O înfrângere? Da, dar bătălia Extremismului este cu Democrația…

de Vlad Mixich

1960100_10152304460714920_719582001_nCeva foarte periculos se petrece acum în Europa și fenomenul a căpătat deja proporții. Der Spiegel scrie că Germania este „o țară în care antipatia față de democrație crește treptat, iar xenofobia crește rapid”. Ieri, mulți s-au bucurat că extremiștii francezi au pierdut alegerile locale, uitând că în anumite zone partidul populist-comunist a lui Le Pen (căci comunist le e programul politic) a câștigat 40% din voturi. E cazul să nu ne mai îmbătăm cu apă rece: mișcările radicale extremiste (că sunt de dreapta sau de stânga nici nu mai contează) sunt pe cale să devină cea mai importantă nouă forță politică din Europa. De ce au parte de un așa mare sprijin popular?

europe

Răspunsul e nuanțat, dar esența poate fi rezumată în ce mi-a spus acum două săptămâni ministrul britanic al afacerilor europene: „Dacă încerci să integrezi un număr mare de oameni foarte repede în societatea ta, apar tensiuni pentru că oamenii își văd satele și orașele schimbându-se prea repede în jurul lor”.

E observația de bun-simț a unui proces psiho-social elementar. Ne place sau nu, el există așa cum soarele răsare în fiecare dimineață. Și mă mir că acest element esențial nu e încă suficient de prezent in discursul public pentru că aici se află atât nodul gordian al catastrofei politice spre care se îndreaptă val-vârtej Europa, cât și cheia crizei imigranților.

Problema de rezolvat e foarte dificilă… Cum să primești un număr enorm de oameni cu obiceiuri și credințe diferite de cele ale majorității tale, fără ca asta să tulbure profund majoritatea din care e format scheletul societății tale? Cum să fii în același timp omenos față de niște semeni aflați în mare nevoie dar și rezonabil față de ai tăi, cei de-acasă?

Și să nu uităm un detaliu esențial deja clar demonstrat factual: fie că sunt extremiști de stânga sau de dreapta, radicalii xenofobi din Europa sunt copios finanțați cu bani de la Kremlin.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la O înfrângere? Da, dar bătălia Extremismului este cu Democrația…

 • Constantin
  Ianuarie 13, 2016 la ora 12:30

  „un număr enorm de oameni cu obiceiuri și credințe diferite…”_Printre obiceiurile si credintele diferite, care i-au surprins pe germani se afla, dupa cum am vazut in urma cu cateva zile, acelea de a fura telefoanele si banii din posetele femeilor, nu inainte de a le pipai cu minutiozitate pentru a vedea daca nu au asupra lor si alte valori. Materiale, desigur, ca printre cele morale Coranul nu mentioneaza jaful sau violul. Total condamnabila, insa, este atitudinea politicienilor (unii spun ca d-na Merkel trebuie sa primeasca musai nebelul pentru pace) care au ascuns feptele antisociale ale imigrantilor. Este o atitudine absurda, care favorizeaza infractiunile, inclusiv prin hazard moral. Reactia sotilor doamnelor violentate este cat se poate de justificat in absenta rectiei asteptate din partea autoritatilor. Iar dl Juncker, alaturi de d-na Merkel, vor privi consecintele, batandu-se prieteneste pe spate.

  Răspunde
   
 • santamanta
  Decembrie 16, 2015 la ora 16:04

  apara-ne Doamne de Donald J Trump, ca de restul ne aparam si singuri

  Răspunde
   
 • vlad tepes
  Decembrie 15, 2015 la ora 19:18

  Alogenul asta, Vlad Mixich este si el unul dintre multele Iude ale neamului care-si zic anal-isti, fiind platit de batranul papusar Soros, ca sa recite mereu aceleasi stereotipuri antinationale, anticrestine, antirusesti, pro-gay, pro-vaccinuri etc.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 15, 2015 la ora 11:02

  “Dacă încerci să integrezi un număr mare de oameni foarte repede în societatea ta, apar tensiuni pentru că oamenii își văd satele și orașele schimbându-se prea repede în jurul lor”_Articolul cam amesteca lucrurile, dar in principiu sunt de acord cu autorul, mai ales din perspectiva ministrului britanic. Cat de mare este Turcia? Foarte mare, in comparatie cu majoritatea statelor UE. In lipsa totala de adecvare la situatie si cu multa inabilitate, Germania, nucleul UE, cheama un stat din Asia sa devina membru al UE. Pentru ca nu gaseste o solutie rationala la criza imigrantilor, Germania face o greseala si mai mare decat acceptarea catorva milioane de musulmani asiatici in Casa ei si accepta cateva sute de milioane. Radicalizarea cetatenilor germani este previzibila. Radicalizarea intregii Europe este previzibila. Disolutia UE este previzibila, anticipandu-se reactia centrifuga a britanicilor, ori intentia Frantei de a integra Algeria si Maroc in UE.

  Răspunde
   
 • dodo
  Decembrie 14, 2015 la ora 22:03

  Pai lucrurile stau cam asa: SUA vinde armament si logistica Arabiei Saudite care finanteaza mercenarii ISIS PE FATZA. Turcia si Quatar-ul dau o mana de ajutor importanta. Obama minte – cu nerusinare e putin spus…Depopuleaza pe fatza mai multe tari in Orientul Mijlociu cu scopul de a-si subordona mok rezervele de petrol si gaze cu scopul de a prelungi scaderea artificiala a pretului petrolului ca parte a sanctiunilor impuse Rusiei. Si noi ne frecam in false probleme inventate de presa aservita: islam, terorism, refugiati, drame umane. Nu zic ca nu sunt reale, dar pentru Dumnezeu, nu vede NIMENI despre ce e vorba?? Nu poate nimeni sa ia Arabia Saudita si acolitii de gat? Acolo nu e vorba de nici-o religie si de nici-o democratie. E vorba doar de bani si atat.

  Răspunde
   
 • anca
  Decembrie 14, 2015 la ora 21:09

  va supara adevarul dl. Moise?

  Răspunde
   
 • anca
  Decembrie 14, 2015 la ora 21:05

  Mai bine ati urmarii declaratiile unui fost soldat marin American decat sa dati cu pitre in Rusia ca asa vi s-a ordonat.Tot ce va da peste cap un reportaj binefacator pentru SUA ,este de vina Rusia.Nu mai manipulati oamenii si asa le-ati facut mintea zdrente.

  Răspunde
   
 • Alex
  Decembrie 14, 2015 la ora 20:16

  Buna observatie asupra faptului ca atunci cand incerci sa introduci prea multe elemente noi intr-o societate vor exista conflicte de idei cel putin. Totusi ma asteptam la 2 chestii: ceva mai multe explicatii si exemple istorice. De exemplu invazia vikinga a angliei sau ceva in genul.
  Fiindca aruncand idei pur si simplu fara un fundament bun, nu valoreaza nimic.
  Iar in al doilea rand, unde este acea nepartinire jurnalistica? Ma refer la ultima fraza cand incercati in mod direct o asociere in niciun caz jurmalistica sau realistica. A sustine ca orice forma de extremism este direct sustinuta de Kremlin nu este decat un truc ieftin si destul de murdar. O analiza clara si cu dovezi a partidelor sustinute de Kremlin si de Washington nu ar strica.

  Răspunde
   
 • cvm
  Decembrie 14, 2015 la ora 18:15

  Nu este singurul motiv și nici măcar cel mai important. Distanțarea popoarelor Europei de politicienii lor s-a produs odată cu prevalența legilor europene – adesea absurde și complet rupte de realitate – asupra legislațiilor naționale.
  Nu te uita numai la ăia mari. Primele care se vor distanța vor fi țările din Est, Centru și Sud. Unele au și început acest proces.

  Răspunde
   
 • torzonborz
  Decembrie 14, 2015 la ora 17:43

  „Cum să primești un număr enorm de oameni cu obiceiuri și credințe diferite de cele ale majorității tale?”

  Ce fel de intrebare e asta? raspunsul este extraordinar de simplu: Orice credinta, traditie si alta prostie straveche trebuie uitata si gata. Ce atata bataie de cap?
  Daca tin mortis sa manance halal si sa umble cu val pe cap sau sa se roage de 5 ori pe zi, nu au decat sa plece inapoi in desert.

  Nici o credinta si nici o traditie nu merita respect. Poate merita sa fie studiat.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Decembrie 14, 2015 la ora 21:52

   Sa inteleg ca dvs nu aveti nici o credinta si nu respectati nici o traditie?

   Răspunde
    
   1. torzonborz
    Decembrie 15, 2015 la ora 02:46

    Asa este. Singura mea credinta este ca orice credinta trebuie evitata. Daca nu este cunoastere bazata pe dovezi verificabile, atunci trebuie respinsa.
    Inovatia este intodeauna iesire din rutina si deviere de la traditie. Traditia ofera impresia de siguranta celor care nu au destula minte ca sa accepte inovatia.

    Răspunde
     
    1. magdacatone
     Decembrie 15, 2015 la ora 10:10

     interesant! …si ce detergent folositi?

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase