O fi creștinește să îți ierți politicianul?

de Moise Guran

Merry Christmas! Preşedintele Iohannis şi-a propus să-i împace pe români cu clasa politică! N-a spus exact cum şi, mai ales, de ce ar trebui să se întâmple această împăcare. De aceea, eu bănuiesc că aşa ar fi creştineşte… e în spiritul Crăciunului să mai şi iertăm, nu? Sau nu e?

received_10201383348101581


Modul în care doamna senator Cristiana Anghel s-a împins în mijlocul ciobanilor cu o foaie pe care încropise o iniţiativă legislativă de modificare a legii vânătorii arată, în primul rând, foamea de imagine pe care politicienii actuali o au. Este, dacă vreţi, un efect secundar al dispariţiei din prima linie (prima linie de imagine în politică fiind guvernul) a politicienilor. A celor care vor să candideze şi care sunt gata oricând să cumpere cu ceva simpatia maselor.

Și, dacă actualul vid de reprezentare pe la televizor lasă loc pentru apariţia unor feţe noi, adevărata problemă este că, de fapt, cadrul general nu s-a schimbat deloc şi nici nu se va schimba. Cioloş a spus din start că nu e timp pentru o reformă constituţională în anul ce urmează. Din punctul meu de vedere, prim-ministrul greşeşte, sau poate doar preia o idee insuflată, cel mai probabil, de preşedintele Iohannis.

Acelaşi preşedinte care a venit apoi în Parlament, ca să ne spună că 2016 ar trebui să fie anul împăcării între opinia publică şi politicieni. În argumentarea acestui obiectiv, preşedintele s-a sugerat ca exemplu pe sine, un politician care nu se implică foarte mult în dezbaterile publice, considerând că nu e cazul. Nu simt neapărat nevoia să taxez lipsa de modestie a preşedintelui Iohannis, dar nici nu mă pot abţine să nu remarc că aceasta este dublată, din păcate, şi de o lentoare excesivă în înaintarea oricăror proiecte politice. Altfel spus şi mai pe înţeles, o fi tăcut mult preşedintele anul ăsta, dar nici despre mare lucru n-avea ce să vorbească. Pentru că exact mare lucru n-a făcut.

Pe de altă parte, sunt înclinat să intuiesc, în lipsa de poziţii publice ale preşedintelui, exact spaima generală de schimbare a clasei politice.

Nu îmi place că n-avem timp de o reformă constituţională, ca cetăţean contest ignorarea de către politicieni a referendumului din 2009, cel prin care am stabilit că vrem Parlament unicameral şi un număr de maximum 300 de parlamentari, consider un mare pas înapoi revenirea la votul pe liste şi mi se pare o mârşăvie înfiorătoare alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Toate acestea reprezintă cadrul general în care se desfăşoara viaţa politică de la noi. Și acest cadru va ţine, în continuare, departe de scena politică oamenii decenţi ai acestei ţări.

În anul care urmează, tot între cristiane şi tăriceni vom avea de ales, căci vidul de popularitate actual este de fapt doar o pauză, un joc de imagine pe care ei îl fac dacă de reforme serioase n-avem timp. Tot cu legi necitite, incompetenţă şi superficialitate ne vom alege şi, după aceea, nu are rost să ne facem iluzii. Iar responsabilitatea principală pentru asta o vor purta Iohannis, care îşi vede acum partidul lider nemeritat în sondaje, dar şi Cioloş, dacă Cioloş a înţeles că nu trebuie să supere pe nimeni ca să-i supravieţuiască guvernul.

Nu zice nimeni că actualii lideri ai executivului trebuie să se manifeste ca Traian Băsescu, nu, nu mai vrem asta. Dar paradoxul situaţiei este că, în fapte, ei se comportă exact ca fostul preşedinte, care n-a reuşit să facă mai nimic, în afara faptului de a da, foarte vocal, vina pe alţii pentru faptul că n-a reuşit să facă nimic. Și dacă Băsescu avea talentul de a-şi crea duşmani utili prin comportamentul său politic, Iohannis nici nu realizează că inacţiunea, lipsa de idei şi chiar duplicitatea sunt mult mai greu de camuflat în lâncezeala bleagă dintr-un an în care românilor li se cere să ierte toate păcatele clasei politice, fără a avea niciun motiv să facă asta.

Iertarea o fi ea creştinească, dar uitarea nu este. În ritmul ăsta, tot ceea ce vor obţine este o prezenţă şi mai mică la vot. Poate că asta şi vor… în dezgustul general faţă de politică, să ajungă politicienii să se voteze doar ei între ei.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

22 răspunsuri la O fi creștinește să îți ierți politicianul?

 • Alex83
  Decembrie 23, 2015 la ora 21:09

  Trebuie sa invatam din greseli cum invata si ei.

  Răspunde
   
 • Alex83
  Decembrie 23, 2015 la ora 21:07

  Sa iertam si sa invatam din greseli

  Răspunde
   
 • Bahus
  Decembrie 19, 2015 la ora 01:33

  Mai taie din ei !!!

  Răspunde
   
 • anca
  Decembrie 18, 2015 la ora 23:11

  SARBATORI FERICITE SI ANUL NOU2016 SA SPERAM INTR_UN AN MAI BUN PENTRU FIECARE DINTRE NOI!

  Răspunde
   
 • anca
  Decembrie 18, 2015 la ora 23:08

  Da am inteles v-ati cerut scuze,dar macar sa stiu si eu care-I baiul,ce nu v-a placut.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Decembrie 17, 2015 la ora 19:43

  Moise, despre ce crestinism tot vorbesti tu acolo? In Biblie iertarea inseamna si uitare. Poate vorbesti despre un crestinism dupa Coran sau alta carte sfanta…

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Decembrie 18, 2015 la ora 09:28

   Stimate domn, in textul d-lui Moise iertarea crestineasca este mentionata ca o licenta jurnalistica. In democratie, cetatenii pot ierta sau nu individual pe cei care le gresesc, indiferent de confesiune, dar functionarea mecanismului politic democratic presupune evaluarea permanenta a activitatii celor desemnati in functii publice si sanctionarea lor in cazul in care au inselat asteptarile electoratului. Altfel spus, il pot ierta pe dl Nastase pentru ca m-a furat, dar nu-l voi mai alege niciodata intr-o functie publica. Ah, sa nu uit! Pe langa legile divine, in democratie functioneaza si cele juridice (penale, in particular), drept urmare, probabil dl. Nastase va mai fi cercetat cel putin intr-o cauza penala, iar pentru cele in care a fost cercetat a stat binemeritat la racoare. Caci, pe langa legile lui Moise (nu dl Guran, ci cel de pe Muntele Sinai), DNA pune in aplicare legile pamantesti, intr-un just echilibru intre legile juridice si cele morale.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Decembrie 18, 2015 la ora 14:53

    Cu tot respectul d-nul Constantin,
    că tot veni vorba de „legile alea morale”v-ați uitat pe declarațiile de avere ale membrilor actualului guvern?

    asa ca fapt divers?
    nu zic sa-i judecăm ,că de nu e creștinește 🙁

    Răspunde
     
   2. Stelian F
    Decembrie 19, 2015 la ora 03:03

    Domnule Constantin nu am spus ceva care sa contrazica ce spuneti dvs aici. Sunt de acord ca trebuie sa timem minte ce fac politicienii, chiar daca ii iertam. Ca romani, ca oameni, ca europeni, ca ce vreti dvs. In schimb ca crestin, singurul de la care iau exemplu despre dragoste, despre rabdare, despre blandete, despre mila, despre iertare si despre multe altele, este Dumnezeu. Biblia spune ca atunci cand Dumnezeu iarta El si „uita” acel lucru. Nu ca ar putea sa uite ceva Dumnezeu, dar cand priveste la un om iertat de o fapta, El priveste acel om ca si cand niciodata n-ar fi facut acea fapta. Are Dumnezeu un loc „in adancul marilor” unde tine aceste amintiri pe care nu le mai scoate niciodata de acolo. Asa spune El in Biblie. Ceea ce nu inteleg eu la Moise este faptul ca tot leaga chestii laice de crestinism. Si nu le cunoaste cat sa vorbeasca despre ele. Asa ca sfatul meu este, sau sa vorbeasca ce trebuie fara sa mai lege lucrurile de crestinism in perioadele sarbatorilor, sau sa studieze Biblia si sa nu mai spuna lucruri gresite despre ce este crestineste. Ce scrie in Biblie este crestinismul, nu parerea fiecaruia dintre noi ca ar fi.
    Nu vad dvs ce problema sa aveti cu mine daca atunci cand eu iert si uit. Daca eu l-as ierta pe Nastase l-as vota daca programul lui s-ar potrivi cu ceea ce gandesc eu. De ce as face asa ceva? Pentru ca pot ierta ca si Dumnezeu numai dupa ce omul se caieste de greselile lui si dupa ce vad ca s-a indreptat.
    Dvs iertati cum vreti.

    Răspunde
     
 • ulises
  Decembrie 17, 2015 la ora 17:47

  Azi-noapte am avut un vis aiurea : se facea ca Domnul Ceausescu m-a intrebat in vis daca m-i s-au indeplinit visele. Eu am cam 44 de ani. Nu am mai apucat sa-i raspund. De dimineata ma tot bantuie intrebarea asta pusa de el in vis.
  Acum o jumatate de ora am coborat in beci : 780 litrii de vin rosu , 500 litrii vin alb , 140 litrii tuica de pruna , 50 litrii palinca de pruna , 4 navete de bere tuborg luate la promotie de la Mol.
  Am taiat un pors de 120 de kile si maine mai tai gatul la 3 cocosi la vreo 4 kile fiecare. Nevasta-mea este in luna a 7-a . La primavara cand fata oile fata si nevasta-mea . E un vis partial implinit caci imi lipseste carnea de vaca .
  Cam aceste visuri s-au implinit Domnule Ceausescu ! Avem papica dar murim de cancer de la ea , facem copii care nu mai sunt numiti „decretei” dar is prosti de bubuie dupa liceu si nu-i angajeaza nimeni. Cat despre carnea de vaca tovarase , nu o mai iau la pachet de 5 kile cum se vindea pe timpul matale pe furis . Acu tre sa merg la kaufland sa scot valuta din tara sa iau cata imi pofteste inima. In rest tovarase numai cancer ! Masini sunt , benzina este si ne plimbam tovarase unde vrem noi. Bara la bara ! Apoi ne plangem la televizor ca avem prea multa benzina si ne aglomeram spre sinaia…Aoleau , ba nu tovarase stai ca mint , nu ne plangem de asta ! Ne place ca stam in aglomeratie. Creadeam ca numai pe vremea matale se spuneau minciuni. Ei acum s-a schimbat moda . Ne-a educat mama UE sa nu mai spunem adevarul.

  Răspunde
   
 • Dan
  Decembrie 17, 2015 la ora 16:23

  Gurane ai luato rau pe aratura, Ciolos e de cateva zile si vrei sa faca ce nu a facut Ponta in atat timp, ai ajuns un ziarist vandut.

  Tot ce zici tu tine de marjoritatea parlamentara, de PSD, ai ajuns un fel de Badea

  Răspunde
   
 • eggus
  Decembrie 17, 2015 la ora 13:36

  ba frate dar tare nemultumit mai esti!!! Iohannis nu face, nu zice, Ciolos nu drege cum ai drege tu! nu te-ai saturat de aia care faceau si ziceau zi si noapte pana s-a ales praful? nu vrei sa-i lasam p-astia sa faca cum or sti ei si sa vedem la sfarsit ce iese? poate iese mai bine zic, nici n-ar fi greu, la ce termeni de comparatie avem 🙂

  in rest sarbatori fericite

  p.s. mi se pare mie sau incepi sa vorbesti politicianeza? nu era mai frumoasa afacereza!?

  Răspunde
   
 • vlad tepes
  Decembrie 17, 2015 la ora 13:02

  Marele zid nemtesc(era sa zic, chinezesc), adica Salamul Sasesc de la palatul Cotroceni,cel plin de E-uri a promis romanilor la castigarea alegerilor , ca va pune umarul la reinnoirea clasei politice, printr-o exprimare originala: „Stop si de la capat”.
  Insa, imediat dupa ce-a fost investit a uitat de promisiunea facuta si s-a inconjurat de toti penalii, evident nu dupa „gandirea lui strategica” , ci dupa cum i-au sosit in plic, numele propuse de Washington. Alta exprimare plastica a dulapului nemtesc: “ne-am luat tara(de fapt, colonia) inapoi”……. cu penali cu tot.
  Dar sa stiti ca americanii nu au incredere in acest Robocop autist (nici nu e de mirare, l-a cat de ascuns este), ci il vor folosi atat cat au nevoie, dupa care-l vor arunca ca pe o masea stricata.Cand se va intampla acest lucru, inseamna ca termenul de garantie a Salamului de Sibiu va fi expirat, acesta nemaifiind decat un simplu ursulet BARNI sau un mobilier greu -cuvantator, caruia poti doar sa-i ceri sa cante imnul national.
  Daca insa, ne-am fi uitat si la alternativa pe care am avut-o la votul din 2014, ne-am fi dat seama ca nu aveam nicio varianta viabila pt Romania. Cand ai astfel de candidati, nu poti sa votezi decat intr-un singur fel: cu mitraliera!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 17, 2015 la ora 11:22

  Invocarea periodica in articolele de presa a numelui Basescu creeaza usoare dispute si aduce oarece audienta. In felul acesta creste notorietatea MP. Desigur, bilanturi ale activitatii fostului presedinte s-au facut si se vor mai face, iar rezultatele sunt categoric pozitive, desi personajul nu mi-e tocmai drag. Altfel, caracterizarea actualului presedinte este cat se poate de corecta. Iar spiritul lui impaciuitor a fost transmis prim-ministrului, intr-un fericit „Pupat Piata Independetii”. Doar ca cetatenii, spre deosebire de politicieni, nu prea au motive de fericire, caci nu ma gandesc la sporirea salariului minim, ci la schimbari de fond in viata social-politica. Pentru anul viitor asteptam reformele in Educatie si in Sanatate. Ar putea fi actiunile care sa fixeze in manualele de istorie numele Iohannis pentru sute de ani, sau ar putea fi un nou esec. Poate ca noua Constitutie inca nu „s-a copt”; dupa cum se vede, nereusita Comisiei d-lui Antonescu genereaza zambete amare. Nesigur, dar probabil, cu un parlament in care fortele democratice pot influenta dezbaterile, reforma constitutionala are sanse mai mari de a fi infaptuita.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Decembrie 17, 2015 la ora 10:42

  Am eu pe unul la Asociatia de proprietari, la bloc.
  E unul dintre aia cu care se numara voturile si se fac raportarile statistice (nu e greu de ghicit cine si unde lucreaza)
  Daca ai sti câtă dezinformare si câtă ură seamana la nivelul unei banale scări de bloc,intr-o amârată de Asociatie ?!
  Cine naiba l-o fi ales ,nu stiu dar sta înfipt bine de tot si peste toate cu multe rele.
  STI DE CATE ORI M-A BATUT GÂNDUL SA IAU LIFTUL CU EL?
  o fi crestineste sa rabzi atâta amar de vreme?mizeria unuia ca el?ce zici?oi fi eu prea crestină in fond?prea răbdătoare?sau prea fricoasă 🙂 ?
  D-nul Moise lucrurile nu se răstoarnă(nu se schimbă ) decat intr-un singur mod si toti stim cum.

  Asa ca acest presedinte „ales” nu prea o sa mai aibă in curand de ales .

  Răspunde
   
 • santamanta
  Decembrie 17, 2015 la ora 10:34

  @Catalin Lichi: buna comparatia cu USA, in romania se pare ca lumea inca mai crede in mos craciun.
  politics is shitty business, stie orice kiddo, asta nu inseamna ca ajuta la ceva sa injuri nonstop politicienii -din contra, ii face si mai nesimtiti, dar sa nu te implici deloc la tine pe ulita (decat vocal), nici macar sa nu te duci la vot, ca afara de Arsenie Boca n-ai cu cine vota.

  Răspunde
   
 • alexman
  Decembrie 16, 2015 la ora 23:25

  M-ai amuzat cu poza din articol.
  Pentru cei 300 parlamentari vom iesi iar in strada,dar de data asta la Parlament si ii vom pune sa semneze cu mana lor demisia…Stai ca vine iar 21-22 dec…si ne amintim pentru ce au murit eroi nostri de la revolutie….Mult nu mai suportam marsavia parlamentarilor….Nu instig ci sint doar realist…

  Răspunde
   
 • cristian matachi
  Decembrie 16, 2015 la ora 21:37

  Salut Moise,
  Nu cred ca e adevarata afirmatia ca Traian basescu nu a facut decat scandal. Sa nu uitam:
  1. DNA-ul, Laura Codruta Kovesi, Inalta Curte de casatie ANI , sunt institutii ce sunt reformate in timpul lui Basescu fie ca ne place (sa recunoastem) sau nu.
  2. Referendumul de care pomenesti cu cei 300 este initiat de basescu , chiar daca este din interese personale, va folosi Romaniei la momentul oportun.
  3. Primul politician care a afirmat ca parlamentarii sunt necredibili si profund corupti a fost Basescu.
  4. SMURD-ul a cunoscut o dezvoltare fantastica in timpul lui basescu chiar daca dupa un timp l-a atacat si inca il mai ataca.
  5. Plagiatul lui Ponta tot lui Basescu se datoreaza.
  6. Redarea cetateniei atator romani din Republica Moldova.
  …si as mai putea enumera multe, dar cel mai important este ca pana la Basescu nu am vazut politicieni raspunzand pentru faptele lor si cred ca istoria il va retine pe Basescu macar pentru acest lucru. nu stiu daca vom auzi de tariceanu, nastase, sau altii peste 50 de ani dar crede-ma iti place sau nu nepotii tai vor studia la istorie de omul care a infiintat DNA-ul …
  Daca mai doreti iti pot enumera si alte realizari ale lui basesu …
  NB nu sunt postac, nu sunt in nici un partid politic am profesia de manager de proiect si am 37 ani.

  Răspunde
   
 • Ciltaru Nicolae
  Decembrie 16, 2015 la ora 21:05

  Bună seara Moise. Sunt un admirator al emisiunilor tale. Chiar dacă sunt tot severinean eu consider că parlamentarii ar trebui să beneficieze de o suplimentare a pensiilor dar aceasta să se facă proporțional cu performanța nu cu durata somnului în fotoliile din Parlamentul României. Dacă aceștia (parlamentarii) ar fi plătiți pe perioada mandatului și după, în funcție de propunerile legislative, cred că ar putea fi un exemplu pentru societate. De ce să nu se stabilească drept criteriu de acordare a unei compensații materiale pentru valoarea propunerilor legislative și nu pentru durata somnului. Prin exemplul dat de societatea noastră, în ceea ce privește evoluția clasei politice, teoria elaborată de dr. Laurence J. Peter se mai îmbogățește cu un nou capitol. Incompetența profesională pe acest capitol (politic) în Palatul parlamentului depășește cu mult fariseismul Marii Adunări Naționale. Nu pentru acești farisei am murit 1989, în 1990, sau în #Colectiv

  Răspunde
   
 • unul
  Decembrie 16, 2015 la ora 20:50

  Moise, nu stiu ce discurs al presedintelui ai citit tu dar esti intr-o mare eroare. Nu a zis niciodata sa ii iertam pe politicieni, din contra…

  Răspunde
   
  1. ianc ioan
   Decembrie 16, 2015 la ora 23:27

   CÄUTATI PE -inregistrarea !
   Bäiatul ästa-GURAN,gind zice ceva NU MINTE

   Răspunde
    
  2. ianc ioan
   Decembrie 16, 2015 la ora 23:29

   -pe ADEVÄRUL-inregistrarea

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase