Moldovani, șădeți cu minti…

de Moise Guran

Pe când urmăream agitaţia politică din Republica Moldova şi eram pe punctul de a spune că nu prea ai naibii ce să alegi de acolo, a venit Maia Sandu la interviurile Europa FM. Pentru cine nu ştie, Maia Sandu este o activistă civică, iar timp de trei ani a fost ministrul Educaţiei în Republica Moldova. A vorbit 38 de minute cu Anca Grădinaru, aţi auzit câteva tăieturi din acest interviu la ştirile noastre, dacă vreți, puteți urmări interviul integral pe Youtube.


Urmărindu-l şi eu, mi-am dat seama că, la fel ca şi România, Moldova are totuşi oameni care o pot scoate din fundătura în care a intrat, că în ciuda marasmului de pe scena politică, la fel ca şi la noi, resursa umană este departe de a se fi epuizat, totul este să înţelegem cu toţii, şi la Bucureşti, şi la Chişinău, cât de important este să răspunzi cu bun simţ (cu minti) ofertei politice, să respingi populismul şi non-valoarea.

Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a atins în mod previzibil limitele în momentul în care liderul ei, avocatul Andrei Năstase, s-a înţeles cu socialiştii, foşti comunişti, dar şi cu proruşii lui Usatîi, pe faţă, în legătură cu un moratoriu privind parcursul european al Moldovei.

Astfel, în timp ce Maia Sandu vorbea la Bucureşti, la Europa FM, despre ce ar însemna reformă şi cum trebuie condusă Moldova pe calea prosperităţii prin investiţii creatoare de locuri de muncä, într-un talkshow la ProTV Chişinău, Năstase, Dodon şi Usatîi negociau în direct dacă să întoarcă spatele pentru un an şi jumătate sau pentru doi singurului loc de unde poate veni prosperitatea cetăţenilor pe care i-au scos în stradă.

New Bitmap ImageAşa cum v-am spus cu altă ocazie, Moldova este o oglindă mai lăbărţată a României, şi dacă pe Plahotniuc l-am comparat, la altă scară, cu Dan Voiculescu de la noi, talk-showul de la ProTV Chişinău a fost un fel de întâlnire de la Grivco, dar televizată. Și fără Voiculescu al lor (aka Plahotniuc) ci cu ceilalți care nu-s deloc mai breji decât el.  Nu numai că cei trei au căzut la pace că îngheaţă Moldova în proiect vreo doi ani şi după aceea fac un referendum, dar ştiau exact şi faptul că, la Bucureşti, premierul Filip va primi de la premierul Cioloş promisiunea unei prime tranşe de 60 de milioane de euro din împrumutul total de 150 de milioane, şi au cerut moldovenilor din capitala României să facă un miting în care să ceară guvernului României să respingă cererea Republicii Moldova, ca să nu mai poată plăti guvernul pensiile.

Știau, adică, mai multe decât ştiam noi de aici de la Bucureşti că se va întâmpla. Într-adevăr, cu excepţia mitingului de protest, toate celelalte au decurs întocmai.

Oamenii aceia vor destabilizare socială pe faţă și n-au nici minte, nici jenă cât să nu spună asta într-un talk-show televizat. Un caft între oligarhi, căci, în spatele platformei Demnitate şi Adevăr şi a avocatului Andrei Năstase, se află Victor şi Viorel Țopa, alţi oligarhi, dar adversari ai lui Plahotniuc. Un caft istoric între ei va culmina, aşadar, la Chişinău, cu o Revoluţie alimentată cinic din foamea cetăţenilor care nu-şi vor mai primi pensiile şi salariile.

Mult mai lucidă, Maia Sandu a explicat la interviurile Europa FMMoldova nu îşi poate reveni mai devreme de zece ani din şocul dispariţiei miliardului de dolari din băncile moldoveneşti, nu va mai avea din ce să susţină nici investiţii, nici dezvoltare, nici salarii, nici pensii, nici nimic. Și, într-adevăr, completez eu pentru dumneavoastră, un miliard de dolari e cam cât o cincime din PIB-ul Republicii Moldova. Imaginaţi-vă că vine la un moment dat cineva şi ia într-un sac bugetul statului pe un an şi pleacă. Șocul economic a fost şi mai ales va fi din ce în ce mai puternic, căci lipsită de finanţare, economia Moldovei a intrat deja în recesiune.

Pentru orice om sănătos la cap, îngheţarea proiectului european al Republicii Moldova echivalează cu prăbuşirea economică, fiindcă după exsanguinaţia cu miliardul doar perfuziile financiare venite de la Europa, via România o mai pot menţine ca stat. Nici măcar oligarhii, nici cel din spatele guvernului Filip, nici cei din spatele mişcării de stradă nu au atâta tupeu încât să-şi imagineze că o Rusie aflată ea însăşi în criză profundă poate finanţa Moldova.

Da, Moldova are nevoie de o reformă profundă, Constituţională, are nevoie de schimbarea totală a Justiţiei, căci altfel orice finanţare nu va ajunge decât în sacul fără fund al corupţiei, dar mai ales are nevoie de schimbări paşnice, calculate, făcute de politicieni responsabili, nu de marionete. Și de continuarea singurului drum ce îi permite să rămână un stat. Cel european. Oricare altul va duce (deja duce, de fapt) la colapsul puterii centrale de la Chișinău.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la Moldovani, șădeți cu minti…

 • Constantin
  Februarie 1, 2016 la ora 21:27

  Dl. Voiculescu este la putere prin reprezentanti. Linia a doua a PCR si a Securitatii s-a aflat permanent la conducerea Romaniei dupa 1990 si este in continuare. Din randurile lor s-au ridicat oligarhii nostri, importantii „oameni de afaceri”. Dl Mihalache, omul Presedintelui „nostru”, adormit de iodlerele gazdelor germane, aroma carnatilor, gustul berii si confortul fotoliilor, s-a trezit deodata insotit de directorul Antena 3, dl Gadea. Cel care i-a cantat o oda conducatorului iubit atat de minunata, de-a fost inclusa in manualele de jurnalism. Adica, Varanului cel asemuit cu Plahotniuc. Sunt mandru ca sunt roman si am incredere in presedintele meu german. A…si in prim-ministrul meu franco-maghiar. Ambii, foarte apropiati de servicii. Ii simt ca-mi sunt alaturi si lucreaza pentru mine! Prin urmare, „sad cuminte”. Indemnul catre „moldovani” este binevenit. Romanii sad dupa 1990 cuminti in timp ce averea publica le este trecuta cu sprijinul „serviciilor” in proprietatea privata a catorva.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 28, 2016 la ora 12:07

  „pe Plahotniuc l-am comparat, la altă scară, cu Dan Voiculescu de la noi…”_Cred ca lucrurile stau viceversa. Sansele la primaria Capitalei ale d-lui A Thiess sunt reale, iar sustinerea publica, asa cum este prezentata in sondaje, il plaseaza in postura de favorit in cazul alegerilor dintr-un singur tur. Cei aflati in spatele domniei sale (sau al d-lui Tiriac, spre exemplu) sunt „deasupra” d-lui Voiculescu. Perspectiva omului tuturor presedintilor si consilierul apropiat al d-lui Oprescu este catre „politica mare”,sefia guvernului, presedintie etc. Sper ca nu se gandeste cineva la o comparatie Tiriac, sau Thiess, cu Plahotniuc, ori ceilalti. Si nici DNA nu cred ca se gandeste la asa ceva, pentru ca Bloomberg, bunaoara, are spatiu de vanzare suficient. PIB-ul Romaniei are mai mult de pierdut (sau comparabil) alaturi, ori impotriva „baietilor adevarati”.

  Răspunde
   
 • Cezar
  Ianuarie 27, 2016 la ora 12:43

  Eu vad o sansa, nu stiu exact cat de mare, dar ea exista…..in a ‘cumpara’ efectiv creantele RM, impunand atat vointa politica, cat si, secundar, propria-i moneda in tranzactii(pentru stabilitate economica si solvabilitate), cat si administratia…ulterior. Un fel de unire ‘la executare’, pe modelul datornicilor la banci, carora li se ia casa. Suna cinic, dar e viabil. Trebuie speculata slabiciunea financiara a Rusiei si disperarea Moldovei. Ei oricum cred ca se vor dezintegra ca stat. Depinde doar cine ‘cumpara’ creantele!

  Răspunde
   
  1. toto
   Ianuarie 27, 2016 la ora 13:37

   Stai parcat ca si rrromanika e in aceeasi situatie.In momentul in care F.M.I.nu va mai da bani guvernului bolsevic de la bucuresti tara va intra in incapacitate de plata.Ce tu crezi ca salariile bugetarilor romani sant platiti de catre economia rrromaneasca??Cred ca glumesti!!!

   Răspunde
    
 • Stefanita
  Ianuarie 26, 2016 la ora 23:17

  Fara DNA nu exista politicieni responsabili…

  Răspunde
   
 • Mihai Luchian
  Ianuarie 26, 2016 la ora 22:46

  Domnule Moise Guran, sunt un spectator fidel al emisiunii dumnevoastra și vă respect mult opinia, dar aș dori sa va contrazic. Consider că pentru articolul dat nu v-ați informat corect. V-aș sfătui să ascultați atent ce zice domnul Năstase în această emisiune și o să vedeți că el nu a renunțaț la parcursul european. V-aș ruga să analizați mai atent situația creată în Republica Moldova și să nu încurajați această manie a mîinii Moscovei. Eu am participat la toate protestele Platformei DA, eu am participat la protestul de duminecă organizat împreuna cu Dodon și Usatîi. Eu nu m-am simțit comod atunci cînd m-am am fost nevoit să-l ascult de Dodon. Dar, la moment acesta este unicul mod de a salva țara de Plahotniuc și banda lui de mafioți. În loc să aruncați cu gunoi în Platforma DA ar fi cu mult mai bine dacă ne-ați transmite un mesaj de încurajare. Cel puțin explicați-mi să înțeleg și eu, de unde și mai unde este guvernul Filip unul proeuropean, dacă Plahotniuc vizitează Moscova mai des ca Dodon?

  Răspunde
   
 • G. Petrea
  Ianuarie 26, 2016 la ora 22:04

  Maya a fost propulsata de Dodon adusa in minister de noul ei proprietar filat care este tocmai acel cu sacul care a furat miliardul. Acum ea merge si explodeaza orice incercare de reveni la stabilitate din singurul motiv ca vrea extrem de tare ea fie prim ministru sau presedinte. Deacea se pozeaxa prin PMN cu cei trei crai care nu doresc nimic decat Anticipate rasturnarea puterii si acapararea puterii de ei. Exemplu este jocul perfid la Bucuresti. Ea joaca de parca ar fi persoana influenta dar este un nimeni peticulos. Detractor

  Răspunde
   
  1. Marin
   Ianuarie 27, 2016 la ora 12:59

   Citind, asteptam momentul in care Darth Vader ii face personal campanie Maiei Sandu, care apoi va colabora fatis cu oculta iudeo-masono-moscovita si-l va infia pe Plahotniuc dupa alegeri, pentru ca… pentru ca de ce nu.

   Dar ma rog, m-am inselat) Asa e cand am asteptari prea mari de la internet..

   Răspunde
    
 • Mihai Ionescu
  Ianuarie 26, 2016 la ora 21:38

  MOLDOVA: NICI PLAHOTNIUC, NICI DODON ȘI USATÎI

  Domnule Marian Lupu, vreți să-l aveți în continuare pe domnul Pavel Filip în funcția de Prim-ministru al Moldovei? Credeți că dacă Guvernul lui nu va primi nici un ban din România, în urma vizitei pe care a făcut-o azi la București, va mai rămâne în actuala funcție? Ia încercați, ca să vedeți.

  Cum puteți face asta? Păstrați-l în PDM pe Vladimir Plahotniuc, acest moldovean român get-beget, și atunci Guvernul Filip va primi ZERO Euro din România. Vreți ajutor românesc? Afară din partid cu Plahotniuc!

  ”Prietenul la nevoie se cunoaște”, dar noi, cetățenii României, NU putem fi ”prieteni” cu Plahotniuc și cu șleahta lui de mafioți. De ce? Pentru că în România, ”plahotniucii” sunt după gratii sau sunt vânați de DNA prin toate cotloanele pe unde se ascund. Iar DNA are suportul majorității covârșitoare a românilor.

  Chiar vă închipuiți că cetățenii țării noastre vor accepta ca banii, pe care România îi ia de la gura săracilor, să ajungă în Moldova, când în partidul Prim-ministrului de la Chișinău există indivizi ca Plahotniuc? Mai gândiți-vă!

  Opțiunea A: la guvernarea Moldovei, cu ajutorul acordat de România, dar fără Plahotniuc în PDM, sau
  Opțiunea B: pe stradă, cu Plahotniuc în brațe, și probabil cu Moldova dată pe mâna lui Dodon, Usatîi, a cozilor de topor înhăitate cu ei și a ФСБ-ului.

  Dacă Președintele și Prim-ministrul României nu și-au permis să-i spună asta explicit lui Pavel Filip, v-o spnem noi, CETĂȚENII ROMÂNIEI.

  Răspunde
   
 • valahul
  Ianuarie 26, 2016 la ora 21:27

  Asadar miscarile de strada nu sint decit manevrele marilor capitalisti?
  Imi place si apelul dlui Moise Guran la „politicienii responsabili”, parca am fii niste batuti in cap.
  Tocmai de aceea intra oamenii in politica, anume sa isi faca avantaje lor si marilor papusari, adica de marii capitalisti, cica oligarhi. Adica exista mari capitalisti buni si altii rai, oligarhii. Aia buni sint investitori, oameni de afaceri, antreprenori inovatori, etc.
  Din pacate oamenii slabi la minte devin carnea de tun de care acesti capitalisti au nevoie ca sa isi poarte bataliile.
  Nu exista om politic care sa nu raspunde interesului vreunui mare capitalist. Caci nu ai cum sa te promovezi fara finantare si sprijin mediatic, etc. Aratati-mi unul in intreaga lume.
  Din pacate istoria arata cum oamenii simpli s-au sacrificat ca in final sa nu primeasca nimic, raman la acelasi trai saracacios, taraiesc de pe o zi pe alta.
  Si azi primim acelasi discurs, sa ne sacrificam ca in viitor sa o sa ne fie mai bine. Eu m-am saturat sa ma sacrific.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase