Singuri în fața marelui URS

de Moise Guran

În esență, implicarea unei mari puteri într-un conflict care nu are legătură cu granițele ei, trebuie înțeleasă la fel. Nici SUA, nici Rusia nu duc războaie de cucerire în zilele noastre, nici în Irak, nici în Siria, ba chiar nici în Transnistria sau în Iugoslavia. Tactica este una de destabilizare a unei zone mai mult sau mai puțin coerente, marea putere câștigând apoi, exact prin propria-i coerență, poziții sau interese din zona destabilizată. Și dacă, de exemplu, Crimeea poate fi considerată o zonă de graniță pe care rușii au cucerit-o, invazia Irakului și părăsirea lui prematură de către americani l-a transformat într-o zona incoerentă politic, o zonă tampon prin care Statele Unite au sperat să poată ține balansul între puterile învecinate acesteia. Cât au reușit nu mai e relevant, important acum este să înțelegem viitorul Republicii Moldova din perspectiva acelei experiențe.

putin inhata

De prin secolul al XVI-lea, Moldova și Țara Românească au fost în permanență zone tampon. Nu turcii ne-au ținut în subdezvoltare, așa cum mulți dintre români cred, ci faptul că incoerența politică internă a transformat acest teritoriu în câmp de cafteală și de jaf între imperii. De fapt, cu o scurtă întrerupere (scurtă la scara timpului istoric) de mai puțin de două secole între 1350 și 1550, teritoriul României a tot jucat rolul de zonă tampon de la Retragerea Aureliană și până la Unirea din 1859 (de fapt până la Războiul de Independență din 1877 și, mai exact, la proclamarea Regatului în 1881). PrincipatiRăscoale episodice, așa cum a fost și cea a lui Mihai Viteazul, nu au reușit să dea românilor suficientă coerență internă, astfel încât entitățile ce vor deveni mai târziu România să nu se fleoștească ori de câte ori apărea o amenințare la granițe. De altfel, mai mult Țara Românească decât Moldova a fost considerată zonă tampon strategică pentru otomani, până în secolul XVIII. Moldova întreagă, cu tot cu ceea ce numim azi Basarabia, s-a și dezvoltat mai bine și a fost și mai bogată decât Țara Românească până la afirmarea rusească și la spargerea ei în două entități (în 1812). Am impresia (dar asta e istorie contrafactuală și nu are valoare) că dacă Unirea de la 1859 ar fi găsit Moldova întreagă, probabil capitala țării nu ar mai fi fost la București.

Incoerența politică a persistat mult chiar și după formarea Națiunii Române, sau poate cristalizarea ei poate fi considerată a se fi făcut abia târziu, în perioada comunistă, dacă în 1940 Germania produce colapsul statului român prin Diktatul de la Viena (împărțind Transilvania fifty-fifty între România și Ungaria) prin aceeași tehnică a destabilizării pe care o aplică o putere mondială, după ce, în același an URSS ocupase Basarabia fără să tragă un foc de armă. Și dacă intrarea României în război împotriva URSS, un an mai târziu, poate fi considerată a fi fost o ripostă, intrarea în război alături de cel care diktase împărțirea probasarabiasibucovina.roArdealului, ba chiar alături de cei care luaseră jumătate din Ardeal rămâne o imposibilitate logică pentru o națiune coerentă și unitară. Ca să mă înțelegeți exact ce spun, reacția Finlandei în al doilea război mondial este reacția unei națiuni coerente. A României nu!

(Într-un articol precedent m-am referit la greșelile lui Stalin, pe care Putin nu le va repeta. Cu un click pe aceste rânduri veți ajunge la un articol al Historia, din care veți înțelege că Stalin a rămas fidel promisiunii făcute României de a-i restitui integral Transilvania, în ciuda faptului că din punct de vedere tactic, atât România cât și Ungaria deveneau mult prea coerente pentru ocupantul sovietic, oricare dintre ele ar fi încorporat Ardealul.
Stalin a ignorat recomandarea de a face din Transilvania un stat
stalin-reborn-as-putinindependent, considerând răul mai mic lăsarea ei în granițele României. A avut dreptate cu Ungaria, care s-a și răsculat în 1956, dar s-a înșelat mult mai grav cu revolta României din 1968, dar mai ales cu o țară atât de mare devenită membru NATO în 2004. România și Polonia reprezintă probleme strategice uriașe pentru Imperiul Rus, oricum s-ar chema el. Peste timp, încercați să înțelegeți acum de ce Putin va sprijini orice mișcare de autonomie lărgită/independență/aroganță locală/spuneți-i cum vreți, în Transilvania. Înțelegeți mai bine astfel și Jobbik dar și politica lui Orban, chiar dacă acestea sunt instrumente în mâna lui Putin. Nu uitați, puterea mondială are doar interesul de a destabiliza acolo unde există coerență.)

România de azi și Rusia

Azi, cred eu, națiunea noastră este suficient de coerentă pentru a nu putea accepta ruperea teritoriului, chiar dacă avem alte incoerențe care ne fac susceptibili de a fi infiltrați și manipulați, prin intermediul unei clase politice slabe, de exemplu. Impresia mea este că multe dintre scandalurile astea de corupție au legătură cu Rusia (de aici și implicarea masivă a SRI, poate și a americanilor la nivel intell) chiar dacă mulți dintre oficialii români căzuți în plasa DNA erau doar lacomi, fără să știe neapărat cine le manipulează foamea de bani. Conștientă de coeziunea internă a națiunii române, Rusia se va concentra fie să o pună în conflict cu o altă națiune coerentă (Ungaria), fie să o manipuleze prin pârghii interne. O invazie ar fi ineficientă în zilele noastre, azi, dar la fel și în al doilea război mondial, România nu mai poate deveni ca întreg oblast, gubernie
sau republică sovietică, așa cum a fost, pe rând, Basarabia între 1812 și 1991. Din fericire, Rusia a găsit accesul spre Mediterana și mările sudice via Siria, iar harta rusia buna blogstrâmtorile și-au mai pierdut din importanța strategică. Manipulează cu succes Grecia, deci nu se mai justifică visul lui Petru cel Mare de a cuceri România și Bulgaria. Din nefericire pentru noi, Gurile Dunării își păstrează importanța lor.

Ucraina

Sau, mai bine zis, ce a mai rămas din ea… Este  deocamdată tot o zonă tampon, dar una mai puțin controlabilă de la Moscova decât a fost înainte de Maidanul de la Kiev. Ucrainienii sunt o națiune, dar coerența lor națională este mai slabă în zonele de est. Acolo majoritatea oamenilor se consideră ruși, nu ucrainieni.

ucraina-2-wall

Chiar dacă această hartă este depășită, rămân la părerea că al doilea target, după Crimeea, pentru Rusia este regiunea Odessa, care ar scoate din încercuire și Transnistria și ar readuce Rusia la gurile Dunării. Cum Rusia nu a reușit să facă o joncțiune pe uscat spre Crimeea, a construit un pod prin care a închis Marea Azov și este de presupus că a renunțat la scoaterea totală a Ucrainei de la Marea Neagră. Regiunea Odessa este însă altceva, importanța ei tactică și comercială fiind uriașă. Cred că doar buildup-ul de forțe NATO din Marea Neagră au amânat pentru moment ideea unui desant marin, combinat cu o forțare dinspre Transmistria care să ducă în final la transformarea Odessei într-un stat satelit al Kremlinului. Dar, poate tocmai de aceea, Rusia s-ar putea concentra în perioada următoare asupra Moldovei, mutând zona destabilizată pentru a putea fi manipulată între Prut și Nistru. Adevărata problemă ar fi nu atât
destabilizarea orașului Odessa, unde rușii sunt majoritari (cu o pondere chiar mai mare decât în Crimeea), ci exact Buceagul din sudul Republicii Moldova, care este un adevărat ghiveci demografic. Dar pentru asta trebuie destabilizată mai întâi Moldova. Ceea ce nu e deloc greu.

Republica Moldova

Din păcate Republica Moldova este de o înfiorătoare incoerență politică. Moldova a dovedit că nu se poate mobiliza nici în fața unei amenințări externe (așa cum a fost reactivarea URSS prin invadarea Crimeei) dar moldovenii rămân divizați chiar și în fața unei amenințări interne. Nu numai că popularitatea lui Igor Dodon face ravagii, dar adevărata problemă este că, deși reprezintă majoritatea, chiar dacă o majoritate spartă, liderii partidelor proeuropene sunt mult prea divizați de setea de putere, corupția, poate chiar și de oportunism, pentru a anula mișcările atât de calculate ale Rusiei.

Blocarea Chișinăului va fi probabil urmată de răvășirea lui și, ideal pentru planul Rusiei ar fi, desigur, izbucnirea unui conflict armat. Îmi amintesc că acum vreo zece ani, când am fost în Moldova, am rămas șocat de impresia generală a oamenilor de acolo că americanii vor avea grijă de ei. O chestie absolut naivă, similară credinței din România anilor 50 că vor veni americanii. Zici că Moldova este o icoană la care Obama se închină seară de seară și de care nu-l va lăsa pe Putin să se atingă. Este doar o formă de defetism specifică națiunilor incoerente această credință că cineva mai mare și mai tare va avea grijă de tine. Și dacă România tot mai are scuza NATO pentru această formă de lașitate încă prezentă și la noi, Moldova nu o are. Moldova nu e în NATO, Moldova are trupe străine pe teritoriul ei, are o infrastructură și o economie controlate direct de către Moscova și, s-a dovedit în recentul scandal bancar, Moldova e falimentară ca o căruță cu fân și la fel de ușor de aprins ca aceasta. Să nu fiu înțeles greșit, nu spun asta cu superioritate sau aroganță, țin mult la Moldova și mă dor aceste realități, dar, din păcate, cristalizată în anii comunismului în care de la Prut începea URSS-ul, conștiința națională a românilor rar îi include și pe românii de dincolo de Prut. Reciproca este valabilă. Din păcate otrava plantată în manualele de geografie și istorie din secolul trecut, acționează asupra generației dominante în România de azi.

tinerii moldovei

Bâlbâiala românească, de ambele părți ale Prutului

Dacă mâine Moldova și-ar declara dorința de a se uni cu România, noi n-am ști cum să reacționăm. În cel mai bun caz am reacționa cu nepăsarea din 1991 (un moment istoric ratat în care România s-a grăbit să recunoască independența Republicii Moldova), în cel mai rău caz românii îi vor înjura pe moldoveni, suspectându-i că vor vize UE sau că vor să îi ținem noi în spate.

Decizia guvernului României de a acorda un ajutor de 150 de milioane de euro Chișinăului ajută, dar nu ne va face, nici pe noi, nici pe ei, mai deștepți. Acțiunile pacifice, pe termen lung, de tipul Tinerii Moldovei sunt o soluție, dar Moldova nu mai are timp. Duplicitatea Uniunii Europene în relația cu Moscova complică și situația Moldovei, dar și pe cea a României. La fel și indiferența și chiar lipsa de inițiativă pe toate fronturile a Statelor Unite. Bucureștiul nu pare să aibă nici măcar o strategie (politică) defensivă pentru situația destabilizării Republicii Moldova, dar să mai aibă și inițiative…

Lumea întreagă a rămas paralizată de uimire și de frică în fața agresivității și tupeului marelui URS, iar noi, români și moldoveni, suntem cam singuri în povestea asta. Poate, în loc să ne tânguim strategic, mai bine ne facem naibii un plan. Faptul că Rusia este acum ocupată în Siria reprezintă o fereastră de oportunitate. Nu va fi capabilă să se ocupe de Moldova mai devreme de stabilizarea militară de acolo, probabil undeva prin primăvară. Ceea ce se întâmplă acum la Chișinău este încă o pâine pusă la dospit, în așteptarea foametei și a falimentului național al Moldovei. Apoi, să nu uităm, ucrainenii au reușit cumva să oprească înaintarea rușilor. Asta e o altă chestiune importantă, căci Odessa este în Ucraina. Marele URS nu e infailibil. Are doar tupeu și se bazează pe paralizia ce o inspiră frica celorlalți. Pentru a putea bloca Odessa, ucrainenii, dar și moldovenii au nevoie de asistență militară și intelligence NATO. Deci? Cum procedăm? Sau nu e treaba noastră?

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

51 răspunsuri la Singuri în fața marelui URS

 • Cititor de ziar
  Octombrie 10, 2015 la ora 13:27

  Va dau la toti 10 dar intrebarea la teza este si ramane aceiasi: “sintem sau nu singuri in fata ursului?”
  Uite o alta intrebare: ce intelegeti prin zone de influenta si interes? Cand si unde se intersecteaza ele?

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 10, 2015 la ora 15:06

   Cum sa fim singuri in fata URS-ului cand avem soldati straini deja la noi in tara? Dvs credeti ca daca Rusia ar ataca Romania, americanii ar sta cu mainile in sold privind cum le sunt ucisi soldatii?
   Zonele de influenta sunt zone unde alte state au influenta asupra guvernelor locale. Zone de interes sunt zonele de influenta plus viitoarele candidate la statutul de zona de influenta ale unui stat.
   Cand si unde se intersecteaza ele? Daca as sti si v-as raspunde, pana cititi dvs n-ar mai fi actuale, asa ca pot spune: in fiecare moment in alta parte.

   Răspunde
    
 • Catalin (CTL)
  Octombrie 9, 2015 la ora 08:44

  Cred ca scriu mai mult sa ma aflu in treaba. Rusia are cat ? 150 milioane locuitori ? Si are cat ? 2 mii de mld dolari pib ? Destule tari pe glob au mai mult de atat. Si atunci : de ce sunt ei o putere atat de mare ? Au armata, resurse, tupeu, suprafata teritoriala ? Ce ? Si daca cuceresc tot ce-si propun ? Dupa aceea ce urmeaza ? E Putin pregatit pentru asta ? Stie la fel de bine ce sa faca daca castiga ” razboiul” asta la fel de bine ca si daca il va pierde ? Ce il sperie cel mai mult ca lider oare ?

  Răspunde
   
 • Natus Vincere
  Octombrie 5, 2015 la ora 23:54

  Unirea trebuie sa fie OBIECTIV NATIONAL! Si sa se afle pe agenda principalelor partide politice (sic!) din ambele „tari”. Avem o obligatie morala fata de romanii de peste Prut, rusificati in cel mai barbar mod cu putinta. Stiu, se vor trezi multi sa zica: Ce castigam noi din Unire? Ei bine, nu intotdeauna trebuie sa existe castiguri materiale. Nu trebuie intotdeauna sa actionam pentru mici, faina si ulei ca la alegeri. Istoria ne obliga! Prezentul ne obliga!
  Da, va fi greu, dpdv administrativ si politic (uitati-va cat de greu a fost celor 2 Germanii sa se unifice). Dar nu imposibil !

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Octombrie 5, 2015 la ora 23:24

  Chisinau poate fi sex travel destination ca Bangkok sau Tahiti…alte oportunitati sunt greu de estimat. Cat despre valoarea strategica sau munca de lamurire ca sunt romani, nu moldoveni, pare o discutie la un vin de…Cricova.

  Răspunde
   
 • din Basarabia
  Octombrie 5, 2015 la ora 23:07

  Ursul este oprit de ukraineni,pentru multi ani inainte Ukraina este pierduta pentru rusi.Crimea e de fapt blocata,preturile sau majorat la produse alimentare.Basarabia de fapt se afla intro situatie dificila din mai multe cauze: coruptia,blocarea sistemului bankar,lipsa reformelor ,embargoul rus(nedorinta,neputinta de a penetra alte pieti).Unirea economic ar avantaja producatorii locali deschizind o piata de 20mln de persoane(rusia numai este o piata in urma sanctiunilor,puterea de cumparare a scazut drastic,un kg de mere era 30ruble,acum 70,iar salariile au ramas aceleasi),ar aduce legi europene,DNA-ul,educatie,ect.Noi aici ne platim contributiile,nu stiu daca vom fi o povara pentru romanul de rind.Sunt cetatean roman,ca mine mai sunt vreo 300mii de basarabeni,am crescut pe malul Prutului si tot timpul am dorit sa numai fie vama,frontiera,sa nu fiu intrebat despre scopul vizitei s.a.Si ca replica la un coment de mai sus:nu se vorbeste ruseste atit de mult in Basarabia.In Ukraina se vorbeste rusa,dar sunt cei mai antirusi de pe mapamond.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Octombrie 6, 2015 la ora 07:07

   Daca embargoul rus afecteaza Moldova, inseamna ca influenta este inca mare, chiar si numai prin aceasta. Dar este mult mai mult in realitate, iar asta se vede direct in cazul manifestantilor din fata Parlamentului din Chisinau. Piata care se deschide producatorilor moldoveni dupa unire nu este de 20 milioane de consumatori, ci este piata intregii Uniuni Europene. Avantajele unirii nu ar atat inlaturarea formalitatilor la frontiera, nesemnificative, ci cele de securitate, apartenenta la NATO si UE, cresterea potentialului de dezvoltare a regiunii, un stat mai mare si mai puternic pe scena mondiala, cu influenta regionala crescanda si cu beneficiile ce decurg din aceasta, inclusiv in progresul viitor al Moldovei si al Romaniei in ansamblu.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Octombrie 5, 2015 la ora 20:09

  Abordarea coerentei din perspectiva istorica aminteste intrucatva de L Boia. Pornindu-se de la premise gresite, ori incomplete, se desprind concluzii false. Dar se creeeaza si dezbateri asupra controverselor, in urma carora d-lui Boia, spre exemplu, ii creste publicul, strategie de marketing care, eu unul, nu cred ca este urmarita in cazul acesta. Totusi, subiectul, dincolo de actualitatea lui, este unul asupra caruia este necesar a se initia o discutie ampla si totodata angajanta. Asa cum ar trebui, cred, sa ne propunem un calendar strict pentru aderarea la EUR, ori Schengen, ar trebui fixat un calendar cu masuri concrete pentru unirea cu R Moldova. Sensibiltatea temei este relevata de criticile neintemeiate la articolul de fata, dovada ca exista persoane care-o urmaresc indeaproape.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 5, 2015 la ora 20:46

   Un calendar de unire ar trebui sa fie comun ambelor tari si numai in urma unui referendum, daca s-ar putea in aceeasi zi in ambele tari.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Octombrie 5, 2015 la ora 20:02

  Prima contradictie din text opune asumptia imputabilei lipse de coerenta in existenta formatiunilor statale romanesti absentei din motive neimputabile a mijloacelor de aparare impotriva marilor puteri. Concluzia falsa este ca voievodatele [principatele, ori statul roman] din spatiul carpato-dunarean nu au fost capabile sa-si afirme interesele de unitate si prosperitate NU din pricina imposibilitatii de a face fata fortelor armate ale uriaselor (prin comparatie) puteri straine, ci din pricina unor inabilitati/incoerente politice. A doua contradictie este intre asumptia ca politicienii corupti sunt „victime” ale agenturilor straine si afirmatia cu privire la implicarea „serviciilor”, implicare evidenta, de altfel, chiar in sustinerea kleptocratiei romane (despre care nu se scrie in articol,pentru a nu periclita concluzia). Concluzia falsa este ca sarmanii politicieni nu sunt vinovati decat de inocenta, iar serviciile se afla in slujba poporului. Cea de-a treia contradictie este cu privire la conflictele (cf. autorului) dintre Romania si Ungaria, puse pe seama interventiei Rusiei, desi in repetate randuri au fost prezentate chiar in spatiul acestui blog diferendumuri intre cele doua state fara nicio legatura cu Rusia. Concluzia (probabil falsa) este ca Ungaria ne iubeste, noi iubim Ungaria, dar si-au varat coada diavolii de rusi in bunele noastre relatii.

  Răspunde
   
  1. Popescu
   Octombrie 7, 2015 la ora 01:01

   Corecte si observatiile si concluziile. Si mult mai concis decat „gazda”.
   Felicitari pentru limpezime.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Octombrie 5, 2015 la ora 19:58

  Sunt pe deplin de acord, este imensa importanta pe care o are, situatia romanilor de peste Prut, dar si a celor din nordul si sudul Basarabiei. Pe de o parte suntem prea slabi pentru a ne asuma sarcina de a sari in ajutorul fratilor care au nevoie de noi. Dar, slabiciunea statului roman de astazi isi are originile in 1989, cand nu doar ca URSS si-a instalat omul la conducere (si doar un om, ci o clasa politica formata din liniile secunde ale PCR si Securitatii), dar a facut-o cu acceptul Occidentului. O Germanie unita era un obiectiv mai important. O Romanie unita nu era nici pe placul URSS, nici al statelor vestice. De-a lungul istoriei Romania s-a aflat in scurte perioade de prosperitate intre valurile „navalirilor” straine. Nu a existat coerenta, ci o evolutie in salturi. Imputabil Romaniei este faptul ca in acele perioade nu a fost capabila sa acumuleze suficient pentru a-si consolida pozitia (economic, social, politic). Dar cauza principala a fost reprezentata de ineficienta politicilor publice si coruptie, gestionate de politicienii sustinuti de puterile straine. Spre exemplu, mineriada organizata de dl Iliescu (girat de partenerii straini ai Romaniei) a dus la pierderea a cel putin un deceniu de reforme si dezvoltare.

  Răspunde
   
 • Nickalai
  Octombrie 5, 2015 la ora 18:52

  Stapanirile nu sunt randuite de oameni!

  Răspunde
   
 • Dan
  Octombrie 5, 2015 la ora 16:24

  Ajutoarele americanilor nu au fost niciodata directionate catre buzunarele populatiei locale. Miliardele bagate in Iraq si Afghanistan s-au intors in economia americana prin contractori – aia care au construit baze militare, au hranit soldati si au fabricat/vandut arme. La fel si bugetele pentru insurgenti, aia au fost antrenati si inarmati insa americanii nu gasit niciodata bani (procentual, sub 1% din banii bagati deja) pentru scoli sau alte investitii civile. Asta asa, ca paranteza.

  Răspunde
   
 • Dorel.
  Octombrie 5, 2015 la ora 14:58

  Articolul este foarte interesant si exprima un punct de vedere foarte coerent si bine documentat zic eu dar uitandu-ma la unele comentarii facute pe marginea lui nu imi dau seama daca si pe aici au aparut prorusii sau pur si simplu este ignoranta romaneasca.

  Răspunde
   
  1. Narodin
   Octombrie 5, 2015 la ora 19:53

   Ignoranta legendara romaneasca.

   Răspunde
    
 • Popescu
  Octombrie 5, 2015 la ora 12:30

  Unirea cu Moldova? Ce ne aduce unirea cu Moldova? Vreo cateva milioane de locuitori si zero resurse, economie zero. Iar pretul la gazul romamesc urca, economia de piata, multi consumatori aceleasi resurse( cerere mare). Frate frate, dar branza este pe bani.
  Ce armata are Romania pentru a face fata Risiei?
  Sunteti dispusi dragi romani sa va trimiteti copiii pe front?
  Sunt dispusi romanii sa sacrifice cateva generatii?
  Si economic vorbind, vom primi vreo 2 milioane de pensionari, forta tinerilor va merge in economia UE, in economia romaneasca doar foarte putini. Cine va plati pensiile si alocatiile fratilor nostri?
  Cine va plati pensie tinerilor nostri schiloditi dupa ce se va face unirea?
  Romania abia plateste pensie acum cu un deficit destul de mare dupa unire cum se acopera deficitul?
  Credeti ca fondurile UE vor fi suficiente? Daca nu va trebui sa le returnam.
  Cand o sa aveti solutii si raspunsuri atunci ne vom uni.
  Din gura si pe hartie planul este perfect dar realitatea ne contrazice.

  Răspunde
   
  1. Popescu
   Octombrie 5, 2015 la ora 12:44

   Ca sa fim siguri de ajutor UE si Nato, trebuiesc construite niste supermarketuri, sa-si deschida niste multinatinale niste centre prin mult iubita Basarabie. Sa achizitioneze romanii niste terenuri, germanii, franceziii. Sa investeasca niste puteri care au un cuvant de spus, altfel visam cu ochii deschisi. Romanii au uitat de ce a luptat Stefan cel Mare si Sfant cu turcii si au deschis bratele pentru 4000 de musulmani.
   Ieri era un reportaj de la Craiova unde era intrebati pe ce planeta locuim, iar romanii raspundeau marte, jupiter, saturn.
   Noi nu stim cine suntem si ce dorim, iar unii viseaza Unire.
   Dam ajutoare sociale in loc sa punem puturosii la munca, cine va lupta pe front? Cei care le este lene sa munceasca?
   Solutiii? Sa vedem solutii, planuri……

   Dezbateri? Zero

   Răspunde
    
   1. Anvers
    Octombrie 5, 2015 la ora 14:53

    @ Popescu, Fitilele, pardon, întrebările tale „retorice” sunt lispite de sens. Atât regiunile mai sărace, cât și cele mai bogate ale unei țări sunt interdependente. E vorba despre diferența dintre competitivitate și conservatorism. România se dezvoltă încet, dar sigur, iar Moldova ar avea mult mai multe șanse să se dezvolte făcând parte din UE (cu sau fără România) decât „pe cont propriu”, cu embargouri și tăieri de gaze impuse de tovarășii tăi de la Kremlin. Noi românii ne plătim și ne vom plăti salariile și pensiile. Pe lângă mall-uri, vin și fabrici. Puține ? Înseamnă că e loc de mai bine.

    Răspunde
     
    1. popescu
     Octombrie 5, 2015 la ora 17:18

     Cum sunt lipsite de sens? Pai atunci de ce Romania imprumuta Republica Moldova cu 150 milioane de euro? Raspunsul este : pentru ca republica Moldova nu are cu ce gira. ROMANIA inca are. Ce credeti ca fac cu cele 150 milioane? Fac investitiii? Ce gluma buna. Platesc pensii si salariii smechere.
     Nu stiu cum mai puneti botu la bomboane si nu stati un pic sa ganditi. Pasul asta cu unirea s-ar putea sa ne coste chiar o destramare, daca nu gandim la rece.
     Daca mergeti la vot domnule ANvers, votati tot ce va promit politiciienii fara sa ganditi daca se poate sau nu.

     Răspunde
      
    2. popescu
     Octombrie 5, 2015 la ora 17:40

     Pana acum Romania trebuia sa cheltuiasca vreo 19,8 miliarde de euro din partea UE. Cat a cheltuit Romania ? Abia vreo 10 miliarde. Pana in 2020 trebuie sa cheltuim vreo 35,5miliarde. Daca reusim sa cheltuim macar vreo 30 miliarde abia atunci incepem sa vb despre altceva. ACUM REVENITI CU PICIOARELE PE PAMANT.
     Eu va arat realitatea si nu sunt prorus.
     Moise sa puna mana sa va faca o analiza economic a acestei uniri cu argumente din realitate nu din carti.

     Răspunde
      
     1. Anvers
      Octombrie 6, 2015 la ora 11:55

      @ popescu, Tovarășe, România nu trebuie să „cheltuiască”, trebuie să investească. După comentariile tale, se vede că ori n-ai înțeles articolul, ori pur și simplu nu l-ai citit. Asta se întâmplă când vii cu comentariile „de acasă”. Singurătății în fața Marelui Urs și embargoului impus de el Moldovei i se opun solidaritatea și colaborarea. Moldova are nevoie de sprijin acum, iar România îi oferă un împrumut. Grijile tale în legătură cu faptul cum cheltuiește Moldova sau cum cheltuiește România o sumă de bani poți să le pui în legătură cu orice țară. Schimbul dintre cele două țări sunt utile ambelor și responsabilizează actul de guvernare din ambele state.

       
 • Anvers
  Octombrie 5, 2015 la ora 12:17

  Foarte bun articolul, ca de obicei, dar am impresia că una dintre cele două mari puteri se ocupă încă de cuceriri teritoriale, că tocmai ce a anexat un teritoriu cam cât Oltenia de mare și a creat tot felul de „republici” (Transnistria, Abhazia, Donețk, Donbas ș.a.)

  Răspunde
   
 • Kristina
  Octombrie 5, 2015 la ora 11:10

  „Singuri in fața marelui urs..”
  Pe ce anume va bazați cand scrieti un astfel de titlu cam hiperbolizat?
  ca eu zic :acum nici măcar nu se sinchiseste sa ne arunce o privire „marele urs”

  Are el altele mai importante deocamdată.
  Si noi trebuie sa ne vedem de ale noastre.
  Astept articole cu si despre economie reala (nu despre cifre si grafice umflate),
  despre cum sa încurajăm IMM-urile,
  Da ,amaratii aia din clasa de mijloc a societatii ,cei care se zbat zilnic pentru locurile lor de munca.
  Astept articole despre valorile crestine ale lumii acesteia(sunt valori care se cimenteaza-zilnic fara sa fie trambitate mediatic).
  Suntem un popor crestin si este cel mai bun lucru al nostru.

  Acestea sunt doar doua din lucrurile bune despre care as dori sa ne vorbiti.

  in rest…,
  sănătatea de asemenea sta tot in puterea noastra:
  credința ,cumpatarea si o gândire pozitiva,infrumuseteaza trupul omului.

  Răspunde
   
  1. Marga
   Octombrie 6, 2015 la ora 20:17

   @Kristina Dvs. glumiti? Ati citit articolul? Sunteti mama? Daca vi se ia un copil cu forta, se educa in alt mod, se indoctrineaza, se pedepseste si totusi, dupa ani el vrea sa revina, desi se teme oarecum -caci stie ca nu ati luptat sa il luati inapoi ani la rand, dvs. ce faceti? va ocupati doar de ceilalti copii si pe cel instrainat il ignorati? Halal crestin!

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Octombrie 6, 2015 la ora 20:30

    Cred ca dvs glumiti. Ca sa continui cu exemplul dvs, copilul ar trebui sa decida. Nu este vorba de cine il primeste sau nu, este vorba despre ce decide „copilul”. Altfel faptul de a fi readus cu forta in sanul familiei ar fi la fel de gresit ca si luarea lui cu forta din familie.
    Acum ca o observatie personala pe care nu ma pot preface ca nu o gandesc, „copilului” se pare ca i-a cam placut ca n-a tremurat de frig si n-a rabdat de foame in comunism, asa cum a facut familua lui.

    Răspunde
     
 • claudiu
  Octombrie 5, 2015 la ora 08:46

  Lideri care sa lucreze pentru interesul natiei noastre , macar asa vreo doua generatii , dar de unde-i faci rost ? Nu trebuie unul , trebuiesc cateva sute , daca nu chiar mii , de la legiuitori la directori de regii si intreprinderi mari . Are tara noastra asa ceva ? Eu cred ca nu . Solutia !?

  Răspunde
   
 • cristi
  Octombrie 5, 2015 la ora 03:05

  Domnule Guran,v-as propune sa va luati o vacanta…cu siguranta dupa ce va intoarceti veti avea o viziune putin mai coerenta si mai proaspata asupra actualitatilor.

  Răspunde
   
 • Bunicul
  Octombrie 5, 2015 la ora 01:33

  Toate inchipuirile si fanteziile bezmetice din acest articol pleaca de la o premisa gresita (falsa). Premisa este ca toata lumea se inchina la Satan si ca ALTCEVA nu mai exista (sper ca cei inteligenti sa inteleaga). Rau e sa ai o minte creata care sa nu te lase sa vezi adevarul.

  Răspunde
   
 • soldatul Svejck
  Octombrie 5, 2015 la ora 00:54

  Rar am citit ceva mai incoerent decat acest articol. Pare scris la betie.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Octombrie 4, 2015 la ora 23:07

  @Moise.Bravo, Moise! Totusi stai linistit ca nu suntem singuri…Azi am vazut un Spitfire umar la umar cu un Tayphoon si chiar le statea bine.
  Cum spune golanul care a fost la Opera,,Nimic nu se termina pina nu cinta ,,Grasana”…”.
  Putin e doar disperat ca nu poate da rusilor nimic sa le creasca orgoliul.Razboaiele se duc cu bani ori rusii sunt rupti in buzunar si cu gindul la bani veniti din exportul de gaze.
  Astilalti fac sfirleze si chiar cumpara din ce in ce mai putin de la rusi.Cu tancul nu ajungi departe daca nu ai bani de benzina.Stalin i-a avut pe americani in spate,cu englezi cu tot.Putin ii are in fata si se cam cearta cu restul lumii…E mai repede un joc de Poker decit de Sah iar la Poker cistiga doar cel care dispune de bani.Go ahead!

  Răspunde
   
 • parere
  Octombrie 4, 2015 la ora 23:06

  tot articolul e gresit. Adevarata amenintare si adevarata distrugere a Romaniei vine din Occident. Fara griji, daca rusii ne vor raul, ne-o vor spune in fata. Astialalti is mai perversi de 1000 de ori.

  Răspunde
   
  1. vasile
   Octombrie 5, 2015 la ora 11:25

   Corect !

   Răspunde
    
   1. Anvers
    Octombrie 5, 2015 la ora 12:21

    @ părere & vasile, Așa e, Franța ocupă Transnistria, Germania ocupă Donețk, Luxemburgul ocupă Abhazia, iar Vaticanul tocmai ce a anexat Crimeea. Rușii sunt niște îngerași care plutesc pe norișori roz și pufoși.

    Răspunde
     
    1. cucu
     Octombrie 6, 2015 la ora 00:24

     Noi si bulgarii nu aveam ce cauta in UE deocamdata. Am fost acceptati din motive strategice nu pe merit. Nu eram pregatiti. Nu suntem pregatiti. Moldova nici atat nu e pregatita de UE. Oricat am vrea noi ceva (unirea cu Moldova sau poate o Transilvanie independenta sau poate refuzul exploatarii resurselor de catre companii straine) deciziile nu se mai iau in Romania de romani; de aceea avem lideri coruptibili/santajabili: Basescu, Iohannis. Ei danseaza dupa cantecul de afara. Astia ne vand tara pe bucati si tu iti faci griji pentru Moldova care este mult mai ruseasca decat este romaneasca. Cat despre analiza ta despre Putin, de aceea exista mai multi analisti militari in SUA. Cand unul o ia pe aratura ca tine, primeste o galeata de gheatza in cap de la restul.

     Răspunde
      
     1. cucu
      Octombrie 6, 2015 la ora 00:25

      era pt Guran commentul

       
     2. Anvers
      Octombrie 6, 2015 la ora 17:08

      @ cucu, Eu cred că era pentru șefii tăi comentariul, nu pentru Guran.
      Românii și bulgarii eu ce căuta în Uniunea Europeană: prosperitate, democrație, oportunități, educație, piață comună, mobilitate, experiență. Cam tot ce lipsește din ograda lui Vladimir.
      Peste 70% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt de naționalitate română, limba oficială e româna, la școală învață despre Crangă, Eminescu și ceilalți scriitori români, așadar Moldova este mult mai apropiată de România decât ți-ar plăcea să crezi. Politica R. Moldova este mai confuză și pare mai apropiată de Moscova uneori, dar asta e altă discuție. Totuși, se pot număra pe degetele de la o singură mână politicienii moldoveni care să considere mai profitabilă și/sau mai firească o apropiere de Federația Rusă decât de Uniunea Europeană.
      În rest, nu e căderea ta să împarți sau să desparți ape, regiuni, resurse ș.a. Caută și tu o găleată de gheață ca să te răcorești și fredonează o melodie despre ienupăr, zmeură, bace și alte fructe de pădure.

       
 • pavel
  Octombrie 4, 2015 la ora 22:42

  As vrea sa stiu si eu in baza carui recensamant s-a ajuns la concluzia ca in Odessa rusii sunt majoritari?Va intreb asta pentru ca din surse directe,(sotia este nascuta si crescuta in Odessa),reiese ca majoritatea locuitorilor Odessei sunt de origine ucraineana care intr-adevar vorbesc limba rusa ,dar care nu au nici un gand de a se alatura Rusiei,deci este foarte putin probabil sa se repete ceea ce s-a intamplat cu Crimeea.

  Răspunde
   
 • Lae
  Octombrie 4, 2015 la ora 21:52

  Foarte bun articolul. As mai adauga faptul ca americanii au avut, in ultimii 20 de ani, niste presedinti catastrofali si ca, in razboiul de spionaj, rusii i-au cam prostit pe americani de fiecare data.

  Răspunde
   
 • Remus
  Octombrie 4, 2015 la ora 21:36

  „..care diktase împărțirea Ardealului…”
  ce s-a intamplat?? poate or mi fi greseli in articol dar va rog nu incepeti cu limbaj de generatia Y 🙂

  Răspunde
   
 • marius
  Octombrie 4, 2015 la ora 19:52

  Dictalul de la Viena este continuarea logica dupa pactul ribbentrop-molotov prin care Germania dispunea dupa bunul plac de zona sa de influenta . dupa ce Rusia a cerut Basarabia .
  Rezultatul unei politici coerente a fost masacrul de la Katyn in care Germania a ocupat si Rusia a epurat . Un alt exemplu ,revolutia din Grecia pe atunci zonele de influenta erau intre imp Otoman si imp Hasburgic greci doreau independenta in fata turcilor ,revolutionari greci au fost condamnati la moarte de hasburgi. PACEA dintre 2 colosi nu poate fi tulburata de nimeni ,nu exista politici coerente in asfel de situatii . poti astepta pana cei 2 se iau la tranta .

  Răspunde
   
 • Emil
  Octombrie 4, 2015 la ora 19:08

  O teza de masterat a unui ofiter american de prin anii 80′ ai secolului trecut, teza dedicata exact razboiului hibrid al Rusiai (termenul e din zilele noastre, in rest nimic nou) face niste paralele foarte interesante intre genul de tactici practicate de mongoli in evul mediu si tacticile rusilor. Asta apropo de faptul ca se bazeaza pe paralizia indusa prin tupeu si teama. Vezi piramidele de capete ale lui Tamerlan. Cand dau de un adversar care nu se sperie, se intrampla ca in Winter War. Sau ca atunci cand au incercat sa debarce in Dobrogea, in 26 iunie 1941.

  Răspunde
   
 • Catalin
  Octombrie 4, 2015 la ora 18:54

  Români şi moldoveni??? D-le Guran şi dvs. promovaţi ideea de sorginste staliniste a moldovenismului? Nu există de cît români, indiferent de unde provin ei (Moldova, TRansilvania, Muntenia, Timoc, Transcarpatia, etc.).

  Răspunde
   
 • mihai
  Octombrie 4, 2015 la ora 17:24

  Legile actualului sistem si 80% dintre persoanele ce lucreaza in structurile administrative si fiscale( Guvern, Prefecturi, Politie, Jandarmerie, ANAF, etc) trebuie inlaturate si inlocuite. Si aceasta schimbare nu poate veni decat cu forta. Si nu, iesitul in strada, NU AJUTA. Este nevoie de organizare, de crearea de alternative la actualul sistem, poate chiar de grupari paramilitare. Pentru ca actualii politicienii nu isi doresc schimbare. Schimbare, inseamna pentru ei, inchiderea robinetului cu bani. Si pentru bani, ar face orice, chiar si trimiterea fortelor de ordine pentru a reprima brutal orice abatare. Nu vedeti ca degeaba suntem in UE si NATO, ca regulile unui sistem democratic corect, nu functioneaza si nu ii afecteaza pe coruptii nostrii ? Cate averi s-au confiscate in urma condamnarilor ? Nastase tot 4 case si zeci de proprietati are. Familiile politrucilor din puscarie tot cu bolizi de lux se plimba si viata de huzur duc. Si nu, schimbarile nu mai trebuie sa vina treptat. De atata tranzitie, din 90 incoace, fugim de tara, mai rau ca refugiatii sirienii. La nivel de individ, am saracit, am pierdut aproape tot capitalul acumulat cu truda in perioada comunista si in primii ani de dupa 90. Si zic sa ne asteptam la ciocniri puternice intre oamenii sistemului si oamenii obisnuiti.

  Răspunde
   
 • mihai
  Octombrie 4, 2015 la ora 17:08

  Ucrainenii au reusit sa opreasca inaintarea rusilor ??? Bai fratilor, Crimeea a fost alipita in 2 sapt si ucrainenii au fost umiliti. Daca Rusia intra cu trupe regulate, in 2 luni, maxim, Ianukovici era inapoi la putere. Insa, Rusia isi dorea doar o zona tampon. Sa profitam de situatie pana la primavara, ca rusii nu pot face fata pe 2 fronturi ? Ai uitat, Moise, ca in Transnistria exista o armata de elita a Rusiei ? Si crezi ca noi avem prin serviciile secrete atatia Rambo care sa se lupte cu niste soldati tinuti mereu in tensiune, exercitii si alarme ? Si cine sa dea semnalul coeziunii Romaniei ? Politicienii romani ? Unde mai mult de jumatate dau cu subsemnatul la DNA ? Hai sa urmarim CV-urile demnitarilor romani si ale rusilor. Ai lor vin din scoli militare si de spionaj, ai nostrii au facut bisnita cu tractoare, masini, blugi, cafea si piese furate din strainatate sau de la uzinele comuniste. Schimbarea pe care ti-o doresti trebuie sa vina din alta parte. Este nevoie de o noua structura nationala care sa reformeze structurile administrative, din temelii.

  Răspunde
   
 • Andrew
  Octombrie 4, 2015 la ora 15:36

  Cu starea actuala a romanilor de amorteala permanenta nu vom face nimic decat sa regresam. Mai importante sunt scandalurile politice dintre partide decat ceea ce se intampla in afara tarii. Oare cand ne vom trezi din aceasta amorteala si tacere?

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Octombrie 4, 2015 la ora 17:19

   Sa zicem ca eu as fi unul dintre romanii amortiti. Practic ce ar trebui sa fac ca sa nu ma mai numiti asa?

   Răspunde
    
 • Daniel C.
  Octombrie 4, 2015 la ora 15:18

  Pai cum domnule Guran, in anii 90 cei care faceau jocul unirii din partea Moldovei erau tocmai…oamenii rusilor. Sau nu stii lucrul asta?! Tocmai asta i-a facut pe multi ai nostri, desigur si sunt de acord incepatori in ale politicii, sa nu mai marseze pe aceasta idee. Poate, cunosti planul de separare a Ardealului si Banatului intr-o entitate momentan punte de legatura intre Romania si Ungaria…iar ceea ce ramanea din fosta Romanie, adica fostul Regat – urma sa se coalizeze la Moldova si sa aiba un destin Euro-Asianist. Ca nu s-a intamplat asa, istoria ne sta marturie. Dar pretul a fost, pe moment, renuntarea la orice pretentii asupra Moldovei de peste Prut. De altfel, nici moldovenii nu vor astazi Unirea. Daca ar cere-o, nu cred ca s-ar opune cineva. Dar ei, exceptand o mica minoritate cu suflet mare, sunt prizonierii multor lumi si mentalitati care-si dau mana in Moldova si vor trebui sa faca o alegere in viitor.

  Răspunde
   
 • Dan
  Octombrie 4, 2015 la ora 15:01

  Un prieten a vizitat de curand Moldova, si sunt multi care desi stiu romana, prefera rusa, si sunt iritati daca le vorbesti in Romana, sunt restaorante unde nu ti se ia comanda daca vorbesti romana, pe langa incorenta politica, si oamenii de sunt idioti, nu se uita la Dombas, cine a suferit cel mai mult, idiotii de acolo, care credeau ca o sa se uneasca cu Rusia, ca sa vezi apoi ca pensionarii au murit de foame, pt ca nu le mai platea nimeni pensia.

  Răspunde
   
 • Ala
  Octombrie 4, 2015 la ora 15:01

  Eu mai zis: la negocierile pentru migranti trebuia sa cerem Moldova, nu Schengen !

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase