Greu de condamnat… Chiar abuziv, un ordin în vigoare este totuși lege

de Moise Guran

Privesc uneori amuzat la entuziasmul cu care publicul primeşte acţiunile DNA împotriva unor oameni politici puternici. DNA-ul e pe cale să devină un fel de Vodă, de la care poporul aşteaptă salvarea. Azi o să vă explic ceea ce şi Laura Kovesi spunea cândva, DNA-ul nu poate schimba România, cel puţin nu mai mult decât o facem noi înşine… 

12656006_10201539882254837_51238868_o

Teoretic, o hotărâre de guvern este, de fapt, o decizie politică transformată în izvor de lege. Dacă un prim-ministru decide să transfere bani de la autostrăzi către o localitate al cărei primar şi-a negociat politic transferul în partidul de guvernare, atunci asta nu e abuz potrivit legii, e decizie politică. Era abuz, în sensul penal, dacă dădea banii fără să dea o hotărâre sau o ordonanţă, aşa e doar iresponsabilitate politică pe care o poate sancţiona sau nu electoratul.
La fel, dacă un ministru de interne decide să facă 1700 de curse cu girofar, dacă dă un ordin, acesta devine izvor de lege, chiar dacă legea nu îi permite. Cineva interesat poate cere anularea ordinului. Dacă juristul din minister a semnat respectivul ordin, juristul riscă o acuzaţie de abuz în serviciu. Dacă juristul de la Poliţia Rutieră nu atacă un astfel de ordin ce încalcă legea, acest al doilea jurist riscă o acuzaţie de neglijenţă în serviciu. Dar este discutabil dacă primul-ministru, care a lăsat fără autostrăzi ţara ca să racoleze primari pentru partidul său, ca şi ministrul de interne, care a risipit resursele poliţiei ca să-şi dea aere de boier politic, pot fi puşi să plătească pagubele cauzate. Atât procurorii cât și Instanța Supremă vor avea o sarcină grea dacă vor dori să recupereze aceste pagube.

V-aţi dat seama până acuma cred unde bat cu aceste precizări de ordin juridic, dar pentru a ajunge la o concluzie o să fiu chiar mai explicit…

În 2014, guvernul Ponta a băgat ţara în recesiune, oprind lucrările de infrastructură pentru a umfla de 14 ori fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului ministru. Particularitatea acestui fond este că permite intervenţia în urgenţă, fără licitaţii publice. Prăbuşirea sectorului construcţiilor în acel an a reintrodus pentru două semestre România în recesiune, s-au pierdut 20 de mii de locuri de muncă, iar acum vine Curtea de Conturi şi ne spune că cea mai mare parte a banilor s-au topit prin achiziţii dubioase ale primăriilor şi regiilor locale. 

Cei care doriți să vă amintiți manevra în detaliu, aveți mai jos o tăietură din emisiunea Biziday din 29 septembrie 2014, așa cum am putut noi să o documentăm atunci. Cei care nu doriți, citiți mai departe…

Curtea de Conturi a făcut 500 de sesizări penale, dar nu împotriva premierului Ponta sau a ministrului administraţiei Liviu Dragnea, ci împotriva primarilor şi directorilor de regii.

Pentru că uriaşa pagubă naţională s-a împărţit în 500 de pagube mai mici, cazurile nu au ajuns la DNA, ci la Parchetele locale, aflate în subordinea lui Tiberiu Niţu. Bineînţeles că nicio cauză n-a fost soluţionată încă. Firesc, deci, procurorul general merita şi el un girofar de la guvernul Ponta şi de la cei 500 de primari, 170 de consilieri judeţeni şi peste 4000 de consilieri locali care s-au reorientat politic în toamna anului 2014 cu preţul intrării României în recesiune. Pentru că dădea rău la alegeri, recesiunea a fost oricum salvată din schimbarea metodologiei de către Comisia Naţională de statistică. 20 de mii de oameni şi-au pierdut totuşi slujbele, dar n-a fost nici asta o mare problemă, căci guvernul Ponta a majorat semnificativ banii pentru asistenţă socială.

Ceeanitu-cazanciuc-ponta ce v-am prezentat eu acum, ajutat fiind de concluziile Curţii de Conturi, este o vedere, la scară istorică, a unor evenimente care au intrat prea repede în Istorie. Azi ne este greu să înţelegem de ce i-a dat Oprea lui Niţu girofar, şi poate ne vom mira şi mai tare dacă instanţele vor acorda condamnări cu suspendare în cazurile lor, iar Ponta şi Dragnea nu vor fi niciodată traşi la răspundere pentru faptele lor din anul electoral 2014.

Justiţia poate rezolva unele probleme ale societăţii noastre, dar democraţia, să ştiţi, presupune, în primul rând, responsabilitatea cetăţenilor. Nu putem uita atât de repede astfel de lucruri, nu avem dreptul să pretindem salarii mai mari sau un nivel de trai mai bun, dacă nu sancţionăm prin vot abuzuri politice care greu pot deveni abuzuri în sens penal.

În bombardamentul informaţional de astăzi, în condiţiile în care televiziunile fac alianţe cu oamenii politici sau cu partidele, iar internetul este intoxicat cu fumigene, astfel de lucruri sunt uşor de ascuns. Dar numai în cazul unei ignoranţe complice a publicului. Haideţi să nu mai fim complici cu ei, căci de ei vom avea parte în continuare. Tot ce trebuie să facem, este să ştim.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

11 răspunsuri la Greu de condamnat… Chiar abuziv, un ordin în vigoare este totuși lege

 • der
  Februarie 5, 2016 la ora 16:25

  Moise, de data asta esti grav pe aratura. Comparatia ta: „o hotărâre de guvern este … izvor de lege” vs. „dacă un ministru … dă un ordin, acesta devine izvor de lege, chiar dacă legea nu îi permite (LOL)” este, realmente, puerila. Mai mult, sa dai externalizezi vina pe jurist, care comite „abuz” (poate neglijenta era mai aproape de situatia ridicol imaginata de tine).

  Ma bucur ca ai „sarit la cap” sa ne anunti ca Oprea scapa.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Februarie 4, 2016 la ora 15:06

  „Tot ce trebuie sa facem este sa stim”
  ce anume sa stim?ce zice cine? :))))
  o simt pe propria piele de 26 de ani incoace cruzimea si prostia care ne conduce tara asta !crezi că ne mai uităm asa ca să ne pierdem vremea la oricine si la orice ?
  Pe blogul acesta de la Biziday intru zilnic si vă mărturisesc:
  Imi este dor de „SABA”(canadianul ăla de origine român )
  atât. De la el MAI AVEAM DE STIUT CATE CEVA.
  Fără să jignesc era singurul de a cărei opinie stârnea interes
  .BINEÎNȚELES pt. subiectul propus de domnul jurnalist in dezbatere.

  Răspunde
   
 • Razvan
  Februarie 4, 2016 la ora 14:31

  Cine sustine ca Moise l-a apreciat pe Ponta ori citeste pe diagonala… ori ciufuleste barzoiul cu Biziday in surdina.

  Răspunde
   
 • Ioan
  Februarie 4, 2016 la ora 11:12

  Intre cei de specialitate se spune ca acolo unde sunt doi juristi apar trei pareri. Ma intreb, retoric, cam care ar trebui sa fie consecintele cand se mai strecoara si unul dinafara?!? 😉
  Sper din toata inima ca nu va aruncati si in domeniul economic la fel cum ati facut-o de aceasta data la analiza elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu (una destul de „delicata”, inclusiv pentru practicieni).
  Nu de alta, dar imi voi pune (probabil si alti telespectatori sau cititori ai blogului) serioase intrebari asupra credibilitatii celorlalte afirmatii pe care le faceti, in domenii in care pregatirea profesionala va ajuta mai mult.
  Nu cred ca este locul si timpul unor constructii de genul celor efectuate de d-voastra aici (inclusiv al unor pronosticuri pe solutii) in lipsa tuturor datelor si probelor necesare stabilirii starii de fapt in cauza.
  In rest, atragerea atentiei asupra pasivitatii membrilor societatii, etc. etc. numai de bine, ca de obicei…dar grija mare cand intrati pe taramul asta alunecos al dreptului!

  Răspunde
   
 • Radu
  Februarie 4, 2016 la ora 10:53

  Tara noastra nu se va face bine doar prin propriile puteri. Suntem o natie blestemata… Nici macar o revolutie nu ne pune pe drumul cel bun – vezi aia din 89 sau tentativa dupa Colectiv. Singura noastra sansa reala e intrarea in schengen. Asa politicienii nostri ar fi strict controlati de ue. Sichiar si asa tot ar cauta portite sa-sifaca dde cap.
  Nici macar importarea de politicieni din afara tarii nu ar da rezultate -faceti analogie cu firmele straine care au venit la noi si f repede s-au „dat pe brazda”.
  Asa ca dle Moise ultimul sa stinga lumina.

  Răspunde
   
 • Eduard
  Februarie 4, 2016 la ora 10:47

  Analiza ta se opreste inainte sa inceapa…Daca Ministrul Oprea a dat acel ordin nelegal 9in sensul ca incalca o lege) poate sa raspunda penal, si chiar foarte grav daca se dovedeste ca Gigina a murit pentru ca a fost suprasolicitat la asemenea actiuni. Asa ca analiza trebuie sa merga un pic mai in profunzime si sa imparti numarul de misiuni cu politisti pe motocicleta la numarul de politisti din brigada abilitata pentru asemenea misiuni…si daca iti da o suparincarcare (si poti sa mergi si mai adinc in analiza sa vezi daca sunt platite aceste ore suplimentare)atunci cel care a dat ordinul este vinovat pentru ca nu a creat si mijloacele sa fie pus in prctica. SI un sindicat adevarat se constituie in parte civila si cere daune materuiale pentru toti cei care au fost suprafolositi in aceste misiuni…si Ministerul se indreapta impotriva Ministrului ca persoana fizica pentru recuperarea daunelor provocate printr-un ordin nelegal.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 4, 2016 la ora 10:46

  „…achiziţii dubioase ale primăriilor şi regiilor locale”_Sunt singurele care pot fi cercetate de catre DNA. Responsabilitatea politica este efectiva la adoptarea deciziilor alegatorilor. Sondajele plaseaza PSD+UNPR+ALDE pe primul loc in preferintele electoratului. Guvernul este sustinut practic de o formula tip USL, usor modificata fata de cea originala. Presedintele are un rol decoarativ, iar opozitie nu exista de facto. Rolul opozitiei politice este jucat in prezent de DNA si asta este nefiresc intr-un stat democratic. Spun toate acestea pentru a sublinia faptul ca nu exista niciun argument in favoarea modificarii starii actuale. Spre exemplu, cei care-si pusesera sperantele in „colectivisti”, pot afla ca exista azi un partid Colectiv, de stanga, apropiat USL, carevasazica actualei puteri. Presa este folosita pentru manipulare si nu protesteaza, dar banii primiti de jurnalisti sunt tot ai nostri, din aceleasi surse descrise de dl Moise. Iar serviciile vegheaza statusquo-ul. Baietii greu de condamnat nu sunt Oprea, ori Ponta, ci cei care i-au pus pe cei care i-au numit pe acestia acolo unde sunt. Iar DNA este prea mic pentru ei. In lipsa unei schimbari politice majore, improbabile, viitorul guvern va actiona in acelasi sens, indiferent cum se vor numi partidele aflate la guvernare. De ce nu incepeti Revolutia in presa, bunaoara?…

  Răspunde
   
 • andrei
  Februarie 4, 2016 la ora 10:22

  Parca domnul Ponta era cel mai bun prim-ministru al Romaniei dupa 89… . Totusi nu va pot acuza de rea vointa din pricina acestui articol. In ultimul timp mi-am dat seama de mai multe scapari ale dumneavoastra in sensul ca aruncati niste lucruri in public fara sa priviti problema din mai multe unghiuri. Oricum, va respect pentru ca pareti sa aveti o anumita echidistanta fata de partidele politice!

  Răspunde
   
 • ion
  Februarie 4, 2016 la ora 09:48

  banuiesc ca aici intra oameni inteligenti, care recunosc un postac sau altul (cosmin popescu, dan…). nu?

  Răspunde
   
 • Cosmin Popescu
  Februarie 4, 2016 la ora 08:43

  Domnule Guran, in ultima vreme ai devenit expert in toate. Pacat! Imi placeai cand analizai obiectiv si nu cu patima. Analizeaza cauzele, nu mai sugera si solutiile care ti se par domniei tale cele mai bune, dai senzatia de inregimentare politica sau macar interesata!

  Răspunde
   
 • Dan
  Februarie 3, 2016 la ora 23:28

  Eu imi amintesc doar cat l-ai sustinut pe Ponta..

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase