Cum am mai ratat un cincinal, înainte de a-l începe…

de Moise Guran

Nu știu în ce măsură vă mai interesează Codul Fiscal. Atâta ni l-au bătut politicienii în piuă încât, până la urmă, chiar n-a mai rămas din el decât o reducere de taxă, fie ea și TVA. Vorba președintelui Iohannis… ce, asta e reformă fiscală? Nu mai e. Partea care mă indignează cu adevărat e că ar fi fost. Era cât pe ce să facem și noi o chestie cu cap…

dragnea gorghiu

Alina Gorghiu și Liviu Dragnea au anunțat un consens politic ce, în esență amână cam tot planul până în 2017. Are meritul de a păstra obiectivul politic al PSD de a reduce cota generală a TVA, pe de o parte, dar și dorința PNL de a rămâne consecvent dinamitării guvernului Ponta, chiar împotriva interesului pe care l-ar avea electoratul de dreapta al acestui partid. Suntem oameni politici maturi și ne-am înțeles, spune înțelept doamna Gorghiu, dar vai, înțelegerea lor nu poate avea credibilitatea unui plan de durată pentru țară, căci are un mobil care va fi atins atât de curând!

Și Alina și Liviu sunt lideri cu veleități… Deși figură centrală a PSD, din postura de condamnat, Dragnea insistă acum să dea semnalul că, de fapt, el direcționează guvernul. E un mesaj pentru baronii partidului și cam singura platformă program a lui Dragnea la viitoarele alegeri interne – guvernul înseamnă banii de la buget iar eu voi controla guvernul, deci și banii pe care voi îi vreți, pare să le spună Dragnea. Planul său poate funcționa doar în măsura în care Ponta acceptă postura de premier-marionetă.  

De partea cealaltă, doamna Gorghiu lasă de înțeles că va juca un rol important în cazul venirii unui guvern liberal, asta deși toată lumea bănuiește că acest rol îl va avea doar președintele Iohannis. Mesajul Alinei este tot pentru propriul partid. Sau, poate, pentru președintele Iohannis. 

Și Dragnea și Gorghiu se folosesc de Codul Fiscal pentru a-și arăta mușchii în propria curte, ignorând atât de evident interesul nostru, al celorlalți, pentru taxele pe care le plătim. Desigur, și Ponta poate fi acuzat că s-a folosit de Codul Fiscal pentru creșterea propriei popularități, dar consensul din iunie din Parlament avea cel puțin meritul de a fi credibil pe termen ceva mai lung. Cel de acum, cel dintre Dragnea și Gorghiu are ca mobil înlocuirea lui Ponta (sau subminarea puterii acestuia) și, deci, poate avea cel mult durata guvernului Ponta. Iar Ponta, vedem cu toții, se clatină din toate balamalele. Cum să crezi că în 2017 își va mai aminti cineva ce voiau principalele două partide în România hăt-hăt, în 2015? Cum să îți faci un plan de afaceri, să decizi ce oameni angajezi și ce investiții vei face, când s-ar putea ca actualul consens să nu apuce Crăciunul?

Păcat de efortul făcut pentru elaborarea și dezbaterea acestui plan fiscal! Întrebați orice om de afaceri doriți… ar fi preferat de o mie de ori, eventual, renunțarea la reducerea cotei generale de TVA în locul amânării reducerii impozitului pe dividend, a taxei pe stâlp sau a accizei la carburanți. Pe de altă parte, după consultări cu mediul de afaceri și dezbateri ce au durat aproape un an, după votul din Parlament și răsturnarea întregului plan în doi timpi și trei mișcări, expresia consens politic” nu cred că mai valorează ceva. Nu va risca nimeni bani, nu se va aventura nimeni să facă investiții și dezvoltare doar pentru că politicienii vor pronunța expresia „consens politic”. Vor aștepta toți, nu să vadă legi în vigoare, ci vor aștepta ani ca să vadă că acestea rămân în vigoare ca să poată crede într-un plan fiscal făcut de actuala clasă politică. Din perspectivă istorică și națională am mai ratat probabil un cincinal.

PS Nu vreau să înțelegem că Dragnea și Gorghiu sunt singurii vinovați pentru toată amețeala asta. Ponta are vina de a nu fi demisionat atunci când poziția guvernului său a fost subminată de problemele penale ale liderului, asta a favorizat atacul asupra sa. Luat pe persoană fizică de premier, Codul Fiscal a devenit și el o țintă. Despre poziția președintelui ce să mai comentăm…

PPS N-am auzit nimic despre impozitul pe micro. Nu văd de ce l-ar amâna, dar oricum nu e nimic logic în ce s-a decis.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

33 răspunsuri la Cum am mai ratat un cincinal, înainte de a-l începe…

 • trambulinecopii.ro
  August 31, 2015 la ora 20:27

  Vreau să-l văd ieșit odată, că m-am săturat de variante!!!!!!!!!!

  Răspunde
   
 • rony
  August 31, 2015 la ora 11:20

  Scaderea de impozit pe dividende s-a amanat dar ce se intampla cu contributia la sanatate de 5.5% in cazul dividendelor? Ar fi culmea sa ramana. Marea reducere fiscala va fi cresterea de la 16 la 21.5% in cazul dividendelor.
  Nu inteleg de ce nu se vorbeste nimic de asta, toata lumea tot o trage cu tva-ul intr-una.

  Răspunde
   
  1. b
   August 31, 2015 la ora 16:57

   Eu nu inteleg de ce reducerea impozitului pe dividende e vazut ca o mare revolutie fiscala. Dividendele alea sunt venituri, si trebuie impozitate ca orice venit. Si ar trebui de asemenea sa fie impozitate si cu tot ce inseamna contributii sociale. Altfel, de ce eu, salariat cu 5000 de eur sa platesc CAS, CASS, somaj, etc, iar beneficiarul de dividende nu. Imi fac si eu firma si platesc doar impozit pe profit si pe dividende, ca sa nu mai spun de toate cheltuielile pe care mi le pot tre ce pe firma deducind TVA si scapind de profit. Normal asha ar fi, ca orice venit, salariu sau nu, sa fie impozitat in acelasi mod. Iar dividendele deja sunt impozitate mai putin…

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    August 31, 2015 la ora 22:08

    In primul rand nu la toate tipurile de cheltuieli se deduce TVA-ul.
    In al doilea rand TVA-ul dedus din cheltuieli, sunt bani platiti emitentului facturii, iar emitentul facturii plateste TVA la acea factura. Cum sa-mi mai ia mi mie inca odata TVA pe acea valoare pe care statul incaseaza deja odata TVA? Daca furnizorul meu de servicii/materii/produse nu este platitor de TVA, atunci nu pot deduce acea cheltuiala din TVA-ul meu.
    Deducerea de TVA asa cum o prezentati dvs, ca metoda de a incasa profitul fara alte impozite, se poate face numai cu facturi false si este infractiune.

    Răspunde
     
 • sm_noname
  August 30, 2015 la ora 15:31

  Din pacate toate lumea se uita la modificarea Codului Fiscal ca o reducere de taxa, dar aceasta reducere se refera doar la TVA, in rest se largeste baza de impozitare.
  Un exemplu concret este pentru CAS (contributia la pensie) pentru cei cu PFA/II, adica pe langa 21,5% sa mai platesti inca 10,5% (chiar daca il platesti deja ca si salariat), in total 32%, fara ca statul sa faca nimic.
  Sunt curios cum ar reactiona asociatii societatiilor comerciale (persoane fizice, asa numitii „patroni”), ca sa plateasca si ei aceleasi taxe dupa dividende?
  Ca nu prea le scot asociatii nici cu plata celor 16%, de aceea ar dorii sa o reduca la 10% (sa vada ANAF-ul niste bani la buget, sau ca poate ca se doreste aceasta reducere pentru unii „baieti destepti” care vor sa ridice dividendele de pe ultimii 10 ani), asta deja este normal.

  Răspunde
   
 • Brakaduun
  August 29, 2015 la ora 19:23

  Toata lumea intelege ca acest „consens” este doar o intelegere intre hoti. Venituri mai mari, nu reducem taxele, mai multi bani de furat.

  Calitali$m romanesc. Prefer pe Basescu oricand fata de Iohannis.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 29, 2015 la ora 20:47

   Eu un lucru nu inteleg. Astia au devenit hoti in ultima luna? Pai nu aceeasi oameni au facut si au votat acest cod fiscal, fara nici o vorba despre marirea veniturilor lor? Unde erau hotii atunci?

   Răspunde
    
 • Radu
  August 29, 2015 la ora 18:26

  Q.E.D.: Discursul politic si-a atins scopul, trimitand tema codului fiscal in derizoriu. Dovada este numarul mult mai mic de comentarii de aici => interesul public scazut. Lumea s -a dus la mare, la bere, la mici, lasa-ne, nene, cu chestiile astea, ce, tu n-ai copiat la niciun examen? Incredibila este perpetuarea la putere a unor interese meschine, fara cinste, fara opozitie, rezistenta, alternativa. Mugur s-a facut de ras criticand ceea ce facuse el insusi in 1999 (impozit pe profit redus de la 38% la 25% si cota zero pentru exporturi). Iohannis este neputincios si lipsit de verva. Opozitia este de paie. Economia duduie, pe credit. Dow Jones salta sus-jos nebagat in seama la noi…

  Răspunde
   
 • mihia
  August 28, 2015 la ora 23:59

  Conform ziarului Capital in noul cod fiscal contributia de 5.5% la dividende va fi obligatorie. Asta inseamna ca nu doar ca nu se reduce impozitul pe dividende de la 16% ci chiar creste si ajungela 21% .

  Indiferent de guvernare micrul intreprinator a fost inamicul statului.

  RUSINE!

  Răspunde
   
 • Bogdan
  August 28, 2015 la ora 22:44

  Incerc sa-mi dau totusi seama de ce va prefaceti ca uitati de la cine a pornit de fapt aceasta razgandeala cu Codul: de la duetul de mare angajament: isarescu-joha nnis…nu inteleg de ce -i includeti la un derizoriu „ce sa mai comentam”?

  Răspunde
   
 • dorel ala cu tirnacopu
  August 28, 2015 la ora 21:33

  herr klaus… imi puteti spune daca ati facut primul pas, sau ati trecut la al doilea… ca nu stiu pe unde sa fac groapa…

  Răspunde
   
 • Dekia
  August 28, 2015 la ora 20:17

  Si nici reducerea de TVA n-a mai ramas din Codul Fiscal pentru ca nu este reducere ci corectie de TVA,si nici asta dusa pana la capat daca e sa ne amintim ca in 2010 TVA era de 19%.Si atunci care e totusi noutatea cu Codul Fiscal?

  Răspunde
   
 • ardeal
  August 28, 2015 la ora 17:59

  S-o fi incadrat guvernul lui Ponta din punct de vedere al deficitului, dar sacrificand investitiile… Ii ramasesera lui Ponta bani de nu mai stia ce sa faca cu ei( adica ale cui voturi sa incerce sa le cumpere).

  Răspunde
   
 • Kristina
  August 28, 2015 la ora 17:50

  Ehei..
  Am eu un producator bun de tot (intern)care deja anunta de zor valul de scumpiri pe categorii de produse încă de saptamana trecuta.
  Făcea al meu sot spume (cum?,de ce?,din care motive?)ca doar euro scădea,benzina se ieftinea si PRODUCATORUL NOSTRU SE SCUMPEA taman acum in prag de cod fiscal 🙂
  cam asta urma domnule jurnalist.
  cam tot asa cum a fost cu „ieftinirea la produsele alea de baza”(nu stiu daca se intelege 🙂
  Eu cred ca se intelege bine de tot
  ce?,de ce?,cum de nu ? 🙂

  Răspunde
   
 • Iorgu Iordan
  August 28, 2015 la ora 14:17

  Am avut o șansa unica sa avem si noi romanii curaj odată si am ratat-o, cum de altfel am făcut-o mai mereu . Mediul economic mondial nu o sa ne mai permită prea curând un cod fiscal ultraliberal prea curând . Incompetenții(PNL) se cearta cu hoții(PSD),in interesul nostru al tuturor ,scuzațimă m-a duc sa vomit!!!

  Răspunde
   
 • Dan
  August 28, 2015 la ora 13:12

  Codul fiscal vine si cu alte taxe, Moise nici nu cred ca sa uitat pe toate schimbarile, o da pe aia ca daca nu putem stimula munca sa stimul consumul bazat pe importuri, prin scaderea tva, deci tot o sporarla romaneasca, dar daca scriem de reforma de OK. Un cod facut de 2 hoti Ponta si Valcov.

  Răspunde
   
 • Andrei
  August 28, 2015 la ora 13:06

  Imi pare rau dar toata discutia pe cod s-a facut in jurul TVA si aici toti au o vina

  Despre acele masuri care tb sa ramana in cod doar s-a amintit in treacat si la fel de usor s-a renuntat la ele

  Chiar aseara am vazut pe DIGI24 o emisiune unde un invitat de la PSD ne spunea cat de minunat o sa fie cu TVA-ul redus

  Pana la urma ap primit ce am meritat
  Nu a existat un mesaj clar din mediul de bussines si nici din partea specialistilor asupra ce e bun si cand e bun

  Răspunde
   
 • alex2
  August 28, 2015 la ora 12:00

  sunt absolut oripilat si profund dezamagit. bine, sunt un antreprenor neexperimentat si m-am increzut in acest cod fiscal, ca va fi promulgat intr-o firma sau alta, am inceput planurile si investitiile devreme anul acesta. toate planurile si o buna parte din munca mea se va duce pe apa sambetei… Chiar nu are sens sa mai incerc ceva in tara. Si partea trista e ca in timp ce eu ma plang, nimeni nu vede, nu intelege, nu crede sau nu ii pasa. Or sa zica ca suntem postaci, sau prea putini care gandim asa. Ca interesele lor sunt mai importante si ca tradarea asta e justificata. Voi muta afacerea in alta tara, aici astia ne scarbesc pentru nimic.

  Răspunde
   
  1. calin
   August 28, 2015 la ora 12:49

   Ai dreptate. Singura solutie e sa ne coalizam si sa convingem cat mai multi dintre noi sa nu mai voteze aceasta increngatura toxica psd-pnl care condamna tata la subdezvoltare continua

   Răspunde
    
 • cristi
  August 28, 2015 la ora 11:29

  Acum vad o gramada de persoane care plang codul fiscal …. dar unde au fost aceste persoane cand iohannis a retrimis codul in parlament … nu le-am auzit vocile .. tot ce se spunea la televizor era ca vine sfarsitul lumii cu codul fiscal asa ca imi pare rau domule guran dar mediul de afacerii merita ce are acum daca nu au fost in stare sa-si prezinte punctul de vedere … doar ponta si teodorovici au insitat public pe cod restu tacere… sa fie sanatosi fiecare are ce merita.

  Răspunde
   
  1. m
   August 28, 2015 la ora 11:43

   daca te uiti doar la TV normal ca esti pe langa subiect, presa economica de specialitate a relatat pe larg punctele de vedere ale mediului de afaceri. Dar inteleg ca nu o citesti, acolo nu e cancan, nu se porcaie oamenii, nu se insulta, carevasazica nu e palpitant …

   Răspunde
    
   1. Marx
    Septembrie 2, 2015 la ora 00:12

    mmmmmmmm…..mai usor cu liberalismul pe scari ca momentan e condus de un bugetar a carui singura initiativa liberala a fost sa nu plateasca taxe pe meditatii.
    PS Inainte sa va repeziti sa ridice mana cine a facut campanie si a votat pentru Ion Ratiu in 90. De atunci un sir lung de ciori vopsite galben-albastru si o continua dezamagire.

    Răspunde
     
    1. Marx
     Septembrie 2, 2015 la ora 00:52

     Si sa nu uitam sa luam intelepciune (pe cod fiscal) de la Mega-liberalul Isarescu care in 1991 impreuna cu liberalul „draga Stolo” a nationalizat valuta din banci iar in 2009 a girat imprumutul de 20 miliarde pentru salvarea bancilor (straine) din tara dar nu a miscat un deget pentru legea falimentului persoanei. Sa mai adaugam ca cu el la BNR Romania a pierdut dreptul de poanson aur … Si vine asta si da lectii?! Mi-e sila!

     Răspunde
      
 • m
  August 28, 2015 la ora 11:26

  Ar fi meritat deplansa varianta initiala a Codului fiscal, trimisa la inceput in parlament. Ce a urmat a fost doar o mutilare in forma continuata pana nu a mai ramas nimic…
  Sper ca te-ai linistit cu treaba asta cu consensul politic, cred ca erai printre ultimii visatori 🙂 Dar pe undeva trebuie sa recunosti si tu, Moise, ca nu poti sa reduci taxe, sa reduci investitii si in acelasi timp sa cresti cheltuieli cu niste ageamii la carma. Poate, pana la urma, e mai bine asa…

  Răspunde
   
 • Sil
  August 28, 2015 la ora 11:17

  Ce sa amane la impozitul pe micro?
  Impozitul pe micro e 3% si in vechiul cod si in noul. NU E NICIO REDUCERE in noul cod.
  Partea aia cu 3%, 1% si 3%+1500lei NU a mai fost aprobata de parlament. Noul cod are doar 3% exact ca vechiul cod. Cititi codul nou, nu ma vb de prin presa d-le moise guran.

  Răspunde
   
 • Green
  August 28, 2015 la ora 11:14

  Democrația înseamnă în primul rând alegere în cunoștință de cauză. Am încercat să-i explic mamei mele ce înseamnă reducerea asta de taxe, cum vor crește importurile de produse scumpe, cum va evolua deficitul de cont curent, cum se va forma deficit bugetar și cum poate fi acoperit, etc. Nu a înțeles nimic, nimic. Un politician rău intenționat poate vinde orice baliverne (să ne amintim de Oprescu și autostrada lui) și va câștiga alegerile. Să ne mulțumim doar cu sărăcia adusă de socialiști și să-i mulțumim lui D-zeu că Noua Dreaptă nu e partid politic și nu folosește metode PSD.

  Răspunde
   
  1. Delia
   August 28, 2015 la ora 20:57

   Care socialisti?Au avut curiozitatea sa citesti ce scrie in doctrina socialista?Dar in aia capitalista?Dupa ce le citesti mai discutam.Pana atunci iti vand un pont gratis:la noi in politica nu exista decat doctrina hotiei.

   Răspunde
    
 • alin timis
  August 28, 2015 la ora 10:55

  Un cod fiscal facut pe smecherie nu poate fi luat in serios. Cand stanga fura painea dreptei, ce sa faca dreapta? Foarte bine ca au blocat mizeria!

  Răspunde
   
 • Gigi Contra
  August 28, 2015 la ora 10:51

  Sunt toti o apa s-un pamant! Sunt penibili in toate actiunile lor! Mai, dar nicicum nu reusesc astia sa demonstreze ca pot face ceva si pentru restul populatiei nu doar pentru interesele lor (personale si de partid).
  Dle Guran, eu tocmai am primit un job la o firma foarte buna din Germania, ma voi muta in 2 luni la Viena, dar nu imi pare absolut deloc ca scap de amatorii astia de politicieni romani. Imi pare rau insa pentru toti ceilalti pe care ii las in urma si trebuie sa suporte imbecilitatile si nesimtirile celor care ne conduc…de fapt nu ne conduc, ci isi bat joc de toti, atat de cei care iau votat cat si de cei care i-au ignorat. Noi nu avem lideri, noi avem hiene!!!

  Răspunde
   
 • Alex
  August 28, 2015 la ora 10:45

  Toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă Iohannis ar fi promulgat codul in varianta inițială. Până la urma, care este motivul REAL pentru care președintele nu a facut acest lucru?

  Răspunde
   
  1. Tibi
   August 28, 2015 la ora 13:21

   Era posibil ca economia Romaniei sa nu fi putut suporta atatea reduceri de taxe dintr-o data. BNR, CE au atentionat asupra acestui lucru. Si pe langa asta, mai vedem si darnicia lui ponta pentru doctori cu maririle de salariu (ceea ce e f bine), dar acum vor toti bugetarii. Cu siguranta am fi dus deficitul foarte sus daca se reduceau toate aceste taxe si maream atatea salarii.

   Răspunde
    
   1. coke
    August 28, 2015 la ora 16:40

    Bre, asta e retorica aia de manipulare. Ia fa tu bine si uita-te pe deficitele din ultimii ani, de cand e Ponta la guvern, sa vezi daca ne-am incadrat in tinte, chit ca putea sa dezechilibreze tara si s-o dea naibii. Dar n-a facut-o. Ne-am incadrat in toate deficitele, unele extrem de mici, cum a fost ala de anul trecut, an electoral si extrem de important pentru Ponta. Deficit de 1%. Iohannis care vine din PNL, probabil a uitat anul 2008, an de trista amintire, an de alegeri, cand la crestere economica de 6-7% deficitul urca pana la 8%. De ce? Pentru ca mite electorale cat cuprinde. Dar atunci nici BNR, nici Iohannis nu erau ingrijorati de derapaje. Dar brusc sunt acum, acum cand avem un guvern care de bine de rau a avut grija sa echilibreze bugetul si sa nu creasca deficitele. Dar de ce sa lasam guvernul sa faca bine ce-a facut pana acum? Nah. Ne bagam noi liberalii vesnic angajati la stat sa le explicam cum e cu economia de piata si cu mediul privat.

    Răspunde
     
    1. Dan
     Septembrie 22, 2015 la ora 20:20

     Differenta e ca atunci datpria nu era la pragul de sus de suportabilitate, si erau mai multi angajati, si bancile nu erau supra expuse deja, acum am mai ramas mosnegii, bancile deja supra expuse pe stat, cine sa iti mai dea bani cu imprumut? Tu iti imaginezi ca la 8% e doar o cifra nu trebuie platit mai devreme sau mai tarziu?

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase