Complicitatea cetăţeanului la şpaga primarului

de Moise Guran

Sincer să vă spun, m-a cam surprins şi pe mine ştirea, venită de la DNA, potrivit căreia gruparea lui Oprescu stătea să calculeze profitul brut pe care îl avea constructorul ce câştiga un contract cu primăria. De regulă, şpăgarii ţării merg la 10-15-20 sau chiar 30% din valoarea lucrării, pe filozofia că nu ne interesează pe noi ce faci tu, constructorul, cât ne interesează ce ne dai nouă.Ei bine, calcularea profitului brut, deci, o analiză a cheltuielilor pe care le face constructorul, arată un grad de sofisticare al şpăgarilor de la Capitală, dar şi alte două lucruri importante.

Primul este o comuniune famiglială între autorităţi şi privaţi. Am mai văzut asta, de fapt numeroase firme de construcţii din România s-au dovedit peste timp creaţii ale unor personaje politice sau din administraţie, deţinute doar cu numele de patronul din acte. Altfel spus, nu vorbim doar de o mafie ce dirija din primărie o liberă concurenţă la şpagă, vorbim de patronajul ei asupra acelei părţi din mediul de afaceri care, astfel, se face la fel de vinovat. Cum să accepţi să dai 75% din profitul brut. Dacă mai scazi 16% impozit, cu ce rămâi? Cu 10% din profit… deci cu ce marjă reală lucrează aceste firme? 1-2%?

În al doilea rând, aş observa faptul că modul acesta de due-diligence făcut de şpăgar asupra firmei ce va câştiga licitaţia şi va plăti şpaga, arată o oarecare grijă pentru cetăţean. Cinică! Cinică rău! Dar oare nu cumva aranjamentul era făcut de aşa manieră încât firma să poată totuşi duce lucrarea până la capăt? Odată ce am stabilit că şpaga e pe costuri, ne gândim şi la beneficiar… care e cetăţeanul băăăi… că fără votul lui nu mai faceţi nici voi lucrări, nici noi şpăgi cinstite de milioane de euro.

Complicată ţară! Să recunoaştem! Nu ne mai pasă de mult cine şi ce şpăgi ia, atâta timp cât termină pasajul, cât ne asfaltează strada, cât timp ne bagă canalizare sau ne ia zăpada de pe stradă. Sunt bani de la buget, îşi spune cetăţeanul, dacă nu-i fură al meu, îi fură altul! Să fure, dar să şi facă!

stiri verificate

Comentarii prin facebook

20 răspunsuri la Complicitatea cetăţeanului la şpaga primarului

 • punem pariu
  Septembrie 9, 2015 la ora 23:59

  ca oprescu ar cistiga si al 3-lea mandat, daca ar candida?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 10, 2015 la ora 06:01

   Performantele sale in functia de primar sunt nule. Doar ca analize obiective ale activitatii sale nu se fac. Orasul este inecat in gunoaie, cainii ucid copii in parcuri, cladiri de patrimoniu se prabusesc si se dau autorizatii pentru construirea unor monstruozitati, santiere ale caror inceput si sfarsit sunt incerte impanzesc orasul, infractorii sunt nestingheriti, contractele oneroase sunt evidente, la fel ca risipa din banii contribuabililor. Si totusi, cercetarile sociologice arata ca dl Oprescu se bucura de cea mai mare incredere la nivel national dupa presedintele Iohannis. Asadar, probabil ar fi ales nu doar primar al Capitalei, ci chiar Presedinte al Republicii. Cum se explica increderea romanilor din afara Bucurestiului (raspunsul ne poate ajuta sa intelegem si sprijinul bucurestenilor)? In primul rand, este sustinut intens de presa, o parte puternica a presei, care sprijina sistemul kleptocratic. Apoi, are imaginea de independent politic. In al treilea rand, transmite un mesaj usor smecheresc, de om care stie ce face, sigur pe el. Carevasazica, este o chestiune de imagine. Manipularea, mai ales prin mass-media, functioneaza eficient oriunde in lume si in Romania.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Septembrie 9, 2015 la ora 16:42

  Statistic vorbind, Bucurestenii sunt cetateni cu un nivel de educatie ceva mai ridicat decat media nationala, cu acces usor la sursele de informatii si cu un nivel de trai peste medie. Drept urmare, modul lor de abordare a problemelor edilitare este, la fel ca si exigentele lor, adica ceva mai sofisticat decat sugereaza articolul. Preferintele bucurestenilor au fost in general catre stanga politica. Dl Oprescu a castigat alegerile dupa ce s-a declarat independent. Altfel, cetatenii nu sunt fericiti sa fie furati de cei in care au avut incredere, alegandu-i in functii publice.***Chiar daca camarila primarului lua 30% din profitul brut, Oprescu primea 10% din valoarea contractului.***Coruptia, dupa cum am mai spus, reprezinta cel mai grav esec al pietei. Firmele oneste, care nu dau mita, devin necompetitive in concurenta cu clientii sistemului kleptocratic, ajungand in cele din urma la faliment. In felul acesta, eu, cetateanul pierd de doua ori. O data din pricina ca platesc pretul coruptiei, iar a doua oara pentru ca este distrusa competitia economica, ceea ce genereaza bunuri si servicii de calitate mai proasta, la un pret mai mare. Procurorii au aratat ca a existat mai degraba o complicitate a sistemului kleptocratic din care face parte dl. Oprescunu nu cu cetatenii, ci cu unii ziaristi.

  Răspunde
   
 • Percent
  Septembrie 8, 2015 la ora 19:43

  Daca un stadion de 115 milioane se executa cu 250 milioane, cat e profitul brut? In conditiile in care proiectul e deja facut.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 9, 2015 la ora 16:05

   „cat e profitul brut?”_Fara numar, de vreme ce gazonul se inlocuieste cam de 5-6 ori pe an, iar fiecare schimbare costa aproximativ 100.000 euro. In plus, anual se achizitioneaza ba cate o instalatie pentru stimularea fotosintezei, ba un sistem perfoemant de irigare samd, care costa cate un milion de euro fiecare.

   Răspunde
    
 • Bogdan
  Septembrie 8, 2015 la ora 16:20

  Facem ce facem si tot simplul cetatean e de vina.Ca si cum ar sta in puterea cetateanului sa pedepseasca o infractiune de tipul luarii de mita sau ceva de genul asta.Pentru ce mai platim intitutii abilitate daca pana la urma raspunderea revine la cetatean si la blestematul ala de vot o data la 4 ani?

  Răspunde
   
 • hanna
  Septembrie 8, 2015 la ora 15:05

  Dragă Moise Guran,în sfârșit îți vezi visul cu ochii. Buticarii cu camera de bloc transformată în haine second hand, în farmacii naturiste, în centre de copiat (buletine sau rețete medicale)și care nu și-au permis angajați pentru că abia supraviețuiau vor dispare.De acum înainte vei plăti tu taxe și impozite pentru ei, sau în locul lor.Văd că până acum taci.Cod(r)ul fiscal pentru tine e bun.Tot de acum înainte Carrefour va face copii, Kaufland va redacta întâmpinări pentru tribunal,Billa va vinde haine second hand săracilor, Cora va avea ceaiuri pentru gripă și reumatism, după care își vor externaliza profiturile pentru că nu sunt proști să contribuie la buget.Dar asta nu intră în preocupările tale. Câți ”buticari” a închis Boc? Câți va închide golanul penal ajuns ministru de finanțe? Tot de acum înainte vei dormi fericit. Vei cumpăra numai cu cardul de la Aushan.Despre morți ,numai bine.Poate își vor lua copii și vor pleca într-o țară unde nu-i vor închide nici fiscul, nici guvernul,nici ”băieții deștepți”. Vor trăi,vor munci,își vor crește copiii altfel,vor ieși la pensie și din când în când îți vor trimite un email cu ”somn ușor Moise Guran,somn ușor națiune română oriunde te-ai afla”.

  Răspunde
   
 • niko
  Septembrie 8, 2015 la ora 12:15

  hmmm!!!Inca o marioneta care nu si-a vazut lungul nasului e sacrificata si eliminata din sistem.Urmeaza alta marioneta foarte curand……VICTOR PONTA…..Baieti trebuie sa intelegeti ca cei care conduc aceasta tara nu sant scosi la rampa si nici nu li se cunoaste numele de catre cei de rand.DOVADA ???Chiar Victor tonta …primministrul marioneta care n-are nici-o putere iar procurorii sprijiniti din umbra ii freaca ridichea..

  Răspunde
   
 • Vick
  Septembrie 8, 2015 la ora 11:36

  In tara asta anumite firme sunt abonate la contracte cu statul pentru ca managementul sau patronatul acestor firme este in stransa legatura de rudenie cu politicienii din zona respectiva (judet, oras, etc). Ca sa-si poata scoate un profit net cat mai bun din care sa se poata plati toate taxele, impozitele + spagile aferente, pretul lucrarii este gandit dinainte si nu poate fi nici prea mare (ar putea castiga cine nu trebuie) si nici prea mic (nu mai ies profiturile calculate). De obicei cu bugetul ramas pentru executia lucrarilor nu se mai pot face lucrari de o calitate acceptabila si se incearca cosmetizarea anumitor lucrari (in special acele lucrari care devin ascunse) cu materiale de slaba calitate. De asemenea, din start se are grija sa se stabileasca o perioada de garantie cat mai mica (maxim un an) pentru a fi „protejat” constructorul de eventuale pagube financiare, rezultate prin folosirea materialelor de slaba calitate, cu buna stiinta a beneficiarului, dirigintelui de santier, inspectoratului etc. Constructorul are grija ca lucrarea executata sa tina pana la terminarea perioadei de garantie si dupa aia …. Dumnezeu cu mila. Atat la contractele cu bani guvernamentali cat si la cele cu fonduri europene (stiu bine ce spun si la cele cu fonduri europene)verificarea se face de niste persoane care nu au nici o legatura cu specialitatea proiectului, de obicei cei care verifica fiind contabili, finantisti …niciunul inginer constructor sau apropiat de spec. proiectului.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Septembrie 8, 2015 la ora 11:13

  „Sa fure dar sa si faca” e mult mai bun decat „fura si n-a facut”, motiv pentru care mentalitatea publica ajunge sa se modifice dupa mediul in care traieste. Si uite asa continuam sa fim la coada UE desi potentialul real al tarii ar permite mult mai bine de atat.

  Răspunde
   
 • eu
  Septembrie 8, 2015 la ora 09:37

  Atâta de bine ai zis-o Moise ca nu ma pot abtine sa nu comentez.

  Intr-adevăr, aceasta este noua mentalitate a spagii din România.

  Fură, fură, dar măcar să și facă ceva!

  Sau

  Fura, fura, dar măcar a făcut ceva!

  Este conceptia aceasta mai nou ca indiferent pe cine votam tot va fura, deci hai sa o alegem pe cea mai buna dintre cele doua rele, adica măcar unu care daca tot fura, sa mai si faca ceva.

  Indubitabil.

  Răspunde
   
 • vasile
  Septembrie 8, 2015 la ora 08:53

  DA! Complicata tara! Nu vreau sa citez dintr-o celebra Blonda : si daca pui o maimuta sa candideze tot castiga! De aici vine problema! Din faptul ca politicienii le spun oamenilor EXACT ce vor ei sa auda! Alegatorul nostru fiind mai putin educat, evident ca voteaza cu ala care vorbeste mierlos si le spune ca doar EL face, doar EL drege etc etc! Niciodata un politician(il exclud pe Nicusor DAN) nu a venit in campanie cu un program: ce vrea sa faca si CUM POATE SA FACE CE PROMITE! In campanie, candidatii le spun votantilor doar ce vor oamenii sa auda iar oamenii nu-l mai intreaba bai tu cum draqu ai sa faci ce spui! Politicianu vinde doar visuri in campanie! Alegatorul se trezeste doar cu un cosmar pe care trebuie sa-l suporte 4 ani si asta datorita faptului ca votul se da doar emotional! Deci, e numai vina noastra!

  Răspunde
   
 • PG
  Septembrie 7, 2015 la ora 21:55

  ,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înţelege că o mulţime de oameni se îmbogăţesc prin luare de mită şi influenţa lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupţia, iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi că soarta societăţii în care trăieşti este condamnată”!Ayn Rand (1950)

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Septembrie 7, 2015 la ora 23:08

   Asa este si e trist ca nu exista alternativa. Totul este un cinism grotesc, un sistem generalizat pana la ,,normalitate” in care ,,cazul” Oprescu e un fapt divers, motiv de cancan politic. Masinaria va functiona nestingherita, unsa la infinit de instinctul de supravietuire.

   Răspunde
    
 • Marius
  Septembrie 7, 2015 la ora 18:58

  offtopic: îi rugați pe băieții de la Digi să facă pentru biziday.ro și o variantă de mobil? Bănui că procentul celor ce vă citesc de pe smartphone sau tabletă depășește 50% și cu toate astea primim ignore la fiecare articol pe care suntem obligați să-l citim cu lupa.

  Răspunde
   
  1. val
   Septembrie 7, 2015 la ora 19:56

   Draga Marius si Draga Moise.
   Fara sa fac pe inteligentul, nu stiu daca stiti ce presupune, dar acest site e facut pe o platforma free ce se numeste wordpress. iar wordpress are o tona de teme (designul siteului), la fel de gratuite care sunt si responsive (compatibile ptr a fi accesate de pe tablete/ mobile).
   e relativ prea simplu, ca sa ma exprim in termeni lamentabili.
   daca nu va ajuta nimeni, ma ofer eu, pentru asta. cam cu asta ma ocup.
   multumesc

   Răspunde
    
  2. Razvan
   Septembrie 7, 2015 la ora 20:27

   Da, subscriu. Trebuie o tema de mobil

   Răspunde
    
 • Cris
  Septembrie 7, 2015 la ora 18:24

  Dubios de mult mai dureaza lucrarile la aceste firme spagare: minim 5 ani un Bulevard.. nu e de ici de colo… Reabilitarea bd. Pantelimon a inceput pe timpul lui Burebista si inca se lucreaza… La Liviu Rebreanu la fel…. era Decebal in viata cand a inceput lucrarea…

  Răspunde
   
  1. Florin
   Septembrie 10, 2015 la ora 19:54

   la Liviu Rebreanu , lucrările au început in cinstea nașterii scriitorului, peste 50 de ani.

   Răspunde
    
 • Ina
  Septembrie 7, 2015 la ora 16:53

  E un cerc vicios. Constructorul, o dată intrat în „hora” contractelor cu statul, a angajat oameni, a luat credite ca să mai cumpere utilaje, are cheltuieli mari. Cînd se termină un contract, el începe să caute altul, ca să-și susțină cheltuielile. Pe piața liberă, contractele-s puține și slabe, așa că mai încearcă la stat. Avînd deja experiență în lucrări similare, va cîștiga licitația în fața altuia care încă nu a intrat „în sistem”.
  Și tot așa. Apoi, după prima șpagă, nu mai poate da înapoi. Toți știu prea multe despre trecutul fiecăruia, toți sînt șantajabili.
  Prestatorii privați sînt cei mai defavorizați și din punctul ăsta de vedere, pentru că lor li se spune: „ți-am dat contractul ăla cu…, da? Te rog io, ajută-mă și pe mine cu asfaltarea străzii pe care locuiesc. Lasă că o să am grijă să-ți scoți pîrleala, că o să scoatem la licitație și alte lucrări”. Prestatorul știe că nu are de ales, cînd i se pune problema așa. De regulă, genul ăsta de „servicii” apar în presă ca „sponsorizări”: „primăria nu a plătit nimic, am obținut o sponsorizare de la o firmă privată”.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase