Un film pe care l-am mai văzut, dar de care nu ne plictisim niciodată

de Moise Guran

Acum, că s-a votat Codul Fiscal, am o veste bună și o veste proastă. Vestea bună e că profesionalizarea Fiscului (și în special a celor de la Antifraudă) începe să se vadă, iar ritmul de creștere al resurselor bugetare se menține. Vestea proastă este că impactul scăderilor de taxe aduse de anul viitor de Codul Fiscal nu va fi ușor de gestionat. Nu va fi nici misiune imposibilă, e nevoie însă de seriozitate și de o guvernare depolitizată într-un periculos an electoral, precum și de o adaptare a legislației colaterale celei fiscale. Vă dau mai încolo și cifre, dar haideți întâi să facem o scurtă istorie, ca să înțelegeți de ce eu cred că am mai văzut filmul ăsta, pe care l-aș putea numi ori Trage și fugi, ori Manevra Băsescu, ori Simpatic pe banii tăi. Citiți lungul material pe care l-am scris mai jos și apoi stabiliți dvs titlul filmului.ungureanu-pontaPrimul episod s-a consumat în 2012, odată cu retragerea controlată a PDL de la guvernare. Vă mai amintiți demisia guvernului Boc? Era în februarie 2012, urmau alegerile și, la vremea respectivă, la vârful țării se știa deja că nu vor fi bani pentru reîntregirea salariilor bugetarilor. Sigur, Mihai Răzvan Ungureanu nu știa. A aflat după ce a devenit premier și s-a apucat să-l biciuiască pe Blejnar să-i facă rost de un miliard de euro suplimentar într-o lună. L-a dat și afară după aceea, dar degeaba! Intrase în capcană. Băsescu a mers în fața Parlamentului și a cerut reîntregirea salariilor (luându-l prin surprindere și pe MRU), apoi brusc majoritatea în Parlament s-a schimbat și un alt naiv, Victor Ponta, a pășit senin în aceeași capcană – salariile trebuiau mărite în iulie, dar bani nu erau. Eu v-am avertizat înainte de căderea guvernului Ungureanu asupra adevăratei mize.

Chemat de urgență să rezolve situația, Florin Georgescu și-a dat seama că n-are de unde scoate bani pentru creșterea salariilor bugetarilor cu care Ponta îl doborâse pe Ungureanu. A mărit doar cu 8% salariile în 2012 și a reportat restul creșterii pentru 2013, dar și pentru acei 8% din 2012 a trebuit să taie investițiile publice, iar acesta a fost motivul imediat al căderii economice din controversata vară 2012, aia cu suspendarea președintelui.

Desigur, planul politic al lui Traian Băsescu a fost profund greșit, iar Istoria l-a și pedepsit cu dezastrul politic al PDL de după aceea. Ne-a pedepsit însă pe toți, căci abia în 2014 economia crescuse suficient încât să poată susține creșterea salariilor bugetarilor din 2012 și 2013. Nu spun că a fost o greșeală creșterea salariilor bugetarilor, deși am avut permanent o altă opinie despre cum putea fi ea făcută, spun doar că amatorismul în materie de economie al politrucilor ce ne conduc, combinat cu apetitul acestora de a deveni populari pe banii noștri, a fost atunci patentat, în 2012, și este pe cale să fie repetat în 2016.

ponta blogAcum, în 2015, vedeți că se petrec niște chestii… Ponta a scăzut CAS-ul în toamna 2014, dar i-a fost insuficient ca să devină președinte. A supralicitat cu tăierea TVA-ului, iar noul Cod Fiscal este chiar cel mai curajos din ce s-a făcut până acum în 25 de ani. Și eu îl susțin dar, ce întâmplare! iar se schimbă majoritățile în Parlament. Nu mă credeți? Mai vorbim pe tema asta peste câteva săptămâni. Sigur, Ponta are probleme penale, preocupările sale acum sunt mai legate de DNA decât de alegerile de anul viitor, dar partidul său pare a-și găsi resursele pentru o redresare din vria asta indusă de procurori. Condamnat la un an cu suspendare, Liviu Dragnea a simțit vidul de putere, a preluat manșa, iar acum pare a organiza mai degrabă o retragere controlată de la guvernare, una care să-i permită PSD-ului să se prezinte în toamna 2016 din Opoziție la alegeri, decât să treacă prin dificila gestionare a unei scăderi de taxe care va lăsa statul fără cel puțin 3 miliarde de euro. Ar fi, desigur, aceeași strategie (să-i spunem manevra Băsescu) în care tu spui – am scăzut TVA-ul dar oamenii răi m-au scos de la guvernare, și te rogi apoi ca papagalii ce vin în urma ta să dea de gard cu țara, iar tu să capitalizezi politic și pe scăderea de taxe și pe eșecul lor în a gestiona mărinimia ta. Dacă vă uitați la televizor o să aveți impresia că PSD se zbate să rămână la guvernare, dar, de fapt se retrage controlat. Nu-mi spuneți că nu dau ăștia așa ușor guvernarea, căci dacă, terorizat de DNA, nu prea mai ai cum să furi, guvernarea nu mai are niciun haz.

Totuși, să nu disperăm! Nu dau tătarii, nu ne invadează rușii! Scad taxele!

Deși creează niște posibilități fantastice de eludare legală a taxelor, deși este un stimul prociclic pentru consum într-un moment în care acesta oricum crește prea repede și ar fi fost de preferat stimularea în continuare a locurilor de muncă prin investiții și reduceri de CAS, nu de TVA, noul Cod Fiscal rămâne totuși cea mai importantă reformă fiscală pe care România o încearcă în 25 de ani. Totul este să fie gestionată și implementată corect, ferm, cu seriozitate.

Așa cum vă spuneam la început, de la Fisc vin vești bune și în perioada următoare o să vedeți că economia a acoperit cu succes scăderea CAS din 2014, iar colectarea TVA-ului are tendința să se stabilizeze la un nivel de 15-20% peste nivelul din 2014. Sigur, ar fi absurd să vrei mai mult deocamdată, chiar dacă evaziunea structurală a poporului nostru n-a fost atinsă decât tangențial. Important este ca nivelul de colectare să fie menținut, căci astfel bugetul ar avea în 2016 un plus de trei miliarde de euro numai din combaterea evaziunii fiscale. Va fi suficient pentru a compensa noul cod fiscal? Eu zic că da, dar un om gospodar s-ar pregăti pentru situația că nu. Vă repet de câte ori am ocazia, economia nu este aritmetică. Atunci când spun că noul Cod Fiscal va putea fi susținut, mă bazez și pe efectul de creștere pe care îl va induce, mă bazez și pe o scădere a apetitului de furat banul public ca efect și al acțiunilor DNA, dar și ale celor de la Antifraudă, dar mă bazez și pe norocul berzei chioare și pe stabilitate în regiune și în fluxurile financiare mondiale, mă bazez și pe investiții publice finanțate în special din bani europeni. Deci mă bazez pe mult prea multe condiții cumulative! Dar ce sunt eu? Mă doare gura să zic că va fi bine cu noul Cod Fiscal? Îmi asum eu scăderea de taxe? Nu. Eu sunt doar un jurnalist, un cetățean din țara asta care se bucură și el, ca și ceilalți, că scad taxele.

Cel care și-o asumă are nevoie și de un plan de back-up pentru scenariul negativ. Are nevoie de coerență, de profesionalism și de bună credință în gestionarea banului public, are nevoie să depolitizeze structurile de decizie și de colectare, dar mai are nevoie și de un consens politic, de exemplu pe o lege a administrației care să permită descentralizarea (ca să nu zic direct tăierea) cheltuielilor din administrația locală în caz că se produce o defecțiune, are nevoie de un consens pe o reformă tot mai cerută a educației care să fie mai degrabă de substanță decât bugetofagă, are nevoie de investiții militare bine calculate… Că numai dacă pui 6% din PIB la învățământ și 2% la armată deja îți mai trebuie 3 miliarde de euro… N-o fi ea economia aritmetică, dar nici anti-aritmetică nu este.

Deci, să recapitulăm… PSD-ul se pregătește să fugă de la guvernare, PNL-ul habar-n-are ce-l așteaptă dacă se îngrămădește să o ia, Gabi Oprea nici atât, dar e bun la asigurat majorități… cum procedăm mai departe?

Păi, v-am mai spus (că noi oltenii avem idei puține da fixe) … acu’ că masterplan de transport avem, Cod Fiscal avem, ne mai trebuie un guvern de specialiști adevărați care să și implementeze chestiile astea grele. Vedeți că nu le mai spun tehnocrați, poa’ să fie și membrii de partide, nu mă interesează, mă interesează doar să înțeleagă naibii cu ce se mănâncă economia și care sunt provocările țării ăsteia până în 2017. (Din păcate, la modul serios, partidele nu mai au deloc, dar deloc resurse de specialiști)

În timpul ăsta, președintele Iohannis ar putea să devină și mai activ (nu-i mai zic ficus că a început deja să se miște) în căutarea consensului politic pe reformele alea importante – o nouă lege a administrației publice locale, o nouă lege a învățământului și, evident, reformele electorale care trebuie să asigure în 2016 alegeri corecte. Dacă ar fi după mine, încă mai e timp și pentru regionalizare și modificarea Constituției, dar, v-am mai spus, eu sunt oltean și noi suntem mai iuți la chestii d-astea. Președintele s-ar putea să vrea să le mai chibzuiască până prin 2019.

P.S. Recitind ceea ce am scris, mi-am dat seama că Manevra Băsescu sau Hit and run! nu e chiar prima din istoria noastră… Și guvernul Năstase a stabilit în 2004 creșterea salariilor bugetarilor din 2005, iar creșterea salariilor profesorilor în 2008, pentru 2009, după alegeri, a intrat chiar în istoria națională a țepelor. În politica asta economică, rareori se produc chestii noi, dar vai de inovații!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

44 răspunsuri la Un film pe care l-am mai văzut, dar de care nu ne plictisim niciodată

 • alchimist
  Iunie 26, 2015 la ora 18:03

  Dle Guran, am auzit o emisiune in care aduceati argumente pentru incurajarea imigrantilor, mai ales arabi, in Romania. Ideea este foarte proasta din urmatoarele motive:
  1.90% din tarile acum in haos sunt musulmane. De ce oare?
  2.Efectele imigratiei trebuie gandite pe termen lung-sute de ani- nu pentru cateva generatii in care sperati dvs ca ei sa contribuie la mentinerea populatiei. Odata veniti, nu mai pot fi trimisi inapoi. Musulmanii au in mod traditional multi copii. Cateva mii de imigranti vor ajunge la un milion in 2-300 ani, si vor cere drepturi discriminatorii si se va ajunge la un nou Kosovo sau Bosnia. Asta doriti? Stiu si eu arabi veniti la studii ca Raed. Multi sunt OK, dar un coleg palestinian umbla cu un cutit de 30 cm la el si in fiecare an se ducea 2-3 luni sa lupte in Israel. Cand va veni mana de lucru necalificata lucrurile vor scapa de sub control.
  3. Trebuie sa va asteptati ca nepotii dvs sa trebuiasca sa invete araba. In SUA, cand suni la o companie sau institutie de stat, trebuie sa alegi daca vrei sa ti se vorbeasca in engleza sau spaniola, chiar unde sunt putini mexicani. „For English press one, etc” Uneori e „Por espagnol uno” Acum 25 de ani asta nu exista.
  4.Cand sunt multi dintr-o etnicitate, refuza sa se integreze, vezi tigani, secui, si traiesc in enclave care vor autonomie. In SUA la fel cu chinezii, mexicanii,arabii
  5.Puiul de cuc ii arunca pe ai gazdei din cuib.
  6. Automatizarea va elimina locuri de munca
  7. Enclave arabe in SUA vor Sharia

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Iunie 26, 2015 la ora 20:34

   Foarte corecte puncele dvs de vedere.
   Totusi nu stiu de ce banuiesc ca Moise stie deja aceste lucruri. Sa fie oare teama lui de plafonare a economiei romanesti asa de mare incat sa treaca peste aceste „mici” neplaceri cu imigratia musulmanilor?

   Răspunde
    
   1. Sergiu
    Iunie 29, 2015 la ora 10:05

    Nu, este un principiu functional al controlului unei tari prin crearea unei contraponderi – masa de manevra. Daca veti cauta, veti constata ca tarile care au protestat cu privire la un eventual razboi cu rusii sunt cele carora li s-au stabilit acele cote. Firesc, trebuie inregimentati jurnalisti care sa sustina ideea pentru usurarea tranzitiei unei masuri atat nepopulare, cat si dovedit impotriva intereselor unei natiuni (avem exemple Franta, UK, Germania). Nu i-o luati d-lui Guran in nume de rau, trebuie sa manance si el o paine.

    Răspunde
     
 • Andrei
  Iunie 26, 2015 la ora 17:54

  Dar pentru deficitul nou creat, v-ati intrebat cine plateste?
  La toti factorii aritmetici de mai sus, adaugati si zecile de mii de tineri care vor alege sa-si inchida PFA-urile si II-urile datorita CAS+CASS forfetar de neacceptat. Sa vedem atunci cat se mai aduna la buget, pentru ca in loc sa ne lase sa ne taraim zilele asa cum putem si sa platim totusi niste taxe catre stat, ne forteaza sa ne lichidam activitatile pentru ca pur si simplu nu vom avea de unde sa platim banii astia! Bine ca omoram initiativa privata a tinerilor si incurajam leprele sa stea acasa si sa toarne copii pe banda rulanta. Nu cred ca exista ceva mai nociv decat o tara democratica in secolul 21, condusa de stanga. Acum ca s-a votat… Dumnezeu sa ne aiba in paza si daca in tara asta chiar nu mai putem trai… atunci ultimul stinge lumina! Noapte buna Romania.

  Răspunde
   
 • Giuc
  Iunie 26, 2015 la ora 11:50

  Scaderea TVa a scos bani din buget,consumatorii nu castiga nimic ci numai magazinele.Acum pretul la multe produse este cat era inainte de reducerea TVa si la promotii ,pretul= cu reducerea TVa.Pana la urma tot noi .cei multi pierdem.Dupa mine ,toti cei care iau salariu de la buget ,ori cum se numesc si ce functii au ,sunt bugetari.Nu inteled altceva.Populatia tarii a scazut,administratiile sunt mai dotate tehnic dar nr functionarilor a crescut si la primarii,la ministere si in parlament.Daca tot nu mai avem ECONOMIE dece avem atatea ministere care ce conduc?

  Răspunde
   
 • Creion si hirtie
  Iunie 26, 2015 la ora 11:03

  D-le Guran, ai grija ca de multe ori cazi in trupa ”fatucilor” ziariste. Preiai de prin ziare. Referitor la codul fiscal sa procedati asa:luati creion si hirtie si puneti pe foaia din stinga ce e (dupa modificarile-maririle din perioada de ”austeritate-Boc in special) si in dreapta cum se modifica. Iata de exemplu;impozitarea dobinzilor la depozite bancare a crescut de la 1% la 16%.De ce nu se revine macar la 5%. La cei care ”joaca ” la bursa a fost o intreaga discutie cu impozitarea cistigurilor, -nu am urmarit-o in cifre- iar acuma le reduce impozitul cistigurilor la 5%. Vrem egalitate dar nu pentru catei.Nu? Alt exemplu:in L19/2000 la pensionarea anticipata partial penalizarea mergea de la 0.5%/luna-la 5 ani si pe urma regesiv -tot Boc in 2010 schimba legea -Legea noua 263/2010 si penalizarea creste la 0.75% pe luna indiferent de perioada de anticipare (max 5 ani).Un om la 60 de ani cu stagiul complet de 35 sau mai mult, dupa un somaj poate-cine-l mai angajeaz si se hotaraste sa se pensioneze anticipat-TAXA (pedeapsa)=5anix12 lunix0.75%/luna =45 % -i se taie din pensia si asa cum e.(In urma unor ”miscari” sau introdus la pensionari (Are dreptate Dogaru si altii la TV)si cu 3-4 luni lucrate pe la plantat puieti si primesc 400,00 lei. Bravos natiune!!.Tot ati vorbit de salariul mediu pe economie de la statistica, dar ai aprofundat cu hirtia si creionul in mina cum il calculeaza? Aiurea. O auzeam pe R.Plumb ca a fost pe acolo, ca nu e bine, ca etc, dar nimic.Ar mai fi!

  Răspunde
   
 • ramona
  Iunie 25, 2015 la ora 23:53

  se vede ca vine vacanta ;)…ai claritate in idei! 😉
  ..si da, politica are legatura cu economia, dintotdeauna a fost asa!

  Răspunde
   
 • marian
  Iunie 25, 2015 la ora 21:50

  D-le Guran va respect mult, dar intelegeti prost economia. In vremurile pe care le traim, bussines-ul trebuie schimbat, in sensul ca trebuie gasit un echilibru intre profitabilitatea, sau mai bine zis marimea acestuia, si beneficiile sociale ale unei afaceri. Deja forta de munca umana este inclocuita cu masini, iar asta nu trebuie sa aduca profit numai investtitorilor , ci o parte (o mare parte) din productia masinilor trebuie sa se intoarca la oameni. De asemenea, vor fi necesare descoperirea de alte activitati in care oameni sa isi investeasca timpul. Econommi in definitoriu asta inseamna satisfacerea nevoilor oamenilor sau crearea uno nevoi pentru a putea crea relatii economice. O alta rugaminte nu mai sustineti doar capitalul, pentru stabilitate durabila este nevoie de intreprinzatori mici, nu conglomerante carora sa le plangem de mila ca nu pot sa dea faliment fiindca ar fi dezastru social. Sa nu uitam si ca marile investitiii in cercetare s-au facut pana acum de state si le-a iesit binisor.

  Răspunde
   
 • scharke
  Iunie 25, 2015 la ora 21:33

  PNL va forta alegeri anticipate in acest an.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 25, 2015 la ora 20:59

  Desi comentariul ar putea fi sters cu rapiditate, indraznesc sa-mi exprim opinia ca metafora „Manevra Basescu”-„Trage si fugi” este nefunctionala. Titlul care imi vine in minte este „Splendida banalitate”. Retragerea controlata a PDL a fost o inlaturare de la putere prin schimbare de majoritate parlamentara, impotriva spiritului democratic. Manifestatiile publice, cu exploatarea temelor civice (RMCG, gazele de sist, legile BB, ACTA s.a.) si violentele care le-au insotit au avut un rol important in desfasurarea evenimentelor. MRU a trecut pe la Victoria pentru numai doua luni, practic nici nu conteaza. Indepartarea de la ANAF a d-lui Blejnar ar trebui, poate, pusa mai degraba in legatura cu porecla „Regina”, decat cu neindeplinirea sarcinii de a creste veniturile la Buget cu 1,5%. Reintregirea salariilor facea parte din programul politic (inca de la diminuarea lor – a se vedea documentele vremii) si a fost anuntata in prealabil de dl Boc. Cresterea economica actuala a patriei noastre este in legatura stransa cu depasirea crizei economice de catre partenerii economici ai Romaniei.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iunie 25, 2015 la ora 21:04

   Revenirea la cota TVA de 19% nu este nici pe departe un act de mare curaj, in schimb, cresterea la 24% a fost, intrucat consecintele [previzibile] in plan politic au fost dramatice pentru cei care au adoptat masura. (Taxa pe stalp, supraacciza etc. sunt aberatii pe care le-am criticat deja, deci inlaturarea lor inseamna doar revenirea la normalitate.) Usoara cadere economica din 2012 se explica in buna masura prin instabilitatea politica, asa cum actiunile DNA a influentat cursul valutar. Scaderea CAS la angajator, dupa cum am mai spus, duce surplusul in profitul firmei, nu in investitii, prin urmare, nici nu erau de asteptat efecte pozitive in planul cresterii economice. Cititnd despre numeroase le riscuri ale plecarii PSD de la putere, mai ca as vrea sa ramana. Doar ca sunt prea multi corupti printre membrii sai. Sa fim seriosi! Este necesar ca PSD sa plece deindata de la guvernare, cu toate ca masurile fiscale adoptate sunt favorabile consolidarii cresterii economice si asteptate de vreo doi ani. Desi mi-am permis sa aduc obiectii premiselor, sunt pe deplin de acord cu concluziile articolului. Deja perioada pe care o traversam a devenit una de nesiguranta prin promovarea in Parlament a modificarii legilor anticoruptie, cercetarea penala a unor persoane care detin functii publice, ambiguitatea politicilor economice (cu privire la investitii publice, mediu de afaceri samd).

   Răspunde
    
  2. Stan Lucian
   Iunie 26, 2015 la ora 03:39

   Domnule Constantin, suferiti de paranoia?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Iunie 26, 2015 la ora 08:43

    Daca va referiti la opinia mea conform careia reducerea CAS la nu se reflecta in cresterea investitiilor, ori la cea potrivit careia alesii nostri fac eforturi in scopul evitarii raspunderii legale pentru faptele penale pentru care sunt cercetati, probabil ca acestea sunt convingeri care ar putea fi interpretate in subtextul comentariilor mele drept temeri exagerate. Mai ales ca ele persista si imi pastrez increderea in argumentele care le sustin. Daca, insa, va referiti la opinia ca politia locala este lipsita de profesionalism, iar, spre exemplu, actiunea abuziva de urmarire a unor persoane private la comanda unor functionari publici nu a fost reclamata de aceasta, ci de catre o victima, ori daca va referiti la opinia mea ca exista jurnalisti, formatori de opinie, care exercita presiuni asupra justitiei influentand prin aceasta negativ perceptia publicului referitor la actul de justitie, cred ca nu sunt motive de suspiciune cu privire la afectiunea psihica de care pomeniti. Dincolo de lipsa de eleganta a intrebarii, indraznesc sa remarc ca in comentariile sterse am precizat ca sunt de acord cu autorul articolului, la fel ca in cazul acestuia (si la fel ca in cazul majoritatii articolelor publicate de dl Moise Guran), insa am propus un punct de vedere alternativ. Nu contrar, ci uneori mai larg, alteori dintr-o alta perspectiva.

    Răspunde
     
    1. Stan Lucian
     Iunie 26, 2015 la ora 13:47

     Nu domnule Constantin, ma refer la paranoia dumneavoastra legata de stergerea comentariilor. Permiteti-mi sa ma prezint din nou, eu sunt BauBau.
     Am avut curiozitatea sa verific, in ultimele 20 de zile aveti doar doua comentarii care au fost moderate (de fapt unul singur postat de doua ori). Restul sunt toate publicate.
     Si da, imi recunosc lipsa de politete, dar parca si eu ma simt nitel insultat cand vin unii si se dau dizidenti atacati.
     O sa facem accesibile regulile de moderare, dar, pana atunci, un pic de rabdare.

     Răspunde
      
     1. 123
      Iunie 30, 2015 la ora 17:31

      Interesant stimate „BauBau”, deci exista niste reguli. Care sunt alea? „Dar o sa facem posibila o metoda de comunicare directa cu moderatorul pentru cazurile cand exista probleme”, suna ca o promisiune. Vedeti mai jos 2 comentarii legate una cu alta dar lipseste inceputul.

       
     2. Stan Lucian
      Iulie 1, 2015 la ora 10:41

      Este o promisiune. Si vor fi facute usor accesibile si regulile. Cat despre care sunt, in mare parte sunt cele obisnuite (fara injuraturi, fara atac la persoana, fara postaci, fara agresivitate). Comentariile prea lungi si cele cu linkuri intra automat in moderare.
      Cat despre acest sir de comentarii, o sa vedeti ca de fapt e foarte lung, si incepe de la comentariul domnului Constantin care incepe cu „Desi comentariul ar putea fi sters cu rapiditate”.

       
   2. AndreiM
    Iunie 26, 2015 la ora 11:37

    D-le Stan, Domnul Constantin a fost foarte elegant in raspuns, ca de altfel in toate comentariile, eu mi-as permite cu voia dumnealui sa va ofer un raspuns mult mai direct. Ati trait in comunism? Daca da, va mai aduceti aminte ceva? Daca nu, ati discutat cu persoanele care au trait acele vremuri? Abia atunci veti intelege arbitrariul deciziei unui bau-bau de a modera unele comentarii fara explicatii lamuritoare. Aceasta este plus-valoarea unui blog, comentarii si comentatori care dezbat puncte de vedere asemanatoare sau opuse autorilor, cu argumente articulate, fara depasirea bunului-simt. Dupa cum puteti observa daca priviti istoricul blogului, se formase un nucleu de dezbatere foarte serios si decent, de unde, cred eu, se puteau trage concluzii interesante privitoare la directia societatii noastre in particular si a situatiilor externe care ne puteau influenta evolutia sociala. Deci, avansand putin, un nucleu civic. Nu stricati aceasta dorinta de interactiune civica si mai ales trageti concluziile din istoria recenta pentru a nu fi repetate greselile. Libertatea de exprimare este singurul element cu adevarat democratic pe care il avem ca indivizi, iar acesta nu are legatura cu paranoia, eu cred ca mai degraba dorinta unora de a controla.

    Răspunde
     
    1. Stan Lucian
     Iunie 26, 2015 la ora 13:56

     Am ajuns BauBau comunist. Chiar dragut :D.
     Exista doua metode de moderare pe acest blog, una automata si una manuala.
     Cea automata trimite unele comentarii in moderare in baza unor criterii. Daca contine link, daca e prea lung, daca autorul a fost identificat ca buclucas, daca e marcat ca fiind spam. Pentru a aparea, aceste comentarii trebuie apoi aprobate de BauBau.
     Cea manuala (adica eu, BauBau) e cand trece moderatorul trece prin toate comentariile si ori aproba comentariile moderate automat, ori le scoate pe cele pe care el considera ca incalca regulile.
     Mi se pare foarte dragut cand citesc comentariul unei persoane, publicat si aparut pe blog, pentru ca doua randuri mai sus sa vad ca aceeasi persoana se plange ca i-a fost sters comentariul. Adica respectiva persoana ori nu a avut suficienta rabdare sa i se updateze cache-ul sau e incapabila sa-si gaseasca propriul comentariu…
     Cat despre motivarea stergerii comentariilor, nu o sa vedeti asa ceva nicaieri. Dar o sa facem posibila o metoda de comunicare directa cu moderatorul pentru cazurile cand exista probleme.
     O zi buna.

     Răspunde
      
     1. AndreiM
      Iunie 26, 2015 la ora 14:34

      Nu domnule Stan, am vrut doar sa intelegeti pericolul cu exemple din istoria recenta. Daca doriti, va puteti considera tot ce inseamna impunerea unor reguli, norme fara acordul partilor si efectul pe care-l poate avea (aveti destule exmple in istorie – absolutism, hitlerism, etc). Desigur, puteti considera acest spatiu spatiu privat cu regulile dumneavoastra, guvernantii pot considera agora spatiul lor privat, SUA, Rusia sau China pot considera pamantul spatiul lor privat. Atunci ce ne mai ramane, luptam fiecare pentru spatiul (convingerile) lui?

       
     2. Stelian F
      Iunie 26, 2015 la ora 15:32

      Cum domnule AndreiM, nu luptam toti pentru convingerile noastre propii? Daca nu, atunci dvs pentru convingerile cui luptati?

       
     3. AndreiM
      Iunie 26, 2015 la ora 17:09

      Eu lupt in primul rand pentru puterea si libertatea cuvantului. Apoi pentru celelalte convingeri. Pentru ca unde se termina aceasta putere incepe puterea fizica. Din pacate.

       
     4. Stelian F
      Iunie 26, 2015 la ora 19:18

      Daca luptati pentru „puterea si libertatea cuvantului” din convingere propie, adica fara sa va impuna altineva sa faceti acest lucru, atunci se numeste ca luptati pentru propiile convingeri. Toti luptam pentru propiile convingeri. Chiar daca convingerile noastre nu sunt „originale” si ele vin din educatie, adica din ideile altora, odata ce le asimilam ca fiind si ale noastre, ele devin convingerile noastre personale. Deci luptati pentru convingerile dvs personale. Ca pe baza convingerilor personale comune se formeaza grupuri pentru a putea sustine mai puternic acele convingeri, este alta treaba.
      Niciodata n-am fost de acord cand s-a spus despre cineva ca a murit sau a suferit pentru tara, sau cum Tutea a spus ca a facut puscarie pentru popor. Nu exista asa ceva. Fiecare ne luptam, suferim si murim pentru convingerile noastre propii.

       
     5. Stelian F
      Iunie 26, 2015 la ora 20:02

      Ca tot am deschis discutia si nu cred ca deranjam pe cineva. Inteleg sa luptati pentru libertatea cuvantului, dar pentru „puterea cuvantului” nu inteleg cum. „Cuvantul” in sine are putere. Nici nu o putem mari, nici micsora. Cu cuvantul putem alina si aduce bucurie cuiva, dar cu cuvantul putem rani poate mai grav decat cu lovituri sau cu arme. Tot cuvantul pus intr-o lege are putere de lege. Cum va ganditi ca sa fie cuvantul mai puternic decat este? Sper ca nu va referiti la puterea cuvantului spus de anumiti oameni, ci la cuvant in general, asa cum va referiti si la libertatea cuvantului in general, nu numai in cazul unora.
      Poate par ca prea despic firul in 4, dar eu chiar vreau sa inteleg ceea ce citesc, in cazul de fata vreau sa inteleg cuvintele dvs, caci fara a le intelege ele nu au putere.

       
     6. Stelian F
      Iunie 26, 2015 la ora 21:13

      Freedom is destroyed not only by its retractios; it is also devastated by its abuse.

       
     7. AndreiM
      Iunie 29, 2015 la ora 12:00

      Pana la a lupta pentru convingerile proprii, trebuie sa avem certitudinea ca nu vom avea neplaceri din cauza exprimarii acestor convingeri. Aceasta este libertatea cuvantului, iar puterea inseamna ca acest cuvant/discutie/negociere reprezinta puterea suprema in relatiile inter-umane. Sau acesta ar trebui sa fie limita peste care sa nu trecem.

       
 • Viorica
  Iunie 25, 2015 la ora 20:51

  Ideea buna ar fi aceea cu descentralizarea. Pe asta nu am mai incercat-o pana acum in cei 25 de ani. Poate fi si pana la nivel de familie, ca oricum la noi daca se asociaza 2, obligatoriu trebuie sa fie ambii sefi… si, obligatoriu fiecare are propria opinie bazata de cele mai multe ori, doar pe…..adierea vantului

  Răspunde
   
 • Dan M
  Iunie 25, 2015 la ora 20:36

  Felicitari, foarte bun articol si foarte adevarat !

  Ce nu inteleg eu este de ce FMI si CE se opun cu inversunare reducerii taxelor in general. Ma indoiesc profund ca urmaresc binele romanilor si sunt constient ca ceea ce doresc este sa-si asigure capacitatea de rambursare a datoriei externe, dar avand in vedere ca datoria noastra e mizilic in prezent pe langa ce a fost in trecut , gandul ma duce in alta parte, si anume:
  – FMI reprezinta in primul rand interesele americanilor si ale firmelor straine. In acest sens e logic sa-si doreasca o tara cu forta de munca ieftina la periferia Europei si sub umbrela NATO, si asta cat mai mult timp posibil. Actiunile DNA au rolul de a pregati terenul unor licurici mai mari, la fel relocarea trupelor NATO. Asa cum a recunoscut Putin nu e nebun sa atace o tara NATO, dar actiunile sale sunt un bun prilej de consolidate a flancului estic.
  – este de notorietate ca FMI-ul nu adus prosperitate acolo unde si-a bagat coada si nu cred ca nu stiu ei ce fac. Mentinerea deficitului la 1% din PIB are rolul de a infrana dezvoltarea economiei, evident ca banii sa mearga in investitii care genereaza valoare adaugara si slava domnului ca sunt o gramada numai ma Transporturi.

  Acuma nu cred ca nici PNL-PDL sunt o adunatura de naivi care o sa inghita galusca dupa care se vor strica la burta. Iohannis pare un ficus pe langa smecherarii de Dambovita, dar e vulpoi batran neamtu’, parerea mea.

  Răspunde
   
 • Om bun
  Iunie 25, 2015 la ora 18:21

  Bun articolul si dedesubturile scoase la iveala.

  Răspunde
   
 • varu' fackis
  Iunie 25, 2015 la ora 17:02

  de ce nu reducem bugetul armatei, ca ori ne apara americanii, ori ne bat rusii si daca avem de 1000 de ori bugetul mai mare.
  APV-istii disponibilizati sa colecteze taxe

  Răspunde
   
 • Cezar
  Iunie 25, 2015 la ora 16:44

  Stii ce ar fi tare? Sa se retraga PSD-ul controlat de la guvernare, sperand in ‘falimentul’ PNL-ului in a gestiona mostenirea legislativo-financiara lasata de Ponta&CO, iar liberalii chiar sa reuseasca sa treaca peste toate cele. Sa se ajunga intr-acolo incat sa-i dea lui Iohannis si alor sai posibilitatea sa ramana la guvernare peste un arc de timp, cuprins intre 2015/2016 si anul 2019/2020. Atunci sa te tii. Tragedie greaca in PSD! :0

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Iunie 25, 2015 la ora 16:16

  Daca introducem in ecuatie si necunoscutele externe, lucrurile se complica.
  1. Rezerva Federala a SUA va ridica rata dobanzii pe dolar in septembrie, urmata de alta crestere in decembrie. Se asteapta singurul semnal ramas de indeplinit: cresterea sustenabila a salariilor (real wages). Consecinta: US$4.5 lei in 2016 si cresterea inflatiei in Romania

  2. Romania e meteosensibila – seceta s-ar putea sa apese tragaciul inflatiei inca din toamna. Iar cosul zilnic merge spre alimente peste 50%…

  Răspunde
   
 • adrian e
  Iunie 25, 2015 la ora 15:30

  Aceeasi prosteala pe fata : nu putem face nimic din cauza celor de dinainte care au furat , au facut legi proaste etc.
  Diferenta este ca acum ne este prezentata oarecum sub o alta forma: vai ce teapa ne-am luat ! . Nu stiam ca nu avem bani pt masurile guvernului de dinainte.
  Nu o sa cred asta niciodata pentru ca sigur cu totii stiu ce bani sunt. De unde stiu ? Pai nu fura din acelasi buget ?

  Daca procesul prin care partidele se roteau la guvernare era inainte mai clar incat a ajuns sa il inteleaga marea majoritate a romanilor acum ce se realizeaza defapt este un alt proces mai elaborat care sa ia ochii alegatorilor.

  PSD=PDL=PNL=orice alt partid

  Răspunde
   
 • sandu
  Iunie 25, 2015 la ora 14:14

  MARE ADEVAR „Nu-mi spuneți că nu dau ăștia așa ușor guvernarea, căci dacă, terorizat de DNA, nu prea mai ai cum să furi, guvernarea nu mai are niciun haz.”

  Răspunde
   
 • marius
  Iunie 25, 2015 la ora 13:13

  Cea mai mare greseala o avem noi „fraierii” bugetari, pensionari,privati etc. NOI SUNTEM DE VINA! Noi nu le cerem socotoala pt.cum ne sunt cheltuiti banii deoacere din taxele si impozitele colectate de la noi se formeaza bugetul pe care il cheltuie aceasta mafie „transpartidica” drept dovada nu ne cerem respectarea dreptului de contribuabil in strada asteptand ca politicienii de la sine putere sa se autocorecteze.E ca si cum ai cere unui tigru sa devina vegetarian sau diavolulor sa faca activitati de caritate ,scz. „minuni”. Ce ziceti paralizam clasa politica daca am organiza o GREVA FISCALA? ;>

  Răspunde
   
 • silicon_v
  Iunie 25, 2015 la ora 12:41

  Năstase nu a dat „hit and run”. Tanasescu tinea cu mana de fier finantele publice, deficitul era mic, ponderea cheltuielilor „sociale” (salarii, pensii, ajutoare) era de doar 49% din incasarile bugetare (Tariceanu le-a dus in mod inconstiet la aproape 70% din incasarile bugetare)

  Asta pt. ca Nastase chiar se pregatea sa continue guvernarea PSD, cu el in rol de imparat. Dar nu a fost sa fie.

  Răspunde
   
 • Mariana
  Iunie 25, 2015 la ora 12:38

  Acelasi film ,aceeasi spectatori(mai fuge din cind in cind cite unul in alta sala de cinema)aceeasi actori ,(nimeni nu mai vrea pe scena politica ,zic ei)aceleasi gemete de durere, chirait de mate din aceeasi parte…cam plictiseala….unii nici nu mai vor sa observe ceea ce li se intimpla,noroc ca ne mai scutura cite unul ca tine si ne mai dezmeticeste.In rest vine vacanta,pentru unii ce ne mai intereseaza ce voteaza ,pentru cine sau pentru ce,ca pentru mine din rau tot inspre rau imi va fi nicidecum spre bine.Plictiseala mare, mon cher!A! filmul ar trebui sa se numeasca „Trage si fugi,ca oricum e pe banii lor si intodeauna e vinovat Basescu”.La mai multe articole din astea ,promit sa imi fac timp ,macar, sa le citesc.

  Răspunde
   
 • R.E.I.
  Iunie 25, 2015 la ora 12:37

  Un punct de vedere foarte interesant.
  Ca sa fiu sinceră, (chiar) mă așteptam la o continuare și ”aprofundare” a articolului acela anterior (cu titlu simpatic, adaptat după un cunoscut șlagăr al regretatei Mihaela Runceanu). Nu spun ca sunteți previzibili (echipa Biziday), ci perfecționiști 🙂
  Nu am nimic de adăugat sau de comentat pentru moment.

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Iunie 25, 2015 la ora 12:09

  Pai Moise, cred ca ai uitat cea mai importanta situatie de acest gen, perioada in care a fost Isarescu prim-ministru si ne-a scos din incapacitate de plata. Atunci a fost momentul intial cand s-au pus bazele guvernarii „ba pe-a **-tii” (a nu se intelege ca Isarescu a fost ci cei dinaintea lui) iar protagonistii mai presteaza si in ziua de azi cu aceleasi principii. Uramtorii sunt doar „plagiatori”, dovediti sau nu. Dar cred ca si ei au preluat din faptele fostilor conducatori, atunci cand parjoleau campiile si otraveau fantanile, numai ca acum ne dam la gioale intre noi.

  Răspunde
   
 • Sergiu
  Iunie 25, 2015 la ora 10:53

  Un articol in ton cu scopul emisiunii. E mai bine. O precizare: atunci cand populatia refuza sa mai voteze din lipsa de incredere in politicieni (vezi legea cu scaderea numarului de votanti la 30% din cei de pe liste) apar „specialistii”. Cei cu diplome, cu pregatiri, cu reputatie, ce mai, te orbeste cv-ul lor. Cei apolitici, corect? E o capcana. Pe motiv, d-le Guran, ca banii nu au miros. Specialistii de care spuneti nu prin tara si-au facut stagiile. Iar jocurile politice pe la care asistam nu vizeaza cresterea economica a Romaniei, ci cum sa fie exploatate resurse ale ei fara sa se revolte excesiv localnicii.

  Răspunde
   
  1. George
   Iunie 25, 2015 la ora 11:24

   @Sergiu: Foarte adevarat ce ai spus:” Specialistii de care spuneti nu prin tara si-au facut stagiile. Iar jocurile politice pe la care asistam nu vizeaza cresterea economica a Romaniei, ci cum sa fie exploatate resurse ale ei fara sa se revolte excesiv localnicii.”. Si nu este vorba de specialisti, ci de oricine ajunge undeva mai sus si are banii statului pe mana. Speranta ca DNA va curata acest tip de oameni, este singurul lucru care ma face sa mai cred in viitorul tarii asteia.

   Răspunde
    
  2. AndreiM
   Iunie 25, 2015 la ora 11:59

   Pai, in cazul in care nu ati realizat- si nu cred acest lucru, scopul principal al vietii il reprezinta supravietuirea si implicit obtinerea resurselor. Restul este ideologie, mai de „dreapta”, mai de „stanga” De centru nu am vazut pentru ca pentru echilibru este nevoie de 2 forte opuse, altfel ne-am plictisi. Deci, orice discutie fiind subiectiva, ar trebui sa ne afisam in mod transparent ideologia si implicit interesul. Oamenirea poate ajunge la un consens doar in cazul unor activitati extra-terestre (cum ar fi de exemplu ISS in vremurile noastre) sau eventuala populare a altor planete. Pana atunci, ideologia si lupta pentru resurse ne va face viata mai frumoasa.

   Răspunde
    
 • Kristina
  Iunie 25, 2015 la ora 10:17

  Buna dimineatza!
  Si DA , acesta este genul de articol bun ,pe care il savurez langa o ceasca de ceai.
  bravo!
  practic nu mi-a mai rămas nimic de comentat 🙂

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase