Oare girofarul intră la pachet în negocierile politice?

de Moise Guran

Aroganţa e cel mai mare păcat, iar dacă cineva îşi riscă viaţa pentru că un lider nu se simte suficient de măreţ dacă stă în trafic la semafor, atunci poate doar prăbuşirea de pe creanga în care s-a căţărat în închipuirea sa strategic-patriotardă îl mai poate salva. Mi-e şi ciudă când mă gândesc că un politician îşi poate imagina că e o moarte eroică pentru un poliţist dacă face accident în timp ce dă zor să-i deschidă lui traficul.Cineva de la Poliţia Capitalei a fost suficient de inteligent şi de subtil în acelaşi timp, încât să îl dea în fapt pe Gabriel Oprea, premierul din rezerva tuturor partidelor sau, cum i-o plăcea singur să-şi spună, închizătorul tuturor minorităţilor politice, care de ani buni numai cu ajutorul său pot deveni majorităţi de guvernare.

Poliţia a dat un comunicat în care spune că Oprea se întorcea de la o instituţie din domeniul siguranţei naţionale, mărturisind astfel, indirect, faptul că ministrul de interne nu avea, de fapt, nicio urgenţă ce ar fi necesitat deschiderea traficului de către un poliţist pe motocicletă. Se poate argumenta dacă să te duci la o astfel de instituţie poate fi sau nu o urgenţă pentru care trebuie să-ţi deschidă drum poliţia, asta în condiţiile în care, dintre membrii guvernului, doar primul ministru beneficiază, prin lege, de coloană oficială.

Nu e ca şi cum vicepremierul s-ar fi întors din Băneasa cu autobuzul 131 dacă nu-i deschidea poliţia calea. El beneficiază oricum de maşină oficială, dar nu are dreptul la coloană oficială. Iar dacă Oprea are tot timpul o astfel de coloană, atunci e şi mai rău. Cine i-a aprobat-o? Ministrul de Interne cumva? Sau vreun subordonat al acestuia? Doar nu vă imaginaţi că preşedintele sau premierul dau astfel de derogări de la codul rutier, nu?

Mi se pare că fostul bodyguard al lui Miron Cozma a luat multe dintre apucăturile fostului său patron. Lider al unui partid de strânsură, doctor şi conducător de doctorate cu cântec, dar, în acelaşi timp, posesor al unui vocabular vizibil limitat, atât în limba română, cât şi în limba engleză, Gabriel Oprea are la degetul mic guvernarea, sau, dacă vreţi, stabilitatea politică a ţării. Cine mai stă să analizeze inutilitatea morţii unui banal poliţist, pe lângă măreţia gângavă a acestui personaj strategic? Familia? Colegii? Societatea? Desigur, vorbim despre un accident, ceea ce nu face însă mai puţin tragică moartea, la 28 de ani, a agentului sef adjunct Bogdan Cosmin Gigină. Pentru ce îşi risca el viaţa? Pentru stabilitatea politică a ţării? Sau girofarul său de pe motocicletă se negociază între aceşti potenţi ai zilei, la pachet cu voturile ce asigură majoritatea în Parlament?

Apăi nicio majoritate nu e mai importantă decât o viaţă de om. Cu tot respectul pentru acrobaţii de la circ, poliţiştii nu sunt circari. Iar societatea pe care ei o apără, mai bine sau mai rău, ar trebui să le fie alături de această dată.

Da! Dacă Oprea a folosit în mod abuziv girofarul şi dacă abuzul său a adus moartea unui om, atunci, pentru asta, cariera lui politică trebuie să se termine aici.

E timpul ca politicianul Oprea, cel care, la fiecare două cuvinte, onoare e al treilea scos pe gură, să arate că ştie şi ce înseamnă acesta.

Onoare nu înseamnă să treci cu maşina pe lângă sângele celui care şi-a riscat viaţa pentru tine, nu înseamnă în niciun caz să astupi groapa în regim de urgenţă, şi, cu atât mai puţin, onoare nu înseamnă să taci ca mortu-n păpuşoi, până când un alt scandal va distrage atenţia publică de la tine. Onoare înseamnă să pleci acasă, înseamnă să îţi ceri scuze şi să renunţi singur la imunitate, pentru a permite procurorilor să afle, pentru noi toţi şi pentru agentul Gigină, de 28 de ani, dacă ai comis sau nu un abuz în serviciu atunci când ţi-ai aprobat singur coloana oficială.

Paradoxal, acest tip de demisie, de onoare, e singura care te poate salva, ca om, din ghearele monstruoasei tale aroganţe.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

46 răspunsuri la Oare girofarul intră la pachet în negocierile politice?

 • Pingback: Datoria polițistului Gigină | Biziday
 • Zseta
  Octombrie 24, 2015 la ora 21:17

  nu știu ce mai așteaptă bucureștenii să iasă în stradă

  Răspunde
   
 • Finantatorul
  Octombrie 24, 2015 la ora 15:05

  1. Generalul a fost in state.
  2. El a fost scanat de partenerii americani.
  3. La Bucuresti se intampla neprevazutul.
  4. Televiziunea aservita americanilor, e singura care duce lupta.
  5. Ministrul va demisiona Duminica seara.
  6. Guvernul ilegitim va cade.
  7. Romania va semna un nou acord cu FMI si se va instaura un guvern de tehnocrati cu girul PSD si PNL.

  Răspunde
   
 • Tom
  Octombrie 24, 2015 la ora 11:38

  Moise esti printre putinii care ai luat atitudine pe fata. Noi, ceilalti ne revoltam in sinea noastra sau cu prietenii la o bere. Ce-i mai trist este ca lucrurile merg in aceiasi directie, proasta.
  Hai sa facem ceva ! Daca nu putem sa-l schmbam , hai sa-l facem de cacao : hai sa ne punem in geam la masina o poza, o caricatura ceva; hai sa claxonam in Piata Victoriei, hai , hai…
  Eu voi face azi o lectie cu copiii mei, acasa, de cum NU se merge cu girofarul sau cu coloana de motociclisti, sa-i invat ca timpul lor este la fel de pretios ca si al celor din coloana.

  Răspunde
   
 • oana
  Octombrie 24, 2015 la ora 02:44

  Apreciez ca exista personae de presa care trateaza fara „frica” subiecte ocolite .. Multumesc D-le Guran…
  Mie mi-e sila de tot ce se intampla in Romania, de conferinta de presa a guvernului, special atitudinea lui Ponta.. e inadmisibil sa tinem in fruntea tarii astfel de oameni, care nu servesc „interesul national” cum acest general cu epoletii patati de sange spune in fiecare minut… Astept cu nerabdare reactia presedintiei….Demisia n-o vad pt. ca astefel de personaje n-au onoare. El trebuie sa fie dat cu suture afara din govern si nu numai…

  Răspunde
   
 • popescu
  Octombrie 23, 2015 la ora 14:00

  Pentru cultura domnului Cristian Tudor Popescu, genocid=crime impotriva umanitatii.
  O MANIPULARE JOSNICA DIN PARTEA DOMNULUI CTP. sa caute in dictionar.

  Răspunde
   
 • sorin
  Octombrie 23, 2015 la ora 13:59

  Nu exista si nu va exista niciodata o demisie de onoare în rândul clasei politice pentru simplul fapt ca nu exista ONOARE.

  Răspunde
   
 • Calator
  Octombrie 23, 2015 la ora 11:53

  Se impune DEMISIA in Interes National desigur

  Răspunde
   
 • Alin
  Octombrie 23, 2015 la ora 10:41

  O viață de om este irosită pentru un gherțoi. În mic acest eveniment reproduce ceea ce trăim ca societate de 25 de ani: cei vrednici îi slujesc pe cei mai puțin vrednici dar mai tupeiști decât ei. Băiatul ăsta avea 28 de ani. Mă întreb dacă a făcut ceea ce a făcut din exces de zel/aroganță sau dacă pur și simplu s-au exercitat presiuni asupra lui. Asta este o analiză și prilej de meditație pentru colegii lui.

  Rămâne de văzut dacă în prostia lui Jeneralul lu’ Pește a încălcat sau nu legea.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Octombrie 23, 2015 la ora 09:59

  Avem noi romanii o fixatie,ne pricepem la tot si la toate.Daca tot vreti sa comentati referitor la cele intamplate,atunci ar trebui sa o faceti strict din punct de vedere legal si nu moral.Justitia se face in baza legii,nu a moralitatii.Daca unul fura o gaina,impins fiind de saracia generata de politicienii ultimilor 25 de ani,justitia nu-i va condamna pe acestia din urma ca si autori morali ci pe acel individ care a comis furtul gainii.La fel si in aceasta speta,singurul vinovat este dl Oprea,si anume pentru ABUZ IN SERVICIU!!!!Ca acest abuz s-a soldat si cu decesul unei persoane nu face altceva decat sa adauge inca o agravanta in cest caz.Pot eu ca simplu cetatean,pentru ca dl Oprea are aceeasi calitate ca si mine referitor la escorta,sa ma urc intr-o masina a politiei si sa-i cer soferului sa ma duca de la Constanta la Brasov pentru ca,sa spunem,nu vreu sa-mi cheltui banii pe carburant???!!!!Daca vreti dreptate,cereti-o comform legii!!!!

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 24, 2015 la ora 11:55

   Asa si facem. Pentru incalcarea legii este Oprea vinovat, nu pentru altceva.

   Răspunde
    
 • Alex
  Octombrie 23, 2015 la ora 09:43

  Done and Shared. Nu se poate ca lucrurile sa ramana asa! De atatea zile, parca Oprea a intrat in pamant. Unde e? De se nu a iesit imediat cu declaratie? ASTA NU E COMPORTAMENT DE OM VINOVAT!? NU CEL CE GRESESTE SE ASCUNDE?!

  Subscriu celor care vor demisia lui Oprea: PETITIE ONLINE!

  Răspunde
   
 • miluch
  Octombrie 23, 2015 la ora 08:39

  Citit pe post suna mult mai powerfull, excelent gandit si scris 🙂

  Răspunde
   
 • victor
  Octombrie 22, 2015 la ora 23:46

  O mare petitie si protest in tara pentru Oprea trebuie organizat

  Răspunde
   
 • Math
  Octombrie 22, 2015 la ora 22:53

  Cu ce sa fim solidari? Cu Politia care face zilnic abuzuri?
  Cu cei care mor zilnic pe drumuri proaste si semnalizate aiurea de ce nu suntem solidari? Sunt ei mai putin oameni decat un politist?

  Răspunde
   
 • steff
  Octombrie 22, 2015 la ora 22:51

  onoare ???? e doar un cuvant pt unii politicieni romani, la fel ca si responsabilitate.
  oare asta e nivelul politicianului roman post decembrist ?

  Răspunde
   
 • Nomad
  Octombrie 22, 2015 la ora 22:50

  Îmi pare foarte rău că a trebuit să se ajungă în situația tragică a decesului unui tânăr pentru ca lumea să vadă astfel de abuzuri. Din păcate ele nu sunt deloc excepții, ci mai degrabă regula. Sunt traducător- interpret și pe vremea când lucram în București am avut ocazia de a însoți mai multe delegații oficiale, pentru a asigura traducerea. Fie că era vorba de oameni politici locali, fie că era vorba de alte instituții publice subordonate MAI (în afara Jandarmeriei, unde nu am întâlnit niciodată astfel de abuzuri), toți se deplasau în coloană oficială cu sirena pusă. Evident nu era vorba de nicio situație de urgență- cu sirena pusă am ajuns de la Brașov în centrul Bucureștilor în mai puțin de o oră jumătate, după o vizită turistică și tot cu sirena pusă am fost condus acasă eu, ca traducător, după o cină oficială (nimeni nu a ordonat să se facă acest lucru și, evident, nici eu nu l-am cerut, dar angajatul MAI care m-a condus se pare că se obișnuise cu această procedură). În tot acest timp, oficialii străini erau surprinși și jenați de această practică sfidătoare.

  Răspunde
   
 • Flori
  Octombrie 22, 2015 la ora 22:24

  Cinism! Pacat, nu meritam sa piedem tineri. Ne pierdem sansele de a spera in mai bine.

  Răspunde
   
 • Alex
  Octombrie 22, 2015 la ora 22:21

  Felicitari pentru emisiune.
  Cred ca mai multe analize economice si mai putina politica ar fi ok.
  Suntem satui de politica si mai ales de politicieni.
  La cat mai multe emisiuni?

  Răspunde
   
 • john doe
  Octombrie 22, 2015 la ora 22:12

  Sa nu uitam când oprea se PLIMBA cu elicopterul

  Răspunde
   
 • apreciază
  Octombrie 22, 2015 la ora 21:41

  poate suna cinic ce voi spune acum :imi doresc sa se ajuna la un nivel de cretinitate din partea politicienilor,incat ,ei sa poata sa faca absolut orice in aceasta tara ,locuita de …oi !La ce plm va mirati si va baeti cu pumnii in cap, cand voi (eu)nu iesim in strada ?ce plm asteptati/asteptam ?O ardem toti cu siteuri de socializare si nu mai stim pe unde plm ne este man0dria de cetateni si ne dam toti loviti,cand moare un politist(D-ze sa-l ierte)Duceti-va maine la munca,la fel toata saptamana,tot anul…platiti taxe si impozite…ca va veni ea si pensia.S-o credeti voi ,inclusif eu.Cinde draq o sa mai apuce pensia in acest jeg de tara,locuita numai de …oi si guvernata de lupi ?Prin urmare,sfatul meu este sa….nimic.Este cu mult mai bine,decat sa iesiti/iesim in strada si sa ne cerem dreptul la viata ! V-ati strans ca dobitocii la P-ta Unirii ,cand jegul de Oprescu v-a aprins lumanari la bradut.dar ce v-ati strans…cata frunsa si iarba,de nu mai putea lumea sa iasa de la metrou !De ce plm ,nu stiti sa iesiti in aceeasi formula si pentru a va cere dreptul ?Pentru ca….si deoarece…nimic.Ai ba in cacat de treaba ,ai ba in cacat de romanie,ai ba…ce draq ?Chiar asa ?Suntem o natie de ofuscati si tembeli ce nu stiu sa-si ceara dreptul,dar o ardem cu tupeu pe aceste siteuri…inclusiv eu.Daca cineva are contra-argumente…astept replica.Pana atunci…nimic.Vant si ploaie.Saracul politist stie mai bine cum e cu ploaia.Pacat…

  Răspunde
   
  1. victor
   Octombrie 22, 2015 la ora 23:50

   din pacate zici bine ce zici

   Răspunde
    
 • Petre
  Octombrie 22, 2015 la ora 20:56

  Dar liderii de partid care acum si-au facut lege sa fie protejati de SPP (cel mai probabil si coloana oficiala?).

  Doar ce a trecut legea.

  Răspunde
   
 • ??
  Octombrie 22, 2015 la ora 20:29

  Era oare Oprea in masina? Singur? Treaz? Era altcineva in masina oficiala? Cam bizara fuga.

  Răspunde
   
  1. Demetra
   Octombrie 22, 2015 la ora 23:36

   Daca era treaz nu fugea de la locul accidentului!

   Răspunde
    
 • Emilian
  Octombrie 22, 2015 la ora 20:17

  Acum cateva luni acest general de 4 stele a promovat in funcția de președinte al organizației de femei UNPR un proxenet sa intelegem bine un condamnat pentru proxenetism sotia d-lui general Ilie Năstase, proxeneta Briggite Năstase.
  Ce pretenții sa ai de la un fost bodyguard al lui Miron Cozma.
  Asta este vicepremierul romaniei. Un criminal care vrea escorta pana la buda.

  Răspunde
   
 • Elena U.
  Octombrie 22, 2015 la ora 19:56

  Cine a sapat groapa? Distrigaz este vinovatul. Dosar penal.
  Demisia pentru arogantul G. OPREA, pentru folosire abuziva a coloanei oficiale.
  Dar mai exista o problema. SRMNALIZAREA GROPILOR PE TIMP DE NOAPTE, PE PLOAIE.
  Cu ce ma incalzeste pe mine ca isi da oprea demisia? Pentru ca maine cade altu in groapa.
  Daca era coloana oficiala a lui Ponta sau Johannis si politistul cadea in groapa? Isi dadea demisia ponta sau johannis?
  Nu conteaza cine este in coloana. Putea fi o salvare si el sa deschida calea. PROBLEMA ESTE SEMNALIZAREA ACESTOR GROPI FACUTE AIUREACSI SEMNALIZATE PROST.
  La 5 metri de groapa ce poti face? Frana si te rogi sa te opresti.
  Ce faci la 5 metri de trecere cand se arunca un pieton sa traverseze. Pui frana si incerci sa-l eviti.
  Semnalizarea si vizibilitatea este totul.
  Asteptam demisia, dar morti vor fi incontinuare.

  Răspunde
   
  1. marin
   Octombrie 22, 2015 la ora 20:39

   pontasi johanis au dreptul la coloana oficiala clipiriciul nu asta este diferenta

   Răspunde
    
 • Stelian F
  Octombrie 22, 2015 la ora 19:25

  „Aroganţa e cel mai mare păcat”
  De unde ai scos-o pe asta?
  Sunt de acord ca aroganta este cea mai mare greseala a unui politician. Greseala care il lasa fara votanti. Aroganta este greseala lui Nastase, a lui Basescu si aproape a tuturor celor odata votati devin aroganti. Sper ca articolul tau si altele asemenea sa aibe ecou si Oprea sa fie pedepsit si de lege si de electorat.

  Răspunde
   
  1. Hash
   Octombrie 23, 2015 la ora 02:22

   De la orice popă.

   Răspunde
    
 • Vladimir ispir
  Octombrie 22, 2015 la ora 18:57

  Ministrul Oprea este singurul ministru din ultimii ani care a facut cate ceva pentru politisti! Pentru acest trist eveniment…condoleanțe familiei si vinovatii sa raspunda! Oricum, Ministrul Oprea poate avea in cel mai rau caz o vina morala! Colegul putea fi in orice coloana oficiala, nu conteaza ca era oprea, yohannis, sau ponta! Trebuie pus accent pe modul de semnalizare a acelei gropi si ce stare psihico fizica avea agentul inaintea intrarii in serviciu ( la noi fiind cutuma ” cat mai putine ore suplimentare declarate, ca altfel ne iau sefii la……”)

  Răspunde
   
  1. Asdr
   Octombrie 22, 2015 la ora 19:26

   Comentariu sters de moderator pentru atac la persoana

   Răspunde
    
  2. ion
   Octombrie 22, 2015 la ora 19:37

   Comentariu sters de moderator pentru injurii.

   Răspunde
    
  3. MaTr3o
   Octombrie 22, 2015 la ora 19:41

   Am citit mult pe tema asta, dar comentariul tau este cel mai bun comentariu dat, restul e tam tam. Se vede ca lucrezi in sistem si intelegi lucrurile altcumva.

   Răspunde
    
  4. Postacul de servici
   Octombrie 22, 2015 la ora 20:03

   Comentariu sters de moderator pentru injurii.

   Răspunde
    
  5. Stelian F
   Octombrie 22, 2015 la ora 20:12

   Vladimir, chiar nu v-ar deranja ca Oprea sa fi facut ceva ilegal? Atata timp cat face ceva pentru dvs politistii, chiar nu conteaza ilegalitatile pe care le face?

   Răspunde
    
 • N!ck
  Octombrie 22, 2015 la ora 18:45

  „Paradoxal, acest tip de demisie, de onoare, e singura care te poate salva, ca om, din ghearele monstruoasei tale aroganţe.”
  Nu cred ca-si va da demisia… Ba mai mult, se va refugia plin de „interes national” in Palatul Victoria la fel de rusinos cum a plecat si de la scena accidentului!

  Răspunde
   
 • kolyn
  Octombrie 22, 2015 la ora 18:40

  defapt omul asta cu figura de bolnav psihic trebuia demis de mult, acum are o noua ocazie , mare pacat de moartea politistului ,foarte tanar !

  Răspunde
   
 • Suspectul
  Octombrie 22, 2015 la ora 18:38

  Gabriel Oprea e prim ministru interimar al Romaniei si are dreptul la coloana oficiala prin lege. Militianul a cazut victima sistemului pe care-l proteja. Asta inseamna sa urmezi ordinele orbeste, atat la propriu cat si la figurat!

  Răspunde
   
  1. ion
   Octombrie 22, 2015 la ora 19:38

   A murit Ponta si nu stiu eu? De ce e asta interimar iar? Zi-mi si mie daca a murit prostu, sa beau o bere

   Răspunde
    
   1. Suspectul
    Octombrie 22, 2015 la ora 20:23

    rectific. ponta revenise prim ministru dupa interimaturi luna de luna. daca oprea nu va fi acoperit de hartii, inseamna ca politistii comit ilegalitati la ordin, deci intr-adevar executa ordinele orbeste.

    Răspunde
     
 • marius
  Octombrie 22, 2015 la ora 18:24

  Da, dar s-ar putea ca într-o ţară în care astăzi un secretar de stat de la educaţie îşi dă demisia de onoare pentru o exprimare nefericită, interesul naţional să impună, în cazul poliţistului decedat, „punerea batistei pe ţambal” . După cum s-ar putea ca, în cazul în care priveşti prin lentilele aroganţei, moartea profund nedreaptă şi absolut inutilă a unui poliţist de 28 de ani, să nu conteze chiar aşa de mult … „La urma urmei, poliţistul era în exercitarea atribuţiunilor de serviciu”, spunea un deontolog fără inimă şi fără minte. Oare ?

  Răspunde
   
 • Un polițist
  Octombrie 22, 2015 la ora 18:23

  De ce vă e frică să spuneți că oprea (cu O mic) se deplasează zilnic (da…zilnic…) cu coloana oficială oriunde vrea mușchiul lui, iar polițiștii de la Rutieră îndură intemperiile vremii și toacă nervii conducătorilor auto. Ar trebui să răspundă ….să fie tras la răspundere acest general de carton. Da….eu sunt polițist și vorbesc în cunoștință de cauză …. iar șefii îi fac pe plac pentru a-şi păstra scaunele obținute dubios. Oare cât mai trebuie să suportăm mizeriile dictatorilor care ne conduc???
  Veți vedea că mâine poimâine acest eveniment va fi dat uitării, la fel ca și restul cazurilor în care au avut de suferit, sau chiar şi-au pierdut viața polițiști, iar cei responsabili își văd în continuare de viață și de funcțiile ocupate dubios. În cel mai rău caz va fi găsit un țap ispășitor. ….și gata…
  RUȘINE OPREA….RUȘINE M.A.I. și toți lingăii care conduc…

  Răspunde
   
  1. Fuego
   Octombrie 22, 2015 la ora 20:12

   Nu uita nu ai voie sa uiti nu iti permiti asta vine si ziua in care o sa fim razbunati tine adanc ascuns in inima ta un pumnal si candva il vei folosi sa iti razbuni parintii copii si pe toti care au murit pentru tara asta ca sa prindem si noi ziua in care sa o ducem bine. Doamne ajuta.

   Răspunde
    
 • Nic
  Octombrie 22, 2015 la ora 17:43

  Articol corect și la obiect, ca de obicei. Nu sunt de acord cu pozele celor doi, puse una lângă alta, de aceiași mărime. Ar trebui ca poza sărmanului agent să fie de 3-4 ori mai mare decât poza arogantului.

  Răspunde
   
  1. Nic
   Octombrie 22, 2015 la ora 17:46

   *aceeași, nu aceiași. Scuze.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase