Cum faci din cazanul social un ceainic ce fluieră penibil, fără să schimbe nimic

Impresionantă adunarea oamenilor din București și din țară! Dar unde va duce ea? Păi, să vă spun… că am mai văzut acest film. E un remake al seriei Unițisalvăm. Și, dacă la vremea respectivă, mișcarea de stradă a fost cea care chiar a dus la oprirea proiectului minier, exact modul în care a fost confiscată și direcționată acea mișcare a lăsat neatins sistemul pentru care se face acum remake-ul. Pentru că nu, unițisalvăm n-a fost doar un protest ecologist. A început așa, dar a devenit mult mai mult, iar apoi a regresat în mult mai puțin. A fost exact furia îndreptată împotriva clasei politice corupte, dar cineva a știut să plimbe această furie pe străzi kilometri întregi, zi de zi, până furia a obosit și s-a dus acasă să se culce, că a doua zi furia are job la corporație.

protest

Nu există mulțime compactă, unitate perfectă sau oameni care să vrea cu toții fix același lucru. La o mișcare de stradă sunt tot felul de oameni, iar profilul general al celor mai mulți nu este întotdeauna relevant pentru modul de manifestare al mulțimii. Chiar dacă marea majoritate a celor din această fotografie (Agerpres) sunt corporatiști, tineri, cu educație superioară, familiști, urmăritori ai Games of Thrones, etc, printre ei sunt și ultrași, legionari și anticorporatiști și marxiști și așa mai departe. Nu contează. Ceea ce contează, totuși, e cine formează grupul compact din capul coloanei. Vă spun asta din experiență, am fost la o astfel de manifestație și am rămas singur în Piața Universității când capul a pus coloana în mișcare, în ciuda protestelor mele.  Aia cu să mergem pe străzi și să adunăm astfel mai mulți e o vrăjeală. Mulțimea capătă greutate și, odată cu ea și protestul, dacă stă pe loc, sau dacă face un marș scurt, nu unul pe zeci de kilometri. Că nu-s toți infanteriști. 

La mișcarea de aseară s-au manifestat câteva energii care i-au dat sensul, direcția și chiar dacă nu au reușit să îi deturneze complet mesajul, cel puțin i l-au diluat. Planul inițial, răspândit cu grijă pe rețele, era ca de la Universitate oamenii să meargă la Primăria Sectorului 4 și să ceară demisia lui Piedone. Atâta doar că celor strânși la Universitate li s-a părut puțin. Și deși în portavoci se auzea un apel de pornire în marș spre Piedone, mulțimea a luat-o invers, spre Palatul Victoria. Asta pentru că multora li s-a părut puțin o demisie a lui Piedone. Simbolul corupției din România nu e Piedone, este însuși premierul trimis în judecată pentru corupție, Victor Ponta.

Dacă iei capacul de pe un cazan sub presiune obții o termocentrală. Dacă îi faci o supapă, obții un ceainic. Și un fluierat. Cam așa s-a procedat și cu proiectul minier Roșia Montană, când presiunea s-a eliberat treptat, dar corupția a supraviețuit pe funcție și în sistem.

Aseară, în Piața Victoriei, mulțimea striga nu plecăm de aici până nu plecați voi. Și totuși, după câteva zeci de minute, aceleași portavoci au mișcat lumea pe Calea Victoriei, ceea ce a și produs un moment de derută. Unii nu înțelegeau de ce pleacă, alții erau deja pe la Palat. În final mișcarea a reușit, iar presiunea care clocotea în fața lui Ponta a fluierat ca ceainicul spre Ministerul de Interne, apoi la Parlament, apoi la Primăria Sectorului 4, Patriarhie, Clubul Colectiv și, din nou  la Universitate. Cred că au făcut cam 15 kilometri pe jos. Apăi, să mai ai și serviciu a doua zi, chiar obosești frate!

Această mișcare fără lideri, cum i se spune, e minunată, e sublimă, dar e și ușor de direcționat.

Mai am foarte puțin și vă spun și numele celor care vă plimbă pe străzi. Dacă nu se potolesc, o sa fac și asta. Sunt aceiași care îndemnau lumea să nu voteze deloc în 2014, conștienți că lumea respectivă era o lume care oricum nu l-ar fi votat pe Ponta. Deci cine avea de pierdut? În niciun caz Ponta. Este un mod pervers de manipulare a negativismului. În funcție de presiunea din cazan, se vor deschide câte supape e nevoie, dar scopul final este supraviețuirea sistemului. Să știți că nici măcar demisia premierului nu înseamnă resetarea sistemului. Dar abia de acolo se poate începe ceva care să schimbe cu adevărat țara. Și Ponta e tot o supapă, una mai mare, dar Piedone, Oprea și chiar Ponta, vor fi eliberați pe rând pentru a salva întregul, dacă e cazul. Resetarea clasei politice înseamnă fie alegeri anticipate cu alți oameni drept candidați, fie un guvern de tehnocrați pentru un an în care actualii politicieni să facă un pas în spate și să lase altora locul.

Dar sistemul este, până una alta pregătit să întoarcă aceste energii sociale, la fel cum a făcut-o de fiecare dată, inclusiv la Revoluție.

De aia vă spun… Regret! Eu am mai văzut acest film în care cazanul social fluieră ca un ceainic. Fluieră a pagubă.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a demisionat. Nu uitați, el este tot o supapă. Dar este cea mai importantă la acest moment. Capacul s-ar putea ridica, dar mai e cale lungă până la schimbarea sistemului.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

96 răspunsuri la Cum faci din cazanul social un ceainic ce fluieră penibil, fără să schimbe nimic

 • Mihai
  Noiembrie 6, 2015 la ora 01:16

  Eu sunt de parere ca trebuie schimbati toti din parlamet si sa fie pusi in locul lor profesori universitari si judecatori avem destule persoane cu minti stralucite care nu au loc de mafioti din parlament . Puscariasi sa ramana in puscari nu la domiciliu .Daca vrei sa lucrezi la stat trebuie sa ai pile nu e corect .Suntem in 2015 si suntem ca in anii 90 cand nu erau calculatoare asica cozi la 10 ghisee in primari 10 oameni fac munca unui singur om acum cu tehnologia . Putem scapa de criza confiscand averile de la mafioti . Serviciile secrete se verifica intre ele si in loc sa scoata la lumina vinovatii defapt ii anunta din timpbsa se protejeze .

  Răspunde
   
 • Alexandra
  Noiembrie 5, 2015 la ora 20:24

  Daca tot vor sa revina DREPTATEA in toate zonele unde a fost – si este inca – CORUPTIE, de ce nu merg protestatarii din Bucuresti si la Curtea Constitutionala care nu a acceptat referendum-ul la care 7.400.000 oameni au spus ca TREBUIE CA BASESCU SA NU MAI FIE PRESEDINTE, de ce nu se duc protestatarii si la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde marea „presedinta” Livia Stanciu, pusa si ea in funtie tot de Basescu, a bagat in inchisoare acuzind pe nedrept o femeie nevinovata (Mariana Rarinca)si Instantele i-au dat dreptate Liviei Stanciu raminind in aceeasi functie?????

  Răspunde
   
 • Balaurul Nocturn
  Noiembrie 5, 2015 la ora 17:59

  Am ramas cu un gust amar in urma stergerii celor doua comentarii date ieri.

  Apreciez dreptul de moderare si nu pot sa vorbesc impotriva lui dupa cum este o comunitate privata, dar as dori sa stiu, daca se poate, de ce nu mi-au fost aprobate tinand cont de continutul lor.

  O zi groazava biziday!

  Balaurul Nocturn

  Răspunde
   
 • Gelu
  Noiembrie 5, 2015 la ora 15:51

  As avea o propunere (care s-ar putea sa vi se para traznita) care sa vina in intampinarea unei probleme de fond: pe cine cu cine schimbam?
  Cum ar fi daca fiecare cetatean ar avea obligatia, dupa modelul fostului stagiu militar, sa aiba o stagiatura in administratie? Si invers, cei care si-au facut un viitor in administratie sa fie obligati sa limiteze acest orizont de timp?
  In felul acesta, cu totii am sti ca vom ajunge, nolens volens (mai devreme sau mai tarziu), sa activam si in mediul privat si in administratia publica. Nu ar mai vorbi nimeni despre „voi” ce i corupti si „noi” cei nedreptatiti.
  Astfel ca ajung si la intrebarea finala: este clasa conducatoare, cristalizata in ultimii 25 de ani, dispusa sa renunte la putere?

  Răspunde
   
 • Puiu
  Noiembrie 5, 2015 la ora 14:10

  Nu contează dacă, ceea ce se întâmplă, este bine sau rău! Cea ce vreţi voi, nu se va întâmpla!

  Maurul şi-a făcu datoria, maurul poate să plece! Mă rog, eu nu omor pe nimeni!

  De ce au ieşit oamenii in stradă? Pentru a demite guvernul! Scopul demiterii nu-l mai discutăm! Eu zic de o reacţiune, de o mişcare conservatoare, menită să ne mai ţină 10 ani în prostie!

  Dar, ce ziceam?
  A căzut guvernul! Ei, da? Da’ noi nu ne-am ales cunimic! Recunoaştem că am luat ţeapă şi mergem acasă, liniştiţi sau, ne ţinem tare, ne întoarcem în Piaţă şi, ce-o fi, o fi1

  Evident, tot acasă ajungem dar…. Nu e nici un dar!
  Asta e! Aţi luat ţeapă!

  Nu, nu mă bucur! Şi eu am pierdut….
  Poate, mult prea mult!

  Răspunde
   
 • dana
  Noiembrie 5, 2015 la ora 13:01

  De ce nu spuneti direct ca vreti o dictatura fara partide politice, cu o constitutie simpla si un sef de stat atotputernic care poate fi si seful guvernului sa nu platim asa multe salarii de demnitari ca si cum in dictatura nu ar exista coruptie si nu ar exista interese de grup. Cred ca mai trebuie citite cartile de istorie din cand in cand ca sa se inteleaga ca iesitul in strada nu e cea mai buna solutie pentru schimbarea unei societati ci implicarea, asumarea de raspunderi si capacitatea de a recunoaste onest cand ai gresit. Vreau si eu nume de oameni noi care pot inlocui cu succes vechea clasa politica iesita din revolutie deci tot din strada si care chiar doresc sa faca acest lucru pentru ca a intra in malaxorul guvernarii inseamna a renunta la viata privata, inseamna a te darui interesului public pe care il cunosti, il intelegi si ti/l asumi. Cei din strada stiu care este interesul tarii in clipa de fata? ceea ce fac acum serveste acestui interes?

  Răspunde
   
 • luminita t
  Noiembrie 5, 2015 la ora 11:05

  demisiile punctuale ( premier , guvern , primari , etc ) nu au forta de a schimba sistemul , de a-l reforma .nici macar alegerile parlamentare anticipate nu ar produce schimbarea dorita de atat de multi cetateni onesti si cinstiti ai Romaniei .Motivul este actuala Constitutie si actuelel legi: electorala , alegeri , fuctionare a statului , etc .ce se rezolva daca se instaleaza un guvern de tehnocrati care este boicotat de parlament ? ce se rezolva daca se fac alegeri anticipate si ajung din nou in parlament 600 de oanemi ( in loc de 300!!!!) care apartin partidelor politice si care respecta , cu sfintenie politica partidului ?
  ce se intampla daca majoritatea parlamentara il suspenda pe presedinte ( poate sa faca acest lucru , desi parlamentarii au fost alesi cu mult mai putine voturi decat presedintele !!!! ) Cred ca pentru a se putea schimba sistemul este nevoie de creearea unui nou cadru legislativ , mai modern , adaptat noii societati romanesti ( o noua constitutie , mai multe prerogative pt presedinte – romania ar trebui sa fie o republica prezidentiala si nu una parlamentara , alte legi pt alegerile parlamentare , etc .

  Răspunde
   
 • Formatia Bucuresti
  Noiembrie 5, 2015 la ora 10:46

  Pionii din stradă sunt, din păcate, caii de bătaie al celor puternici, care își fac jocurile din culise, care știu cum să dirijeze ceainicul ca să scandeze exact ceea ce le-ar pune adversarii politici într-o lumină ceva mai proastă decât a lor.

  Răspunde
   
 • adrian lucian
  Noiembrie 5, 2015 la ora 08:35

  Trist dar adevarat Moise. Si eu am vazut filmul asta.
  Stefan Coman, Horatio etc postacii de mai sus, sunt din acelasi serviciu ca si cei cu portavoce care au plimbat oamenii aiurea.
  Moise, ai grija nene, calca de cateva ori frana la masina inainte de a pleca din loc,o minima verificare, stii ce zic.

  Răspunde
   
 • Cosmin Sandulescu
  Noiembrie 5, 2015 la ora 03:47

  Domnule Guran, spune numele. Eu v-as alege pe dumneavoastra, dar numai sa va imicati mai mult de cat in emisinea de la televisor.

  Răspunde
   
 • Laur
  Noiembrie 4, 2015 la ora 22:24

  Laura Codruța Kövesi:Prim-Ministru…va avea ea grija de acest ceainic…

  Răspunde
   
 • Emil
  Noiembrie 4, 2015 la ora 22:19

  stii ce ma mir? nu scandeaza nimeni „vrem la guvern” atatia oameni competenti irosesc oportunitatea sa spuna ceva concret care s-ar putea transforma in ceva concret. Cred ca nu suntem pregatiti sa acem ce ne dorim din pacate.

  Răspunde
   
 • dadavfc
  Noiembrie 4, 2015 la ora 22:01

  Vechiul nou regim se va transforma în noul vechi regim! Că doar bine zicea abuziv impuscatu’: „Am construit o patrie nouă, nu vouă!”

  Răspunde
   
 • Silviu
  Noiembrie 4, 2015 la ora 19:54

  Wrong, Nostradamus!

  Răspunde
   
 • Horatio
  Noiembrie 4, 2015 la ora 18:33

  mama ce le mai zici, draga Moise, ca din carte… iar acu’ noi ar trerbui sa ne dam o palma peste frunte si sa constatatam stuchefieti cat de destept esti, nu-i asa? si la cat orgoliu clocoteste in tine ai fi in stare sa iesi chiar tu in strada ca sa te asiguri ca nu se intampla altfel decat zici tu, asa-i? iaca, deocamdata nu prea se intampla, au picat toti deodata, iar lumea va continua cu sau fara binecuvantarea ta… oricum, multumim frumos pentru ïncurajari”, esti tare, Moise, dar daca inca nu te-ai prins de ce i-ai asteptat degeaba la dezbatere pe Klaus si Victor cand erau amandoi candidati la presedentie, atunci hai sa-ti zic eu: pentru ca toti asteptau sa-i auda pe ei, nu pe tine…

  Răspunde
   
 • Ostrovan Gabriel
  Noiembrie 4, 2015 la ora 17:04

  Lucruri concrete care trebuie cerute în strada-organism independent de audit(posibil al comisiei UE)care sa analizeze în cei 4 ani care trec intre alegeri persoanele care candideaza la orice nivel de guvernare(financiar,personal-realizari,indice de performanta pe durata mandatului).Nu sunt în totalitate de acord cu alegerea persoanelor din afara zonei politice.Toate verificările sa fie publice la sfârșit de an,timp de 4 ani ,si de abia atunci vom ști pe cine alegem.

  Răspunde
   
 • Claudiu
  Noiembrie 4, 2015 la ora 16:57

  „Mai am foarte puțin și vă spun și numele celor care vă plimbă pe străzi. Dacă nu se potolesc, o sa fac și asta.” – Dar ce te retine, Moise, sa le spui acum?

  Răspunde
   
 • dan
  Noiembrie 4, 2015 la ora 16:23

  Am si eu o idee, la capatul ultimelor comentarii. Nu am facebook si nici blogger nu sunt dar, poate, din acest colt de forum se raspandeste.
  Adunarea in fiecare seara in Piata Univ. sau Victoriei pe tot timpul negocierilor pt. guvern si o singura scandare :”fara politruci !”
  Poate asa intelege si clasa politica ce vrem.
  Mai departe, la alegerile locale din iunie sa votam numai independenti. Nu conteaza cine iese, numai din partide sa nu fie, sa nu fi fost.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase