De ce a uitat toată lumea că de la 1 ianuarie a scăzut TVA?

de Moise Guran

Stirea zilei este că în luna ianuarie 2016 prețurile au scăzut pe medie în România cu 0,8%. Cum mai nimeni n-a sesizat această știre (evident cu excepția publicațiilor economice) știrea zilei devine un pic alta… Dacă scade TVA-ul cu 4% și mai nimic nu se ieftinește, atunci fie prea puțini plătesc TVA, fie prea puțini se uită la prețuri.

preturi

Nu există o demonstrație mai clară a fenomenului de inflație psihologică decât în faptul că de la 1 ianuarie TVA-ul a scăzut la 20% dar nimeni n-a urlat că prețurile nu s-au dus după el. Sigur, TVA-ul la alimente a scăzut în vară, nu la 1 ianuarie, deci era și firesc să n-avem schimbări ale prețurilor la alimente. La servicii și în cazul bunurilor nealimentare, s-a redus TVA-ul cu 4 procente, dar prețurile au scăzut cu un procent și ceva.

preturi tva

Nu mă surprinde acest lucru, pentru că, așa cum v-am spus și în vară, prețul nu îl face o taxă, fie ea și TVA-ul, îl face cererea și oferta.

Faptul că nimeni nu se miră că scăderea cotei generale de TVA n-a produs modificări de prețuri ne arată doar că nici comercianții, nici cumpărătorii nu se așteptau la ieftiniri. Și acestea nici nu s-au produs, cu excepția prețurilor reglementate, adică a celor ale carburanților, gazelor și energiei. Dintre alimente, doar cartofii s-au scumpit în ianuarie, cu 3% (deci cam 6 bani, pfff!) ceea ce a și anulat pe general ieftinirea carburanților și a energiei, dar oricum, aceste medii nu prea contează, căci cei cu mașini nu știu întotdeuana prețul cartofului, la fel de bine cum îl știu cei care nu sunt interesați de prețul benzinei.

Să știți că nu critic faptul că n-au scăzut prețurile mărfurilor nealimentare, categoric pentru comercianți, și nu numai, scăderea cotei generale de TVA este o gură de aer, iar pentru Fisc este oportunitatea perfectă să intensifice lupta împotriva evaziunii fiscale. Și cam atât. Dacă nu reușim să facem rost de bani de investiții anul acesta, atunci nu mi-e clar cum vom finanța deficitul comercial ce se prefigurează. Nu e grav, sau chiar dacă e… am mai trăit din astea.  Numa’ să nu uităm cât costă cartoful… 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la De ce a uitat toată lumea că de la 1 ianuarie a scăzut TVA?

 • Ivanescu Gabriel Dan
  Februarie 25, 2016 la ora 19:46

  Stimate domnule Moise Guran,

  Ati citit ceea ce v-am scris in 16 februarie ? E corect ? E gresit ?
  V-am pus aceste intrebari pentru ca emisiunea dvs. se doreste a fi una educativa. Ma insel ?

  Răspunde
   
 • mitica miticatarc
  Februarie 16, 2016 la ora 21:31

  sa nu uitati! asta e tactica tipic…hai sa nu ,,defaimez” mai baga o marire la salariul minim…mai baga o marire la ajutoare sociale..sa dea impresia ca aia chiar fac cv pt. noi! ..e an electoral!! prin asta spun multe! crestere artificiala a nivelului de trai (ati uitat cand toti erati milionari?) cred ca Domnul Guran avea dreptate…pana la sfarsitul anului euro se duce pana in 4,7-4,9 lei…atunci sa va vad! trec localele si cine o sa vina o sa dea vina pe ,,vechea conducere! deja vu! parca am mai vazut asta:((((

  Răspunde
   
 • Ioan
  Februarie 16, 2016 la ora 21:05

  Bine, bine, dar salariile mai au de gand sa creasca in ro? Ce facem cu angajatorii, patroni romani majoritatea, care prefera angajati slab pregatiti, pe salarii minime, in locul celor cu experienta, care cer bani?
  E o piata destabilizata, unde oameni cu carte ajung sa munceasca pe salarii mizere, in alte domenii decat cele preferate. Cum facem sa le deschidem mintea acestor afaceristi? Cum sa le explicam ca treaba buna trebuie platita? Cum sa le spunem ca anunturile lor de angajare contin 5 joburi intr-unul singur, pt 1000 de lei si ca nu e ok? Stiu, taxele sunt mari in ro, dar asta nu e o scuza, iti asumi daca esti patron, faci bani cu oameni stimulati dpdv financiar. Oamenii fericiti chiar dau randament! Si uite asa se leaga toate….

  Răspunde
   
 • m
  Februarie 16, 2016 la ora 19:50

  Pai eu am spus chiar aici,cu dezamagire, Moise, in ianuarie si in noiembrie decembrie inainte de a se aplica. Si ce am rezolvat ca n-am uitat? Nu suntem prosti Moise, doar ca nu stim cum sa procedam 🙂

  Răspunde
   
 • Mitu Andrei
  Februarie 16, 2016 la ora 19:27

  Nu e problema ca maine poimaine se organizeaza o revolutie pe facebook. Multa bafta romanasi 🙂

  Răspunde
   
 • Claudiu
  Februarie 16, 2016 la ora 16:19

  Buna ziua,
  Cred ca cineva ar trebui sa faca o precizare….TVA-ul nu a scazut cu 4%!!! TVA-ul a scazut de la 24% la 20%, procentual inseamna aproximativ 3,89…%.Poate fac colegii dumneavoastra niste calcule matematice simple. Cat inseamna TVA 24% si cat inseamna TVA 20% din pretul aceluiasi produs….
  Cat despre subiect e simplu, atunci cand ai cerere pentru un produs cresti pretul indiferent de cota TVA. Creste guvernul salariile pe hartie? Creste si seful de magazin Carrefour/Mega/Billa/oricare altul pretul produsului.

  Răspunde
   
 • Ivanescu Gabriel Dan
  Februarie 16, 2016 la ora 15:04

  Buna ziua !

  Va rog sa cititi randurile de mai jos si, daca veti considera de cuviinta, sa faceti precizarile de rigoare in emisiunea dvs. de la Digi TV.

  Afirmatia „TVA-ul a scazut, preturile nu prea” este corecta, dar nu este corect ilustrata prin cifre, deoarece nu are sens sa comparam valoarea de -4% care reprezinta scaderea absoluta a cotei TVA cu valoarea de -1,3% care, banuiesc, reprezinta scaderea relativa actuala a pretului brut.
  Putem compara insa :
  1. pretul brut P1 corespunzator cotei TVA C1=24% cu pretul brut teoretic P2 corespunzator cotei TVA C2=20% si cu pretul brut actual P3 de pe piata;
  2. scaderea relativa a cotei TVA (C2-C1)/C1 cu scaderea relativa teoretica a pretului brut (P2-P1)/P1 si cu scaderea relativa actuala a pretului brut (P3-P1)/P1=-1,3%.
  Notand pretul net cu PN si cota TVA cu C, obtinem relatia intre pretul brut, cel net si TVA : P=PN+TVA=PN+C*PN=(1+C)PN.
  Preturile brute vor fi :P1=1,240PN; P2=1,200PN;P3=1,224PN.
  Am calculat P3 folosind formula de la pct.2. Se observa ca are o valoare sensibil mai mare decat de P2, in loc sa fie egal cu P2, cum ar fi fost de dorit.
  Scaderile relative vor fi :(C2-C1)/C1=-16,67%;(P2-P1)/P1=-3,23%; (P3-P1)/P1=-1,3%.
  Se observa ca scaderea relativa a cotei TVA de -16,67% conduce la o scadere relativa a pretului brut de maximum -3,23%. Din pacate, scaderea relativa a pretului brut a fost de doar -1,3%.

  Cu stima,
  Gabriel Dan Ivanescu
  Fizician
  Consilier in proprietate industriala

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 16, 2016 la ora 14:55

  „Numa’ să nu uităm cât costă cartoful…”_ Ce ne pasa?! Nu aveam deflatie? Conform teoriei economice, de-abia asta este gura de aer, ca se misca nitel economia si iese din starea de deflatie. 🙂 Da’ oare cresterea de salarii o fi avut vreo influenta? Dl Guvernator ne tot spunea ca este preferabila, pentru binele economiei, marirea salariilor, in detrimentul reducerii fiscalitatii. Credeti ca domnia sa este la curent cu pretul cartofului? Eu cred ca, atat timp cat barabulele sunt in cosul dupa care se calculeaza variatia indecelui Laspeyres, este…Poate opteaza pentru un indice de tip de tip Paasche si afla si cati cartofi isi pot cumpara romanii din cresterile salariale recente.

  Răspunde
   
 • Dragos
  Februarie 16, 2016 la ora 14:12

  paine anul trecut la Kaufland 1.99 … anul asta 2.49 – crestere de peste 20% 🙂 … doar 50 bani; dar procentual 20% este ENORM in conditiile unei economii de piata.

  Daca s-ua eliminat „comerciantii la negru” atunci cei ramasi pot creste cat vor ma gandesc 🙂 …

  Răspunde
   
 • Anvers
  Februarie 16, 2016 la ora 12:07

  Pentru că nu avem mediu economic concurențial ?

  Răspunde
   
 • Gino
  Februarie 16, 2016 la ora 11:43

  De ce trebuie sa ne mire ca nu scad preturile. In Romania este ca si la combustibil scad preturile de achizitionare dar Niciodata dar niciodata preturile nu mi merg in jos.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Februarie 16, 2016 la ora 08:00

  Nu mai ai ce scrie Gurane? Vii cu stiri din astea aiurea la noi, ca sa nu o zic altcumva… dar ca aveam cel mai mare TVA din Europa nu era hotie, noi fiind cei mai saraci ? Ca Mugur Isarescu a mentinut dobanda de referinta IMENSA atata timp nu a fost nimic ? …. cand noi luam credite de 5-10 ori mai scumpe decat prietenii nostri din Europa, intreaba bancile unde sunt banii de investitii mai bine? Sau ai putea scrie un articol „CEC Bank, singura banca comunista din Europa”, dar presupun ca cu tine toata lumea se comporta foarte frumos acolo avand in vedere ca esti o vedeta, Iti place sa arunci asa dintr-o parte in alta, un fel de a fi ca siteurile rusesti…. pretul cartofului te interesa pe tine ? Dar ce ai zice despre avantajul dat unor categorii de oameni, gen scutirea de la plata impozitului a softistilor romani, care nu a facut decat sa avem cele mai mici salarii date softistilor din europa, ei nu sunt buni de plata nu ?… asta nu mai e hotie ca doar sunt multinationale si tu esit fan multinationale… mare formator de opinie esti

  Răspunde
   
 • Radu Vasile
  Februarie 16, 2016 la ora 07:14

  Corect. De anul asta, mie, la PFA, mi-au crescut taxele cu 26,2% asta fara sa iau in calcul noul impozit pe locuinte.
  Asa ca poate sa scada tva-ul.

  Răspunde
   
 • ciprian j
  Februarie 15, 2016 la ora 23:42

  Ne facem ca nu vedem sau auzim? Dar taxele care sau mărit ? S-a dat cu o mana și se ia cu doua! Nu vad nicio mare știre. Corect este am scăzut tva-ul dar am băgat sau mărit alte taxe asa ca nu are cum sa scadă preturile.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase