Clubul celor care muncesc în România, episodul 23: Ce știți despre copiii de la Profesională?

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la Clubul celor care muncesc în România, episodul 23: Ce știți despre copiii de la Profesională?

 • luminita t
  Noiembrie 6, 2015 la ora 09:45

  aceasta postare se refera la emisiunea dedicata problemei scaderii dramatice a natalitatii si a perspective sumbre care ii asteapta pe cei care se vor pensiona incepand cu anul 2030 ! ( nu ca cei care s-au pensionat in ultimii 5 ani sau se vor pensiona pana in anul 2030 sunt intr-o situatie mai favorabila ) .dar , incepand cu 2030 incep sa se pensioneze generatiile “ mamut “ ale fostei romanii comuniste .generatiile nascute intre 1966 – 1980 ! ? nu se bazeaza decat pe pensia de la stat ! ( foarte putini participa la pilonul 2=pensie private obligatore si si mai putini la pilonul 3 = pensie private facultative .la veniturile medii din aceasta perioada , este aproape imposibil ( cred ca in jur de 30 – 35 % din salariatii tarii sunt platiti cu salariul minim pe economie !!! ) sa contribui la un fond de pensii privat sau sa faci economii .de aceea , eu ( persoana de 52 ani ) consider ca singura iesire din acest cerc vicios este stimularea urgenta , prin solutii materiale concrete , puse in practica in cel mai scurt timp posibil ( 01.01.2016 ) a natalitatii !!!lasand la o parte faptul ca generatiile care se vor naste in urmatorii 1 – 5 ani , vor devenii personae active exact in perioada in care vor atinge varsta de pensionare din ce in ce mai multi ramani , fiecare nou – nascut este creator a unui nou loc de munca in Romania !venirea pe lume a unui copil implica cresteri in consumul de produse specifice ( deci crestere a industriei de profil si a comertului ) , ingrijire medicala , educatie , recreere ( turism ) , etc . pe scurt , inreaga economia participa la asigurarea nevoilor de trai ale unei noi vieti .pt a stimula natalitatea este nevoie doar de bunavointa din partea guvernului ( care o fi el !!! ) :
  – Indemnizatia pt cresterea copilului sa nu mai fie plafonata
  Pt mamele care au cel putin 12 luni vechime in munca sa fie :
  90% din salariul mediu al ultimelor 6 luni , daca aleg sa-si reinceapa activitatea dupa un an ( sau mai devreme )
  80 % din salariul mediu al ultimelor 6 luni , daca aleg sa-si reinceapa activitatea dupa 2 ani
  Pt mamele ca re nu au minim 12 luni vechime , indemnizatie sa fie exact salariul minim pe economie !!!!
  – Tva 5% sau chiar 0% la produsele pt copii ( mai ales pt nou-nascuti si sugari !!! )
  – Cresterea alocatiei pt copii la minim 10% din salariul minim pe economie ( deci alocatia sa creasca ori de cate ori creste si salariul minim pe economie ).
  – Ar fi foarte simplu si pt govern !s-ar crea locuri de munca si crestere economica fara sa faca mari eforturi .bani la buget sunt , pt ca in acest an nu s-au facut niciun fel de investii ( nu s-au facut licitatii pt ca nu se prea mai putea lua spaga – de frica dna-ului !!! )aceasta investitie in cresterea natalitatii este cea mai curate si profitabila investitie ( nu se fac licitatii , nu se semneaza contracte , nu se da si nu se ia mita !!!! ).

  Răspunde
   
 • luminita t
  Octombrie 30, 2015 la ora 14:48

  buna ziua
  sistemul educational din romania trebuie schimbat.
  de aceea scolile profesionale sunt f.importante .
  dar varsta la care un adolescent trebuie sa decida pt viitorul sau ( terminarea clasei a VIII-a , deci 14 – 15 ani ) nu este f.potrivita .
  daca se ia acest aspect in consideratie , se poate aduce in discutie urmatoarea varianta :
  clasa a IX- a sa fie inclusa in invatamantul gimnazial
  10 clase obligatorii ( de la clasa 0 la clasa a IX-a )
  Examenn de capacitate la terminarea clasei a IX-a ( la 15 – 16 ani )
  Adolescentii vor avea mai multe cunostinte si vor putea sa faca alegeri corecte pt viitorul lor
  In continuare , pregatirea sa poate continua in 3 directii :
  – Scoli profesionale – atestat ( diploma ) de muncitor calificat
  – Licee vocationale – studii incheiate cu bacaloreat : sanitar , pedagogic , de arta , industrie chimica , sportiv, etc – atestat calificare
  – Licee teoretice

  Răspunde
   
  1. Luca Adrian
   Decembrie 4, 2015 la ora 10:11

   In Germania, viitorul unui copil este decis dupa primii 4 ani de scoala… Atunci se decide (in urma unui examen precum si evaluarii notelor si recomandarii invatatorului) daca copilul va putea urma o facultate, studii post liceale sau scoala profesionala. Iar clasa a 4-a inseamana 10-11 ani, nu 14, cum e la noi…
   Ideea este ca nu e o rusine sa faci scoala profesionala. Doar l-a noi s-a incetatenit ideea ca trebuie sa fim toti domni, cu studii superioare. Care de multe ori sunt mai slab pregatiti decat cei care au o profesionala.

   Răspunde
    
 • BAF exportatoru
  Octombrie 20, 2015 la ora 16:53

  @ greenforest
  Raspunsurile dumneanoastra spun ca aveti dreptate.
  A fost o provocare 🙂

  Răspunde
   
 • sanda
  Octombrie 20, 2015 la ora 00:55

  Cand e un interviu, o discutie este obligatorie muzica aia idoata din fundal ? Si la un volum deloc neglijabil.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Octombrie 19, 2015 la ora 21:24

  Bravo Moise si Continental !
  Si mie mi-a oferit primul meu loc de munca aceasta companie si n-o sa uit acest lucru .
  Aceasta companie face multe lucruribune in RO .

  Răspunde
   
 • BAF exportatoru
  Octombrie 19, 2015 la ora 18:17

  Problema e ca UE ne-a extras, pe langa celelalte resurse, resursa cea mai importanta : oamenii. Si o va face in continuare. Si atunci pe nemti ii inteleg sa investeasca in baietasii aia pentru ca pan’ la urma tot la ei vor ajunge. Dar noi ? Noi ce rost are sa cheltuim cu pregatirea lor ? Doar ca sa le dam nemtilor , pe de-a moaca, la export, marfa (forta de munca) cu valoare adaugata mare cum ii place domnului Guran sa zica ?

  Răspunde
   
  1. greenforest
   Octombrie 20, 2015 la ora 13:15

   Din pacate am auzit si de la unele cadre universitare acceasi abordare. Eu cred ca trebuie sa privim lucrurile altfel: Intrebarea „pentru cine ii pregatim” este gresita. Sau raspunsul corect ar fi “ii pregatim pentru viata.”
   In societatea in care traiam este nevoie sa lucrezi pentru a putea trai. Pentru asta ii pregatim. Nu ii pregatim pentru nemti sau romani. Daca ajung la nemti, nu cred ca nemtii sunt vinovati, ci noi, pentru ca nu ii reusim sa ii tinem. NOI. Daca vrem sa ii tinem, poate trebuie sa le oferim ceva cel putin la fel de mult ca si nemtii. Le oferim?
   Sistemul de invatamant exista pentru ca acesti tineri sa fie pregatiti pentru viata. Nu este pentru nemti, romani sau altii. Dupa ce intelegem acest lucru si il punem in practica, cred ca putem discuta despre alte lucruri legate de ce ar trebui sa faca invatamantul.
   Abordarea dumneavoastra confirma, din pacate ca zicala, sa moara si capra vecinului, este inca valabila.
   Daca nu ii pregatim pentru nemti ce or sa faca baietasii aia?
   Sunt curios de raspunsurile dumneavoastra

   Răspunde
    
 • valahul
  Octombrie 19, 2015 la ora 08:35

  Deci tanarul castiga 400 ron/luna. Din care 200 de la stat.
  Dar oare o sa treaca de salariul de 1500-2000 ron la 25/30 de ani? Cei care muncesc la Continental pe postul pentru care s-a pregatit tanarul din imagine, ce salariu au?
  Din ce am citit eu, salariu mediu in Contiental, Drexelmayer, etc. sint sub 2000 ron.
  Poti cu 2000 ron/luna sa intemeiezi o familie? Poate o familie saraca.
  Sper ca oamenii/tinerii sa inteleaga (si inteleg de fapt) ca nu meseria iti stabileste salariu, ci concurenta pe acea piata. Daca sint multi electronisti disponibili, atunci salariu va fi mic. Ciudat e ca desi dl Guran tot spune ca sint putini profesionisti, salariile lor in realitate tot mici sint.
  De aceea nu m-as increde in totalitate in mesajele dl. Guran.
  Eventual ca electronist, mai bine pleci in Germania (atit timp cit vor mai fi diferente intre salarii intre Germania si Romania).

  Răspunde
   
  1. Lucian
   Octombrie 20, 2015 la ora 10:17

   Salut Valahul, iti doresc sa mergi in Timisoara sa vezi despre ce este vorba acolo, oamenii au simtul muncii si stiu ce inseamna sa te ridici usor de jos prin munca. cu o experienta de 5 ani 10 ani el va avea sansa sa fie transferat in Germania sau in alta tara dezvoltata, dar cineva care ajunge la poarta raiului in Germania cu toti sirienii va dormi mult pe strada pana sa isi gaseasca un loc de munca la o companie pe ce este calificat.

   Răspunde
    
   1. Mustafa Ibrahim
    Octombrie 20, 2015 la ora 20:43

    Daca stii germana la nivel conversational, adica sa stii sa te intelegi, fac pariu cu tine, mergem in Munchen amandoi, si din 4 angajatori ce au nevoie de oameni unu te angajeaza.

    Acolo salariul de incadrare si cerintele pe post sunt publice, dinainte sa aplici chiar, nu ca la noi, dupa mecla fraierului

    Răspunde
     
  2. Bogdan
   Ianuarie 20, 2016 la ora 20:34

   400 lei e salariul in faza de scoala. El a luat 400 de lei cat a fost elev la scoala organizata de Conti. Dupa ce a intrat in campul muncii, a luat un salariu corespunzator cu cele ale colegilor lui, de aceeasi vechime.

   Răspunde
    
 • Stelian F
  Octombrie 18, 2015 la ora 19:20

  Liceele industriale imbinau foarte bine studiul cu o anumta calificare.

  Răspunde
   
 • Ioana Stiopu
  Octombrie 18, 2015 la ora 18:39

  Un exemplu la fel de bun este Scoala Profesionala Kronstadt- Brasov (http://www.sgk.ro/ro/)

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase