Datoria polițistului Gigină

de Moise Guran

Acum patru ani, Lelia Munteanu a scris în Gândul un memorabil editorial despre şobolanii cu elice. Lelia a fost atunci palma unei societăţi, aflate încă în criză economică, pe obrazul unui proaspăt preşedinte al Camerei Deputaţilor, care nu se simţea al treilea om în stat dacă nu mergea la nuştiuce miting electoral cu elicopterul. Peste ani, scandalul girofarurilor, ba chiar şi colcăiala asta a procurorului general în aroganţa ciocoiască a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, ne arată doar că elicea se poate schimba în girofar. Acum palma nu mai e de la Lelia, e de la destinul tragic al unui tânăr poliţist mort în ceea ce, foarte probabil, va fi considerat un accident…

12632824_10201511245138927_1624526072_oDNA-ul nu a terminat cercetarea în cazul poliţistului Gigină, dar de pe la poliţişti s-a aflat că, în noaptea cu pricina, coloana lui Oprea nu a mers cu viteză, aşa cum de multe ori a făcut-o. În acea seară fatidică, generalul nu le-a mai spus poliţiştilor „să mă duci în trei minute acolo, sau acolo”. Doar nu vă imaginaţi că ministrul le spunea vreodată poliţiştilor că vrea să meargă cu 120 sau cu 150 la oră prin Bucureşti, nu? Nu. Le spunea doar că vrea să ajungă în trei minute, ştiind (că doar el îşi semnase ordinul) că poliţiştii au trei variante de traseu, cu câte 27 de colegi de-ai lor plasaţi în intersecţiile de pe cele trei variante, gata să fluidizeze traficul pentru el, omul de stat, gata să oprească coloane, să grăbească altele, 27 de poliţişti în ploaie şi frig, servindu-şi patria, că au jurat pe drapel să o facă, poliţişti care poate nici de sentimentul de greaţă nu mai aveau timp când trecea coloana ministrului sau cea a procurorului general pe lângă ei. Nu atunci! Nu în momentul ăla, când erau atenţi să nu-i calci tu, eu, coloana sau să nu dea într-o groapă fatală din Capitala mondială a gropilor.

Dar poate mai târziu, acasă, la televizor, când orice poliţist devine cetăţean obişnuit, ca tine…

De cele mai multe ori, noi, cei blocaţi în trafic, vedem doar girofarele. Nu ştim dacă e coloana preşedintelui sau a altui demnitar. Ne imaginăm poate, că urgenţe planetare ne ţin acolo pe noi în trafic, iar nu că îşi plimbă icrele un crap gângav care se crede caşalot politic.

Spre deosebire de noi, ei, poliţiştii, ştiu. Știu şi cine este în maşină şi unde se duce, în funcţie de asta pot înţelege uşor că nu-i urgenţă să te duci la soacră-ta, cum nici săptămânala şedinţă de guvern, care începe miercurea la aceeaşi oră, nu poate să reclame blocarea celorlalţi în trafic, măreţie şi girofare. Și, după ce că ştiu că asta nu-i servirea patriei pentru care au jurat pe drapel, poliţiştii s-ar putea să ştie şi legea care limitează numărul crapilor în statul nostru la patru, s-ar putea să ştie că procurorul general şi ministrul de interne nu-s crapi legali, ci-s abuzivi, ba, peste toate astea, poliţiştii de la rutieră s-ar putea să mai ştie şi limba română. S-ar putea să observe şi ei, cum observi şi tu, seara acasă, în familie la televizor, că unii crapi din ăştia abuzivi se exprimă greu în limba română, s-ar putea să le fi ghicit, dincolo de stele şi doctorate, un număr limitat de lecturi personale… s-ar putea ca un bun simţ dezvoltat, coroborat cu informaţiile pe care le aud în casă peste zi, să le mărească şi mai mult greaţa pe care o ai şi tu la trecerea coloanei oficiale, căreia ei, poliţiştii, îi deschid calea.

Ei bine, în noaptea în care a murit poliţistul Gigină, Oprea nu s-a mai grăbit. Venea de la un restaurant, se ducea acasă, cert este că maşina a mers cu viteza legală, n-a mai luat radarul cu 120 prin Bucureşti, cum a descoperit DNA-ul că s-a mai întâmplat în alte ocazii. A fost doar destin… accidentul s-a produs. Dar apoi, nervii şi frustrarea noastră, a societăţii, au izbucnit împotriva lui Gabriel Oprea, iar, anchetând moartea poliţistului Gigină, DNA-ul a investigat toate posibilele abuzuri legate de coloanele oficiale şi boieria pe bani mulţi a demnitarilor. Aşa am aflat că şi Tiberiu Niţu, un ins cam insipid, ajuns procuror general în urma trocului politic dintre Ponta şi Băsescu, a comis acelaşi tip de abuz. Nu e ca şi cum ar fi luat şpagă şi nici n-a murit un poliţist deschizându-i calea, dar cel mai probabil nici Oprea nu va fi acuzat de moartea poliţistului.

Niţu şi Oprea vor trebui să dea Poliţiei Rutiere banii înapoi (şi nu-s puţini), dar destinul tragic al poliţistului Gigină a pus capăt unei serii de abuzuri care ar fi continuat să pună în mod inutil în pericol viaţa altor colegi ai săi, ar fi risipit uriaşe resurse ale Brigăzii Rutiere, plătite de noi toţi, pentru a satisface veleităţile de bărbaţi de stat ale unor politicieni mărunţi, ridicaţi în rang datorită negocierilor politice, iar nu de capacităţile lor de lideri şi, probabil cel mai important, moartea poliţistului Gigină te va scuti pe tine, cetăţeanul din trafic, de sentimentul de greaţă pe care n-ai cum să nu-l încerci atunci când trebuie să faci loc unei astfel de nulităţi cu girofar.

Și abia atunci, post-mortem, Gigină n-ar mai fi avut cum să-și reproșeze că nu și-a servit patria, aşa cum a jurat pe drapel când era în viaţă. 

PS Faptele procurorului general sunt în oglindă cu cele ale ministrului de interne. Azi la România în Direct, un ascultător deștept a exprimat opinia că DNA nu l-a pus încă sub acuzare pe Nițu pentru a-i da posibilitatea să demisioneze. Împărtășesc  această teorie. Sunt gata să bag mâna în foc că e o chestiune de zile audierea la DNA a procurorului general Tiberiu Nițu și punere sa sub acuzare. Ar fi desigur de evitat (pentru noi ca țară) situația în care procurorul general este pus sub acuzare. Dacă nu își dă demisia, probabil la fel ca în cazul premierului Ponta, avem un conflict instituțional ce va trebui mediat de președinte. Cel mult Iohannis îi va cere și el demisia, poate degeaba, sau nu, cine știe.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

11 răspunsuri la Datoria polițistului Gigină

 • GHEORGHE ANTON
  Ianuarie 26, 2016 la ora 18:24

  FRUMOS DAR CINE ASCULTA SI AU CURAJUL DE A CRITICA SOCIETATEA POLITICA ROMINEASCA SI DUPA AIA SA FIE URMARITI PENTRU TE MIRI CE VRAJELI DE CLASA COMUNISTA.SOCIETATEA ROMINEASCA TREBUIE SA PUNA LA BATAIE TOT CE ESTE POSIBIL SI IMPOSIBIL SI POPULATIA NUMITA ROMINI SA NU SE LASE PACALITA DE SARLATANI CARE INCA SE CRED BURICUL PAMINTULUI. SINCERELY GHEORGHE ANTON

  Răspunde
   
 • Jicaaa
  Ianuarie 26, 2016 la ora 10:36

  Sper sa ma insele memoria, dar nu cumva s-a votat in parlament o lege care ofera acces la coloana oficiala si sefilor de partide?
  Sper sa ma insel.Sper!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 26, 2016 la ora 09:24

  Gigina a murit degeaba. „ Datoria polițistului Gigină” este sa serveasca societatea in slujba careia se afla. Daca dl Oprea, exponent al statului kleptocratic, incalca legea, politia este datoare sa-l denunte si sa-l sanctioneze in numele meu, cel care o plateste si ale carui interese este datoare sa le apere. Nu s-a intamplat asa inainte de moartea lui Gigina, cum nu se intampla nici dupa. Prin urmare, nimic nu s-a schimbat. Politia nu-si face datoria fata de societate, ci este un factor de sprijin in trecerea averii publice a statului (adica, inclusiv a mea) in proprietatea privata a catorva. Atat timp cat nu apara legea si nu face publice abuzurile politicienilor pe care-i slujeste, politia este complice la faradelegile savarsite de dl Oprea si camarazii domniei sale.

  Răspunde
   
 • Lucian
  Ianuarie 25, 2016 la ora 22:45

  Moise, ai căzut și tu in patima manipularrii, tiata lumea se îndreaptă către cine i se spune sa se indrepte de catre alții, asadar sa fie clar : polițistul a murit din cauza Primăriei sau cine executa lucrarea, ca acolo puteam cadea chiar eu, copilul meu sau mama ta. Așadar uită-te spre adevar.
  Abuzul de coloana oficiala e altceva, nu are treaba cu moartea politistului, el de altfel putea muri in aceeași groapa so daca era într-o alta misiune autorizata, astfel dansul poate a salvat o alta viata de la moarte si asta aflându-se in timpul serviciului.

  Răspunde
   
 • adorian petre
  Ianuarie 25, 2016 la ora 22:39

  In primul rând aș semnala o greșealã:
  „Scandalul girofarurilor” este forma corectă , dar asta ,oricum , este greu de inţeles, pt. jurnaliștii scoși „pe bandă rulantã” !!!
  Oprea ar trebui LAPIDAT, pur și simplu, cu pietre, din considerentul cã ,dintr-o eventualã detenţie, ar scãpa prea ușor !!!

  Răspunde
   
  1. Ovidiu
   Ianuarie 26, 2016 la ora 05:05

   Să dea primul cu piatra cel care nu a mers niciodată cu girofar! :))

   Răspunde
    
 • ior....ga
  Ianuarie 25, 2016 la ora 22:01

  noi, societatea…noi penibilii… dar plini suntem de noi! la conducere sunt cei votati de societatea civila, de noi penibilii chear daca am fost sau nu la vot!isi impart voturile neexprimate deci scuza cu ,,eu nu am fost la vot” e cea mai idioata.solutii? sunt o gramada dar numai ptr cei care vor sa faca ceva.

  Răspunde
   
 • Vlad
  Ianuarie 25, 2016 la ora 21:16

  Ok, Oprea, Nitu… de ce nu se extinde treaba asta la toti cei care au abuzat de coloanele oficiale??? De ce nu avem dosare penale si pentru patriarh sau mitropoliti?? Au circulat pe tot internetul imaginile cu ei avand coloana oficiala… este evident ca au existat. Se opreste curajul DNA-ului la Biserica? ar fi deprimant.

  Răspunde
   
 • Neantul Valah
  Ianuarie 25, 2016 la ora 20:45

  voi paria ca Nitu nu va pati nimic dar absolut nimic,mai lasati serilale americane justiare :)))

  sunteti toti penibili

  Răspunde
   
  1. cristi
   Ianuarie 25, 2016 la ora 22:33

   valahul ai fata de meltean sau mi se pare?vroiam sa iti las un mesaj mai acid, dar mi-am dat seama ca nu meriti…

   Răspunde
    
 • silviu
  Ianuarie 25, 2016 la ora 20:15

  Poate scapă poate nu dar nouă, societății civile, nu trebuie să ne scape din vedere posibilitatea de a ne aduna undeva și să strigam: „Gabriel! bă Gabriel!… nu ți-e rușine?”:)

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase