Melcul nu prea face țuști, dar ar cam fi timpul!

de Moise Guran

Eu cred că cea mai mişto slujbă la stat, la statul degeaba, e cea de consilier prezidenţial. Bine, n-ajunge oricine acolo, dar, ca să ştiţi şi dumneavoastră, un consilier prezidenţial are rang şi salariu de ministru, dar evoluează discret, încetişor şi pe loc, nu deranjează pe nimeni şi, dacă nu-l supără pe şeful şefilor, nici responsabilităţi nu prea cred că trebuie să aibă.12250508_10201289318190892_1587340929_oDe la instalarea sa pe funcţia de preşedinte al României, Klaus Iohannis a comis o singură chestie notabilă – pactul naţional pentru apărare. Mă aşteptam să vină repede şi cu unul pe fiscalitate, dar i-a luat-o Ponta înainte, mă aşteptam să avem cât de curând o înţelegere între partide sub înaltul patronaj prezidenţial şi pentru curăţarea învăţământului de incompetenţi şi deschiderea sa pentru dascăli tineri şi dedicaţi, ca să nu mai vorbim de cât de importante ar fi o înţelegere naţională pentru infrastructură/autostrăzi, sau pentru o reformă constituţională, sau, sau, sau…

Desigur, preşedintele e de unul singur şi, pe deasupra, chiar nu îl suspectez că n-ar fi surprins de un melc ce ar face ţuşti din tufiş, dar tocmai de aceea are un aparat impresionant de oameni competenţi şi de încredere, oameni pe care singur şi i-a ales şi, acuma, după un an, uite eu mă întreb ce naibii mai prestează. Pe unii dintre ei i-am văzut cam prea relaxaţi prin poze la vizitele externe, pe alţii chiar îi ştiu, sunt oameni destupaţi la cap, o plăcere să bei cu ei o cafea în răcoarea umbroasă a vitraliilor bătrânului Cotroceni, dar uite, vine istoria peste noi şi parcă m-aş aştepta la un pic de acţiune.

Când l-am auzit pe Dragnea, după întâlnirea cu Cioloş, că a înţeles că noul guvern nu va face epurare politică în administraţie, mi s-a urcat sângele în cap. Ba da, de epurarea politică avem nevoie… Desigur, de o curăţire politică incoloră, una care să dea afară pe baze de competenţe, nu de carnet de partid, cam toate cozile de topor din administraţie.

Dar singur Cioloş nu se va putea descurca cu o uniune între PSD şi PNL, pe care, dacă n-a făcut-o Cotroceniul pentru obiective naţionale majore, uite au făcut-o ei de capul lor în Parlament, pe obiective populiste.

Inclusiv numărul bugetarilor şi reforma administrativă ar trebui stabilite printr-un acord naţional patronat de Preşedinte… ca să nu mai vedem apoi haiducii de genul… cum dom’le să nu facem deficit… Acuma, când putem să ne împrumutăm ieftin, de ce să nu o facem? Să o facem, dar să ştim cu toţii că dacă o facem pentru cheltuieli, iar nu pentru dezvoltare, atunci dobânzile ne vor creşte, ceea ce va creşte cheltuielile, ceea ce va creşte şi mai mult deficitul şi iar dobânzile şi tot aşa, într-o învârteală naţională în jurul cozii, până s-o trezi melcul să facă ţuşti din tufişurile de la Cotroceni.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Melcul nu prea face țuști, dar ar cam fi timpul!

 • gica thez
  Noiembrie 15, 2015 la ora 00:20

  te rog sa folosesti o camasa cu maneci mai lungi! e mai bine asa! la tv tre sa se vada maneca 2-3 cm iesind din sacou

  Răspunde
   
 • popescu
  Noiembrie 14, 2015 la ora 16:21

  Si unii doreau refugiati in Romania. Are dreptate nenea Basescu.
  Dar la Paris tot o trupa de rock? Ca la #COlectiv? Incep sa-mi pun unele intrebari.
  Sa evitam multimea? Oare vine al 3lea razboi mondial? wwiii? Ne impinge cineva intr-o anumita directie?
  ?
  ??

  Răspunde
   
  1. OCHI LUCIZI
   Noiembrie 14, 2015 la ora 18:49

   mi s-a spus, de fapt am intrebat: ,,e de iesit sau de stat in casa ?,, (in situatia mea) si dl doctor a spus: ,,in casa te simti mai protejat sau esti mai protejat.,, nu mai retin exact, dar cuvantul ,,protejat,, mi-a ramas in amintire

   Răspunde
    
 • Ioan
  Noiembrie 13, 2015 la ora 14:26

  Nu stiti oare o mai intra cass pentru sanatate obligatoriu din 1 ianuarie 2016 indiferent daca ai sau nai venit?

  Răspunde
   
 • Ioan
  Noiembrie 13, 2015 la ora 14:23

  In valea jiului nu te angajeaza usor ba ca nu esti din oras ba ca nu vezi perfect si acolo unde gasesti nu esti platit cu trebuie si nu sunt locuri de munca este foarte greu aici, am vrut sa i-mi spun si eu parea o zi buna si sanatate .

  Răspunde
   
 • Ioan
  Noiembrie 13, 2015 la ora 14:19

  Im-mi cer scuze pentru greselile gramaticale.

  Răspunde
   
 • Ioan
  Noiembrie 13, 2015 la ora 14:18

  Sanatate.In valea jiului nu te angajeaza usor ba ca nu esti din oras ba ca nu vezi perfect si acolo unde gasesti nu esti platit cu trebuie, am vrut sa i-mi spun si eu parea o zi buna si nanatate.

  Răspunde
   
 • santamanta
  Noiembrie 13, 2015 la ora 14:13

  macar a avansat de la ficus la melc, spre deosebire de bizidey, care a regresat de la conservator-egoist (alocatiile de copii cauzeaza alcoolism la sate) la proto-nationalist (chiar daca banii ajung la mafie, sa nu stingem ultima scanteie de unionism pasoptist).
  sper sa nu avanseze prea repede, acum dupa ce si-a pierdut si cochilia, si sa ajunga berbec dambovitean

  Răspunde
   
 • Tea
  Noiembrie 13, 2015 la ora 11:55

  Ieri am aflat ca o persoana pe care o cunosc bine e propusa pentru functia de ministru si in loc de obisnuita formula „felicitari” am spus instant „aoleu”, nu de alta dar chiar este o persoana serioasa, cu adevarat specialist in domeniul respectiv. Dovada ca chiar castiga foarte bine din ceea ce stie sa faca. Este clar ca acceptand va pierde multi bani caci salariul de ministru e mult mai mic ( am inteles ca mai sunt si altii asa). Dar daca va accepta, va fi pentru ca nu il poate refuza pe acest om serios care este dl. Ciolos, caci de facut bani negrii, sau cum sa le zic, cum fac cei care se baga in politica, nici nu poate fii vorba. E mai mult o sinucidere si de aceea am zis ce am zis. Nici nu a inceput treaba si au inceput sa fie atacati, caci la ce se pricep cel mai bine PSD, PNL, politicienii in general si ai lor?!… Si, ca sa inchei, am inteles din aceasta numire, ca dl. Ciolos chiar are intentii serioase si ma rog pentru ei toti sa reuseasca ce isi propun.

  Răspunde
   
 • ion
  Noiembrie 13, 2015 la ora 09:44

  Ori cum nu știe nimeni, doar ei ce discută acolo.Dar este cît se poate de încurcată situația.D-nul Cioloș va putea face aproape ……nimic deoarece parlamentul este un bolnav antisocial, cum spuneai tu Moise , formula actuală este defapt o pauză pentru acești jumătate de om.Declarația asta a D-lui Dragnea este absolut halucinantă ,și da măsura poporului care votează de atîta amar de vreme doar indivizi ”tabula rasa„. Aici sunt atît cei din politică cît și cei ce doar pun stampila.D-nul președinte Iohanis consider că dorește să impună un ritm al normalității, poate suntem noi prea aprinși? O familie normală stă și discută ce se pune pe masă la prînz.
  Există un fel de dobitoace ce nu acceptă comenzi impuse prin superioritate ierarhică ,intelectuală sau de grup,pentru a putea lucra cu astfel de oameni trebuie să le fi apropiat și să-i lași să ”persevereze„Am avut nenumărate cazuri.

  Răspunde
   
 • Natalia
  Noiembrie 13, 2015 la ora 08:10

  Stimate Moise Guran
  Te ascult cu placere de multi ani si te urmaresc, insa pana acum nu am simtit ca trebuie sa scriu pentru a face o observatie la judecatile tale pertinente si de bun simt.
  Te-am ascultat astazi la Europa Fm in legatura cu reformarea administratiei si iti spun ca este imposibil de realizat si iti aduc multe argumente:
  Lucrez intr-o administratie judeteana din 2003 imediat dupa terminarea scolii, sigur ca oarecum atunci mi s-a inlesnit intrarea prin faptul ca am aflat de acel post care era afisat dosit pe un avizier si am fost singurul candidat, insa dupa ce m-am angajat ani de zile m-am straduit sa muncesc si sa evoluez sa nu ma fac de ras, sa nu tradez increderea celor ce m-au angajat, sa contribui la bunul mers al institutiei. Insa după anul 2004 au inceput sa fie angajati hoarde de lipitori de afise si de oameni bun de manipulat in partid.
  Fac precizarea aici ca nu am carnet la vreun partid politic si urmaresc viata politica si deciziile politice la nivel local impartial.
  Dupa ce din 2004 au fost angajati toti postacii, lipitorii de afise, soferii pe posturi de conducere si de executie, cine vrei sa evalueze corect si sa restuctureze administratia mea de exemplu.
  Este imposibil sunt ei de ei. Esalonul 1, 2, 3 de conducere este format din politruci agramati, care se vor sustine pana la moarte. Care este problema cu ei, sunt interesati doar de salariu, de sporuri de conducere dar incapabili sa-si asume raspunderea pe masura functiei si sporului incasat.
  Crezi ca aceste esaloane vor face reforma in sensul performantei administrratiei?
  Nu vor face decat sa se acopere sa ramana ei de ei. Acum singura posibilitate de evaluare este cea anuala unde dau ei calificatiove unor oameni cand nici nu inteleg munca lor, pentru ca ei au venit din afara pusi politic.
  Ca atare nici nu stiu cum s-ar putea reforma, o solutie este evaluarea nu pe legislatie invatata mot-a-mot si copiata ci pe aplicarea concreta a acesteia de catre organisme externe si in dependente.
  Am colegi care lucreaza din 2004 si nu i-am vazut facat o adresa, sau o hartie, ei sunt aici pentru ca sunt buni la partid.
  Poate SRI, poate un organism extern independent ar fi singurul capabil sa reformeze administratia pe criterii de performanta reale, pe evaluat munca si cunostiintele unui om la locul de munca, dar in nici un caz astia care ne sunt sefi.
  Si la nivel central te asigur ca este aceeasi situatie, pentru ca in relatia cu ministerele pe care o mentin, observ de la an la an schimbari, oamni indolenti, fara viziune care nu stiu clar de ce sunt acolo si ce trebuie sa faca.
  Asa ca draga Moise Guran, aceasta reformare a administratiei este doar o himera si un subiect bun de castigat batalii politice in ani electorali.

  Răspunde
   
  1. Viorica
   Noiembrie 13, 2015 la ora 16:48

   Totul ar trebui reorganizat, incepand cu legea care spune cam asa: la 7 functionari, un sef de birou, la 15 functionari apare un sef serviciu, la 25-30 functionari, avem un director, apoi un director general, si tot asa; indemnizatiile de conducere reprezinta un procent substantial din salariul functionarului. Nu conteaza ca sunt 1000 de functionari sau 100, regula se pastreaza. De aceea in cazul unei probleme majore nu se gaseste responsabilul. De asemenea, ar trebui ca fisele posturilor tuturor functionarilor sa se regaseasca pe site-ul institutiei, ca sa vada si poporul cum este acoperit timpul de munca. Si ar mai fi muuuuuuuuuuuulte de facut.

   Răspunde
    
  2. redboy
   Noiembrie 15, 2015 la ora 23:28

   Este un comentariu de bun simt…insa te asigur ca vorbesti in pustiu.
   Nu ai cu cine sa vorbesti.
   Pietarii simt ca le-a venit randul si vor sa se dea in barci…sa faca si ei o tura cu barca prezidentiala.
   Vad ca sunt multi privati si privatizati care tin cont de ce harti plimba unii prin birouri…nu am auzit nimic despre cum ar trebui sa arate o administratie eficienta.Pe ei asta ii roade…ce plimba domne astia hartiile prin birou?Sa munceasca…sa dea cu sapa!
   Astia sunt stalpul capitalismului si al dreptei din Romania.Habar nu au ce vor…vor doar ca si altii sa simta ce probleme au ei.La asa dorinte…se iveste cate un chiolhanis sa le faca pofta.
   Spun ca sunt oamneni cu initiativa…dar nu vad decat oameni ranchiunosi,pizmuitori,indolenti…nefericiti.
   Nu le spune nimeni si nu le-a spus nimeni ca sunt depasiti de vremuri,ca nu sunt competitivi pe piata europeana.Nici ei nu cred ca solutia la problemele lor se gaseste doar in administratie…dar trebuie un tap ispasitor.

   Răspunde
    
 • Alin
  Noiembrie 13, 2015 la ora 01:25

  Ce sa mai spuna si Dragnea? Spune si el ce poate, ce i-a mai ramas.
  Vad ca iar ne uitam in gura politicienilor. Chiar le-am scris si celor de la Digi sa nu mai invite in emisiuni indivizi compromisi ca Ecaterina Andronescu. Eu zic sa nu-i luam prea in serios ca li se urca la cap. Voi cei care cititi asta sa stiti: puterea e la noi nu la ei! Dragnea spune ce poate, nu ce vrea si nu ceea ce gandeste. Pentru ca, da, Dragnea gandeste. Sa nu lasam zgomotul facut de politicieni sa ne incetoseze gandirea: adevarul e ca cu totii sunt acum in opozitie.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 13, 2015 la ora 06:40

   „puterea e la noi”_Periodic investim cu putere persoane care din functii publice administreaza trebile tarii. Guvernarea nu se face in strada. Dupa cum observati, deranjul Colectiv a cam trecut, iar baietii destepti isi fac guvernul, sau se asigura ca privilegiile (accesul la resursele publice si capacitatea de a le deturna in interes propriu) nu sunt afectate. Puterea este la ei. Adevarul e ca acum toti sunt la putere, pentru ca viitorul guvern Ciolos are nevoie de sustinere parlamentara, iar aceasta este oferita intotdeauna conditionat.

   Răspunde
    
   1. popescu
    Noiembrie 14, 2015 la ora 08:27

    Tu chiar crezi ce spui? Cum sa fie puterea la ei ? 1000 calaresc 20.000.000, cate o palma daca le dam si ii dovedim.
    Ei au puterea pentru ca stiu sa se impuna, iar noua ni se pare ca nu avem puterea pentru ca sunt oameni ca tine. Fara suparare.
    Puterea este la popor, dar nu suntem uniti si nu stim sa o folosim in sprijinul nostru.

    Răspunde
     
 • Topala
  Noiembrie 12, 2015 la ora 23:22

  „schimbari majore nu vor fi”
  pina nu se schimba educatia, incepind cu ‘sapte ani de acasa’, comunitatea, Biserica, scoala
  orice roman ajuns in pozitia de a profita, va profita
  ORICE ROMAN, eu inclusiv, dumneavoastra ceilalti postaci
  ca sa rezolvam problema trebuie sa admitem intii asta

  Răspunde
   
  1. marinel
   Noiembrie 14, 2015 la ora 13:37

   Biserica poti s-o scoti lejer din lista. Acum sint numai lacuste negre, nu mai sint dascalii de altadata. Acum sint doar popi pusi pe capatuiala.

   Răspunde
    
   1. agent de turism
    Noiembrie 15, 2015 la ora 14:59

    te mananca si nu ai de cine te scarpina? te scarpini de Biserica?

    Răspunde
     
  2. agent de turism
   Noiembrie 15, 2015 la ora 14:46

   poate iti faci timp sa-mi spui si mie cum vrei sa se schimbe Biserica si dupe cine? cam cum ai vrea sa fie ? hai ca facem niste schite pe genunchi, din creion..
   ma desteptule, din cunostintele mele elementare Biserica este sfanta, soborniceasca si apostolica. cui crezi ca trebuie sa se supuna, sau de cine trebuie sa asculte ?
   1. umblarea in adevar
   2. umblarea in lumina
   3. umblarea in iubire
   4. umblarea in intelepciune
   5. umblarea in supunere
   6. umblarea in BIRUINTA.
   cine-i capul Bisericii ? sau il dai jos si pe Hristos, Fiul Lui Dumnezeu ?!

   Răspunde
    
 • m
  Noiembrie 12, 2015 la ora 20:58

  poate Dragnea vorbea sa-l auda baronii, in curand o sa-i puna pielea pe bat 🙂

  Răspunde
   
 • Catalin
  Noiembrie 12, 2015 la ora 19:27

  Sistemul are anticorpii sai invizibili care lucreaza. Sunt prea multi oameni care profita de cum lucrurile acum. O schimbare radicala ar intampina o rezistenta incredibila. Tot sistemul bazat pe pile, pe nepotism, pe relatii si pe cumetrii ar produce distrugeri colaterale mari. Dar undeva trebuie inceput si acest guvern sustinut de presedinte poate incepr o schimbare tacuta, progresiva prin indepartarea treptata a sinecuristilor

  Răspunde
   
  1. marinela serban
   Noiembrie 12, 2015 la ora 22:17

   De acord cu tine, Catalin. Doar sa inceapa o reforma a administratiei…

   Răspunde
    
 • Marina
  Noiembrie 12, 2015 la ora 18:05

  Si eu am rămas masca cand l.am auzit pe Dragnea declarând ca totul e ok si schimbari majore nu vor fi……aproape îmi vine sa plâng, cu fiecare zi ce trece toti împotriva cărora am scandat in strada se simt mai puternici si mai linistiti

  Răspunde
   
 • Dan
  Noiembrie 12, 2015 la ora 18:04

  Vorbeste cineva care la pupat pe Ponta atat de mult timp si care avea puterea sa faca schimabri.

  Cu romanii nu o scoti la capat, rau ca faci rau ca nu faci. Ne zicea Moise ca nu prea avem ce ii reprosa lui Ponta economic, te-ai uitat Moise la cat a curscut datoria publica in ultimii ani? Sau merge si asa

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase