Republica Moldova – oglinda strâmbă a României

de Moise Guran

În general, românilor le pasă mult prea puţin de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, din păcate. Absentă dintre graniţele României în perioada în care s-a cimentat conştiinţa naţională, Basarabia nu mai reuşeşte să fie România pentru actuala generaţie de români, pentru cei care de la Prut puteau veni cel mult tancurile ruseşti în epoca în care Ceauşescu făcea pe independentul în cadrul blocului comunist. O altă generaţie și o altă istorie predată în şcoli vor recupera probabil sentimentele mai bune ale societăţii româneşti pentru Republica Moldova, dar, până atunci, stimaţi români, băgaţi de seamă la ce se întâmplă la Chişinău. Chişinăul este replica mimetică, aproape caricaturală a Bucureştiului. Căci sângele apă nu se face, nici când e de bine, nici când e de rău.

moldova-romania_531200Mie mi se pare că Vladimir Plahotniuc este o caricatură a lui Dan Voiculescu. Putred de bogat, cu un puternic grup media în spate, Plahotniuc încearcă acapararea puterii la fel cum oligarhul de la noi a încercat în vara lui 2012, la suspendarea lui Băsescu. Sigur, Voiculescu nu s-a declarat niciodată viitor prim-ministru, dar a arbitrat interesele politice (și probabil spera să fie păpușarul premierului) la fel cum şi Plahotniuc o face. Doar că al lor e ceva mai puţin subtil cu sforăria politică. Desigur, asta nu înseamnă că demersul lui Plahotniuc va eşua, la fel ca cel al lui Voiculescu, dar la scara timpului istoric reuşita sau nu a unei manevre politice nu este foarte importantă. Influențează doar temporar evoluția unei nații. Cei 25 de ani trecuţi de la căderea URSS ne arată că, în ciuda derapajelor ce au făcut din Moldova o oglindă mai lăbărţată a României, ţara vecină ne urmează inevitabil, cu o oarecare întârziere, şi, e drept, cu mai multe hurducături şi suferinţe.

Căci, dacă România a reuşit să rămână unită după 1990, iar Moldova nu, Voronin n-a fost decât un fel de Iliescu mai pe faţă în privinţa comunismului şi a ostilităţii faţă de UE. Aşa şi? A oprit asta drumul Moldovei către Uniune? Nu, în mod miraculos, nu, aşa cum nici Iliescu nu a reuşit asta. Voronin a reuşit chiar la un moment dat performanţa de a fi o caricatură inclusiv a duşmanului său declarat de dincoace de Prut, copiindu-l pe Traian Băsescu fix în modul relaxat în care şi-a permis să-l înjure, ca de la şef de stat la şef de stat.

Și Victor Ponta a avut caricaturile sale în politica de la Chişinău, căci, dacă la noi i s-a pus la îndoială premierului titlul de doctor, moldovenii şi-au găsit un premier care îşi falsificase diploma de bac. Un altul a fost arestat pentru corupţie imediat după ce i s-a ridicat imunitatea în Parlament. Arestarea a făcut-o CNA-ul moldovenesc, o altă ironie bună, căci la ei CNA-ul nu se ocupă cu amendarea presei, ci este echivalentul DNA-ului de la noi, fiind totuşi departe de reputaţia instituţiei româneşti, în ciuda vizitelor repetate pe care Kovesi le face la colegii de peste Prut.

Și dacă vi s-a părut de multe ori că România s-a salvat pe marginea prăpastiei, dacă aţi avut sentimentul că ne-am agăţat de ultimul tren spre NATO şi UE, într-un mod aproape miraculos, Republica Moldova cade de fiecare dată în prăpastie, tragic şi grotesc în acelaşi timp, pentru a o urca apoi mult mai dificil în urma României. Moldova pierde toate trenurile, dar reuşeşte să ţină totuşi calea ferată cu spaima locomotivei ruseşti în spate, care o poate călca, o poate zdrobi şi sfârteca, aşa cum de multe ori în istorie deja a făcut-o.

Aşa că, stimaţi români, cel puţin nu ignoraţi ştirile de la Chişinău. Lăsaţi televizorul sau radioul să meargă atunci când auziţi de Plahotniuc, Timofti sau Usatâi. Puteţi râde de această caricatură a României, dacă alte sentimente mai bune nu aveţi pentru Basarabia. S-ar putea ca, lângă dumneavoastră, pe bancheta maşinii sau pe canapea, să audă şi copilul ştirile. Cândva, în viitor, el şi le va aminti şi poate le va înţelege altfel. Dacă Republica Moldova va reuşi să mai existe ca ţară în acea zi din viitor în care o elită românească o va privi cu mai puţină nepăsare.. atunci… cine ştie ce se poate întâmpla atunci!

stiri verificate

Comentarii prin facebook

32 răspunsuri la Republica Moldova – oglinda strâmbă a României

 • burebista
  Martie 19, 2016 la ora 14:30

  Romania si Moldova AU FOST SUNT SI VOR FI UNITE cat va DAINUI acest pamant.Legatura de SANGE nu o poate intrerupe NIMENI NICIODATA!Important este ca FRATII NOSTRI SA ramana ALATURI DE NOI SI DE OCCIDENT si nu va conta forma de UNIRE ( 1 STAT MARE INTREGIT sau 2 STATE ROMANESTI ,daca asa doresc ei).Atata timp catfratii nostri vor adera si consfinti prin tratat ca doresc ue SI SE VOR GASI IN MAREA FAMILIE EUROPEANA ,NEAMUL ACESTA VA RAMANE PE VECI UNIT DEOARECE SUNTEM DIN ACELEASI RADACINI GETO-DACE!

  Răspunde
   
 • Ina
  Ianuarie 16, 2016 la ora 17:40

  Sunt din Republica Moldova si cunosc ce se petrece aici nu din auzite. Din pacate, multi romani se uita discriminatoriu la populatia de peste Prut si se mira de ce nu vor unire, dar nu incearca sa inteleaga oamenii de aici dintr-o perspectiva istorica mai lunga de 20 de ani. 200 de ani de rusificare intensa nu pot trece fara urme, iar generatia parintilor mei a fost invatata la scoala ca romanii sunt niste tradatori care au luptat de partea fascistilor. Toata intelectualitatea care cum se spune in popor „a invatat cu romanii” fie a fugit in Romania, fie a fost impuscata, fie a fost trimisa in Siberia. Dupa ani „45 nu existau nici macar carti de gramatica corecta a limbii romane, au aparut abia in anii „90.Dupa care a inceput circul geopolitic cu manipulare rusa cu tot tacamul si atitarea minoritatilor etnice. Nivelul de trai in Moldova din perioada sovietica era semnificativ mai bun decat in Romania acelor timpuri, iar acest aspect chiar si peste ani a ramas in memoria colectiva. O buna parte a societatii din Republica Moldova inca a ramas blocata mental in URSS in care beneficiau de anumit nivel de bunastare si certitudine a zilei de maine, comparativ cu dezordinea corupta cu lozinca democratica care a urmat. Pentru majoritatea cetatenilor din RM democratia se asociaza cu venirea la putere a banditilor si cu coruptia profunda, iar promotorii romanismului cum si-au facut capital politic, sau aliat „in interesul tarii” cu aceiasi corupti filorusi.

  Răspunde
   
  1. Carmen
   Ianuarie 19, 2016 la ora 02:30

   Ina este vorba de informare: cat ne informeaza media despre trecut si prezent, si cat ne informam noi.
   Romanii au o parere rea si despre ei nu doar despre romanii de peste Prut.
   Romanii cred ca in vest totul e roz si in est (chiar si in Ro si in Md) totul e negru.
   …tre sa mearga in vest si sa se loveasca de realitate …nicaeri nu e perfect (da e mai bine in vest, dar nu e perfect).
   …si romanii deplang vremurile lui Ceasca bune, dar generatiile noastre trebuie sa priveasca spre viitor.

   Biblia spune: veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi(liberi).
   Toti avem nevoie sa ni se repete istoria ca sa influentam viitorul 😉

   Sa speram ca si Moldova va avea un DNA functional si noroc de lideri mai buni!

   Răspunde
    
 • mihai
  Ianuarie 15, 2016 la ora 17:33

  Aud destul de des sau vad scris „Basarabia, pamânt românesc” sau „Basarabia e România„. Cred ca este doar un sentiment al unui procentaj foarte mic. Sunt roman care de mai multi ani lucrez in R. Moldova. Urmăresc si mă interesează ce se întâmplă în jurul meu, dar în același timp aud și „vocea stăzii”. Părerea mea este că Moldova este doar fost pământ românesc locuit de ruși sau cel puțin în mare parte rusofoni. marea majoritatea visează încă cu ochii deschiși la vremurile sovietice și oftează nostalgic, iar cât privește o eventuală orientare spre România le provacă scârbă.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 16, 2016 la ora 17:43

   Este adevarat ca Romania nu e atractiva, nici macar pentru propriii cetateni, care pleaca sa muneasca pe alte meleaguri. Refugiatii care se ratacesc in drum spre Germania incep sa planga cand afla ca din prostie au nimerit in patria noastra. Dar, cum in Rusia viata este din ce in ce mai grea (PIB per capita in 2015 la nivelul preturilor curente se apropie de cel al Romaniei.), alternativa rationala este Europa. Si pentru ca sanse de aderare a Moldovei la UE nu prea se intrevad, iar cu Germania nu se poate uni, unirea cu Romania este o optiune de luat in seama. Nu credeti? Altfel, discursul despre suveranitate si independenta este practicat din nou cu vehementa mai ales de catre cei care, constienti ca Rusia isi pierde forta de atractie, vor sa impiedice cumva Moldova din drumul spre Vest.

   Răspunde
    
 • Dorina
  Ianuarie 15, 2016 la ora 14:05

  Din pacate nu mai exista Stefan Cel Mare sa mai spuna inc-odata :”Daca nu ma vreti voi pe mine, atunci va vreau eu pe voi.” Imi amintesc foarte bine istoria Romaniei si Moldovei de peste Prut. Sint foarte fericita de istoria nostra comuna din trecut , daca am fi din nou impreuna ar fi mai bine pentru toti. Ura si dusmania nu are nicicand sfarsit. Eu imi iubesc atat Republica Moldova cat si Romania. Pentru ambele parti ar trebui sa fie doar un presedinte adevarat, sincer in toate punctele de vedere , un prim -ministru si un parlament care sa fie capabil sa conduca Romania Mare Cum a facut Stefan Cel Mare .

  Răspunde
   
  1. Istoria cu nu stiai ca o stii
   Ianuarie 16, 2016 la ora 01:27

   ok, serios acum..’daca voi nu ma vreti, eu va vreu’ e ‘dicere’ de la Alexandru Lapusneanu, nu de la STEFAN CEL MARE ! Tot serios, ca tot se bat unii moldoveni(??) cu dansa’n piept de superioritate..ia ziceti ba, cum a ajuns palosu’ lu’ Stefan la turci ?? Au, n-aud ?? GURA MICA !

   Răspunde
    
 • Emil
  Ianuarie 15, 2016 la ora 12:10

  De ce din doua tari sa facem una, ce nu se poate unire, intelegere, amicitie fiind cetateni din state distincte, mai ales ca suntem si vecini? Putem colabora, sa avem intelegeri si planuri de viitor cu scop comun pe toate planurile de activitate si fara sa facem parte dintr-un singur stat, trebuie doar sa se vrea. Atata vreme cat Moldova sau Romania nu se incumeta sa-si puna pielea la saramura pentru celalalt atunci de ce dracu vorbim noi de unire intr-un sigur stat?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 15, 2016 la ora 11:46

  Imi pasa. Dar, cum nu pot face mai nimic, sper in roadele colaborarii intre institutiile de invatamant din cele doua tari. Din unire/colaborare/confederare ar rezulta beneficii de securitate si dezvoltare pentru ambele state. Cum am mai spus, o Romanie mai mare si mai puternica nu este in interesul statelor vecine si probabil, nici ale celor mai indepartate. (Spre exemplu, Ungaria propunea recent aderarea Bulgariei la Schengen, iar pentru Germania o a doua Polonie ar fi un cosmar.) Competitia internationala, pe care dl Iliescu a negat-o in nenumarate randuri, nu-si dereste inca un concurent puternic. Pe de alta parte, Varanii din ambele state isi doresc independenta si suveranitate („nu voteaza d-na Merkel”) pentru a putea corupe autoritatile si sa fure in voie intr-un sistem statal kleptocratic. Prin urmare, manipuleaza populatia prin instrumentele la indemana: mass-media. La fel ca in Romania, speranta este in educatie si in sprijinul extern, venit in mod inconstant, in paradigma jocurilor geopolitice. Altfel, este mereu actuala expresia lui J M Keynes, „Pe termen foarte lung suntem toți morți”.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Ianuarie 15, 2016 la ora 11:25

  Bună dimineața !
  Domnule jurnalist este al doilea articol scris de dv.in decurs de o săptămână care face INDIRECT trimitere la Dan Voiculescu.
  Cu ce anume mă ajută pe mine ca simplu cetățean cititor de presă românească astfel de comparații ?
  Nu apăr nici clanul lui Voiiculescu ,nici fan presă Basista nu sunt.
  va rog frumos sa punctati cat se poate pe subiectele dv.
  Moldova este o rană pt.poporul român la ora actuală d p m d v.

  *cu respect,
  nu astept replică, astept o altfel de implicare din partea biziday

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 15, 2016 la ora 14:49

   Buna ziua Kristina!
   Cred ca Moise incearca sa ne arate pericolul imens pe langa care am trecut noi toti si cred ca face foarte bine. Realizand pericolul este mai usor sa mergem inainte printre aceste pericole care pandesc la fiecare pas.

   Răspunde
    
   1. m
    Ianuarie 15, 2016 la ora 16:46

    Si eu cred la fel. Ma bucur ca Moise ne tot bate la cap cu moldovenii nostri. Cea mai mare greseala e sa-i uitam…

    Răspunde
     
   2. Kristina
    Ianuarie 15, 2016 la ora 21:09

    hm,..pericolul nu este niciodată asa cum te-ai așteptat să fie d-nule Stelian.
    il rugasem pe jurnalistul nostru să nu mai facă atât de des trimitere la persoana d-nului Dan Voiculescu.
    atât .

    mă rog..,mulți văd, puțini aud 🙁

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Ianuarie 15, 2016 la ora 21:55

     Da d-na Kristina, stiu ce ati spus, la numele lui Voiculescu m-am referit si eu. Perucolul despre care am vorbit era ca el sa ajunga sa conduca Romania.

     Răspunde
      
 • Gaspar
  Ianuarie 15, 2016 la ora 11:14

  Basarabia a fost pierduta in 1812 cand nici nu exista Romania. A apartinut Romaniei intre 1920 si 1940. Rusia nici nu a fost consultata ca tara in perioada 1920-1940 daca e ok cu faptul ca o provincie a lor s-a unit cu o tara vecina.
  Inconstienta politicienilor romani care nu au inteles ca nu se poate lua ceva ce nu e al tau fara sa discuti cu fostul proprietar aduce cu actiunea Rusiei de azi de a lua Crimea de la Ukrainieni tot asa fara sa negocieze cu fostul proprietar. La fel de abuziv si intr-un caz si in celalalt.
  Un argument economic logic, ne-ar face praf orice dorinta de „unire”. Daca Germania in 1989 reprezenta a doua tara a lumii din punct de vedere economic si a putut sa cheltuie cu integrarea RDG-ului mii de miliarde de marci, Romania de azi nu este nici pe departe macar la genunchiul Germaniei din ’89, iar investirea de sute de miliarde in economia Basarabiei reprezinta pur SF, cand noi nici macar nu avem o economie proprie.
  Deci hai sa lasam „unirea” de o parte si sa mergem inainte cu primirea celor care simt romaneste sau vor o viata mai buna in UE si aleg sa plece din Basarabia, dandu-le cetatenie.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 15, 2016 la ora 12:19

   Un argument in favoarea teoriei dumneavoastra, care ignora formatiunile statale romanesti medievale, ar fi decizia Federatiei Ruse de a acorda republicilor constitutive dreptul de a organiza referendumuri pentru independenta. Ar putea incepe cu Cecenia, bunaoara. In alta ordine de idei, aberatii istorice precum cea care sustine ca intreaga Moldova i-ar sta bine Rusiei au fost intens promovate de catre cei care au sustinut ca intreg Ardealul i-ar sta bine Ungariei. In acelasi spirit, apare tot mai legitima intrebarea de ce nu ar putea fi luate in mod serios in considerare opinii conform carora ar putea exista o frumoasa federatie romano-maghiara cu capitala la Bucuresti si limba oficiala, limba romana?!

   Răspunde
    
   1. Istoria cu nu stiai ca o stii
    Ianuarie 16, 2016 la ora 01:37

    ce vorbesti boierule.. pana si UNGURII, prin politicienii lor, refuza sa ia in calcul o cat de ipotetica unire a Transilvaniei cu Ungaria.. fa asa, un calcul de clasa intai: in ARDEAL, 10 milioane, toata Ungaria..numa’ 8 (dac-or mai fi, ca si de la ei ..emigreaza). Poi crezi ca le CONVINE ca la urmatoarele alegeri parlamentare maghiare sa se trezeasca in parlament cu majoritate ROMANEASCA, iar la presiunea alegatorilor sa introduca a doua limba de stat limba ROMANA ??? nu fac ungurii asa prostie nici daca invie Iancu de Hunedoara !!

    Răspunde
     
 • maican nelu
  Ianuarie 15, 2016 la ora 11:01

  Republica Moldova este mult mai complexa decat va imaginati, acolo lipseste un politician carismatic de partea proeuropenilor,din pacate rusofonii il au pe Renato Usatii, om politic cu mare impact la public.Domnule Moise Guran sunteti cea mai mare dezamagire din ultimii ani pentru mine,cum ati putut comenta un caz [cazul familiei Bodnariu]fara sa va documentati in prealabil.Revenind la republica Moldova, daca tot va intereseaza cazul urmariti pagina de facebook a lui Igor Dodon, liderul socialistilor pro rusi,veti avea de invatat ceva.

  Răspunde
   
 • Dan
  Ianuarie 15, 2016 la ora 10:43

  Cautati pe Google „jurnalul unui fost jurnalist” pentru o lectura interesanta, apropo de oglinda asta.

  Răspunde
   
 • inca o parere
  Ianuarie 15, 2016 la ora 10:02

  Dle Moise urmaresc de ceva vreme cum tot incerci sa atragi atentia cetatenilor de aici asupra cetatenilor de dincolo de Prut, cu unirea, cu ajutorarele date, sau nu, etc.
  Adevarul crud este cel mentionat de alti comentatori pe aici, ca ei/lor chiar nu le pasa deaceasta unire, totul este politic.
  Intr-adevar sau folosit de burse ca sa stea pe aici pana obtin cetatenia ulterior plecand mai departe in UE.
  Unii au si ramas prin Romania, acomodandu-se si intemeind familii. Aceste categorii de oameni enumerate de mine reprezinta (opinia mea) maxim un sfert din cei veniti cu burse in Romania.
  Pentru ca jumatate au trait o viata acolo, nu se acomodeaza pe aici, liceeni sau studenti fiind stau si numara zilele pana la urmatoarea vacanta … AMR etc.
  Doar vreun eveniment politico-militar la scara europeana cel putin va mai face cu putinta unirea acestor doua tari.
  Economic vorbind, nu suntem ca germanii sa sustinem economic cu 100 mil ruda saraca a familiei ca sa facem ceva grandios, nu ne sta in caracter.

  Răspunde
   
 • hiena
  Ianuarie 14, 2016 la ora 21:58

  Basarabenii merita cu virf si indesata ceea ce se intamla acum la ei,,,sant rusificati…si au ceea ce vor…stiu ce spun …am mai mult de 50 de colegi de munca…stau bine unde sint!!!!!

  Răspunde
   
 • Valeriu
  Ianuarie 14, 2016 la ora 21:30

  La moldoveni nu e o lupta intre est si vest, ca si la noi povestea e cu hoți, care sa fure mai mult. Chiar de nu credeți, si asta e un motiv pentru care nu vor vreo unire, si nu este exclus sa aibă dreptate, odată uniți sa se fure si mai mult, ca la drept vorbind am cam speriat vestul cu hoțiile, si nu numai.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Ianuarie 14, 2016 la ora 21:15

  Nu vad de ne-ar trebui si 1milion de rusi pe linga 1 million de unguri si 2 milioane de tigani

  Răspunde
   
  1. Marin
   Ianuarie 15, 2016 la ora 00:05

   Da, da, 100 de milioane de rusi…

   Răspunde
    
 • gigi
  Ianuarie 14, 2016 la ora 20:39

  eu de ffff multe ori stau si ma intreb bai Moise Guran, in realitate de cine esti tu platit si pentru ce pentru ca esti mai sucitor ca vantul de o mie de ori…

  Răspunde
   
  1. Coma
   Ianuarie 19, 2016 la ora 16:17

   Bai gigi,
   Asa-s toti din neamul lui, iar cand zic asta, tu poti sa intelegi ce vrei: din neamul lui Moise; din cel al Guranilor…si apoi,rolul lui e sa dezbine-el insusi zicind”sa provoace”!!!

   Răspunde
    
 • All
  Ianuarie 14, 2016 la ora 20:24

  In 2009 au fost mari proteste la Chisinau. Se pare ca nimeni nu isi mai aminteste de ele. In fond de atunci, situatia din Moldova nu sa schimbat, din pacate.
  Poate norocul nostru a fost ca dupa 90, Moscova din cauza crizei prin care a trecut nu a reusit sa aiba o influenta prea mare asupra Romaniei (chiar condusa de Iliescu).

  Răspunde
   
 • adrian
  Ianuarie 14, 2016 la ora 20:24

  locuiesc in Husi si merg f des dincolo, in Republica.
  dl.Moise va spun raspicat: moldovenii nu ne vor!!!
  haideti sa mergem impreuna in satele din Republica, sa intrebam lumea de pe strazile oraselor…pur si simplu nu vor sa se uneasca cu noi.
  mai interesant este ca daca nu vor cu noi te gandesti ca vor cu rusii. niet, deloc!
  independenti…dar sunt constienti ca nu le e bine nici asa pt ca nu sunt politicieni potriviti sa ii conduca.
  mai exact, nu stiu nici ei ce vor!
  eu, din proprie experienta prin Republica, trag concluzia ca „dragoste cu sila nu se poate”, asa ca ii las in plata lor si chiar nu mai militez pt Unire!
  stiti, de la Bucuresti multe lucruri se vad altfel decat…pe teren!

  Răspunde
   
 • Anonim
  Ianuarie 14, 2016 la ora 20:00

  Republica Moldova nu este un stat (Sunt Moldovean de peste Prut) este o adunatura de oameni de diferite etnii (Moldoveni Romani, Rusi, Ucraineni, Bulgari etc) care nu stiu ce vor . Pe parcursul a celor 25 de ani de pseudo independenta nu am demonstrat ca putem apara interesele acestor locuitori, nu s-a realizat nici un proiect bun pentru oameni, ceea ce reprezinta cu adevarat rolul unui stat.

  Răspunde
   
 • Alin
  Ianuarie 14, 2016 la ora 19:31

  Bun articolul. Dar din pacate omului actual nu-i mai pasa decat de propria persoana (familie). Pe strada, la scoala, la magazin, peste tot. Omenia si compasiunea sunt pe cale de disparitie. Din perspectiva asta sunt foarte pesimist pentru Unirea cea mare.

  Răspunde
   
 • Gabi
  Ianuarie 14, 2016 la ora 19:31

  Nu ne pasa de Republica Moldova, de ce ne-ar pasa? ce a fost a fost in trecut. E fix treaba lor si sa se spele pe cap cu ea!

  Răspunde
   
  1. Dan
   Ianuarie 15, 2016 la ora 10:45

   Sa-ti raspund, sa nu-ti raspund… Mai bine nu-ti raspund.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase