O nouă specie de român – Șpagopatul

de Moise Guran

Se spune că sunt lucruri atât de puternice din punct de vedere emoțional, încât pot mișca și pietrele. Noi toți am trăit recent o astfel de dramă. Sau, mă rog, cei mai mulți dintre noi. În același timp, valul de emoție, dar și DNA-ul, au scos la iveală o nouă specie de om, de român, unul care în ciuda funcției, chiar în ciuda educației superioare și a contului consistent din bancă, rămâne insensibil la dramele celorlalți, ba, mai mult decât atât, ajunge să le și provoace mai mult sau mai puțin direct. Șpagopatul! TucmeanuÎn avalanșa de evenimente din ultima vreme a trecut relativ nebăgată în seamă arestarea lui Alin Țucmeanu, un ilustru uneperist pus de Gabi Oprea secretar de stat la ministerul Sănătății. Omul fusese medic, chirurg la Spitalul Județean Ilfov, iar, înainte de a intra în politică, descoperise și faptul că sistemul medical are mulți bani de achiziții.

Pare că DNA-ul îl urmărea de ceva timp pe acest Țucmeanu. Oricum, prin august anul acesta, omul a fost de față când cei de la DNA au prins-o în flagrant de mită pe una dintre directoarele din minister. După tragedia din Colectiv, Țucmeanu făcea, pe de o parte, apologia vitejiei medicilor români din rândul cărora el însuși provenea, dar, în același timp, aranja o licitație de două milioane de lei pentru spitalul Sfântul Ioan din Capitală.

kovesiAm văzut-o pe Kovesi la televizor vorbind despre acest caz și, deși șefa DNA este o persoană greu de citit, o persoană care nu prea exprimă emoții atunci când vorbește de corupție, mi s-a părut că de data asta Kovesi era ea însăși uimită și indignată de cazul acestui secretar de stat de la ministerul Sănătății. Nici în momente crunte pentru noi ca societate și pentru sistemul medical în special, Țucmeanu nu s-a sfiit să-și vadă de șpăgile lui.

Am mai înțeles de asemenea că DNA-ul a intrat pe firul lung al achiziției de la Sfântul Ioan (un fir care uite! ducea tocmai la vârful ministerului Sănătății) chiar în urma unor sesizări venite de la medicii de la spitalul respectiv. Tot respectul pentru ei. Dau dovadă că vor să schimbe ceva în acest sistem din care și Țucmeanu provine. Pe de altă parte, cine să-i mai înțeleagă pe acești bolnavi ai șpăgilor?

Te întrebi cât e om și cât e robot un Țucmeanu ăsta… N-a paralizat de frică acum trei luni, când au prins-o în flagrant pe colega lui și care între timp a și primit o condamnare de cinci ani de închisoare? Dar n-a avut nici jenă, nici rușine, acum, în noiembrie, când toată țara stătea cu ochii pe spitale și număra de la oră la oră și de la zi la zi numărul morților din Colectiv? Cum tratezi acest șpagopat?

Îi arătăm la televizor, îi dăm la radio și prin presă… De ce nu funcționează puterea exemplului în cazul acestor drogați? Oare i-ar scoate de sub efectul narcotic al șpăgii dublarea, triplarea pedepselor pentru mită? Directoarea din ministerul Sănătății a luat cinci ani pentru că lua 2000 de lei pentru un aviz de funcționare dat unei farmacii. Din păcate asta e pedeapsa maximă pentru luare de mită… Țucmeanu riscă vreo zece ani dacă intră la abuz și la un concurs de infracțiuni… dar întrebarea este dacă acești oameni s-ar putea abține dacă pedepsele ar fi de 15-20 de ani? Sau ar trebui ca legea să le confiște tot? Credeți că un șpagopat se poate vindeca de corupție dacă-și imaginează proprii copii murind de foame fără caviar pe masă, doar cu parizer la țiplă de la magazinul din colț, sau scoși de portărei din casa pe care el făcut-o din banii noștri? Credeți că un șpagopat s-ar trezi din visul său de mort viu dacă și-ar putea imagina odraslele, nu învălite într-un beamveu cu șofer, ci mergând îngrămădite în tramvaiul 32 spre o slujbă plătită cu 1000 de lei pe lună?

Sau ar rămâne la fel de imun cum a rămas la clincănitul cătușelor DNA sau la imaginea celor arși în Colectiv?

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

49 răspunsuri la O nouă specie de român – Șpagopatul

 • jocuri de colorat
  Noiembrie 29, 2015 la ora 01:50

  Cine a spus ca educatia mintii fara educatia sufletului nu e educatie. Uitati-va la una din cele mai bogate tari din lume : Arabia Saudita. Banii nu i-au scos fin evul mediu. Acolo oamenilor inca li se taie capetele pentru vrajitorie, blasfemie sau lepadarea religiei. E leaganul Al Qaeda. Educatia sufletului e totul. Uite ca nici nemtii nu mai sunt nemti. Este oare ” reputatia” un termen depasit ?

  Răspunde
   
 • jocuri de colorat
  Noiembrie 29, 2015 la ora 01:44

  Nu inteleg dece va mai suprinde astfel de cazuri. Traim intr-o tara unde chiar este orice posibil, o tara unde sute de mii stau la rand la moaste, si multe astfel de exemple.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Noiembrie 27, 2015 la ora 23:24

  Cred ca la actuala pedeapsa cu puscaria prevazuta de lege ar trebui confiscarea averii, bunurilor nejustificate. Dar confiscarea si valorificarea la modul serios, nu cum e in prezent!
  In rest, 5000 de ani de puscarie nu isi au sensul
  . Si acolo tot pe cheltuiala statului sta si degeaba puscarie daca si-a atins scopul. Daca ii confisti bunurile obtinute ilicit si ii dai si cativa ani de detentie, cred ca e suficient pentru a il lasa fara obiectiv. Doar ca in prezent ei nu percep ca legea e pentru ei!

  Răspunde
   
  1. Spagomeno
   Noiembrie 28, 2015 la ora 02:23

   Teoria ca teoria da praftika ne omoara. Averile ilicite sunt legalizate prin constitutie. Daca nu iesim in strada sa schimbam constitutia in favoarea poporului nu in favoarea parlamentarilor penali, nu ne raman decat vorbele si teoriile.

   Răspunde
    
 • anca
  Noiembrie 27, 2015 la ora 22:09

  Cand va fi o constitutie corecta, spre exemplu”CONSTITUTIA MERITOCRATA”,cand JUSTITIA isi va face datoria -adica va judeca cazurile si va inclina balanta legata la ochi nu dupa cum I se dicteaza functie de interese(fie din afara fie din clan)si vor fi confiscate averile acestor otrepe umane,cred ca atunci vom avea alte fete cu alte responsabilitati pentru tara nu pentru gasca lui soros.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Noiembrie 27, 2015 la ora 22:41

   Meritocratia nu exclude coruptia.

   Răspunde
    
 • speranta R
  Noiembrie 27, 2015 la ora 20:55

  condamnati la munca silnica,legati in piata
  si sigur averile rapid confiscate;
  daca ei nu au mila de noi,noi de ce am avea iertare pentru ei?
  cand vei avea timp Moise,sa faci o analiza pe termen lung-datorita furaciunii si
  indiferentei ne-au plecat valorile din scoli,spitale;cei ce au ramas sunt distrusi de stres, de presiunea sub care lucreaza;
  in Varsovia,in centrul orasului inca se pastreaza din evul mediu, „armele pedepsei” pentru furt;
  cred ca la noi este crima,la ceea ce au facut-si inca fac

  Răspunde
   
 • sorin1
  Noiembrie 27, 2015 la ora 18:55

  Legi dure date de oameni sănătoși la cap, instalați acolo de o majoritate dezghețată. Vedeți…ce simplu e sa răspunzi. Teoria ca teoria. Practica ne omoară. Nu dați șpagă! Asta ar trebui sa ne urăm de sărbători. În loc de tradiționalul” sărbători fericite „

  Răspunde
   
 • gogutzu
  Noiembrie 27, 2015 la ora 18:06

  Cat timp toti isi invata copii ca trebuie sa fure si ca toti fura, n-o sa functioneze puterea „exemplului”; societatea noastra e complicea spagasinilor astora.
  Ganditi-va ca un sef n-ar putea sa faca nici o miscare fara ca unul din subalterni sa nu afle si totusi s-au dus fabricile, flota, padurile si nu stie nimeni nimic.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Noiembrie 27, 2015 la ora 20:03

   Nu toti invatam copii sa fure.

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Noiembrie 27, 2015 la ora 20:04

    Copiii
    Scuze

    Răspunde
     
 • mihai
  Noiembrie 27, 2015 la ora 16:14

  Sigur, treaba cu spaga la cel mai inalt nivel face rau Ro. in 2 forme:oamenilor si Statului. SLAVA D-LUI CA AVEM D.N.A SI FUNCTIONEAZA.
  De raul adus tari ma voi referii- TARICEANU-mai ales ca nu-i prima oara. Dupa asta ma gindesc ca un asemea INDIVID e al II lea in stat. Suntem stat al UE si NATO, regulile sint clare – seful DUMEI Ruse nu avea ce intra intr-un stat UE, dar venind pt. Comisia Dunarii, excede, dar nu sa trancane in Senat(asta are alta valente). Ce nu erau sali de protocol la Severin, Giurgiu, Tulcea, ori chiar Sf. Gbheorghe. A venit pt. Dunare astea sint orase pe Dunare, iar Sf.Gherorghe e ffffffffffffffffff aproape de Crimea, respectiv Ucraina. Acest neispravit face alta politica externa. Poate au intervenit masoni. NU CRED. Char de tasu vitreg a fost mason, asta e prea PROST sa aiba treaba cu Masoni, deci ramine prostia lui. Sigur, inteleg complexitatea relatiilor UE cu Rusia, dar ……………………..

  Răspunde
   
 • Cezar
  Noiembrie 27, 2015 la ora 14:57

  Eu cred ca pur si simplu sunt cleptomani! 🙂

  Răspunde
   
 • popescu
  Noiembrie 27, 2015 la ora 13:32

  Oare presedintele, premierul, parlamentarii, dna, chiar si jurnalistii nu se intreaba cum poate trai cetateanul cu 1050lei? Cum poate un bugetar sa intretina o familie care sya la bloc are o masina , vacante, meditatii, coafor, tinute cu 1050 el si 1050 ea. Nu e clar ca este o economie subterana. Nu e clar ca trocul e in floare.

  Răspunde
   
 • curios
  Noiembrie 27, 2015 la ora 13:28

  Intrebarea mai corecta este: cati oameni din Romania ar fi de acrod sa faca 3 ani de inchisoare pentru 10 milioane E?

  La cum merg recuperarile, cam asa se pune problema. Atunci, cand omul stie ca oricum vin peste el, se chinuie sa mai dea un tun macar pana intra la inchisoare. Sa merite! Dupa aia, mai paraste pe unu si poate sta mai putin, cine stie…

  Răspunde
   
 • cristina
  Noiembrie 27, 2015 la ora 13:09

  Ok.Atunci vreau să văd si fața /fețele celor care ii dădeau mita (spaga).Din punctul meu de vedere sunt părtași in egală măsură la infracțiunea descrisă.
  Sa nu imi spuneți ca primea spaga de la fețe nevăzute direct in ghiveciul de flori din curte precum in cazul primarului Oprescu ?

  si aici ma opresc din comentat.
  weekend frumos va doresc tuturor si un sincer
  LA MULTI ANI pentru ROMANIA!

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Noiembrie 27, 2015 la ora 20:06

   Si cei care dau spaga sunt cercetati penal.

   Răspunde
    
 • cristina
  Noiembrie 27, 2015 la ora 11:10

  Iar întrebarea mea de azi este foarte simpla:
  Cine le dă lor spagi de sute de mii de euro (600 mii de euro in cazul d-nu lui Olteanu de la PNL)?
  De unde provin acesti bani?

  Răspunde
   
  1. Claudiu
   Noiembrie 27, 2015 la ora 11:48

   Foarte simplu, de la noi prin evaziune fiscala… sunt bani care ar trebuii sa mearga la buget dar sunt furati de acolo pentru a junge la spagopati. Bun termen Moise… Eu cred ca trebuie pedepse mult mai dure si automat loate averile ilicite celor cu condamnari definitive atat pentru luare cat si pentru dare de mita si la fel si pentru evaziune fiscala… Nu ar merge una fara alta…

   Răspunde
    
 • cristina
  Noiembrie 27, 2015 la ora 10:53

  O singura observație :
  Cei pe care ii prezentați abia acum dv.prin presă cum că au.furat/delapidat statul cu sute de mii de euro timp de 10-15ani (mai bine zis au fost lăsați să ne fure in liniște decenii intregi)
  Nu cred ca acesti indivizi sunt români. Pur si simplu fețele lor nu seamănă a români .chiar daca au scris pe buletinul de identitate calitatea de cetățean roman.
  Nu stiu pe ce criterii sunt numiți in funcții ?
  Cert este ca selectia se face din afară de mult timp (si va
  rog sa nu mă contraziceti decat cu argumente logice si
  plauzibile)
  De minciuni ,dezinformare si manipulare”fină „suntem sătui până peste cap.

  Răspunde
   
 • steff
  Noiembrie 27, 2015 la ora 10:30

  Explicatia e foarte simpla: atat timp cat nu sunt ei cei direct vizati, ii doare in basca ! Pragmatism dus la limita. Si pe urma nenea asta era foarte sigur ca avea un sustinator foarte puternic si cu mare influenta in „sistem”.

  Răspunde
   
 • Divort Rapid
  Noiembrie 27, 2015 la ora 10:04

  Daca asta este specie noua, Tutancamon este un bebelus! Toata perioada comunista a fost dominata de aceasta specie, permanent!

  Răspunde
   
 • Coma
  Noiembrie 27, 2015 la ora 09:42

  LCK, aceasta viteaza Janet Reno a Romaniei…!

  Răspunde
   
 • Dan
  Noiembrie 27, 2015 la ora 08:41

  E vai si amar de tarisoara asta. Nemernicii nu se pot opri; nu inteleg de ce. Solutia ar fi niste inchisori ca in sistemul comunist, sa simta ce e aia inchisoare.

  Răspunde
   
 • Paul
  Noiembrie 27, 2015 la ora 03:19

  Toata boala se trage de la comunisti. Ei s-au nascut hoti. Au nationalizat industria, pamanturile si locuintele. Mai mult, au uzurpat conducerea legitima a tarii. Poate nu stiti ce spagi erau pe vremea lui Ceausescu. Singura solutie este asprimea legii:
  1. Nici-un condamnat penal nu are voie sa lucreze pentru guvern la nici-un nivel, cu exceptia serviciilor inteligente.
  2. Incalcarea legii cu privire la integritate automat duce la pierderea pensiei si altor drepturi materiale,confiscarea averii si incarcerare in inchisori de munca.
  Mai mult, ar trebui sa existe in legea electorala posibilitatea sa retragi alesii, daca alegatorii vad ca alesul nu corespunde cerintelor lor.
  Cum se poate intr-o tara civilizata penalii sa fie in parlament, consilii judetiene sau primarii?
  Este o rusine.

  Răspunde
   
 • Alin
  Noiembrie 27, 2015 la ora 01:23

  2 directii mi se par dezirabile in asemenea cazuri:
  1. Confiscarea averilor nejustificate
  2. Interzicerea definitiva pentru tot restul vietii la functii politice/administratie publica sau functii de conducere in vreun partid

  Răspunde
   
 • Sorin
  Noiembrie 26, 2015 la ora 22:24

  La emisiunea de joi seara la miliardere pe care statul la platit sau are de plata 5 +8+19=39 dupa matematica lui guran 10 miliarde e cam mult

  Răspunde
   
 • johnny
  Noiembrie 26, 2015 la ora 22:20

  Confiscare si munca in folosul comunitatii.

  Răspunde
   
 • Anonim :)
  Noiembrie 26, 2015 la ora 21:21

  Hai sa va povestesc cum e si cu „Nu mai dati mita si, voila, problem solved!”.
  Am fost manager (mijlociu catre mare) la o firma (mare). Va zic si domeniul, dar nu pot mai mult de atat. Telecom. Totul a mers perfect in 2013, echipa mea a avut un an-record, cel mai bun de cand exista. Mandru de mine, mandru de noi. La final de 2013 vine CEO si imi zice: ‘Mai…nu mai merge. Nu se mai poate, trebe din ianuarie incolo sa dam mita si noi. La primarii, mediu, la toti. Ma astept sa te ocupi de asta’. Mie imi pica fata. Nu facusem asta niciodata, desi aveam deja vreo 12 ani in domeniu. Ii zic „sorry, eu nu pot sa fac asta”. Au urmat cateva luni de ostracizare iar mai apoi inevitabil demisia (mea).
  Dupa un an jumate: NIMENI nu ma angajeaza in telecom. Fiindca vorbele circula, si (se pare ca) toata lumea din domeniu stie de ce am plecat de la X. Se pare ca imi lipseste un skill esential, asa ca nu sunt necesar nimanui :).
  Nu-i bai, nu regret nicio clipa, nimic. Dar, doar zic, nu e asa usor sa NU dai mita. Si nu vorbesc despre inconvenientul de a rezolva ceva mai greu, sau deloc, fara mita. Vorbesc despre faptul ca, uite, iti poate afecta major cariera, pe termen lung.
  Rezolvarea? Manageri buni. La CJ, primarii, ANAF-uri, agentii, guvern, etc. Manageri care sa isi reformeze fiecare propriile echipe. Si atunci da, problem solved! Cine sa o faca?! Noi toti! Intrebarea care o lansez e: CUM FACEM ASTA?! Nu vad niciodata pe Bestjobs „Angajam director AJOFM Vaslui” sau chestii de genul 🙂

  Răspunde
   
  1. Alin
   Noiembrie 27, 2015 la ora 01:16

   Eu vad trei posibilitati:
   1. Te apuci de politica si incerci sa diluezi cu +1 oceanul de impostori.
   2. Nu mai lucrezi in telecom. Sunt sigur ca-ti vei gasi altceva.
   3. Pleci din tara ca multi altii si-ti faci o gramada de bani in afara tarii.
   Important e sa fii liber. Spre deosebire de cei care dau sau iau spagi cred ca tie iti pasa de libertate si ca ai ce face cu ea.

   Răspunde
    
  2. Emil
   Noiembrie 27, 2015 la ora 08:12

   Nu a zis nimeni ca e usor dar ce e mai bine sa pastrezi un status quo inadmisibil prin actunile tale sau sa te expui la niste primejdii? Eu te respect pentru ca nu ai cedat, nu ai ales calea simpla si mizerabila fiind pus in fata unei astfel de alegeri. Eu vad doua probleme. Una e ca nu sunt destui care sa faca asta care apoi vin si se plang ca „sistemul” e de vina… Iar a doua, probabil si motiv pentru care nu sunt mai multi care sa spuna nu, este ca cei care aleg sa se lupte cu morile de vant nu au suport din partea autoritatilor, adica tu esti „aruncat la gunoi” in timp ce cei responsabili de asta isi vad in continuare de treaba „business as usual”. Cine ii trage si pe ei de urechi?

   Răspunde
    
  3. popescu
   Noiembrie 27, 2015 la ora 13:28

   Pai vine stranierul (roman plecat la munca in occident) in vacanta si are o problema. Merge la spital intra in cabinet la medic, unde i se cere cardul de sanatate sau adeverinta, stranierul nu are card, dar scoate cardul gold(50-100euro), la care medicul, Acest card este bun, iar cel care a platit cass, sta ca prostu pe hol.
   La RAR la fel, are vw din germania si sta doar 2 zile acasa.pune 200euro in certificat in 20 de minute gata.
   La anaf pui banii in mapa si plasezi mapa la ghiseu si se rezolva tot. Fara coada.

   Răspunde
    
   1. Alin
    Noiembrie 28, 2015 la ora 13:15

    Dragul meu,

    Ca „stranier” ce ma aflu as vrea sa stii ca am asigurare medicala de sanatate in tara in care am emigrat. Nu am nevoie sa vin sa imi rezolv problemele de sanatate din banii contribuabililor din Romania.

    De asemenea, as vrea sa iti spun ca desi finantez in Romania o afacere cu banii pe care i-am castigat in strainatate, nu am dat si nu voi da nici o spaga. Daca mi se va cere/mi se va intarzia vreodata vreo problema voi implica autoritatile anticoruptie sau ma voi duce la presa.

    Eu iti propun sa ne respectam intre noi si sa ne acordam putin mai mult credit.

    Răspunde
     
 • popescu
  Noiembrie 26, 2015 la ora 21:16

  Bine ati revenit cu picioarele pe pamant domnule Moise Guran. Doctoriii, elitele societatii sunt spagari? Pai nu sunt elite? Restul nu conteaza, doar elitele.
  Dar elitele sunt zero fara fierarul ala, fara sudoru ala, fara soferul ala, fara brutarul ala, fara restul………

  Elite-grup de persoane care reprezinta ceea ce este mai bun,mai valoros, mai demn
  Elitele sunt o rusine pentru popor.

  Răspunde
   
  1. Coma
   Noiembrie 27, 2015 la ora 09:35

   @Popescu
   Elitele nu sunt identificate cu conducatorii politici,asa cum vor acestia sa fie considerati.
   Elitele sunt cei mai buni „fii ai natiei”respective si de cele mai multe ori, nu sunt ascultati, urmati, respectati, pretuiti; ba dimpotriva; sunt persecutati, incarcerati politic,asasinati, denigrati, uitati de catre gunoaiele aflate la conducerea politica a tarilor din lumea intreaga.
   Acesti „bolnavi care conduc lumea”-parafraza a titlului unei carti din anii 2000, se impauneaza cu acest cuvant ELITE; isi mai adauga si altele gen -(i)luminați-si astepta ca pulimea sa-i venereze pentru nemernicia lor ticaloasa si setea de putere politica.

   Răspunde
    
   1. popescu
    Noiembrie 27, 2015 la ora 12:23

    Pai acum 10 ani Oprescu era din elita si acum nu mai este.
    Isarescu la fel, dar are spate greu tutankamom asta.
    Dupa Moise, medicii sunt elite dar toti sunt spagari.

    Răspunde
     
 • Nicu.B
  Noiembrie 26, 2015 la ora 21:01

  Regimul de detentie difera in functie de statutul social al detinutului.Vedem detinuti care au permisi la sfarsit de luna,sunt incarcerati in celule vip,beneficiaza de tel.internet si dupa ce executa un minim de pedeapsa din minimul dat de instata televiziunile se intrec in ai invita sa isi dea cu parerea despre moralitate.

  Răspunde
   
 • coltosul
  Noiembrie 26, 2015 la ora 19:55

  Banul e ochiul dracului. Cand ti-ai vandut dracului sufletul pentru bani ai pierdut ratiunea . Omul fara ratiune devine un monstru (n’o spun eu , a spus’o un mare artist) Monstrii fara ratiune merita eliminarea lor totala din societate. In Legislatia si justitia romana Puscaria trebuie clar definita si folosita ca instrumentul final de eliminare a monstrilor din societate. Scrisul de carti , comportamentul bun inauntrul puscariei ar trebui sa faciliteze puscariasului o viata putintel mai buna in puscarie, nicidecum eliberarea lui inainte de vreme. Atunci cand se va clarifica prin lege rolul si locul puscariei in pedepsirea vinovatului, lege imposibil de schimbat de fiestecare politician sosit temporar la putere, doar atunci spagopatul va incepe sa’si intrebe propria’i constiinta(daca o mai are) despre intoarcerea la o viata normala intr’o lume normala.

  Răspunde
   
 • Vasilr
  Noiembrie 26, 2015 la ora 19:35

  Și tu faci parte din aceeași specie. Unul gata să și vândă poporul pentru un ban murdar pe care ți l arunca bancile. Mi e scârbă.

  Răspunde
   
 • coltosul
  Noiembrie 26, 2015 la ora 19:30

  Codul penal trebuie schimbat. Multele cuvinte explicative ar trebui reduse cam la genul: ” orice flagrant dovedit va trimite inculpatul dupa gratii in regim inchis intre 10 ani pana la 15 ani fara drept de apel sau eliberare conditionata.Diferenta de la 10 la 15 ani va fi calculata in functie de pozitia sociala/factorul de decizie in societate al inculpatului , etc…. ” . Ei stiu ca vor fi eliberati in timp scurt de cei pe care i’au platit din spaga primita , asa ca nu au frica….

  Răspunde
   
 • dan
  Noiembrie 26, 2015 la ora 19:22

  Deja e in fisa postului.Ei considera ca este dreptul lor,o cofinantare,o parte din leafa…in nici un caz ca e ceva ilegal. Orice hartiuta,aprobare,autorizare,etc.etc.nu o primesti fara spaga….orice…incearca sa nu dai si vezi cum plangi singur….

  Răspunde
   
 • Catalin (CTL)
  Noiembrie 26, 2015 la ora 19:10

  Cine a spus ca educatia mintii fara educatia sufletului nu e educatie. Uitati-va la una din cele mai bogate tari din lume : Arabia Saudita. Banii nu i-au scos fin evul mediu. Acolo oamenilor inca li se taie capetele pentru vrajitorie, blasfemie sau lepadarea religiei. E leaganul Al Qaeda. Educatia sufletului e totul. Uite ca nici nemtii nu mai sunt nemti. Este oare ” reputatia” un termen depasit ?

  Răspunde
   
 • Catalin (CTL)
  Noiembrie 26, 2015 la ora 19:04

  Ei nu se considera responsabili de urmarile faptelor lor. Dar ce ? Pe Oprescu l-au oprit moartea copilasului Ionut sau a bebelasilor arsi in maternitatea din Bucuresti ? Credeti ca l-a impresionat tragedia de la Colectiv ? Nici vorba. Au un mecanism psihologic bine pus la punct. Un fel de mecanism care ii apara de orice remuscari.
  In Oradea s-a judecat acum cativa ani un caz de genul si vazand filmarea inculpatul spune : „- da’ nu am fost eu acela ! ” iar cineva din sala ii striga „- taci , ma, ca tu ai fost „.
  Imi mai amintesc de un primar sau consilier care impuscase mortal un om. Si politistii care l-au ridicat in catuse povesteau cat era de senin fiind sigur ca relatiile il vor scapa.
  Oamenii astia au dezvoltat un fals simt al invincibilitatii. Sii ii cad victime pe capete. Ciar si procurorii raman socati de cat e de avansata boala asta la unii. Astia ar fi in stare sa ia mita si cu procurorul la masa. Va amintiti reclama cu nebunul care intreaba – ” halatul, cat e halatul ” asa sunt si astia. Nu e vorba de bani, e boala.

  Răspunde
   
 • ulisesmenarul
  Noiembrie 26, 2015 la ora 18:13

  Nu erau legile perfecte pe timpul Tovarasului Nicolae Ceausescu ?! Atunci daca delapidai te baga la 2 metri sub pamant instantaneu . Nu-ti mai trecea nimic prin cap ! Nici o idee , cum sa scapi ! Nici avocati ! Un singur lucru iti trecea prin cap : un glonte drept , fierbinte si greu . Un glonte al dreptatii !

  Răspunde
   
 • Cristiana
  Noiembrie 26, 2015 la ora 17:39

  Foarte bune observatiile, total de acord sa se inaspreasca pedepsele…nu stiu insa cat de noua e aceasta specie de roman

  Răspunde
   
 • ion
  Noiembrie 26, 2015 la ora 17:36

  parnaitza, multa parnaitza!

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Noiembrie 26, 2015 la ora 17:30

  Ramane imun. Pentru ca se gandeste numai la el si la ai lui. Ceilalti nu conteaza decat daca il pot ajuta.

  Răspunde
   
 • Florin
  Noiembrie 26, 2015 la ora 17:13

  Buna intrebarea! Raspunsul cred ca sta in faptul ca toti cei ce iau spaga se cred intr-un fel sau altul imuni. Sunt in functii inalte si au impresia ca nimic nu-i poate atinge ei crezand ca sunt deasupra legii. Spagopatii pot disparea doar daca le dispare tentatia, adica posibilitatea de a lua mita/spaga.
  Asta presupune in primul rand un sistem in care functionarul sa nu aiba de a face cu banii adica tentatia. De ex. daca sistemul de licitatii ar fi unul deschis nu ar mai exista aceste „oportunitati” de a influenta.
  In cazul politiei cred ca a functionat binisor, evaluand situatia de acum, fata de acum 20 ani sa zicem.
  Iar in al doilea rand organisme de control mult mai eficiente si independente politic.
  Ideea cu confiscarea este o necesitate si de bun simt dar sa fie aplicata doar ptr ceea ce se poate dovedi dpdv legal ca a fost obiectul unei infractiuni sau nu-i poate fi explicata provenienta.

  Răspunde
   
 • Adrian Farcas
  Noiembrie 26, 2015 la ora 16:59

  Defapt acesti oameni, cei care iau spaga, sunt ca ingerii cazuti. Problema lor nu sunt banii(raul) de care nu se mai pot dezlipi, ci ceea ce ii trage in jos e faptul ca nu isi pot recunoaste greseala.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase