Bună creştere de salarii! Dar, dacă tot dăm bani ca şeicii, de ce mai avem miniştri?

de Moise Guran

În dorinţa sa de a fi prompt în reacţii, premierul Victor Ponta reuşeşte să fie precipitat. Avalanşa de fonduri nesperate ce vin la buget de la începutul acestui an are, mi se pare mie, o influenţă foarte proastă asupra guvernului României. Se ştie că cele mai bune decizii le luăm atunci când suntem limitaţi, când resursele reprezintă o provocare. Dimpotrivă, atunci când banii curg într-un mod neprevăzut, un lider riscă să se transforme într-un şeic generos, căruia i se poate părea un efort prea mare şi acela de a sta să-şi numere averile.

Într-o altă ordine de idei, guvernul Ponta este acum în situaţia din 2006-2007 a guvernului Tăriceanu. Acela a fost momentul în care Isărescu ne vorbea tuturor despre cât de dificil este managementul succesului.1139

Sunt câteva lucruri bune dar şi altele criticabile, ca să nu zic de-a dreptul proaste, în decizia guvernului de a majora cu 25% salariile în tot sistemul sanitar. În rândurile de mai jos aduc punctual argumente pro şi contra:

 • Vorbeam de medici şi s-a ajuns la tot sistemul. E bine, pe de o parte, pentru că şi asistentele pleacă, nu numai medicii. Și ele deschid buzunarul, ba chiar, s-ar putea să-l deschidă mai des, fără a risca atât de multe precum un medic. Cadrele medicale cu pregătire medie au o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii, îşi găsesc mult mai repede de lucru în altă parte atunci când decid să părăsească spitalul şi lipsa lor se simte la fel de acut în sistemul sanitar.
 • Deşi are beneficii, decizia de a majora cu 25% salariile tuturor, iar nu numai pe cele ale medicilor, are, firesc, o seamă de neajunsuri: crează momentul psihologic pentru generalizarea creşterilor salariale în TOT sistemul bugetar (din punct de vedere numeric, numărul asistentelor este comparabil cu cel al dascălilor, în plus, liderii de sindicat din învăţământ, administraţie, poliţie se vor simţi datori să facă şi ei ceva);
 • Pune în vârful piramidei salariilor din sistemul medical sume imense, comparativ cu cele de la bază, căci 25% din 200 de euro înseamnă 50 de euro, iar din 10 mii de euro înseamnă 2500 de euro;
 • Nu rezolvă problema absenţei totale a cadrelor medicale specializate din oraşele mai mici (şi chiar din reşedinţele de judeţ); asta se poate corecta prin alocarea unor fonduri prin intermediul autorităţilor locale care, dacă vor (şi se justifică) ar putea acorda sporuri pentru a atrage medici în zonele lor. Desigur, asta înseamnă alţi bani, altă distracţie…
 • Creşterea eşalonată pe un interval de timp (dublare într-un an şi jumătate în cazul nostru) e un lucru bun. Crează aşteptare, dar şi perspectivă, însă nu rezolvă o altă problemă… Cea a plicului cu bani. Și la acela tot eşalonat se va renunţa? Nu! Decizia Înaltei Curţi este fermă şi imediat aplicabilă. Ce spune Ponta, că medicii nu sunt funcţionari, are zero valoare juridică e1ea5815cfa888e55aff75aa4dcec10d_XLdupă această decizie. Deci, revenind, la plicuri se renunţă imediat, dar salariile vor creşte treptat. În căutarea unei soluţii de avarie s-a găsit cea cu legalizarea plicului. Unii medici s-au simţit ofensaţi. Ei nu vor plicuri! Deci, trag eu concluzia, nu vor nici liber profesionişti să fie! Vor să fie funcţionari? Da! Păi, atunci, ok, să fie funcţionari şi să primească doar salariu. Cred că se poate crea un sistem dual, în care unii să primească plicuri (legal, nu ca acum), iar alţii salarii. Dar un astfel de sistem ar fi subminat tocmai de creşterea anunţată cu procent general de 25% căci…
 • Un procent inflexibil nu permite spaţiu de manevră unui manager de spital, nici autorităţilor locale, nici ministerului Sănătăţii. E aritmetică simplă şi cam asta au făcut toate guvernele noastre de până acum, bănuiesc eu fie din neştiinţă, fie din comoditate.

Soluţia era să crească cheltuielile salariale din sistem cu 25%, iar nu fiecare salariu cu 25%.

De ce? Pentru că şi medicii sunt diferiţi, nu sunt toţi la fel de săraci, nu sunt toţi la fel de pricepuţi. Dacă îi spui managerului de spital – uite, ai 25% cheltuieli salariale în plus el va avea variante:

 1. Creşte toate salariile cu 25%. Treaba lui. Dacă spitalul e CAP, ca un CAP va funcţiona.
 2. Un manager din Bucureşti poate alege să dubleze salariile rezidenţilor, altul din Cluj poate alege să le crească cu 60%, altul de la Iaşi poate decide că în oraşul său un rezident poate supravieţui cât e în specializare cu o sumă mai mică, să zicem cu un plus 40% la salariu. Poate la Târgovişte, unde numeroşi medici specialişti vin de două ori pe săptămână de la Bucureşti, managerul va decide să dea toţi banii ce-i vin suplimentar pe sporul de gardă, ca să îi facă să stea mai mult pe la Târgovişte. Sau, poate, la Severin, managerul va decide că vrea să-şi angajeze toate neamurile pe salarii mari, să nu dea nimic medicilor şi să mărească doar salariile asistentelor. E dreptul său să îşi fure comunitatea, să îşi bată joc de ea, dacă respectiva comunitate îl suportă, îl susţine şi îi permite asta.
 3. Cum România se află, în număr de ani, mult mai aproape de comunism decât de acest tip de descentralizare meritocratică, tot soluţia creşterii fondului de salarii la nivel naţional era mai fezabilă decât cea a creşterii fiecărui salariu cu 25%. Desigur, pentru asta era nevoie şi de un minister al Sănătăţii, de un ministru care să balanseze creşterile în funcţie de nevoia generală a ţării, sau care putea pur şi simplu să împartă cei 1,7* mld lei, pe sume fixe, dar diferite pe categorie, de creştere salarială. De exemplu: cât are un rezident? să zicem 250 de euro… lui îi mai dăm o sumă fixă de 150 de euro. Cât are un secundar? să zicem 350 de euro… aoleu! îl depăşeşte rezidentul! Îi mai dăm 100, ca să facă 450. Cât are medicul primar? Lui îi creştem salariul cu o sumă fixă ce îl va ţine peste secundar, dar, inevitabil, creşterea lui va fi mai mică de 25%. Știu, merită mai mult, are perspectiva creşterii din nou la 1 ianuarie 2016 şi apoi la 1 ianuarie 2017… Desigur, şi acesta tot un sistem ceapist de salarizare este, dar e ceva mai elaborat. Presupune un pic de muncă, de efort la ministerul Sănătăţii. Nu dăm iarăşi bani din pix de la Bucureşti, ca şeicii, iar apoi ne mirăm că s-a dus dracu discuţia despre deficit, relaxare fiscală şi că ne critică Isărescu.

(*) Nu sunt convins că impactul pe buget e de 1,7 miliarde de lei. Pe care buget? Pe general consolidat? Adică am scăzut 40% sume ce se întorc din creşterea de salarii brute în bugetul de stat (imp. pe venit) şi în bugetul asigurărilor (CAS)? N-au fost foarte specifici în declaraţii. Pentru că dacă efortul bugetar e de 1,7 miliarde, atunci impactul e de doar 1 miliard, căci restul banilor se întorc pe altă uşă. Banii ăia nici nu pleacă fizic din trezorerie.  În multe cazuri se fac doar hârtii de compensare pentru ei.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

61 răspunsuri la Bună creştere de salarii! Dar, dacă tot dăm bani ca şeicii, de ce mai avem miniştri?

 • grigoras mihai
  Septembrie 3, 2015 la ora 22:04

  nu ca as cred/crezut ca Ponta nu-i mincinos.
  1. vorbeste de expertiza privata, comandata de el nu de cea juridica, ceruta/comandata de DNA. proba tehnico-stiintifica e numai cea juridica, asta are valoare in dosar. lumea toata nu stie mecanismul juridic si poate fi mintita.
  2. nu a votat codul fiscal. S-a schimbat. Dar ………… el …….
  Minciuni sfruntate.

  Pt. emisiune de va fi Digi 24, e perfect

  Răspunde
   
 • Boeru
  August 31, 2015 la ora 10:22

  Vrajala electorala!

  Răspunde
   
 • popescu
  August 26, 2015 la ora 14:02

  In caz de razboi va urca in tren, va sudeaza usa la vagon si veniti precum vitele la romania. Credeti ca vor veni altii sa lupte pentru noi? Va inselati amarnic. Sa ne fereasca dumnezeu de razboi. Va spune un prost de la tara.
  Peste 25 de ani imi veti da dreptate.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 26, 2015 la ora 16:57

   Degeaba daca nu sudeaza si ferestrele. 🙂
   Oricum ma bucur ca dvs credeti ca Dumnezeu ne poate feri de un razboi.

   Răspunde
    
 • Raz
  August 25, 2015 la ora 16:24

  Pot sa fiu de acord cu orice crestere in sistemul public cat timp veniturile statului o permit, cu o singura conditie si anume si reciproca sa fie valabila, si scaderile de salariu sa fie constitutionale si aplicate cand veniturile nu o mai permit.De ce cresterile sunt constitutionale in timp ce scaderile nu?Altfel sunt total impotriva, oricum daca maine dam afara 50% din toti bugetarii tara functioneaza la fel.

  Răspunde
   
 • nufar
  August 24, 2015 la ora 23:31

  Deci, practic, toata lumea traieste din PIB. Si bugetarii, si salariati/angajati privati si pensionarii. Din productia.economia nationala a tarii in care traieste. Mi s-a parut deplasata atitarea electoratului contra bugetarilor si pensionarilor (articolul cu Codul Fiscal). Si de fapt de aici am continuat cu programul de dezvoltare economica armonioasa a intregii tari. Cum pleaca si cum intra banii in .. trezorerie nu intereseaza pe nimeni, dintre cei care muncesc pentru ei (pentru bani, nu pentru bancheri, politicieni si alte zaiafeturi).
  Specific pentru personalul medical (in general), cu descentralizarea economica o sa ajungeti la mafiute medicala perfect puse la punct: din privat te recomand la stat si invers, totul pentru ca sa fie toata lumea multumita, inclusiv asigurarea de stat si privata sa fie consumata in totalitate pe anul in curs. Precis n-ati ajuns la asta, dar nu mai este mult pina departe – vad ca stabilitatea locurilor de munca in sistemul medical este inca o problema. Se va stabiliza de nu vei mai avea loc sa joci intre ei. De fapt nu-i rau. Cind te imbolnavesti, intri pe banda rulanta si iesi sanatos si sarac sau nu mai iesi. Glumesc, si totusi asa este – nu dai ciubuc, platesti cit iti cere ca n-ai incotro.

  Răspunde
   
  1. Stan Lucian
   August 25, 2015 la ora 00:06

   Of Saba, iar mi te-ai intors. Hai sa-ti reamintesc, fara cascade, fara text in engleza si fara repostat comentarii care au fost deja moderate. Poate tura asta ai chef sa ne intelegem.

   Răspunde
    
   1. nufar
    August 25, 2015 la ora 16:20

    Domnu Lucian, incerc si eu sa ma ascund dar stilul ma da de gol – este greu sa ascunzi ce gindesti. Nu am nimic personal cu nimeni, nu cunosc pe nimeni. Este vorba de exprimarea opiniilor personale. Vad ca vreti sa ne intelegem, Si eu vreau. Pe curind la Digi24 cu 7. Unde voi renunta la „nufarul”, sa vedem daca ma descoperiti. Numai bine.

    Răspunde
     
 • nufar
  August 24, 2015 la ora 23:16

  „dăm bani ca şeicii” – Moise esti nostim. Te astept la Digi (24 cu 7). Ca o opinie personala: arabii sunt cei mai buni comercianti (stiu sa cedeze la pret pentru a cistiga un client permanent), urmati de greci (determinati in negocieri, vor gasi mereu mijloace sa ta atraga si sa te convinga), si mai apoi evreii (nu pierd acum si nici pe urma, ca mai vii tu). Deci da, arabii sunt .. risipitori.
  „Intr-o altă ordine de idei..” – si mie imi place expresia asta, o folosesc frcvent in comentarii, mai ales in alea lungi (ca articolul de fata, de exemplu) – sunt mai explicite.
  Si eu il criticam pe Isarescu, dar din alta optica – mai generala. In orice caz, criticat sa fie ca nu-i strica. Si dupa aia?
  Revenind la articol (si chestia cu revenitul imi place). Vorbiti de cresteri salariale, in cazul de fata despre cele din sistemul medical. Intr-o anumita masura este vorba tot de bugetari si pe urma si de pensionari. Este drept ca ai construit articolul pe ce a spus Isarescu – pai chiar asa, te lasi dus de ape? Nu crezi ca problema salariilor trebuie tratata mai .. fundamental? Vorbesti de cresteri salariale si de impactul lor in ce priveste contributia lor la buget – cam superficial, si ca urmare nu duce la nimic (vedem asta de atita timp).
  Salariile oricui se fac din productia/serviciile vindute, nu din imprumuturi externe (care tot coruptie se cheama – ca doar le primesti conditionat) cind, deh, bugetul n-are.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  August 21, 2015 la ora 18:27

  Eu m am tratat la un spital privat iar medicul meu este angajat la stat și doar colaborator la privat. Am asigurare privata de sănătate. Știu exact cât contribui și ce primesc. Cred ca e soluția cea mai corecta în sănătate.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 22, 2015 la ora 12:53

   Din cate stiu eu spitalele private primesc si bani de la stat.

   Răspunde
    
 • Kristina
  August 21, 2015 la ora 14:43

  Buna ziua domnul Stelian,
  Eu tocmai am venit cu ideea de militarizare sau privatizare totala a sistemului de sanatate romanesc.
  nu vad alta solutie salvatoare pentru noi ca pacienți aici.
  Ceea ce propune actualul guvern lasa loc de SPAGA inclusiv in domeniul privat,lucru de care sincer ma ingrozesc.
  Sunt domenii precum:stomatologia,dermatologia,ginecologie,optica
  medicală,endocrinologia..etc.unde nici nu se pune
  problema sa ai trimitere de la medicul tau de familie.SAU DACA AI NU CONTEAZA PENTRU CA PLATESTI INTEGRAL COSTUL ACTULUI MEDICAL.
  Eh imaginati va ca o sa ajungem si in aceste domenii la prioritate prin spaga 🙁
  e de a dreptul revoltător.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 21, 2015 la ora 18:39

   Buna seara!
   Am vazut aceasta idee a dvs in mesajul anterior dar nu reusesc sa inteleg „militarizarea”. Poate daca detaliati putin voi intelege ce vreti sa spuneti. Dar tineti cont ca ceea ce avem nevoie este ca personalul medical sa-si doreasca sa ramana in tara, fara sa fie obligati. Iar privatizarea intregului sistem cred ca nu se va face niciodata. Nu stiu tari cu intreg sistemul de sanatate privat.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    August 22, 2015 la ora 10:22

    @Stelian :
    răspunsul meu este :introducerea formelor si metodelor organizării militare in sectorul sanatatii.
    suna rau? ,eu zic nu.
    Toti pacienții (asigurati)sunt tratați in siguranta iar medicii au salariul confortabil ,nici vorba de haos sau „spaga fiscalizata”.
    de termenul „spaga legalizata la medic”ati auzit in era
    noastra?
    *eu nu.
    toate cele bune si sanatate

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 22, 2015 la ora 12:21

     Inteleg ca vreti ca personalul medical sa fie format din ofiteri si subofiteri, asa cum sunt in spitalele militare. Militarizarea sistemului nu vad cum ar rezolva problema finantarii sistemului de sanatate. De unde ar asigura guvernul un salariu „confortabil” medicilor? Cu ce ar schimba militarizarea faptul ca acum nu se gasesc bani pentru salarii decente pentru medici?
     Sanatate va doresc si eu.

     Răspunde
      
     1. popescu
      August 26, 2015 la ora 14:11

      Nu asta inseamna. Faceti comparatie intre smurd si ambulanta. Unde smurd are timp de reactie. In 3 minute trebuie sa fi gata de pkecare 5-8 sa ajungi la operatiune etc.
      Pecand la salvare stai ca nu e doctoru pleaca soferu cu asitenta. Nu gaseste blocu. Nu are un set de respectat face dupa ureche.
      I functie de cate cazuri ai rezolvat incasezi banii.
      Si acum va intreb asa. De ce Cnadr nu sanctioneaza firmele de dezapezire? De ce pana la urma trebuie sa intervina armata?
      De ce in caz de inundatii se ajunge tot la armatasi jandarmerie.
      De ce cand cade cate un avion ajungem iar la armata

       
  2. nufar
   August 24, 2015 la ora 23:18

   presupun ca „militarizarea sistemului de sanatate” de care vorbiti este in ton cu ce aratam ca de fapt sa si intimpla in alte tari: ordinul se executa nu se discuta.

   Răspunde
    
 • popescu
  August 20, 2015 la ora 15:52

  Sunt curios ANaful a verificat averea la vreun medic, asistenta, infirmiera. Eu vad ca toti o duc bine dar se plang de salarii mici. Cum oare?
  ANAF-UL SE AUDE? DE UNDE AU DOCTORII MILIOANE DE EURO PENTRU APARATURA LA CABINETUL PARTICULAR?
  CUM SE FACE CA DIN MILIARDE CONTRIBUTIE LA STAT NU NI SE FACE NICI O ANALIZA GRATIS? PLATESC SI O AMARATA DE ADEVERINTA 5 LEI SI LUNAR CONTRIBUI DOAR LA CASS CU 400?

  Răspunde
   
 • cosmin
  August 20, 2015 la ora 14:44

  @ Ane-Marie Nicolaie (din sectiunea facebook) Va multumesc pentru aceasta istorioara care nu este un caz singular si demonstreaza inca o data cum trateaza societatea contemporana o persoana supraspecializata, competenta, altruista si care isi pune in joc cariera si viata pentru binele altuia ….CU UN MARE SUT IN FUND! Istorioare de tipul acesta am si eu, fie personale fie ale colegilor mei, si sper ca sunt invatatura de minte pentru toti medicii care mai spera ceva de la societate sau de la pacient. Eu nu uit ca Prof. Pesamosca a murit in mizerie intr-o camaruta de spital uitat si de societate si de gloata de pacienti. Acum 10-15 ani facean si eu gesturi similare. Acum categoric NU indiferent de persoana de la poarta spitalului.
  PS Acest comentariu nu se adreseaza celor ce-si mananca ficatii de grija salariilor (sau plicurilor) pe care le primesc medicii. Puteti sa comentati orice … NU MA INTERESEAZA.

  Răspunde
   
 • Tony
  August 20, 2015 la ora 14:42

  Propun o temă de discuție:
  Ar trebui organizat un referendum care să forțeze o lege prin care toți senatorii, deputații, guvernul, etc să se trateze numai în spitale de stat din România, să fie obligați să-și trimită copiii la școli de stat în România, să nu primească nici salarii mai mari decât profesorii, nici pensii speciale, să le fie confiscat toate averile care nu se pot dovedii, și așa mai departe până dispare ideea asta a parlamentărilor că sunt mai presus decât toți noi ceilalți oameni plătitori de taxe.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 20, 2015 la ora 15:20

   Dupa cum stiti, referendumul nu „forteaza” nici o lege. Eu inca mai astept legea care sa reglementeze votul de la referendum si anume 300 numarul maxim al parlamentarilor.

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   August 20, 2015 la ora 15:32

   Ati mai auzit ceva despre modificarea Constitutiei? Oare de ce nu, caci Basescu nu mai e presedinte ca sa incurce acest demers? Va spun eu ca atat timp cat orice modificare fara stabilirea numarului maxim de parlamentari la 300 este sortita esecului, domnii parrlamentari nu vor avea in agenda asa ceva.

   Răspunde
    
   1. nufar
    August 24, 2015 la ora 23:27

    Sistemul parlamentar a plecat de la democratie si a ajuns la dracu. In Romania tradatori de tara si lingai stau in fotoliile Casei Poporului si absolut nimeni nu spune nimic. Deci pe ce mergeti? Pe 100 sau 600? Firesc este ca alegatorii din circumscriptia electorala sa aiba omul lor in parlament, care sa faca numai ce vor cei 30 sau 40 sau 70 de mii de votanti. Mai tineti minte proverbul: dai un ban dar stai in fata? Asa-i si cu reprezentantii: numarul nu conteaza (asta-i o teorie aiuristica pentru fraieri), ci ceia ce face reprezentantul tau acolo in parlament, in interesul tau si numai al tau. Daca nu face, democratic ar fi ca in modul cel mai civilizat sa-l poti lua de urechi si sa-l arunci in strada. Dar tot el a avut grija de imunitate si sta acolo tot mandatul, in timp ce alegatorul citeste referendumul.

    Răspunde
     
 • Lae
  August 20, 2015 la ora 13:50

  A crescut productivitatea muncii in Romania cu 25% si nu am aflat eu?!

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 20, 2015 la ora 14:38

   Offf, de-ar fi legat salariul de productivitatea muncii.
   Muncesc in Anglia cu colegi englezi si nu au productivitatea mea. Suntem platiti la fel. Iar stilul meu de munca este acelasi ca atunci cand munceam in Romania, poate chiar mai relaxat. De ce la aceeasi munca (aceeasi productivitate a muncii) in tara eram platit cu un sfert decat sunt platit aici?

   Răspunde
    
   1. popescu
    August 20, 2015 la ora 15:47

    Simplu. Englezul a cotropit jumatate de glob iar romanul a stat in genunchi 2000de ani. Tu ai ales sa muncesti in occident in loc sa lupti in tara ta pentru drepturile tale. Simplu ca bunaziua.
    Cand intri peste vulpe in vizuina te ataca. In gandirea lui Moise negociaza.
    Asta este realitatea Steliane dar nu vrem sa deschidem ochii.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 20, 2015 la ora 16:54

     Ce are a face productivitatea muncii cu cotropirea lumii de catre englezi?
     Va mai spun odata nelamurirea mea. La acelasi volum de munca si la aceeasi calitate a muncii si a produsului, in Romania de ce sunt platiti oamenii cu un sfert din cat sunt platiti aici, daca produsul se vinde cu acelasi pret, sau poate chiar mai mare?

     Răspunde
      
     1. marinel
      August 20, 2015 la ora 22:03

      Adica englezu’ primeste bani din „osinza” adunata de imperiu de prin toata lumea. Si mai mult decit atit, chiar si acum jumate de Africa e jecmanita de ei in continuare.

       
     2. Stelian F
      August 20, 2015 la ora 23:27

      Nu Marinel, nu sta nimeni de la guvern pe strada sa imparta oamenilor din ce au luat din alte tari. Eu, ca si colegii mei englezi, muncesc la o firma privata care face profit din produsul vandut. Din acel profit suntem si noi platiti.

       
     3. popescu
      August 21, 2015 la ora 15:52

      Sun Tzu -Arta razboiului. „Un inamic incercuit total lupta pana la moarte, ofera-i o portita si vei castiga lupta fara pierderi” atunci a venit Iliescu in 89si a mers la o reuniune in anglia. Dupa ce a prezentat datele un englez s-a opus imigrantilor. Dar englez a adus urmatoarele argumente:
      -forta de munca instruita fara sa cheltui un penny
      -forta de munca platita la jumatate
      -forta de munca de care te poti descotorosi cand doresti
      -forta de munca gratuita care contribunuie la bugetu UK nu al tarilor de unde previn
      -le distrugi economia si o transformi in piata ta de desfacere
      Intr-un cuvant cucereste fara sa distrugi.
      Asa a aparut colonia domnule Stelian-tradatori de patrie si neam.
      Ati ales solutia simpla sa fugi in loc sa-ti aperi casa si drepturile.
      Sunt curios daca incepe razboiul aveti curaj sa veniti acasa si sa aparati patria?
      Sau faci ca Moise. Vrei unire cu Moldova dar sa nu lupte copilul tau. Sa lupte altii iar voi sa va laudati. Vreau sa va vad in prima linie nu doar sa va laudati.
      Stati in occidentbsi vedeti-va de treburile voastre in Uk. Vreti sa va da-ti cu parearea veniti in Romania. Platiti taxe in Romania pe munca apoi comentati.

       
    2. Stelian F
     August 20, 2015 la ora 17:03

     Daca ati inteles ca ma plang sa stiti ca va inselati. Nu ma plang de nimic. Era doar o nedumerire legata de productivitate. Si nu, nu avem ultimele utilaje de pe piata, nu avem decat masini de gaurit manuale si fierastrae la fel, manuale. O armata de oameni gauresc toata ziua, cand o masina desteapta de gaurit cu cateva capete ar face munca a 3-4 muncitori. Dar patronii vor sa dea bani oamenilor si nu masinilor. Asa ca la firma unde lucrez sunt cam 100 de locuri de munca cu toate ca ar putea fi mult mai putine la aceeasi productie. Deci productivitatea muncii nu este prea mare, in schimb sunt multe locuri de munca. Productivitatea crescuta a muncii inseamna tehnologie si inseamna mai putine locuri de munca…

     Răspunde
      
    3. Andu
     August 22, 2015 la ora 17:01

     Popescu, de ce vorbești in necunoștință de cauza?

     A avea oportunitatea sa lucrezi in alta tara este o șansa, si nu o obligație. Când oferi valoare – in cazul de fata timpul si cunoștințele tale – alegi sa fii răsplătit cu cea mai buna oferta. De ce sa muncești in Romania pe bani mai puțini, cu atât mai mult cu cât taxele ori sunt furate, ori sunt cheltuite prost, si bucata asta de pământ nu progresează deloc. Zi-i țara ta, dar scutește-ma. Sa ai tu așteptarea sa revină romanii plecați, in caz de pace ori război.

     Răspunde
      
     1. popescu
      August 25, 2015 la ora 10:45

      Atunci de ce revii in fiecare an in Romania?
      Cand ai sa platesti taxe pe munca in Romania atunci sa-ti da-i cu parerea. Pana atunci stai acolo unde esti si da-ti acolo cu parerea sa vedem te asculta? Schimbi cevA?
      Ati plecat pentru ca sunteti curve pe romaneste. Lasi. Va prostit iliescu si acuma emiteti pretentiii. Spuma. Ca si mediciii. Dar 25 de ani de ce nu ati marait nimic?

       
     2. Stelian F
      August 25, 2015 la ora 13:33

      Dumnule Popescu, se numeste libertate de exprimare. Este unul din lucrurile pentru care am avut arma in mana in decembrie ’89 si pot spune ca mi l-am castigat personal. Din cate vad n-am prea scapat de gandirea comunista nici acum. Romania se mai zbate sa scape de aceste ramasite.

       
     3. Stelian F
      August 25, 2015 la ora 14:38

      Dvs d-le Popescu ne acuzati cu alte cuvinte ca n-am ramas in tara sa ne luptam cu dvs. Pai care ar fi fost diferenta daca eram in tara? Nu tot aici dezbateam aceste subiecte? Credeti ca ne-am fi intalnit cu dvs in piata sa le dezbatem? De ce spun ca ne indemnati sa ne luptam cu dvs, chiar daca spuneti ca ar trebui sa ne luptam cu sistemul? Pentru ca dvs reprezentati sistemul prin aceasta gandire comunista. La cum ganditi, cred ca ati vota cu ochii inchisi un partid care ar promite ca va inchide granitile asa incat sa nu mai plece afara medicii, inginerii si chiar muncitorii ca mine.

       
     4. popescu
      August 26, 2015 la ora 13:52

      Domnu Stelian F. In 89 v-ati impuscat ca prostiiiiiii. Nu o spun eu o spun istoriciii. Cand ai sa stai 4 ani pe front imi spui de lupta cu arma in mana.
      Libertatea de exprimare nu exista pe acest blog. Sunt deacord cu tine ca ai voie sa te exprimi, dar nu esti aici, nu contribui aici deci nu esti implicat, iar totul iti este indiferent pana cand nu te afecteaza.
      Da. Voi cei care ati ales calea usoara sunteti tradatori de patrie si neam. Cand o sa mancati iar la ratie o sa aveti ce v-au lasat comunistii si ceausescu. Astia de dupa 89 nu sunt nici macar comunisti. Sunt doar niste mincinosi si hoti. In frunte cu iliescu si isarescu.
      Vreau sa va vad peste inca 25 de ani ce o sa mai ziceti. Pentru ca in romania nu mai sunt persoane care sa schimbe ceva. Am ramas foarte putini. Daca dumneata crezi ca eu sunt indoctrinat de comunisti atunci iti doresc sa ramai sclav in capitalism si sa fii manipulat in functie de interesele boierilor. Va doresc o zi buna. Peste 25 de ani o sa-mi da-ti dreptate, cand o sa fiti expirat si o sa revii in romania baronilor locali si imparatului johannis votat de diaspora.

       
    4. Andu
     August 22, 2015 la ora 17:14

     Nu știu ce atâtea discuții. Șpaga nu este ceva normal, punct.

     Nu au medicii decât sa se plângă, reprofileze, plece din țara, muncească mai mult. In tara salariile sunt proaste in general. Toate paturile sociale ar trebui sa plece din tara, si multi chiar o fac. Nici medicii nu sunt mai speciali.

     Când economia tării va creste, vor creste si salariile tuturor. Pana atunci, aceleași reguli sa se aplice si la ei: un medic care ia șpagă e mai nenorocit decât un politician care fura. Pentru ca medicul omoară direct pacientul, pe când politicianul nu înțelege ca o face indirect.

     Nu am nimic cu medicii, am multi amici medici – multi plecați din tara. Asta e soluția, nu șpaga. Am sa merg mereu la poliție pentru orice medic cere șpaga. Denunț după denunț.

     Eu plătesc enorm la privat ori prin farmacii când am probleme. Medicina e un business si ei trebuie sa înțeleagă asta, nu sa stea sa ia șpagă ca nesimtitii.

     Răspunde
      
     1. cristi
      August 24, 2015 la ora 13:15

      Ok. Smecheria este ca medicii, it-istii si altii pot pleca, restul degeaba pleaca. De un paznic sau muncitor la banda te poti lipsi, gasesti pe toate drumurile din astia, de un medic pregatit nu prea.
      Situatia este simpla: platesti medicul la nivelul unei femei de serviciu (sau a unui intern) atunci si serviciile le vei primi tot la nivelul respectiv (calitatea). Vrei ca medicul sa isi foloseasca cunostiintele pentru care a muncit, a studiat si a cheltuit mult tim si bani platesti diferenta. Cum ziceai si tu, „Medicina e un business”. Este foarte simplu. Tu alegi calitatea dorita.

       
    5. nufar
     August 24, 2015 la ora 23:30

     „Vrei unire cu Moldova dar sa nu lupte copilul tau… Platiti taxe in Romania pe munca apoi comentati.” Si eu credeam ca s-au terminat romanii in Romania. Sunt afara (nu ca o oportunitate, cum spune @Andu, ci n-am avut incotro, ca foarte multi altii) dar va impartasesc total punctul de vedere. Acuma trebuie sa precizez doua aspecte: nu eu am lasat tara sa ajunga unde este si deci nu eu trebuie sa vin sa o refac. Pentru ce am muncit aici nu datorez nimanui nimic, dar sunt (nu dispus si nici interesat) dornic sa vin sa ajut la refacere numai dupa ce vad ca cei din tara au inceput sa merga pe un drum cu care eu sunt deacord. Nu este nimic de reprosat in asta.

     Răspunde
      
   2. tache
    August 20, 2015 la ora 23:01

    „Offf, de-ar fi legat salariul de productivitatea muncii.”
    Mi-e groaza cat de primitivi in intelegere sunt multi care posteaza pe aici.
    Oameni cu acces la computer.
    Stelian traieste si munceste in Anglia si inca se mai intreaba.
    Ca de aia cu Imperiul care a strans osanza ce sa mai zic …
    Bai fratilor pe ce lume traiti, ce ati facut in scoala, ce cititi?
    Din intelepciunea populara romaneasca va adaptez un sfat ‘daca nu postati, mari economisti ramaneati’

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 20, 2015 la ora 23:36

     Bai fratilor, puteti discuta si voi despre idei si nu despre persoane? Va e groaza ca suntem primitivi in intelegere? Si eu privesc cu groaza ca nu puteti dezbate o idee si ca nu stiti decat sa atacati oamenii.

     Răspunde
      
     1. popescu
      August 21, 2015 la ora 15:56

      Va deranjeaza adevarul si nu doriti sa-l acceptati. Nu sunteti de neinlocuit.

       
     2. Stelian F
      August 21, 2015 la ora 18:43

      Tot despre persoane vorbiti? Asta este unul din motivele pentru care nu ma gandesc sa ma intorc in tara. Aici fiecare isi vede de viata lui. Poate ca de aceea o si duc mai bine.

       
     3. nufar
      August 24, 2015 la ora 23:28

      Ce alegem persoane sau idei? Deci vorbim despre ce alegem. Legatura dintre salariu si productivitatea muncii, exista. Din ce produci mai mult, ai cu ce plati mai mult, daca produci ce se cere si cind se cere. Nu sunt retograd si deci nu contra automatizarii in productie. Este adevarat, aparent asta induce o reducere a locurilor de munca. De fapt aduce un profit excesiv: reducerea fondului de salarii, deoarece masina este proiectata sa-si acopere singura cheltuielile. Masina nu produce profit. Deci daca ai redus locurile de munca intr-un sector, deschide alte sectoare si califica oamenii necesari – fii inventiv cu economia tarii si nu-ti vinde cetatenii altor tari care fac ce ai fi putut face tu. Dar cine sa o faca, un presedinte jucator? In alte tari se numeste presedinte onorific, dar numai in tari unde este cazul de asa ceva.

       
 • un roman
  August 20, 2015 la ora 12:56

  Atata demagogie de-a lungul timpului legat de educatia tinerilor, care vor sa se angajeze pe salarii mari, dar nu mai stiu sa scrie, nu stiu sa foloseasca unde trebuie cratime si tu scrii „dea dreptul proaste”?!?! Vad ca articolul e semnat „Moise Guran”, deci nu poti pretinde ca e vina altcuiva.
  Profund dezamagitor!!

  Răspunde
   
 • corny
  August 20, 2015 la ora 12:40

  mii de euro castiga doctorii iar ei stau acolo nu din cauza salariului , poate sa-l tripleze guvernu, spaga si bonificatiile pacintilor ..asta este.
  Bolnavi vom avea iar medicii la fel vor proceda, va pun o intrebare?
  de ce pe vremea comunistilor spaga nu se dadea, le era frica sa o primesca , pentruca nu stiau daca-i vede cineva, sau se aude.

  tin minte ca tata a vrut sa dea un pachet de cafea la doctor era prin 83, si medicul la aruncat afara din cabinet
  Nu pt. ca era putin dar nu se primea nimc
  Acum ce s-ar putea face?
  PESTE TOT SE DA BANI, SI DACA VRETI VA SI SPUN UNDE SI CUM!!

  Răspunde
   
 • Cornel
  August 20, 2015 la ora 12:35

  Reforma in sanatate si educatie nu se poate face fara autonomie locala, autonomie in care 70 % din taxe sa ramana la comunitati. Restul sunt povesti.

  Răspunde
   
 • Mika
  August 20, 2015 la ora 11:18

  Discutia era, la un momenta dat, legata de faptul ca un portar castiga mai mult decat un medic rezident. Nu spun ca nu este corect sa aiba un salariu decent, dar nu trebuie facuta o diferentiere intre cel cu 6 ani de facultate si celalalt cu studii medii sau chiar mai putin de atat? Pe urma, mai este problema de raspundere…una este cand ai pe mana viata unui om si alta este aceea de a dirija masinile care intra in curtea spitalului…

  Răspunde
   
  1. marinel
   August 20, 2015 la ora 22:11

   Pe asta cu salariul corelat cu studiile las-o mai moale. Sint multi cu facultate care nu pot face ce fac altii doar cu studii medii (nu de portari/pindari vorbesc), persoane care au adunat diplome pentru palmares insa nu transpira, dar aspira la bani multi…

   Răspunde
    
 • adi
  August 20, 2015 la ora 08:47

  Titlul si primul paragraf sunt o porcarie de politruc ieftin.
  Moise, cu cat te bagi mai mult in rahat (politica) incepi sa iti pierzi din credibilitate si prestanta.
  In rest aricolul este acceptabil (mediocru).
  Nimeni nu vorbeste despre responsabilitatea medicilor si ce se intampla cand ei gresesc . Asta era un moment bun de negociere.

  Răspunde
   
 • ggiuc
  August 19, 2015 la ora 19:41

  Exista o lege a salarizarii in functiune dar care nu se aplica inca.DECE? F multi nu stiu ce prevederi sunt in lege.Cand o sa se aplice ,cu salariile crescute acum ce o sa se intample?.Cat o sa suporte bugetul si cand se va bloca sistemul?Unde e logica? Scazi TVA,CAS (TVA ul nu a adus decat bani in buzunarul comerciantilor si minus la buget)si incarci bugetul cu :6,8 miliarde pe an pt sistemul sanitar,cam tot atat(?) pt invatamant si sa zicem tot atat pentru ceilalti bugetari+cresterile pt oamenii IMPORTANTI si ajungem la cca 22 miliarde pe an.Se pare ca cineva( care ne-a mai dat) abia asteapta sa clacam si sa cerem din nou imprumuturi .Guvernantii se duc(au raspundere politica) si tara ramane inglodatasi ,o ia Predoiu sa o scoata la lima? Nu cumva asta se urmareste?(A mai fost o marire pt invatamant,la sfarsit de mandat si a murit in fasa.Grecii nu sunt departe de noi si nu invatam nimic)Daca nu produci bani de unde sa ii iei?

  Răspunde
   
 • N!ck
  August 19, 2015 la ora 18:15

  „…premierul Victor Ponta reuşeşte să fie precipitat.”
  Nu este precipitat vrea doar sa scape de cartoful fierbinte numit „codul fiscal”!
  Dupa ce „oculta mondiala” i-a transmis prin Mugur Isarescu presedintelui sa nu promulge acest cod si PNL-ul si PSD-ul dar mai ales Ponta s-au trezit in postura ingrata de a retrage ce au votat si ce au promis.
  Si cum se putea face acest lucru fara ca electoratul sa nu se revolte? Cat timp banii meniti sa sustina acest nou cod fiscal nu erau cheltuiti nu se putea face nimic. Si au gasit cum sa scape de acesti bani dar din pacate nimeni nu avea revendicari de natura salariala. Si atunci ICCJ a dat o mana de ajutor si a decis „fara spaga in spitalele de stat” iar restul s-a definitivat pe facebook cu aportul TV care i-a prezentat pe ofiterii Directiei Generale Anticoruptie invatandu-i pe medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta din Galati cum sa nu ia mita! „Revoltator” au spus guvernantii si s-au pus pe marit salariile medicilor. Urmeaza profesorii, politistii, functionarii publici…
  Nu sunt impotriva acestor mariri dar cu siguranta ca Romania va rata atragerea investitorilor care „fug” in aceste momente din China. Un cod fiscal atractiv pentru investitori ar fi adus cu siguranta acele cresteri salariale dorite de toti. Insa toate aceste cresteri salariale se vor dovedi a fi nesustenabile fara investitori straini si cu un stat care nu face investitii tremurand de frica DNA-ului.

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  August 19, 2015 la ora 16:12

  Salariile trebuie sa creasca in functie de performanta! Nu toti salariatii muncesc la fel, aduc aceeasi plus valoarea si nu toti sunt la fel de eficienti. Treuie cresteri in functie de rezultatele obtinute!! In ceea ce priveste sistemul bugetar ar trebui diminuat numarul de salariati cu cel putin 25%, asa cum de fapt a spus-o si Ministrul de finante.Multi fabrica si apio plimba hartii! Cat despre competenta mutora dintre ei ….

  Răspunde
   
 • popescu
  August 19, 2015 la ora 13:57

  Daca mergem in continuare cu acest plic impozitat sau neimpozitat, trebuie sa renuntam la CASS DIN SALARIU. Cand sunt bolnav dau plicul si nu mai platesc luna de luna salariu la medici fara sa beneficiez de nici un serviciu.
  De ce nu se privatizeaza odata spitalele de stat?
  Operezi sau ai pacienti primesti salariu. Nu ca acum, ai nu ai pacienti sau nu ii tratezi bine, primesti salariu.
  Cand medicii gresesc cine plateste? Tot pacientu? Soferul daca greseste scoate RCA. doctorul ce pateste? A luat plicu, operatia a reusit, pacientul mort.

  Cum sau cat poate un muncitor care castiga salariul minim sa-si pretuiasca medicul de familie si medicul/medicii de la spital?
  Nu sunt bani pentru salarii? Dar banii din CASS unde se duc?
  Toate elitele au drepturi iar muncitorul de rand doar obligatii. Unde este mica egalitate? Daca nu scrie pe cruce ing. Dr. Prof.

  Răspunde
   
 • ionut m
  August 19, 2015 la ora 13:40

  Urmaresc toate articolele si vad ca nimeni nu surprinde cu adevarat miezul problemei. Spitalele se autofinanteaza. Nu primesc bani de la Minister decat pentru : rezidenti (prin lege speciala), investitii , aparatura medicala (de obicei din fondurile adunate la cap. accize) sau materiale costisitoare (prin programe nationale speciale; se cheama actiuni prioritare si tin de Dep. Medicina de Urgenta a Ministerului, coordonat de dl. Dr. Sandesc). Ca sa cresti salarii trebuie sa ai tu, spitalul, buget, nu Ministerul Sanatatii (logica valabila si ptr tichetele de vacanta). Toate spitalele contracteaza anual cu Casele de Asigurari de Sanatate servicii medicale . De acolo le vin bani de salarii. Aceste servicii sunt limitate ca numar prin contract, adica numarul de internari decontabile e limitat si de nr. de paturi fizice pe care le ai. Nu primesti bani in plus daca faci mai multe internari fiindca formula de calcul tine cont,printre altele, de gradul de ocupare a paturilor. Aceeasi formula de calcul stabileste anual tariful pe caz decontabil.Ma indoiesc ca tariful pe caz rezolvat se va modifica in Octombrie asta ar fi trebuit sa spuna dl Ponta ieri la televizor si stiam de unde am banii la spital pentru crestere) In conditiile in care esti un spital care functioneaza pe capacitate 100% devine o problema sa scoti bani in plus pentru astfel de cresteri salariale. Problema pe care o vad eu e ca Guvernul o sa se laude ca da niste bani de care trebuie sa faca rost managerii de spitale.

  Răspunde
   
  1. potpal
   August 19, 2015 la ora 17:17

   ionut m si Gandabescu au perfecta dreptate,se vede ca lucreaza in sistemul sanitar.Guvernul hotaraste majorarea salariilor,dar majorarea trebuie facuta TOT DIN BANII CE-I PRIMESTE ACUM SPITALUL DE LA CASA DE ASIGURARI !(revedeti explicatiile lui ionut m).Statul,Ministerul Sanatatii,NU DAU BANI SPITALELOR PT.SALARII !In prezent 75-80 % din banii primiti de spitale de la casele de asigurari se folosesc pt.actualele salarii-asa mici cum sunt-,restul de 20-25 % se utilizeaza pt.tot ce tine de functionarea unitatii-alimente,medicamente,curatenie,intretinere cladiri/aparatura medicala,etc.Inca 25 % dati la salarii inseamna ca unitatii nu-i mai ramane nimic pt.a se intretine/exista si moare !Se pare ca guvernantii-inclusiv ministrul sanatatii nu stiu cum functioneaza sistemul !Lucrez in sistem de 40 de ani,de 10 ani am acelasi salariu net-1200 lei cu sporul de vechime(acum 10 ani era un salariu bunicel),m-as bucura de aceasta majorare,dar nu stiu de unde vor veni banii..Acum,prin cresterea succesiva a salariului minim,ajung in prag de pensie sa am salariul minim pe economie.Tot prin cresterea salariului minim si necresterea proportionala a celorlalte salarii s-a ajuns ca 60 % din angajatii din sanatate sa fie platiti cu salariul minim pe economie !

   Răspunde
    
 • Gandabescu
  August 19, 2015 la ora 13:11

  Bun…Dar ar mai trebui mentionat ca si acum sunt niste grile de salarii(blocate din perioada Boc) si unii sunt la max altii la min.Marindu-se cu un anumit procent tot vor fi diferente pe aceeas sectie intre colegi(si nu dupa performanta).Alta problema este de unde vin banii?Spitalele au un contract cu casele de asigurari valabil si anvelopa salariala acum e de 70-80% din buget?

  Răspunde
   
 • viorel
  August 19, 2015 la ora 13:05

  Managerii de spital nu au nici un motiv sa imparta meritocratic resursele. Banii vor fi impartiti dupa interese strict personale. Mai bine la toti la fel. Tagma managerilor de spital este subordonata unor medici dinozaurizati din spitale si slujesc interesele acestora.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 19, 2015 la ora 15:29

   Nici eu nu cred ca primarii sau managerii, din orice institutie sau companie a statului, vor sa plateasca dupa munca fiecaruia. Si sa mai existe cate o exceptie cred ca tot nu ar putea. Nu in Romania actuala.

   Răspunde
    
 • ion ion romanul care nu face politica
  August 19, 2015 la ora 13:03

  Ba sa avem raison spitalele din Romania sunt CAP-uri.Medicii lucreaza mult peste program, garzile nu sunt platite asa cum se intampla cu pontarea dupa placerea sefului de CAP.
  Întrebarea corecta era De ce mai avem guvern daca parlamentarii isi hotarasc singuri salariile si pensiile.Intr-un stat de drept nu exista o balanta, o echilibrare a fortelor, a hotariilor?! Sa intelegem ca traim de fapt de mult timp intr-o dictatura a 700 parlamentari?!

  Răspunde
   
  1. ggiuc
   August 19, 2015 la ora 19:49

   Se pare ca dictatura este un trio-sef partid-sef deputati-sef senat.(MAJORITATEA)Ei hotarasc si cei 700 doar ridica mana.Asta e importanta muncii depusa de ei.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase