BIZIDAY: Luni, 26 octombrie 2015

 • Klaus Iohannis și Victor Ponta par a nu mai colabora deloc, nici măcar în problemele externe ce țin de criza refugiaților și de paza frontierelor. În ce măsură premierul mai poate sau nu să meargă în vizite externe în aceste condiții.
 • Guvernul se pregătește să aprobe o nouă Ordonanță de Urgență, care va modifica Codul Fiscal înainte ca acesta să intre în vigoare. Ce prevede Ordonanța de Urgență care ar putea fi aprobată chiar mâine?
 • NATO exersează pentru prima dată uriașa forță de intervenție rapidă ce ar trebui să apere în câteva ore orice stat membru, indiferent de poziția sa de pe planetă. Peste 36.000 de militari participă, dar cu adevărat interesant este modul în care Alianța Nord Atlantică își face efectiv reclamă cu aceste operații.
 • În scandalul dintre statul român şi italienii care se ocupă de lucrările pentru Sibiu-Orăştie intervine Comisia Europeană. România este anunţată oficial că reparaţiile autostrăzii trebuie suportate de stat, pentru că drumul are finanţare europeană. Prin urmare, trebuie să fie nu doar gata, ci şi deschisă circulaţiei până cel târziu în martie 2017. Care este poziția statului român?

Despre toate acestea, dar și despre efectele afacerii Interagro, de ce nu îl vor republicanii pe Donald Trump, ce greșeli a făcut Tony Blair acum 12 ani, când Marea Britanie și Statele Unite au invadat Irak-ul, ce spune şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România despre capacitatea țării noastre de a colecta taxele, cum se manifestă consumerismul în România sau cum a ajuns o cursă cu avionul până la Iași să fie mai ieftină decât una cu trenul, puteți afla în ediția de joi a emisiunii Biziday.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la BIZIDAY: Luni, 26 octombrie 2015

 • Cosmin Moise
  Octombrie 28, 2015 la ora 15:55

  Salariat este si acela cu 2 ore! Adica 300 lei/luna – taxe de 1464 lei/an

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Octombrie 28, 2015 la ora 15:29

  PFA: 1 persoana: 16%impozit, 10.5% contributie la pensie (pentru parintii si bunicii si…etc), 5.5% sanatate = total 32% din venitul net. Pentru aceasta contributie la pensie beneficiaza de doar 1/3 din punctul de pensie! Daca o vrea intreaga (pensia) trebuie sa contribuie 26.3% = total 47.80%!!!
  Micro: 1 salariat – 2% impozit micro din venituri, 5% imp.dividende, 5.5% sanatate (la dividende) ~ 12,5% si 7152 lei contributii la 1 salariat cu salariul minim brut pe tara si salariul de 1200 lei/luna. Cam de aici trebuie sa pleci sa-ti faci socotelile. De retinut ca NU ESTI obligat sa repartizezi profitul la dividende asa ca totul poate ramane la nivelul de 2% din venit + 7152 lei anual

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Octombrie 28, 2015 la ora 15:04

  Moise, impozitul pe dividende se retine la data REPARTIZARII DIVIDENDELOR din profitul societatii si se vireaza pana la data de 25 ale lunii urmatoare! Asadar, daca in luna ianuarie 2016 AGA repartizeaza dividende din profitul anilor precedenti, IMPOZITUL ESTE 5% ! Nu este clar ce se va intampla cu contributia la sanatate (5.5%) aplicat la valorea dividendelor ce era prevazut, la fel, pentru 2017 si a minimului de impozit stabilit de 5.5% aplicat la salariul minim brut pe tara x 12 luni, adica 792 lei indiferent de valoarea dividendului.

  Răspunde
   
 • Robert C.
  Octombrie 27, 2015 la ora 21:27

  M-ai dezamagit cu insistenta cu Blue Air care e mai slab decit Tarom-ul ptr ca nu stiu ce ti s-a intimplat tie intr-o vacanta. A sunat rau, nasol, si ai si insistat. Pastreaza-te neutru altfel sfirsesti ca multi altii, nu se mai uita nimeni la tine. Sau, daca tot ai ceva negativ de spus, adu dovezi, fapte. Mare atentie, e pacat de munca ta de pina acum. Mi-ai lasat un gust amar.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 28, 2015 la ora 00:24

   Si eu care anul viitor vroiam sa zbor cu ei…
   Dar tot voi zbura cu ei. 🙂

   Răspunde
    
 • Goldmund
  Octombrie 27, 2015 la ora 21:18

  Ce nu inteleg:
  cum poate domnul Guran sa fie un expert in Economie, dar si in politici nationale si mai ales in politici internationale.
  Cert este ca politica din USA nu o intelege, precum nici implicatiile unor coalitii in Irak.
  Domnul Blaire a explicat destul de clar situatia de atunci, contextul politic in general.

  Răspunde
   
 • lik
  Octombrie 27, 2015 la ora 20:10

  trompeta lui kwi.

  Răspunde
   
 • George
  Octombrie 27, 2015 la ora 19:22

  Moise, mi-a placut ca ai zis ca masurile din ordonanta de urgenta (cu 5% impozit pe dividente etc) sunt bune – pentru ca asa este, sunt foarte bune, masuri cu adevarat liberale si care completeaza codul fiscal (a fost o mutilare grosiera asta-vara).
  Rugamintea mea mare este sa continui sa sustii asta, faci un bine Romaniei. De ce te rog asta ? Pentru ca deja au reinceput atacurile furibunde la aceste masuri. Tocmai citesc consternat un articol cu „Ponta l-a pacalit pe Johannis – inca o data” si in care se cere ca Presedintele si Isarescu sa intervina sa stopeze aceasta ordonanta. Ma uit si din nou (ca si asta vara) e plin internetul de solicitari similare, unii pur si simplu pare ca au explodat din cauza reducerii impozitului pe dividente…. Oamenii astia sunt comunisti sau pur si simplu nestiutori in ale economiei ??? Sper insa ca cei cu un cuvant de spus in domeniu (printre care te numeri si tu) sa sustii mai apasat ca masurile sunt cu adevarat necesare – in special cea cu 5% la dividente. Multumesc anticipat.

  Răspunde
   
 • ytsoc
  Octombrie 27, 2015 la ora 17:50

  Moise, fa ceva cu sunetul, la cat de pretentios esti tu la europa fm cu legaturile telelfonice ma mir ca pui emisiunile cu un sunet asa… infiorator

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Octombrie 27, 2015 la ora 15:13

  Doua intrebari.
  Sunt publice cheltuielile statului nostru?
  Daca da, ar fi interesant de vazut cat cheltuieste statul pe dobanzi an de an si cu cat sunt cheltuielile mai mici la dobanzile de acum fata de acum cariva ani.
  Si, de ce statul s-a inprumutat ieri, daca ei ai deja bani pe care nu-i folosesc la nimic altceva?

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Octombrie 27, 2015 la ora 12:08

  Deci daca mai am 10 litri de benzina in masina ar trebui sa-i las baiatului meu pentru ca e o benzina pe care am platit mai mult, pentru ca benzina costa acum jumatate din cat am platit eu ca sa fac acel plin? Ai fost glumet aseara.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Octombrie 27, 2015 la ora 11:38

  Mai rau decat experienta taierii ven8turilor dupa o crestere, ar fi taierea veniturilor fara nici o crestere initiala. Cel putin vor avea din ce sa taie daca cresc veniturile acum. Cu alte cuvinte spui Moise ca veniturile nu ar trebui sa creasca pentru ca ele poate vor fi reduse iarasi unde sunt astazi. Pai si chiar in acest caz angajatul tot este in avantaj decat daca n-ar creste deloc venitul. Cred ca mai b8ne limitezi discursul pe tema asta la bugetul statului, daca poate sustine cresterile sau nu.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Octombrie 27, 2015 la ora 11:29

  Deci crestem pe consum. Consum mai mult pe import. Noi crestem pe consum iar cei de unde importam cresc pe productie. Ok, am 8nteles pana aici. Dar nu inteleg cum atunci cand consumul se va reduce criza va fi la noi si nu la cei de unde importam? Pai nu ei pierd din productia industriala daca noi nu mai cumparam, nu ei pierd locurile de munca din acea productie? Ce inseamna pentru noi criza fara pierderea locurilor de munca din industrie?

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 27, 2015 la ora 14:33

   Atunci cand consumul scade este deja criza Moise. Consumul scade in principal ca urmare a pierderii veniturilor, sau ca urmare a diminuarii lor.

   Răspunde
    
  2. Goldmund
   Octombrie 27, 2015 la ora 21:09

   E simplu, domnule Stelian F.
   In moentul in care consumul nu mai creste, de ex. cand oamenii au facut destule datorii (pentru ca au salarii mai mari…)si nu mai au nevoie de o serie uriasa de bunuri, deci cand consumul scade, ce sa mai sustina cresterea economica firava, de tip PSD? Din contra, daca consumul scade, orice tara de pe glob intra in recesiune, mai ales daca totul a fost pe „bula”, adica dpar pe consum si nu pe o productie noua, pe cresterea industriala si a IMM-urilor, pe dezvoltarea infrastructurii(care aduce dupa sine dezvoltarea altor domenii economice cum ar fi turismul, comertul, dezvoltarile regionale, etc..) Sa ne aducem aminte de Guvernul Tariceanu si acea bula economica! Acum e la fel de rau si riscul mare!

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Octombrie 27, 2015 la ora 23:50

    Oooo nu. Nu e la fel de rau acum. Cel putin pentru mine. Am invatat lectia. Se pare ca in jur de 10 ani dureaza ciclul asta de crestere/criza. Diferenta dintre 2008 si acum este ca stiu la ce sa ma astept si cam cnd sa ma astept.
    Daca citeati cu atentie ati fi vazut ca am spus: pierderea veniturilor sau dininuarea lor. Diminuarea veniturilor se realizeaza si prin ratele bancare. Deci m-am referit si la indatorare. Eu spun ca este foarte bun consumul pentru economie, fara consum economia este la pamant, dar ma refer la un consum din venituri, nu pe credit.

    Răspunde
     
 • Kristina
  Octombrie 27, 2015 la ora 10:47

  Sunt multi corbi cu casul furat in cioc pe aici ,nu doar vicepremierul ghinionist 🙂
  Problema este daca il scapa(casul) domnul PONTA ce ne facem ?si ajunge carevasăzică iar in plicul lui Traian Băsescu ?
  Asta ar fi culmea batjocorei fata de noi ca societate .

  Vedeti dv.sunt țări (la care nici nu te puteai astepta)prin Asia unde gradul de civilizatie este mult superior Romaniei,unde justitia isi face treaba nu bine,ci foarte
  bine.
  In Romania de ce nu se vrea schimbarea non valorilor din functiile de conducere ale statului?
  Sa nu spuneti ca nu avem oameni ..sau orice alta varianta ieftina ca nu va mai crede nimeni.

  Răspunde
   
 • Coco
  Octombrie 27, 2015 la ora 09:36

  Nu se stimuleaza micointreprinderile dand taxe mai mari la PFA-uri.

  Cei care pot deveni microintreprinderi devin oricum, fie ca u taxe mai maici fie ca au taxe mai mari.
  Cei care nu pot, pe ei ii ucizi.

  E greu cu logica si cu economia.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase