Cursul crește pentru că trebuie să echilibrăm cumva carul pus înaintea boilor

de Moise Guran

Da euro a trecut fluierând de 4,5 lei și este probabil abia începutul unei perioade mai lungi de apreciere. Și asta nu pentru că economia noastră n-ar performa ci pentru că deteriorarea contului curent este inevitabilă în condițiile de creșteri de salarii și de reduceri de taxe pe consum. Acum un an vă spuneam că e mult mai bună reducerea TVA-ului la alimente decât cea cotei generale, dar cu adevărat prost nu este nici măcar asta, este cumulul unor măsuri ce duc toate în același sens.

2 mare

Nu vreau și nici nu cred că trebuie să intrăm în panică vis-a-vis de creșterea cursului de schimb, căci, de această dată rostul său va fi acela să ne păzească slujbele. Sigur, va fi durerors pentru toți, nu numai pentru cei care încă mai au rate în valută, vor plăti și cei care stau cu chirie, dar vom plăti de fapt toți, prin abonamentele la telefon, prin prețurile electronicelor și al produselor de import. Partea frumoasă este că vom plăti, în multe cazuri fără să simțim asta, căci reducerea TVA-ului de la 1 ianuarie va masca probabil parțial scumpirile.

Ca să înțelegem cu toții despre ce vorbim, reducerile de taxe vor lăsa în economie cam 2,5 miliarde de euro, iar creșterile de salarii din sectorul bugetar, indemnizațiile și pensiile vor dubla această sumă. Și pentru cei care sunt gata să dea cu pietre în bugetari, ar trebui să mai luați în calcul încă vreo cinci miliarde de euro, bani suplimentari de consum, din privat, căci și acolo au crescut salariile și vor continua să crească.

Din păcate singurele capabile să echilibreze această balanță sunt sumele investite în economie. Despre acelea nu știm mare lucru, la acest moment, sau, mai bine zis, le știm doar pe cele din bugetul de stat, nu și pe cele ale privaților, dar nu avem motive să credem că investițiile în 2016 vor fi cu prea multe miliarde mai mari decât în 2015.

De aici problemele… să știți. Ceea ce tocmai v-am zugrăvit este un tablou cu car, pus înaintea boilor.

Nu e ceva nou pentru țara noastră. Noi întotdeauna am consumat înainte să producem ceea ce urma să consumăm, de aici și unele sughițuri în istoria nației.

Ultima de acest fel a avut loc la criza din 2008 – 2009, o criză pe care o puteam evita, la fel cum polonezii au evitat-o, de exemplu, dar cu condiția să fi văzut la timp tabloul cu carul pus înaintea boilor, și să fi considerat că asta nu e ceva normal.

Pentru o mai vastă analiză de curs, click aici pentru înregistrarea emisiunii de joi. Primele 15 minute sunt dedicate acestei teme, cea mai mare parte unui scenariu negativ, în care cursul merge până la 4,7 lei în anul următor.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

11 răspunsuri la Cursul crește pentru că trebuie să echilibrăm cumva carul pus înaintea boilor

 • Dani
  Decembrie 14, 2015 la ora 13:47

  Oare si ungurul si polonezul trebuie sa recupereze de undeva si ei ceva cresteri de salarii? Si forintul si zlotul au exact dar exact aceeasi evolutie ca si leul nostru. Deci nu e nici o interventie BNR ca sa ajute incasarile la buget prin devalorizarea monedei nationale ci e un contex extern. BNR pur si simplu lasa cursul liber… a… ca ii convine ca mai ajuta bugetul, asta este altceva, dar nu ca o face intentionat. Moise, la punctul asta esti cam in offside… cam induci lumea in eroare.. nu ma asteptam.

  Răspunde
   
 • Marius
  Decembrie 14, 2015 la ora 00:38

  Moise, urmaresc cu mult interes emisiunile cand am timp, iar cand nu am imi fac. O singura remarca am in legatura cu comentariile pe care le vad mereu pe tema cursului EUR/RON: eu nu cred ca exista cineva care sa stie cum va evolua cursul pe termen lung. Ba chiar mai mult, eu nu cred ca exista cineva care sa stie care va fi cotatia din secunda urmatoare (sau tick cum ii spune in domeniu) pe piata.

  Pe tema asta si-au batut capul doctori in matematica si in finante din toata lumea si singura concluzie la care au ajuns este ca este imposibil de determinat. Institutiile financiare nu din prezicerea cursului fac profituri.

  Eu lucrez in FX desi sunt pe partea de IT si mi-ar face placere sa schimb cateva randuri cu dvs pe aceasta tema.

  Răspunde
   
 • alexman
  Decembrie 13, 2015 la ora 23:19

  Dl.Moise,
  De cate ori am iesit in weekend cu masina la munte, simbata de fiecare data am intalnit cateva camioane ticsite cu lemne ce mergeau legal. Se fura legal acuma, dar ramanem fara paduri in ritmul assta. Chiar nimeni nu vede?Ar trebui interzisa exploatarea in masa.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Decembrie 12, 2015 la ora 12:15

  De Paste si de Crăciun in Romania euro creste.
  Este verificat.

  Răspunde
   
 • popescu
  Decembrie 12, 2015 la ora 02:56

  4,4+25%= 5,5 cine crede altceva sa argumenteze.
  la mine 4,4 era ceea ce putea economia mărim cheltuielile cu bugetari cu 25% automat tot cu atât se duce și cursul, problema e în privat, unde o sa vadă 25% în 5 ani de acum încolo. Ei pierd net la salarii. Traiască bugetari, Putea sa le dubleze salariul de mine, da sa ii fi redus la jumate ca număr, îs mult prea multi. Si 75% își și iau salariul degeaba, toată stima pentru ceilalți 25%. Care da ar merita și salarii dublate.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 11, 2015 la ora 22:46

  Eu ma gandeam ca dezvoltarea economiei o fi insemnand si crestrea competitivitatii la export pentru produsele romanesti.Adica, mai multi euroi in contul acela curent. Dar, recunosc ca imi place consecventa: marirea salariilor=bun, reducerea taxelor=rau.

  Răspunde
   
 • RMC
  Decembrie 11, 2015 la ora 16:11

  „Și pentru cei care sunt gata să dea cu pietre în bugetari, ar trebui să mai luați în calcul încă vreo cinci miliarde de euro, bani suplimentari de consum, din privat, căci și acolo au crescut salariile”
  Serios! La privat din 2008 nu a mai crescut salariu,… ba mai mult in perioada crizei a fos redus cu 40% si asa a inghetat, iar de sărbători se primesc bonuri de masa, nici nu mai stiu cum arată al-13-lea salariu.
  Cresterea cursului se datoreaza in principal maririlor de salarii pentru bugetari si ne aplicarea reducerile de taxe promise pentru privat, incep sa plece si isi repatriaza profitul. Cursul va creste cu cel putin 4.6 si se va stabili pentru tot anul viitor la 4.5 ….asa ca Sărbători fericite!

  Răspunde
   
 • Alex
  Decembrie 11, 2015 la ora 15:39

  Apropo de EUR/RON, de ce platim noi abonamentele la telefonie mobila in EUR? Asta chiar nu inteleg. La unguri bine ca preturile la abonamente sunt in forinti, la noi nu se poate.

  Răspunde
   
  1. cristi
   Decembrie 11, 2015 la ora 16:52

   Pai nu platesti in euro, platesti in lei. E trecut in euro la cursul oficial. Cum nimeni nu are incredere in guvern si parlament aka stabilitatea economica a tarii aka cursul valutar, pretul este in euro la cursul zilei.

   Răspunde
    
  2. Anton
   Decembrie 11, 2015 la ora 20:48

   Ce este acela curs euro/ron? Tu știi ce este acela RON ? Toată gloata folosește exprimarea RON, dar gloata nu știe ce vorbește. Este nevoie și de voi …

   Răspunde
    
 • Joker
  Decembrie 11, 2015 la ora 14:43

  Si n-ar fi posibil chiar bancherii s-l duca spre cer? Mie imi pare ca s-au asezat putin la masa si… hai sa vedem ce avem aici: pai.. avem o lege privind darea in plata, aprobata de Parlament, trimisa spre promulgare. Sta in pixul Presedintelui toata tensiunea asta. Ca BNRul si-a vazut de fisa postului, i-a protejat, n-a facut altceva. Parlamentul i-a protejat pe rau-platnici, iar BNRul pe aia care i-au determinat pe multi sa devina rau-platnici. Aia care platesc si-o iau in freza – DIN NOU! Apropos, ce se mai aude de banii aia luati din fmi pt „protejarea cursului”?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase