Și popularitatea se cațără pe garduri. Păcat că nu le dăm noi sârma

de Moise Guran

Vă mărturisesc că am avut un moment de sensibilitate în momentul în care am aflat că ungurii încep să facă gard şi pe graniţa cu România. Mi-au rănit sentimentele şi mi-am jurat atunci în barbă că o lună întreagă nu mai mănânc gulaş. După care mi-am dat seama că mai mult regret faptul că s-a închis Industria Sârmei Câmpia Turzii. Avem ce să le vindem acu! (De fapt ungurii și-au făcut în luna mai propria fabrică de sârmă, în apropiere)gard_05_14803817a7Când am venit astă vară pe autostradă de la Budapesta şi până la Arad, cu o singură oprire de 10 secunde în care am prezentat buletinul, vă mărturisesc că nu-mi imaginam că în curând vom vorbi de sârmă ghimpată între noi şi fraţii noştri maghiari. Atât de mult mi-a plăcut autostrada că eram gata-gata să admit, dar numai aşa, la o bere, că Burebista provine din ungurescul Boirepişta. Eh, e doar un gard… până la urmă, dă-l în colo… dacă ei vor să-l facă... deşi, sincer să vă spun, nici nu pricep exact de ce îl fac, atâta timp cât este evident că, dacă nu vor cumva să ajungă în Ucraina sau Rusia, şi dacă nu pot intra din Serbia în Ungaria, refugiaţii arabi o vor lua spre Croaţia, iar nu spre România.

Se pare că premierul ţării noastre domnul Victor Ponta, ori e mai gurmand ca mine, ori e mai coleric… chestie uşor inadmisibilă în cazul domniei sale. Ponta i-a făcut pe unguri cu ou şi cu oţet, uitând că dintre noi doi nu e el editorialistul şi că doar eu pot zice orice, el nu poate.

Apoi, o colegă mi-a atras atenţia asupra unui model. De fiecare dată când face câte o chestie despre care ştie că va crea valuri, Ponta are deja programată o apariţie la una dintre cele două televiziuni care nu numai că nu îi pun întrebări, dar mai dau şi răspunsuri în locul său, indiferent că Ponta este sau nu în studiou.

Și atunci mi-am dat seama că de fapt eu greşesc, că Ponta este un soi de jurnalist, dar acel gen de jurnalist care, atunci când n-are ştiri, le inventează sau le provoacă. Pentru o clipă m-am întrebat dacă nu participă cumva și la şedinţele de sumar ale televiziunilor respective, şi dacă anumite chestiuni de politică externă ale României nu sunt stabilite în acele şedinţe de sumar.

Apoi am alungat însă acel gând… Ar fi prea de tot!

Prefer să cred că primul nostru ministru stabileşte astfel de lucruri sensibile doar în şedinţele cu staff-ul său electoral care îi spune… „Scade popularitatea! Zi ceva urât de unguri şi românii te vor aproba!” Sau… „A murit Vadim şi Băsescu pare să-i ia locul! Fie încerci tu, Victore, să atragi electoratul naţionalist, fie atragi hipsterii care ţin cu refugiaţii, oricum ieşi câştigat şi o să fii mai popular decât Liviu Dragnea la alegerile din PSD.

Asta poate că fac păoliticienii peste to. Sau poate nu. Poate, în anumite situații, politicienii mai și tac, mulțumind lui Dumnezeu, la fel cum au mulțumit și strămoșii noștri, că nu ne-a așezat pe o rută de interes dinspre Orient spre centru Europei. Încă o dată, în toată disputa româno-maghiară, cel mai trist lucru e acela că noi nu mai facem sârmă la Câmpia Turzii.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

36 răspunsuri la Și popularitatea se cațără pe garduri. Păcat că nu le dăm noi sârma

 • bazar
  Septembrie 26, 2015 la ora 12:04

  iata un scenariu plauzibil in privinta emigrantilor si ce nu prea stie lumea, exista posibilitatea ca istoria europei sa se schimbe complet si va fi o singura religie si un nou posibil razboi apocaliptic iar celelalte religii nu vor mai exista, deja exista confruntari in turcia si in egipt iar pe urma intreaga europa ceea ce nu prea se ia in calcul posibilitatea unor refugiati spioni de a transmite date unor organizatii teroriste cu scopul de a distruge lumea sa nu mai spun ca deja exista confirmarea de a intra in colaps a unor tari controlate de organizatii mafiote sub anumitor banci care finanteaza sume mari pt a duce lumea in eroare, sper sa nu fie asa sau cine stie ce ne rezerva viitorul.

  Răspunde
   
 • George
  Septembrie 22, 2015 la ora 09:57

  Foarte bun articolul, nu stiu de ce am devenit asa o natie de xenofobi si rasisti in special religios.Pupam moaste, mergem in genunchi, pupam chiar si microfoane daca cineva zice ca fac minuni si totusi privim oameni disperati care incearca sa gaseasca un loc linistit de viata, oameni care au pierdut tot, oameni care isi risca viata numai sa scape de un razboi, de un trai pentru care nu au nici o vina si iy privim cu dispret, fara mila, fara milostenia pe care noi pretindem ca o avem cand facem cruci cat casa si pe care o pretindem a o primii de la D-zeu cand pupam ziduri si lemne, iy privim cu frica ascultand toate prostiile ca vin sa ne arunce in aer, sa ne converteasca, sa ne ocupe.Cineva a zis foarte binesi reproduc aproximativ „E grav atunci cand ni se arata o poza cu un copil plangand si noi privind la ea nu vedem de fapt un copil plangand”.Animalelor!

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 26, 2015 la ora 14:47

   Imi pare rau ca nu vedeti un copil plangand atunci cand priviti o poza cu un copil plangand.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Septembrie 26, 2015 la ora 15:18

   Desigur, prin definitie, specia umana apartine regnului animal. Dar, imi este greu sa accept ideea ca romanii ar fiu xenofobi. Ma scuzati, dar este o prostie. Ceea ce se discuta in comentariile colegilor se refera la faptul ca doar unul din cinci migranti provine din zona de conflict siriana (cf Eurostat), sumele relativ mari de bani de care dispun pentru diverse echipamente si transport sugereaza ca ar putea fi vorba despre o finantare dirijata, interesele geopolitice ale atatelor arabe vecine zonei de conflict, Turciei si Rusiei (vezi declaratiile d-lui g-ral Degeratu) indica posibilitatea (cu probabilitate ridicata) ca migratia acestor oameni, in modul in care s-a desfasurat, sa fie intr-o anumita masura organizata. Asta nu inseaman, desigur, ca ei trebuie tratati cu toata atentia, in conformitate cu legea. De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere modul dezastruos in care UE gestioneaza criza, total ineficient si cu rezultate deosebit de nefavorabile in planul intern al Uniunii Europene. Fiti va rog de acord, asadar, ca putem sa ne exprimam opiniile critice asupra celor mentionate, in limita ingaduintei proprietarului acestui blog.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Septembrie 26, 2015 la ora 15:23

    Am scris pe o tasatatura mica, repede si rau; va rog sa ma scuzati si sa acceptati erata. In loc de „Asta nu inseaman, desigur, ca ei trebuie tratati cu toata atentia…” se va citi „Asta nu inseamna, desigur, ca ei nu trebuie tratati cu toata atentia…”. Multumesc.

    Răspunde
     
   2. Constantin
    Septembrie 26, 2015 la ora 15:25

    Am scris pe o tastatura mica, repede si gresit; va rog sa ma scuzati si sa acceptati erata. In loc de „Asta nu inseaman, desigur, ca ei trebuie tratati cu toata atentia…” se va citi „Asta nu inseamna, desigur, ca ei nu trebuie tratati cu toata atentia…”. Multumesc.

    Răspunde
     
 • Costel
  Septembrie 19, 2015 la ora 11:11

  N-au copiii manuale si astora le arde de mega-problemele Europei! Laptele apatos si cornul insipid au ajuns din nou in mainile copiilor si astia se gandesc la miile de guri pe care vor sa le aduca in tara? Sa le fie rusine ca nu se gandesc mai intai la propriii cetateni, aceia care i-au votat pentru ca li s-a promis ca va fi de bine! Lor nu le e mila de lacrimile celor doi imigranti prinsi la Beba Veche? Ce-au de gand, sa-i inlacrimeze pe toti cei care isi cauta o tara in care sa se simta in siguranta dar care au ghinionul sa fie repartizati prin cazarmi parasite? Voi, cei care ziceti ca ne conduceti, daca nu va e mila (si nu va e!) de noi, fie-va mila de acei oameni care nu vor in Romania, lasati-i in pace, stiu ei mai bine de ce au plecat din tarile lor!

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Septembrie 18, 2015 la ora 15:13

  Yes they can! maghiarii pot face gard in cateva saptamani.
  Romanilor le va lua ani multi daca vor fi in aceeasi situatie!

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 18, 2015 la ora 15:28

   Probabil se va organiza o licitatie la care vor fi invitati sa participe maghiarii, care arata ca sunt deja experti in constructii absurde, nu este nevoie sa-l faca romanaii. In fond, daca suntem vecini, nu trebuie neaparat sa fim si la fel de prosti. Exemplul oferit de prietenia dintre d-nii Orban si Putin, desi tolerat de Occident, nu cred ca trebuie urmat, cum nu trebuie urmat nici cel de a construi garduri, a folosi caini, tunuri de apa si gaze lacrimogene impotriva femeilor cu copii in brate samd. Dar, experienta lor poate spori daca vor construi un gard asemanator la frontiera cu Austria. Sau credeti ca acolo nu vor construi garduri? In orice caz, trebuie sa recunoastem ca migrantii, indiferent de statutul lor, sufera o drama, iar autoritatile maghiare gestioneaza intr-un mod total nepotrivit situatia. Nu stiu cum ar fi facut-o autoritatile romane, dar cu privire la unguri exista numeroase declaratii de condamnare. Oricat de dragi ne-ar fi prietenii nostri maghiari, carora le suntem si noi la fel de dragi, nu putem sa nu recunoastem felul mizerabil in care au tratat oamenii aflati in nevoie. Ziarista care i-a pus piedica barbatului cu copilul in brate este reprezentativa. Ce va pot spune sigur este ca NICIUN ziarist roman nu ar fi procedat in acest fel josnic.

   Răspunde
    
   1. T.
    Septembrie 24, 2015 la ora 00:25

    Emigrantul impidicat de ziarista dupa sursele unor ziarist kurzi este un ucigas calificat: a instigat la ura si a ucis el insusi kurzi acum 10 ani in Siria! Pe pagina sa de Facebook s-a prezentat ca unul care a luptat impotriva kurzilor din Siria sia si ucis! Pozat cu mitraliera saracul emigrant! Adevarul iese la iveala? Cei care instigau multimea la lupta erau insi care : unul avea la el papsaport de Malta cu viza pentru zona Schengen, dar mai avea si 8 alte pasapoarte la el, oare de ce? Dar cei care instigau la Budapeste in Gara keleti: soeau cu avionul si dupa ce revoltau multimea dipareau ca magarul in ceata! Sunt intre ei care instiga la ura-revolta, pai de ce nu a trecut legal granita in loc sa organizeze cu micrefonul in mana si sa ameninte-sa dea ultimatum fortelor de ordine! Daca erau acolo miltarii romani, cred ca n-ar fi iertat nimic celor in jur de 300 de insi turbati, care aruncau cu pietre-tevi etc. Politistii au fost gard viu, fara sa traga in bestiile care dadeau in ei cu ce apucau!

    Răspunde
     
 • Constantin
  Septembrie 18, 2015 la ora 15:10

  @marius_Si eu cred, la fel ca dumneavoastra, ca bunii nostri vecini si prieteni maghiari construiesc gardul spre beneficiul nostru. Doresc sa ne protejeze astfel impotriva valului de migranti care sunt in tara lor, in caz ca se ratacesc si pornesc din greseala spre Romania. Doar ca statele noastre au un acord de parteneriat strategic inca de prin 2002, asadar, in caz ca va trebui sa le sarim in ajutor, sau daca ei va trebui sa vina spre noi, ne va sta in cale un gard lung pana la Cur-tici. Un reportaj recent prezenta locuitori vorbitori de limba romana din Beba Veche, Majdan si Kübekháza care se bucurau ca odata cu disparitia comunismului au disparut cainii de paza si gardurile, pot trece nestighriti frontierele la rude, revenindu-se la situatia normala existenta de sute de ani. Probabil ca oficialii maghiari se gandesc la altfel de normalitate. Ma intreb daca spre protejarea vecinilor austrieci vor construi si la frontiera cu Austria, de asemenea, un gard de sarma ghimpata aparat de soldati cu caini. Absolut normal.

  Răspunde
   
  1. T.
   Septembrie 24, 2015 la ora 00:36

   Daca vrei sa treci granita cu Ungaria, prezint pasaportul sau buletinul la punctul de granita si ai si trecut! Unii dintre voi se uita din loja la tragedia care se numeste imigratia din anul 2015, si dati critici din europeenism-civilizatie-buna vecinatate-cooperare! Si nu miscati nici un deget! Ba ne mai si invitati sa discutam, cand nuoa ne arde casa! Unii! Alti romani, mai intelepti isa dau seama, ca a venit timpul sa punem umarul laolalta: finndca zi mie, maine tie! Poate la un moment dat se schimba directia migratiunii spre Romania! La acel moment nu cred sa va fie pe plac daca va vom critica si noi la rindul nostru si va vom preda lectii despre cum trebuie sa procedati cu emigrantii, ce sa construiti si ce nu, ce politica sa duceti de protejare a populatiei sau o, politica care sa placa ONU, SUA, UE!

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Septembrie 26, 2015 la ora 15:04

    „Daca vrei sa treci granita cu Ungaria…”_Am facut-o de vreo 20 de ori dus si inca aproximativ tot atatea la intoarcere. In cele mai multe cazuri am tranzitat Ungaria, dar am si calatorit in tara, pe uscat, ori in mici croaziere pe Dunare. Pentru o buna perioada, NU mai vreau sa trec frontiera terestra cu Ungaria; voi folosi avionul daca voi dori sa merg in Occident. Aceasta pentru ca nu are sens sa dau din banii castigati cu greu celro care nu-i merita. Consider ca este un gest de inamicitie construirea unui gard intre statele noastre (sper sa le treaca ideea). In plus, nu ma simt in siguranta intr-un stat in care persoane cu copii in brate sunt atacate cu caini, gaze lacrimogene si tunuri de apa. Indiferent de ce fapte sunt suspectati. Poate ma voi gandi sa trec frontiera terestra cu Ungaria atunci cand autoritatile maghiare se vor comporta civilizat, inclusiv in relatiile cu vecinii.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Septembrie 26, 2015 la ora 15:24

     Totusi gardul l-au construit si il vor construi in tara lor, pe pamantul lor pe care sunt inca suverani. Nu mi se pare corect sa vrem sa fim liberi ca tara, dar sa ne deranjeze libertatea altei tari privind constructiile de pe teritoriul ei.

     Răspunde
      
 • Vasile
  Septembrie 17, 2015 la ora 22:53 Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 28, 2015 la ora 08:32

   Exemplele sunt irelevante, primul fiind un gard de protectie a caii ferate ridicat in urma blocarii repetate a tunelului. Celelalte sunt garduri externe UE samd. Ridicarea unui gard in interiorul UE, intre doua state care au un parteneriat strategic, este absurd si provocator. Din acest motiv Ungaria renunta la constructia lui la frontiera cu Slovenia si sper ca nu va fi construit nici la frontiera cu Romania. Oricat de mult ii iubim pe prietenii nostri maghiari, nu putem sa nu recunoastem stupiditatea unei asemenea constructii. Daca ei nu sunt capabili sa inteleaga acest lucru, probabil vor fi ajutati de oficialii europeni. Recent au primit un sprijin in intelegerea faptului ca au avut un comportament inadecvat, pentru ca nu vreau sa-l numesc salbatic, din partea ONU. Nu spun ca autoritatile romane s-ar fi comportat mai bine,nu stiu si nu aceasta este tema articolului, dar autoritatile maghiare s-au comportat lamentabil, inclusiv in raporturile cu partenerii lor strategici romani.

   Răspunde
    
 • misu
  Septembrie 17, 2015 la ora 21:57

  Din pacate si Germania incepe sa se gandeasca la garduri.
  De alt fel.
  Si impotriva balcanicilor din „tarile sigure”.
  Adio, lucru in west!
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-20433063-germania-pregatit-proiect-lege-care-taie-masiv-ajutoarele-pentru-azilanti.htm

  Răspunde
   
 • marius
  Septembrie 17, 2015 la ora 20:40

  Daca ungurii ar inchide puncte de trecere a frontierei as intelege sa protestam. Dar asa? Ungurii construiesc un gard acolo pe unde oricum nu are voie sa treaca legal nimeni. Care-i problema? Pina una alta ungurii sint obligati sa pazeasca frontierele spatiului Schengen si deocamdata se pare ca sint singurii care au luat lucrul asta in serios.

  Răspunde
   
  1. T.
   Septembrie 24, 2015 la ora 00:46

   Nu numai ungurii! Si slovenia ridica gard antiimigratie la granita cu Croatia!

   Răspunde
    
 • redboy
  Septembrie 17, 2015 la ora 19:37

  Nu prea aveam chef sa mai scriu…emisiunea o vad greu.Am zis ca nu este frumos sa ma apuc eu sa supar anumite persoane.
  Dar nu pot…cand vad cum ii cocolosesc unii pe agitatii aia de la Budapesta ca sa dea in prim ministru…asta este prea de tot.
  Ca vorbin de veriticalitate…au ungurii veriticalitate…cata minte au aia care le cauta in coarne.
  Tot ungurii sunt aia care il acuzau pe premieril roman ca nu face mai multe puncte de frontiere si mai multe drumuri de frontiera, asta primavara…ca sa aiba acum ce inchide.Asia sunt ungurii.
  Imi pare rau ca generalizez…dar cand o natie trece peste noapte la religia catolica ca sa intre in gratiile puterii papale de la acea vreme,sau cand peste noapte trece la comunism ca sa le dau pe cele mai evidente pentru deontologi…imi este greu sa primesc de la acea natie lectii de verticalitate….cel mult pot primii lectii de oportunism.
  Asa ca va rog…nu va place premierul in functie…nu-i bai.Gusturile omului nu se discuta.Dar incetati sa denigrati Romania pentru ca nu va place primul ministru!
  Iar celor care nu le convine le spun…Europa este mare…iar Siria este goala.

  Răspunde
   
 • Ciprian
  Septembrie 17, 2015 la ora 19:08

  Poate statele europene ar trebui sa aduca la acelasi nivel ajutorul social acordat refugiatilor .

  Răspunde
   
 • Kristina
  Septembrie 17, 2015 la ora 17:56

  Sarma ca sarma 🙁
  Dati-le piatră ca pe asta stiu sa o foloseascacel mai bine .
  SE PRICEP LA ARUNCATUL CU PIETRE.
  Nu puteau sa arunce la ei acolo înspre rebelii lor?
  Isi consuma energia aruncând cu pietre înspre popoare crestine mai nou?

  EHE…,luminează -i doamne pe români.

  Răspunde
   
 • Mutin
  Septembrie 17, 2015 la ora 17:09

  Stiti ce face Putin la ora asta? Se prapadeste pe jos de ras pentru ca vede ca daca vrea sa vina spre Europa de vest nu are nevoie deloc de soldati/mitraliere/tancuri avioane. E destul sa trimita 10-20.000 de oameni si europa e gata travesrata.

  Răspunde
   
 • Ala
  Septembrie 17, 2015 la ora 16:15

  :)))))) hipsterii :))))))))) m-am mai linistit. Vezi ca „fluieri in biserica” hipsterilor :)))))))

  Răspunde
   
 • Bert
  Septembrie 17, 2015 la ora 16:14

  Moise draga esti printre putinii care scriu pe net(ziare, televiziuni, blogheri etc…) si la care le-as pupa mana cu care scriu la tastura si deasemnea capul cu care gandesc.
  Felicitari.
  Si pe mine m-a deranjat un pic cand am aflat ca s-ar putea face un gard la granita dar pana la urma am stat si am analizat. Daca aveau cvea ungurii cu romanii il facea mult mai demult atunci cand noi nu eram in UE. Si apoi eu daca vreau sa ma duc spre Vest tot pe la Vama Bors am sa trec unde voi prezenta acelasi buletin/pasaport ca si pana acum si voi sta la fel cateva secunde sau minute. Ideea e ca in momentul de fata doar Ungaria incearca sa ii opreasca pe acesti refugiati/imigranti. Eu comapar granitele unei tari cu suprafata pe care bunicii mei o au in jurul casei lor si care deasemenea e dlimitat de vecini prin gard. Daca vrei sa mergi la vecinul o faci frumos sunand la poarta/batand la usa sau chiar poti sa-l strigi si sa-l intrebi daca e acasa si daca poti intra. Nu se intra fortat doar daca esti hot. O alta comparatie de la bunici este ca daca sunt 2 drumuri paralele iar tu stai undeva la mijlocul drumului si vrei sa ajungi la celalt drum paralel tot in mijlocul lui va trebui ca prima data sa ajungi in capatul drumului pe care stai iar apoi sa cobori/urci ca sa ajungi spre drumul dorit. Desigur poti sa scurtezi drumul si pe la vecinul prin curte dar doar cu acordul lui. Dar daca pe la acel vecin incep sa mearga tot mai multi oameni pe care nu-i cunoaste ? Ce ar trebui sa faca ?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 17, 2015 la ora 15:00

  Superb articolul. Doar ca dl. Ponta a pornit pe un drum sigur spre finalul carierei politice si disparitia din arena publica odata cu trimiterea dosarului sau in instanta.Cum nu mi-e drag, zic faca-se voia DNA!Eu cred, pornind de la profunzimea analizei cu privire la salvgardarea popularitatii domniei sale, ca exista si alte persoane cu probleme cel putin la fel de grave ale ego-ului profesional.Spre exemplu, dl Ban Ki-moon, secretarul general al ONU spune în conferinta de presă:”Am fost scandalizat să văd cum sunt tratati acesti refugiati si imigranti, este inacceptabil”,”Nu este acceptabil, toate tările au probleme interne, dar din moment ce sunt persoane care se refugiază din cauza războiului si a persecutiilor trebuie să manifestăm compasiune”. Comisarul european pentru migratie si afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, zice: „Gardurile sunt solutii temporare. Ati vazut singuri ca ele nu fac decat sa escaladeze tensiunile si sa mute rutele migrantilor. Violenta nu este o solutie”. L. Fabius critica Ungaria:”Gardul nu respectă valorile comune ale Europei”. Nu mai scriu ce-a spus dl Pitella, ca este cam dur,dar e o lista luuunga(H Desir, A Vulin etc)de persoane cu „probleme de popularitate”.Dl Ponta a declarat initial doar:”Problema tine de capacitatea noastra logistica de a-i trata pe acei oameni ca pe niste oameni, nu cum ii trateaza vecinii nostri maghiari, cu bata si inseriati. Nu sunt de acord cu asta”. Singurii care admira comportamentul Ungariei sunt UDMR si Digi.

  Răspunde
   
 • bilal
  Septembrie 17, 2015 la ora 14:25

  pt. miki Bravo ungurilor! ai grija de ungurilor!!! vez pe la unde sa ajunge garduri.de sârmă ghimpată!1!!

  Răspunde
   
 • miai
  Septembrie 17, 2015 la ora 13:47

  Pe mine nu ma deranjează gardul pe care vor să îl facă maghiarii. După ce îl termină ar trebui să facem și noi un zid de piatră lat și înalt ca marele zid chinezesc să se știe exact cum stă treaba cu transilvania. 🙂
  PS: Mi-a plăcut cât de repede l-au făcut pe cel de la granița cu Serbia. În românia nu cred că ar fi fost posibil așa ceva.

  Răspunde
   
 • Romeo
  Septembrie 17, 2015 la ora 12:58

  Romanii oricum intrau, de prin 2006 – 2007 cu buletinul in Ungaria. Implicit in tarile UE sau statele Schengen. Gardul este pentru refugiati. Ca o sa vina sau nu pe la noi, o sa vedem.
  Dar, o alta parte buna (in afara de fabrica de sarma pe care nu o avem), este ca, ar fi o paine de castigat si pentru calauze…sau ma rog, ar fi fost daca nu era gardul lui Viktor Orban.
  Despre „tovarasul” Ponta ce sa mai zicem… Tot un mincinos, plagiator si un furacios de voturi a ramas. Indiferent ce declara si pe unde. Eu ma mir ca il mai suportam noi Romanii pe el ca premier…
  Un alt subiect este ca noi putem gazdui 1700 refugiati pe tot teritoriul tarii. In Germania au ajuns intr-o singura cam 5-6000 de refugiati. In Ungaria intra 1400 pe zi ….

  Răspunde
   
  1. T.
   Septembrie 24, 2015 la ora 00:53

   Intr-o zi foarte linistita! De obicei de la 3000 la 11.000 de emigranti! Depinde!

   Răspunde
    
 • gabi
  Septembrie 17, 2015 la ora 12:38

  Apropo de unguri. Noi vedem doar ca fac gradul. Dar faptul ca au facut autostrazi pana la Mako si de partea astalalta noi nu sunt in stare nu vedem (de vreo 10 ani incoace). Acum ar trebui sa fie autostrada continua Sibiu – Budapesta. Si nu prea este. Unele potiuni nu sunt gata, iar unele care erau gata o iau la vale de la alunecari de teren. Deci poate ar trebui sa ne uitam in ograda proprie si apoi sa criticam ce fac altii in ograda lor.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Septembrie 17, 2015 la ora 12:36

  Nu înțeleg de ce se face atâta vâlvă pe tema gardului de la granița RO-HU, având în vedere că se va întinde doar până la Mureș, deci vreo 15 km de la Beba Veche până la Cenad, nici măcar nu va ajunge la autostrada Arad-Seghedin. Din cei 448 km de frontieră, va fi gard pe mai puțin de 5% din ea, e clar că nu ne vizează pe noi. Deci de ce e nevoie de un scandal diplomatic și de frenezia asta din media?!

  Răspunde
   
 • vasi
  Septembrie 17, 2015 la ora 12:35

  Poate suna un pic paranoic: nu cumva se redeseneaza niste granite in Europa, granite care vor fi delimitate in partea de est, de gardul unguresc? O fi gardul ca sa-i tina departe pe refugiati… uite asa avem o tema de stiri alarmante care sa distraga atentia de la ce se intampla in realitate.

  Răspunde
   
  1. Engy Nero
   Septembrie 17, 2015 la ora 13:30

   Nu. O granita stabila se traseaza pe forme de relief sau pe liniile hartii Mercatore.

   Răspunde
    
 • m
  Septembrie 17, 2015 la ora 12:19

  Asa cum spunea cineva zilele trecute, pana acum ne speriam ca ne iau Ardealul, acum daca ridica un gard la granita nu e bine. Oricum ar fi nu e bine :). Evident ca refugiatii n-au nicio problema cu el, poate ne ajuta totusi gardul ala sa tinem forta de munca in tara si investitorii :). Ca alte masuri vad ca nu e nimeni capabil sa ia in directia asta. Aca ca io zic ca numa` bun poate fi. O sa inteleaga toti maghiarii in sfarsit unde e granita, de fapt, si vom reusi sa tinem in tara forta de munca si investitorii. 🙂

  Răspunde
   
  1. Darius
   Septembrie 17, 2015 la ora 17:32

   Daca si-ar manifesta intentia de a lua Ardealul pe fata, eu le-as da Moldova…cu tot cu moldoveni. Facem atata tam-tam pentru un amarat de gard, ma mir ca nu exista deja. Nici acum nu-mi dau seama ce ar fi fost, cum am fi reactionat daca refugiatii veneau spre noi. Vorba lui Moise, era bine daca le vindeam noi sarma, la asta nu ma gandisem…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase