corecte, căci nimeni nu îmi poate cumpăra opiniile, nimeni nu poate cumpăra conținut pe emisiunile sau site-ul Biziday. Am apreciat la vremea respectivă capacitatea celor de la Petrom de a înțelege exact sloganul nostru – dialogul constructiv și critica civilizată. Au suportat cu stoicism să fie criticați într-o emisiune pentru care plăteau și pe care o susțineau. Asta înseamnă civilizație. Așa cum observați pe coloana din dreapta, în acest moment Rompetrol este beneficiarul unor astfel de spații de publicitate pe Biziday, ceea ce, vă asigur, nu are nicio legătură cu articolul de față. Am făcut această precizare pentru a preîntâmpina eventuale comentarii răutăcioase, fără fundament.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la Să felicităm Petrom pentru “pierderea” din 2015…

 • Goia Nicolae
  Februarie 24, 2016 la ora 13:05

  Precizarea facuta pentru a preantampina eventuale comentarii rautacioase,fara fundament.
  Eu cred ca eventualele comentarii nu sunt neaparat rautacioase.
  Faptul ca unul sponsorizat de Rompetrol ataca o firma concurenta este un fundament foarte solid.Sa dai o copita in tata care te-a hranit este foarte urat dar puterea banului e mare.

  Răspunde
   
 • iesean fara Petrom
  Februarie 20, 2016 la ora 20:09

  Dar de miile de angajati Petrom concediati in anii de profit 2004-2010 i-a pasat cuiva? Asta ca sa-mi pese ca acum e primul an „fara profit”, un lucru fals de altfel. Ai facut Moise un reportaj sa vezi succesul ratei de reconversie profesionala a celor concediati sau doar mestecam vorbe frumoase despre „reconversii”? Cati dintre cei ce au plecat s-au „pensionat” apoi pe caz de boala subit sau nu au mai facut nimic? Romania – un stat corupt si mafiot care si-a vindut toate fabricile si resursele pentru ca nu am fost capabili niciodata ca si popor sa ne starpim hotii(dintre noi) si nici sa ne eficientizam. Si asa am ajuns sclavi la altii (da, sclavi, in spatele poleielii unei multinationale se ascund multe clauze si un ritm draconic pe bani mult mai putini decat in Vest. Fa si un reportaj cu angajatii Petrom care iti baga benzina si/sau spala un geam din „bunavointa” in asteptarea a 2-3 ron bacsis). Petrom intotdeauna a avut si va avea profit…

  Răspunde
   
 • Monica Maria
  Februarie 20, 2016 la ora 18:04

  Orice pierdere e un pas inainte. Anul 2015 a fost foarte darnic cu mine.

  Răspunde
   
 • al
  Februarie 20, 2016 la ora 12:21

  De-abia primul an pe pierdere ? Pai romanul nu a iesit in niciun an pe profit din 2004. Si toti astia care ii dati cu eficienta forajelor si salarii mari si furturile de dupa 90, sa credem ca totul a fost o coincidenta ? Si ca ca orice companie de stat e sortita pieire ca asa scrie in carti, nu ? Heil Kapitalism !

  Răspunde
   
 • Viorel V
  Februarie 20, 2016 la ora 12:19

  Poate board-ul a decis ca e mai bine ca profitul sa se impoziteze in alt stat 😉

  Răspunde
   
 • Ciprian
  Februarie 19, 2016 la ora 23:06 Răspunde
   
 • m
  Februarie 19, 2016 la ora 19:37

  De-aia a lasat Ponta redeventele in coada de peste 🙂 sa Nu-i bage in faliment. Saracii…

  Răspunde
   
 • Andrei Daniel
  Februarie 19, 2016 la ora 19:21

  As dori sa discutati odata despre ce a facut statul cu cele cateva mii de camioane care au fost confiscate conform legii,dupa ce,doar de la lansarea radarului padurilor,cateva mii de transporturi ilegale de lemne au fost descoperite.Sau n-au fost confiscate…eu cred ca au fost,chiar azi sustineati pe timpul meu la radio ca legea e lege si trebuie sa fie respectata indiferent de cine o incalca.Si eu cred ce spuneti.

  Răspunde
   
 • ela
  Februarie 19, 2016 la ora 18:38

  Pentru cei care plangeti de mila celor care raman fara job in restructurari:
  imaginati-va ca un singur raport de 3 pagini ce am realizat in 2011 a dus la inchiderea a 5 fabrici, si nu in Romania ci in SUA!!
  Fiind criza solicitarea a fost declarata ca fiind de intentii de investitii si am fost chiar suparat cand ne-au multumit si au anuntat la ce vor folosi raportul.
  Am inteles insa atunci cand peste ani am primit o alta multumire din partea unei fabrici din Romania, tot pentru o inchidere. Nu sunt mandru ca am contribuit la disponibilizarea a sute de oameni pe ambele parti ale Atlanticului, insa cred ca munca mea a contribuit la salvarea a mii de alte joburi in companiile respective prin taierea activitatilor paguboase ajutand supravietuirea pe criza sau dezvoltarea pe crestere a activitatilor profitabile, nu doar pentru patroni, ci si pentru angajati si mediu (multe dintre activitatile inchise fiind si cele mai poluante din cadrul companiilor).

  Răspunde
   
 • Eremia Traian
  Februarie 19, 2016 la ora 14:32

  Salut Moise, referitor la sondele neprofitabile mai e un aspect, în general sunt închise pentru a redeveni profitabile peste un anumit număr de ani, deoarece așa cum știm petrolul se regenerează în timp. Nu exista nicio temere a petroliștilor ca se termina petrolul sau ca a scăzut prețul. Prețul aproximativ de extracție în Marea Neagra e de abt 6-7 $/baril, pe uscat ajunge și mai ieftin așadar atâta timp cât prețul pe bursa nu se duce sub 10$/baril ai noștri sunt mulțumiți au oricum profit.
  Cele bune

  Răspunde
   
 • speranta R
  Februarie 19, 2016 la ora 12:19

  pai,nu sunt rautacioase Moise;
  dar fa-ma sa inteleg daca am dreptate sau nu cand am scris ca hotomanul nu-si plateste datoria la stat, ci pe ici colo,sa-si mai spele imaginea;
  grele vremuri,nu?
  eu sper sa ramai,cel pe care-l iubim;
  „cei mai rezistenti copaci sunt cei ce stau
  in vant si ploi”

  Răspunde
   
  1. Andrei
   Februarie 19, 2016 la ora 13:16

   Nu inteleg de ce un privat ar trebui sa plateasca datoria unui stat catre el insusi efectuata prin intermediul unei companii de stat. Ca asta nu intelegem….
   Ca unde s-a putut, a dat si statul gherlele lui de rasunet mondial 🙂

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase