Oh nu, politicienii ar face bine să nu sufle o vorbă despre autostrăzi!

de Ina Gabriela Funețan

inaDin seria „politicieni români care, dacă tăceau, filosofi rămâneau„, azi vi-l aduc în atenție pe dl. Sebastian Bodu, care a făcut pe Facebook următoarea declarație:

Autostrada Sibiu-Orăștie trebuie demolată.
Ponta nu mai trebuie lăsat să taie pamblici. Pentru ca următoarea să fie durabilă, Ponta trebuie zidit la baza ei. Legenda Meșterului Manole trebuie să continue!Bodu_maritPoate rezonam cu dl. Bodu măcar așa, la nivel de ofuscare cetățenească, dacă dl. Bodu nu ar fi fost membru PD/ PDL, din 2002 până în 2014, șef al ANAF (numit cu sprijinul PD), din 2005 până în 2007, și europarlamentar român din partea PD/ PDL, din 2007 până în 2014.

De ce găsesc nepotrivit recursul la legende al domnului (fost) pedelist Bodu? Pentru că autostrada la care face referire domnia-sa a început ca un contract al premierului Boc, semnat în mai 2011. Așadar, dacă domnia-sa insistă să-l zidească pe dl. Ponta la un picior al viaductului Aciliu, ar face bine să-l zidească și pe fostul său tovarăș de partid, dl. Boc, la celălalt picior.

În plus, dacă e să pedepsim legendar premierii degrabă descălecători la inaugurări și tăieri de panglici, nu strică să-i amintim d-lui Bodu că dl. Boc putea fi de două ori îngropat până acum, la baza altor nefericite și costisitoare ctitorii: „Centura de Diamant” a Clujului și Centura Gherlei.

Centura Clujului a fost licitată în 2006 la 64 de milioane de euro. Lucrările au început în octombrie 2006, dar în octombrie 2009 cei 24 de km ai centurii nu erau încă gata și costul lor ajunsese la 150 de milioane de euro.

În fine, în octombrie 2011, dl. Boc și d-na Boagiu au inaugurat centura, lăudându-se chiar cu terminarea acesteia în avans cu 21 de zile.

Cu toate astea, inaugurarea n-a fost cu noroc: 4 km ai centurii au fost afectați de alunecări de teren- acest dușman de neînvins al șoselelor românești-, astfel încât circulația a fost deviată pentru a permite refacerea lor. La finalul lui noiembrie 2013, „Centura de Diamant” era inaugurată pentru a doua oară– de data asta, de către dl. Dan Șova, pentru că politicienii români au un talent special de a transforma neajunsurile în avantaje de imagine: cu cât mai des crapă șoselele, cu atât mai mult apar ei la televizor inaugurându-le.

Centura Gherlei- o altă ctitorie cu ghinion- a fost începută în 2007 și inaugurată de dl. Boc în august 2009, după ce a înghițit 7,5 milioane de euro. La câteva zile după inaugurare, șoseaua era deja fisurată și a trebuit închisă pentru reparații, fiind redeschisă în decembrie 2009. În 2011, pe centura Gherlei apăreau din nou fisuri și denivelări, remediate „din mers”. Și în cazul acestei șosele, tot alunecările de teren și infiltrațiile de apă au fost de vină.

Așadar, dacă domnul Bodu dorea șosele construite durabil prin metoda Meșterului Manole, a ratat două ocazii de a le obține, îngropându-l pe dl. Boc la temelia centurilor Clujului și Gherlei. Nu ne îndoim că nu lipsa de curaj a făcut ca dl. Bodu să nu denunțe în perioada respectivă risipirea banului public pe șosele surpate încă de la inaugurare- așa cum, eroic, o face acum-, ci faptul că era prea ocupat cu funcțiile în care partidul d-sale l-a așezat cu insistență.FDF_40087Dincolo de dureroasa realitate că România a cheltuit sume colosale pe investiții ratate, este iritantă insistența politicienilor de toate culorile de a repeta aceleași greșeli: contracte dezavantajoase, lucrări demarate politicianist fără studii serioase de teren, inaugurări televizate de șantiere, inaugurări grăbite de lucrări neterminate, aruncatul vinei asupra celorlalți și apoi arătatul superior cu degetul către rivali, ca și cum noi am fi niște idioți incapabili să ne amintim că toate găștile politice, la rândul lor, au făcut la fel.

Dar, dacă dl. Bodu ține morțiș să vorbim în termenii tragicei legende a Meșterului Manole, poate n-ar fi o idee rea să-i adunăm pe toți ăștia- premieri, miniștri, directori CNADNR și politicieni complici de toate culorile-, să-i îngrămădim în vârful viaductului Aciliu și să le luăm scara. Cu televiziunile de față, așa cum le place lor.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la Oh nu, politicienii ar face bine să nu sufle o vorbă despre autostrăzi!

 • redboy
  Octombrie 19, 2015 la ora 17:29

  Subscriu…total de acord cu autoarea articolului.
  Ideea politicienilor care sunt cocotati „in direct” mi se pare geniala.

  Răspunde
   
 • caius
  Octombrie 16, 2015 la ora 07:12

  Din câte știu realizarea de autostrăzi a fost un obiectiv important pentru guvernarea Ponta. Deși citesc în fiecare zi articole în media, nu mai vad nici un cuvințel de la PSD și Ponta despre subiectul asta. Oare de ce? Are o musca pe căciulă și crede ca dacă nu pomenește de autostrăzi, noi am uitat? Caracter jalnic la marele nostru Prim Ministru Ponta

  Răspunde
   
 • Cristi
  Octombrie 16, 2015 la ora 00:48

  D-le. Guran, incercati sa obtineti de la EuropaFM macar 60 min.

  Răspunde
   
  1. Hash
   Octombrie 16, 2015 la ora 02:41

   Și mie îmi pare de mirare că Europa FM nu-și poată pemite extinderea ”României în direct”.
   În ce mă privește, urmăresc ocazional această emisiune (pe care o găsesc f interesantă) și cu siguranță aș face eforturi s-o urmăresc (cel puțin precum fac pt Biziday) dacă aceasta ar avea o durată mai mare. În formatul actual, ”România în direct” ocupă efectiv cca 30 de minute. Timp categoric insuficient pentru temele puse în mod curent spre dezbatere de dl Guran! Și o s-o spun direct: e adevărat că unii (destui de puțini, aș zice) bat cîmpii, însă rău mă enervez cînd apare cîte un ”client” (interlocutor) care chiar are ceva interesant de spus însă dl Guran trebuie să ”i-o taie” pt că reclamă sau pt că emisiunea se apropie de final! Emisiunea are caracter ”pop” (exact ca la muzică, adică croită pe măsura celor ce-și pot exprima ideile și trăirile în 60 de min). Mai toți cei care au intrat în direct cu idei interesante nu au avut timpul necesar să le dezvolte (niciunul din moderatori nu spune ”înainte de-a suna, stai și elaborează într-o formă cît mai concisă ceea ce vrei să transmiți).
   Bunăoară, am și eu niște idei ce le-aș expune dezbaterii publice dar n-am sunat niciodată pentru a intra în direct pt că nu găsesc nicidecum că acest gen de dezbatere prin radio (”în direct”, să audă țara) ar putea să fie realmente constructiv cumva. Aici, pe biziday.ro, ar fi posibil. Însă dl Guran rar interacționează cu comentatorii, așa că speranța popularizării unei eventuale idei bune este minusculă

   Răspunde
    
   1. Hash
    Octombrie 16, 2015 la ora 02:51

    Erată:
    ”Europa FM nu-și poate pemite” în loc de ”Europa FM nu-și poată pemite”
    ”celor ce-și pot exprima ideile și trăirile în 60 de secunde” în loc de celor ce-și pot exprima ideile și trăirile în 60 de min”.

    Răspunde
     
 • Luckyday
  Octombrie 15, 2015 la ora 19:55

  Poate-l intreaba cineva pe mr. Bodu „cel cinstit”, cum a reusit din salariul de parlamentar sa cumpere o vila „in spate la Inter”, tocmai de la Ilie Sarbu. Gurile rele spun ca ar fi costat 500.000 de euro. S-o fi batut lumea sa-i cumpere cartile… XD

  Răspunde
   
  1. Luckyday
   Octombrie 15, 2015 la ora 19:56

   …sau bugetar*

   Răspunde
    
 • mihaix
  Octombrie 15, 2015 la ora 14:57

  Poate faceti un update la articol. Azi a iesit dna Gorghiu pe fb cu un filmulet despre cum a stat ea in coloana. Superb 🙂

  Răspunde
   
  1. Ina
   Octombrie 15, 2015 la ora 15:29

   Da, fabulos =))
   Niște nerușinați. Ăștia chiar cred că mai merge cu gogoși, „ăla a rău, eu sînt bun”. Niște nesimțiți, toți.

   Răspunde
    
 • Șerban
  Octombrie 15, 2015 la ora 13:38

  E de înțeles. Din moment ce nu stăpânește limba română, mai ai pretenția să știe să citească un contract și să îl mai și finalizeze cu succes? 🙂

  Răspunde
   
 • Filotin
  Octombrie 15, 2015 la ora 12:46

  Inca un articol in care toti sunt hoti, toti fura, noi stim, ne ofticam, si mergem mai departe. As fi preferat ca autoarea articolului sa spuna si daca a reclamat la DNA cazurile de spaga, de coruptie pe care le stie. Sau mai usor e sa scrii din fotoliu pentru ca fraierii sa se oftice, sa faca trafic, sa curga publicitatea si banutu. Daca se poate, de ce nu?

  Răspunde
   
  1. Traian
   Octombrie 15, 2015 la ora 13:37

   Adică asta e menirea jurnaliştilor? Să facă reclamaţie la DNA?

   Răspunde
    
 • Alex
  Octombrie 15, 2015 la ora 10:22

  Subscriu in totalitate! Autostrazile au culoarea gri 😉 deci, niciun partid politic nu are aceasta culoare. Din pacate, cred ca va ramane la nivel declarativ pedepsirea celor vinovati, indiferent din ce partid ar face parte! Ei sunt de regula unul pentru altul, prin urmare, oricat de mare este ura dintre ei, tot se vor uni impotriva unui ‘dusman’ cum este DNA. M-as apuca sa invat dreptul, numai pentru a deveni procuror, sa pot ‘infunda’ vreo cativa la viaductul Aciliu. Sau sa ma fac constructor? Ar fi mai simplu?

  Răspunde
   
  1. Laurentiu
   Octombrie 15, 2015 la ora 22:37

   Let the force be with you young Padawan 🙂

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase