Eftimie, cel mai grec dintre noi, infiltrat în Grecia la referendum…

de Ovidiu Eftimie
yayPentru că încă nu am primit premiul Nobel pentru economie, cum ar fi fost normal, m-am dus weekendul ăsta în Grecia să-i văd pe ăștia cum pleacă din UE, cu două damigene de ouzo după ei şi cu sirtakisul dat la maximum în difuzoare. M-am dus să vorbesc cu grecii, cu ăia de jos, care cică stau cu burta la soare toată ziua și așteaptă să se coacă măslinele. Percepția generală în țara noastră, de oameni hărnicuți, este că grecii sunt niște putori, față de care noi, românii, suntem „nemții din Balcani”. 
Să știți că, în partea de Grecie  în care am fost eu, situația nu părea chiar dezastruoasă, chiar dacă, da, erau cozi la toate bancomatele, ceva coadă era şi la magazin, dar acesta nu era nici pe departe gol, iar grecii nu erau nici isterizați, nici foarte relaxați. Și, vă vine sau nu să credeţi, am primit bon la orice am cumpărat, de fapt într-o zi în Grecia am primit mai multe bonuri decât am primit în toată viața mea în județul Constanța, un loc din România pe care-l vizitez de cel puțin două ori pe an.
coada bancomat bun
Desigur, în ziua Referendumului, ziua în care special m-am dus să beau o bere cu ei, grecii vorbeau mult despre Tsipras… Evanghelia, o doamnă farmacistă de pe undeva lângă Possidi mi-a zis că Tsipras nu e nici măcar legitim. Că a ajuns la putere prin alegeri anticipate și că de-asta nici măcar nu se duce să voteze la Referendum. Dar speră să iasă nu. Cealaltă vânzătoare din farmacie, Dimitra, zice că ea votează DA, că toată lumea a furat în țara asta și cineva trebuie să plătească. Să taie pensiile la colonei și la bugetari”.
Între Kavala și Salonic, la o benzinărie aproape pustie, găsesc pe Iani, un tânăr extrem de tuciuriu care are opinii politice clare: „A big NO, my friend!”, spune el când e întrebat cum va vota la Referendum. Mă întreabă totuși ce cred eu că ar trebui ei să facă… eu zic că ar trebui să rămână în UE … și de aici începe să se ambalaeze: „Asta nu e Uniune Europeană. Eu muncesc 10 ore pe zi sunt plătit cu 10 euro, în Olanda și în Germania câștigă o sută de euro pe zi. Ei câștigă 3000 de euro pe lună, eu 1000. Unde e Uniunea dacă unii o duc bine și alții sărăcesc? Ar trebui să nu-i mai zică uniune, să-i zică Europia”. După această obositoare tiradă Iani se așează la o masă la umbră alături de alți trei colegi, și ei rupți de oboseală. E abia 9 dimineața.
Mai la mare, înspre Afitos, la recepția hotelului am parte de un bulgar care nu deschide înainte de 10 și chiar și-atunci mai moțăie un pic. Nu are drept de vot, logic, dar dacă ar avea ar vota NU. La Salonic, în centru, nu poți să iei un mic dejun înainte de zece, zece și ceva, hai unşpe, că deși sunt deschise cârciumile, băieții și fetele se mișcă tare greu. Turiștii stau pe terase și așteaptă de li se lungeasc urechile de foame, în timp ce grecii se deplasează lent prin spatele barului frecând-o cam aiurea. eftimie in greciaAu scuza că stau noaptea până târziu, iar azi mai e şi zi grea cu referendumul ăsta. În Piața Aristotelous doi moși de 70 de ani discută politică. Unul își zice Angelou, celălalt nu-mi zice cum îl cheamă că n-are încrede în străini, amândoi vor vota NU la referendum, când ajung și ei la cabina de vot. E doar 11, mai e timp, nu se compară cu pensionarii noștri care votează primii când se deschide urna.
În singurul loc unde am putut mânca micul dejun la o oră cât de cât logică (tipul de la bar) Yorgo, tânăr, zice că nu se duce să voteze, că el stă pe insulă și nu are cum să lase munca.
Acu’, după ce am băut niște beri cu grecii, impresia mea despre Tsipras ăla al lor a fost că seamănă cu Oprescu al nostru, cunoscut primar, harnic român, dar care voia să facă referendum pentru eutanasierea câinilor… Că el nu avea bile suficiente să facă asta de capul lui. Diferența între un lider și un lăutar e că liderul ia decizii, în timp ce lăutarul întreabă pe toată lumea: „e bine așa? Vreți una mai de jale sau una mai de dans?”. Tsipras al lor e un lăutar. Ca idee, că tot n-am luat eu Nobelul pentru economie, dacă, în loc să facă tot baletul ăsta cu Referendumul, Tsipras punea și el 100 de euro de benzină și făcea o tură prin cârciumile din Grecia economisea niște milioane. Nu a făcut decât să cheltuie niște bani pe care oricum nu-i are ca să dea vina pe alții pentru lipsa lui de curaj: „Bă băieți, eu aş fi vrut, dar poporul nu m-a lăsat”. 
E cam ca la români: nu grecii sunt naşpa, ci liderii lor.
stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la Eftimie, cel mai grec dintre noi, infiltrat în Grecia la referendum…

 • SANDU
  Iulie 11, 2015 la ora 02:25

  „Pentru că încă nu am primit premiul Nobel pentru economie, cum ar fi fost normal..” – cind cineva incepa asa, este orii prea-prea ori foarte-foarte. Oare doua miliarde de ROL (cam 200,000 RON sau 45,000 EUR) este mult pentru TNR (Firma din spatele TimesNewRoman.ro, Infant Media SRL, are o cifra de afaceri de 146.604 lei si un profit de doar 78.847 lei) ?
  Si acuma despre greci, ca despre Grecia si Uniunea am vorbit deja. Grecii nu sunt putori si nici romanii nu sunt „germanii din Balcani”. Nimeni nu este mai harnic sau mai lenes. Germanul este metodic – intii gindeste si apoi munceste. Romanul cam latin – da-i bataie ca ne-apuca iarna. Grecul meridional autentic – cind este cald trebuie sa o iei mai domol, cer nu poti face la umbra n-ai sa faci in soare. Din treburile astea nu poti face ghiveci si nici sa acuzi pe nimeni.
  Chestia este ca omul, oricare ar fi el, munceste daca are ce. Iar Uniunea, care ca solutie la situatia creata, propune, nu numai austeritate ci vrea sa impuna si un nou mod de a trai, nu va fi sustinuta de grec. Grecul nu are nevoie sa-i explice Alexis, nimic.
  Si cu asta basta.

  Răspunde
   
 • un turist
  Iulie 8, 2015 la ora 16:37

  Da vorbiti de puturosi&Co bine pina aici dar:Acum doi ani am fost in Romania si familia vizitata de mine avea vecini din cei „asistati” cum spuneti(noi ii spunem socialisti pentru ca primesc ajutor social)cam multi.Au venit majoritatea ca erau necunoscuti cu: da-mi si mie si fa bine.Am intebat cit cistiga un muncitor normal pe zi si m-i s-a raspuns 100Lei.La intrebarea cine vrea sa-mi spele autoturismul 8 ore pentru 100Lei plus 1 litru de vin raspunsul a fost promt si unanim:Pleaca de aici mai neamtule si spala-ti jegul singur.Deci sa nu-i jignim pe altii daca nu sintem mai buni.Vrem ceva dar sa nu facem nimic.

  Răspunde
   
 • Bogdan Florin
  Iulie 7, 2015 la ora 09:31

  Mi se pare ciudat ca un Prim Ministru (care are acces la toata informatia economica din tara si vazind situatia in ansamblu sa stie care e cea mai buna solutie) … sa puna POPORUL sa decida (popor care habar nu are de macroeconomie si de interdepedentele si conditionarile economice la nivel de tara).
  Miroase de la o posta ca vrea sa se spele pe maini de situatie pentru ca ulterior sa poate da vina pe POPOR … „ca voi ati ales”.

  Răspunde
   
 • Stoenovici
  Iulie 7, 2015 la ora 04:54

  @Moise:
  nu sint de acord cu Tsipras este idiot, a preluat situtiA CREATA de bancherii corupti greci si americani, special pentru „binele” poporului grec care urmeaza acum sa plateasca…totul este o afacere pentru acesti urmasi de rotschild, inclusiv moartea are un pret, cu cit mai multi greci morti cu atit va fi viata mai buna pentru cei ramasi si mai multi bani.
  Raspunsul NU a fost logic in situatia data deci urmeaza faliment adica revenirea Greciei dpdv economic exact la fel ca Islanda. Ce inseamna citiva ani de austeritate contra pierderii masive pe care o vor suferi aceste lipitori ucigase ce sint bancherii ?

  Răspunde
   
 • ioio
  Iulie 6, 2015 la ora 22:10

  Si liderii lor sunt naspa fiindca grecii ii voteaza fiindca si ei sunt exact la fel de naspa.

  Adica exact ca si la romani.

  Toti idiotii voteaza numai idioti.

  Un popor prost isi merita liderii.

  Răspunde
   
 • Agamemnon
  Iulie 6, 2015 la ora 18:01

  „cam ca la români: nu grecii sunt naşpa, ci liderii lor”
  Poporul trebuie sa isi asume liderii care ii produce.
  Liderii respectivi sint nascuti din mame din poporul respectiv, educati de familie, scoala, mass media din tara respectiva.

  Răspunde
   
  1. SANDU
   Iulie 11, 2015 la ora 01:57

   BRAVO!!

   Răspunde
    
 • Alll
  Iulie 6, 2015 la ora 16:26

  Imi place ala care e nemulțumit ca ia 1000 euro, pe buna dreptate. Ghinionul lui e ca nu lucrează la stat.

  Răspunde
   
 • Ceasuri Ieftine
  Iulie 6, 2015 la ora 15:18

  Nu este chiar asa situatia in Grecia cum vedem in mass media,de curand sau intors din vacanta din Grecia niste prieteni si au platit cu cardul,au alimentat masinile!

  Răspunde
   
  1. Calin
   Iulie 7, 2015 la ora 10:38

   „Au platit cu cardul, au alimentat masinile” adica au platit la pompe cu capital non-grecesc?

   Răspunde
    
   1. Theo
    Iulie 16, 2015 la ora 13:18

    Hai, lasa-l/o, a vrut doar sa-si faca reclama la site-ul cu ceasuri. Treci mai departe..

    Răspunde
     
 • leon
  Iulie 6, 2015 la ora 15:09

  Ciudata chestia cu bonurile. Lunar merg in Atena in interes de serviciu..as spune ca in maxim 50% din cazuri chiar primesc bon…si daca il cer primesc priviri ucigatoare.
  Acum despre referendum, cand intrebi oamenii „Vreti austeritate?” fara sa le comunici clar consecintele alegerii, cum crezi ca vor raspunde?

  Răspunde
   
 • gusas ciprian
  Iulie 6, 2015 la ora 15:04

  Grecii,si daca se culca 20 de ani de azi incolo,tot o sa aibe 20 peste noi.Infrastructura pe care o au ei,orasele ,plajele, pana si mancarea ,alea raman ale lor.Nu o sa le ia nimeni.Si nu sunt chiar asa putori ,e normal ,ca fiind in tara lor,sa nu le convina sa faca munca de jos.Adica tu daca dai la lopata toata ziua,si grecu vinde frappe la umbra,zici ca i puturos.
  Bonuri fiscale,se cam dau peste tot,si asta,demult.Bucurestiul ,pe langa Atena,e o gluma prosta.Grecia nu inseamna numai insulitele alea mici pe care isi fac romanii vacantele.Ideea e ca,noi ca romani,ar trebui sa fim ultimii care sa judecam.Ar trebui sa ne vedem de lungul nasului,ca nu degeaba suntem ultimii prin UE,la tot ce inseamna nivel de trai si sanatate,educatie,igiena,infrastructura si stiu eu cate naibii or mai fi.

  Răspunde
   
  1. myki
   Iulie 6, 2015 la ora 19:31

   La creerea situatiei de astazi a Greciei se ,,lucreaza”foarte intens si cu scop precis de cca 125 de ani.Leaganul cultu-rii, civilizatiei si al democratiei europene s-a cam …invechit,iar civilizatia si democratia nu-s ca vinul[cu cat este mai vechi cu atat este mai bun!],ci trebuie improspatat daca nu cumva chiar restaurat.Totdeauna Grecia a fost,este si va fi ,,dorita”,de vreo putere sau de catre alta sau de mai multe in acelasi timp.Se pare ca acuma cine-va ,care va ramane in anonimat pt ,,multimi”isi revendica prin intermediul creditorilor ,drepturile care-i revin!Starea de asazisa…puturosenie a grecilor este doar unul dintre mijloacele de descurajare ale unei natii.Desigur nu-mi pot permite a face comparatie cu deosebita harnicie a japonezilor sau aici in Europa, aceEa a nemtilor ori a olandezi-lor!Cu privire la UNIUNEA Europeana eu cred ca daca muncim alaturi de occident incepem sa producem ca si el,ar trebui sa ..,,.mancam”la aceeasi masa unde,, mananca”si el,aceeasi mincare!Prin urmare folosindu-ma de opera lui GR.Alexandrescu,,noi vrem egalitate …si pt catei”[nu doar pt dulai! in rest,s-auzim numai de bine despre GRECIA si despre oricine!

   Răspunde
    
 • Dan
  Iulie 6, 2015 la ora 15:03

  3000 de euro in Olanda si Germania? Poate ca si high level engineer sau altceva care necesita calificare de nivel universitar. Ca si muncitor la pompa nu iei mai mult de 1700 de euro, asta in care taxele si preturile sunt mult mai mari in comparatie cu Grecia. De rest, eu unu sper sa se descurce si sa iasa cu bine din situatia asta.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Iulie 6, 2015 la ora 14:49

  E adevarat, dar in aceeasi masura grecii si-au ales liderii.
  E tot cam ca la noi!

  Răspunde
   
 • Marius
  Iulie 6, 2015 la ora 14:41

  Îngrășă porcu de crăciun cu bonurile, tot imigranții fac toate muncile doar cum să lucreze Tov.grec pe salariu de nimic? Trăi pe vătrai tovarășe, așteaptă să. ți mai dea statul moca ceva..ca doar tu meriți că ești mândru care ești grec și meriți să trimită D.zeu îngerii să muncească pt tine cât timp tu te rogi între două pahare de ozzo să. ți revii de la paranghelia de aseară.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase