Satul românesc se îneacă în capitalism (III)

de Ina Gabriela Funețan

ina Povesteşte dl. C., om de afaceri în agricultură şi zootehnie.

Eu am luat fosta fermă comunistă şi m-am apucat să o repar. Știţi cum era când am luat-o? Dezastru. Eu am fost angajat aici ca veterinar pe vremea lui Ceauşescu, aici am învăţat meserie. Și acum am luat-o şi m-am apucat să o repar, în loc să o dărâm. Sunt nebun, nu? Nu mi-am făcut casă, că aveam. Când am fost în Olanda, la o fermă foarte mare, am văzut: acolo nu e moda asta ca la noi, ca patronul să-şi facă fală. Acolo, patronul investeşte în afacere, nu în fală! Să vedeţi în ce căsuţă mică stătea patronul şi ce fermă avea! Ce grajduri, ce maşinării, totul electronic!

Aveam o combină veche și nu eram prea mulţumit de ea, iar olandezul ăsta vindea o combină ce era cam depăşită pentru el. Am cumpărat-o eu. Știţi ce treabă fac cu ea, combina care nu i-o mai trebuit olandezului? Fac într-o oră cât făceam cu aia veche în şase ore! Două sute de milioane am economisit cu motorina într-o singură zi! Ca să vedeţi ce rămaşi în urmă suntem- şi noi vrem să concurăm cu ăştia în Europa!

Acum, însă, am altă problemă: oamenii.

Am în fermă 150 de angajaţi de-aici din sat şi tot aş mai angaja, da’ nu mai am de unde. Dintre tineri, să nu exagerez, mai mult de jumate îs plecaţi dincolo. Din ăştia rămaşi, nu vrea nici unul să vină la mine, în agricultură. Toţi merg la oraş şi se angajează curieri şi agenţi de pază.

Cel mai tare am căutat să angajez tractorişti. Fug toţi ca de dracul. Știţi cât plătesc un tractorist? În campanie, câştigă mai bine ca mine. Da’ şi munceşte!!!7330_tractor_459893_model_642x462 În campanie, un tractorist stă 16 ore pe tractor, nu glumesc. Și în astea 16 ore trebuie să fie atent cum umblă, ce face…E foarte greu, trebuie să fie tari. Toţi tractoriştii mei îs trecuţi de 45 de ani, nu mai rezistă, chiar dacă le-am adus tractoare cu aer condiţionat. Și cu tractoarele astea s-au obişnuit greu. La început umblau cu clima pornită şi cu geamurile deschise! Tractoarele astea noi îs ca nişte calculatoare, numa’ ecrane şi butoane, îs gingaşe, nu e bine să intre praful pe-acolo…Un an mi-a trebuit să-i învăţ să ţină geamurile-nchise: cum se depărtau de mine, cum deschideau geamurile. Aşa erau ei obişnuiţi de pe vremuri!

Apoi, veterinarii. Am căutat veterinari de mi-au sărit ochii, am dat şi la Forţele de Muncă, am dat şi la ziar. Degeaba. Până-ntr-o zi, când a găsit fiu-meu pe internet un veterinar tocmai în Ialomiţa, el e de loc de-aici şi vrea să se tragă spre casă, că se apropie de pensie. Aşa că m-am înţeles cu el, îşi face lichidarea acolo şi eu îi pun o casă la punct, îl aştept cu cheile în faţa casei. Îi dau casă, maşină şi ferma-n grijă, numai să vină.

Dar măcelarii! Să vedeţi cum e cu măcelarii.

Eu am în abator şaişpe măcelari, angajaţi de-aici din sat. Opt dintre ei mi-s juraţi la popă. Erau beţivii satului, nu-i angaja nimeni; eu m-am hotărât să-i scap de băutură şi să-i pun la muncă. I-am dus la popă să se jure, a costat un milion jurământul. Eu am plătit tot. Trei luni după aia i-am învăţat meserie, a fost greu, că le tremurau mâinile, tot se tăiau cu cuţitoaiele. Mă ştiau ăi de la Urgenţă că-s ăla de tot vine cu oamenii tăiaţi.

După aia, într-o zi, i-am găsit Patron-roman-de-abator-Asteptam-comenzi-mai-mari-dupa-scandalul-carnii-de-calbeţi toţi. Am mers la popă şi l-am iscodit, ştiţi ce mi-a zis? Că oamenii mei au venit la el şi i-au dat câte un milion jumate ca să se dejure. Și i-a dejurat.

În dimineaţa următoare i-am adunat pe toţi cât încă nu se luminase şi m-am dus cu ei în poarta popii. Am luat popa şi i-am băgat pe toţi în biserică: nu pleacă nici unul până nu sunteţi toţi juraţi înapoi! Și acum au toţi câte două jurăminte pe ei: un jurământ că n-or mai bea şi un jurământ că nu s-or mai dejura decât în prezenţa mea. Și am plătit două milioane jumate de fiecare jurământ, la opt oameni.

Ce să fac? Dacă-i las, se apucă iar de băut şi-şi nenorocesc familiile, iar eu trebuie să-mi caut alţi măcelari. Și de unde iau eu acum alţi măcelari, dacă nu mai e suflare omenească de angajat în tot satul ăsta?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

58 răspunsuri la Satul românesc se îneacă în capitalism (III)

 • Viorica
  August 16, 2015 la ora 09:38

  In satele Romaniei au ramas batrani, copiii celor plecati pe alte meleaguri si oameni fara curaj, fara initiativa.
  Batranii locuiesc singuri, in case neingrijite pentru ca nu mai au putere, casele care sunt mostenite de cei plecati in alte tari sunt in ruina si in balarii; realitatea dura este ca satele romanesti se depopuleaza, urmeaza orasele mici si tot asa. Ce va ramane? Dumnezeu stie.

  Răspunde
   
 • Ed
  August 9, 2015 la ora 23:41

  Cine vrea muncitori buni, trebuie sa-i cointereseze .

  Cine vrea muncitori si mai buni in agricultura, sa – i trimită între-un stagiu de doua luni in Olanda
  Vazand cu ochii lor cum se lucrează si cum se organizează munca in agricultura in alte tari, vor înțelege mai bine ce se poate face acasă.

  Răspunde
   
 • adila
  August 7, 2015 la ora 21:38

  a draq combina, economisete 4 tone de motorina pe zi…probabil inainte recoltai cu portavionu’ !

  Răspunde
   
 • Cris
  August 6, 2015 la ora 21:25

  Povestile astea de succes la sat, parca sunt facute pentru presa. Parca sunteti aia de la Viata Satului care fac ce fac, mai scot cate o poveste de succes pe tava sa se uite poporul si sa zica… „Ia uite, bai nene… mai bine ne apucam si noi”

  Răspunde
   
 • popescu
  August 6, 2015 la ora 19:06

  VORBA MULTA SARACIA OMULUI.
  DOAMNA INA, o tine cu povestile in continuare. DAR TOTI VA PIERDETi in amanunte si ocoliti esentialul.
  Doamna Ina va aratat cea mai PROFITABILA AFACERE.
  INCASEAZA DIN TOATE PARTILE, FARA SCUPULE, FARA IMPOZIT, FARA BATAI DE CAP.
  CEA MAI BUNA AFACERE CARE EXISTA DE CEL PUTIN 2000 de ANI si nu a dat niciodata FALIMENT, nu a cunoscut niciodata criza.
  STIE CINEVA RASPUNSUL?
  ASTEPT.
  ACUM SA VA ILUMINEZ?
  DA. DA
  BISERICA ESTE CEA MAI PROFITABILA AFACERE. INCASEAZA SI DE LA VII, nunti, botezuri, juraminte, etc. si de la morti, pomeni, etc…..
  asa ca nu va mai certatipe ferme, pamant, ca nu sunt agajati, ca nu ploua si mergem la popa sa ne rugam si sa platim in loc sa cumparam un sistem de irigatii, etc.
  Sa ne facem toti popi si IT-isti. daca nu mai prineti locuri este loc si la jurnalism si actorie. SUUUUCCCCCCEEEESSSSSS-uri eeeee
  cum doriti, popa va avea de treaba, inainte de examen.

  Răspunde
   
  1. popescu
   August 6, 2015 la ora 19:25

   Este frumoasa viata la tara, de la 1 iulie sunt foarte fericit. MAine ma duc la biserica sa caut un post pe langa popa, un pic de treaba prin biserica, dascal, orice dar la biserica sa fie. Cu ce am strans dupa inchiderea firmele, voi trai fericit pana la 80 de ani, cand mor nu voi lua nimic cu mine.
   SINGURUL LOC UNDE SUNTEM EGALI ESTE IN FARA MORTII, in rest noi suntem iobagi, prosti etc.
   Dragilor sa va platiti taxele, inclusiv pe ale mele, va multumesc anticipat.
   Merg zilnic la pescuit, o saramura, un sushi.
   Mananc fructe din livada proprie, am ceva si in gradina, mai prindem un fazanel, un iepuras.
   Intram putin pe net sa ne informam cu ce se mai intampla in lumea larga si sper sa apuc 100 de ani sa incasez premiul.
   Doamna INA, sper sa scoateti o carte ca domnul presedinte”sase case” JOHANNIS, in care sa scrieti povestile de viata, poate chiar niste scenarii sa va asigurati pensia.
   Eu mi-am asigurat-o, daca mai da si statul ceva, este bine venit.
   ESTE asa frumoasa viata fara griji, fara problemele zilnice, parca am intinerit, as merge si la razboi, poate sa ne unim cu BASARABIA.
   Unii fac greva la TV, iar eu mananc pepene de la beci. :))))))
   Apa de izvor este rece, umbra din belsug le urez succes celor care muncesc si platesc taxe, impozite. Chiar si cele abuzive GEN taxa RADIO TV, taxa de ecarisaj, taxa habitat, etc.

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   August 6, 2015 la ora 21:21

   Va inselati. Pana la imparatul Constantin crestinii au fost prigoniti, torturati si ucisi. Deci mai scadeti 300 de ani din cei 2000. Bani din religie s-au facut mereu si se vor face mereu pe acest pamant.

   Răspunde
    
   1. Calin
    August 7, 2015 la ora 15:45

    Si oare cine i-au prigonit? Religia anterioara

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 7, 2015 la ora 19:29

     Ce religie avea Cezarul in anul 100?

     Răspunde
      
     1. Florentin
      August 9, 2015 la ora 07:43

      Venus, Marte.. iti zic ceva? Erau politeisti, mai citeste si altceva decat biblia si s-ar putea sa intelegi ca e doar un plagiat decent…

       
     2. Stelian F
      August 9, 2015 la ora 11:11

      Mai citim si altceva stati linistit, dar n-am gasit ca Biblia sa fie plagiat. N-am spus ca nu stiu ce venerau romanii, ci eram curios daca Calin stia care a fost „religia anterioara” cand Cezarul trebuia venerat ca fiind zeu.
      Daca sunteti asa citi va rog sa-mi citati simie o alta scriere mai veche de 2000 de ani in care sa regasesc ce scrie in Noul Testament, in care sa regasesc aceleasi lucruri pe care Pavel le spune in scrisorile lui.
      Iar ca ex ca mai citim si altceva, va citez un fragment din scrisoarea lui Pliny, guvernator al Bithyniei, catre imparatul Traian:
      “It is my practice, my lord, to refer to you all matters concerning which I am in doubt. For who can better give guidance to
      my hesitation or inform my ignorance? I have never participated in trials of Christians. I therefore do not know what offenses it is the
      practice to punish or investigate, and to what extent. And I have been not a little hesitant as to whether there should be any distinction
      on account of age or no difference between the very young and the more mature; whether pardon is to be granted for repentance, or, if
      a man has once been a Christian, it does him no good to have ceased to be one; whether the name itself, even without offenses, or
      only the offenses associated with the name are to be punished.”…

       
     3. Stelian F
      August 9, 2015 la ora 11:16

      „Meanwhile, in the case of those who were denounced to me as Christians, I have observed the following procedure: I interrogated these as to whether they were Christians; those who confessed I interrogated a second and a third time, threatening them with
      punishment; those who persisted I ordered executed. For I had no doubt that, whatever the nature of their creed, stubbornness and
      inflexible obstinacy surely deserve to be punished. There were others possessed of the same folly; but because they were Roman
      citizens, I signed an order for them to be transferred to Rome. Soon accusations spread, as usually happens, because of the proceedings going on, and several incidents occurred. An anonymous document was published containing the names of many persons. Those who denied that they were or had been Christians, when they invoked the gods in words dictated by me, offered prayer with incense and wine to your image, which I had ordered to be brought for
      this purpose together with statues of the gods, and moreover cursed Christ–none of which those who are really Christians, it is said, can be forced to do–these I thought should be discharged. Others named by the informer declared that they were Christians, but then denied it, asserting that they had been but had ceased to be, some three years before, others many years, some as much as twenty-five years. They all worshipped your image and the statues of the gods, and cursed Christ.”

       
  3. Anton
   August 24, 2015 la ora 13:37

   Mare adevăr ai grăit. Numa că nu toți cred. În altă ordine de idei , eu susțin că trebuie o catedrală a mântuirii – pt că trebuie să ne mântuim – în fiecare sat. Nu sunt de ajuns 2-3 biserici.

   Răspunde
    
 • gigi lescaie
  August 6, 2015 la ora 12:47

  Unde e commentul meu ? xd

  Răspunde
   
  1. Stan Lucian
   August 6, 2015 la ora 13:59

   Daca nu poti raspunde „mai bine”, nu raspunde deloc.

   Răspunde
    
 • Cornel
  August 5, 2015 la ora 12:24

  O solutie pentru a-i pune la munca pe oamenii de la tara ar fi cresterea impozitului pe proprietate. Cand acestia o sa aibe de platit 1000 sau 2000 lei pe an ca sa nu-si piarda casa, n-or sa-si mai bea banii la crasma.

  Răspunde
   
  1. Tudor fost bugetar
   August 5, 2015 la ora 13:57

   Spune-mi te rog cine naiba esti tu ca sa pui la munca oamenii de la tara ?
   Asa ma enerveaza astia ca tine ca imi vine sa dau laptopul de perete ! Zilele trecute erau o groaza de camarazi de-ai tai care stabileau pt Moise Guran la ce televiziune sa mearga ! Ma, da geme tara asta de genii ! Nu mai bine iti vezi tu de chilotii tai ?

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    August 5, 2015 la ora 15:39

    Eu mi-as vedea de chilotii mei, problema mea e ca ma lasa altii fara ei. Nu direct, ci prin alte metode. Pentru ca banii pe care ii platesc prin taxe nu ajung unde le e destinatia,eu trebuie sa sustin inca o data serviciile. Este valabil atat pentru „pacea sociala” cat si pentru aparatul bugetar marit si adesea opresiv.

    Răspunde
     
   2. AndreiM
    August 5, 2015 la ora 15:43

    Si ca sa iti raspund la obiect, cunosc pe cineva care are o casa in jurul Bucurestiului, la vreo 60 km. Acolo, incepand cu ora 8 nu prea mai ai cu cine te intelege. Dar a venit un italian si a cumparat 20 ha teren pentru agricultura ecologica. Iar copiii celor de acolo lucreaza prin Bucuresti vanzatoare sau necalificati pe 1000 ron. Este adevarat, munca este pentru negri si tractoare.

    Răspunde
     
   3. Tudor fost bugetar
    August 5, 2015 la ora 16:38

    Exact despre asta vorbesc: tu cunosti pe cineva care are o casa undeva si care … Mai GENIULE, traiesti tu acolo ? stii cu ce se mananca viata acolo ? in jurul Bucurestiului, la 60 km spui … Da in jurul bucurestiului la 45 km stii pe cineva ? da in jurul Bucurestiului la 82 km stii pe cineva ? Despre asta e vorba, nu stii nimic ! Vorbesti din povesti, inchipuri si stiri tv.

    Răspunde
     
    1. AndreiM
     August 5, 2015 la ora 17:36

     Dar tu din ce punct de vedere vorbesti? A fost doar un exemplu de zona care s-ar putea dezvolta. Dar ramane prafuita pentru ca oamenii nu sunt capabili sa isi asume riscuri si mai ales sa se asocieze. Am parinti, bunici, rude care traiesc in zona rurala, nu numai in jurul Bucurestiului. Aceeasi mentalitate si teama. Asteapta pensia (desi sunt in putere si ar putea face ceva, iesiti pe ordonante). La fel de inadaptati vremurilor actuale. Si da, ma gandesc serios sa ma mut la tara.

     Răspunde
      
     1. Emil
      August 5, 2015 la ora 22:19

      De vorbit asa e usor de facut e mai greu.
      Intradevar sunt multi oameni inadaptati si nu stiu exact de ce, ca o fi educatia ca o fi societatea naiba stie. Dar tu daca esti atat de sigur pe tine si vezi lucrurile atat de clar te tine vre-o scama sa iei initiativa si sa le arati si la altii cum se face?

       
     2. AndreiM
      August 5, 2015 la ora 23:57

      Pentru ca:
      1. Nu am libertatea financiara necesara in acest moment sa fac acest pas
      2. Datorita mentalitatii nu am siguranta administrarii corecte a unei investitii in domeniu cu persoane locale (ia uite-l si pe ala a venit sa ne dea lectii si sa ne puna la munca, pai sa vina el sa munceasca). Si nu imi doresc profit imediat, macar in prima faza sa se autofinanteze. Mai sunt si alte lucruri care ma trag inapoi (distributie, unitati de procesare pentru evitarea pierderilor, etc).
      Dar sper si imi doresc sa fac acest pas cat de curand

       
    2. Stan Lucian
     August 5, 2015 la ora 19:33

     Tudor, acesta este ultimul tau avertisment.
     Inceteaza cu agresivitatea fata de alti comentatori. Daca nu esti de acord cu ei sau cu ideile lor, spune asta civilizat.

     Răspunde
      
 • Adriana
  August 4, 2015 la ora 22:27

  Inainte de orice, ar trebui sa se faca o puternica campanie impotriva alcoolismului in Romania; si la sat si la oras. Sa se trezeasca si sa se destepte „romanul” ca a ramas printre ultimii. Apoi as vrea sa-i vad eu pe marii antreprenori cand s-o destepta romanul si o vedea ca poate sa se gospodareasca si el, nu-i musai sluga la bogati. Mai sunt locuri prin tara, care n-au fost la c.a.p., unde taranul isi iubeste pamantul si nu vinde.
  Decat la popa mai bine la AA ca functioneaza si-i gratis.
  http://www.alcooliciianonimi.ro/index.php/ro/

  Răspunde
   
 • anghelus niculae
  August 4, 2015 la ora 14:02

  Te pomenesti ca a taiat si chitanta parintele de fiecare prestare ?

  Răspunde
   
 • Stelian F
  August 4, 2015 la ora 12:01

  Trist. Sa muncesti cu utilaje de ultima ganeratie si cu oameni „jurati la popa”.

  Răspunde
   
 • vladut
  August 4, 2015 la ora 11:34

  „patronul investeşte în afacere, nu în fală”
  singura propozitie care merita sa stea pe blog.
  Morala: nu faci nimic daca nu-l platesti pe popa deci se mai dau 25 mil. la catedrala.
  Face si fermierul ce face guvernul.

  Răspunde
   
 • Catalin
  August 4, 2015 la ora 11:06

  bai Moise, da-o in masa de treaba! am trecut de varsta la care imi petreceam timpul citind basme! din articol am aflat doar cat castiga „o popa” pentru juraminte si ca exista „un boier” frustrat care nu poate sa „faca mai multi gologani” si „pataniile lui”. eu cred ca-ti subestimezi publicul.

  Răspunde
   
  1. Cristian
   August 4, 2015 la ora 11:20

   pe septembrie masa cititorilor va fi alcatuita din telespectatorii Romania TV daca asa continuam.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    August 6, 2015 la ora 15:27

    🙂
    „Romania in direct”+”Romania TV” =
    un cocktail special fara tărie , dar cu subiecte fierbinti?
    Ma îndoiesc ,sincer.
    sperăm la ceva mai bun din toamnă.
    daca nu,..stiti cum se zice:orice invat pe lumea asta are si un dezvat” 🙂

    Răspunde
     
  2. Tudor fost bugetar
   August 4, 2015 la ora 11:32

   Cataline, cu tot respectul, cred ca de fapt asta e publicul lui Moise. Care Moise ? Pai Moise care face sedinte cu sotia studiaza pe net si decid in unanimitate sa nu-si vaccineze copilul si apoi face chiar o emisiune la Europa FM in care povesteste faza asta. Chestia simpatica este ca intra o dezaxata in direct care explica populatiei de la sud de Carpati ca in vaccinuri sunt metale grele !!! :))
   Acelasi Moise care iti spunea ca Euro creste cand se ducea in cap, acelasi Moise care te invarte explicanmdu-ti ca fara el TVR se duce in cap, acelasi Moise care iti explica ca nu vrea presedinte jucator, ci unul tacut care sa iasa pe post din ani in pasti si cand spune ceva aia e (ca de exemplu un Iohanis de la Agentia de Plimbat Nevasta si triplat salariul). Acelasi Moise care scuipa in sus spre Isarescu. Si putem continua pana dimineata

   Deci ce asteptari aveai ?

   Răspunde
    
 • Iulian
  August 4, 2015 la ora 10:44

  Pare mai mult o poveste spusă de ţaţe în faţa casei decât un articol despre ce înseamnă o ferma la ţară. Primele doua episoade mi s-au părut mai serioase, dar ca orice telenovelă când o lungeşti prea mult nu mai e interesantă.

  Răspunde
   
 • Adrian
  August 4, 2015 la ora 10:24

  E clasica dar: munca te face liber!
  Si tot in acelasi ton: munca iti da demnitate!
  Pana nu realizam cu totii asta, de la Obama pana la popa din sat care ia bani pentru jurat si dejurat, nu are rost sa intoarcem itele pe toate partile…

  Răspunde
   
  1. Tudor fost bugetar
   August 4, 2015 la ora 11:26

   Ai fost ptrea criptic (pt mine cel putin) bagandu-l pe Obama in subiect fara predicat !

   Răspunde
    
  2. rut
   August 4, 2015 la ora 11:46

   Demnitate si libertate prin munca sunt chestii prea abstracte pt unii. Si greu de atins la un venit mic.

   Răspunde
    
   1. Adrian
    August 4, 2015 la ora 13:18

    Prima mea leafa a fost de vreo 170 de lei. Mult, putin nu stiu dar ce imi amintesc e ca pana am ajuns acasa nu am scos mana din buzunar gandindu-ma ca sunt banii mei, munciti de mine, si cu ajutorul carora o sa pot face ceva ce fara ei nu as fi putut face!

    Răspunde
     
    1. niko
     August 4, 2015 la ora 14:48

     Inchide aerul conditionat din biroul tau de bugetar de lux ca deja aiurezi si debitezi prostii

     Răspunde
      
 • DEFRAG
  August 4, 2015 la ora 10:18

  Cam partinitor articolul.

  Răspunde
   
 • dan
  August 4, 2015 la ora 09:16

  Cea mai prospera in sat e biserica de fapt popa. Vrei sa te leg marca banu’. vrei sa te dezleg trebuie sa maresti potul. Daca dl.C ii lega a doua oara pe vreo 500 lei de om era sah mat 🙂

  Răspunde
   
 • Cristian
  August 4, 2015 la ora 09:15

  Ce cauta chestia asta cu juratul in fata popii si dezlegatul de juramant pe Biziday.ro ?????
  Moise, vrem chestii serioase, sau nu vrem nimic

  Răspunde
   
  1. alex
   August 4, 2015 la ora 10:43

   Cum ce cauta? Nu este vorba despre mediul economic al Romaniei la BiziDay?

   Asta e realitatea economica a tarii noastre. Actualmente lucrez intr-o corporatie unde toate lucrurile par frumoase, aranjate. Dar inainte de asta am lucrat intr-un start-up in care am intalnit zi de zi asemenea situatii cu oameni care practic abea carpesc o afacere lovindu-se de diverse probleme: angajati de neincredere, altii lenesi, probleme cu forta de munca calificata, probleme cu furnizori(de tinea o livrare 3-4 saptamani si il vedeam pe patron ca se inalbea la fata cand veneam sa iau comanda si iar nu ii sosise, mi-a aratat omnu si in sistem derularea ca eram obisnuit de-al casei si sa nu cred ca ma minte.)
   Astea nu apar toate deodata neaparat dar sunt ca oasele la peste ca tot te trezesti cu unu infipt intre dinti oricat incerci sa eviti. Iar in afaceri pestele are foarte multe oase.

   Răspunde
    
   1. Cristian
    August 4, 2015 la ora 11:23

    economia Romaniei nu are legatura cu juratul in fata polii; eventual cu evaziunea fiscala (ca sigur nu da popa chitanta pe bani)

    Răspunde
     
   2. blackangus
    August 5, 2015 la ora 16:15

    @ Tudor fost bugetar: Cand povestesti despre cum invata Moise populatia de la sud de Carpati cum sa nu-si vaccineze copiii, uiti un element important. Moise a citit cartea „papesei” anti-vaccinuri Christa Todea-Gross. De la Cluj!

    Răspunde
     
    1. Tudor fost bugetar
     August 5, 2015 la ora 16:49

     Se pare ca avem si noi falifii nostrii …

     Răspunde
      
  2. Marius
   August 4, 2015 la ora 10:46

   Astea sunt chestiile serioase … din pacate asta este realitatea. Fara retusuri si fara infrumusetari. Este trist !

   Răspunde
    
 • Dragotoiu Mihail
  August 4, 2015 la ora 09:14

  Le e greu la munca ogorului taranilor nostri!! Mai buna e bautura, mai ales pe caldura asta ! Cei care au vrut sa munceasca au plecat peste granite, cei care au ramas muncesc la crasma satului de dimineata pana cand ii tine :)))

  Răspunde
   
  1. Tudor fost bugetar
   August 4, 2015 la ora 11:25

   Oau cum le stii tu toate ca un om mare !! Auzi, intrebare: postezi de la birou ?

   Răspunde
    
   1. Cristian
    August 4, 2015 la ora 13:51

    Cam toti posteaza de la birou ca nu cred ca tractoristul acceseaza biziday. Cel mult da like si share la ceva tiganie de manea pe facebook ca sa moara dusmanii de necaz si invidie.

    Stiu localitati in Moldova care au sarvatorit cresterea alocatiilor…. la carciuma din sat …
    Munca campului e grea si nu intotdeauna e foarte bine platita. Daca esti operator al unui utilaj specializat poate ca reusesti sa castigi ceva bani dar daca sti sa dai doar cu sapa si incepi cu ” poate da dumnezeu ploaie” atunci e normal sa fi sarac.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 4, 2015 la ora 16:58

     Eu postez din productie. 🙂

     Răspunde
      
 • Red Neck
  August 4, 2015 la ora 09:13

  „Am în fermă 150 de angajaţi de-aici din sat şi tot aş mai angaja, da’ nu mai am de unde!”

  Cu cat ii platiti, ca sa fie stirea completa si corecta?

  Răspunde
   
  1. Cosmin
   August 4, 2015 la ora 13:17

   Cea mai proasta intrebare pe care o poti pune.

   Răspunde
    
   1. Mihai
    August 4, 2015 la ora 23:43

    Atunci fuguța și lucrează tu pe 100 lei pe lună la 16 ore pe zi.

    Răspunde
     
 • Ana
  August 4, 2015 la ora 09:02

  In Romania inca se confunda agricultura de consum cu agricultura pentru autoconsum, sin din pacate in mediul rural ponderea o are cea din urma…se pune porumb sau grau de 2-3, 5 ha, se ara cu calul, se mai creste 1-2 porci, pasari, o vaca poate si se creeaza circuitul de autoconsum. Normal ca nu exista productivitate si costurile sunt mari…
  Exista in schimb si asociatii agricole sau societati care detin ute sau mii de ha, care isi permit scule si utilaje performante, isi permit irigatii…si produc la costuri mici…asta e viitorul!!

  Răspunde
   
  1. Tudor fost bugetar
   August 4, 2015 la ora 11:24

   Ana, ca sa nu mai vorbesti din carti .. te invit la mine sa mananci o rosie de casa cu slanina de casa si ca sa fie totul bine iti pun filme cu scule si utilaje performante
   Dar nu ai voie sa iei acasa nimic, cumpara-ti de la supermarket rosii, castraveti, struguri, caise, mere, pere, agrisi etc

   Răspunde
    
   1. Ana
    August 4, 2015 la ora 12:04

    WOW…esti insurat? Ca daca e asa bine la tine, poate…
    Ai dreptate dar tu le vinzi cu 10 lei pe kg iar la supermarket e 2,5 lei/kg si acolo ma lasa sa aleg…iar salariul meu e 1050 lei/luna brut.
    Ce zici iti dau o adresa de email?

    Răspunde
     
    1. Tudor fost bugetar
     August 4, 2015 la ora 14:15

     1) Nu-ti vand rosiile 😛
     2) La piata azi, in orasul meu, rosiile de gradina au fost intre 1,5 si 3 lei in functie de calitate, vanzator, ora si erau la alegerea cumparatorului, vamata intre 2 si 3 lei, conopida 3 lei, morcovii intre 1 si 2,5 lei, castravetii intre 0,5 si 2,5 lei in fctie de marime, pepenele verde 1,4 lei – la ceapa si usturoi si ardei iute nu m-am uitat ca am supraproductie, marar moale/tare pt conserve 1 leu legatura, fasole pastai proaspata 2,5 – 4 lei kg,
     3) 1050 lei nu prea se poate numi salar ;
     4) nu-s casatorit da nici adresa de mail nu o dau 😛 🙂

     Răspunde
      
     1. Stoenovici
      August 5, 2015 la ora 20:21

      Da-mi adresa de email ca mie imi plac baietii destepti ca tine. Si eu sint destept si cind facem un cuplu va fi mult mai frumos…in dragoste sexul conteaza mai putin, deci sa ne iubim !

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase