Sechestrat în tâmplărie – o replică la „Impozitarea săracilor…”

Mergând pe comentariile făcute la articolul meu de ieri (referitor la impozitarea celor fără venituri) și cerând mai multe detalii autorului său, am obținut o poveste a cărei autenticitate nu pot să o confirm, dar pe care mă simt dator să o public. Pare autentică, editarea pe care am făcut-o asupra textului este minimă și chiar dacă eu consider că interpretarea este greșită (căci declararea lipsei veniturilor nu se aplică nici PFA-urilor nici celor cu venituri din dividende) experiența de viață mi se pare interesantă. Nu-l pun la zid pe Biriș, așa cum văd că mulți o fac, cred că acest specialist trebuie păstrat, dar povestea ilustrează exact nevoia de consultanță pe care contribuabilul o are, înainte de a veni Fiscul să-i închidă afacerea. Moise Guran

woodshop

Da, înţelept ar fi fost să fac ca majoritatea cunoştinţelor mele, când rulajul afacerilor lor a ajuns sub o limită, să închid şi să plec în străinătate, la lucru. Practic, încercarea mea de a supravieţui în meseria mea, în atelierul meu creat împreună cu soţia mea (însemnând că tot ce câştigam şi eu și ea băgam în scule, utilaje şi nu în ultimul rând în spaţiul în care este tâmplăria) este ridicolă. Și este pecetluit cu stigma de evazionist.

Ca să pot munci mai mult, în hala cumpărată pe rate, ne-am amenajat şi locuinţa acolo, ca să nu avem cheltuieli în plus. Practic ne-am pus gaj munca de 25 de ani, adică toată viaţa, ne-am îndatorat pentru încă vreo 20 de ani. Și pentru ce? Ca să pot munci.
Eu trăiesc de pe piaţa reală. Nu am avut relaţii la lucrări bugetare. Pe piaţa reală, dacă ceri 25 pe o lucrare să-ţi fie rentabilă treaba, să poţi întreţine o firma cu doi angajaţi, lucrând lângă ei de două ori mai mult decât ei, clientul îţi ofera 10. Nu 22,5 ci 10! Refuz trei lucrări, dar la a patra mai refac calculele, mai renegociez si scot la 12. Asta este piaţa reală. Şi iată! așa vine lanţul de compromisuri infinite. Mai tai factură, vine tva-ul, vin amenzile, dobânzile, vin împrumuturile de la persoane fizice, de la prieteni, trebuie să le dai şi lor câte ceva în plus, şi din câteva mişcări devii sechestrat în afacere.

Ce am făcut eu când n-am mai putut? M-am dus în Franţa pălmaş, am venit cu 3000 de euro şi plăteam datorii la stat. Nici mulţam, nu mi-a zis nimeni. Îmi trimiteau alte scrisori jignitoare cu decizii despre amenzi şi dobânzi. Apoi încă o vară de Franţa, alţi bani aruncaţi în puţul fără fund al datoriilor.

În ultimii 10 ani în zona noastră, o zonă oricum săracă, s-au deschis circa 10 supermagazine (din care unul este Practiker si celălalt Dedeman) care au tăiat tot oxigenul afacerilor de genul meu. Nu zic că reprezintă un lucru rău aceste magazine. Doar că ne-au pus la pământ. La ei o uşă interioară de lemn este la preţul de 380 de lei. Vine clientul de pe piaţa reală şi zice că dacă fac la preţ de Dedeman, comandă trei uşi, dar să-i pun şi clanţă, s-o şi vopsesc, să-i și montez, dar cu toc lat de 350 mm, că doar îi casă veche. Fac treaba asta de vero trei ori. Dar a patra oară nu mai fac. Şi nici nu mai comandă nimeni nici o uşă. Şi aşa nu mai fac nici mobilă, nici nimic.

Un om normal zice, ok, şi de ce nu închizi? Dacă nu este rentabil, de ce nu închid? Păi nu am cum. De vândut nu pot că nimeni nu-i interesat nici de hală, nici de atelier, în schimb am nişte datorii, rate care nu sunt legate de piaţa reală.

Aşa se trezeşte omul dupa 25 de ani sechestrat în propria lui muncă, fără prea multă speranţă. Singura soluţie a rămas să mai prind nişte lucrări mici, nimicuri, firimituri, ce chiar nu oferă nici un magazin, pe la cunoştinţe, la prieteni. Cu uşile închise, lumina stinsă. Ca un şobolan care scorneşte în pubelă noaptea.

Practic nu ar trebui să exist. Dar nu am încotro, mi-am pus masca de obraznic, sub care mască mi-se roşeşte obrazul câte odată.

Vreau să mai menţionez că în ultimii 10 ani am fost martor la moartea a mai multor ateliere, mici afaceri, majoritatea celor care au avut firme mici, au dat faliment, au închis, au plecat afară la lucru să-şi plătească datoriile. Prin neexistenţa lor ei au devenit legali, cetăţeni model care nu muncesc la negru, e drept, dar nici nu mai cheltuie nici un leu în ţară. Au rămas acolo, afară.

Poate am avut un comentar prea acid faţă de tine Moise la treaba aia cu cass-ul obligat. Oricum, după câțiva ani de muncă la negreală, am avut intenţia să plătesc din mână, adică tot din negru, minimul ăsta de Cass, deşi prin salarul soţiei plătim din belşug la stat.

Poate vezi tu bine chestiile alea cu companiile alea mari, care învârt cifre fabuloase şi care la urma urmei contează în economia ţării. Sunt convins, că majoritatea oamenilor care au o mică afacere îţi urmăresc emisiunea, chiar şi eu şobolanul evazionist mă uit din când în când la emisiunile tale, până nu mă enervezi cu ceva la adresa „muncii la negru”.

Câteodată vorbeşti aşa, de sus, despre micile afaceri care se zbat în zona gri, de parca ar fi o plăcere în extaz pentru micul afacerist să tot manevreze la negru. De parca banii scoşi la negru ar intra în vezi doamne bunăstarea păcătoasă a afaceristului. Vile, jeepuri, excursii în ţări exotice. Numai să vezi în ce maşini circulă un tâmplar, un pantofar, un croitor sau un instalator. Sub 20 de ani nu găseşti maşinile lor, în schimb au la datorii, de nu te vezi. Nu au fost la un control dentar de 20 de ani. Tinereţe muncită din greu fără o viziune de pensie. Pentru ce? Pentru un ideal de independenţă, că face omul ce-i place.

Adică oamenii ăştia sunt pericolul economiei naţionale? 

Bine, lucrurile sunt foarte complicate, dar în aceleaşi timp şi foarte simple.
Globalizarea si multinaţionalismul ăsta este un lucru bun dar şi rău. Are părţi pozitive, dar poate nu trebuia să sărim în ea fără să cugetăm o ţâră treaba. Sunt convins, că multe legi de constrângere nu sunt dictate chiar de Bruxelles, multe sunt inventate şi negândite de politicienii noştri. Aceste gândiri nu sunt deloc patriotice.

De exemplu, decât să moară aceste mici meserii, care prin simpla lor existenţă oferă un fel de antidot globalizării totale, un echilibru în lupta industrializării excesive, ar trebui trecute în sectorul gospodăriilor. Cum are un om – două vaci, zece găini, trei capre?
Da, domnule! Dacă vezi că exploatează încă trei oameni, şi ţine cu ei 50 de vaci, da! aceea este afacere. Dar, dacă omul îşi taie un buştean şi face 20 de uşi pe an, aceea nu este afacere! Şi hai să fim serioşi, dacă mini-micro chinuielile astea oricum nu contează în macroeconomie, încât sunt luate de râs, de ce sunt vânate de Fisc? Oricum gospodarii ăştia îşi cheltuiesc tot venitul că-i alb că-i negru în ţară. Dar acest fapt nu cred că pot spune și despre multinaţionalele alea lăudate. Ei au jurişti, contabili iscusiţi la minte şi fac ce fac să nu iasă cu profit.
Trebuie oferită o libertate. Un spaţiu de lansare pentru cine vrea să crească. Dar cine nu poate mai mult de 20 de uşi pe an, de ce să-l nenoroceşti cu o preconcepţie?
Fiindcă uite aşa din bună intenţie omul se trezeşte după 25 de ani de muncă că practic este vânat, este văzut ca un infractor, un duşman al naţiunii. Şi cu toată bunătatea, cu toată iubirea asta, este nevoit să se ascundă, să se bagă în pământ de ruşine şi în rugăciunile sale să-şi ceară iertare pentru faptul că obrăzniceşte să existe.
Nu ştiu dacă m-am exprimat bine, dacă am reuşit să fiu de înţeles? Sper că în esenţă se poate înţelege ce am vrut să zic.
În legătura cu orice fel de asigurare de stat, ar trebui să fie opţională. Dacă vreau să beneficiez de asigurări medicale, pensie şi am de unde, o fac, dacă nu, este riscul meu. Dar de aici şi până acolo, că „las’ că ştim noi că ai de unde”, din partea conducătorilor noştri este o obrăznicie nemeritată faţă de cetăţeni chiar si supravieţuitori din zona gri sau neagră.
De asta m-am enervat. Adică ce ştiţi „voi”?
Uite aşa ajungem să facem cum putem, nu cum ar fi bine.
Cu stimă, Fekete.

PS MOISE

Omul s-a semnat cu nume și prenume, dar am preferat eu să îi ascund identitatea ca să nu dea Fiscul peste el. Nu îl cheamă Fekete, fekete înseamnă negru în maghiară. Tot ceea ce am putut verifica pe internet este că are într-adevăr un atelier de tâmplărie, dar am scos din scrisoarea sa și indicațiile legate de zona în care trăiește, din același motiv. 

PPS Așa cum spuneam la început, dar și în discuția de ieri, acești oameni trebuie înțeleși, ajutați să vină în zona albă a economiei, înainte de a fi vânați. Din scrisoare reiese că ceea ce îl închide pe Fekete este de fapt marfa ieftină adusă din China. Dedeman nici măcar nu e multinațională. Problema este însă una serioasă. În fond, orice guvern sănătos la cap, de stânga sau de dreapta, ar trebui să folosească fiscalitatea pentru a crea mai multe joburi și mai bine plătite. Asta e adevărata problemă, nu dacă să demisioneze Biriș sau nu. Cazul  Fekete, să-i spunem așa, merită o dezbatere națională, în opinia mea. 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

78 răspunsuri la Sechestrat în tâmplărie – o replică la „Impozitarea săracilor…”

 • Vlad
  Ianuarie 10, 2016 la ora 16:41

  Salut,
  Vreau doar sa spun ca dupa ce am citit cam 30% din articol m-am oprit.
  1. Lanturile de hipermakeruri se adreseaza complet altei piete decat meseriasii mestersugari. Cine nu intelege, poate sa cumpere usi cu 380 lei ptr toata casa lui…
  2. Conider si deduc ca locuiesti intr-o zona defavorizata din tara, cu venituri medii mici. Piata ta si clientii tai ar trebui sa fie oameni cu care din marile orase
  3. Eu am dat foarte multi bani pe usile din casa si pe mobilier, toate dinlemn masiv. Am stat luni de zile sa le livreze, sa le monteze. Calitate ireprosabila. Aceasta este clientela careia trebuie sa te adresezi. Restul este….vorbarie despre taxe si evaziuni
  O zi superba!

  Răspunde
   
  1. Nero
   Ianuarie 12, 2016 la ora 17:08

   de asta ai intrat bai Vlad…sa te lauzi ca ai bani multi ca sa iti cumperi usi din lemn masiv? sa te lauzi ca tu castigi mai mult decat noi? Cine stie ce sclav vei fi si tu pe vre-o plantatie multinationala cu vre-un sef ce sterge cu tine pe jos… Noi astia cu PFA am hotarat sa ne luam viata in mana si sa incercam pe cont propriu ceva pt noi si familiile noastre spre deosebire de unul ca tine. Eu platesc taxe la stat pt PFA ul meu in suma de aproximativ 4500 RON lunar. Lunar ai inteles? si in conditiile astea tu vi sa ne dai lectii noua si sa ne spui tampenii…statul asta nu ne ajuta cu nimic atunci cand vrem sa fim corectii si sa platim legal taxe si impozite. Staul asta doar fura de la cetatenii lui. ATAT.

   Răspunde
    
   1. M
    Ianuarie 12, 2016 la ora 17:45

    Daca tie 4500 RON (cu sau fara TVAul luat de la clienti?) ti se pare mult (care se impart in multe locuri), stai sa vezi cand afli cat ar trebui sa castige un medic ca sa nu mai plece din Romania. Sau ai impresia ca, platindu-l cu alune, vei primi cele mai bune servicii?

    Răspunde
     
    1. Nero
     Ianuarie 13, 2016 la ora 09:33

     4500 RON pe luna este o suma pe care statul cleptoman o ia de la o singura persoana …de la mine…si ca mine sunt foarte multi. Ai cea mai mica idee cat inseamna sa muncesti doar ca sa acoperi aceasta suma, ca sa nu mai vorbesc ca trebuie sa tragi ca sa produci bani si pentru tine ca sa traiesti. Daca e pana aici prefer sa platesc 6000 ron pe luna dar sa pot alege eu ce fac cu banii, sa imi fac asigurarile medicale intr-un sistem privat de asigurari nu sa faca statul ce vrea cu banii mei si atunci cand am nevoie de servicii medicale sa le primesc pe cele mai proaste sau deloc pentru ca nu sunt bani. Bani sunt in sistemul medical foarte mmulti dar sunt furati la greu astfel ca nu mai ajung in dotari medicamente si la medici.
     Prin urmare nu imi povesti de cocosul rosu ca nu merge. Eu platesc taxe dar nu vreau ca statul sa isi bage mana pana la cot in buzunarul meu si nici nu am nevoie de destepti si autosuficienti care sa vina si sa imi explice ce bine este pentru societate ca eu sa las statul sa indese ambele maini in buzunarele mele…Tara de babuini..asta suntem…

     Răspunde
      
     1. Nero
      Ianuarie 13, 2016 la ora 09:34

      A… si inca ceva sunt 4500 RON fara TVA.

       
 • Dan Galatus
  Ianuarie 8, 2016 la ora 18:07

  Dreptatea este undeva la mijloc . Lucrez in domeniu din 1995 si necazul este ca inca de la inceput orice plan de afaceri am facut dupa 5-6 luni trebuia sa-l modific ca se schimba legislatia . O alta problema este ca nu eram eligibil pentru finantari din cauza ca nu eram aliniat politic . Oricat ati crede sau nu fara sprijin politic nu primesti finantari sau contracte cu statul .Chiar daca ai pretul mai bun decat concurenta . Peste toate acestea se adauga pozitia de stapan a celor din fosta Garda Financiara care iti dadeau amenzi pentru orice si te calcau de cateva ori pe an .Iar la interpelarea mea de ce ne tot piseaza pe cei care nu lucram la „negru” au zis ca asta e o forma de protectie a statului pentru cei pe care eu ii consideram evazionisti . Ce am invatat de aici ? Concluzia o trageti singuri … In orice caz nu am incetat sa sper ca odata si odata vom putea lucra 100% legal si vom fi respectati pentru ceea ce facem . Si tot nealiniat politic am ramas …

  Răspunde
   
 • carmen
  Ianuarie 7, 2016 la ora 20:09

  Imi doresc de 2 ani sa infiintez un pfa. Documentandu-ma si intreband oameni din jur care au pfa si specialisti inca nu am reusit sa-mi fac curaj.
  Aud de taxe si amenzi care ajung sa depaseasca profitul la sfarsitul anului, aud de abuzuri in controale de la inspectorii ANAF, aud oameni care tot baga in burta nesatula a statului milioane si milioane anual
  si cand e sa ajunga la urgenta astepta 4 ore sa fie bagati in seama, aud de taxe ce trebuiesc platite retroactiv si mii de schimbari in legislatie, dublari de plafoane ( la norma ) etc…

  Solutia REALA si SIGURA pentru ca micile afaceri si activitati sa intre in legalitate este:
  1. Renuntarea la limbajul securistoid prin care autoritatile comunica cu toti contribuabilii. Autoritatiile trebuie sa informeze si sa consilieze contribuabilii nu sa-i ameninte si sa le opreasca activitatea.
  2. Introducerea unei alocatii neimpozitabile luand exemplul unor tari precum: UK £10,600 /an, Germania €8000 / an, Franta €9,690 / an, Austria €10,999 /an si altele cu sisteme mult mai fine de susstinere ale micilor intreprinzatori.

  Toata lumea doreste sa intre in legalitate, altfel nu iti poti dezvolta afacerea pentru ca ramai la un statut de bisnitar, caraus de cartofi cu ora. Nimeni nu isi doreste asta. Insa se pare ca e mai bine sa traiesti in umbra umil decat sa fi sufocat de caracatita fiscala.

  Răspunde
   
 • moldovean
  Ianuarie 7, 2016 la ora 18:55

  Bre, nea specialistu de la Buzidey! știi de ce în romanica se impozitează sărăcia și nu prostia? Pentru-că ar rămâne fără conducători. Ar da la impozit și ultima haină de pe ei.

  Răspunde
   
 • marian
  Ianuarie 7, 2016 la ora 15:11

  daca ai sters comentariul meu fiindca asa ai considerat corect… macar sterge si asta:
  Salarii plătite legal, pe cartea de muncă, într-un domeniu în care nicio televiziune de știri (cu excepția notabilă a Digi24) nu își plătește oamenii pe cartea de muncă.
  e reclama proasta..
  iar acum vazand nivelul scazut la care s-a ajuns, nu ma mai mira de ce nu mai este Bizi la TVR…

  Răspunde
   
 • Fekete
  Ianuarie 7, 2016 la ora 06:07

  Faptul ca ati comentat multi care ati trecut prin ceea ce am trecut (trec) si eu, inseamna ca noi micii afaceristi categoric nu ne simtim bine in zona negru, vrem sa iesim la suprafata sa fim mandri ca suntem de folos societatii si ne gasim si noi calculele. Multumesc!
  A fost o experienta deosebita!

  Răspunde
   
 • Alin
  Ianuarie 7, 2016 la ora 01:42

  „Vreau să mai menţionez că în ultimii 10 ani am fost martor la moartea a mai multor ateliere, mici afaceri, majoritatea celor care au avut firme mici, au dat faliment, au închis, au plecat afară la lucru să-şi plătească datoriile. Prin neexistenţa lor ei au devenit legali, cetăţeni model care nu muncesc la negru, e drept, dar nici nu mai cheltuie nici un leu în ţară. Au rămas acolo, afară”.

  Mă uit de aici, din „afară”. Omul acesta are dreptate. Are tot respectul meu.

  Percepția mea este că în România clasa de mijloc este sistematic decimată. Cu emigrările masive din ultimii ani societatatea, d.p.d.v. al veniturilor, s-a polarizat din ce în ce mai mult în 2 categorii: mulți și săraci, puțini și bogați (cu conexiuni politice), clasă de mijloc virtual absentă.

  Sunt foarte curios ce politicieni vom avea drept candidați și care va fi rata de participare la vot la alegerile ce vin. Personal DACĂ NU AM CU CINE VOTA NU VOI VOTA – ar fi pentru PRIMA dată de când am drept de vot. Dar dacă sunt în țară când vor fi manifestații, plănuiesc să apar și eu. Politicienii care au tupeul să ne conducă trebuie să afle că nu se mai poate ca și până acum.

  Moise, când discutăm despre noile reglementări pentru PFA-uri? Pe mine mă afectează direct. Nu îmi permit să angajez. Oamenilor le e teamă să își mai facă PFA-uri. Ce facem?

  Răspunde
   
  1. elena
   Ianuarie 7, 2016 la ora 15:44

   si eu am un PFA si ma pregatesc sa il inchid pt ca mi se pare inadmisibil sa platesc atat de multe taxe. practic o sa muncesc sa platesc impozite. astept sa termin doctoratul anul asta – pe care l-am platit, deci, nu, nu am facut scoala gratis in RO, si plec din tara.

   Răspunde
    
 • dan
  Ianuarie 7, 2016 la ora 00:51

  Buna
  Si eu ma regasesc in aceeasi situatie…
  Si dupa 15ani de stres ,lupta si munca…am renuntat…
  Sunt afara pe u salar bunicel…fara bataie de cap si fara stresul zilei de maine…
  …si mi pare rau ca n am renuntat mai devreme …
  Multumesc

  Răspunde
   
 • m
  Ianuarie 6, 2016 la ora 23:46

  In final, salvarea pentru toti Fekete, Mekete si Bekete e la ei,tocmai pentru ca nimanui nu-i pasa in mod real de ei. As a cum cei Mari au asociatii care le reprezinta interesele( ce rareori corespund cu ale celor mici) ar trebui sa asocieze si evident sa se implice si cei mici. Pentru ca altfel nimeni Nu-I va baga in seama, nimeni Nu va initia masuri potrivite pentru ei, nimeni nu va schimba nimic in bine pentru ei. Singur, Fekete va fi biruit de biruri 🙂 de concurenta sau de slaba educatie a consumatorului sau a reprezentantilor statului. Impreuna, mai multi Fekete ar avea macar o sansa.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Ianuarie 6, 2016 la ora 22:59

  Eu am gasit un Fekete care stie si meserie si afaceri: Amik Satu Mare. Exporta jucarii din lemn, ceva ce se cere…
  De acord cu injuriile la adresa statul!

  Răspunde
   
 • Unu
  Ianuarie 6, 2016 la ora 22:42

  Self employed in Anglia! Sub 10000 de lire net declarati pe an nu platesc nici un impozit.Nu stiu de ce va certati pe bietul Fekete si usile lui! Statul e singurul vinovat! Statul prin reprezentantii lui ! Lenesi, prosti si indolenti! Dar extrem de bine platiti . Si corupti. Transpartinici.Transfrontalieri.Statul trebuie daramat din temelii si reconstruit dupa principii sanatoase si de bun simt! Pana atunci … Dumnezeu cu mila!

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 6, 2016 la ora 22:53

   Nimeni nu plateste impozit pe primii 10.600£ venit pe an, in UK. Aceasta suma este scutita de impozit, asa cum scria Florin ca 35.000 de euro nu sunt impozitati in olanda. Asa se ajuta cei cu venituri mici, fara cresterea salariului minim. Cu toate ca UK va face si o crestere serioasa a salariului minim.

   Răspunde
    
  2. M
   Ianuarie 6, 2016 la ora 23:32

   Foarte corect!

   Si cum ajungi la astfel de masuri? Prin afaceri pe minus, inglodate in datorii (inclusiv catre furnizori), care nu platesc taxe, care refuza (sau nu reusesc) sa se modernizeze si care tin piata la un nivel jos(cat se poate de minim) din mai multe puncte de vedere?

   Răspunde
    
 • carmen dima
  Ianuarie 6, 2016 la ora 22:04

  Si eu sunt FEKETE…

  in aceeassi cursa ma zbat, numai ca a mea concuresta se numeste Carrefour, Lidl, Kaufland, etc…cu bugete pt publicitate concurentiala neloiala, cu suprafete de vanzare imense, dar cu produse ieftine si proaste…numai ca amenzile care se aplica afacerii mele sunt aceleasi ca si pt ei, impozitele aceleasi…am incercat in fel si chip sa mentin afacerea la nivel oarecum traditional, dar ca sa implementezi ceva nou, iti trebuie o tona de aprobari si de alte taxe, bani pe care nu ii ai. Problema e ca nici sa inchid si sa plec la ghebareala nu e o solutie…noi jucam la old boys, +50 de ani…si atunci???

  Răspunde
   
 • Relu
  Ianuarie 6, 2016 la ora 21:13

  Domnule Guran, oamenii precum autorul acestui articol nu au nevoie de ajutor pentru a ajunge in „zona alba” a economiei. Trebuie lasati sa ajunga acolo.

  Răspunde
   
 • Urcan Vasile
  Ianuarie 6, 2016 la ora 20:09

  Cel mai bun „specialist” este cel din tribuna! Dar hai cititorule aici in iarba ! Sa-i simti mirosul !Am inceput afacerea in 1991 : productie industriala.Am ajuns la aproape 20 de angajati, datorii achitate la zi.Faceam si mobila , inclusiv export.Multe lovituri sub centura am primit din partea statului.La preluarea firmei FTRATI de catre Kronospan preturile palului au urcat cu 40 %.Reactia statului Inexistenta in fata monopolului.Exportul de mobila a incetat. Va aduceti aminte cand guvernul a interzis achizitia de mobilier .Am ramas cu ochii in soare.Si iar am luat-o de jos.Credite sa poti plati TVA la facturi neincasate de la stat, stornari de marfa si tot tacamul .Si iar te ridici in genunchi si speri si tragi ca bou…Daca n-ai stiut Moise , patronii sunt condamnati la locul de munca. Daca ai gresit cu ceva nesemnificativ , amenda se traduce in munca in folosul…alesilor!Am ajuns la o varsta la care nu mai suntem buni nici la export.Ceea ce zice FEKETE este perfect adevarat si traiesc povestea in fiecare zi .Dar ce ma doare cel mai tare este situatia copiilor.Una dintre fetele mele a lucrat la o firma mica romaneasca si era foarte incantata. Pana cand statul i-a tras o teapa neplatindu-i dar cerand TVA-ul. A urmat blocarea contului si moartea lenta.A vazut care a fost si situatia mea (statul cand se supara putin iti coase buzunarele- si se supara des si repede)si a plecat definitiv in Londra.Ma doare sufletul ca nu mai munceste pentru tara ei, nu mai plateste taxe aici

  Răspunde
   
 • m
  Ianuarie 6, 2016 la ora 19:42

  Tot ce pot sa spun e ca nu intereseaza pe nimeni de soarta „Dl Fekete” nici pe noi, pentru ca preferam sa cumparam ieftin si prost, dar …diversificat :), adica mai ales importat, nici pe guvernanti, pentru ca pe ei de obicei si mereu ii doare-n cot de oricine si orice. Degeaba ne dam sensibili pe forumuri si bloguri despre soarta lui, daca nu cumparam de la ceilalti „Fekete” de langa noi…A scaazuuut TVA la 20% si, surprizaaaaaaa, avem aceleasi preturi. Ne dam de ceasul mortii ca vaaaaii, consumul ce o sa creasca si o sa ne strice frumusete de crestere economica, vaaaaii cati bani o sa ramana anul asta populatiei pentru consum. Vaaaaiii 🙂 Era mult mai simplu sa se opereze mariri de salariu prin reducere de taxe pe munca, in special la angajat, pentru ca ar fi avut de castigat cei ce NU lucreaza la negru. Doamna Fekete, adica. Si multi altii. Daca gaura in buget produsa prin reducerea TVA nu va fi acoperita prin cresterea consumului(sa vedem ce va fi…Ponta a masluit dupa mine destul de bine cifrele) vom avea noi taxe 🙂 Evident pentru cei ce le platesc … Cam cat de idioti putem fi sa ne bucuram de scaderea TVA 🙂 Da, stiu povestea, nu raman la populatie, raman la firme,tot e ceva… doar ca optimizarea fiscala functioneaza in multe feluri… An nou …fericit! 🙂

  Răspunde
   
 • krantz
  Ianuarie 6, 2016 la ora 19:40

  O uşă de lemn vine tocmai din China şi după ce i se adaugă la preţul de producţie toate acele costuri de transport, taxe, adaosuri, etc, tot se vinde cu un preţ sub cel cerut de Fekete pentru uşa sa. Ce minune face chinezul de reuşeşte să o producă atît de ieftin şi Fekete nu poate?
  Lucrez la o firmă de acelaşi profil cu Dedeman. Colegul meu de la achiziţii, a umblat toată ţara vreo lună şi a discutat cu en-şpe producători locali şi nu a găsit unul care să-i asigure un volum constant şi la un anumit standard, de articole din lemn. Practic aveam nevoie de nişte banale baghete de lemn. Răspunsurile au fost diverse: ba că n-au maşină, ba că n-au personal, ba că nu se merită deranjul, ba că nu pot cu factură, ba că aia, ba că ailaltă. În final, a trebuit să aducem din Franţa nenorocitele alea de baghete.

  Răspunde
   
  1. M
   Ianuarie 6, 2016 la ora 19:57

   In primul rand, chinezul este „sponsorizat” de stat.

   In al doilea rand, chinezul are piata de desfacere mult mai mare(din nou, facilitati de la stat inclusiv pe parte de transport) decat romanul mic => rulaj => investitii => costuri reduse. De standarde de munca, de viata, de poluare, de ce vrei tu nici nu se pune problema. Si asta pe tot lantul.

   Iar in ultimul rand… stii cu cat sunt platiti chinezii mici si galbeni? Cam cu nimic.

   Răspunde
    
   1. M
    Ianuarie 6, 2016 la ora 20:02

    Iar daca tu esti unul dintre clientii care vor standarde si volum constant, el are 99 de clienti care REFUZA standarde pentru a nu plati pentru ele. Crezi ca francezul este in aceeasi situatie?

    Noi ducem in spate o grea mostenire comunista legata de modul in care cumparam/facem achizitii in general. Altfel spus, consider ca mult prea putini stiu ce si cum cumpara. Ba mai mult, cred ca cei care stiau/au invatat sa cumpere/s-au educat etc au cam plecat din tara. Sau se pregatesc sa plece si nu-i mai intereseaza ce si cum cumpara aici.

    Răspunde
     
    1. marian
     Ianuarie 6, 2016 la ora 20:31

     pentru astea s-au inventat taxele vamale, sa echilibrezi preturile si sa protejezi producatorii locali. Dar a venit coana UE, avand dreptate MArea Britanie că si-a băgat coada peste tot, si a decis că taxele vamale se stabilesc la nivelul UE, fiindca odata intrata pe teritoriul Ue, marfa se va taxa vamal o singura data , potrivit regulilor uniunii, fiind astfel asinmilata celei interne.

     Răspunde
      
     1. M
      Ianuarie 6, 2016 la ora 21:42

      Evident!

      Pai iar taxe? Ce tot atatea taxe? Eh, in cazul acesta taxele sunt pentru a proteja producatorii locali. Dar nu este bun, pentru ca… taxe.

      Asa ca mai „tragem” o tura de evaziune fiscala si pe importuri – pentru ca taxe – ca apoi sa ne plangem ca nu facem fata concurentei chinezesti. Cam cum ne plangem ca nu facem fata concurentei locale, neloiale.

      De fapt si de drept, ajungem la concluzia ca noi, prin neplata taxelor – indiferent ca discutam la nivel de productie interna sau import – ne taiem singuri craca de sub picioare.

      Cine are de inteles, intelege. Cine nu… trage ponoasele.

       
  2. Flash
   Ianuarie 6, 2016 la ora 21:39

   Calitatea acelei usi chinezesti, este direct proportionnala cu venitul chinezului de rand. Acum doi ani mi-am cumparat un spargator de nuci, chinezesc, normal. A rezistat exact la una bucata nuca. Nici macar n-am spart-o :))). Si cica era din otel. Asta in conditiile in care am un alt spargator, romanesc, de prin anii ’80, in perfecta stare de functionare. Cam asta vindeti voi, fake-uri chinezesti. Nu cred ca-i cazul sa-i tragi o palma lui Fekete, atata timp cat habar nu ai ce vinzi.

   Răspunde
    
  3. Soricaus
   Ianuarie 7, 2016 la ora 00:24

   Usa pe care o face Fekete e din lemn, ca alea pe care Dedeman & co o vind la vreo 800 lei; prostimea( esti si tu acolo) cumpara usi din pal gaurit tip fagure invelit in folie din pvc.De AIA Costa 300 lei cu tot cu taxe.

   Răspunde
    
 • Doru
  Ianuarie 6, 2016 la ora 19:40

  Ma regasesc in totalitate in aceasta marturisire, cu mentiunea ca imi desfasor activitatea in cel mai sarac judet din tara, unde fabricarea de mobila la comanda este o adevarata provocare, si chiar tine de un bun management, astfel mentinandu-ma pe linia de plutire de 10 ani, cu toate piedicile care mi-au fost puse. Mai exact NU SUNT LASAT SA LUCREZ dinn cauza unui vecin care de 6 ani ma hartuieste cu reclamatii la toate institutiile statului, absolut toate fiind demontate cu masuratori, analize, etc, si nu mai primesc autorizatie de la primarie. DE CE? Nu stiu nici eu. M-am judecat cu vecinul dar am pierdut, fara sa am in motivarea judecatorului nici un articol sau ceva concret care sa-i sustina hotararea. Mai grav cred ca si-a batut joc de mine cu aceasta hotarare definitiva, citez:”Desi masuratorile de zgomot se incadreaza in limita admisa de lege, nu s-a observat ca acestea se indreapta catre limita maxima admisa”si urmatorul paragraf suna asa : „…nu se poate acorda autorizatia de functionare, pentru ca desi in acest moment firma desfasoara o activitate de mici dimensiuni, in viitor aceasta se poate dezvolta, cu toate riscurile ce intervin, si anume sa cumpere utilaje mai mari, poate mai zgomotoase,sa angajeze mai multi muncitori care sa lucreze peste program si in weekend, si deci sa deranjeze”. ???????
  Eu unul am ramas fara replica la aceasta motivare.

  Răspunde
   
 • Stolojan Theodor
  Ianuarie 6, 2016 la ora 19:39

  Problema nu este demiterea sau nu a dlui Biris. Un secretar de stat in Ministerul Finantelor, cu atribuții in domeniul impozitelor si combaterii evaziunii fiscale nu poate fi simultan si partener într- un offshore pentru ” optimizare fiscală” . Daca starea cu offshore este reala, atunci dl Biris are doar trei optiuni: sa iasă urgent di offshore, cu explicațiile de rigoare; sa recomanda calduror firmelor românești sa folosească offshore ; sau sa plece din Minister, din proprie inițiativa.

  Răspunde
   
  1. m
   Ianuarie 6, 2016 la ora 20:00

   A trecut cuiva prin cap ca Dl Biris, in calitate de avocat sau consultant fiscal, ar putea fi imputernicit in acele offshore-uri in calitate de reprezentant pentru antreprenori si firme? Nu pentru el si ale lui taxe? De ce sa iasa din ele? Plus ca nu Dl Biris a creat prevederile acestui cod fiscal, dar da 🙂 el trebuie sa le aplice si sa gaseasca solutii. Pai sa plece, de ce? 🙂 Sa plece daca nu gaseste solutii 🙂

   Răspunde
    
   1. marian
    Ianuarie 6, 2016 la ora 20:41

    de ce sa plece? Pentru ca nu ai cum sa pretinzi o conduita daca tu faci exact contrariu. Cu alte cuvinte, nu pretinde tot felul de aberatii de taxe, daca tu , pentru tine sau societatiele pe care le reprezinti ocolesti legea pentru neplata taxelor. E ca doamna ministru de la mediu, ceri taxa de mediu aberanta , dar iti inscrii masina in Bulgaria. E legal, poate, dar tot legea mai prevede si conduita morala – zice codul civil , la raspunderea delictuala,- ca orice persooana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului o impune. Daca spui tu ca obiceiul locului este bun platitor, iar tu esti opusul…? Sanctiunea- ar trebui sa fie cel putin demiterea din functia publica, nefiind un bun cetatean! Stiu suna prea teoretic, dar se pare ca standardul nostru de civilizatie a scazut foarte mult si odata cu el si cerintele pe care le avem unu in raport de celalalt si in raport cu cei care ocup diverse functii

    Răspunde
     
    1. m
     Ianuarie 6, 2016 la ora 21:33

     Marian, ce spui are sens, doar ca:
     1. Nu dl Biris e autorul prevederii in cauza, Nu el a votat-o, Nu el a promulgat-o, Nu el a laudat acest cod fiscal minunat la el pe blog sau in emisiunea sa Tv, el trebuie sa o aplice 🙂
     2. Obiceiul locului e sa Nu platesti taxe. Asta de la vladica la opinca.

     Răspunde
      
 • Constantin
  Ianuarie 6, 2016 la ora 18:20

  Este emotionanta povestea. Probabil ca mai sunt unele similare si cu alte profesii, in sectoare care si-au diminuat activitatea. Articolul ar putea capata diverse titluri, „Sechestrat in atelierul de rotarie”, „Sechestrat in fierarie”, sau, de ce nu, „Sechestrat in mina”. Minele de carbune s-au inchis una cate una, in Romania. Germania si-a inchis minele de carbune. Marea Britanie la fel si nu neaparat din cauza lucratorilor. Oare nu este un beneficiu social inchiderea minelor de carbune? Pe mine, mecanizarea si automatizarea productiei de usi, spre exemplu, ma bucura, pentru ca a scazut pretul produsului si oferta s-a diversificat. Cei care lucreaza artizanal se pot orienta catre productia acelor bunuri care se preteaza in continuare la artizanat. Si au preturi care rasplatesc munca artizanala. Dar, care anume sunt acele bunuri nu le va spune meseriasilor guvernul german, sau cel roman, iar daca le va spune o va face incomplet. Este interesul producatorilor sa se informeze si sa-si adapteze productia in functie de cerere. Altfel, sunt numeroase meserii care au disparut, iar altele dispar acum, inclusiv cea de mester de usi. Dogarii, spre exemplu, si-au gasit clienti printre noii cultivatori de vita din patria noastra, poate si mesterii usieri isi vor gasi clienti, dar evolutia tehnologica nu tine seama de emotiile lor, ci de nevoile mele.

  Răspunde
   
  1. marian
   Ianuarie 6, 2016 la ora 20:48

   da. numai ca dogarii, de regula , nu plateau taxe si impozite, asa cum nici producatorii mici de vie nu plateau taze si impozite! Vine taxe noi si se duc dracu si viticultorii si dogarii, care , nu-i asa, nu prea poti sa garantezi ca nu erau in situatia domnului cu pricina! Cat despre mobila, dar aici nu e vorba despre mobila, statul ar trebui sa incurajeze afacerile mici, de ce ? pentru ca vedem ce se intampla cind un colos da faliment sau isi muta productia, sau cum santajeza statul sa ii acorde facilitati fiscale ori contracte (vezi ford, renault), facilitati care nu sunt acordate micilor intreprinzatori. Cat despre faptul ca iti alegi produsul de la alt comerciant , e doar optiunea ta, dar este treaba noastra daca statul nu creeaza echilibru si un mediu concurential, pentru ca de foarte multe ori, puterea financiara si de corupere a societatilor mari fac dierenta!Cu respect!

   Răspunde
    
   1. marian
    Ianuarie 6, 2016 la ora 20:50

    * vin taxe noi

    Răspunde
     
   2. Constantin
    Ianuarie 7, 2016 la ora 12:01

    Pentru ca eu platesc taxe, doresc ca toti cei datori sa plateasca taxe, conform legii, sa o faca. Si fierarii, dogarii, rotarii, tamplarii, viticultorii samd. Dl Moise este, dupa cum reiese din articolul referitor la CAS, de aceeasi parere. Dl. Biris, de asemenea. Pentru ca Bugetul se constituie din taxele platite [inclusiv] de mine, refuz subventionarea ineficacitatii si lipsei de competitivitate. Sprijinul oferit de stat micilor intreprinzatori trebuie sa fie echivalent cu beneficiul social rezultat din acest spriijin. Altfel, imi este imposibil sa admit acordarea de sprijin din banii mei minelor de carbune ineficiente, de dragul minerilor. Sau, pentru ca sa poata fi platiti clientii politici (cei care fura din averea publica) din subventionarea activitatilor ineficiente economic.

    Răspunde
     
  2. Flash
   Ianuarie 6, 2016 la ora 22:35

   Si totusi, cand vine vorba de calitate, deci excludem chinezariile, platesti mai mult pentru o mobila la Ikea(poate in realitate chiar o chinezarie), decat daca ai apela la un tamplar bun, dar pe care statul il ignora(pana sa-i ia taxe, bineinteles), iar acesta nu mai poate sa-ti faca oferta lui. Ignoranta ne ucide. Platim mai putin intr-un jisk pe un jaf de cuier, dar cand acesta cedeaza intr-o saptamana nu ne invatam minte, mai luam unul. Daca-ar fi sa platesti putin mai mult, dar sa te uiti la calitate, ai iesi mai ieftin in realitate.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Ianuarie 7, 2016 la ora 12:49

    La fiecare achizitie, se face un calcul al costului de oportunitate. Daca rezultatul este ca cea mai buna alegere este cuierul Jisk, acela va fi cumparat. (Posibil, cumparatorul nu doreste sa reziste mai mult de doi ani, pentru ca atunci deja va fi la moda un alt tip/model de cuier.) Meseriasii se adapteaza greu, dupa cum se vede. Imi doresc ca micii intreprinzatori sa-si diversifice oferta si sa prospere. Dar, le este necesara mai multa flexibilitate si onestitate. Inca suntem in perioada sarbatorilor de iarna. Sunt tot mai numerosi micii producatori de alimente traditionale, multe identice cu cele din supermarket, dar la un pret mai mare. Am cumparat de la ei, dar si de la unul consacrat pentru calitatea mezelurilor, de asemenea, scumpe. Am primit inca o data confirmarea ca produsele sale sunt de buna calitate si isi merita pretul, iar ceilalti m-au inselat (in sens propriu, m-au facut sa pierd bani). Pierzand clienti, vor da faliment. Nu din pricina taxelor.

    Răspunde
     
    1. M
     Ianuarie 7, 2016 la ora 12:59

     „La fiecare achizitie, se face un calcul al costului de oportunitate.”

     Ar fi bine/minunat/super daca ar fi asa. Dar practica arata ca se intampla astfel cel mult in cazul persoanelor juridice „adaptate” sau a celor fizice „educate”.

     In rest, costul=costul initial. Costurile ulterioare pur si simplu „nu exista”, „nu sunt”, „cum adica” etc.
     Ca sa nu mai spun de alta ciudatenie: multi considera garantia o asigurare ultra-all-inclusive.

     Nu este deloc simplu, de aceea spun: educatie! Educarea antreprenorului/ producatorului, dar si a clientului.

     Răspunde
      
     1. Constantin
      Ianuarie 7, 2016 la ora 13:31

      Chiar daca nu este formalizat si nu-l numeste nimeni asa, fiecare consumator face acest calcul, uneori intuitiv, subconstient, alteori explicit. Practica arata ca dumneavoastra veti calcula de fiecare data cand veti cumpara un kg de zahar Coronita daca nu este mai important ca, folosind aceeasi suma, sa cumparati spre exemplu un pix pentru fetita pe care o aveti la scoala. (Desigur exemplul este simplificat.) Motivul este ca nevoile familiei dumneavoastra (si ale mele, de altfel 🙂 ) sunt nelimitate, in timp ce veniturile sunt limitate. Prin urmare, va veti (ne vom) afla mereu in situatia sa alegem pe ce ne cheltuim banii de care dispunem. Din nefericire, nu putem avea tot ce ne dorim. (Stiu, ascetii care cunosc fericirea inca de pe Pamant, au tot ce-si doresc, dar chestiunea este prea profund-filosofica pentru topicul acesta. Oricum, ei nu folosesc bani.)

       
     2. M
      Ianuarie 7, 2016 la ora 13:42

      Dar nu putem compara un consumabil sau un bun de consum – care nu poate genera cheltuieli ulterioare in majoritatea cazurilor – cu o… usa de lemn, nu?

       
    2. Bogdan
     Ianuarie 8, 2016 la ora 08:50

     Crezi si tu ca le stii pe toate. Vrei sa pui un mic meserias roman pe picior deegalitate (la taxe) cu o multinationala care si-a inceput afacerea acum 50 de ani. E un fel de : sau te nasti milionar, sau mori. Ii laudam pe cei 2-3 care au reusit fara sa ne gandim ca mai sunt 2000 pe care SISTEMUL ii omoara. Si nu, nu e vorba chiar de selectie naturala, daca nu ne dorim o societate sclavagista.
     Te asigur ca si daca incepi cu temele foarte bine facute, cel putin in domeniul in discutie, E IMPOSIBIL sa lucrezi cinstit.
     Dar cum azi managerii se nasc in scoli si conduc fara sa aiba cea mai vaga idee despre ceea ce conduc, uite asa dicutam si noi aici fara sa stim despre ce. Daca am schimba atelierul cu unul mecanic, sau macelarie sau orice altceva, aceiasi „interlocutori” ar enunta aceleasi idei…

     Răspunde
      
 • Lemnarul
  Ianuarie 6, 2016 la ora 18:02

  Oare de ce mărfurile neautohtone intră atât de ieftin în ţară. Trebuie încurajată producţia internă prin suprataxarea mărfurilor importate şi numai aşa vom avea şi noi, cei care ne mai zbatem la negru, o şansă de a ne vinde produsele, a ne dezvolta şi a ieşi cel puţin în zona gri. Sunt în aceeaşi branşă ca Fekete şi ştiu ce vorbesc. Mă sună posibili clienţi, mă duc iau măsuri, calculez la unghie orice şurub cât de mic, îi sun a doua zi şi le spun preţul, iar ei, în secunda doi compară preţul meu cu cel din ikea, jysk, dedeman etc., toate chinezării. Degeaba mă justific eu că acolo este mobilă din pal de 12mm, că nu ţi-o montează la domiciliu, că nu-i pe măsura a ceea ce am măsurat eu, că una… că alta…, mulţi nu mai au răbdare nici pentru justificările astea, aşa că mergem târâş pe burtă pentru că dacă am plăti taxe am fi tot în aceeaşi situaţie.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 6, 2016 la ora 18:30

   Ce este globalizarea?! WTO ne explica din perspectiva sa de ce nu putem avea taxe la import. UE, de asemenea. Din perspectiva mea, barierele comerciale conduc la scaderea calitatii marfurilor si la cresterea preturilor. Productia interna se poate incuraja prin eliminarea supraaccizei, sau a taxei pe stalp. Ori prin crearea unui mediu investitional cat mai atractiv in patria noastra. Produsele dumneavoastra se vand greu pentru ca sunt necompetitive, iar daca se introduc taxe la import, ele vor deveni si mai necompetitive. Eu vreau sa cumpar produsele care satisfac cel mai bine cerintele mele, la cel mai mic pret. Ganditi-va ca sunteti si dumneavoastra client pentru un alt furnizor.

   Răspunde
    
 • ana
  Ianuarie 6, 2016 la ora 17:46

  de ce guvernul nu face ca societatile cu pana la 3 sau 5 angajati sa nu plateasca taxe la stat dar sa plateasca carti de munca la angajati poate asa ar ajuta si patroni si salariati dar ajuta si casa de pensii ca pe aia cu bani multi vad ca ii protejeaza mereu.dar cum toti acceptam ca guvernanti sa-si bata joc de noi ei asta fac si mai ales viata lor o fac usoara si indestulatoare si birurile pe noi.

  Răspunde
   
 • Florin
  Ianuarie 6, 2016 la ora 17:35

  Dragilor, am un var care dupa ce a ajuns dator pana peste cap cu micuta lui firma si in momentul in care l-a pocnit si criza de i-a dublat rata la apartamentul cumparat in plin bum economic, a plecat din tara in speranta ca va putea sa-si plateasca datoriile. Anii au trecut si acum are o mica afacere in Olanda din care traieste el si familia lui, tara in care s-au mutat cu totii. Acolo daca venitul lui este sub 35.000 de euro nu doar ca nu-i ia impozit ci la sfarsit de an primeste si TVA-ul inapoi. Statul considera ca platind restul taxelor, a asigurarilor medicale, pe masina si alte alea, nu este o povara pentru stat, il ajuta sa se dezvolte printr-o astfel de facilitate.
  La noi este atat de complicat hatisul birocratic si al hartiilor incat cand ajung sa te controleze, pentru ca ai avut o hartie in neregula te arde, nu am vazut nici o cat de mica facilitate pentru mici intreprinzatori, daramite sa-i ajute sa se dezvolte. Si uite asa se pleaca din tara, si afacerile celor care puteau sa produca aici la noi taxe, eventual sa mai plateasca si unul doua salarii pentru altii, se muta in alte tari care au inteles importanta acestor oameni.
  Moise, sunt zeci de mii daca nu sute de mii de astfel de oameni care nu au cersit nimic de la stat, stat care i-au sufocat si ii sufoca in continuare. Nu trebuie sa reinventam noi roata si nu trebuie decat sa aruncam o privire si la altii care au experienta in privinta asta, dar ma intreb oare se doreste asta?

  Răspunde
   
 • ares
  Ianuarie 6, 2016 la ora 17:29

  Sunt un mic producator de vin, natural dintr-o zona viticola foarte cunoscuta a Romaniei. Intrucat am o productie mica de maxim 5 tone pe an, nu potsa infiintez un PFA / SRL / II pentru a plati taxe, pentru ca as fi nevoit sa cresc si pretul produsului (profitul e sub 10-15% din venit). Nu pot vinde unui restaurant pentru ca nu pot da factura. Este un intreg lant vicios.

  Răspunde
   
  1. M
   Ianuarie 6, 2016 la ora 17:45

   Daca toti(din zona, sa zicem) ar intra in legalitate si ar mari pretul, ar mai fi o problema? Tind sa cred ca nu.

   Răspunde
    
 • Ciprian
  Ianuarie 6, 2016 la ora 16:47

  Moise, eu am cerut oferta la 2 ateliere ca acesta pt o mobila de bucatarie acum 2 luni si n am primit nici o oferta. Am facut cu ikea si m a costat in jur de 8000 lei. Atelierele de acest gen esueaza pentru ca nu au nici cea mai mica pregatire de business. Pentru ca le e sila sa faca o oferta. Nu zic ca nu trebuie incurajati printr o impozitare mai blanda dar ar trebui sa inceapa si ei sa inteleaga ca sunt un business care trebuie sa raspunda unor nevoi ale clientilor

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 6, 2016 la ora 16:53

   Nu stiu cum se face ca toata lumea vrea mobila in octombrie-noiembrie. Este singura perioada cand aceasta afacere merge. Toata lumea stie ca nu se face fata la cerere in aceste luni. Poate daca cereati o oferta prin martie-aprilie ati fi avut oferte de la ambele ateliere si la preturi mai mici.

   Răspunde
    
  2. m
   Ianuarie 6, 2016 la ora 20:34

   Asteptam cu infrigurare sa ne povestesti cum va repara IKEA mobila cand nu te vor mai tine balamalele. Ca domni Fekete nu cred ca vor mai fi prin zona…Daca o sa fii nevoit sa cumperi alta, abia atunci o sa afli cat te-a costat de fapt mobila ta de bucatarie. Si o sa te superi pe Moise si pe tara si pe populatie ca nu te mai tin balamalele. Ideea e ca ne vom da seama cat de utili sunt Bekete, Fekete si Mekete cand acestia nu vor mai fi pe aici. Acum le dam lectii de management, cash flow, optimizare 🙂

   Răspunde
    
 • cristi
  Ianuarie 6, 2016 la ora 16:36

  sa platim impozite ca astia de la cnadnr sa plateasca 20.000 euro/km de dezapezire, mai mult decat in canada, stam si induram ca prostii, platim impozite peste impozite sa intre tot la astia in buzunare si peste ani ne trezim ca ne fura copii astora care ne fura acum, asta inseamna sa fii mafiot…

  Răspunde
   
 • cezar
  Ianuarie 6, 2016 la ora 16:02

  Moise, dragule, bați cîmpii!
  Au ajuns „cetitorii” să te tragă de mînecă, să-ți explice cum stau lucrurile, și tu tot mai pupi poala «specialistului care trebuie păstrat» – Biriș?!?

  Răspunde
   
 • mefisto
  Ianuarie 6, 2016 la ora 15:54

  Eu visez sa vad un singur lucru:
  Biris intrand fara Jeep in Ferentari, explicandu-le tiganilor care sparg toata ziua seminte ca trebuie sa vina sa declare ca n-au venituri si trebuie sa plateasca CASS.
  Unii dintre astia chiar traiesc cu radacini (sau mai bine spus iarba) de ani de zile.

  Răspunde
   
 • Liviu
  Ianuarie 6, 2016 la ora 15:49

  Exact asta e problema in Romania, micile afaceri trebuie lasate sa creasca pentru a putea deveni competitive, sanatoase, si mai apoi sa contribuie la economia nationala. Multinationalele pot pleca oricand, daca nu le convine ceva, iar noi ramanen in fundul gol. Este nevoie de o noua abordare, ca pana acum am impresia ca s-a dorit sa stam in intuneric si cu mana intinsa.
  Cred ca Germania este in stare sa faca o cheta nationala si sa plateasca eventualele miliarde catre USA, doar pentru a-si apara o companie cu un impanct foarte important pentru economia nationala si nu numai. Iar noi le dam in cap celor care vor sa intreprinda o afacere cat de mica.

  Răspunde
   
 • Catalin
  Ianuarie 6, 2016 la ora 15:38

  Sau poate Fekete se asociaza si importa lemn din China

  Răspunde
   
  1. oct
   Ianuarie 6, 2016 la ora 16:57

   unde ai trait in ultimii ani? china importa lemn din Romania…

   Răspunde
    
 • Stelian F
  Ianuarie 6, 2016 la ora 15:36

  Aceeasi poveste si la mine si cred ca la multi altii. Am avut inspiratia ca in 2009 sa ma imprumut ca sa-mi achit cec-urile si sa emigrez. Si acum platesc prietenilor pentru acea datorie caci faceam productie de serie si trebuia sa am multe produse si cantitati mari pe stoc. A fost cea mai inspirata decizie din viata mea. De atunci dorm linistit in fiecare noapte. Nu mai spun despre diferenta de sistem medical sau de invatamant, ca nu dam bani la scoala si nu se uita nimeni urat pe noi caci nimeni nu da, sau ca am avut operatii cu ambii copii anul trecut si nu ne-a costat nici o lira…

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 6, 2016 la ora 15:46

   Si nu numai ca nu ne-a costat nici un ban, dar acum, dupa doua operatii, daca spun copiilor ca trebuie sa mearga la spital inediat sunt la usa imbaracati abia asteptand sa mergem, asa frumos se poarta medicii si asistentele cu ei.

   Răspunde
    
 • Catalin
  Ianuarie 6, 2016 la ora 15:36

  Poveste standard. Am mai auzit-o la persoane apropiate. Ce sa-i faca Anaf-ul lui Fekete? Sa-i spuna ce produse sa realizeze si cum sa le promoveze?

  Răspunde
   
 • Ina
  Ianuarie 6, 2016 la ora 15:21

  Povestea omului ăstuia e povestea oricărui mic întreprinzător din România. La problemele pe care i le face statul cu impozitarea nesimțită se adaugă și preconcepțiile semenilor lui, care-i dau lecții: „păi, e vina ta, măi Fekete, că nu ești un bun manager. Chiaburule și îmbuibatule de patron ce ești tu”.

  Răspunde
   
  1. m
   Ianuarie 6, 2016 la ora 20:22

   Pai e povestea buticarilor. Pe multi i-au omorat hypermarketurile, care au mai rezistat au fost nevoiti(unii) sa faca evaziune. Si vai ce i-am mai infierat. Si vai ce ne mai plangem acum ca in hypermarket e marfa scumpa si proasta. Sau stricata. Si ca fac optimizare fiscala. Of, vai 🙂 Macar stam bine cu cifrele macro, o sa devenim toti specialisti!

   Răspunde
    
 • M
  Ianuarie 6, 2016 la ora 14:57

  Toata povestea asta ilustreaza foarte bine problemele de la noi. Ca de exemplu:

  -Bekete(mai tanar cu 20 de ani decat Fekete) nu poate face o afacere corecta, pentru ca domnul Fekete il obliga la matrapazlacuri financiare si trebusoare la negru; adica domnul Fekete creeaza si alimenteaza o concurenta neloiala

  -apoi, daca domnul Fekete observa ca exista o problema si profitul este prea mic… de ce nu mareste preturile? De ce prefera sa mearga pe minus, tragand dupa el pe toti ceilalti din zona? Clientii pot fi refuzati, nu trebuiesc servici toti – nu este nimeni sclavul nimanui.

  -mai mult de atat, domnul Fekete ar trebui sa invete oamenii din jurul/clientii ca produsele nu se cumpara doar pe principiul „ieftin”, ci exista niste factori – de exemplu, un raport pret/calitate;

  -bun, nu poate mari preturile – atunci sa creeze plus valoare, sa schimbe abordarea, sa cumpere usi de la Dedeman si sa le personalizeze; sa negocieze cu Dedeman pret en-gross si sa vanda la acelasi pret cu Dedeman; sau sa includa in pret montajul;

  -daca nici asa nu este bun, atunci domnul Fekete poate „strange” din nou o luna bani in Franta si o luna sa stea „linistit” in Romania, in timp ce gandeste alta abordare: de exemplu, export

  Problema este ca mentalitatea domnului Fekete ii afecteaza grav pe cei care vor sa devina si ei mici intreprinzatori/antreprenori. Nu zic ca mentalitatea este doar vina lui sau a societatii, dar cred ca trebuie modificata/actualizata.

  Răspunde
   
  1. George
   Ianuarie 6, 2016 la ora 18:04

   CE frumos vorbesti din carti de marketing si management al afacerilor…

   Răspunde
    
  2. silviu
   Ianuarie 6, 2016 la ora 19:15

   @M Zici ca esti Dumnezeul tuturor cartilor de economie, jur ca traiesti in o bula doar a ta…
   1. Clienti refuzati cand ai o mica/parlita de afacere?? O ineptie mai mare ca asta nu exista.
   2.Doar de dragul experientei pe piata romaneasca du-te la orice lant de mari magazine si propune-le o colaborare ca si mic intreprinzator. Iti spun eu, nu exista asa ceva, poate, doar sclavie!
   3. Export. Fereasca Cel de Sus sa incerci vreodata sa iti iei toate actele necesare pt asta de la birocratia romana, risti sa ajungi sa vorbesti singur la balamuc, asta daca nu vrei sa „ungi” rotitele…ceea ce nu cred vazandu-ti patusul…
   Scuza-ma ca-ti zic, da esti VIRGIN, Si atat.

   Răspunde
    
   1. M
    Ianuarie 6, 2016 la ora 20:48

    1. Si zici ca e mai bine daca sa ai clienti, chiar daca te aduc pe minus, nu? Dupa care sa incepi cu evaziune&co, nu? Ca la final sa dai vina pe altii?
    2. Dedeman lucreaza cu instalatorii si ofera preturi preferentiale.
    3. Bun, „export” e mult. Vanzari intracomunitare. La bulgari sau unguri. Sau mai departe. Ai impresia ca ai nevoie de un dosar de acte? Daca da, atunci mai intereseaza-te. Suntem in UE de aproape zece ani da’ vad ca nu s-a inteles si ca exista beneficii pe tema asta.

    Cazul de fata: sa zicem ca a fost plecat in Franta. Si-a cautat acolo clienti? S-a interesat daca nu se poate face ceva pe directia asta?

    Răspunde
     
  3. Cosmin Moise
   Ianuarie 6, 2016 la ora 20:27

   Mai omule, esti dus rau! Pai ce, el e Petrom-ul, sa mareasca preturile cand vrea? Sa faca promovari pe la televiziuni/ Nu ai inteles ca daca mareste preturile nu mai vinde nimic? Ce sa faci din usile de la Dedeman? Le-ai vazut din ce si cum sunt facute? De unica folosinta! Cum poti fi asa de arogant sa dai sfaturile astea de corporatist de doi bani?? Alde Biris facu pui!

   Răspunde
    
   1. M
    Ianuarie 6, 2016 la ora 20:55

    Sunt proaste usile din Dedeman? Atunci te duci si le arati tuturor cat sunt de proaste. Nu ar fi o idee buna?

    Cat despre preturi… repet: este mai bine sa mergi pe minus, sa faci evaziune fiscala, sa il obligi si pe Bekete sa faca evaziune decat sa incerci sa faci o afacere corecta?

    Este chiar atat de greu de inteles ca astfel de afaceri nu ajuta ci trag in jos celelalte afaceri din zona lor?

    Răspunde
     
 • Cris
  Ianuarie 6, 2016 la ora 14:56

  Va repet… Guvernul Romaniei are o responsabilitate directa si indiscutabila fata de toti tinerii din tara asta care, in prezent, nu-si gasesc job. Pentru acesti oameni Guvernul trebuie sa ia acele masuri care sa conduca la crearea de locuri de munca, legale, fiscalizate, nu sa inventeze un impozit pe venituri inexistente, cum e in cazul de fata.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Ianuarie 6, 2016 la ora 14:43

  🙁
  eu ma simt sechestrata in Romania
  de mai mult timp..
  dar asta iubesti soțul ,copiii ,părinții,mormintele celor dragi trecuți in neființă si Dumnezeu îți da putere cât pt.nu poți imagina..
  si indurii cât nu mai stii de tine, te incapatanezi sa speri ca va fi bine măcar pt.generatia copiilor tăi 🙁
  si tot asa.
  bunicul a fost pe front,tata a fost „electrocutat bine la cap”de comunisti,..da-mi un motiv,un singur motiv sa plec din tara asta .ce?impozitele (adică jupuiala)retardatilor din guverne trecătoare ?

  Răspunde
   
  1. cristi
   Ianuarie 6, 2016 la ora 16:33

   ideea e ca peste cativa ani or sa te fure copii astora care te fura acum si tot asa, insa voi alegeti sa indurati…

   Răspunde
    
 • adrian
  Ianuarie 6, 2016 la ora 14:38

  nu Dedeman il inchide pe omul asta si micile afaceri de acest gen, cat munca la negru facuta de angajatii acestor companii si in general munca la negru executata de tot felul de mici meseriasi + fiscalitatea mult prea ridicata intregului sistem de stat
  lucrez in acelasi domeniu si am aproape aceeasi situatie, poate putin mai buna, insa ma zbat la fel ca sa supravietuiesc si sa dau de mancare la inca 3-4 oameni in jurul meu

  Răspunde
   
  1. Daniel Giurca
   Ianuarie 6, 2016 la ora 16:42

   Ceea ce inchide afacerile mici o reprezinta coruptia generalizata din Romania ultimilor 25 de ani. Miliardele de euro care s-au furat in aceasta perioada nu au cazut din cer. Sursa acestor miliarde o reprezinta resursele naturale exploatate fara masura si munca a sute de mii de mici intreprinzatori precum Fekete si a milioane de angajati care muncesc pe un salariu de nimic. Si toate astea pentru ce? Pentru viata plina de lux si huzur a catorva mii sau zeci de mii de romani care „castiga” mult mai mult decat produc in realitate. Spre acestia ar trebui sa se indrepte ANAF-ul in primul rand. Rezolva acest segment mai intai (anchetati, judecati si recuperat prejudiciul), acorda o perioada de gratie pietei pentru a se aseza pe fagasul normal si apoi poti cere ca toata lumea sa isi plateasca taxele. Orice intreprinzator autentic isi doreste sa isi vada de afacerea lui, sa se concentreze asupra ceea ce ii face placere dar asta inseamna sa functioneze intr-o piata corecta, in care clientii au putere de cumparare si mecanismele sunt echilibrate. Acesti intreprinzatori nu gasesc nicio placere in a isi irosi energia pentru a pacali statul. Daca ajung in aceasta situatie, este pentru ca spera sa isi recupereze investitia pe care au facut-o in mica lor afacere si care s-a dus pe apa sambetei, mai exact a ajuns in mod indirect in buzunarele celor cateva zeci de mii de „privilegiati”.

   Răspunde
    
 • Dan
  Ianuarie 6, 2016 la ora 14:18

  Haituirea asta se va vedea peste 10 ani cand veti realiza ca nu mai aveti pe cine sa haituiti ca au plecat toti.

  Răspunde
   
  1. Batranul
   Ianuarie 6, 2016 la ora 15:53

   Eu am plecad de un an. Cu toate ca nu aveam datorii, din contra, dispuneam de lichiditati. Mi-am lichidat afacerea infiintata in 93,am trecut toate bunurile pe numele meu si al sotiei. Suntem foarte bine, platesc darile cuvenite fara stres sau umilinte, nu ma simt vanat in tara in care avem statutul de inependenti(self employed)

   Răspunde
    
   1. m
    Ianuarie 6, 2016 la ora 20:08

    Mosule 🙂 eu mai am rabdare anul asta. Dupa care trag linie si vedem unde naiba plec 🙂 Sunt „self employed” de 13 ani si am imbatranit cu 25. Dabi` astept ANAFU`, am inteles ca 2016va fi anul ANAF, daca 2015 a fost anul DNA, o sa scurtez probabil perioada 🙂

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase