(P) Fiecare copil ar trebui să meargă la grădiniţă

Pentru majoritatea copiiilor, toamna e asociată cu începerea şcolii sau a grădiniţei, cu ghiozdane colorate şi caiete care îi ilustrează pe coperţi pe eroii lor preferaţi din desenele animate. Există însă şi o categorie de copii pentru care mersul la grădiniţă reprezintă un lux pe care părinţii lor nu şi-l pot permite.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, două treimi din copiii vulnerabili de 3-5 ani din România nu sunt înscrişi la grădiniţă (comparativ, 77% dintre copiii din familii cu venituri medii frecventează grădiniţa). Consecinţele pe termen lung pot fi dezastruoase, întrucât acestor copii, care nu frecventează grădiniţa, le lipsesc abilităţi sociale de bază, de exemplu identificarea formelor şi a culorilor. Nu mai vorbim de numărat şi ştiut alfabetul. Prin urmare, aceşti copii vor avea dificultăţi în a se integra la şcoală şi în a ţine pasul cu ceilalţi colegi. În aceste condiţii, succesul şcolar este mai greu de atins şi abandonul şcolar devine aproape o regulă.

În perioada 1 septembrie – 4 octombrie, Asociaţia OvidiuRo şi Carrefour derulează o campanie de strângere de fonduri pentru a sprijini copiii din medii defavorizate să meargă zilnic la grădiniţă. În acest interval de timp, puteţi merge în oricare dintre cele 28 de hipermarket-uri Carrefour din întreaga ţară şi puteţi dona 1 leu pentru a-i ajuta pe aceşti copii să meargă la grădiniţă şi să aibă o bază solidă în educaţie. Donaţiile se fac direct la casele de marcat din hipermarket-uri.

Acţiunea face parte din campania de conştientizare a importanţei educaţiei preşcolare “Fără educaţie, visurile dispar”, desfăşurată în această toamna de fundaţia OvidiuRo şi partenerii săi. Beneficiarii campaniei sunt copiii înscrişi în programul “Fiecare Copil în Grădiniţă”.

Programul se derulează pe baza unor tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, care îi ajută pe părinţii cu posibilităţi materiale reduse să le asigure copiiilor gustarea zilnică. Primirea acestor tichete sociale este condiţionată de prezenţa copiiilor la grădiniţă. În prezent programul este implementat în 43 de comunităţi din 11 judeţe şi susţine 2400 de copii. Dintre aceştia, 98% s-au înscris la şcoală, iar 64% continuă să aibă prezenţă bună şi foarte bună.

Carrefour România este susţinător al proiectelor OvidiuRo din anul 2006, iar din 2010 sprijină proiectul “Fiecare Copil în Grădiniţă”, acordând atât suport financiar, cât şi produse.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

3 răspunsuri la (P) Fiecare copil ar trebui să meargă la grădiniţă

 • Alina
  Septembrie 9, 2015 la ora 10:20

  Deci argumentul tau e ceva de genul:
  Eu nu am facut gradinita pentru ca vin dintr-o familie saraca.
  Am ajuns insa foarte bine.
  Concluzia: nimeni nu are nevoie de gradinita pentru a reusi.

  Sper ca totusi comentariul tau sa fi avut ca scop doar putina laudarosenie si ingamfare personala ca altfel argumentul tau nu prea sta in picioare.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Septembrie 9, 2015 la ora 10:18

  Colegii mei si-au facut partid si asta m-a mirat destul de tare.
  Ei cred ceea ce eu gandesc de ceva vreme si sper sa aiba aceeasi dorinta de schimbare a aberatiilor (precum cea evidentiata de „Asociaţia OvidiuRo”).
  Eu am ales sa traiesc aici si copii mei vor creste aici in Romania, in Iasi… si vreau ce mie-mi place pentru noi toti (nu socialism, nicidecum… „meritrocatie”? nici asta… mai degraba impulsionare, eficienta, descoperirea si folosirea potentialului fiecarui individ, respect, etc…)
  Pornisem de la partid. Eu nu m-am gandit la asa un demers, mai degraba am cautat sa aflu unde ar trebui sa ma „injectez” ca sa am impactul scontat. „Unde’s multi puterea creste” si da… poate un partid e solutia.
  Comentul asta nu il vreau public, nu vreau sa le fac reclama aici; as mâzgâli topicul plin de sentiment deschis de dumneavoastra.
  Mi-as dori mult, insa, sa urmarim impreuna ce vor face colegii mei „IT’ști”… oameni ce, ca mine, ne castigam painea facand performanta si invatand continuu.
  „Noi trăim aici”, ziceau cei din Croidon, Londra, in niste afișe stradale ce mi-au ramas in minte.
  Poate schimbam ceva impreuna, noi, cei mai tineri de pe’aici.
  Auzi la ei… cica partidul „Pentru Iași” 🙂 – si-au facut pagina pe Facebook.
  Sa fie intr-un ceas bun.

  Răspunde
   
 • Andu
  Septembrie 9, 2015 la ora 05:46

  E o prostie. Eu nu am mers la gradinita, insa am luat – premiul 1 – an de an. Si nu doar atât, dar cu expoziții de pictura si sculptura in metal, cu participatie săptămânală la palatul copiilor la diverse activități, toate in timp ce făceam si un sport de performanța – scrima – la care câștigam medalii si premii la nivel național in grupe unde eram cu 2 ani mai mic. Si mama, săraca, cu 5 copii, nu a reușit sa ne dea pe toți la grădiniță. Dar remarc ca ar fi fost inutil, nu vad ca m-a dezavantajat in vreun fel, dimpotrivă. 🙂

  Si toată viața mi-a fost un parcurs similar, si sunt bine si voi fi excelent. Asta daca se aseaza cărțile cum plănuiesc. 🙂

  Astfel părerea mea este ca ea Grădiniță, si școala in general, nu sunt neaparat necesare daca ai ceva in cap. 🙂

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase