Cu ce te încălzeşte scăderea preţurilor dacă rămâi şomer?

de Moise Guran

Acum că sectorul alimentar din România a primit o gură de oxigen prin reducerea TVA-ului, cred că trebuie să ne mai uităm puţin şi în rest, să pricepem vremurile pe care le trăim, ca să ştim să ne păzim de cele viitoare.

Am observat, din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, o respingere categorică a ideii de deflaţie. Primul economist al ţării a reacţionat la acest termen cam cum ar fi reacţionat Primul Fericit al neamului dacă i-ar fi spus cineva că diavolul e aici.11296337_10200812073260067_9105326_oIsărescu ştie cât de gravă este deflaţia, asta probabil îl şi sperie, şi se foloseşte de scăderea TVA-ului la alimente pentru a face o mică scamatorie de comunicare – dacă preţurile alimentelor scad datorită TVA-ului, atunci nu e deflaţie la alimente, de unde rezultă că în general nu e deflaţie.

Mie mi se pare că nu ne ajută nicicum să nu observăm diavolul din detalii, chiar dacă, într-adevăr, la alimente nu e deflaţie, în ciuda scăderii preţurilor.

Isărescu ştie însă că întreaga Europă se confruntă cu scăderi de preţuri, deocamdată sectoriale, care nu au cum să aducă nimic bun. Cum România este în Europa, contaminarea este inevitabilă şi deja s-a petrecut.

Uite, vă dau câteva evoluţii, nu la rafturile magazinelor, ci la poarta fabricii, acolo unde nu mai poţi suspecta marile reţele că s-au înţeles la preţuri… În industria chimică, preţurile la poarta fabricii au scăzut în ultimul an cu peste 6%. În industria construcţiilor metalice preţurile au scăzut cu 4,5%. Chiar în industria auto preţurile de plecare din fabrici sunt în România mai mici cu 1,5% decât acum un an. Nu mai vorbim de industria energetică, unde scăderea preţului ţiţeiului a scăzut toate tarifele… Și nu sunt singurele…11282514_10200812085060362_424060735_oDe fapt, în ultimul an, pe medie, preţurile produselor industriale au scăzut la poarta fabricii cu aproape 3 procente. Astea nu se simt în mod neapărat la consumator, dar situaţia nu este de ignorat pentru că, să zicem cu excepţia calculatoarelor, unde scăderile de preţuri sunt de 10%, aceste reduceri nu vin din eficienţă şi salturi tehnologice, ci sunt forţate mai ales de concurenţa produselor europene, ale căror preţuri scad ca un efect de lungă durată al crizei despre care se spune că s-a încheiat, precum şi al închiderilor de pe piaţa rusească.

S-o fi încheiat, om avea în România creştere de consum, dar dacă în Europa sunt mărfuri care nu se vând, iar acestea ajung la preţuri derizorii în România, explică-i angajatului român de ce preţurile cu care vinde fabrica scad şi de ce patronul său tot la restructurare se gândeşte, în loc să-i crească salariul.

Deflaţia înseamnă şomaj şi nu, încă nu suntem acolo, dar în loc să ne facem că nu vedem aceste realităţi, mai bine ne-am gândi din timp cum să ne protejăm locurile de muncă din România. Căci despre ele este vorba de la început şi până la sfârşit în tot acest război al preţurilor.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la Cu ce te încălzeşte scăderea preţurilor dacă rămâi şomer?

 • Whitney
  Iulie 14, 2015 la ora 16:28

  La multi ani! cu sanatate si Dumnezeu sa va oraotecsca pe dvs. si intreaga familie. Cu lacrimi in ochi va scriu aceste randuri .am o mare dorinta pe care nu stiu daca o voi vedea realizata vreodata. Ca Romania sa devina regat .multumesc f.f. mult pentru felul in care reprezentati tara oriunde mergeti si fara sa aveti vreo obligatie, decat istorica.

  Răspunde
   
 • jjj
  Iunie 7, 2015 la ora 23:32

  a mai reactionat isarescu asa si cand s-a vorbit de criza in 2008. urmarile le stim.

  Răspunde
   
 • K
  Iunie 4, 2015 la ora 20:31

  De ce mi-ai sters Moise comentariul?

  Răspunde
   
  1. Stan Lucian
   Iunie 4, 2015 la ora 20:35

   Comentariul a fost eliminat datorita unora din expresiile folosite.
   Incurajam discutiile pe blog, dar folosind o atitudine si cuvinte decente.

   Răspunde
    
 • Valentin
  Iunie 3, 2015 la ora 13:07

  Am citit in mare comentariile dar problema nu este financiara. Cauzele sunt scaderea preturilor la petrol ce genereaza in lant scaderi de preturi si ieftineste transportul fiind fezabil importul de la distanta. Este un efect colateral asa numita deflatie. Pe ramuri industriale apare deflatie.
  Scaderea de tva inseamna inflatie mascata , in cazul reveniri la vechiul tva toate preturile ar creste fulminant.

  ––––––––––
  O alta cauza este embargo-ul cu Rusia ce reduce piata de desfacere europeana.
  De asemenea fuga de capital din rusia contribuie la distorsiunea financiara nereala din indicatori.
  La aceasta se adauga o stagnare economica pe asia , brazilia etc.. o incetinire a economiei chineze din saturarea cu electronice a pietei si o inundare cu bani europeana.
  ––––––––––––––––
  Problema guvernului este ca nu au specialist doar urechisti ce canta la urechea lui Ponta ce este in campanie electorala continua .
  Lipsa de investitii in infrastructura in ciuda datoriei externe sugruma economia.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Iunie 3, 2015 la ora 11:58

  NU exista deflatie in Romania! De ce ? Pentru ca la noi NU exista concurenta suficienta: comertul e dominat de hipermarketuri si de intermediari, utilitatile costa la consumator 70 euro MWh (flat) adica „reglementat” in timp ce se produce cu 40 Euro, serviciile sunt cotate in Euro, etc. Diferenta pana la „deflatie” reprezinta TAXE si INTELEGERI ascunse.

  Răspunde
   
 • minimalistul
  Iunie 3, 2015 la ora 09:22

  Felicitari lui Constantin pentru comentariul definirii deflatie/inflatie. Parerea mea este ca noi suntem intr-o inflatie continua. Toata lumea ia in considerare salariul mediu pentru raportare la puterea de cumparare. Eu consider ca salariul mediu este unul relativ si ca cel mai bine ar fi luat in considerare salariul minim. Cum cu salariul minim nu-ti poti asigura nici pe departe minimul de trai atunci vine intrebarea fireasca dece guvernul si patronatele nu-l maresc. Unul din raspunsuri ar fi ca nu-si permit. In acest caz preturile sunt prea mari pentru venitul minim care este fix si nu relativ si vizeaza o mare partre de oameni. Prin urmare castig minimul pe economie dar de fapt nu-mi asigura acest minim de trai fiindca banii nu mai au valoare. Cred totusi ca de fapt patronatele isi permit salariul minim pe economie doar ca a acorda salariul minim este de fapt o metoda de a da bani la negru angajatului si a evita taxele la stat. E simplu: angajez pe cineva cu forme legale pe salar minim ca sa nu dau mult la stat dar de fapt ii voi completa la negru salariul fiindca nimeni nu ar lucra doar pentru salariul minim pe economie deoarece nu poate trai din el cu un minim de trai. Prin urmare reducerea TVA vine ca o masura fireasca: reduc TVA deci angajatul va putea trai cu acel minim pe economie si prin urmare plata la negru va fi redusa. Reamintesc ca am raportat totul la minimul pe economie fiindca acesta ne spune daca anumiti oameni vor putea sa traiasca ca oamenii.

  Răspunde
   
  1. Florin
   Iunie 3, 2015 la ora 12:37

   Se vede ca nu v-a interesat niciodata sa faceti o afacere.
   De unde credeti dumneavoastra ca tot da un patron bani la negru?Salariul uinui angajat trebuie platit in fiecare luna ,inclusiv darile la bugetul statului.Va rog sa-mi explicati si mie cum poate un patron sa plateasca luna de luna bani la negru pentru angajati. Chiar credeti ca are acasa fabrica de bani?

   Răspunde
    
 • Stoenovici
  Iunie 3, 2015 la ora 05:12

  Este un joc abil al dlui Isarescu dar si de a introduce un fitil de neliniste. Problema este simpla. Prima data deflatia este buna dpdv al romanului care are mai multi bani in buzunar pentru mai multe produse. Deci scaderea preturilor este FOARTE BUNA ! Daca se vor mari si salariile mai repede atunci cresterea economic este asigurata. Romania are mult loc de crestere economica pentru a ajunge intr-o situatie deflationista.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iunie 3, 2015 la ora 09:10

   Salariile sunt cumplit de mici in Romania,in comparatie cu celelalte state UE, sau media europeana. Dar, ati cazut in capcana d-lui Moise care a intrebat daca initial ar trebui sa creasca salariile. Salariile pot creste doar ca urmare a cresterii productivitatii, altfel firmele ar ajunge la faliment. Cresterea veniturilor populatiei survine cresterii economice, dupa cum se si intampla in patria noastra. Marirea ulterioara a consumului poate contribui la consolidarea cresterii economice.

   Răspunde
    
   1. Stoenovici
    Iunie 4, 2015 la ora 01:21

    Nu am cazut in capcana lui Mosie, de fapt nu exista nici o capcana. Am spus ca deflatia este pozitiva pentru popor si negativa pentru banci. Prima data va avea loc caderea preturilor din cauza creditarii fractionale practicata de banci si care nu mai poate fi sustinuta de acestea. Apoi va incepe un nou ciclu si istoria se repeta. Resetarea va fi dureroass si chiar o trecere prin razboi.

    Răspunde
     
 • Constantin
  Iunie 3, 2015 la ora 00:43

  Exista unii termeni economici care sunt considerati mai atractivi decat altii, ceea ce face ca ei sa fie mai des utilizati. O crestere pe termen scurt a preturilor NU inseamna inflatie. Trebuie sa fiu de acord cu dl Isarescu. O scadere pe termen scurt a preturilor NU inseamana deflatie. Sunt iarasi de acord cu dl Isarescu. Studentii la facultatile cu profil economic invata acest lucru in anul al doilea de studii. Dar „deflatie” este un cuvant atragator, suna sofisticat, prin urmare, indeplineste conditiile pentru a deveni indragit si des utilizat. Am intalnit in ultimul timp,cand discutiile despre deflatie s-au inmultit, opinia conform careia deflatia este opusul inflatiei.Dintr-o anumita perspectiva este corect,dar nu este vorba despre antonimie, ci despre doua PROCESE asemanatoare. Intr-atat de asemanatoare, incat poate fi considerat unul singur, ale carui sensuri de desfasurare se pot inversa. Pentru a explica deflatia, ar trebui explicata mai intai inflatia; in context,deflatia poate fi privita ca o forma a inflatiei. Fara mult efort, se poate intelege, presupun, ca variatia indicelui preturilor de consum nu este suficienta pentru a descrie procesul inflationist, asa cum nu este nici pentru cel deflationist.Ea reprezinta doar un element caracteristic, pe de o parte,iar pe de alta,fiind vorba despre procese[avand caracter dinamic],este necesar a fi determinata variatia indicatorilor economici in timp si a fi estimata tendinta.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iunie 3, 2015 la ora 00:58

   Foarte pe scurt, procesul inflationist se caracterizeaza prin scaderea valorii banilor, reducerea puterii de cumparare si a nivelului de trai,in contextul unui exces de bani pe o piata in care se gasesc prea putine produse in raport cu cererea, ori costurile [de productie ale] companiilor determina marirea preturilor. Mai multi bani inseamana o disponibilitate mai mare catre achizitii si investitii, astfel ca pana la un anumit nivel inflatia stimuleaza cresterea economica si aparitia de noi locuri de munca. Ca reactie la inflatia ridicata, costurile creditelor/investitiilor cresc, competitivitatea produselor interne se reduce, moneda se devalorizeaza, somajul creste. Inflatia este un fenomen care insoteste economiile aflate in dezvoltare, benefic atunci cand este la un nivel mic si stabil, iar trendul poate fi anticipat. La nivele ridicate scade puterea de cumparare a cetatenilor si populatia saraceste, ceea ce duce la crize sociale si economice. Cum am spus, pe scurt, in manual inflatia este prezentata pe larg. De retinut ca important este trendul si ansamblul socioeconomic contextual (intelegand prin aceasta inclusiv starea de spirit a populatiei).

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Iunie 3, 2015 la ora 01:03

   Definirea deflatiei numai prin scaderea preturilor, sau cresterea ofertei de bunuri si servicii in raport cu volumul de bani, este superficiala. Vitezele diferite cu care variaza cererea, oferta, efectele asimetrice ale mecanismelor de interventie ale Bancii Centrale in domeniul politicii monetare, contextul economic global etc. pot genera modificari pe termen scurt ale preturilor, care NU reprezinta cu adevarat deflatie. Asadar, ca proces invers celui inflationist, deflatia este caracterizata prin reducerea ofertei totale de bani, cresterea valorii acestora, marirea puterii de cumparare si a nivelului de trai al populatiei, in contextul unui execes de produse pe o piata in care se gasesc prea putini bani in raport cu oferta, ori cresterea productivitatii si performantelor companiilor determina reducerea costurilor de productie si micsorarea implicita a preturilor. Mai putini bani inseamna o disponibilitate mai mica spre achizitii si investitii, astfel ca intreprinderile isi inceteaza activitatea pentru ca nu mai au cui sa vanda produsele din ce in ce mai performante pe care le realizeaza. Valoarea monedei nationale creste, salariile tot mai mari ale angajatilor nu mai pot fi sustinute de angajatori, se genereaza somaj. Mai importante decat fenomenul pe termen scurt sunt trendul si ansamblul socioeconomic contextual, la fel ca in cazul inflatiei.

   Răspunde
    
  3. Constantin
   Iunie 3, 2015 la ora 01:11

   Tinand cont de cele prezentate anterior, se poate spune cu convingere ca NU exista niciun pericol de aparitie a deflatiei in tara noastra in acest moment. In primul rand, sunt printre specialisti unele rezerve asupra modului de alcatuire a cosului de consum. Este adevarat ca preturile la unele produse au scazut, dar scaderea lor de pana acum a avut loc in contextul scaderii veniturilor [si a puterii de cumparare a] populatiei in urma crizei economice si a intarzierii redresarii. In ultimii ani clima favorabila a facut posibila obtinerea unor recolte mai bune decat in anii precedenti, ceea ce a dus la scaderea preturilor la unele alimente. Nu se poate vorbi, insa, in Romania despre o oferta de produse exagerata in raport cu banii aflati in piata. Asa cum am aratat, a existat un sir de reduceri anterioare a ratelor dobanzii de politica monetara, iar TVA mica inseamna mai multi bani la consumatori. Intreprinderile romanesti nu au performante economice care sa fi dus la reducerea costurilor de productie, ori la cresterea productivitatii, a competitivitatii produselor si implicit la scaderea preturilor de vanzare. Valoarea monedei nationale este in scadere in raport cu principalele valute, iar prognoza este pentru scaderea in continuare, in timp ce salariile sunt in crestere.Economia romaneasca creste de asemenea, cu o rata din ce in ce mai mare.Spatiul de crestere a productivitatii este imens.Prin urmare, afirm inca o data, NU exista niciun pericol de deflatie in patria noastra.

   Răspunde
    
   1. mihaix
    Iunie 3, 2015 la ora 05:10

    Eu zic sa asteptam si sa vedem. Eu am incredere in isarescu, mai ales de cand cu pariati pe leu. Om serios cu interese certe, pe care le stie orice bancher mai rasarit, plus cei vechi care l-au cunoscut…
    Nimic nu e vesnic pe lumea aceasta… Nici chiar lingevivul papusar.

    Răspunde
     
 • Catalin (CTL)
  Iunie 2, 2015 la ora 23:30

  Nu cred ca deflatia e o spirala fara sfarsit. Ea e rezultatul unui dezechilibru si modul prin care piata se corecteaza. Frica cea mai mare e legata de faptul ca osmenii vor amana consumul la nesfarsit alimentand spirala. Dar si reducerea consumului are limitele lui. Sunt lucruri de care avem nevoie. Investitiile sunt oportune in orice vremuri. Daca e deflatie gasesti investitii bune la preturi de nimic, daca e inflatie cu siguranta nu vrei cash pe cap. Deci eu cred ca vor fi oameni vare vor face investitii indiferent de situatie si de aici vine dezvoltarea pe viitor. Din investitii. Spirala deflationista are limitele ei. Cei slabi din punctul de vedere al managementului dispar de pe piata, cei care nu sunt someri traiesc chiar bine pentru ca pot cumpara ieftin. Chiar daca suna dur, somerii vor accepta si alte slujbe mai modeste, vor produce mai ieftin si mai eficient lucru care va duce la dezvoltare si cresterea nivelului de trai. Diferenta dintre o criza inflationista ( catre care se indreapta SUA ) si una deflationista ( gen UE ) e ca la sfarsitul deflatiei raman cei puternici si o moneda puternica. La sfarsitul inflatiei raman cei slabi si o moneda slaba. Cum a fost la noi dupa anii 90. Dar turbulentele crizei nu cred ca pot fi evitate indiferent de masuri. Eu mizez pe inflatie, bancherii sunt prea speriati de deflatie.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Iunie 2, 2015 la ora 21:42

  asta cu scaderea prețului la alimente am simtit si eu..
  Si nu ma pot abtine: Oul Kinder a scazut simțitor de la 3,4 lei la 2,8 lei 🙂
  in rest nu te poti atinge nici ca salariat de fructele si legumele de sezon,ce sa mai comentam…
  S-a tăiat 1 leu sau 0,89 bani la carne in cel mai fericit caz,
  brânză e stabilă dintotdeauna la pret mai ales acum ca au vitele iarba din belsug si pot zăbovi libere in natura 🙂
  ce sa ne mai lungim:AU RUPT-O ROMANII IN FERICIRE CU SCADEREA ASTA DE TVA.
  mai sta cineva sa socotească numarul somerilor?
  care someri?
  tara asta are :pensionari ,mame si copii si e suficient

  Răspunde
   
 • comunist
  Iunie 2, 2015 la ora 20:55

  „deflatia” e cauzata de 2 situatii total independente: scaderea pretului combustibililor si toate efectele in lant + scaderea TVA la produsele alimentare. Deflatia de astazi va aduce crestere economica si locuri de munca in economie.

  Răspunde
   
 • cetatean
  Iunie 2, 2015 la ora 20:12

  Preturile la produsele industriale scad deoarece carburantul si gazul metan e mai ieftin si doar nu doriti ca multinationalele sa intre pe profit in Romania..

  Răspunde
   
 • marius1955
  Iunie 2, 2015 la ora 19:30

  Iar faptul ca multe companii din lume s-au gandit, hai sa mutam toata productia in China, nu e cel mai bun lucru pentru tarile mama si intr-un final mai indepartat nici pentru companiile respective nu v-a fi bine.

  Răspunde
   
 • marius1955
  Iunie 2, 2015 la ora 19:28

  Eu sti ce cred. Ca preturile pentru multe produse daca nu toate, cel putin in Romania, nu sunt libere. Sunt mai mult sau mai putin sub controlul unor „carteluri”. Nu cred ca se reflecta principiu cerere/oferta. Ma gandesc ca se tot incearca cresterea consumului (se poate spune si „luati credite” baieti), iar deflatia nu e neaparat un efect.

  Răspunde
   
 • Da
  Iunie 2, 2015 la ora 18:47

  Explica-i angajatul ca guvernul alunga tinerii din tara, si ca romania traieste doar pentru pensionarii si bugetari si ca nu mai are cine sa ii cumpere produsele.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase