Cercul vicios al muncii la negru

de Simona Popa

Am văzut că, pe bună dreptate, s-a comentat mult exemplul Angliei şi al PFA-urilor de acolo la articolele lui Moise din zilele precedente. Nu vreau decât să fac câteva precizări, ca să ştie toată lumea despre ce sistem vorbim, dincolo de diferenţele dintre sistemele de asigurări sociale, de sănătate şi de pensii.

În Marea Britanie se numeşte „self employed sole trader” şi este acelaşi lucru ca persoana autorizată din România. Cu alte cuvinte, lucrezi pe cont propriu, declari cheltuielile pe care le ai ca independent şi, an de an, în luna aprilie, guvernul britanic îţi returnează, fie o parte din taxele plătite, fie suma întreagă, în cazul în care nu ai făcut mai mult de zece mii de lire anul trecut (venitul neimpozabil este stabilit anual de guvern. Pentru anul fiscal 2014/2015 a fost de zece mii de lire).

Apoi, cheltuielile pe care le ai ca self employed sunt decontate în funcţie de natura lor. Spre exemplu, dacă te ocupi cu făcutul curăţeniei şi îţi cumperi un aspirator plus produse pentru spălat podele, chiar şi o uniformă, toate acestea vor fi decontate de stat. Trebuie doar să le declari. Sunt lucruri fără de care nu poţi să munceşti. Până şi angajarea unui contabil poate fi dedusă în Marea Britanie, inclusiv plata unui anunţ publicitar în ziar. Inclusiv 40 la sută din valoarea unei maşini poate fi decontată dacă este vorba despre un o dubiţă folosită de cei care lucrează în construcţii, de exemplu.

Până aici sună bine, nu-i aşa? Ok. Acum hai să vedem, mai departe, cum funcţionează sistemul…

Statul britanic mizează pe corectitudinea oamenilor şi declaraţiile nu trebuie dovedite. Deci la final de exerciţiu fiscal te duci şi faci declaraţia, iar din taxele pe care le-ai plătit într-un an, Fiscul îţi dă înapoi cheltuielile deductibile în două săptămâni de la momentul declaraţiei.

La declararea cheltuielilor nu te duci cu mormanul de chitanţe la Fisc, decât dacă Fiscului i se pare că l-ai păcălit şi ţi le cere el. Oricum, orice persoană care lucrează pe cont propriu în Anglia trebuie să păstreze chitanţele timp de cinci ani. Dacă în acest interval de timp declari o cheltuială pentru care ţi s-au returnat banii, dar nu poţi să o dovedeşti că ai pierdut chitanţa, nu e bine deloc.

În Marea Britanie, impozitul pe profit este de 20 la sută, faţă de 16 la sută în România. În Marea Britanie, venitul e impozitat tot cu 20 la sută, cât timp nu depăşeşte 31 de mii de lire pe an. Peste această sumă, venitul este impozitat cu 40 la sută. Chiar şi aşa, britanicii, fie self employed sau angajaţi ai unui firme, îl declară integral. În semn de respect, la final de an fiscal, statul le spune ce a făcut cu banii lor.

Uitaţi-vă pe poza asta…
received_1216495881712468
Dintr-un venit de 31 de mii de lire, statului i-au revenit anul trecut doar 3800 de lire. Cea mai mare parte s-a dus către sistemul britanic de „bunăstare” adică fondul de unde plătesc ei ajutoarele sociale. Urmează sănătatea, sistemul de pensii, educaţia şi apărarea. Guvernul Majestăţii Sale informează fiecare contribuabil în parte inclusiv cât din venitul său a fost cheltuit pentru iluminatul public, sau cât a cotizat la bugetul Uniunii Europene.

Totul este atât de civilizat încât te apucă şi nervii tăi de român. Dar haideţi să nu uităm pe ce se bazează totul – pe conştiinţa şi educaţia civică a fiecărui cetăţean, ca şi pe duritatea şi fermitatea legislaţiei în caz de fraudă fiscală.

Discuţiile de la noi despre munca la negru şi despre de ce, când îţi plăteşti taxele, eşti corect întâi faţă de tine şi apoi faţă de statul de la care ai pretenţii, ocolesc mentalitatea noastră. De cele mai multe ori, în România, angajatul şi patronul sunt complici împotriva statului.

Sunt cel puţin 1,5 milioane de români care muncesc fără forme legale în România. Dacă toţi aceştia ar apărea ca fiind plătiţi doar cu minimul pe economie, înseamnă că statul ar urma să încaseze nu mai puţin de 363 de milioane de lei lunar doar din taxele plătite de patron. S-ar adăuga alte 260 de milioane din partea salariaţilor.

Ne place să vorbim de englezi, dar atâta timp cât oamenii refuză să intre în legalitate, şansele ca România să prindă din urmă civilizaţia britanică scad considerabil. Cât de corect e să ceri performanţă din partea unui stat cât timp tu, parte a ţării pe care statul o administrează, îl furi pe la spate? De fapt, te furi pe tine însuţi şi, cel mai probabil, o să înţelegi efectele acestui furt ajuns la vârsta pensionării, atunci când pensia ta va fi derizorie. Nu, nu spune că tu nu vrei pensie! Acum ai 20-30 de ani, poate câştigi bine, dar, dacă peste 20 de ani nu vei mai câştiga la fel, cui o să-i mai spui că n-ai vrut pensie?

Și, oricum, în sistemul nostru, ceea ce plătim noi acum sunt pensiile părinţilor noştri, iar pensiile noastre le vor plăti copiii noştri, cei de care ne batem acum joc cu sinistrele experimente din educaţie, cei pe care chiar noi îi învăţăm cum să se descurce furând statul, sau furându-şi singuri căciula. Pe a lor şi pe a unei ţări condamnate la înapoiere şi la o prea sfântă nemulţumire.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

74 răspunsuri la Cercul vicios al muncii la negru

 • BauBau
  Martie 4, 2016 la ora 06:54

  ” De fapt, te furi pe tine însuţi şi, cel mai probabil, o să înţelegi efectele acestui furt ajuns la vârsta pensionării, atunci când pensia ta va fi derizorie” – d.p.d.v. al logicii asta e o tampenie. Din mai multe motive dar nu intru in ele.

  Orice om, inclusiv cei de la nivel inalt, isi vede de interesul lui. Asa e si normal. Se numeste „self preservation” (nu stiu cum s-ar traduce in romana).

  Problema este ca interesele omului de rand si interesele celor de sus 1) nu sunt aliniate; 2) nu au cum sa fie aliniate pentru ca banii se fac pe carca multimii. Cu alte cuvinte un conflict logic.

  Solutii sunt si au fost intotdeauna pentru orice, inclusiv bunastare. Dar n-or fi prosti sa le puna in aplicare.

  Pe de alta parte ai dreptate ca omului de rand ii e rau datorita omului de rand. Sunt lucruri care ar avea efecte pozitive dar majoritatea oamenilor sunt doar niste obtuzi perfecti pentru masa de manevra.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 13, 2016 la ora 12:55

  Coruptia si economia subterana reprezinta uriase esecuri ale pietei care aduc prejudicii imense, niciodata exact calculate, sistemului de sanatate, invatamantului samd, societatii in general. Prin urmare, este o mare bucurie pentru mine sa constat disparitia „fetelor cu facturi” din Colentina. Sper ca este o actiune a noului minstru de interne. Bucuria imi va fi si mai mare daca noul ministru de finante va spori gradul de colectare a taxelor si impozitelor la Buget. Nu suntem noi cei care au inventat hotia, ori evaziunea fiscala. Istoria a aratat ca reducerea lor genereaza bunastare si progres.

  Răspunde
   
 • SILVIU
  Ianuarie 12, 2016 la ora 10:16

  Buna ziua. In romania nu ai cum a traiesti daca nu furi statul. Eu pina anul trecut am fost anagajat, iar din toamna mi-am deschis un mic magazin de cartier. Dupa 3 luni trebuie sa platesc impozit pe venit, pe niste bani pe care eu i-am reinvestit in firma. Acuma dupa ce o sa platesc impozitul de abia mai pot sa imi desfasor activitatea pentru ca trebuie sa dau la stat niste bani de care eu nu m-am folosit. Atunci te intrebi de ce sa mai fi corect cand statul nu iti ofera nimic. Corect era sa imi scada bani pe care eu i-am investit, bani pe care i-am reinvestit si dupa aceea sa isi ceara partea.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 13, 2016 la ora 13:20

   Stimate domn, eu imi vand forta de munca si platesc impozit deindata ce primesc pretul muncii mele. Ba, platesc si daca folosesc in interes personal telefonul de serviciu, fiind considerat venit suplimentar fata de salariu. Eu nu sunt lasat sa reinvestesc banii in cursuri, studii etc., dupa care sa-mi fie impozitate veniturile. De ce dumneavoastra ati fi favorizat? Raspunsul este ca puteti fi sprijinit pentru beneficiul social al activitatii dumneavoastra. Dar, in cazul acesta, trebuie sa priviti ajutorul din partea statului ca un sprijin, nu ca o datorie a sa. Altfel, eu, care sunt reprezentat de stat in raporturile cu dumneavoastra prin institutiile care exercita functiile legislativa, executiva si judecatoreasca, prin intermediul autoritatilor publice legal investite, pot intreba absolut legitim cum sunt cheltuiti banii mei. Adica, ajutorul (sub diverse forme) pe care il primiti de la stat este acoperit de beneficiul social pe care il returnati? Altfel spus, creati un numar de locuri de munca, platiti taxe, oferiti anumite marfuri intr-o zona unde lipsesc alte oferte, raspunzand astfel unor nevoi sociale? Daca raspunsul este negativ, sunteti invitat sa va reconsiderati oferta, sa va platiti taxele, ori sa va schimbati activitatea, pentru ca eu, cetateanul platitor de impozit, nu sunt dispus sa muncesc in beneficiul dumneavoastra, fara sa primesc nimic in schimb. Mai ales daca marfurile dumenavoastra nu sunt competitive.

   Răspunde
    
   1. Nero
    Ianuarie 14, 2016 la ora 10:26

    Cu tot respectul Constantin…vorbesti ca un bugetar…tu nu intelegi ca statul inca de la inceput iti da in cap si nu te lasa sa ajungi in punctul final al prezentarii tale …nu te lasa sa ajungi acolo unde vrei tu…statul fura de la noi toti..de la uni mai mult de la altii mai putin… de ce spun ca fura? pentru ca banii pe care ii ja cu japca de la mine si de la tine nu se regasesc ulterior in servicii sau in infrastructura asa cum de exemplu se regasesc in Anglia ca tot vorbeam de ea…asa ca las-o mai usor batut obrazul ca nu te califici ….

    Răspunde
     
 • Paul
  Ianuarie 12, 2016 la ora 05:46

  Se pare ca cangrena coruptiei risca sa omoare pacientul. Eu propun inainte de a aplica alte legi guvernul sa intre intr-un agreement cu Ingenico and/or Hypercom pentru creerea de fabrici de echipamente de plata electronica:POSuri, ATMuri, scannere, printere, checks. In cinci ani sa se retraga 95% din masa monetara si sa se inlocuiasca cu carduri bancare. Daca Ciolos/Isarescu/Iohanis ar avea bile se poate trece la banii digitali. Toate aceste discutii ar fi sterile dupa aceia. O fabrica si un centru de cercetare la Hunedoara si o fabrica si un centru de cercetare in Ialomita. Toata lumea sa ia bani pe card. Desigur guvernul poate accepta munca la negru pe monede straine, dar schimbul valutar in lei sa fie pe card. Cred ca aceasta solutie nu are nicio legatura cu bogatii/saracii/tinerii/batranii sau orice altceva.
  Daca acest guvern vrea sa se numeasca de tehnocrati sa arate ceva, ca deocamdata doar vorbe.
  Si in continuare cred ca privatizarea sanatatii este solutia cea mai buna. Doctorii nu vor indrazni sa ia bani de doua ori, si le va fi frica de malpractice. Vreau sa va spun ca in Canada desi sanatatea este de stat, la salvare exista copay de 25CAD. Probabil ca au fost abuzuri si aici.
  Pentru categoriile de personae fara venit, statul trebuie sa compenseze progresiv pana la 100%.

  Răspunde
   
  1. Butoiul cu bere
   Ianuarie 12, 2016 la ora 10:17

   Amice si tu ca toti bolsevicii inclusiv moise guran faceti aceeasi greseala. 7ncercati sa stimulati economia cu ciomagul. Puteti sa retrageti toti banii ca economia tot la negru va functiona ca nu_I nimeni dobitoc sa produca mai mult numai ca sa aiba statul mafiot mai multi bani de furat. Va 5rebui sa intelegeti ca economia nu poate fi mai mare decat cu stimulente pozitive si nu cu ciomagul.

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Ianuarie 12, 2016 la ora 11:00

    Pe undeva aveti dreptate. Oamenii vor incepe sa faca schimb de produse si tot nu vor da nimic unui stat rupt de realitate. Dar nici fara ciomag nu se poate. Trebuie numai gasit un echilibrul intre aceste lucruri, echilibru care sa duca la o economie dezvoltata si la un trai mai bun al oamenilor.

    Răspunde
     
   2. M
    Ianuarie 12, 2016 la ora 15:09

    Stimulent(e) de educatie financiara sau de care? In ce tara civilizata, cu populatie normala la cap, taxele fac parte si le calculezi ca profit?

    Ba mai mult, in ce tara civilizata iei TVA de la populatie si ti-l bagi in buzunar, zicand ca e profitul tau?

    Unde s-a mai vazut – in afara de Botswana, Zimbabwe si alte tari fara apa – ca detinatorul unei afaceri sa nu-si calculeze cheltuielile inclusiv taxele si sa nu-si calculeze preturile/adaosurile/venitul in functie de ele?

    Răspunde
     
    1. Mefisto
     Ianuarie 12, 2016 la ora 16:49

     …in tara in care:

     1. Ministrul de Finante care redacteaza Codul Fiscal este trimis in judecata pentru coruptie si umbla cu bani cash prin cimitire si kile de aur prin seif-uri ;
     2. In tara in care ANAF plateste 2 mil. USD pe o sigla facuta parca de un copil oligofren ;
     3. In tara in care fosti sefi ANAF sunt urmariti pentru evaziune fiscala;
     4. In tara in care sotia actualului sef ANAF detine un hotel care nu emite bonuri fiscale, fiica este manager general al Uber, companie care are probleme de ordin legal in multe tari;
     5. In tara in care Ministrul de Finante sustine „din toata inima” masuri fiscale fara sa fie capabila sa faca macar un calcul de impact;
     6. In tara in care toti bugetarii au cate ceva special, macar un spor sau o pensie.
     7. In care MF face evaziune fiscala prin intermediul Loteriei Nationale

     Botswana, Zimbabwe si alte tari fara apa merita tot respectul nostru.

     Răspunde
      
 • Cristian
  Ianuarie 11, 2016 la ora 22:51

  Buna seara,
  am urmarit pozitia dvs despre taxarea celor fara venituri cu CASS si vreau sa va xpun cazul meu + al altor mii.
  Nu lucrez de 13-14 luni si am terminat somajul, traiesc din ce primesc din strainatate de la sora mea, pan gasesc job. Cum sa-mi ceara mie statul bani cand nu-mi ofera nimic? Nu am nevoie de nimic de la stat si daca as avea e obligat sa-mi ofere ce ofera UE(gratuit). Daca vreau tratament/consult medical imi iau de la gura si merg la privat, in mizeria de la stat nu intru decat mort(ca nu ma pot opune).
  Va sugerez sa expuneti mai mult coruptia si unde se duc banii sifonati de ADMINISTRATIE-POLITIC.
  Romania ar fi departe daca nu s-ar fura atat.
  Apropo pentru sora mea care lucreaza in UE trebuie sa vina la fisc cu adeverinta ca lucreaza in alt stat? ca sa nu plateasca CASS. Cu ce costuri o adeverinta? va spun eu: 500E avion drumul si acolo se uita la tine ca la muzeu, TOTUL e electronic, nu exista adeverinte(poate sa scrie cineva de mana)
  Statul asta mizer daca vrea adeverinta sa ceara la ambasada, apropo stat MAFIOT Roumanie(pererea mea) intrucat spaga: la vama Nadlac, spaga la MILITIA RUTIERA care vaneaza, nu previn, spaga la orice.
  Mai doriti exemple? fac o emisiune pe tema asta cap-coada.
  Dc prefera unii sa cerseasca afara? de bine ce-i in Ro.
  Scuze daca am deranjat cu adresarea dar sunt scarbit de ce vad ca se intampla.
  Ca mine, milioane.

  Răspunde
   
 • stefan
  Ianuarie 11, 2016 la ora 22:40

  buna seara domnule Guran,

  „fekete” la noi aici in Oradea..poate inseamna si un „nume”. Chiar un prieten bun de al meu se numeste asa. Va rog nu mai folositi numele lui ca evazionist..pt ca dinpotriva, este f muncitor..si deloc evazionist. Ce ar fi sa folosim mai bine „guran”. Poate in ceva limba inseamna „negru”.

  ps: ar fi bine sa fiti chiar cu „muncitorii..adica oamenii de afaceri” adevarati…nu doar asa bla=bla=bla

  si inca ceva.. cand ziceti ca Dacia are cifra de afaceri 4mld de euro si profit 200mil euro..asta nu inseamna ca are profit doar de aprox 5%. raportati-va la investitie..nu la rulaj. Raportat la investitie au un profit mult mai mare.

  numai bine..

  Stefan

  Răspunde
   
 • alexman
  Ianuarie 11, 2016 la ora 17:11

  Fratilor am hotarit sa inchid intreprinderea mea individuala pentru ca nu ma descurc cu noul cod iar contabila ma sfatuieste sa trec pe SRL ori de la capat cu actele eu nu o mai iau ca sa imi mananc zilele si nervii cu birocratia de la noi.Am stat destul 45 zile pana sa fie fully functional punctul de lucru-aprobat de primar…imi ajunge. Am mai aflat si ca ANAF Oradea a dat deja amenzi pentru ca nu ai scos raportul Z zilnic. Pai daca eu nu sint la munca zilnic sau am incasari zero in acea zi de ce sa il scot?Sa vin de acasa sau din concediu doar pentru a scoate raportul Z???Cred ca se exagereaza pe toata linia si din concluziile de pe forumuri in loc sa simplifice lucrurile pt i.i ei mai mult le-au complicat.In loc sa fim sustinuti sintem jecmaniti fara mila cu amenzi usturatoare si coduri greu de priceput. Am facultate de telecom dar ma declar invins….Prefer sa stau si sa nu lucrez decat sa mai reintru in acest sistem care mi-a distrus orice urma de bunavointa de a mai face ceva..Am investit 5000 euro in bussines-ul meu deschis acum 5 luni….Urez succes celor care rezista in continuare….

  Răspunde
   
 • ulisesmeanarul
  Ianuarie 11, 2016 la ora 16:36

  Omenirea se complica inutile in viata de zi cu zi. Ce ma tot freci la ridiche cu salariul brut si net si taxe. Ba nene ! Salariul sa fie salariul. Ti-am maturat sau ti-am reparat masina ? 800 euro bani curati. Nici nu vreau sa stiu de taxe eu ca angajat. Nu ma inreseaza. Opreste-le tu ca angajator in cardasie cu statul si mie imi spui cat imi oferi sa-ti scarpin pisica. daca imi suna bine iti rezolv pisica daca nu alege altul. Asigurare medicala imi fac eu ca la RCA auto. Sa am obligativitatea sa ti-o arat ca sa ma poti angaja. La fel si asigurare de pensie. O fac unde vreau. trebuie doar sa-ti arat polita de asigurare ca sa ma poti angaja. Asisderea si asigurarea de somaj. O fac unde vreau eu. Trebuie doar sa ti-o arat ca sa ma poti angaja.

  Răspunde
   
 • goian daniel florinel
  Ianuarie 11, 2016 la ora 14:10

  Atata timp cat banul statului este cheltuit cu nesabuinta de catre alesii nostri,nici un patron sau angajat,cit de patriot ar fi el,nu este incurajat sa -si plateasca cu constiinciozitate darile la stat.Pe de alta parte,cei care administreaza banii colectati prin tot felul de taxe si dari,cand sunt prinsi de catre DNA ,sunt purtati prin tribunale pana se aleg cu pedepse ,cum ar fi:arest la domiciliu,condamnare cu suspendare,mai scrie 2-3 carti intr-o saptamana si uite-asa scapa basma curata.Eu zic ca totul pleaca de la marea coruptie,daca functionarul statului nu si-ar bate joc de banul public,atunci si patronulsi angajatul ar fi mult mai constiinciosi in a-si plati taxele si impozitele asa cum se cuvine.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 11, 2016 la ora 15:09

   Daca, daca, daca…
   Oamenii au fost si vor fi intotdeauna coruptibili. Sistemul trebuie schimbat. Atat timp cat nu-l vom achimba vom ramane cu „daca”. Votul trebuie sa fie mai mult decat o aprobare data unui politician sa faca orice vrea timp de 4-5 ani. Votul ar trebui sa aduca si responsabilitate, poate chiar penala. Poate politicienii in campanii ar trebui sa scrie si sa semneze ceea ce vor sa faca si legea sa pedepseasca incalcarea celor scrise de politician inainte de a castiga alegerile. Si multe alte asemenea lucruri care ar schimba sistemul. Problema este ca un sistem nu se poate schimba singur ci trebuie fortat. Numai revolutiile schimba sistemele.

   Răspunde
    
 • Antonioro
  Ianuarie 11, 2016 la ora 05:12

  O multime de comentatori nu fac distinctie intre impozitul pe Profit si cel pe Venir!In UK,ca de altfel in orice tara cu apa calda,platesti impozit pe profit-daca il faci!Daca nu ai profit,nu platesti taxe?Nici o afacere facuta din banii tai(nu ai statului) nu-ti garanteaza profit,chiar daca rulajul de bani si marfa e mare.Poti merge in pierdere sau break-even.Asadar,ai cifra de afaceri mare(in Romania se cheama Venit-si se taxeaza ,indiferent daca ai profit sau nu,ceea ce e o anomalie uriasa),sau faci profit(care se taxeaza IAR-cu 16%..In tarile cu apa calda e simplu-din profitul obtinut scazi cheltuielile deductibile-ce ramine se impoziteaza.Simplu,nu?Esenta capitalismului spune ca nici o afacere inceputa nu-ti garanteaza automat succes si profit-tocmai de aia ai dreptul sa tot incetci pina reusesti.Di oina atunci,statul trebuie sa te lase in pace ,vazind in tine o viitoare „vaca de muls”.In Romania nu se aplica,esti jupuit indifetent de conditii.E motivul pt care Romania e tot la etapa capitalismului de cumetrieParerea mea?Sa platesti taxe unui asa stat mafiot este o nebunie.

  Răspunde
   
 • OCHI LUCIZI
  Ianuarie 9, 2016 la ora 21:12

  moise, cum intelegi tu CHEMAREA?
  ……
  am auzit multe variante.. dar azi cineva a spus asa: ,,…… e ca si cum ai fi in avion si ai ajuns deasupra Raiului si ti se spune: SARI!
  cum sa sar? nu am parasuta!
  SARI! (nu ti se spune: hai poftiti..!) crezi sau nu crezi?!…….. SARI!
  ………….,,

  Răspunde
   
 • Dodut Ioan
  Ianuarie 9, 2016 la ora 18:51

  Super articolul,generatiile de dupa ’90nu trebuie sa imite ” greselile” parintilor.Luati-va tara inapoi.

  Răspunde
   
 • Catalin
  Ianuarie 9, 2016 la ora 18:28

  Buna seara. Relatia dintre Statul Roman si contribuabil, eu as prezenta-o ca pe o relatie dintre Ion si Maria.

  Ion e nemultumit ca Maria isi ascunde parte din salariu si nu ii mai da si lui bani. Si mai e si cu gura mare cand el se mai apuca din cand in cand sa mai faca ceva. Ca in loc sa repare gardul cu uluci noi, il carpeste cu niste placaj, ca in loc sa deszapezeasca asteapta sa se faca cald, si asa mai departe.

  Asa ca din cand in cand ii mai arata cine e seful si ii mai arde el vreo cateva, sa lase ciocu mic si sa sara cu banu. Si ca sa ii arate cat de bun e el, o data la 4-5 ani ii mai aduce niste flori si ii mai zice ca e cea mai frumoasa si ca el o iubeste.

  Iar ei, Mariei, i s-a cam luat in ultima vreme. Ca s-a saturat sa ii puna Ion pumnul in gura. Nici de crezut nu il mai crede, ca i-a tot zis ca se lasa de baut si se schimba. Dar s-a lasat de tuica si a luat-o pe vin, s-a lasat de vin si s-a luat de bere si tot asa.

  Articolul doamnei Popa ii spune Mariei sa se uite la John si Marry, ca uite ce relatie buna au. Si autoarea scrie foarte frumos si documentat, dar concluzia ei e gresita.

  Autoarea ii sugereaza Mariei ca trebuie sa se schimbe, sa nu il mai insele pe Ion, sa puna mana sa ii dea banii cand el ii cere, sa munceasca si sa fie cuminte ca Ion se va schimba.

  Din pacate e cam tarziu, ca Ion si-a pierdut credibilitatea. Iar Maria pana nu il vede pe Ion facandu-si treaba si tinandu-si promisiunile nu vrea sa il creada.

  Răspunde
   
 • ivanus
  Ianuarie 9, 2016 la ora 17:20

  daca vom tot cauta cine este mai vinovat nu vom ajunge la nici un rezultat Cercul poate fi distrus doar prin refuz de a vota pe cineva. De votat tot trebuie votat dar cu vot nul. Când vor vedea că numărul de voturi nule este de n ori mai mare ca al celor valide, la următoarea votare la fel vor pricepe că trebuie schimbat ceva iar noi trebuie să avem răbdare și să-i ignorăm, dar vom repurta o mare victorie pentru urmașii noștri. Pentru a simți că sunt ignorați de alegători presa va trebui să-i ignore complet să publice doar opere literare de calitate. Ziarele și tv-urile de casă dacă nu vor mai fi citite și urmărite de 25% din actuali admiratori va fi un succes al actiunii. Ei trăiesc datorită nouă, să-i ignorăm 10 ani și vom avea șanse de izbândă. Pe termen scurt nu câștigăm nimic, dar pe termen lung avem sorți de izbândă. Este nevoie de multă determinare și consecvență, noi nu avem ce pierde ei vor pierde enorm.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 9, 2016 la ora 17:31

   Cred ca glumiti…
   Pentru cei ce vor puterea pentru a face bani, adica marea majoritate a politicienilor, nu va fi nici o diferenta daca ajung la putere cu 10 voturi sau cu 1.000.000 de voturi. Sa ajunga la borcanul de miere este tot ce vor, ei pe asta se bat, nu pe popularitate. Popularitatea nu este scopul politicianului, ci este numai un mijloc de a ajunge la scopul sau, iar scopul este sa ajunga sa dispuna de banul public.

   Răspunde
    
 • Alin
  Ianuarie 9, 2016 la ora 16:35

  Încă îmi fac temele în legătură cu ce urmează să se întâmple cu PFA-urile din România în 2016.

  Cred însă că subiectul PFA-urilor merită o atenție deosebită.

  http://www.theguardian.com/small-business-network/2014/nov/26/sole-traders-are-driving-uk-business-growth

  Food for thought:

  1. Atât în România cât și în Marea Britanie micile afaceri care utilizează PFA-uri nu sunt doar de un anumit tip (doar low skilled de exemplu). Exemplul cu tâmplarul Fekete se concetrează pe zona low skilled. Partenera mea aici în Marea Britanie este dentistă și de 5 ani lucreaza ca Self-employed (sole trader). Informaticienii din România care înțeleg să lucreze pe lângă serviciul principal utilizează de multe ori soluția PFA-urilor ca și soluție de business. Să recunoaștem că avem de-a face deci cu un spectru de situații low skilled–––>highly skilled care utilizează PFA-uri.
  2. Soluția PFA-urilor ar putea reprezenta un instrument interesant care, utilizat inteligent, într-o economie precum cea românească, ar putea aduce la suprafață din economia neagră industria meditațiilor particulare ca exemplu.
  3. În Marea Britanie volumul plăților electronice este mult mai mare decât în România. Industriile care abuzează sistemul PFA/solo trader, atât în România cât și în UK, sunt industrii care evită plata electronică și se află aproape invariabil în zona low skilled (construcții, servicii de tot felul).

  Cum rămâne cu impactul pe zona highly skilled din Ro, oricâți or fi aceștia?

  Răspunde
   
 • unul din germania
  Ianuarie 9, 2016 la ora 13:01

  salut
  un exemplu clar, eu am in germania in jur de 2400 euro brut lunar, net imi cam raman 1600, categoria de impozit 1, deci se duc cca 33% pt asigurare, pensie, somaj.dar ai toate drepturile, ex te duci la dentist nu platesti pt un simplu control sau pt ca ti-a scos o masea, te duci la doctor nu platesti, ai dreptul la retete compenzate, asta ii partea sociala.din acesti 1600 ramasi imi platesc chiria, si traiesc linistit, si mai rdusesc sa si pun deoparte.la inceput de an iti poti declara veniturile din care mai poti deduce o gramada de lucruri, anul trecut am primit inapoi 656 euro….si sunt un simplu angajat la o firma

  Răspunde
   
 • doi
  Ianuarie 9, 2016 la ora 12:20

  1. Pedepsele pentru hotii dovediti si condamnati in justitie sunt prea mici (cativa ani de inchisoare si nici aia nu se fac pentru ca ies mai devreme prin diverse tertipuri).
  2. Confiscarea averilor celor prinsi furand nu se face. In situatia asta este chiar incurajator sa furi, pentru ca daca te prinde, iesi in cativa ani si te bucuri de avere linistit.
  3. Modul de cheltuire a banilor publici – se fac achizitii supraevaluate (se pare ca legislatia le permite asta).
  4. Ceea ce eu numesc „mafia politica” – in functii de conducere sunt pusi numai oameni care dau bine la Partid. Daca esti corect si nu le faci jocul, te schimba imediat.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Ianuarie 9, 2016 la ora 11:27

  Nu prea isi avea rost un astfel de studiu comparativ ,pt.simplu motiv ca ni-l permitem si singuri dacă suntem dornici sa -l facem (e valabil pt.Romania versus orice alt stat 🙂 poate fi si unul african spre ex.)

  Este ca si când compari din avion Pirineii Centrali cu muntii din Piatra Craiului.
  Si ca sa iasă bine comparația, cel mai indicat este sa-i iei la picior ,nu sa privim doar din avion.

  cu respectul cuvenit,
  e doar o părere .

  Răspunde
   
 • Unu'
  Ianuarie 9, 2016 la ora 09:51

  Concluzia la finalul articolului este una puerila și nu cuprinde toate aspectele de taxare din UK sau lumea civilizata. Din păcate, nivelul de taxare/impozitare în România este la fel de ridicat ca cel din UK, poate chiar mai ridicat pt veniturile mici. Dar statul roman nu este la fel de transparent și facilator pentru contribuabil. Nu cred ca mai are rost sa discut despre mizeria prin care treci ca sa fii un bun contribuitor.
  Discuția nu trebuie accentuata pt micii evazioniști. Trebuie sa accentuata pe sistem (facilitare contribuții și transparenta), pe marea evaziune și pe ce face statul pentru contribuabili. Una dintre cele mai ridicole inapții este impozitare celor fără venit pt CASS. După ce ca statul nu are infracstutura necesara sa preia tot fluxul de la declarații pe venit, mai vrea sa iasă și pe pierdere pentru niște „peanuts”. Nu mi se pare corect sa ceri bani pentru CASS de la cei care nu beneficiază oricum (nu ai card sau nu contribui, nu ești tratat).
  Și da, trebuie schimbată atitudinea și moralitatea cetățeanului în privința sistemului/statului (cetățeanul sa înțeleagă ca sistemul este acolo pt el), dar cum sa faci asta când cei de la conducere nu conduc prin exemplu și umilesc întreaga nație. Ce sa mai zic despre cei care lucrează în sistem (bugetari) și fac abuz la fiecare ocazie…

  Răspunde
   
 • Dan din UK
  Ianuarie 9, 2016 la ora 01:04

  articolul este doar pe partea de taxe si reprezinta 50% din adevar:

  1.in uk firmele din zona constructiior abuzeaza de acest sistem deoarece NU vor sa isi asume nici un risc :
  -concedierea imediata fara motiv
  -nu se platesc compensatii
  -muncitorul lucreaza cu sculele lui si echipamentul personal de protectie
  -de multe ori se lucreaza prin agentie /subcontractor,tot ca sa nu isi asume nimik
  -nu formeaza personal

  2.in majoritatea cazurilor self employed lucreaza cu plata pe ora si are aceleasi obligatii ca si employed =personal dependent cum era in RO

  3 esti responsabil tu sa iti angajezi contabil si sa iti faci raportarile

  4.Prin acest sistem iti poti reduce contributiile catre sanatate si pensie

  5 Daca faci mai mult £25k per year este mai avantajos sa lucrezi ca LTD

  6 In uk este o taxa CIS asemanatore TVA .La orice incasare se vireaza carte buget 20% urmind ca la sfarsit de an sa faci recuperare.
  SATUL englez se imprumuta la firme pentru 1 an la costuri 0.

  7.faza cea mai tare este ca se dau spagi si intre firmele private ca doar „si Dom director are cheltuieli neoficiale”

  8 Daca chiar vrei sa intelegeti „London is now the global money-laundering centre for the drug trade, says crime expert „

  Răspunde
   
 • Adrian
  Ianuarie 9, 2016 la ora 00:02

  Bai Biziday, englejilor, ani de zile am fost cel mai mare platitor privat de taxe din oraselul meu. Stiti cum mi-a multumit statul roman? Cu controale marlanesti si chiar mafiote. Cica de unde imi permit eu sa platesc asa impozite, ca cine stie ce mega afaceri oi face pe sub masa. Nu conta ca nu eram buticar sau cu dracu stie ce servicii care pot merge la negru. Pe productie industriala totul merge cu proiecte, contracte, facturi; nu nene, ei ne tratau la fel ca pe ultimii evazionisti din piata. Si dupa aia veneau cu magariile, ca vreau aia, vreau aialalta. „Las ca-ti gasim noi ceva, io pot sa-ti dau amenda si ca ai scaune cu 4 picioare si daca nu ne dai noua, maine vin alti colegi d-ai nostri si tot asa, pana la urma tot o sa dai.” Exact asa, cuvant cu cuvant. Multam, stat roman! Atunci am dat toti muncitorii afara si am inchis punctul de lucru. Sa mai ia statu impozit doar din ce pot sa fac eu cu doua maini, cand am chef.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 9, 2016 la ora 00:21

   Toti am trecut prin astea. Unii mai slabi, ca mine, au dat si au scapat. Dar n-am dat satatului, ci unor oameni care in acte lucrau pentru stat, dar in realitate lucrau numai si numai pentru buzunarul lor fara fund.
   Asa ca daca eu nu am dat statului spaga, ci unor oameni, insemna ca nici dvs nu va vorbea asa statul, ci niste oameni care nu mai stiau cum sa faca mai repede niste bani cat erau in functiile respective, ca pe urma nu mai puteau. Aceasta este marea buba a Romaniei. Coruptia la toate nivelurile. Da stiu, suna a cliseu, dar asta este realitatea. Angajatii fiscului au intretinut si au facut sa creasca si sa inmulteasca toate afacerile negre din Romania. Nu toti, au fost si oameni cinstiti printre ei, dar erau dispretuiti de colegii lor.

   Răspunde
    
   1. M
    Ianuarie 9, 2016 la ora 03:19

    Oameni care, de altfel, ne sunt prieteni, cunostinte, colegi, fosti-colegi, vecini, co-locatari etc. Adica, pe romanese, ne fura si ne tepuieste tot vecinul… acelasi vecin pe care noi il furam si il tepuim. Cu ce difera situatiile?

    Si, la fel, oameni care, daca pleaca de la ANAF/ANPC/ITM/etc in privat, vor face la fel cu alti privati sau cu statul.

    Sau are cineva impresia ca, odata schimbata tabara, se schimba brusc mentalitatea?

    Dar repet: la stat se angajeaza oameni normali, la fel ca patronul, angajatul, PFAistul etc, nu niste extraterestri.

    Deci, cine ne fura?

    Răspunde
     
    1. Nivelul de taxare aberant
     Ianuarie 9, 2016 la ora 18:39

     Statul ne fura, pentru ca este singurul investit cu puterea de a colecta bani arbitrar.

     Daca vecinul, prietenul, colegul vine si imi baga mana in buzunar, se numeste talharie si acesta ajunge la inchisoare.

     Numai statul are voie sa fie talhar fara nicio consecinta.

     Răspunde
      
 • alexman
  Ianuarie 8, 2016 la ora 23:53

  1.Angajatii si patronii sint complici impotriva statului pentru ca asa le impune insasi statul. Stiu pe cineva cu un PFA pe care statul il obliga la furt si evaziune. Cand vine ANAF-UL in control, ei te vad ca delicvent si trebuie sa iti dea oricum o amenda mare(ca sa faca incasari istorice!!!), pe care nu le mai poti acoperi decat prin evaziune, caci in al doilea an vin iarasi…Daca nu faci evaziune nu acoperi paguba si dai faliment…

  2.Munca fara forme legale se datoreaza birocratiei si taxelor mari pe munca. Ca sa fac o intreprindere individuala mi-au trebuit 45 zile(pt obtinerea certificatului de functionare aprobat de primar) si nervi de otel…Sincer a doua oara nu mai trec prin tot acest chin absurd care mi-a macinat sanatatea si timpul. Prefer sa plec sa lucrez dincolo sau sa muncesc aici la negru…Asta ne impune statul,asta facem….cat om mai rezista sa nu punem mana pe ciomege..

  Răspunde
   
 • Cristi
  Ianuarie 8, 2016 la ora 23:08

  Buna Simona si Moise,

  Foarte corect in ce voi ati enumerat, insa… Ai omis faptul ca HMRC are un sistem draconic de control. Nu mai punem la socoteala faptul ca in cazul in care ai o mica problema dedeclarare a taxelor de payroll, etc, un tax inspector iti trimite un notice imediat. Legatura dintre HMRC si agentul comercial este tinuta in timp real si pe alte premise. Si extrapoland asa este si in restul economiilor paternice, fie ca ii spui Agentia Tributaria in Spania, HMRC in Uk, sau INAIL in italia, totul pleaca de la relatia stat egat comercial. Avem legi semi-operationale, dar lipseste contrulul activ.

  Răspunde
   
 • Jurnalist
  Ianuarie 8, 2016 la ora 22:57

  Ia sa vedem cati dintre colegii lui Guran de la Digi sunt platiti pe cartea de munca si cati pe drepturi de autor ocazie cu care Digi fenteaza statul de 10,5% CAS aferen salariilor? La fel este in toata presa, adica drepturi de autor. Dar noi nu suntem Eminescu sa predam editorilor operele noastre daca si cand le scriem. Muncim zi de zi normat aproape insa patronii de presa pretind ca nu suntem angajati permanenti si refuza plata cotei de CAS ce le revine. Tot ce se scrie pe aici este prosteala. Dnul Guran ar trebui sa inceapa de la aceste aspecte si apoi sa infiereze sistemul. Insa suntem falsi ca intotdeauna.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Ianuarie 8, 2016 la ora 22:47

  Un asemenea articol trbuia, in primul rand, scris si dedicat deputatilor (statului). Cea mai mare coruptie este la nivelul inalt. Faptul ca nu sunt bani in buget nu impiedica statul sa faca contracte cu dedicatie, modificate ulterior prin acte aditionale,autostrazi cu pretul cel mai mare din EU, contracte in defavoarea statului, biserici cate doua la kilometru,salarii nesimtite si parcuri de masini dintre cele mai noi pentru demnitari, conflicte de interese, spagi de milioane de euro si lista poate continua… Statul ne poate acuza de neplata unor obligatii (bani din banii mei) dar nu de FURT ca in cazul lui, ce este mult mai grav. Sa mareasca pedeapsa pentru furt din buget la 10-15 ani puscarie fara eliberare conditionata ar fi o solutie de inceput. Dupa ce demnitarii nu vor mai baga mana in buget ca in buzunarul propriu, atunci as fi indreptatit sa ma simti prost ca nu contribui la cresterea economiei tarii.

  Răspunde
   
 • Dan
  Ianuarie 8, 2016 la ora 22:35

  E grele…De vazut in ce sala se tin sedintele parlamentui din Anglia,si unde se tin sedintele sparlamentului din Romanica,orice comentariu…e de prisos….Da pe cineva in gat,de la orice autoritate a statului,si vezi ce tratament primesti de la colegii dansului….si nu mumai…

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Ianuarie 8, 2016 la ora 21:51

  Uitați-vă pe cifrele astea: http://www.institutmolinari.org/IMG/pdf/tax-burden-eu-2015.pdf

  Apropo de România vs UK. Pentru ca un angajat să rămână cu 1€ în buzunar în România angajatorul trebuie să plătească în total 1.76€, în UK 1.44€.
  Noi suntem printre țările cu cel mai mare nivel de taxare din UE, ei printre cele cu cel mai mic.

  Răspunde
   
 • torzonborz
  Ianuarie 8, 2016 la ora 21:50

  Bine ar fi un sistem mondial in care statele sa fie ca si corporatiile, sa trebuiasca sa ofera ceva bun pentru cetatenii lui. Ar fi fain sa platesc taxe pt Danemarca, chiar daca locuiesc in romania. Si as avea parte de serviciile lor, as trai dupa regulile lor.
  Eu am incercat sa fiu in regula, cu PFA, dar nu am avut decat batai de cap complet aiurea si toate conturile blocate cand cineva m-a amanat cu plata timp de 6 luni.
  Cruzimea celor de la ANAF m-a convins sa nu mai vreau sa am de-a face cu statul roman.

  Răspunde
   
 • Alex
  Ianuarie 8, 2016 la ora 21:45

  Mereu aceeasi placa. Vrem schimbare, da nu vrem. Era f adevarat articolul ala, ca romanii sunt cei mai conservatori si speriati de schimbare din lume.
  Am ajuns sa ne justificam furtul taxelor prin cuvinte precum „statul nu merita oricum”. Pai la fel inseamna ca noi nu meritam de fapt o tara ca afara, societatea noastra putreda nu vrea de fapt sa paseasca in civilizatia occidentala. Schimbarea tre sa vina de la noi, noi alegem oamenii care ne conduc si facem apoi concurs, care fura mai mult. Imi pare ca suntem toti complici la o evaziune generalizata, dar dam vina doar pe stat.
  Da, si eu urasc politicienii corupti. Dar este o nesimtire crasa sa justific furtul meu prin faptul ca aia fura la fel. Cercul asta trebuie sa se rupa, si noi trebuie sa il rupem, nu doar dna. Dna e doar o piedica.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Ianuarie 8, 2016 la ora 20:59

  Cei care muncesc pentru o firma si sunt platiti prin banca sunt cam singurii care declara tot venitul caci nu pot face altfel fiind platiti prin banca. Ei sunt singurii pentru care firma plateste si taxele pe care ei le recupereaza la sfarsitul anului fiscal, pe cele platite in plus decat prevede legea. Ceilalti care sunt platiti cu banii in mana nu declara nici pe departe tot venitul si nu au nici taxe inapoi caci in timpul anului nu platesc nici o taxa.

  Răspunde
   
  1. ion din balon
   Ianuarie 8, 2016 la ora 23:24

   @Stelian Evaziunea firmelor este uriasa in Romania, colectarea TVA este dezastruoasa. Numeroase firme uita sa vireze contributiile fara sa pateasca nimic, nici macar un control in 7 ani la o firma mica cu datorii de peste 100mii de eur la bugetul de stat.Si in situatia asta sunt sute de mii de firme locale. Va spun din experienta proprie ca statul nu merita nimic fara sa munceasca si el un pic ca sa ia banii care zboara in Romania peste tot, mai putin la ANAF, care uita si sa puna in aplicare prejudiciile stabilite in instante!

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Ianuarie 8, 2016 la ora 23:57

    Asa este, cum spuneti.
    Tocmai de aceea spun mereu ca banii in plus de la buget se datoreaza faptului ca ANAF prin Antifrauda a inceput sa lucreze si nu de la faptul ca datorita scaderii inpozitarii s-ar fi albit niste bani negri din economie.

    Răspunde
     
   2. m
    Ianuarie 10, 2016 la ora 20:27

    Eu am serioase semne de indoiala cum ca o firma poate aduna asa datorii mari la buget fara sa se sesizeze nimeni.In urma cu cativa ani m-am trezit cu o instiintare de la ANAF ca avem o datorie de 7 RON!! si au pus poprire pe cont. Departamentul de contabilitate a spus ca nu avem acea datorie imensa de 7 RON, e o greseala, dar mai bine sa platim sa scapam de bataie de cap. Pentru ca platesc toate taxele la zi, am spus nu, daca nu avem de plata si nu am gresit, nu platim, indiferent de suma. A durat 6 luni, luni de umblat cu hartoage si dosare din birou in birou ca sa ridice poprirea. Timp in care la toate platile noastre catre furnizori aparea ca primesc plata de la xxx srl cont sub executie, de s-au alarmat toti. Asa ca nu stiu cum pot altii sa adune datorii mari la bugetul e stat…

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Ianuarie 10, 2016 la ora 22:44

     Se poate. Sunt mai multe posibilitati. Declaratii lunare de impozitare false, bilant fals… La un control al fiscului sau la o rectificare a declaratiilor si a bilantului apar toate datoriile dintr-o data, n-ar fi nevoie sa le vada fiscul acumulanduse. Sau se poate lucra numai cu cash si atunci fiscul nu are ce face decat sa priveasca la cresterea datoriilor, de aceea tendinta este de a limita plata cash. Si cred ca mai sunt…

     Răspunde
      
     1. m
      Ianuarie 11, 2016 la ora 21:13

      nu prea mai merge, pentru plata contributiilor primesc lunar plic de la ANAF cu sumele stinse aferente platii efectuate. Banuiesc ca daca nu as plati as primi ori control ori poprire ori macar un plic care sa ma anunte despre aceste indeletniciri neobrazate 🙂

       
 • m
  Ianuarie 8, 2016 la ora 20:15

  Articol corect, dar incomplet. Nu spune nimic celor care isi platesc taxele. Ei primesc cumva un tratament diferit din partea Statului? Beneficiaza de ceva in plus? Sau calitativ mai bun? Efortul lor n-ar trebui sa contrabalanseze efectul creat de cei ce nu platesc? N-ar trebui sa se vada asta undeva? 🙂 Adica stau si ma intreb, daca prin absurd de maine toata lumea isi plateste taxele la centima(e drept,e posibil doar daca toti am trece pe fumat ierburi) statul va actiona diferit? ANAF ar incepe sa explice mai intai, se se asigure ca lumea a inteles toate modificarile legislative facute peste noapte(unele stupide sau greu de aplicat) si abia apoi sa treaca la amenzi usturatoare? 🙂 Va cheltui statul mai eficient decat acum sumele si mai mari incasate in acest caz? 🙂 Pensiile vor fi marite proportional? 🙂 Calitatea actului medical si a celui de invatamant se va modifica radical si subit? Politistii isi vor schimba radical competenta si comportamentul? Funtionarii la fel? 🙂 Eu imi platesc taxele si cred ca toti ar trebui sa facem asta, dar in ultimul timp nu-mi vine nici sa mai strig asta nici sa-i mai blamez pe cei ce nu o fac. Suntem intr-o fundatura ori le platim ori nu. Ori ne schimbam toti „obiceiurile” ori o sa ramana tot mai putini fraieri care sa plateasca pentru ceilalti. Eu in 2016 cu siguranta nu voi mai cere bon fiscal pe unde platesc, nu e treaba mea. Sa se ocupe statul de subiect 😉

  Răspunde
   
  1. m
   Ianuarie 8, 2016 la ora 20:17

   Adica in cuvinte putine, ar trebui sa i se arate celui ce lucreaza la negru beneficiile de a plati toate taxele, exemple de succes 🙂 ca sa isi doreasca sa devina platitor de taxe 🙂
   Asta ca de fapt e o obligatie si tre sa plateasca pensiile stramosilor o stie deja si il lasa rece dupa cum vedem 🙂

   Răspunde
    
 • Daniel
  Ianuarie 8, 2016 la ora 20:10

  Doamnă,

  Zi de zi vedem cum politicienii fură din BANII NOȘTRI, din taxele și impozitele plătite de noi, iar dvs. încercați să ne convingeți că ar trebui să fim corecți și să plătim totul până la ultimul leu?

  De ce să vreau să dau mai mult unui stat HOȚ ȘI CORUPT?

  De ce să vreau să plătesc sume din ce în ce mai mari către un sistem de sănătate putred și nereformat?

  De ce nu se liberalizează piața de sănătate și asigurările sociale? De ce nu sunt lăsat să aleg unde vreau să se ducă banii MEI pentru sănătate și pensii?

  Oare suferim toți de sindromul Stockholm? Încercați să ne convingeți să fraternizăm cu sistemul corupt din România, pe care să-l hrănim în continuare din banii pe care numai noi știm cât de greu îi câștigăm? Pe ce lume trăiți? Cui vorbiți de legalitate? Amărăștenilor care se chinuie să trăiască din micile afaceri care abia merg în orașele mici? Că deh, nu toți trăim în București și nu toți vindem vorbe, așa cum face Biziday.

  Da, sunt și voi fi întotdeauna împotriva statului hoț și corupt, și îndemn pe toată lumea să facă același lucru, până nu va fi prea târziu.

  Răspunde
   
  1. Ion
   Ianuarie 8, 2016 la ora 21:46

   Foarte adevarat Daniel.
   Restul comentariilor sunt de prisos!

   Răspunde
    
  2. Noi
   Ianuarie 9, 2016 la ora 12:49

   Perfect adevarat.
   Te susțin intru totul.
   Jos cu statul hot si corupt.

   Răspunde
    
 • Nivelul de taxare aberant
  Ianuarie 8, 2016 la ora 20:07

  Deci in Marea Britanie impozitul pe venit este 20% si include tot, in timp ce in Romania:
  – 16% impozit
  – 26,3% pensie
  – 10,7% sanatate
  – 1% somaj
  – alte mici contributii (risc, accidente, alte aberatii)
  Total: 55%

  Doamna Popa, cum comentati? (daca mai e ceva de comentat)

  Răspunde
   
  1. AL
   Ianuarie 8, 2016 la ora 20:42

   Nu mai e nimic de comentat.Manipulare pe toate planurile Nu mai vorbesc de cenzura care pe acest site e mai grava si mai odioasa decat pe timpul securitatii lui ceasca.Cum scrii ceva impotriva autorilor chiar si in termeni rezonabili esti executat imediat.

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   Ianuarie 8, 2016 la ora 20:53

   Nu, 20% nu este tot ce se plateste statului. Mai este si National insurance.

   National Insurance rates
   You usually pay 2 types of National Insurance if you’re self-employed:

   Class 2 if your profits are £5,965 or more a year
   Class 4 if your profits are £8,060 or more a year
   You work out your profits by deducting your expenses from your self-employed income.

   How much you pay
   Class Rate for tax year 2015 to 2016
   Class 2 £2.80 a week
   Class 4 9% on profits between £8,060 and £42,385
   2% on profits over £42,385

   Răspunde
    
   1. Nivelul de taxare aberant
    Ianuarie 8, 2016 la ora 21:27

    Prin urmare, la cei 20% se mai adauga:
    – 9% pentru venitul intre 8,060 si 42,385
    – 2% pentru rest
    Cat ajunge nivelul efectiv? Maxim 7%, la minim tinde spre 2%. Deci maxim 27%? Si se mai adauga 40% doar la ce depaseste 31,000.

    Pana la 55% din Romania la orice venit, oricat de mic mai e cale lunga. Astia pana si cu impozit progresiv si tot sunt sub impozitul cica „mic” din Romania.

    Uite de aia ai nostri sunt evazionisti si prin alte parti lumea se conformeaza voluntar. La noi nu e impozitare, e jecmaneala, prosteala in fata (cica impozite „mici”) si iobagie ca sa poti plati birurile.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Ianuarie 8, 2016 la ora 21:50

     Da sigur, nivelul taxelor pe munca in Romania este mai mare decat in UK si n-ar trebui sa fie asa. Totusi sa nu credeti ca taxele mai mici in UK nu sunt o problema pentru statul englez. Chiar daca ei cresc venitul minim netaxabil si au multe alte facilitati in special in ce privesc ajutoare pentru cresterea copiilor, daca privim la datoria lor si la datoria Romaniei vedem o mare mare mare diferenta. Si nu numai valoarea datoriei este ametitoare pentru UK, dar si ritmul de crestere a ei.

     Răspunde
      
    2. Stelian F
     Ianuarie 8, 2016 la ora 22:01

     Ceea ce au englezii si noi nu avem, este claritatea taxelor. N-au n’spe mii de taxe pe n’spe mii de feluri de munca, de firme, de venituri, incat sa-ti trebuiasca contabil ca sa le poti afla pe toate de la el. Si nu se modifica taxele in fiecare an ca in Romania.
     Acestea doua fac o mare diferenta.
     A, pentru self employed impozitul pe venit si NI pentru realizarile din anul fiscal 06.04.2014 – 05.04.2015 se platesc pana pe 31.01.2016. Adica la aproape un an de la incheierea anului fiscal.

     Răspunde
      
    3. Sorin Camner
     Ianuarie 8, 2016 la ora 22:04

     In Romania taxarea muncii, totala, inclusiv ceea ce plateste angajatorul, este de 43%. Nu 55%.

     Răspunde
      
     1. Mihaela
      Ianuarie 8, 2016 la ora 23:07

      Cum sa fie 43%? 16+10.5+5.5+12.5+10.5+2+1= 58%

       
     2. Nemo
      Ianuarie 9, 2016 la ora 13:00

      Mihaela, vezi ca procentele alea nu se aduna asa. De exemplu cei 16% nu sunt pe toata suma.

       
    4. M
     Ianuarie 9, 2016 la ora 01:20

     Nu este chiar asa simplu si de „netaxat”, chiar daca pragurile par mari. E complicat de facut o paralela cu Romania, pentru ca si cheltuielile sunt mult mai mari in UK. Dar, de exemplu, taxele cele mai mici sunt pe venituri care sunt sub 12*salariul minim/economie. Deci e cam problematic…

     Si totusi… credeti ca englezul isi permite sa spuna sau sa tipe in gura mare ca „eu fac evaziune pentru ca nu-mi ajung banii” si sa nu pateasca nimic? Din ce stiu eu, HMRCul e mai al naibii ca ANAFul nostru.

     Răspunde
      
     1. Nivelul de taxare aberant
      Ianuarie 9, 2016 la ora 18:35

      Te prefaci ca nu intelegi, nu-i asa, si tii partea ursului.

      In Marea Britanie cei cu venituri mici NU AU CUM sa spuna ca nu isi platesc taxele, PENTRU CA NU AU TAXE DE PLATIT. Veniturile mici sunt aproape netaxate.

      Iar veniturile decente sunt taxate decent, nu sunt contribuabilii jecmaniti de sus pana jos de parca ar fi iobagii guvernantilor si ai bugetarilor.

       
  3. Ion
   Ianuarie 8, 2016 la ora 21:54

   Cred ca echipa biziday incepe sa fie rupta de realitatea zilnica cu care se confrunta omul de rand. Asta sau fac lobby pentru anumite grupuri de interese.
   Oameni buni, mai scoateti nasul din acei indicatori statistici si ascultati ce au oamenii in cauza de spus daca vreti sa gasiti solutia la aceasta problema.

   Răspunde
    
 • Raduko
  Ianuarie 8, 2016 la ora 19:54

  Buna ziua,

  in principiu articolul este corect. Trebuie sa fim corecti si sa ne platim impozitele, altfel nu vom avea drumuri, sanatate, aparare, etc Un singur lucru ma deranjeaza mereu la tipul acesta de articole: statul trebuie sa inceapa curatenia cu propria ograda si nu cu micii buticari sau cu cei care muncesc cu ziua la negru. Statul a fost cel care a platit sume imense ( luate din impozitul nostru!!!) pentru panselute, parcuri,lucrari supraevaluate, etc. Functionarii ( primari, consilieri, ministrii, parlamentari, etc) au luat spagi de milioane de $ nu palmasii care au un butic sau merg la sapa cu ziua. Incepeti curatenia la stat, fiti corecti cu platitorii de taxe si va asigur ca intreaga societate se va schimba. Asta-i ordinea si nu alta si pana nu se va intampla asa, vom continua sa discutam discutii mult si bine!!!In felul acesta ar pune problema un jurnalist obiectiv.PS: 1-3 ani inchisoare pentru cateva milioane de $ furate ??? Asta-i o gluma mai baieti;sper ca nu aveti pretentia sa numiti asa ceva ,, justitie,, !

  Răspunde
   
  1. M
   Ianuarie 8, 2016 la ora 20:01

   Statul a platit si plateste acele sume catre privati, nu catre vreo entitate extraterestra. Crezi ca le-a platit preponderent catre privati corecti?

   Intr-un lant care implica 10 privati care furnizeaza pe baza de spaga diverse catre stat, de unde stii ca nu sunt prinsi si buticari?

   Răspunde
    
   1. cata
    Ianuarie 8, 2016 la ora 21:18

    Buticarii nu pot fi inclusi aici, pt ca lucrarile cu statul necesita facturi si de preferat cu tva. Iar lucrarile mari indiscutabil sunt cu tva.

    Răspunde
     
    1. M
     Ianuarie 9, 2016 la ora 01:07

     Am zis „pe lant”. Ultimul o fi mai „alb”, dar pana la el, daca mai sunt vreo 10 si daca mai umbla si cu facturi cumparate… se poate orice.

     In plus, nu spune nimeni ca trebuie sa se intample in buricu’ Bucurestiului sau in Portul Constanta. Intr-o comuna, intr-un sat unde sunt putini si toti amici cu primarul care abia ce primise fonduri pentru diverse etc…

     Treburile nu’s chiar asa de simple, alb si negru. 🙂

     Răspunde
      
     1. Nivelul de taxare aberant
      Ianuarie 9, 2016 la ora 18:36

      Atunci statul sa lase taxele foarte jos si sa nu mai faca cheltuieli publice pe orice prostie. In acest fel furtul nu mai e posibil, indiferent cati hoti sunt la butoane.

       
 • Terje
  Ianuarie 8, 2016 la ora 19:46

  zero…ce se intampla cu noi astia de nu furam, suntem peste 10 milioane sau poate 8 ori chiar 3 milioane?

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Ianuarie 8, 2016 la ora 19:44

  Cu corectia ca „Ceea ce platim noi acuma NU sunt doar pensiile parintilor nostri” – derizorii de altfel, ci si zeci de mii de pensii ale securistilor, militienilor si tortionarilor care au distrus si mentinut in inapoiere Romania timp de 50 de ani, si care toti dar absolut toti au pensii mult mai mari decat orice alta breasla din tara asta.

  Asadar pana sa ne comparam cu UK , cat timp acest hazard moral specific tarilor fost comuniste nu se va rezolva , eu personal voi fi intotdeauna de acord cu „complicitatea” patron-angajat de care se aminteste mai sus.

  Răspunde
   
  1. M
   Ianuarie 8, 2016 la ora 19:52

   Concluzia: sa moara si capra vecinului, chiar daca moare capra mea.

   Presupun ca putem continua:
   -printre copii care ar trebui sa primeasca educatie sunt si copii sau nepotii securistilor – deci sa nu platim nici educatia;
   -printre bolnavii care ar trebui sa primeasca tratament sunt si copii securistilor – deci sa nu platim educatia;
   -printre cei care beneficiaza de curatenie pe strada sunt si urmasii securistilor – hai sa tinem strazile murdare;
   -printre cei care beneficiaza de parcuri sunt si urmasii securistilor – hai sa ne batem joc de ele;
   s.a.m.d.

   Da’ sistemul tre’ sa se schimbe, punand in locul hotilor actuali de la stat o parte dintre hotii care fura sau fac evaziune acum in privat.

   Asta este schimbarea pe care o vreti? Sau, de fapt, nu vreti nici o schimbare si e bine asa cum este acum?

   Răspunde
    
   1. QuadroQ
    Ianuarie 8, 2016 la ora 20:12

    Schimbare trebuie intotdeauna sa inceapa din alta parte, M(oise?)! Nu de la noi. Nu de la mine sau de la tine, care platim taxe la stat.

    Si stii ce, am sa dau si un exemplu ca sa pot fi injurat sanatos: ma doare mai putin ca a furat Carabulea (din banii mei) si a facut o banca, o cladire de afaceri, o firma de transport, samd, decat ma doare ca sunt milioane care stau degeaba pe asistenta sociala (deci tot din banii mei).

    As vrea sa fie ca in Anglia, de-asta muncesc cot la cot cu partenerii mei… englezi.

    Răspunde
     
 • All
  Ianuarie 8, 2016 la ora 19:39

  Comentarii despre statul hot care te fura mai mult daca esti corect si platesti toate taxele si impozitele in: 3, 2, 1…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase