Ne îngrășăm (statistic) prea repede. Probabil ne vor crește dobânzile

de Moise Guran

Acu că avem un nou-nou Cod Fiscal, deci un plan de impozitare pentru următorii doi ani, m-am gândit că ar fi bine să aruncăm o privire în economie și să vedem cam cum vor arăta anii 2016 și 2017 din această perspectivă. Din păcate sunt prea puține lucruri despre care putem vorbi, în afara reducerii cotei generale de TVA.

devansare fiscala 2 mica

Cel mai important lucru ce s-a întâmplat deja anul ăsta nu este nici prima nici a doua adoptare a Codului Fiscal, este reducerea TVA-ului la alimente prin ordonanță de urgență. Și asta pentru că cea mai mare parte a alimentelor consumate de români sunt făcute în România, iar în lunile iunie și iulie cifra de afaceri a magazinelor alimentare a crescut cu peste 20%. Sigur, e aberant să crezi că ne-am îngrășat cu toții, pe medie cu 20%… Am fi sesizat pe străzi, s-ar fi alarmat Organizația Mondială a Sănătății dacă o astfel de explozie a obezității ar fi avut loc. De fapt, este aberant să credem că în două luni consumul de alimente într-o țară poate crește cu mai mult de 5%, ceea ce mă face să cred că restul de 15 procente e de fapt mâncare pe care o consumam și înainte, dar ea nu era fiscalizată.

Din acest punct de vedere n-am nicio veste bună, doar una proastă, corupția a intrat și în foarte eficientul până acum departament anti-fraudă, iar inspectorii acestuia au început să pice în și mai eficienta plasă a DNA.

Cele 2,5 miliarde de euro, înacasări suplimentare la buget în șapte luni, despre care povestea premierul Ponta pot fi așadar efectul, mai întâi al controalelor ANAF, apoi ale reducerii semnificative a TVA-ului în turism și alimentație, cele mai încercate de evaziune domenii din România și, nu poate fi exclus nici meritul unui efect de runda a doua al reducerii CAS din toamna trecută.

Reducerea TVA de anul viitor ar trebui să crească mai degrabă achizițiile de bunuri de folosință îndelungată, așa cum sunt frigiderele, aragazele și alte elctrocasnice, dar și autoturismele și, probabil, chiar și locuințele. În cele mai multe cazuri astea înseamnă credite, în unele cazuri înseamnă și importuri, și chiar este improbabilă în 2016 o debalansare a contului curent, mi-e tare teamă că Banca Națională nu va mai putea continua reducerea dobânzii de referință, ba chiar, undeva în primăvara viitoare, dacă nu cumva mai devreme, ar putea da semnalul scumpirii creditelor. Ceea ce, spunea Isărescu în iulie, nu ar vrea să facă.

Nu e nicio tragedie în asta, cel puțin nu atâta timp cât nu mai intervine vreo criză înn economia mondială, iar banii se vor găsi ușor pe piețele internaționale. Dacă această situație se schimbă, reducerea TVA-ului ne lasă complet dezarmați, căci o astfel de reducere e mai bine să o faci când consumul se restrânge. Da hai să fim serioși, chiar crede cineva că vreodată conducătorii României, vor putea fi generoși când n-au de unde și chibzuiți atunci când stau pe un munte de bani? Nici nu mai iau în calcul creșterile de salarii din sectorul bugetar. E normal ca acestea să vină, dar le-aș prefera ceva mai organizate și mai punctuale.

Am o singură întrebare pentru toată populația României… De ce nu percepe nimeni o scădere de prețuri ca pe o creștere de salariu? În esență, efectul asupra buzunarului e același. Sau nu? Păi dacă nu e, atunci de ce toată lumea consideră că o reducere de taxe are același efect asupra buzunarului statului ca și o creștere de cheltuieli publice?

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

27 răspunsuri la Ne îngrășăm (statistic) prea repede. Probabil ne vor crește dobânzile

 • Catalin ( CTL )
  Septembrie 7, 2015 la ora 23:22

  Au trecut mai bine de 3 ani de cand am inceput sa scriu pe acest blog. Atunci vorbeam de cat va fi de ineficient acest program al bancilor centrale si uite ca dupa cativa ani cam toata lumea a ajuns la concluzia asta. Bulele sunt, pana la urma inflatie, nu se manifesta egal in toate sectoarele dar la asta duce tiparirea de bani. China nu putea face o prostie mai mare decat devalorizandu-si moneda si incurajand imprumuturile cu care, apoi, lumea sa joace la bursa. Dacavroia sa stimuleze consumul intern nu trebuia decat sa … nu faca nimic. Sa lase Yuanul sa se aprecieze, oamenii ar fi avut mai multa valoare in buzunar cu care si-ar fi permis sa consume mai mult.
  http://www.zf.ro/business-international/banii-nu-aduc-fericirea-pentru-bancile-centrale-sua-recunosc-dupa-sase-ani-ca-achizitiile-masive-de-active-sunt-doar-gloante-oarbe-iar-europa-dupa-sase-luni-bancile-centrale-sunt-neputincioase-14703748

  In fine, desi zic ca e deflatie FED zice ca se pregateste sa creasca dobanzile. Sa vedem ce o sa faca.

  Răspunde
   
 • gigi lescaie
  Septembrie 5, 2015 la ora 21:23

  E o intrebare retorica care isi are rezolvarea” tot in cota unica de TVA.Si-anume :totul se leaga de quantumul minim al salariilor.Nu se simte pentru ca deja putem cumpara prea putin.Pe de alta parte ieftinirile nu vin chiar atat de repentin,ele nu oglindesc reducere taxelor ci mai degrba oglindesc concurenta acerba care e la alimente
  Respecte !

  Răspunde
   
 • LEONTINA BOZIAC
  Septembrie 4, 2015 la ora 14:24

  LA MULTI ANI DE ONOMASTICA – 04.09.2015 SF. PROOROC MOISE
  FACI NISTE EMISIUNI FANTASTICE, SINGURELE REALIZATE CU PROFESIONALISM SI CARISMA, IN TOT NOIANUL DE ‘DAT CU PAREREA SI CU PRESUPUSUL’, PLINE DE URA SI LA COMANDA POLITICA
  SUCCES LA DIGI 24, TELEVIZIUNEA CARE TI SE POTRIVESTE !

  Răspunde
   
 • CETATEANUL48
  Septembrie 4, 2015 la ora 06:14

  Acest sistem economic este facut sa mearga numai pe crestere, altfel moare. La fel gandesc si oamenii, sa adune cat mai mult. Daca omenirea va continua sa mearga pe aceleasi principii se va ajunge cat de curand la un maxim posibil dupa care va sucomba. Se va ajunge la neincrederea oamenilor in bani si sistemul monetar, (care oricum este manipulat)si atunci sa vezi dezastru. Si atunci oamenii vor fi cu adevarat liberi.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Septembrie 3, 2015 la ora 22:04

  Ba da, reducerea preturilor are acelasi efect ca marirea salariilor. Cu aceleasi cumparaturi facute, omului ii va mai ramane bani in buzunar la sfarsitul lunii. Da’ chiar au scazut preturile? Daca la sfarsitul anului nu avem deflatie, atunci inseamna ca preturile nu au scazut. Preturile in general. Ca degeaba pretul unor produse scade in timp ce pretul altora creste. Atunci nu se mai simte ca o crestere a salariului.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Septembrie 3, 2015 la ora 21:47

  „nu poate fi exclus nici meritul unui efect de runda a doua al reducerii CAS din toamna trecută”
  Explicati-mi si mie cum pot creste incasarile la buget prin reducerea cotei CAS a angajatorului cu 5%?
  Trebuie sa cresca numarul de angajati, nu? O crestere mai mare decat ar fi nevoie numai pentru compensarea scaderii CAS. Chiar a crescut asa mult numarul angajatilor in Romania in ultimul an?
  Si daca a crescut, atunci de ce mai presupuneti si nu spuneti clar, „da au crescut incasarile la CAS pentru ca uitati cu cat mai multi angajati avem astazi”. Banuiesc ca numarul de angajati il puteti afla si atunci puteti vorbi clar pe cifre.
  Parerea mea e ca fara un ANAF antifrauda reformat si pus la munca, nu se obtinea nici un ban in plus la buget.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 3, 2015 la ora 21:50

   Sau cresterea salariilor. Dar din cresterea salariilor cresterea incasarilor din CAS ar fi mai mica decat daca nu se reducea CAS-ul. Caz in care cresterea ar fi de fapt scadere.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Septembrie 3, 2015 la ora 23:18

   Somajul oficial se invarte in jurul cifrei de 7%. Dar, adevarul este ca mai exista aproximativ 3% de „neocupati”, care sunt tot someri. Asadar, rata reala a somajului este similara cu cea europeana, 10_11%, dar fara a avea si performanta economica a statelor vest-europene, corespunzatoare acestor cifre. Stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munca sunt obiective care trebuie sa devina prioritare.

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Septembrie 3, 2015 la ora 23:35

    Somajul e greu de calculat exact. Numarul angajatilor in schimb ar trebui sa fie cat de cat simplu de aflat si trebuie sa fie foarte precis. Compararea numarului angajatilor de anul trecut de la 1 septembrie cu numarul angajatilor de anul acesta de la 1 septembrie ne spune sigur daca reducerea contributiei CAS a dus la noi locuri de munca, sau cel putin ne spune daca chiar s-a incasat mai mult CAS dupa reducere.
    Locurile de munca, dar nu foarte prost platite, insemna prosperitate, insemna mai multi oameni independenti de politica.
    Am vazut saptamana trecuta intr-un muzeu un afis din 1869 cu urmatorul mesaj:
    „Industry is the source of prosperity. By industry we flourish”
    Industria de atunci, ca si cea de acum, poate mai putin uzinele robotizate din Japonia, insemna locuri de munca. Acum locurile de munca sunt in mai multe domenii, dar asa cum spuneti si cum spune de mult timp si Moise, politicienii ar trebui sa stimuleze crearea de locuri de munca. Inceputul ar trebui dupa mine sa fie reducerea birocratiei. Dar asta insemna pierderi de locuri de munca existente pentru un viitor mai sigur si mai corect. Foarte greu de facut de catre politicienii nostrii 🙁

    Răspunde
     
 • Constantin
  Septembrie 3, 2015 la ora 20:28

  Consumul ar fi putut creste, in mod rational, concomitent cu productia, stimulandu-se investitiile intreprinderilor prin inlaturarea „taxei pe stalp”, a supraaccizei la carburanti, a fiscalitatii, reducerea coruptiei si birocratiei etc. Stimularea consumului prin scaderea TVA este de preferat celei generata de majorarea salariilor, dar „consilierii” politici ai d-lui Isarescu au considerat ca inflatia este preferabila deflatiei de care se tem toti, chiar daca ea nu exista.***Cresterea cifrei de afaceri se explica prin schimbarea obiceiurilor de consum. Pur si simplu, mai multi romani isi permit sa manance carne, mai scumpa decat cartofii pe care obisnuiau sa-i manance pana in prezent. Surprinzator, alimentele de calitate superioara, mai scumpe, ingrasa mai putin decat ceel de calitate proasta. Eu, unul nu simt ca m-am ingrasat, pentru ca nu sunt platit de la Buget.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Septembrie 3, 2015 la ora 20:12

  Eu am o intrebare si mai tare:
  Cum vi se pare RELANSAREA d-nei Elena UDREA ,in politica romaneasca?
  pentru mine Romania ajunge o tara de doi bani cat de curând ,cu asa structuri la varf !
  pute ?cam pute (ca nu pot zice miroase)
  de ce credeti ca ne măresc taxele astea (in numele noului cod fiscal?
  e limpede ca, relansarile lor costa care va sa zica,si de unde bani pentru EI?
  eu bag mana in foc pentru faptul ca viata romanului care munceste cinstit nu se va imbunatati nici in 100 de ani stimate JURNALIST 🙁

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 3, 2015 la ora 21:28

   Buna seara!

   Spuneti:
   „eu bag mana in foc pentru faptul ca viata romanului care munceste cinstit nu se va imbunatati nici in 100 de ani”

   Eu sunt un roman care munceste cinstit si viata mea se imbunatateste in fiecare an. 🙂

   Răspunde
    
   1. emil
    Septembrie 4, 2015 la ora 11:17

    Da Steliane! Tu ești ca în bancul ăla cu un tată cu patru copii, unul era doctor, altul inginer, altul economist iar al patru-lea hoț de buzunare. Un vecin indignat îl întreabă pe tătic de ce nu-l dă afară din casă pe hoț. Nu pot răspunde tatăl, el e singurul care aduce bani în casă, ceilalți sunt șomeri. De ăștia ca tine care trăiți bine din munca altora e plină lumea. Tu doar ai iluzia că trăiești din munca ta cinstită.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Septembrie 4, 2015 la ora 12:25

     Tipic romanesc…
     De unde stiti ca nu traiesc din munca mea cinstita?

     Răspunde
      
     1. emil
      Septembrie 4, 2015 la ora 12:52

      E tipic sistemului pe care l-am adoptat. Tu lucrezi la o firmă a unui patron, ai un salariu bunicel şi eşti mulţumit, ai iluzia că muncești cinstit. Firma la care lucrezi nu face afaceri 100% cinstit, un 30% mai șmecherește pe unul sau pe altul pentru ași asigura un profit bunicel. Cu voia sau fără voia ta, cu știința sau neștiința ta pui și tu umărul la cei 30%, sau poate mai mult, câștigați pe alte căi. Exemple sunt un milion și mai bine, doar trebuie să urmărești media ca să-ți dai seama. Deci ai iluzia că muncești cinstit, ești doar o rotiță dintr-un angrenaj care mai face și nefăcute. Câte firme nu au fost dovedite că fac unele afaceri necinstite!

       
     2. Stelian F
      Septembrie 4, 2015 la ora 14:38

      Dupa gandirea dvs nici un om de pe planeta nu munceste cinstit. Cred ca aveti o idee foarte gresita a ceea ce inseamna munca cinstita.
      Nu ca ar conta dar firma la care lucrez nu minte niciodata nici angajatii, nici colaboratorii, nici statul.

       
     3. AndreiM
      Septembrie 4, 2015 la ora 14:39

      Cinste si corectitudine, 2 deziderate dorite dar neintelese de nimeni. De ce? Pentru ca pentru daca pentru unii o situatie poate fi incorecta, pentru altii poate fi aducatoare de bunastare. Eu as numi-o evolutie. De aici rezulta ca natura sau Dumnezeu sunt profund incorecti ca au acceptat evolutia. Iar o discutie de genul acesta ne arunca iar in brtele ideologiei.

       
     4. Stelian F
      Septembrie 4, 2015 la ora 14:39

      Dvs credeti ca firma lui Moise care produce Biziday munceste 30% la negru? Eu nu cred. Eu cred ca e o firma cinstita asa cum este si Moise.

       
   2. Kristina
    Septembrie 4, 2015 la ora 11:26

    :))))
    deci care va sa zica asa:”mândru ca sunt roman bun muncitor printre englezi d-nul Stelian ?”
    Nu domnule!
    Copiii mei vreau sa rămână aici si sa muncească in tara in care s -au nascut.Au dreptul la o viata decentă AICI.
    Fiica mea in curand termina optometria(o facultate care scoate un soi de ingineri in domeniul medical,optica medicala)
    De ce trebuie sa vadă ca doar politica/politicienii (aia care doar fac legi prin care sa ne stoarce de bani mereu) au pret in tara asta,pe cand un medic sau un inginer bun trebuie sa se gândească la strainatate?
    AUD?
    DE UNDE MODA ASTA CU POLITICUL SI PILE PESTE PILE in orice domeniu?
    SE AUDE STIMATA MEDIA ?(PRESA TREBUIE SA FIE CORECTA CU SOCIETATEA CIVILA IN PRIMUL RAND,asta apropo de meritocratie)

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Septembrie 4, 2015 la ora 12:24

     D-na Kristina ce vreti dvs difera de ceea ce vreau eu. Si e normal sa fie asa. Suntem doua persoane diferite. Dvs ati un lucru despre „viata romanului” si eu v-am raspuns la ceea ce ati spus, fiind roman. Nu stiam ca dvs prin cuvintele „viata romanului” excludeti 3 milioane de romani. Faceti precizarea ca e vorba de viata romanului din Romania si nu va voi mai deranja cu raspunsul meu.

     Răspunde
      
     1. Kristina
      Septembrie 4, 2015 la ora 13:15

      @Stelian daca DUMNEZEU va vrea ca cel mai de pret lucru pt.mine copiii ,sa stea la mii de km distanta de mine ma supun.
      TU IN SCHIMB AI PUTEA SA TE SUPUI UNOR LICHELE POLITICE PE CARE II VEZI ZILNIC LA TELEVIZOR ANCHETATI DE DNA ,hoți si PLAGIATORI???astia ne fac legile in tara asta?!
      VINO IN ROMANIA SI DA IMPOZITE UNUI STAT MAFIOT !din munca cinstită !
      Poti?!

       
     2. Stelian F
      Septembrie 4, 2015 la ora 14:35

      Cu alte cuvinte dvs spuneti ca viata lui Moise daca s-a imbunatatit in ultimii ani, precis nu e din munca cinstita?

       
     3. Stelian F
      Septembrie 4, 2015 la ora 15:20

      Da d-na Kristina, ma pot supune. Fiind supus lui Dumnezeu inseamna sa fiu supus si guvernarii si autoritatilor statului. Nu credeti?

       
    2. AndreiM
     Septembrie 4, 2015 la ora 14:59

     D-na Kristina fiica d-vstra trebuie sa inteleaga ca doar prin munca/efort poti obtine situatia dorita cu rezultate pe termen lung (chiar daca nu imediat). Si fara compromisuri majore. Acesta este singurul mod de gandire si actiune prin care societatea noasta se poate insanatosi. Din acest punct de vedere consider ca actualul sistem socio-politic (nu numai al nostru) este depasit, trebuie sa se transforme din stapani-jucatori in administratori care sa coordoneze proiectele impuse de societate.
     Noi avem o sansa majora, faptul ca in momentul de fata nu avem repere sociale si un anumit cod social functional de multa vreme, ceea ce ne da sansa constructiei unei nou sistem.
     In legatura cu ce am afirmat mai sus, Moise a pierdut oarecum trendul, ar fi trebuit sa lupte pentru a ramane in TVR, eventual si cu ajutorul opiniei publice.

     Răspunde
      
    3. Stelian F
     Septembrie 4, 2015 la ora 15:17

     Spuneti:
     „Mandru ca sunt roman”
     Eu n-am spus asa ceva. Incerc sa nu gasesc nici un motiv pentru a fi mandru. Incerc sa fiu smerit.

     Răspunde
      
     1. emil
      Septembrie 5, 2015 la ora 00:50

      „După gândirea dvs nici un om de pe planeta nu muncește cinstit. Cred ca aveți o idee foarte greșita a ceea ce înseamna munca cinstita.
      Nu ca ar conta dar firma la care lucrez nu minte niciodata nici angajatii, nici colaboratorii, nici statul.” Eu am 40 de ani de muncă, am plecat de la patron datorită șmecheriilor pe care le făcea, când am demisionat i-am dat cel mult 2 ani până organele statului îl vor lua la întrebări, m-am înşelat l-au luat peste 7 ani, ceea ce dovedeşte că avea spatele bine blindat, a reuşit în primul proces să câştige, dar DNA-ul a făcut recurs, e în top 50 şi e foarte onorabil, aiurea! a furat de-a rupt, cei care au rămas mai departe în firmă au ajuns să muncească pe jumătate din salariul pe care l-au avut. Dumneata pui etichete fără să gândeşti prea mult, tipic celor încrezuţi, sunt foarte mulţi pe planetă care muncesc cinstit, nu e cazul în sistemul adoptat de rumenia importat din unele ţări occidentale care s-au dezvoltat prin colonialism. Îţi recomand să te documentezi cum se munceşte şi se câştigă în Norvegia. Când aude de acest sistem pe Moise îl apucă tremuriciul. Oare de ce? Să fie datorită corectitudinii şi cinstei de acolo?

       
     2. Stelian F
      Septembrie 5, 2015 la ora 01:01

      Nu muncesc intr-o firma din Romania ci intr-o firma din Anglia. O firma lider in domeniu si care dupa cum am mai spus nu are nimic de ascuns.

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase