Toţi ştiau ce urmează, dar toţi mimează surprize

11420252_10200827672290033_736085745_ode Moise Guran

Mişcarea DNA împotriva premierului Victor Ponta este şi un şah la regele advers, în cadrul unei mişcări de ieşire din încercuire… Sunt 20 de iniţiative de modificare a Codului Penal în Parlament şi cred că, pentru moment, ele vor fi abandonate.

Nu-mi dau seama cât de bazată este cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, pentru a putea verifica dacă numirea lui Dan Șova în funcţia de Ministru al Marilor Proiecte ar fi constituit sau nu conflict de interese.

Codul Penal spune că trebuie să existe o legătură de cauzalitate între efectuarea plăţilor şi numire. Cum nici Șova, nici Ponta nu cred că pot fi suspectaţi că ar avea capacităţi de ghicire a viitorului şi, deci, nu aveau cum să ştie, în 2008, că Ponta va deveni prim-ministru în 2012, mai rămâne varianta în care Ponta se simţea dator faţă de Șova şi ar fi făcut numirea în contul datoriei. Pe de altă parte, este desigur o demnitate să fii ministru, dar pentru nişte oameni care câştigă mii sau zeci de mii de euro pe lună, salariul de ministru sigur nu este o recompensă.

Mi-ar plăcea să cred că DNA-ul ştie mai multe şi despre activitatea de ministru a domnului Șova, poate chiar a dibuit şi cum i-au ieşit la calcul opt miliarde pentru autostrada Comarnic-Braşov, şi de acolo înainte lucrurile chiar s-ar putea lega interesant. Desigur, astea sunt speculaţii, deocamdată eu doar mă bucur că DNA-ul a cerut dreptul de a investiga nominalizarea lui Șova în funcţiile respective. La vremea respectivă chiar mi-am declarat nemulţumirea că procurorii n-au stat cu ochii pe negocierea respectivului contract, care, în final, nici nu s-a mai făcut.

Până una alta, cererea DNA-ului are un alt efect, unul de asemenea interesant – acum două săptămâni, nişte băieţi de la PSD, UDMR şi PC au iniţiat modificarea Codului Penal, astfel încât infracţiunea de conflict de interese să nu se mai refere şi la numirea unei persoane pe o funcţie.

Este exact situaţia pentru care vrea DNA să îl cerceteze pe Ponta. Asta sugerează că premierul a ştiut tot timpul ce i se pregăteşte, pe de o parte, dar, pe de altă parte, cred că amicilor săi din Parlament le va fi mult mai greu să continue această procedură. De altfel, prin cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, DNA dă un şah în anticipaţie tuturor iniţiativelor de modificare a Codului Penal, ce vizau, de fapt, exact potolirea DNA. Nu cred că vor mai avea tupeul să continue, iar dacă totuşi vor alege să meargă până în pânzele albe cu lupta împotriva DNA, cei de la PSD riscă să se decredibilizeze până la desfiinţare.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , , ,

Comentarii prin facebook

34 răspunsuri la Toţi ştiau ce urmează, dar toţi mimează surprize

 • vladut
  Iunie 9, 2015 la ora 17:12

  Am vazut un raport al Curtii de Conturi despre datoria publica in crestere pe perioada 2012-2014.
  Unde sunt acei 65.382,2 milioane de euro?
  In 1990 Romania avea petrol, gaze, paduri, carbune, aur, banci,canal Dunare-mare, etc. si nu avea datorii.
  In 2015 dupa privatizare (vanzare) masiva a tot ce avea valoare avem datoria asta imensa de 44% din PIB fara nici un fel de investitii notabile.
  Ce-au facut cu banii?
  Populatia este tot saraca la fel ca in ’90, dar are datorii de platit de 3314 euro pe locuitor.
  Astept analiza Biziday.

  Răspunde
   
  1. giku
   Iunie 9, 2015 la ora 18:47

   Atata vreme cat vor exista moldoveni, care merg la vot emanand vapori de alcool Mona sau de rachiu de pufoaica, PSD-ul va ramane partid parlamentar, cu un cuvant greu de spus in politica romaneasca. Acesta este motivul pentru care cer raspicat conditionarea dreptului de vot de obtinerea unui rezultat de minim 100 de puncte la un test de inteligenta!

   Răspunde
    
 • Petru Aron
  Iunie 9, 2015 la ora 14:02

  Habar n-aveti ce ttupeu au astia.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 9, 2015 la ora 10:58

  „Prin cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta” DNA inversuneaza si mai mult partidele aflate in coalitia de guvernare pentru promovarea initiativelor de modificare a Codului Penal si actiunile care vizeaza, de fapt, potolirea DNA. Intensificarea manipularii prin presa, inclusiv „trezirea” postacilor de partid si a trolilor in mediul online, demonstreaza seriozitatea cu care priveste Puterea sustinerea actualului guvern si lupta impotriva justitiei. Este vorba despre continuarea loviturii de stat din 2012. In fond, cei care fac asta sunt reprezentantii cetatenilor, cei desemnati prin vot sa ne reprezinte in forul legislativ. Prin urmare, consider firec ca decizia lor sa fie acceptata cu calm si asumata de toti cetatenii, fiind hotararea celor alesi de noi. Nu numai ca dl Ponta amana raspunderea pentru faptele sale presupus penale, dar nici motiunea de cenzura nu are vreo sansa sa treaca. Asadar, fara emotie, cred ca este necesar sa privim pragmatic catre viitoarele alegeri si sa constatam inconsistenta opozitiei la actuala Putere, lipsa unei alternative credibile si puternice. Probabil ca eforturile societatii ar trebui sa se mobilizeze in acesta directie.

  Răspunde
   
  1. Da
   Iunie 9, 2015 la ora 12:48

   Tu fiind unul din postaci? Si ce daca a fost au fost alesi, nu pot sa faca ce vor ei

   Răspunde
    
 • laurentiu
  Iunie 9, 2015 la ora 09:31

  „Codul Penal spune că trebuie să existe o legătură de cauzalitate între efectuarea plăţilor şi numire.”
  Problema este ca nu primul ministru numeste ministrii! Functia de ministru este una politica, ministrul este propus de primul ministru (in urma negocierilor din cadrul partidul/coalitiei), primeste sau nu avizul comisiilor de specialitate din parlament, votul de incredere al parlamentului si ulterior decretul de numire il semneaza PRESEDINTELE!!! Exista conflict de interese pentru ca faci o propunere???

  Răspunde
   
 • Intrebare
  Iunie 9, 2015 la ora 09:25

  Cu stima si dragoste va intreb: Daca propunerea cu Sova ministru (facuta de Ponta) nu era atat de buna de ce a fost acceptata de presedinte? El de ce nu este intrebat despre numirea lui Sova? Si cum presedintele, stim bine (chiar el ne-a spus), „este cel mai informat roman”, de ce „nu a stiut” nimic despre acest Sova, daca era cu adevarat patat? Stima!

  Răspunde
   
  1. Da
   Iunie 9, 2015 la ora 13:40

   Presedintele a avertizat in cazul Valcov si la ce a contat? Oricum il suspendau iarasi…

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   Iunie 9, 2015 la ora 14:47

   Chiar si „cel mai informat roman” nu este Dumnezeu sa stie totul.

   Răspunde
    
 • N!ck
  Iunie 9, 2015 la ora 02:24

  „Mi-ar plăcea să cred că DNA-ul ştie mai multe şi despre activitatea de ministru a domnului Șova, poate chiar a dibuit şi cum i-au ieşit la calcul opt miliarde pentru autostrada Comarnic-Braşov”
  Si daca stie, nu ar fi mai corect sa-l trimita pe Sova in judecata si abia dupa ce acesta e declarat vinovat fara drept de apel si se stabileste si folosul patrimonial „cerut” de art.301 sa se indrepte si asupra lui Ponta?

  Răspunde
   
 • anca
  Iunie 8, 2015 la ora 23:52

  De ce nu se leaga DNA de milioanele de $ care le-a facut cadou ponta Kazacstanului?,si nu numai asta, are o sumedenie de alte bube de care JUSTITIA ar trebui sa se sesizeze.Dar asta-i praf pentru zombi iar in spate se ascund alte mutari pe tabla de sah a Palatului Victoria.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 8, 2015 la ora 23:49

  Politicienii sunt cercetati si condamnati conform legilor pe care ei insisi le-au adoptat. Prin urmare, o ofensiva a Parlamentului impotriva puterii judecatoresti este tot mai consistenta, in desavarsirea loviturii de stat inceputa in 2012. Propunerea sefului Senatului este un demers care va duce la actiuni concrete in vederea modificarii legilor legate de coruptie. Sub pretextul conturarii unei dictaturi a puterii judecatoresti, sunt de asteptat o serie de actiuni ale Parlamentului pentru subordonarea justitiei si protejarea politicienilor corupti. Probabil ca in aceasta lupta vor exista mobilizari la manifestatii publice din partea ambelor tabere. Au fost aduse deja acuze cu privire la actiuni de natura a destabiliza ordinea de drept si amenintarea cu denunturi penale. In plan extern, deja evenimentele sunt prezentate de o parte a mass-media drept o lupta pentru putere. Cine se mai gandeste acum la autostrazi?! Cui ii mai pasa de cresterea economica?! Din astfel de motive am considerat prognozele economice facute publice in ultima vreme prea optimiste. Desigur, acestea sunt batalii politice pe termen scurt care vor trece probabil in cateva luni, dar ele indica faptul ce pe termen mediu nu exista motive de optimism si nici speranta unei schimbari reale in viata social-politica si economica romaneasca.

  Răspunde
   
 • Dudu Ioan
  Iunie 8, 2015 la ora 22:47

  Dle Guran. va urmaresc ocazional emisiunile TV si va sugerez sa luati in considerare urmatoarea practica folosita larg in societatea politica si/sau economica romaneasca: unui pretendent la o pozitie importanta intr-un partid(ie Sova) i se asigura o „oportunitate de afacere” cu un bugetar dirijabil.Din profitul obtinut fara nici un efort sustii cateva personaje importante in partid (cu venituri mici si incerte) si a caror stare imaculata trebuie pastrata pentru viitor. Efectul de parvenire politico-sociala este garantat daca respectivele personaje sustinute au sau sunt deplin agreate de cei cu ochi albastri.
  Cunosc destui patroni care „investesc in viitor”, folosind termenul consacrat de ei si o fac si mai si decat feciorul avocatei (si ea plina de „relatii”) in sensul ca investesc simultan in viitorul mai multor partide. Relatiile sunt condimentate frecvent din atragerea intretinutilor (gugustiucilor)in afaceri cu aspect legal si firesc omului obisnuit, dar pline de implicatii penale, implicatii care vor garanta prin santaj ordinar stabilitatea relatiei in orice timp si-n orice situatie.
  Spre stiinta dvs astfel de relatii sunt cultivate si referitor la persoane din diverse institutii de stat „folositoare”
  Cu stima. Dudu

  Răspunde
   
 • Chiar asa ?
  Iunie 8, 2015 la ora 21:34

  Moise nu e frumos sa tergi comentariile care nu iti convi. Halal jurnalism.Bravo!
  Canva te-am admirat enorm, dar am constatat ca esti ca toti ceilalti,pacat!

  Răspunde
   
  1. scuze
   Iunie 8, 2015 la ora 21:35

   a reaparut

   Răspunde
    
 • Cristi
  Iunie 8, 2015 la ora 20:53

  Faptul ca se lupta cu atata incrancenare cu justitia, arata un singur lucru. Disperarea lor!

  Răspunde
   
 • Klaus
  Iunie 8, 2015 la ora 20:01

  Șah la regele advers??? Pe bune??? Tu ai făcut Jurnalism la Spiru?

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Iunie 8, 2015 la ora 21:04

   🙂 sahul e de vina :
   nu oricine stie sa joace :))

   Răspunde
    
   1. Klaus
    Iunie 8, 2015 la ora 21:32

    Nu cred că a înțeles pleonasmul / fractura logică, altfel ar fi corectat, mă gândesc. Bine că nu a dat șah la regina lui!

    Răspunde
     
  2. sau ?
   Iunie 8, 2015 la ora 22:49

   Serios ? Circul DNA.ului e fum in ochi, sa distraga prostii de la problemele reale cu care se confrunta ce a mai ramas din tara asta .

   Iar faza cu sahul probabil s.a referit la faptul ca si.a dat sah singur desi a dat sah si lui Ponta,…ahh ? ceva gen,.probabil..sau greseala .

   Răspunde
    
 • florin
  Iunie 8, 2015 la ora 19:20

  Cazul Rarinca, regretabil daca nu e premeditat se refera la o singura persoana. Reamintesc ca la mineriade si in decembrie 1989 au murit foarte multi oameni. Multi altii au capatat sechele pe viata. De ce e cazul Rarinca important si miile de oameni morti sau raniti nu?

  Răspunde
   
 • Barmanu
  Iunie 8, 2015 la ora 18:33

  Din pacate, Ponta se bucura de o larga sustinere datorita atacului mediatic marca Antena 3, Romania TV. Sunt inca multi oameni in tara asta care se bucura ca Ponta l-a dat jos pe tiranul Basescu! Dar, tot acestia nu constientizeaza ce tiran a ajuns Ponta! Din pacate prostia se plateste.

  Nu este normal ca o tara democrata sa fie condusa de un plagiator, de un om care a pierdut alegerile prezidentiale, de un om ce are in subordine un guvern de penali! Daca asta ne este unul din reprezentanti, de popor ce sa mai zicem??

  Din pacate, nici opozitia nu este mai breaza! Ba parca nici nu exista, si , pe deasupra mai pune si umarul tacit la actiunile golanesti ale puterii.

  Dupa ce Ponta va scapa de urmarire, codul penal va fi terfelit urgent intr-o viitoare marti neagra. Opozitia va latra in treacat, numai de amorul artei…. Si ei vor beneficia de modificarile codului penal, caci dosare grele ii asteapta pe unii!

  Răspunde
   
 • M&M
  Iunie 8, 2015 la ora 18:10

  Am rămas fără cuvinte…din păcate sunt foarte mulţi români care îl susţin în continuare pe VVP în ciuda tuturor evidenţelor. Ne-am obişnuit atât de mult cu răul şi nu mai suntem în stare să ne imaginăm binele. Este trist şi dezarmant.

  Răspunde
   
 • George
  Iunie 8, 2015 la ora 18:00

  Ponta ar trebui anchetat pt subminarea economiei in cazul scutirii Rompetrol de plata celor 600 milioane euro. Acest caz, cu conflictul de interese, este prea „subtire”. DNA-ul si-a irosit un glont.

  Răspunde
   
 • Grigore Ureche
  Iunie 8, 2015 la ora 17:52

  Pana unde pot merge anumite initiative ale unui partid pentru a putea fi declarat ilegal? Sunt mai naiv de felul meu, dar tot nu imi vine sa cred ca un partid precum PSD nu poate iesi din imaginea care deja si-a creat-o: partid corupt pana in maduva oaselor, prins in dorinta de a avea puterea absoluta asemenea PCR. Si tot naiv fiind, nu-mi vine sa cred ca dupa 25 ani de la „schimbarea” regimului comunist nu au inteles cu ce se mananca democratia.
  Deci, unde este limita cand un partid poate fi catalogat ca un pericol pentru siguranta nationala? Eu asta vad ca fiind PSD in acest moment…

  Răspunde
   
 • Da
  Iunie 8, 2015 la ora 17:43

  Stai sa vin imediat trolli anti-DNA cu Rarinca lor pe cand Tundrea a facut ani de puscarie si murit dupa ce a luat o boala in puscarie, dar acolo nu a fost vb de DNA asa ca nu conteaza.

  Rarinca care declara ea la A3, ca stie e, si are informatii, si o sa vada Stanciu, amenintari de codu penal in direct..

  Răspunde
   
 • Stefan
  Iunie 8, 2015 la ora 17:36

  Din pacate se pare ca lucrurile se misca mai repede decat sunt percepute. Ma tem ca decredibilizarea nu mai este deja o miza, miza fiind supravietuirea – de preferinta de partea „corecta” a gratiilor. In momentul in care faci o amenintare in direct, cu repetitie din partea ministrului justitiei referitoare la cei care cheama in strada (direct catre conducerea opozitiei, indirect si voalat catre toti liderii de opinie care si-ar permite sa spuna vreun cuvant despre actiuni de strada) cred ca nu mai discutam credibilitate – discutam supravietuire, libertate, pastrarea banilor „castigati”. Si pentru un prim-ministru ajuns in pozitia in care se afla cu un larg suport al miscarilor de strada care au pus capat guvernarii MRU, doar aceste declaratii sunt suficiente pentru a justifica cererea demisiei (facand abstractie de toate celelalte probleme de legitimitate pe care le are).

  Răspunde
   
  1. Dan Neagu
   Iunie 8, 2015 la ora 19:17

   Bine punctat Stefan

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase