Cum se fură ţara din pix. Din pixul primului ministru…

de Moise Guran

Stimat popor! Ia, bună dimineaţa! V-aţi trezit? E timpul să vă treziţi! Că deja e seara, iar cât dormeam, ne-a mai furat cineva, încă o dată, ţara de sub noi. Prin ordonanţă de urgenţă! Una numai bună de a intra în vigoare azi, fără a mai putea fi oprită, fără a fi fost pusă o secundă în dezbatere publică, dar care are meritul de a-i face complici pe toţi cetăţenii României care se descurcă mai greu cu plata impozitelor şi taxelor.

Din start mi s-a părut dubios modul în care Guvernul a lucrat pe sub masă la ordonanţa de urgenţă care şterge penalităţile, dar şi jumătate din dobânzile oricui are datorii la Fisc. Și, dacă acum o săptămână, tocmai din cauza acestui gen de secretomanie, puteam doar să intuiesc că acest tip de măsură poate fi pusă în mişcare de o mafie cu mare influenţă politică, acum, după ce ordonanţa a fost publicată, vă pot spune şi câteva chestii concrete…

Primul ei efect este acela că pot veni la licitaţiile publice şi firmele care fuseseră excluse din cauza datoriilor istorice, a dobânzilor şi penalităţilor mari. Puteţi găsi aici o explicaţie pentru faptul că, în ultimii doi ani, nu s-au mai făcut mare brânză de investiţii în România. Dacă am dreptate, contractele cu dedicaţie abia urmează.

Al doilea efect este acela că vor scăpa de sute de milioane de euro, pe care ar fi trebuit să vi le dea dumneavoastră, contribuabililor, aceia care au fost chiar prinşi de mult, dar încă nu au dat un sfanţ.

Să luăm, de exemplu, lista cu mari datornici de pe site-ul ANAF. Pe prima poziţie se află o firmă din grupul Rompetrol, căreia i s-a transferat o creanţă veche de 20 de ani şi care era atunci de doar 50 de milioane de dolari, dar care azi are datorii la stat de 200 de milioane de euro. Strategic, această firmă a intrat în faliment în primăvara acestui an şi, la cât de neclar e formulată ordonanţa, mi se pare mie că are mari şanse să scape de vreo 100 de milioane de euro, cel puţin.

Apoi, în top mai sunt firmele fraţilor Micula, care, de când se judecă cu statul şi până azi, n-au mai plătit mare brânză la buget, astfel că la datorii de peste 200 de milioane de lei, au acumulat penalităţi şi dobânzi de peste 90 de milioane. Bravo lor! Statul e într-o pasă bună şi, uite! e dispus la mari concesii.

Și lista poate continua, o găsiţi şi dumneavoastră pe site-ul Fiscului, dacă sunteţi curioşi.

Și nu, nu e ca şi cum nu v-ar afecta. Ăştia-s bani pe care îi facem pierduţi de ani de zile, aceiaşi ani în care n-am avut şcoli, autostrăzi, sau în care am plătit, fără să înţelegem de ce, taxe prea mari.

Ordonanţa de urgenţă poate fi oprită doar de Avocatul Poporului. Ea nu trece pe la Cotroceni (nu că pe acolo ar fi cineva treaz) pentru a ajunge la promulgare şi, la ora la care vorbim, s-ar putea să fie deja în Monitorul Oficial. C-aşa-i în tenis! Dar cu genul ăsta de tunuri, nu o să ieşim niciodată din marasmul în care ne zbatem şi nu înţelegem de ce ne zbatem.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

31 răspunsuri la Cum se fură ţara din pix. Din pixul primului ministru…

 • Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri in perioada 12 – 18 octombrie 2015?
 • biciclist
  Octombrie 17, 2015 la ora 13:00

  noi nu putem schimba o lege sau o ordonanta de urgenta?nu stiu,cu referendum,cu zece milioane de semnaturi;sint in Romania sute de mii de ONG-uri,sa adune semnaturi;facem referendum pt fiecare lege,sa nu le mai faca mafioții din parlament

  Răspunde
   
 • Cristina
  Octombrie 15, 2015 la ora 17:20

  Ba este o masura ok, daca firma a platit datoria propriu-zisa, cu chiu cu vai, o tii in continuare inactiva ca nu si-a gasit si banii pentru penalizari? Pai patronul gaseste alte solutii sa incaseze fara a mai trece pe la ANAF, ca nu poate factura. Si astfel se pierd o serie de incasari si taxe pentru buget! Pentru firmele mici si mijlocii care desfasoara o activitate reala si productiva ( nu comisionara) si au probleme sau intazieri cu incasarile asta este o gura de aer proaspat. Si pana la urma ei sunt sustinatorii financiari ai bugetului nu regiile autonome care au cele mai mari datorii la buget, reale nu penalizari.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 15, 2015 la ora 17:33

   Pot face pariu ca nici o firma de pe lista aia a marilor datornici nu vor plati ce datoreaza, cu toata scutirea de penalitati.

   Răspunde
    
 • fost PFA it-ist
  Octombrie 15, 2015 la ora 15:51

  Lucrul asta se intampla in timp ce PFA-urile it-stilor se vor impozita mai mult, ceea ce va accentua exodul lor.

  Răspunde
   
 • AH1N1
  Octombrie 15, 2015 la ora 10:34

  ar trebui sa te documentezi mai bine inainte:
  art.9 din Ordinul ANRMAP 509/211: (1) Cerinţele referitoare la obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat sunt considerate ca fiind îndeplinite în măsura în care operatorii economici prezintă înlesniri la plată de genul eşalonărilor sau compensărilor, aprobate de către organele competente în domeniu.
  (2) Raportarea se va face la inexistenţa datoriilor faţă de bugetul general consolidat, la o dată corelată cu termenul legal al scadenţei de plată şi nu la termenul de valabilitate al documentului la data depunerii sau deschiderii ofertelor.

  Deci probabil ca va ramane in picioare doar conspiratia privind cadoul facut pentru baronii/mogulii cu firme care au datorii la stat (Micula/Negoita/Voiculescu etc.)

  Răspunde
   
 • Catalin
  Octombrie 15, 2015 la ora 09:53

  de cele mai multe ori citesc si comentariile insa in ultimul timp am impresia ca sunt din ce in ce mai multe pe langa subiect, pline de frustrari si atacuri la persoana…

  Răspunde
   
 • micutu de la 7
  Octombrie 15, 2015 la ora 08:47

  Ce mi se pare ciudat e ca nimeni n-a zis nimic la faptul ca se tot pun taxe si impozite fara sa faci nimic care sa-ti aduca bani. Din 2017 toti vom plati CASS pe depozite! Dupa ce ca nu mai iei nimic din banci dupa ce platesti impozit si comisioane, acum s-a bagat si CASS. La bursa la fel. Si e liniste. Si astia se lauda ca avem crestere ca suntem tigrul Europei. Ce urmeaza? Ce taxe o sa ne mai bage pentru ca vad ca sunt fara numar. Banii aia din banca nu sunt investitie e doar un seif ca sa nu te calce hotii si sa faci niste plati. O sa ajungem ca fiecare pers fizica sa aiba contabilitate cu 30 de impozite pe fiecare pas pe fiecare leu detinut pe fiecare bun din casa pe haine pe orice.

  Răspunde
   
 • coke
  Octombrie 14, 2015 la ora 22:56

  Asadar decat sa nu recuperezi nimic din 200 de lei, din care datoria efectiva e de 150, restul fiind dobanzi si penalitati calculate ca la camatari, mai bine nu mai incasezi deloc bani. Sunt o droaie de firma bagate-n faliment, lasate cu datorii si deschise alte firme pe care incep sa desfasoare aceeasi activitate. Mi se pare firesca o astfel de lege, o lege prin care statul taie ceva ce nu trebuia sa incaseze de la bun inceput.

  Dar ma amuza teribil retorica asta. Pe de o parte ne plangem ca statul impoziteaza, supra impoziteaza, daca n-ai sa platesti iti calculeaza penalitati si dobanzi. Dar cand statul e de acord sa renunte la penalitati cu conditia sa-ti platesti datoria, datorie care nu-i deloc neglijabila in exemplele date de tine, ce sa vezi, statul da legi in numele unor grupuri de interese, chit ca efectul legii ar fi incasarea unor bani reali la buget prin taiera unora care exista doar virtual, pe hartie, si care in mare parte n-or sa mai fie incasati vreodata.

  Răspunde
   
  1. toma ioan
   Octombrie 16, 2015 la ora 06:12

   Foarte adevarat.

   Răspunde
    
  2. Dan
   Octombrie 16, 2015 la ora 12:31

   In ultimii 20 de ani s-au facut bugete si Romania s-a indatorat la FMI si alti creditori pe baza acestor datorii catre Bugetul de stat ,nerealiste as spune .
   De fapt aceasta „amnistie” ar face ca cei care sant activi si pot sa plateasca datoriile acumulate sa porneasca la drum cu o sansa noua . Cei care nu vor sa platesca (asa numitii evazionisti) nu vor plati . Doar si-au pus pana si averile personale la adapost …

   Răspunde
    
 • Andrei
  Octombrie 14, 2015 la ora 22:07

  Eu as urma si pista Robert Negoita candidat la sefia PSD, renuntare rapida si apoi vine ordonanta asta. Ma intreb ce penalitati si dobanzi neplatite s-au acumulat pt el si fratele lui..

  Răspunde
   
 • Toader Luminita
  Octombrie 14, 2015 la ora 21:34

  Nu cred ca este chiar asa simplu sa scape de aceste datorii.Conditia pt.a fi scutiti de penalitati si dobanzi este aceea de a-si achita debitele pana la 31.03.2016.Macar sa si le achite pe acestea ca altfel nu aveau niciun gand.

  Răspunde
   
 • Borza Lucian
  Octombrie 14, 2015 la ora 21:14

  Suntem un popor prea prost si prea comod pentru a face ceva.Maine ar trebui ca jumatate din tara asta sa se organizeze si sa iasa in strada, dar din pacate n-ai cu cine.
  Imi este cu adevarat rusine de tot ce se intampla si de tot neamul asta de 2 bani.
  De presedentie si opozitie nici nu mai are sens sa mai speram ca vor face ceva.

  Răspunde
   
  1. Costin
   Octombrie 14, 2015 la ora 21:59

   Cu opozitia ca doarme, sunt de acord dar legat de presedinte, a zis si Moise in articol ca ordonantele de urgenta nu trec pe la cotroceni si pot fi contestate doar de senior Ciorbea. Asta e si motivul pentru care ponta a dat deja suta de ordonante de urgenta….pt a sari presedintele, fie el Basescu sau Iohannis.

   Acum, ca este evident ca senior Ciorbea urland dupa eliberarea lui Oprescu si-a dat arama de tolerant al infractorilor pe fata….care este procedura de a inlocui avocatul poporului ?

   Răspunde
    
 • Constantin
  Octombrie 14, 2015 la ora 21:10

  „Dacă am dreptate,…”_Da, aveti dreptate si am scris despre asta chiar in spatiul acestui blog inca din vara, cand s-a vorbit mai clar despre amnistia fiscala (intai pentru unii, apoi pentru mai multi). In cazul fratilor Micula, probabil ca negocierea (incluzand stergerea unei parti din datorii) este singura solutie.

  Răspunde
   
 • Liviu
  Octombrie 14, 2015 la ora 21:08

  Din pacate aceasta analiza reflecta (voit sau nu) partial vizunea de ansamblu a acestei masuri.
  Sa presupunem ca totul se intampla si Rompetrol, European drinks si altele chiar profita de aceasta ordonanta si isi platesc impozitele… EXCELENT! Nu asta ne dorim? Adica mai multi bani la buget. In formatul actual, nu vor mai plati niciodata nimic, cu toate executarile.

  Macar sa nu mai vedem nicio firma pe acea lista in urma ordonantei.

  Asa ca nu e vorba ca „noi contribuabilii” vom pierde bani, ci vom castiga bani pe care nu i-am fi primit oricum.

  In final, nu cred ca isi are rostul ultimul comentariu in care punem lipsa autostrazilor, scolilor, etc pe seama faptului ca nu recuperam penalitatile pentru impozitele neplatite de la cateva companii. Mi se pare un comentariu politicianist si inutil.

  Răspunde
   
 • Avocatul poporului
  Octombrie 14, 2015 la ora 21:07

  Sper ca nu ati uitat ca ma cheama victor ciorbea.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Octombrie 14, 2015 la ora 19:27

  Lasa domnule ca mai fugareste politia 3-4 babute cu leustean din coltul blocului si se astupa gaura…

  Răspunde
   
 • popescu
  Octombrie 14, 2015 la ora 19:24

  Vine recisiune anu viitor. Apoi razboi. Nu va mai agitati degeaba. Faceti investitii in aur si pamant ca de luat nu luati nimic cu voi.
  Ne vedem pe front. Salve.

  Răspunde
   
  1. Marian
   Octombrie 14, 2015 la ora 22:57

   Bravo! Imi place!

   Răspunde
    
  2. Marian
   Octombrie 14, 2015 la ora 23:02

   Domnule Popescu, esti cam singurul cu capul pe umeri dintre cei care au scris aici. Felicitari! Cei mai multi nu stiu ce se va intampla in viitorul apropiat. Sunt dezinformati de mass media. Cand vor vedea in viitorul apropiat ca incepe razboiul, deabia atunci se vor trezi dar va fi prea tarziu pentru majoritatea !!!

   Răspunde
    
 • Azoitei Elena
  Octombrie 14, 2015 la ora 18:46

  Tara nu este formata numai din politicieni!
  Unde sunt elitele,profesionistii,tehnocratii???? Vorbim mult si nu facem nimic. Ridicati-va si faceti ceva,pana nu v-a fi prea tarziu.

  Răspunde
   
  1. BAF exportatoru
   Octombrie 17, 2015 la ora 15:06

   ” va fi”

   Răspunde
    
 • Alex
  Octombrie 14, 2015 la ora 18:32

  inca un exemplu clar prin care ni se mai demonstreaza (daca era cazul), ca niciodata nu se va schimba nimic, cu adevarat. Am crezut in Iohannis, sunt sibian, dar m-as fi asteptat sa IASA si SA URLE: ‘uitati ce fac astia!’.

  Ti-ai gasit, trist……ma consolez cu biziday……oare vom avea vreodata un exemplu de ‘asa da!’ in administratie?

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Octombrie 14, 2015 la ora 18:30

  Slabe sperante ca Avocatul Poporului sa intoarca acest OUG. Pana scapam de acest guvern o sa se aleaga prafu de economie. Tocmai ce s-a pronuntat si Consiliul fiscal cu privire la previziunile pentru 2016. Avem mari sanse sa reintram in recesiune.

  Răspunde
   
 • Dan
  Octombrie 14, 2015 la ora 18:19

  Tu vorbesti Moise care l-ai pupai atat pe Ponta, trezitiva voi ziaristii intai si nu va mai vindeti pe 2 parale.

  Răspunde
   
  1. BAF exportatoru
   Octombrie 17, 2015 la ora 15:08

   „treziti-va”

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase