Rechizitoriul! Cât pot procurorii DNA să dovedească din ceea ce susțin?

pontade Moise Guran

Indiferent de parcursul lui Victor Ponta, de speculaţiile, simpatiile şi antipatiile pe care le-a trezit de-a lungul vremii, am decis să fac azi, pentru dumneavoastră, o scurtă analiză a rechizitoriului prin care DNA îl trimite în judecată pe fostul avocat, sub acuzaţiile de fals, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pe parcursul cercetărilor de la DNA, Victor Ponta s-a străduit să arate, mai mult publicului decât procurorilor, faptul că nu are nicio relevanţă dacă a prestat sau nu pentru Şova, căci Şova era obligat să îl plătească, deci plăţile au fost legale.

Este adevărat doar faptul că Şova era obligat să îl plătească, dar asta este o chestiune civilă, între părţi, nu are legătură cu dosarul penal. Acesta este şi motivul pentru care procurorii DNA nu l-au primit pe Ponta atunci când s-a dus cu textul respectiv, neinvitat.

Aşa cum anticipam încă din toamna trecută, când doar Şova era pus sub acuzare, în dosarul penal respectiv procurorii susţin că Ponta, în calitatea sa de deputat de Gorj şi de membru al comisiei de anchetă la cele trei CET-uri, s-a împrietenit cu conducerile Rovinari şi Turceni, pentru a intermedia apoi plăţi către prietenul său Şova. Dacă ar fi putut dovedi asta, procurorii l-ar fi acuzat pe Ponta de trafic de influenţă şi, cum acest lucru nu reiese din rechizitoriu, mă gândesc că le va fi destul de greu să dovedească şi faptul că ştia detalii legate de modul în care Şova a luat contractele de la Rovinari şi Turceni. Dacă nu pot dovedi asta, atunci acuzaţia de complicitate la spălare de bani cade.

Dar asta poate fi doar o tactică din partea DNA, una prin care nu sunt prezentate din start chiar toate probele pentru a surprinde apărarea, căci încadrarea juridică se poate schimba şi pe parcursul procesului. O poate face instanţa.

Pe de altă parte, găinăria lui Şova este chiar bine documentată, procurorii par a avea probe inclusiv în privinţa trucării licitaţiilor prin care Casa de Avocaţi a lui Şova a intrat în contractele cu minerii, ba chiar şi asupra faptului că asistenţa juridică oferită de acesta era, de fapt, o vrăjeală. Munca o făceau tot juriştii întreprinderii de stat, iar Şova lua milioanele. Ceea ce nu-l incriminează însă direct pe Ponta, ci doar creează o circumstanţă… Ponta, prieten cu Şova, şi tot Ponta prieten cu directorii de la Turceni şi Rovinari, apoi complexele plătesc degeaba nişte mulţi bani lui Şova, iar Şova îi plăteşte degeaba nişte bani lui Ponta. Poate dumneavoastră vinovăţia vi se pare clară, dar judecătorul o va considera probă circumstanţială.

Ceea ce nu-l scapă pe Ponta de acuzaţiile de fals, însă poate face diferenţa între o pedeapsă mai grea şi una mai uşoară. Dacă pentru un fals simplu un judecător poate da o sentinţă cu suspendare, existenţa unor probe indirecte, în legătură cu o posibilă săvârşire a unei infracţiuni mai grave, poate determina judecătorul să reţină doar infracţiunea mai uşoară, în cazul nostru cea de fals şi evaziune fiscală, dar să dea o sentinţă mai grea, cu executare.

În opinia mea, procesul nu va fi unul foarte lung, având în vedere faptul că se judecă la Înalta Curte, dacă începe în octombrie am putea avea o primă sentinţă în ianuarie-februarie, sau poate chiar mai devreme.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la Rechizitoriul! Cât pot procurorii DNA să dovedească din ceea ce susțin?

 • cetatean r
  Septembrie 21, 2015 la ora 09:31

  In opinia mea cauza este subtire si are ca scop caderea de la putere a premierului ponta care bineinteles ca ar trebui sa plece de fapt ar fi trebuit sa plece mai de mult, dar mijloacele de care uziteaza opozitia sunt bine inteles nedemocratice… dar ce mai conteaza. sper ca motiunea de cenzura sa treaca, dar acest lucru depinde foarte mult de dragnea sau de cealalta parte de blaga, iohannis si mai ales de oprea … care poate bascula usor daca ponta pierde sprijinul psd

  Răspunde
   
 • Jilaveanu Mircea
  Septembrie 20, 2015 la ora 19:39

  Ce mai fac cumnatul si sora premierului Ponta?parca aveau un DOSAR laDNA ,il mai au, sau gresesc eu?
  Dece guvernul nu anuleaza impozitul pe pensii pe care l-a pus Basescu?se tot spune (de guvern)ca au fost rezolvate toate nedreptatile cu salariile si pensiile,dar impozitul pe pensii cand se anuleaza?

  Răspunde
   
 • Kristina
  Septembrie 18, 2015 la ora 15:10

  probabil ca v-a lupta sa-si dovedească nevinovăția(are pozitia necesara)
  Nu il vad demisionand si bine face.(se stiau faptele din trecutul dumnealui încă de la numirea in functie)
  !
  Domnul presedinte Klaus Johannis acum o saptamana era ferm impotriva cotelor de refugiati impus pentru Romania.
  Aseara il ascultam cu urechile mele (si am auzul foarte bun) la televizor cum ca aprobă cresterea (nu dublează,tripleaza)cresterea numărului de refugiati.
  Ar trebui sa umbli BEAT prin Romania ca sa nu te scandalizeze liderii politici actuali 🙁
  asa ca defilam ,cu cine ma rog?

  Răspunde
   
 • cosmin
  Septembrie 18, 2015 la ora 10:06

  ncadrarea juridica nu se poate schimba in sensul in care spuneti dvs. Ea se poate schimba doar cu privire la faptele retinute ca fiind savarsite de inculpat prin rechizitoriu si nu poate extinde cercetarea si acuzarea fata de alte fapte. Pentru asta e nevoie de o noua cercetare penala si o alta trimitere in judecata.

  Răspunde
   
 • ion
  Septembrie 18, 2015 la ora 09:56

  Mulțumesc pentru informații Moise.
  Un prieten spunea ieri că ”orice armăsar devine la un moment dat mârțoagă” și discutam de băieții de cartier. Nu văd nici o diferență între ei și ”D-nul” Ponta.Toată politica și strategia PSD este și a fost făcută de un soi de ”băieți de cartier, ciocoi, pseudo- comuniști, un soi de prădători ”cranioclazici ” * nu există în limba română*(Cranioclazie îndepărtarea și extragerea capului fătului”) în goana după înavuțire facilă.Filmul ”Ticăloșii” ilustrează foarte bine conturul politicianului despre care aduc eu vorbire.

  Răspunde
   
 • Gogo Lush
  Septembrie 18, 2015 la ora 09:12

  este foarte ok ce se intampla, da, imi place, eu am o singura problema: de partea cealalta a esicherului politic, s-au terminat toti pestii?! a secat balta?! cel putin ciudat…

  Răspunde
   
 • TATU FLORIN
  Septembrie 18, 2015 la ora 08:43

  Nu am inteles unde este evaziunea fiscala. Cheltuielile lui SOVA reprezinta veniturile lui PONTA pentru care s-au platit la stat datoriile bugetare aferente.

  Răspunde
   
 • miluch
  Septembrie 17, 2015 la ora 21:45

  La cât de mare e peştele prins, crezi că se riscau procurorii să nu aibă un rechizitoriu beton şi documentat? 🙂

  Răspunde
   
  1. Corect_gramatical
   Septembrie 18, 2015 la ora 11:46

   „se riscau procurorii”? „SE (??) riscau procurorii”?

   Răspunde
    
   1. Confuz
    Septembrie 18, 2015 la ora 21:27

    Tre sa recunosc ca m-a cam incurcat acel raspus.

    De ce e gresit „SE” acolo ?

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Septembrie 19, 2015 la ora 08:34

     @Confuz_Diatezele sunt formele pe care le iau verbele pentru a arata raportul dintre actiunea pe care o exprima si subiectul gramatical, iar diateza reflexiva arata ca actiunea este facuta de subiect si suferita, de asemenea, de el. Asadar, in expresia „se riscau procurorii” se intelege ca procurorii faceau actiunea de a se risca pe ei insisi. Forma reflexiva a verbului „a risca” a fost adoptata etimologic din limba franceza „se risquer”, fiind astazi indicata ca forma invechita in limba romana. Ea nu mai este acceptata pentru ca sensul verbului „a risca” este „a-si asuma un risc, a se pune in pericol [pe sine insusi]”, prin urmare, forma reflexiva ar avea caracter tautologic.

     Răspunde
      
     1. Stelian F
      Septembrie 19, 2015 la ora 09:35

      Va multumim domnule Constantin pentru lectia de gramatica si nu mai putin pentru lectia de bun simt. Chiar daca nu intotdeauna sunt de acord cu ce spuneti, felul de a spune ma face sa citesc sa va cu placere comentariile chiar si cand am alta parere decat dvs.

       
     2. Stelian F
      Septembrie 19, 2015 la ora 09:36

      „sa va citesc cu placere comentariile”*

       
     3. Constantin
      Septembrie 19, 2015 la ora 09:58

      Scuzati-ma daca pare o „lectie”, am raspuns celui care a cerut explicatii. Totutsi, pentru corectitudine, este necesar a fi facuta o mentiune. Verbul „a risca” este folosit uneori la diateza reflexiva in mod ironic, ca figura de stil, tocmai pentru caracterul tautologic al exprimarii. Prin repetarea ideii ca EL, subiectul, este cel care-si asuma riscul, este subliniat faptul ca riscul asumat este considerat exagerat in raport cu rezultatul prezumat al actiunii. Probabil ca si dl miluch, exprimandu-se lejer, a utilizat verbul „a risca” in acelasi sens.

       
     4. Stelian F
      Septembrie 19, 2015 la ora 10:47

      Mi-am dat seama ca ati vrut sa ajutati in intelegerea gramaticii si ca nu ati vrut sa se inteleaga altceva. Am folosit cuvantul lectie gandindu-ma la invatatura. Multumirea mea pentru acesta invatatura si pentru felul in care ati spus-o este ceea ce simt.
      Cred ca la asa ceva se refera Moise cand vorbeste despre profesorii adevarati care fac diferenta si pot motiva copii in a invata.

       
 • Stelian F
  Septembrie 17, 2015 la ora 21:15

  Tare poza! 🙂

  Răspunde
   
 • m
  Septembrie 17, 2015 la ora 20:12

  Mie mi se pare subtirel, dar ma indoiesc ca DNA vrea sa-si rupa gatul. Fuga in Turcia nu cred ca a fost degeaba, cred ca atunci a fost o runda castigata de Ponta prin fandare. E ceva important in sau in jurul dosarului daca Ponta a apelat la solutia disperata loveste si fugi :). Schimbarile in PSD au fost in acelasi ton, pare ca stiu ca ceva exista acolo, altfel nu se stresau, n-au vrut sa riste. Sa speram ca DNA are un plan B, planul A s-a cam subrezit cu rapirea din Serai. Ce nu mai retin e viteza cu care zice Ponta acum ca ar merge tara 🙂 acu vreun an mergeam cu 100 la ora 🙂

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase