(P) Dacă trimiți bani dintr-o țară în alta…

…atunci sigur vei vrea să afli cum poți să faci asta cu doar o liră sau un euro, iar banii să ajungă într-o zi lucrătoare. Așadar, să începem discuția!

Fie că vorbim de calculator, laptop, tablete sau smartphones, toată lumea ar trebui să profite de avantajele pe care i le oferă un transfer de bani internațional online, din cont în cont, prin firme specializate. E mult mai la îndemână decât mersul la bancă sau la magazinul de la colț.

Singura condiție pentru transferul de bani online este ca ambele părți, atât expeditorul, cât și destinatarul, să dețină un cont bancar în țara de domiciliu. Din păcate, un studiu din 2014 a arătat că doar puțin peste 60% din populația țării deține un cont bancar, iar dintre aceștia, doar 6% folosesc internet bankingul. Avem și vești bune: procentele sunt în creștere constantă.

Să vedem mai întâi care sunt variantele actuale pentru a trimite bani dintr-o țară într-alta.bancarizare

Transferul bancar internațional direct

Pentru cei care folosesc tradiționalul transfer bancar internațional, lucrurile nu stau deloc simplu. Trebuie să știe de taxe SWIFT, de scheme de comisionare OUR, BEN sau SHA. Până la urmă, este vorba de unul dintre cele mai puțin înțelese sisteme. Fiecare bancă are un PDF sau o secțiune pe site, unde stau îngropate comisioanele în tabele greu de înțeles, descifrat și aplicat. Mai mult, fiecare bancă are chiar și propriul curs valutar, cu diferențe semnificative față de casa de schimb obișnuită sau față de cursul de referință.

Pentru a face un astfel de transfer trebuie să știi nu doar codul IBAN sau datele de cont ale destinatarului, ci și numele exact și complet, cel care apare ca titular de cont, precum și codul BIC al băncii destinatarului. Apoi, trebuie să iei decizia de plată a comisionului – acel OUR, BEN sau SHA – care îl poate surprinde neplăcut pe destinatar, pentru că s-ar putea să îl pui pe el să plătească, în locul tău, cele cuvenite băncii. Mai pune și faptul că s-ar putea să ai de stat chiar și 5 zile lucrătoare, așa cum a pățit-o acest client al unei mari bănci din România, și ai imaginea completă.

Transferul de bani prin ghișee, cash și companii tradiționale

Să zicem că vrei să trimiți cash bani în altă țară și ai aflat de una din cele 3-4 companii care fac asta de 10-15 ani în Europa și în lume. Pentru asta, nu numai că trebuie să citești două-trei pagini de instrucțiuni, ci trebuie să te deplasezi tu la sediul lor (care poate fi chiar o bancă sau buticul de la colț) și să depui banii după ce completezi un formular cu zeci de câmpuri, numere sau coduri de referință, destinația unde trebuie să ridice persoana cealaltă banii, datele personale ale destinatarului sau chiar întrebări de siguranță. Și trebuie să păstrezi chitanța scrisă până îți confirmă destinatarul că au ajuns banii, lucru pe care trebuie să îl faceți între voi, pentru că acele companii nu sunt responsabile de comunicarea cu expeditorul și destinatarul.

Mai mult, sistemul lor impune limite zilnice care pot împiedica plăți pentru un apartament sau pentru o taxă de școlarizare într-o singură tranșă. Doar bătăi de cap, plus povești vechi cu țepe care au afectat toată piața de transfer de bani.

Transferul de bani local in – local out

Metoda “local in-local out” presupune ca între conturile bancare ale expeditorului și destinatarului să existe o companie intremediară, care beneficiază de cursuri mai bune și de conturi în fiecare din țările în care operează și care le oferă clienților costuri de 5 ori mai reduse și viteză – o singură zi lucrătoare, garantat. Totul pentru că transferurile pe care le fac clienții sunt locale – în țara expeditorului – către contul companiei, respectiv în țara destinatarului, din contul companiei în contul bancar al destinatarului. Banii nu pleacă nicăieri, ci doar trec de la expeditor la intermediar, apoi la destinatar, evitând sistemul bancar direct, extrem de scump și lent.localinlocalout

Înregistrarea pe TransferGO.ro este gratuită si durează doar câteva secunde. După aceea, se completează datele pentru profil și se creează o tranzacție nouă. Apoi, se completează detaliile destinatarului și se face transferul de bani din contul bancar personal în contul bancar TransferGo din aceeași țară. TransferGo trimite apoi o notificare când banii au ajuns la destinatar. Și asta este tot!

Simplu, în 5 pași, urmărește video-ul de mai jos:

stiri verificate

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la (P) Dacă trimiți bani dintr-o țară în alta…

 • Marius
  Decembrie 11, 2015 la ora 14:45

  2 conturi bancare (1 extern + 1 intern) cu 2 conturi paypal atasate fiecaruia – pret total tranzactie pentru 1000 de euro este 2 euro. Daca exista ceva mai ieftin, imi mananc palaria.
  P.S. Avantajul unui curs de schimb bun (in cazul in care contul intern este in lei).

  Răspunde
   
  1. Adrian
   Decembrie 11, 2015 la ora 15:45

   PayPal e scump in general, te arde la conversie: https://www.paypal.com/uk/webapps/mpp/cross-border-and-conversion-fees#currencyconversion

   Am verificat acum, cum zici tu si e intra-adevar mai ieftin decat in mod normal. Defapt e foarte similar cu TransferGo. Ba chiar pare-mi-se ca ramai cu ceva mai mult in mana (diferenta e totusi mica) daca mergi cu TransferGo.

   Răspunde
    
  2. Mihai
   Decembrie 11, 2015 la ora 16:50

   Transferwise e mai ieftin decat ambele solutii (paypal si astia din reclama)

   Răspunde
    
   1. Titus - TransferGo
    Decembrie 11, 2015 la ora 18:16

    Mihai, TransferGo garanteaza suma care ajunge la destinatie indiferent de fluctuatia de curs, fara depozite suplimentare, iar interfata si customer support-ul sunt integral in romana, spre deosebire de Transferwise

    Răspunde
     
    1. Mihai
     Decembrie 14, 2015 la ora 22:45

     > Mihai, TransferGo garanteaza suma care ajunge la destinatie indiferent de fluctuatia de curs

     Da, garantează suma mai mică

     > fara depozite suplimentare

     Se pare că vorbești în necunoștință de cauză. La transferwise ai opțional depozitul suplimentar, doar pentru plăți fixe. Transferul nu are treabă.

     > iar interfata si customer support-ul sunt integral in romana

     Ăsta mi se pare un dezavantaj, tind să am mai multă încredere în firmele de aici decât în samsarii români sau lituanieni (tr go) 😛

     Răspunde
      
 • Mihai
  Decembrie 11, 2015 la ora 13:29

  Spre deosebire de transfergo care costa, revolut(.com) ofera un card si plati internationale gratuite la cursul international. Practic toti banii pe care ii pui pe revolut, ii ai disponibili acolo unde e cardul, eg la rudele din Romania.

  Este gratis cel putin un an de zile, deci infinit mai ieftin decat astia din reclama dupa a doua tranzactie.

  In plus, nu toti romanii au cont bancar (eg: parintii/bunicii), iar cardul revolut ii scuteste de drumurile la banca.

  Răspunde
   
  1. Adrian
   Decembrie 11, 2015 la ora 14:44

   E putin ciudat sa sugerezi ca le va fi mai usor sa faca plati in Romania cu cardul. Oamenii nu au cultura cardului si multe magazine nu au aparatura necesara sa proceseze plati cu cardul, mai ales in afara oraselor. Cat despre cont bancar, cred ca majoritatea celor angajati primesc salariul deja pe card, iar bunicii mei isi incaseaza de ceva ani pensia intr-un cont de pensii, ce-i drept racordat la un card. Insa se duceau mereu cum le intra la un ATM si scoateau, iar cei de la tara care nu stiau cum sa extraga, dadeau mereu cardul si PIN-ul altcuiva care extragea pentru ei si care le dadea banii.

   Sincer, si eu am auzit de revolut, dar ce se intampla dupa ce expira primul an de gratuitate?

   Răspunde
    
   1. Mihai
    Decembrie 11, 2015 la ora 16:49

    Revolut e un startup, rulează pe banii investitorilor pentru proof of traction.

    Dupa un an de zile, vei continua sa-l folosesti gratuit, pana cand vor introduce un sistem de plati. Momentan, si cei care au cont mai vechi de un an de zile il folosesc gratis.

    Răspunde
     
    1. Tudor
     Decembrie 13, 2015 la ora 11:59

     Revolut astia de care spui tu au doar euro, dolari si lire. Ce faci daca ai nevoie de lei acasa, pentru plati sau folosinta zilnica? Tot pierzi la cursul de schimb la bancomat!

     Răspunde
      
     1. Mihai
      Decembrie 14, 2015 la ora 22:40

      Se vede că vorbești în necunoștință de cauză. Te las, poate mai citești sau chiar folosești aplicația și cardul.

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase