Ce-i urăm DNA-ului de ziua lui

de Moise Guran

Într-un mod destul de ciudat, cei de la DNA şi DGA au simţit că e nevoie şi de o zi a lor, la fel cum minerii o au pe Sfânta Varvara, iar militarii pe Sfântul Gheorghe. E de fapt un truc de comunicare, ăsta cu ziua onomastică, dar, m-am convins, comunicarea e mai importantă decât pare în toată povestea cu corupţia. Nu pentru PR-ul sau alocările bugetare ale unei instituţii sau a alteia, ci pentru încrederea pe care lumea a început să o aibă în stat, în autoritate şi într-o altfel de perspectivă pentru noi ca ţară.Suntem în ţara în care, acum trei ani, lumea vota masiv şi fără nicio greaţă tot felul de dubioşi, unii doar cercetaţi la data alegerilor, alţii deja trimişi în judecată. Între timp cea mai mare parte a lor a şi ajuns după gratii cu condamnări definitive, cealaltă parte încă se mai ascunde pe după imunităţi, întârziind pe cât posibil judecata.

12364431_10201363051194171_205747646_o

Adevărata întrebare, după aceşti ani în care încrederea în DNA a crescut imens, în ciuda trendului general de neîncredere în instituţiile statului, este dacă românilor le pasă dacă sunt conduşi sau nu de corupţi mai mult decât acum trei ani. Pentru că, în mod evident, ne place sau nu să recunoaştem asta, naţiunea care îşi alege conducători corupţi, este ea însăşi complice, i-au fost atinse valorile fundamentale, poate fi cumpărată şi îşi doreşte să fie părtaşă la propriul jaf.

Într-un comunicat în care nu vorbea nici de o posibilă reţinere a deputatului Ioan Oltean, nici de aducerea cu mandat a jurnalistului Dan Andronic, nici de trimiterea în judecată a primarului Radu Mazăre, DNA-ul infomează în stilu-i alb, impersonal, că în ultimii zece ani a reuşit condamnarea definitivă a 5000 de persoane pentru mare corupţie. Este o cifră incredibilă pentru o structură de ceva mai mult de o sută de procurori, este adevărat însă, o instituţie care foloseşte destul de mult şi resursele poliţiei, dar şi pe cele ale SRI.

Aceeaşi informare mai arată că, în 2015, cetăţenii au făcut cu 40% mai multe sesizări decât în 2014, iar în 2014 cu 75% mai multe sesizări decât în anul precedent. Practic, din 2013 şi până în 2015, participarea cetăţenilor la actul de justiţie şi, implicit, respingerea corupţiei ca fenomen, s-a dublat.

M-am uitat pe statisticile DNA din ultima lună şi am aflat că, numai în octombrie 2015, au fost condamnaţi definitiv 95 de mari corupţi, dar acel tip de corupţi pe care nici nu-i mai dăm la televizor – printre ei un bancher, un notar, un inspector de la Fisc şi chiar un manager de la procuratură. Sunt ştiri care s-au banalizat? Sau sunt ştiri cu care, de fapt, DNA-ul ne-a obişnuit, ceea ce nu face evenimentele în sine mai puţin importante, ba din contră, ridică şi mai mult ştacheta aşteptărilor publice de la aceşti anonimi luptători împotriva corupţiei.

E normal să-i felicităm!

Si totuşi, cumva, simt ca nu e ok să le urăm „La mulţi ani!” politiştilor şi procurorilor anticoruptie. Sigur, corupţia nu dispare niciodată, ei deja au dat acestui flagel lovituri care probabil că au schimbat cursul naţiunii noastre, trebuie să continue, dar… nu ştiu, nu îmi doresc o ţară în care lupta anticorupţie să fie atât de importantă. Pentru că, implicit, asta înseamnă că şi corupţia va rămâne mulţi ani un fenomen de dimensiuni semnificative.

E bine că lumea începe să îi respingă pe şpăgari ca pe ciumaţi, Doamne-ajută!, dar tot ceea ce pot să le doresc celor care îi urmăresc şi îi aduc în faţa judecătorilor pe cei care fură din banii publici este să nu se lase folosiţi, să nu se lase angrenaţi în lupta politică şi să nu favorizeze pe nimeni.

Atâta voiam să zic!

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , , ,

Comentarii prin facebook

8 răspunsuri la Ce-i urăm DNA-ului de ziua lui

 • anca
  Decembrie 11, 2015 la ora 23:16

  Cata naivitate,toti tradatorii si jefuitorii acestei tari sunt liberi ca pasarea cerului.Cei 95 condamnati definitiv in octombrie 2015,cati ani au primit fiecare pentru dezastrul adus acestei tari?Ce fel de arestari sunt astea la”domiciliu”,de ce trebuie sa dureze asa de mult lucrarea unui dosar?Unde sunt banii acestor JEGURIcare au spoliat tara si pe amaratul care nu are cu ce sa-si cumpere medicamente?Sa se dea pedepse care sa-i ingrozeasca pe ceilalti ramasi afara sa le piara cheful de a mai fura,jefui si a se ocupa de spagi.Puscaria nu inseamna ca toata presa e la poarta puscariei cand intra Ex.nastase si el iese pe usa din dos si sta la Corbeanca.Cata mizerie,cata manipulare.DNA unde sunt procesele grele in care sunt amestecati USA,GERMANIA,astea sunt secrete?Faceti-va DATORIA CORECT si mai vedem daca meritati ANIVERSARE.

  Răspunde
   
 • BAF exportatoru
  Decembrie 10, 2015 la ora 20:11

  Carevasazica musiu Guran amesteca persoanele cu activitatea lor ? Adicatelea de ce trebuie sa credem ca un politist sau un procuror va face aceeasi meserie pana dincolo de pensie ?
  Se putea spune simplu „Felicitari” pentru activitate si „La Multi Ani” persoanelor. Dar autorele a gasit un mic schepsis de care agatandu-se sa mai poata macina niste cuvinte.
  Ca doar nu degeaba il cheama Guran.
  Sper ca nu e cu suparare domnule MG (?)
  In rest, stima noastra si mandria !

  Răspunde
   
 • Gheorghiu Mircea
  Decembrie 10, 2015 la ora 03:53

  Ii doresc DNA-ului SA INVETE sa dea numere de inregistrare la Comunicatul/Plangerea Asociatiei Frontul Negustoresc Obor din data de 30/11.2015.
  Acolo erau prezentate fapte de coruptie care dovedesc faptul ca, coruptia a devenit endemica la Politie, Parchet si Primaria Sector 2 si se revarsa asupra traditiilor seculare ale acestui popor.
  Este adevarat ca fenomenul cultural nu produce mari pagube unor analfabeti, dar parca nu merita sa o scoti de pe domeniul public care le adaposteste, contra unor chirii pe 1 euro/mp/luna. Din calculele mele se cam duc 3-4 milioane de euro pe apa sambetei.
  Gheorghiu Mircea Cristian – Presedinte

  Răspunde
   
 • mihaix
  Decembrie 10, 2015 la ora 02:53

  Moise in 2012 s-a votat la greu vs pdl. Daca Basescu demisiona dupa votul milioanelor de la referendum, cum ar fi facut orice politician intr-o tara democrata, USLul s-ar fi destramat si ar fi luat muuult mai putin. Ura cetatenilor fata de el, pdl, masurile luate de ei si dispretul lor, si nu in ultimul rand fata de amestecul vizibil al germaniei si sua in a-l sustine in ciuda valului de nepopularitate au dus la acel rezultat contrar democratiei care sper sa nu se mai repete.

  Revenind: La Multi Ani DNA, si felicitari chiar si azi pt lovitura truica andronic paul oltean si altii. La Mai Multi !!!

  Răspunde
   
  1. all
   Decembrie 10, 2015 la ora 08:14

   Modul odios prin care au incercat sa il demite pe Basescu m-a facut sa cred ca usl-ul e mult mai sinistru decat presedintel, motiv pentru care nu m-am dus la vot. Si am avut dreptate.

   Răspunde
    
 • Tot Dan
  Decembrie 9, 2015 la ora 23:32

  @Dan
  Judecand dupa gramatica pe care (nu) o stapanesti si dupa faptul ca mesajul tau nu transmite nimic in mod coerent…e clar ca Moise e mai destept…cel putin mai destept decat tine.

  Răspunde
   
  1. ioan ianc
   Decembrie 10, 2015 la ora 01:27

   NU vä luati dupä un S-A,sau dupä un g in loc de c, sau dupa un pahar mai mult inainte de a scrie un comentariu…

   Răspunde
    
 • Dan
  Decembrie 9, 2015 la ora 22:59

  Sa votat impotriva lui Base, nu sa mai uitat cine era sub emblema USL, dar cand Isarescu zicea ca nu tine democratia la taieri ca alea din 2009, Moise a trebuit sa fie el gica contra, ca e el mai destept.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase