În fotbal şi în politică plătesc întotdeauna spectatorii

de Moise Guran

Vă spun sincer că mi-am dorit întotdeauna în România o calitate mai bună a dezbaterii politice. De un an de zile, parcă mi-a ascultat Dumnezeu gândurile, iar politicienii noştri dezbat, vorba vine, mai mult se atacă, pe teme economice. Problema este că îmi vine să îmi retrag dorinţele. Țara era mai în siguranţă pe vremea când preşedintele şi premierul dezbăteau care-i pisic şi care-i beţiv.12176287_10201236501910518_560302694_oPreşedintele Klaus Iohannis direcţionează către Victor Ponta o rachetă plecată de la FMI, potrivit căreia România stă prost în materie de stabilitate bugetară. Cum euro a crescut uşor săptămâna asta, am dat fuga să văd dacă pe pieţele de bani internaţionale ia cineva în serios tânguielile FMI. Și am ajuns la concluzia că nu, bondurile României se tranzacţionează la cel mai mic nivel din istorie, chiar dacă, uite, şi Cotroceniul e îngrijorat.

Sincer să vă spun, cred că ar trebui să despărţim odată retorica asta politică în două şi să spunem clar poporului că una e să reduci taxe, şi alta e să creşti salarii. Iar reducerile de taxe n-au prea creat niciodată deficit. Sigur că e o problemă cu modul centralizat în care guvernul Ponta împarte creşteri de salarii bugetarilor, în procente fixe, care nu ţin cont de performanţă şi împart în mod egal aceeaşi sărăcie.

Deşi susţin creşterea salariilor şi pentru medici, şi pentru profesori, şi pentru funcţionari, da, şi pe mine mă îngrijorează faptul că guvernele noastre, nici cel de azi, dar nici cele de altădată, nu au fost capabile să înţeleagă că ar costa mai puţin şi ar fi mult mai eficiente creşterile salariale diferenţiate în sistemul bugetar.

Însă, vă spun sincer, mă îngrijorează de asemenea şi faptul că preşedintele pare să vrea să folosească FMI-ul în disputele politice interne. Nu îmi place deloc FMI-ul şi, în cei 25 de ani de când această organizaţie monitorizează şi ajută România, nu a adusiohannis_fmi_84289900 numai consiliere economică proastă pentru guvernanţi, dar în numeroase cazuri interesele urmărite de cei de la FMI s-au dovedit pur şi simplu dubioase. Trebuie să fii idiot ca să crezi că e mai bine să închizi întâi o companie, fie ea cu pierderi, iar apoi să o privatizezi. Iar România a avut mulţi idioţi la conducere, care fie au înghiţit pe nemestecate aceste sfaturi, fie au încercat să se folosească de FMI împotriva adversarilor politici sau pentru a-şi justifica incompetenţa.

Acum mi se pare că domnul Iohannis ar vrea să îl dea la o parte pe Ponta, eventual fără a face nimic direct. Dar poate la Cotroceni nimeni nu realizează că e un mare câştig faptul că am scăpat de FMI şi că statul se finanţează la cele mai mici dobânzi din istorie. Nu mai vrem asistenţa Fondului, nici chiar dacă spune Isărescu că e bine să o avem.

În altă ordine de idei, un comunicat de la Cotroceni, prin care se spune că România e vulnerabilă, reprezintă o prostie cel puţin la fel de mare ca şi o declaraţie a ministrului de Finanţe, care n-a crezut că e mare lucru să-ţi crească deficitul cu trei miliarde de euro dacă pui în aplicare creşterile de salarii clocite de Rovana Plumb.

Astfel de gesturi influenţează dobânzile alea, pe care tot noi le plătim. E ca şi cum te-ai duce la bancă să spui că vrei un credit, dar nu mai ştii sigur dacă poţi plăti ratele. De ce să faci asta? Dacă eşti preşedinte şi ai o problemă după discuţiile cu FMI, nu e mai normal să îl suni pe primul ministru şi să îi spui ce şi cum? Îi transmiţi îngrijorările printr-un comunicat de presă?

Oamenii aceştia chiar nu înţeleg că sunt jucători în aceeaşi echipă, indiferent cât de neamţ se crede unul şi cât de penal nu se crede celălalt? Pensionari, bugetari, dar şi împrumutaţi sau doar contribuabili, cu toţii plătim, sub o formă sau alta, facturile acestor nătângii politice.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

7 răspunsuri la În fotbal şi în politică plătesc întotdeauna spectatorii

 • Marx
  Octombrie 22, 2015 la ora 16:04

  Haideti domnule Guran, stiu ca e amara, dar faceti un efort sa rostiti cu gura mare „PSD a oprit acordurile criminale cu FMI, a scazut TVA si are cele mai mici dobanzi” (cu accent pe PSD).
  Plata diferentiata a medicilor este o tampenie pe legislatia actuala (vinovat: PSD PNL PDL CDR DA USL etc) pt ca CNAS contracteaza global si in numar fix servicii medicale cu spitalul si daca un medic depaseste „cota de pacienti” plateste din buzunar tratamentul sau suporta o ‘regularizare negativa” a numarului de pacienti in luna urmatoare.
  PSD face acum un „socialism” si pt pacienti si pt medici (toti egali). Sa vina PNL si sa faca un „capitalism” in medicina (totul privat) sa vedem atunci cati vor avea acces la medic!
  PS In SUA nu exista asigurare medicala (de stat si gratuita) nici macar pentru copii (nici pt gravide, nici concediu platit de maternitate etc.)

  Răspunde
   
  1. BAF exportatoru
   Octombrie 22, 2015 la ora 18:08

   De ce trebuie ridicata normalitatea la rang de excelenta ? De ce trebuie subliniat faptul ca PSD-ul este grozav ? Doar pentru ca face ceea ce trebuie sa faca ? Sau pentru ca ne-am obisnuit ca guvernantii romanesti sa faca mai mult tampenii.

   Răspunde
    
 • vasile ionita
  Octombrie 21, 2015 la ora 09:34

  De ce oare umblăm mereu cu cioară vopsită și mințim mereu domnilor? Acest împrumut al Fmi pentru România în valoare de 1,9 miliarde de dolari,era programat încă din aprilie.Orice copil putea să între pe soțul FMI și să vadă.În septembrie au terminat ultima rață și acum au programat un nou tribut.Banii ăștia oricum vor veni numai pe hârtie.E iar un tribut pe spinarea poporului…Și atunci mă întreb : Pentru ce acest teatru ieftin?

  Răspunde
   
 • popescu
  Octombrie 21, 2015 la ora 07:20

  Un adevarat clovn acest klaus johannis. Sunt curios cine plateste dupa mandatul lui? Tot iobagii, pentru ca omul e boier pe plantatie. Dar de ce nu are curajul sa-si asume responzabilitatile si sa plateasca oalele sparte din salariul lui imens.
  A promis normaliate, adica nu mai furam prin mita cacsa ajungem la puscarie. FURAM PRIN SALARII NESIMTITE. Adica, marim salariile la politicieni, marim salarii la doctori (elita spagarilor, care au trait 25 de ani cu salarii infime si cabinete de milioane de euro), marim salarii la profesori( alte elite care din meditatii au acumulat 6 case sau clase peste iobagi?).
  Mai bine ii plateam spaga lui Udrea ca apoi sa o vedem la cusca, dar de la johannis nu vedem nici circul si platim biletul.
  Daca suntem in capitalism de ce nu privatizam odata tot. Ca sa nu mai spunem ca la stat se face se drege. Privat tot. Ai bani mananci te tratezi te educi nu ai bani te duci la munca nu astepti pomana.

  Răspunde
   
 • bogdan
  Octombrie 20, 2015 la ora 20:36

  Domnu Guran va atrag atentia ca va permiteti sa le dati sfaturi unor oameni care tocmai au primit o marire de 300% la salariu 🙂 -pentru merite deosebite evident.
  Apropo, uite , exemplu de crestere diferentiata de salariu!
  Johannis va plati oricum la vot toate muteniile astea, toata indecizia (simulata sau nu). Ma intreb daca ar trece cu bine peste o eventuala suspendare din partea parlamentului. Eu l-am votat in 2014 dar in acest moment sincer imi doresc un altfel de presedinte

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 20, 2015 la ora 21:28

   Si daca ar ajunge innturul doi tot el cu Ponta, pe cine ati alege?

   Răspunde
    
 • Dorel Gordas
  Octombrie 20, 2015 la ora 19:46

  Da tot nu pot sa inteleg NU se vrea, Nu se stie sau este rea intentie!!???
  De ce trebuie sa cumparam de la Portughezi …..ca nu se stie exact …avioane F16, la mana a-III-a, cand noi avem in tara 3 loctii (fabrici)de avioane, la Besov, Crioava si Bacau, personal, specialisti care dispar. Sa cumparam 2-3 avioane si de restul banilor sa cumparam ‘PATENTU”, tehologie si barem sa le ansamblam la noi in tara.
  Dece a fost nevoie sa cumparam sute de autobuze MERCEDES di turcia?
  si la noi se inchdeau fabricile de autobuze din Bucuresti dela Brasov?
  Cine raspunde de toate acestea???
  Industria Romaneasca a disparut, precum si ministerul industriei!!!???
  ce mai producem in tara??? da energie se vrea si disparitia acestei ramuri, sa inportam curent de la italieni, nemti, francezi…..
  Tara lui papura-voda…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase