Aruncați la coș toate simulările… Scăderea TVA-ului la alimente a adus la buget un plus de 1 mld. euro

de Moise Guran

În 2015 veniturile bugetare au reușit o creștere nominală de 16%, mult peste ceea ce era programat, dar dezamăgitoare pe partea fiscală, veniturile de acest tip ne reușind să depășească 20% din PIB. Ca să vă dați seama cât de departe suntem de un nivel civilizat al evaziunii fiscale, ar trebui să știți că abia pe la 30% venituri fiscale în PIB ne vom apropia, cât de cât, de… Bulgaria.

Așadat nivelul evaziunii rămâne mare, în ciuda faptului că în 2015 ceva miraculos totuși s-a produs… o creștere nominală de 12,5% a încasărilor din TVA, o creștere ce merită analizată căci ea a avut loc într-un an de reducere a TVA-ului la alimente de la 24 la 9%.

tva 1

Am avut ideea de a compara încasările din TVA pe primele cinci luni din 2014 cu primele cinci luni din 2015, perioade în care TVA-ul a fost același. Diferența de 200 de milioane de lei arată că, în ciuda campaniilor declanșate de Antifraudă încă din februarie-martie anul trecut (mai știți psihoza declanșată de povestea, falsă, cu bătrânica ce vindea urzici?) efectul nu a fost senzațional.

Așa că am separat ultimele șapte luni din 2014 și le-am comparat cu ultimele șapte luni din 2015, deci perioade cu TVA diferit. Mi-a reieșit un plus nominal de 7,4 miliarde de lei, încasări suplimentare din TVA, în perioada iunie-decembrie 2015, deci după reducerea TVA la alimente.

tva 2

Oau! Dar stați, stați, să nu țopăim cu concluzia…

Probabil o parte din creșterea TVA-ului vine din creșterea generală a economiei, care, e drept și aia vine din creșterea consumului, deci și din scăderea prețului parizerului. Dar să presupunem că economia fiscalizată a crescut cu 5% în 2015 (ceea ce e aberant, aflăm însă zilele astea cifra mai exactă) și deci cam 3 mld de lei au venit sub formă de TVA la buget din asta, tot rămân 4,4 mld de lei, deci cam 1 mld de euro, venituri suplimentare din TVA, după scăderea drastică a cotei pentru alimente și servicii de turism, de la 24 la 9%.

Sigur, nu vreau să minimalizez munca celor de la Antifraudă, de fapt sunt convins că la aceste performanțe au contribuit și magazinele închise în martie, care au început prin iunie să prefere bonul fiscal în locul închiderii. Dar chiar și așa, aceste rezultate închid oficial discuția despre taxe mai mici, venituri la buget mai mici, trimit la coșul de gunoi cam tot ce a predicat FMI-ul în România în ultimii 30 de ani, ba chiar și unele simulări econometrice ale Consiliului Fiscal sau ale Ministerului de Finanțe.

Cât despre nivelul, în continuare mic al veniturilor fiscale, poate ar trebui să aplicăm acest nou model al scăderii taxelor în mai multe domenii. Deși, e clar că acesta nu poate fi generalizat. Altfel, ar mai trebui să înțelegem de ce, uite, un nivel foarte mic al impozitelor pe proprietate, nu aduce decât un penibil de miliard de euro pe an la buget. Atât de ieftine sunt proprietățile din țara asta încât un român dă în medie statului impozit pe an pentru casa și mașina sa 50 de euro. Dar asta e o altă discuție.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

16 răspunsuri la Aruncați la coș toate simulările… Scăderea TVA-ului la alimente a adus la buget un plus de 1 mld. euro

 • Dragos
  Februarie 11, 2016 la ora 22:45

  Explicatia este foarte simpla, si nu are nimic de a face
  cu simularile facute: datorita scaderii TVA la alimente
  a scazut drastic, cel putin in domeniul legumelor si
  fructelor, evaziunea fiscala. Pentru ca evaziunea fiscala
  in domeniul legumelor si fructelor era facuta in special
  pe baza de TVA si acum nu se mai poate face, ca din 9%
  nu mai e loc sa dea spagile necesare. Astfel comertul
  in domeniul alimentar s-a „albit” si astfel a crescut ce se
  incaseaza din TVA in domeniul alimentar.

  Intrebarea care ar trebui pusa si dezbaterea care ar trebui
  facuta este: de ce nu s-a luat aceasta masura mult mai
  repede, cu ani in urma sa zicem, la intrarea in UE, cine
  a beneficiat de spagile grase si a inchis ochii la evaziunea
  fiscala pe TVA-ul in comertul cu legume si fructe si in
  comertul alimentar in general? Asta ar fi o dezbatere
  interesanta si sint curios daca cineva are curaj sa inceapa
  o astfel de dezbatere.

  Răspunde
   
 • Alex
  Februarie 10, 2016 la ora 15:03

  Buna Moise. Nu ai putea sa perzinti o analiza legat de legea darii in plata, ca eu nu inteleg dece Bancile sunt asa de revoltati. Am fost la mai multe banci ca sa verific daca ma incadrez pentru prima casa. Toate bancile au zis ca ma incadrez. Am dat avansul de 5% pentru un apartament semifinisat la care CF primesc conform antrecontractului cel tarziu la sfarsitul lunii. Acuma procedurile pentru prima casa am pornit inca de la inceputul anului. Am primit aprobarea finaciara, iar acuma am fost sunat de Banca ca momentan nu se mai fac aprobari pentru prima casa. Sunt destul de ingrijorat pentru ca daca se scoate prima casa nu o sa mai am posibilitatea sa dau un avans mai mare pentru un credit im obiliar, plus o sa pierd si avasul de 5% daca nu reusesc sa platesc aparatmentul pana la termenul specificat in antrecontract. Ce parere ai, daca va fi aprobat legea darii in plata va disparea programul prima casa?

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 10, 2016 la ora 14:25

  In concluzie, daca am avea TVA 0 s-ar incasa si mai multi bani la buget 🙂

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Februarie 11, 2016 la ora 01:25

   Cele mai mari incasari le-am obtine daca am avea TVA negativ, adica daca pentru fiecare bun cumparat statul ar acorda consumatorilor o subventie. Cam ca in Republica imaginata de Conu Leonida.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Februarie 10, 2016 la ora 12:35

  Lipsit in mod justificat de modestie, amintesc ca despre asta am scris in spatiul acestui blog de aproape patru ani. Nu este nicio mare surpriza, ci un efect asteptat al reducerii fiscalitatii. Dupa depasirea crizei, revenirea la cota TVA de 19% ar fi relansat economia patriei noastre; abia interzierea demersului este un act aparent surprinzator, antinational. Atat FMI, cat si Guvernatorul BNR, dar si dl Moise insusi au fost mai degraba de acord cu maririle salariale decat cu reforma fiscala, la care am subliniat mereu importanta reducerii taxelor si impozitelor si inlaturarea celor aberante, precum supraacciza la carburant, sau taxa pe constructii speciale.
  Veniturile la buget sunt in continuare mici din pricina coruptiei, intr-un stat kleptocratic din care nu reusim sa evoluam spre democratie. Taxele pe proprietate sunt incasate intr-o proportie foarte mare. Deja concetatenii se inghesuie la cozi, desi ele sunt foarte mari in raport cu veniturile populatiei si cu valoarea proprietatilor.

  Răspunde
   
 • the bosss
  Februarie 10, 2016 la ora 09:53

  Bah frate numai tarani se sit asta…si toti lucreaza la multinationale….adika daca este destepti…nu ca mine salahor la stat

  Răspunde
   
 • the bosss
  Februarie 10, 2016 la ora 09:41

  Pe cinstite, ma hotari sa intru si io in lumea buna;zau….adik ma hotarâ sa ma angajeZ… La tovarasu care spune minciuni la tv…..ma intelegi ce vrui sa zic,ma dosei la enterviu vere…acolo…era tovarsu mai sus mentionat…ma intreba daca am citit morometi…adika wth…ii raspunsei ca ajunsei la ramaiana….adika esti nebun..era asta gati mancateas la 4 as..bah pe birou lui acolo….o fotografie cu o tipa interesamta zau…i am zis bah misto gagica..adik ma intelgi…adika asa era vere…sti ce imi zice da mister ne auzim la tel…nu ca ar avea el vreo leg cu eco…adik semn de respect vere…bah eu om cinstit…vrui sa te intreb ce fel de rosu era vopsita gagica poza..adika ma intelegi..gagica mea e blonda, zau si vrui sa o fa ca a ta….ma intelegi ce vreau sa zic…adik francofon…profesorul vere

  Răspunde
   
 • un comerciant
  Februarie 9, 2016 la ora 21:15

  Scăderea TVA m-a adus în situația de a plăti si de 10 ori ori mai mult TVA (dar si un somn mai bun). Si voi plati de 10 ori mai mult fara probleme atata timmp cat se mentine aceasta politica fiscala (ma refer la TVA). Daca aceasta v-a creste, voi reveni la vechile „obiceiuri”.
  Aceste lucruri nu se întâmpla pentru ca vreau eu, ci pentru ca aceasta politica fiscala imi permite sa îmi plătesc toate taxele si salariile.

  Răspunde
   
 • iesean fara tva
  Februarie 9, 2016 la ora 20:03

  masura buna, efecte pozitive. FMI numai greseli a facut in tarile imprumutate, multe voite, multe din pura prostie.

  Răspunde
   
 • dan
  Februarie 9, 2016 la ora 18:27

  TVA-ul s-a redus considerabil,pacat ca nu se simte in preturi.Evaziune?Autoritatile sunt vinovate.Sunt mana-n mana cu marii evazionisti.Ei mai arunca uneori praf in ochii nostrii si se ocupa de gainari.
  Cred ca este timpul in cazul coruptiei sa fie egala cu crima si sa nu se prescrie niciodata

  Răspunde
   
 • Victor
  Februarie 9, 2016 la ora 17:32

  Cum sa scada pretul parizerului daca creste consumul!?! in conditiile in care oferta ramane constanta

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Februarie 9, 2016 la ora 17:10

  Scaderea TVA a fost o masura buna, iar rezultatele pozitive se vor vedea in continuare. Cat despre previziunile FMI si MFP hai sa ramanem in continuare sceptici… Antifrauda ar trebui sa aiba rezultate mult mai bune, rezultate cuantificate prin reducerea evaziunii fiscale!

  Răspunde
   
 • Radu
  Februarie 9, 2016 la ora 16:31

  QED Moise! Ce facem cu profesiile traditional neplatitoare de impozite si taxe si aici ma refer la (unii) imobiliari, cabinete de toate felurile: medicale, de nutritie, s.a. frizerii, coafoare, preoti, taxi-uri, gatere, s.a.? Ramanerea lor in piata neagra le condamna la non-dezvoltare, aI dat si tu exemplu cu fabricutele de mobila care acum nu pot accesa credite pentru ca nu au istoric „alb”, bonitate, tehnologie si productivitate. Pe mine ma deranjeaza la fel de mult ca aceste profesii (fara a generaliza) gândesc in termeni mici, din lipsa de educatie fireste, dar si ca noi ceilalti platim taxele cu care li se asfalteaza drumurile si educa copiii.

  Răspunde
   
  1. microevazionistul
   Februarie 10, 2016 la ora 13:38

   Lasa raducule vrajeala etatista ca nu mai punem botul la argumentele voastre ridicole.Si eu lucrez de multi ani numai la negru si credema ca nimeni n-a reusit sa ma convinga sa fac altfel.Faza asta cu dezvoltarea economiei odata cu plata impozitelor sa i-o spui lui mutu ca oamenii intregi la cap si cu un I.Q.>101 stiu ca in momentul in care dau statului mai putini bani traiesc mai bine si nu atunci cand dau acestuia mai multi bani.

   Răspunde
    
   1. Radu
    Februarie 11, 2016 la ora 13:00

    Nu-i poti schimba pe oameni, singurii care-i pot schimba sunt chiar acei oameni. Dar daca simti ca primesti educatia copiilor, strazi, cultura, justitie, infrastructura, etc si mai simti ca ai putea oferi ceva inapoi esti castigat pentru un trai normal. Strategia ta este de supravietuire si nu de dezvoltare si, ghici, intr-o zi o vei schimba. Pana in acea zi, cei care platesc taxe iti tin copiii la scoala din banii lor. Felicitari!

    Răspunde
     
 • agent de turism
  Februarie 9, 2016 la ora 16:16

  Monica zice asa: ,,Cand iti cunosti valoarea nu iti mai intorci privirea dupa maruntis.,,
  (in materie de barbati).
  Problema este ca de fapt Monica este maruntisul si un om de afaceri si-a intors privirea dupa ea, practic dupa maruntis..
  De unde deduc ca oamenii de afaceri sunt foarte atenti cu fiecare cent..

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase