Cine suspendă pe cine, şi mai ales când?

de Moise Guran

Ca să înţelegem exact evenimentele trebuie să trecem în revistă câteva texte legale, dar şi o practică, după părerea mea neconstituţională, ce a creat deja cutume în România în privinţa protecţiei unor infractori ajunşi în funcţii de parlamentari şi miniştri.În primul rând, trebuie să conştientizăm faptul că autorii Constituţiei nu prea şi-au imaginat că un infractor poate ajunge ministru, sau că cineva poate propune măcar o persoană cercetată penal pentru astfel de funcţii.

Constituţia este destul de clară, ea spune că:

„Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie.”

Deci, pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, miniştrii pot fi urmăriţi dacă sau Preşedintele, sau Camera Deputaţilor, sau Senatul cer asta, dar, dacă se cere urmărirea penală, orice urmărire, Constituţia nu spune că doar cea pentru fapte făcute în calitate de miniştri, atunci preşedintele decide dacă îl suspendă pe respectiv din funcţie sau îl lasă acolo.

Dar de aici intervin problemele… Cum acesta era unul dintre rarele articole foarte clare din Constituţie, o lege, numită a răspunderii guvernamentale, a venit şi a complicat-o, arătând că dacă ministrul este şi parlamentar, atunci urmărirea penală se dezbate în camera din care face parte. Aşadar, preşedintele a rămas de papagal… Iertaţi-mi duritatea vorbelor, dar legea respectivă mai prevede şi o procedură prin care preşedintele trebuie să îi ceară ministrului Justiţiei sesizarea camerei, o procedură ce nu numai că lasă fără conţinut autoritatea prezidenţială aşa cum reiese ea din textul Constituţiei, dar, în mod evident, îl şi umileşte pe Preşedinte. Și ministrul Justiţiei ce să facă în cazul de azi? Să ceară suspendarea şefului său, premierul, producând astfel, implicit, demiterea guvernului, şi deci şi a lui ca ministru de Justiţie? Vă daţi seama până unde au mers cu aberaţiile în această lege.

Apoi, a mai fost ceva… Pactul din 2012 dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu. Posibilitatea preşedintelui de a suspenda un ministru urmărit penal a fost grav subminată chiar de practica Cotroceniului, în 2012 Băsescu acceptând numirea lui Relu Fenechiu, care era atunci trimis în judecată, iar nu doar urmărit penal, pe motiv că textul articolului 109 din Constituţie se referă doar la faptele pe care un presupus infractor le-ar fi săvârşit în calitate de ministru. Nu şi cele pe care le-ar fi făcut înainte, de exemplu.

Azi, suntem în situaţia în care premierul Victor Ponta este urmărit penal într-un dosar în calitate de fost avocat (şi, dacă interpretează Constituţia altfel decât Băsescu, Iohannis îl poate suspenda pe Ponta fie doar şi pentru asta), la care se mai adaugă o cerere din partea DNA de autorizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta. Care, bănuim cu toţii, va fi probabil respinsă de Camera Deputaţilor. În acest ultim caz, foarte probabil vom avea un premier care va rămâne pe funcţie chiar trimis în judecată, aşa cum a fost şi Fenechiu. De ce nu, putem merge cu aberaţia mai departe, iar Ponta poate rămâne premier şi dacă e condamnat în primă instanţă, riscând să plece de la Palatul Victoria direct la penitenciar, cum a făcut Relu Fenechiu.

Dacă Iohannis alege acum să îl suspende pe Ponta, ne putem aştepta la un conflict la Curtea Constituţională, aşa cum şi Atanasiu a contestat decizia de suspendare a lui Băsescu din 2006. Și a pierdut. Cred că o clarificare din partea Curţii e chiar necesară, pentru că, v-am spus, vremurile s-au schimbat, iar cinstea prezumată de părinţii constituţiei pentru cei care ajung pe funcţii înalte nu mai este demult de actualitate.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

35 răspunsuri la Cine suspendă pe cine, şi mai ales când?

 • Oprea Aurel
  Februarie 6, 2017 la ora 20:09

  Este cel mai flagrant caz de deturnare a textelor Constitutionale si cu cele mai da unatoare efecte( de ex.asigurarile; un fost ministru trebuia sa fie anchetat),si exemplele pot continua.Aceasta inter- pretare cu iz penal a art.109 din Consti- tutie adauga la aceasta.

  Răspunde
   
 • Pingback: De ce nu poţi conduce ţara din penitenciar? | Biziday
 • lau
  Iunie 6, 2015 la ora 22:14

  Presimt ca urmează o vara cu proteste. E cald afara si cred ca ma mut la cort in fara teatrului national

  Răspunde
   
 • Stan
  Iunie 6, 2015 la ora 12:40

  Daca Ponta mai are ceva din mandria de a fi roman,pe care o afisa la prezidentiale,nu trebuie sa demisioneze, ci sa le ceara in mod expres colegilor parlamentari, sa-i ofere rapid posibilitatea de a-si demonstra nevinovatia in justitie, fata de acuzatiile DNA.Asta ar conta foarte mult pentru noi: prostii, mamaligarii, salariatii cu minimul pe economie, asistatii social, pensionarii cu pensia minima, emigrantii, cei care formam impreuna majoritatea corpului electoral din Romania.

  Răspunde
   
 • N!ck
  Iunie 6, 2015 la ora 11:23

  „…Ponta poate rămâne premier şi dacă e condamnat în primă instanţă, riscând să plece de la Palatul Victoria direct la penitenciar, cum a făcut Relu Fenechiu.”
  Acest scenariu posibil arata cat de slaba este societatea civila de la noi.
  Asa cum in ultimile saptamani oamenii simpli au tacut si tac in continuare in legatura cu taierile ilegale, groapa de gunoi de pe Mesecanis, cazul Rarinca, microhidrocentralele ilegale, etc asa vor tacea si in acest caz. Si sunt convins ca vor tacea si pe viitor..

  Răspunde
   
 • Nelu
  Iunie 6, 2015 la ora 08:44

  Mie mi se pare fortat dosarul. Niste nimicuri greu de dovedit. Asa cum se fac controalele la firme in romania de altfel. Eu tin 2 persoane care nu lucreaza nimic pt firma dar le dau salar si telefon.
  Dna si anaf vine si imi chestioneaza ceilalti nagajati si afla ca acle persoane nu au venit la lucru niciodata.
  Sunt vinovat.

  Avocatul Viorel poate lucreaza cu 500 usd ora si a oferit consultanta verbal. Mi se pare disperat cazul. Nu ireal dar disperat.

  Răspunde
   
  1. cosmin
   Iunie 6, 2015 la ora 11:01

   Si daca, peste un an, dupa locale, una dintre cele doua persoane ajunge primar?
   Si daca la trei zile dupa validarea mandatului de primar va ofera un post de sef de departament la primarie, nu conteaza de care: administrativ, economic, personal…
   Bininteles,totul pe baza competentelor pe care in mod cert le aveti in administratia publica!
   Care competente?…
   Acelea dobandite pe vremea cand actualul primar era angajat fictiv la dumneavoastra, iar societatea la care sunteti actionar majoritar avea contracte „beton” cu o regie din subordinea primariei.

   Răspunde
    
   1. N!ck
    Iunie 8, 2015 la ora 02:11

    Exemplul este fortat deoarece in cazul nostru nu este vorba de un primar (ales politic) si de un director de primarie (post ocupat prin concurs) ci de prim ministru si ministru care sunt numiti politic. Cu alte cuvinte nu trebuie sa vina DNA-ul, parchetele sau procurorii sa verifice competentele ministrilor numiti politic deoarece acestia raspund politic de felul cum si-au facut treaba in fata alegatorilor.
    Un director de primarie da concurs pe cand un ministru nu da concurs! Primarul incalca legea doar daca falsificand rezultatele concursului vrea sa-l rasplateasca punandu-l director altfel nu incalca nici o lege daca acest director a castigat concursul corect.
    In concluzie masina platita de Sova si folosita de Ponta in 2008-2009 nu poate fi considerat trafic de influenta pentru ca Ponta sa-l puna pe Sova ministru in 2012 deoarece in democratie Ponta, desemnat politic prim ministru, are dreptul sa-si aleaga ministrii de care va raspunde politic prin validarea guvernului in camerele reunite iar presedintele poate respinge o singura data numirea unui ministru, respingere de asemenea asumata politic.
    Nu stiu cum vor evolua lucrurile si astept cu nerabdare dovezile procurorilor in acest caz. Poate au ceva legat de o activitate de lobby…

    Răspunde
     
 • bogdan
  Iunie 6, 2015 la ora 01:16

  Intrebare rapida: daca premierul Romaniei este suspectat si anchetat pentru evaziune fiscala , eu (mic comerciant /prestator de servicii / restaurant etc ) DE CE sa nu fac SI EU evaziune fiscala ???

  De ce sa nu arunc cu sticle (daca sunt vamaiot) in masinile celor de la anti-frauda?

  Răspunde
   
 • andrei
  Iunie 5, 2015 la ora 22:51

  domnule guran nu este corect sa minti lumea asa cum o faci aici acum, vedeti oameni buni articolul 107 din constitutia romaniei, unde se spune foarte clar ca presedintele romaniei nu poate revoca din functie, priministrul romaniei, eu inteleg ca nu il suportati pe ponta, dar asta nu inseamna ca iti da dreptul sa induci lumea in eroare voita. pacat ca va comportati asa. mi-as dorii sa isi dea demisia si sa ii lase pe predoiu si toti hotii care au mai fost si au dus tara unde au dus-o, romania isi merita soarta pe care o are de sute de ani, pentru ca e locuita de oameni prosti, se pare ca nu am invatat nimic din perioada fascista si nici din cea comunista, ne meritam soarta

  Răspunde
   
  1. Stan Lucian
   Iunie 5, 2015 la ora 23:02

   Intre a revoca si a suspenda este o oarescare diferenta.

   Răspunde
    
   1. andrei
    Iunie 5, 2015 la ora 23:17

    nu ai inteles nimic, daca il suspenzi pe o perioada de 45 de zile, nu isi mai poate exercita functia si atunci trebuie numit altcineva care face parte din guvern, dar iti raspund degeaba pentru ca se vede felul cum gandesti, din pacate. nu stiu daca esti din tara, dar daca esti din tara, cred ca mergi si faci cumparaturi pe la magazine, iar de aproape o saptaman platesti mai putin pe produse, sa sti ca e datorat lui acest lucru si nu altcuiva, dar daca nu vrei sa vezi, nu vezi, bine ar fi sa vina predoiu, pentru oamenii ca tine.

    Răspunde
     
  2. Licurici
   Iunie 6, 2015 la ora 06:41

   Esti dur frate in exprimari dar asta nu te face mai destept decat ceilalti, ba din contra. Pacat ca sunt multi ca tine dar partea buna este ca sunteti tot mai putini cu acest fel de idei.

   Răspunde
    
 • Sandu
  Iunie 5, 2015 la ora 21:02

  Aloo???? Domnu Ponta!!!! Anul trecut ai pierdut niste alegeri, nu oarecare, ci pentru presedentie si ai ramas in funtea partidului si a guvernului!
  Plagiatul ti-a fost dovedit acu’ 3 ani si inca mai ai functii de conducere!!! Acum reuseste DNA-ul sa te dovedeasca certat cu legea fara a mai avea de a face cu scutul tau, Sova!
  Asadar…… nimeni nu este mai presus de Ponta! Un model …… pentru poporul roman.

  Răspunde
   
 • Sorin
  Iunie 5, 2015 la ora 20:19

  Ca pleaca Ponta ca nu pleaca, prea putin ma intereseaza. Problema este ca premierul este un dictator protejat, pe care nu-l poate da nimeni jos decat coruptii, hotii de parlamentari, pe care tot eu contribuabilul ii platesc.
  Va urez o zi buna si sa patiti tributul in continuare stimati cetateni, prin cursul valutar.
  Azi am mai concediat 20 de persoane. 2 societati inchise. Luna viitoare mai concediez 30, inca o firma inchisa.
  Va urez o zi buna domnule GURAN si astept solutiile???
  Si noul guvern PNL-ist, sa vad daca l-am votat degeaba pe domn profesor „sase case”.
  Daca pana la 1 iulie nu avem alt guvern, inchid tot si ma mut la tara sa consum tot ce am agonisit.

  Răspunde
   
  1. Licurici
   Iunie 6, 2015 la ora 06:42

   subscriu

   Răspunde
    
 • Marius
  Iunie 5, 2015 la ora 18:37

  Ponta este un criminal si un excroc de talie mondiala iar Iohannis a reactionat deocamdata la timp desi ma mir …!! Ponta daca este nevinovat , sa demisioneze asa cum a promis ca va face daca va fi anchetat penal de DNA !!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 5, 2015 la ora 17:17

  Dupa cum am scris altundeva, daca solicitarea d-lui Iohannis facuta d-lui Ponta pentru a-si prezenta demisia ramane fara succes, domnul Presedinte se afla in fata riscului de a fi suspendat chiar domnia sa.

  Răspunde
   
 • chiprianv adrian
  Iunie 5, 2015 la ora 17:15

  a fost o greseala ca l-am ales pe Johanes,se misca foarte greu,eu as zice ca numai impins din spate zice si el ceva,asa anemic,sa nu spuna lumea ca se odihneste!

  Răspunde
   
  1. Daniel Ioan
   Iunie 5, 2015 la ora 19:37

   ciprianv scrie: „a fost o greseala ca l-am ales pe Johanes,se misca foarte greu,eu as zice ca numai impins din spate zice si el ceva,asa anemic,sa nu spuna lumea ca se odihneste!”
   Adica tebuia sa-l alegem pe Ponta?
   Mare e Gradina lui Dumnenzeu!

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Iunie 5, 2015 la ora 22:24

    Bravo domnule Daniel Ioan! Exact asa este. Cum sa spuna cineva care e clar ca nu-l sufera pe Ponta, ca ii pare rau ca l-a votat pe Iohanis pentru ca nu-l demite pe Ponta. Asa ceva cred ca numai un roman o putea spune.

    Răspunde
     
 • Cezar
  Iunie 5, 2015 la ora 16:59

  Iohannis poate cere lamuriri Curtii Constitutionale inainte de a lua orice fel de decizie in acest sens. Daca Curtea spune ca poate sa-l suspende pe Ponta, atunci sa te tii! 🙂

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iunie 5, 2015 la ora 17:15

   Daca va amintiti, asa a facut dl Basescu la numirea d-lui Transformator, iar interpretarea de atunci, iata, nu mai este considerata buna astazi. Vadati dumneavoastra, pana si Constitutia admite interpretari, iar acestea pot diferi in functie de cine sunt cei care o interpreteaza. D-na Pivniceru, spre exemplu, se plimba cu masina d-lui Andrei Nastase samd.

   Răspunde
    
 • Cipri
  Iunie 5, 2015 la ora 16:53

  DNA-ul şi-a făcut datoria, în cazul ăsta, până aici şi tocmai pentru că ştie ce lacuni sunt în legi, lasă presa şi opinia publică să ducă bătălia până la capăt şi bătălia asta trebuie dusă până la capătul lu’ ponta. Până nu e prea târziu şi nici însăşi DNA-ul nu va mai avea ce face!

  Răspunde
   
  1. Doru
   Iunie 5, 2015 la ora 18:28

   Pai: 1 – nu vad unde e prezumția de nevinovăție. Ponta nu e vinovat pana la pronunțarea definitiva a unui judecător. E tara plina de reținuți de dna, eliberați din lipsa de probe și din dorinta de circ a dna; 2 – dna și SRI nu si-au făcut nicio datorie dacă au permis unui infractor în 2007 sa conducă tara și un partid câțiva ani buni! Nu vad niciun flagrant, deci ori e vorba de incompetenta, ori de continuarea programului justiției basiste, am văzut cat de justiție și cat de independenta, fiind condusa de personaje sub urmărire penala sau în detenție. Nu l-am votat pe ponta, dar m-am ales cu un președinte turist și părtinitor! Alaltăieri nu avea pârghii sa o demită pe cea care i-a amânat convenabil procesul cu ani, dar se grăbește sa demită prim ministrul, presupus vinovat, doar pentru ju poate guverna cu marea majoritate și vrea guvernul lui?! Și unde aici se vede democrația, spiritul legii, pentru ca începe sa semene cu Băsescu, judecând după interesele proprii! Penibil! Și îngrijorător!

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Iunie 5, 2015 la ora 19:15

    Nu contest opiniile conform carora dl Ponta este mirific. Explic la sfarsit de ce. Ca de obicei, pentru situatia creata este vinovat dl Basescu. Spre exemplu, dupa cum spune presa de mai multi ani, Basescu este de vina pentru ca l-a invatat pe dl. Sova sa puna la dispozitie familiei d-lui Ponta masini scumpe. Tot fostul presedinte l-a sfatuit pe dl Sova sa distruga probele (inclusiv sa sfarame hard-discurile calculatoarele cu ciocanele), dupa cum declara cei care au participat la actiunea tovaraseasca. Scopul acestor povete este ca, spre satisfactia d-lui Basescu, cei care au de platit rate, ori fac importuri, sa cumpere valuta mai scump, pentru ca valoarea leului se prabuseste ca urmare a crizei politice. Si pentru ca este mirific, dl Ponta nu va demisiona decat in fata Marii Adunari Nationale…pardon, a Parlamentului.

    Răspunde
     
 • Ciprian
  Iunie 5, 2015 la ora 16:19

  „pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.”

  ponta nu e cercetat pentru fapte de corupție din timpul mandatului de premier…

  Răspunde
   
  1. alex
   Iunie 5, 2015 la ora 16:48

   @Ciprian: exista un .(punct) acolo in Constitutie. Mai citeste o data articolul. Uff, nune chiar asa complicat.

   Răspunde
    
   1. vlad1
    Iunie 5, 2015 la ora 17:14

    Evident ca fiind in acelasi paragraf cele 2 propozitii de refera la acelasi lucru.
    Daca eu zic:
    „Ouale de gaina sunt albe sau caramizii. Ouale au intre 5 si 7 cm lungime.”
    Tu chiar crezi ca in a 2-a propozitie eu spun ca si ouale de prepelita si cele de strut au 5 cm lungime?

    Răspunde
     
 • cornel
  Iunie 5, 2015 la ora 15:49

  Dupa parerea mea premierul Victor Ponta nu ar trebui sa isi dea demisia din functia de premier. Sa fie judecat, daca e cazul, dupa ce isi termina mandatul de premier dar evident unii nu vor mai avea parte de „balci” in presa si la tv cateva saptamani sau chiar o luna de zile.

  Răspunde
   
  1. alex
   Iunie 5, 2015 la ora 16:51

   Esti nebun? Deci pe durata mandatuluinpoate face ce vrea(sa fure, sa omoare, …) doar dupa ce pleaca sa fie judecat. Si prin presupunere la absurd daca ramane Ponta pe viata prim-ministru(fiecare scrutin parlamentar scoate PSD-ul majoritar prin mijloace numai de ei stiute)?!?! Atunci nu-l mai judecam?!

   Răspunde
    
  2. sergiu
   Iunie 5, 2015 la ora 16:55

   Și eu zic…. Sa îl lăsăm să își facă treaba… După ce iese la pensie îl poate judeca cineva pentru presupusele fapte de jaf și trădare de neam. Bai om bun… Pe unde se ascunde bunul simț?

   Răspunde
    
 • niculae catalin gabriel
  Iunie 5, 2015 la ora 15:44

  sunt curios daca unii din minerii ce vor fii concediati datorita se pare lacomiei psd au fost acum 25 de ani in piata universitatii sa-l apere pe iliescu de golani…..justitie poetica….

  Răspunde
   
  1. Ciprian H.
   Iunie 5, 2015 la ora 22:11

   N-au ei memoria atât de capabilă, și nici rațiunea/ logica încât să facă legătura între evenimente, mai ales la atât de mult timp de-atunci…

   Oricum, apreciez observația, foarte bună! 🙂

   Răspunde
    
   1. mihai
    Iunie 6, 2015 la ora 00:58

    bine că aveți voi memorie, logică și rațiune.
    ce ne-am face fără așa o elită, noi ăștia, minerii, am uita să mai ieșim din schimb.

    și vă mai mirați de ce vă urăște lumea 🙂

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase