Ponta a făcut tot cum a vrut el

de Moise Guran

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care va modifica un Cod Fiscal deja adoptat și care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie. Principalele modificări sunt reducerea TVA-ului la 9% la apă, de asemenea aplicarea impozitului pe dividende de 5%, de la 1 ianuarie 2016 (poate mai știți că fusese aruncat în 2017) iar a treia măsură este ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi de la  65.000 euro cifră de afaceri la 100.000 euro. În plus, impozitul va fi mai mic pentru microîntreprinderile cu un salariat și va fi și mai mic, de doar 1%, pentru cele care au cel puțin doi salariați.  Și cu asta premierul Victor Ponta a readus Codul Fiscal la ceea ce fusese înainte de a intra în Parlament, înainte de bătălia cu Iohannis și Isărescu sau de medierea din august-septembrie a lui Dragnea.

sursa: revista22.ro

Îți vine să zici – al naibii Ponta! A făcut tot cum a vrut el. Dar pentru asta nu am de ce să îl critic. În subtext, delegația FMI a plecat așa cum a venit și am senzația că până prin 2017 nu vom mai pronunța cuvântul FMI.

Aceste măsuri sunt mai importante decât reducerea cotei generale de TVA de la 24 la 20%, căci sunt măsuri ce stimulează investițiile private. De altfel Ponta promisese în august că, dacă execuția o va permite, va reveni cu o ordonanță și va readuce Codul Fiscal la ceea ce fusese inițial proiectat.

Acuma, departe de a fi un happy-end, sau măcar un end, mai rămâne ca guvernanții să aibă și suficienți bani ca să facă și toate acestea, dar și creșterile de salarii pe care le tot anunță. De fapt, acolo sunt problemele, la modul în care sunt gândite creșterile de salarii pentru bugetari. În mod cert economia nu va crește atât de repede încât să țină pasul cu o creștere generală de aproape 20%, ceea ce înseamnă că fondul de salarii al statului va depăși cu mult 7% din PIB. Probabil se va apropia de 9% din PIB. Ceea ce tot n-ar fi atât de rău, cu condiția ca Fiscul să poată aduce în mod constant la buget peste 34% din PIB. Anul trecut, de exemplu n-a reușit să aducă decât 31,7% din PIB. Ce-i drept, anul ăsta, după toate campaniile și loteria bonurilor, gradul de colectare are un avans de 1,4%, ceea ce sugerează că la final gradul de colectare va depăși 33%. Vorbim de totalul veniturilor, nu doar de cele fiscale. La nivelul UE media e de 45%, dar acolo au altfel balansate taxele. Acolo administrațiile locale trăiesc mult mai mult din impozitele pe proprietate și mai puțin din alocări bugetare. La noi e fix pe dos și această creștere economică (încă bazată masiv pe consum) ar fi fost momentul ideal pentru o reașezare a sarcinilor fiscale, una care să stimuleze dezvoltarea și o creștere ulterioară și după ce efectele reducerii taxelor se vor fi estompat. Dar cine să înțeleagă asta? Dragnea? Rovana? Păi nici Eugen Nicolăescu sau Alina Gorghiu nu cred că le înțeleg.

Probabil societatea noastră nu este încă pregătită pentru acest tip de reformă și, de fapt, atunci când spune că momentul este ideal pentru creșterea salariilor bugetarilor, Victor Ponta gândește la fel ca majoritatea românilor. Din păcate, această filozofie este una grav prociclică. Statul trebuie să dea mai mulți bani atunci când banii lipsesc, nu când populația oricum îi primește din reducerea taxelor pe consum. În termeni medicali, aceasta este supradoza perfectă. Ceea ce-ți rezultă este un heirup economic, urmat, inevitabil de o cădere. Bine totuși că nu rămânem doar cu reducerea TVA-ului din noul Cod Fiscal, căci abia măsurile de stimulare a investițiilor private au potențialul de a ține în echilibru economia. Deocamdată.

Am auzit în aceste zile vorbindu-se despre un guvern de tehnocrați. Dacă tehnocrații (care nu fac ce îi taie capul ci fac strict ce au mandat să facă) pot pune în aplicare un astfel de plan, atunci da, cred și eu că avem nevoie de un guvern de tehnocrați.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la Ponta a făcut tot cum a vrut el

 • Costin
  Octombrie 26, 2015 la ora 22:34

  In vara, la emisiunea de la Europa FM, mai in gluma mai in serios i-am spus domnului Guran ca am sa-i multumesc lui Ponta pentru reducerea impozitului pe dividende, dar am fost considerat credul sau fraier.
  Astazi la emisiunea BIZIDAY – MOISE GURAN recunoaste ca masurile sunt extraordinar de bune si ca nu trebuie sa multumim nimanui.
  Pe mine nu ma intereseaza ce partid sau persoane imi pot face viata mai buna si cred ca ar fi mai bine sa incercam sa apreciem lucrurile bune si sa nu mai fim ipocriti.
  Momentan la microintreprinderi, din 2016, va fi CEA MAI MICA IMPOZITARE DIN LUME.

  Răspunde
   
 • Damoc Ioan
  Octombrie 26, 2015 la ora 19:14

  Moise de ce te superi daca Ponta vrea sa scada taxele?
  Chiar daca este populist eu tot nu-l votez,dar stii si tu cu cat pui taxe mai mari cu atat primesti mai putin tu ca stat.Toata lumea asteapta sa scada impozitul pe dividente dar tu te opui mereu cu filozofia ta si cu statistica ta.Apropo de statistica cu somajul;eu zic ca somajul este aproape de zero la noi in tara in oricare din judete si spun asta pentru ca eu cunosc multi patroni care doresc sa angajeze personal si nu gasesc,chiar si in judetele care se zice ca sant sarace.

  Răspunde
   
 • BAF exportatoru
  Octombrie 26, 2015 la ora 18:50

  Io cred ca Ponta ar trebui sa introduca sensul giratoriu si in economie. Adica sa scuteasca de impozit profitul reinvestit.
  Sau altfel spus, sa lase micului intreprinzator banul si posibilitatea de a decide singur ce face cu el. Cu siguranta ca cei mai multi vor investi in tehnica si tehnologie si isi vor ameliora productivitatea.

  Răspunde
   
 • Sorin
  Octombrie 26, 2015 la ora 15:20

  Probabil ajunsesera sa plateasca prea mult firmele de apartament ale tovarasilor si simpatizantilor care muta hartiile de consultanta intre ministere si prestatori si de aceea a hotarat majorarea plafonului pentru microintreprinderi. Tu, firma cu 10 angajati si cifra de afaceri aproape de 100 de mii de euro va trebui sa mai platesti 1000 de euro, aproape pentru ca asa s-a hotarat Ponta dupa pranz. Ce-ar fi sa mareasca si plafonul pentru contabilitatea simplificata la 100 de mii de euro si si pragul de plata a TVA la acelasi plafon? Asta asa, ca sa ne demonstreze noua , aia pentru care se zbate,ca intradevar are credibilitate acum , inainte de (alte) alegeri? Caci pe urma-i va fi foarte usor sa creasca pragul de impozitare cum vor pranzurile sale, nu-i asa?

  Răspunde
   
 • Cristi
  Octombrie 26, 2015 la ora 12:23

  De ce mai avem nevoie de Parlament daca se poate guverna cu HG?Adica ai o lege care nu ti-a trecut de Parlament si Presedintie insa o poti impune cu HG?

  Răspunde
   
  1. titi
   Octombrie 26, 2015 la ora 12:45

   raspuns corect : Asa, pentru SIMULAREA democratiei !

   Răspunde
    
 • ale
  Octombrie 26, 2015 la ora 11:45

  Nu stiu cum se vor stimula investitiile pentru ca tocmai de acolo a taiat tot. Degeaba mareste salariile la bugetari, daca nu exista criterii de performanta.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Octombrie 26, 2015 la ora 11:23

  orice masura este binevenita daca stimuleaza investitiile/ investitorii.
  avem nevoie de ei ca de aer

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Octombrie 26, 2015 la ora 10:41

  Sistemul privat are nevoie de masuri care sa impulsioneze investitiile, iar cea cu reducerea impozitului pe dividende e binevenita. Insa majorarile de salarii din sistemul bugetar coloborat cu celelalte scaderi de taxe vor duce inevitabil la un deficit de 3% la anul. Si va urma cu siguranta o cadere, iar salariile bugetarilor nu vor mai fi din nou taiate, ci vor creste din nau taxele! Cu scenariul asta ne-am mai intalnit in trecut 🙂

  Răspunde
   
 • S
  Octombrie 26, 2015 la ora 09:51

  Intotdeauna mi-am pus intrebarea: de ce pana acum au tot fost preferati politicienii, in locul tehnocratilor, cand noi avem nevoie de oameni care au habar de ce fac?

  Răspunde
   
  1. MuclesDemo
   Octombrie 26, 2015 la ora 19:38

   Pent’ca asa-i sistemul:noi puliticienii furam cat putem,iarcand am falimentat totul, chemam tehnocratii, sa dreaga cacatul generat de intelepciunea partidelor!!!
   Singura solutie pentru politicieni are numele unei cifre:saptesaizecisitrei!

   Răspunde
    
 • m
  Octombrie 26, 2015 la ora 09:47

  De acord.
  Varianta initiala de Cod fiscal era mult mai buna. Pacat ca lipseste reducerea taxarii muncii din aceste modificari „pe ultima suta de metri”. Pentru cei care muncesc ar fi insemnat venit in plus, pe cand reducerea TVA nu inseamna neaparat venit in plus.
  Pentru ca, asa cum se vede cu ochiul liber, exista un blocaj pe piata muncii, exista oferta de munca si nu se accepta din cauza salariilor mici.Asa e. Sunt mici. Putini din cei ce tot striga asta stiu insa ca statul acum ia mai mult de la angajat decat de la angajator. O reducere a taxarii la angajat ar fi deblocat macar partial situatia. Si s-ar fi reflectat nu doar in consum ci si in cresterea productivitatii, unde nu stam asa bine precum credem…

  Răspunde
   
 • alex
  Octombrie 26, 2015 la ora 09:39

  If you can’t beat them, go around them 😉 ceea ce s-a si intamplat. Singurul sfat pe care il am pentru oameni (in general, daca imi pot permite), este faceti-va provizii si economisiti (bani), daca se poate. Si 50 de lei pe luna. Ca atunci cand vom cadea (inevitabil, caci de fapt chiar ne luam avand pentru asa ceva, din cate vad), sa avem pe ce cadea, si sa nu ne rupem mana, ci doar sa ne julim putin. Toate cele bune tuturor!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase