BIZIDAY: MARŢI, 1 decembrie 2015


În această seară analizăm, împreună cu istoricul Bogdan Murgescu, într-o ediţie specială, marile decizii ale României Moderne. Este vorba despre Marea Unire, secularizarea averilor mănăstireşti, refuzul Planului Valev, privatizările reuşite, dar şi intrarea în Uniunea Europeană.

 • O dată cu aplicarea Planului Valev, Vestul și Centrul Ucrainei au devenit zone preponderent agricole, în vreme ce industria a fost concentrată în special în Est acolo unde liderii sovietici au și intensificat rusificarea populației ucrainiene. Nu e împărțirea rea în sine, numai că industria din Ucraina a fost concepută de așa manieră încât să depindă de schimburile comerciale cu Rusia. În forma sa inițială, Planul Valev presupunea ca pe lângă Vestul Ucrainei, Basarabia, Bulgaria și România să rămână țări preponderent agricole, care să hrănească tot blocul sovietic. Pentru produse industriale, România ar fi urmat să depindă de Uniunea Sovietică, însă conducerea de atunci a țării a sesizat pericolul și s-a opus vehement Planului Valev.
stiri verificate

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la BIZIDAY: MARŢI, 1 decembrie 2015

 • Silv
  Decembrie 3, 2015 la ora 09:19

  La momentul anex…unirii, „Transilvania era subdezvoltată”?! Comparativ cu Franța, poate! Față de România, Transilvania a fost întotdeauna net, NET superioară din cauza influențelor occidentale directe.

  Răspunde
   
 • Brutus
  Decembrie 3, 2015 la ora 00:22

  Multumim pentru emisiune! Ne face bine sa cunoastem unele aspecte ale istoriei noastre… Ca o paralela,in timp ce Europa occidentala crea cu pasi marunti Uniunea europeana, Romania se afunda cu pasi grabiti in comunism, sau intr-o caricatura a socialismului…Dupa un detur de 62 de ani Romania devine si ea membra a Uniunii europene dar cum vrem noi sa fim egali cu ei dupa ce am avut neseansa de a ne molipsi de ciuma comunista, mostenire care ne bantuie inca….

  Răspunde
   
 • Goldmund
  Decembrie 2, 2015 la ora 21:56

  Cea mai mare prostie spusa de cineva:
  Romania nu era pregatita sa adere in anul 2007.
  Domnul Verheugen, Comisarul UE pentru extindere la acea data intrebat de un reporter daca chiar si tari precum Bulgaria si Romania vor fi pregatite la data aderarii pentru a face parte din „club”, acesta a raspuns:
  „Nu vor fi pregatite (Romania si Bulgaria)la aderare si poate nu vor fi pregatite nici in anul 2010 si nici mai tarziu, asta nu inseamna ca nu trebuie sa le scoatem cat mai curand din spatiul de influenta fost sovietic” – citat din memorie, interviu in anul 2003 acordat postului tv EURONEWS

  Asa ca prostia repetata si de Tiriac ca Romania nu ar fi (fost) pregatita in anul 2007 sa adere la UE, e atat de mare, incat denota totala, totala necunostinta istorica de baza a UE, a ceea ce este UE, a fortei economice UE, ale valorilor UE pentru o Europa Unita in pace si libertate.
  Romania nu ar fi fost NICI AZI pregatita sa adere la UE de astazi! Cati amatori avem!

  Răspunde
   
 • Dorel.
  Decembrie 2, 2015 la ora 21:33

  Concluzia finala din pacate nu poate fi decat una si anume ca datorita coruptiei din administratie in ultima 150 de ani Romania a ramas la coada Europei in ceea ce priveste dezvoltarea si probabil ca va ramane acolo si in viitor mai ales datorita faptului ca foarte multi oameni valorosi au ales sa plece din tara.

  Răspunde
   
 • Dorel.
  Decembrie 2, 2015 la ora 21:32

  Vizavi de faptul ca Dacia nu mai cumpara tavbla de la SIDEX pentru automobilele pe care le produce si astfel s-au pierdut niste locuri de munca explicatia este simpla, Dacia respectiv Renault pripietarul Dacia cumpara tabla din Slovacia pentru ca SIDEX nu a investit in jur de 170-180 milioane de Euro intr-o linie de produs tabla galvanizata ca sa poate vinde catre Dacia tabla de 80-90 de milioane de Euro/an. Mital isi scoate banii investiti in din SIDEX numai din vanzaarea cartificatelor verzi avand in vedere Arcelor Mittal a închis sau demolat 75% din instalaţiile de producţie ale platformei siderurgice iar odată cu această restrângere, au dispărut şi 80% din locurile de muncă.

  Răspunde
   
 • Dorel.
  Decembrie 2, 2015 la ora 21:22

  Tema celor 2 emisiuni a fost interesanta desi din lipsa comentariilor inteleg ca nu a avut prea mare succes la telespectatori.
  Eu unul as avea mai multe de comentat dar am senzatia ca imi pierd timpul cu toate astea o sa am cateva observatii vizavi de privatizarea SIDEX Galati care intradevar avea pierderi de 1 milion de dolari/zi dar asta pentru era puternic capusata chiar de cei din Consiliul de Administratie pentru ca pe vremea aceea se instituise prin lege ca la intreprinderile strategice de stat trebuia sa faca parte un nr. de parlamentari din Consiliul de Administratie pentru ca sa controloze cum este administrata intreprinderea stiut fiind faptul ca din aceste intreprinderi se fura la greu cu acte in regula. Pe vremea aceea aveam un prieten sef de provizionare la o intreprindere care lucra cu SIDEX si imi spunea ca vin la el oameni care îi ofera materiale (laminate, tabla, …) produse de SIDEX la preturi mai mici cu 15-30% decat cele pe care le primea direct de la SIDEX Galati de unde trag concluzia ca de acolo provenea pierderea SIDEX pentru ca respectivele firme capusa nici macar nu mai plateau produsele preluate de la SIDEX si de aceea isi permiteau sa vanda mai ieftin ca SIDEX.Acestea fiind cauzele privatizarii SIDEX Galati pe 1 dolar (pachetul majoritar pe care il detinea statul roman si care era in jur de 60%) putem face comparatie cu Ucraina care a vandut un combinat similar poate ceva mai mare tot catre acelasi investitor Lakshmi Mital pentru 1 Mld.de dolari

  Răspunde
   
 • Alin N.
  Decembrie 2, 2015 la ora 12:25

  Din pacate, destul de slab invitatul. Nu ii contest cunostintele cat modul de a le exprima.
  Alte minusuri:
  – atitudinea
  – lipsa argumentelor
  – modul de a interactiona in discutie
  – dorinta constanta de a contrazice

  Nu cred ca a fost invitatul ideal pentru o editie speciala Biziday la Digi24. Istoria, mai ales cea contrafactuala, poate produce discutii foarte captivante. Opinia mea este ca domnul Murgescu este mai potrivit pentru a isi adormi studentii in aula, decat pentru a fi in prime-time si a plictisi un public atat de larg.

  Reiterez, nimic impotriva dumnealui, dar nu este potrivit pentru media si TV.

  Răspunde
   
 • Gabriela Nedelcu
  Decembrie 2, 2015 la ora 09:00

  Din pacate, de la minutul 16.41 emisiunea se intrerupe.Va rog, nu s-ar putea sa verificati si sa retrimiteti? Chiar mi-ar parea tare rau sa nu pot viziona emisiunea, mai ales ca pe net nu a fost posibila vizionarea aseara! Mi se pare important sa intru in contact cu informatiile(si opiniile )referitoare la suectele anuntate.Poate si alte persoane sunt in aceeasi situatie.
  Multumesc anticipat!

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Decembrie 2, 2015 la ora 02:23

  Cum adica „manastirile inchinate”?

  Răspunde
   
  1. Nepoate
   Decembrie 3, 2015 la ora 12:25

   Manastirile inchinate, erau manastirile din subordinea unor manastiri de la Muntele Athos, sau „donate” patriarhiilor de la Constantinopol sau Ierusalim. Toate veniturile acestor manastiri, plecau in afara tarii, catre „proprietarii” lor.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase