Evadatul Șova și minerii evadați în șomaj

de Moise Guran

Pentru aceia dintre noi care facem bancuri cu Șova şi minunile mirului de la Ierusalim, că nici eu nu m-am putut abţine, aş vrea să vă propun să judecăm realităţile anului 2015 într-o altă cheie, una istorică…

Exact în ziua în care Circul de Stat de la Palatul Parlamentului înscena a doua reprezentaţie de evadare a mentalistului Dan Șova, 2000 de oameni de la Turceni şi Rovinari veneau acasă la familii cu decizia de concediere în mână. Nu ştiu câţi dintre ei au mai avut chef să dea drumul la televizor şi să urmărească circul, unii poate au fost trişti, alţii poate au fost mai veseli că s-au dat până la şase salarii compensatorii, dar nu contează, esenţa este alta.

Poate mulţi îşi mai amintesc grozăvia mineriadelor din 1998 şi 1999, dar, categoric, mult mai puţini au cunoştiinţă de cât de aproape a fost atunci România de un război civil. Au p_223353fost câţiva factori care, conjugaţi, au dus la dramatismul acelor evenimente – o criză economică ce a dus la restructurări masive în minerit, o criză de autoritate a Justiţiei, care se codea să acorde o condamnare lui Miron Cozma pentru mineriadele din 1990 şi 1991 şi, în fine, o criză de încredere în clasa politică, criză ce a ridicat, în aceeaşi perioadă, extremismul până în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Azi, când aceeaşi clasă politică îl apără pe Șova de Justiţie, riscurile sunt de fapt aceleaşi. În mod inevitabil, comportamentul anti-social al parlamentarilor români va ridica o extremă, fie de dreapta, fie de stânga, şi asta până la alegerile de anul viitor. Căci scârba românilor pentru astfel de fapte, ca şi culoarul politic eliberat în aceste momente de absenţa oricărei personalităţi politice dominante, aşa cum a fost Traian Băsescu, nu poate duce, din păcate, la altceva.

Poate vi se pare că azi trăim alte vremuri, că paralelele pe care eu le fac între criza din ’97-’99, mineriadele şi alegerile din 2000 cu evenimentele de azi este forţată. Poate vi se pare că ţara s-a schimbat prea mult…

Credeţi că la concedierile din 1997 nu s-au dat salarii compensatorii? Sigur că s-au dat, de fapt mineriadele au avut loc după ce concediaţii au terminat banii. Sau credeţi că minerii de la Oltenia pot crede vrăjeala cu pierderile, când ei toţi ştiu cum compania lor pierde licitaţii în faţa unor sereleuri care, mai apoi, tot cărbune scos de ei vând mai departe, dar cumpărat la preţ de faliment.

Deştepţii ăştia de la Bucureşti, Șova, Ponta, Tăriceanu, dar şi liberalii care prin absenţă au participat la evadarea lui Șova, nu realizează cât de periculos este acest joc pentru noi toţi. Îi desconsideră probabil pe minerii pe spatele cărora au făcut bani şi au luat voturi, dar, dincolo de problema minerilor din Oltenia sau din Valea Jiului, eu vă întreb cât de deştepţi suntem noi toţi, dacă trăim mereu acelaşi film şi poate nici nu ne dăm seama.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

6 răspunsuri la Evadatul Șova și minerii evadați în șomaj

 • voicu
  Iunie 4, 2015 la ora 21:05

  moise, ce parere ai ca la dacia a inceput un puternic program de plecari voluntare?

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Iunie 4, 2015 la ora 22:58

   Dacia a avut si cred ca va avea in fiecare an acest program de plecari voluntare pentru cei de peste 55 de ani. Si anume celor care vor sa plece lise da 14 salarii medii pe societate. In 2013 si 2015 au fost acordate 20 de salarii medii pe societate celor care pleaca pana la o anumita data fixata de administratie. Si s-ar putea sa plateasca acesti bani pentru plecarile voluntare pentru a scapa de cei cu contracte de munca pe perioada nedeterminata. Dar e numai parerea mea. 🙂

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Iunie 4, 2015 la ora 23:07

    li se dau*

    Răspunde
     
 • Constantin
  Iunie 4, 2015 la ora 18:24

  „să judecăm realităţile anului 2015 într-o altă cheie, una istorică…”_Pentru ca istoria pe care o cunosc eu incepe mai ‘nainte de 1998, nu pot impiedica o nota subiectiva sa-si faca loc in comentariul meu. Am vizitat bazinul minier Oltenia – o zona de o frumusete cuceritoare(Mehedinti, Gorj, Valcea), si am zabovit in Petrosani, Motru, dar si in judetul Hunedoara, in Aninoasa, Vulcan samd. Nu am intrebat pe nimeni cu cine a votat. Nu am intrebat pe nimeni de ce poarta mustata, sau de ce are parul mai lung si nici nu m-am gandit ca ar trebui sa fie omorat cineva pentru ca poarta ochelari si acesta este un indiciu ca practica o profesie in care munceste mai mult cu intelectul decat cu muschii. In 1990 minerii au venit in orasul meu si exact asa au facut. Exista o lege a compensatiei universale (pentru cei care nu cred in Dumnezeu, spun asta) si probabil ca „profesionistii intunericului” isi ispasesc pacatele. In alta ordine de idei, sursele de energie intens poluante trebuie inlocuite cu altele mai putin nocive. Randamentul centralelor pe carbune este mic, nu sunt rentabile. Nu putem subventiona vesnic ortacii de la Buget (din banii mei, carevasazica), este vremea ca munca lor sa devina socialmente utila, nu parazitara ca in prezent. Sper ca am fost clar, cele de mai inainte nu aau nicio legatura cu dl. Sova; termocentralele pe carbune trebuie sa dispara oricum. Dl Sova trebuie sa raspunda pentru faptele penale de care este acuzat, oricum.

  Răspunde
   
 • N!ck
  Iunie 4, 2015 la ora 16:34

  @Moise: Afirmatia „clasă politică îl apără pe Șova de Justiţie” este falsa deoarece s-a supus la vot „Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova”.
  Cu alte cuvinte DNA are suspiciuni rezonabile cu privire la Sova si a cerut arestarea lui preventiva.
  Dar oare are DNA indicii temeinice pentru a-l trimite in judecata pe Sova?
  Si daca are acele indicii de ce nu-l trimite in judecata? Oare crede DNA ca Sova trebuie judecat doar in stare de arest? Are DNA-ul dovezi sau martori care nu pot fi protejati de Sova daca acesta din urma nu are cel putin interdictie judecatoreasca?

  Răspunde
   
 • Lucian Andrei
  Iunie 4, 2015 la ora 13:00

  Buna ziua domnule Guran,

  Am identificat aceasta metoda pentru a va contacta si a va semnala aparitia Innovation Union Scoreboard 2015. Raportul emis de Comisia Europeana plaseaza Romania pe ultimul loc in UE la capitolul inovare desi anul trecut eram inaintea Bulgariei si Letoniei. Avand in vedere ca inovarea este un driver recunoscut al cresterii economice si al competitivitatii cred ca ar trebui initiata o discutie in spatiul public cu privire la motivele acestei performante scazute la capitolul inovare. De asemenea ar trebui sa identificam si sa propunem masuri de revigorare a acestui domeniu.
  Aici veti gasi raportul pe 2014 https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Fenterprise%2Fpolicies%2Finnovation%2Ffiles%2Fius%2Fius-2014_en.pdf si aici cel pe 2015 http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards/files/ius-2015_en.pdf

  Va stau la dispozitie pentru informatii suplimentare.

  O zi buna,
  Lucian Andrei

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase