De ce aş vrea să trecem mâine la euro

de Moise Guran

Dacă m-ai fi întrebat acum 10 ani de ce mi-aş dori să trecem la euro, aş fi răspuns că, personal, îmi doresc să plătesc dobânzi mai mici la ipotecarul de la casă şi să nu mai risc o creştere de curs care îmi va diminua salariul meu în lei. Desigur, ţara ar fi avut şi alte avantaje atunci, pe care azi nu le mai are, la fel cum ar fi avut şi o serie de dezavantaje, pe care de asemenea nu le mai are.

După aproape cinci ani în care cursul de schimb se învârte între 4,4 şi 4,5 lei, parcă nici pentru creditul meu în euro nu ar mai fi cine ştie ce avantaj, căci acum dobânzile sunt la fel de mici şi la leu iar cursul este stabil, deci e cam tot aia.

Vedeţi, în esenţă, asta se numeşte evoluţie… În zona euro eşti primit doar dacă îndeplineşti o serie de condiţii care îţi fac compatibilă economia cu cele ale ţărilor occidentale, dar paradoxul este că, dacă le îndeplineşti, nici nu mai înţelegi de ce ai renunţa la moneda ta. Ei bine, şi pentru noi românii lucrurile stau exact aşa din punct de vedere economic, deşi, din alte puncte de vedere, trecerea la euro ar aduce unele avantaje pe care cu leul nu prea avem cum.

Primul lucru pe care l-au aflat românii în zorii capitalismului postdecembrist a fost sărăcia. Sărăcia venită din devalorizarea monedei în special, cea care umfla preţurile şi, implicit, micşora salariile chiar şi când acestea creşteau. Mai târziu, cei mai deştepţi au înţeles că moneda şi cursul ei, care n-a fost niciodată cu adevărat liber, putea fi şi o modalitate prin care statul îi sărăcea pe toţi pentru a rezolva anumite probleme generale, aşa cum ar fi exporturile, chiar şomajul şi, deloc de neglijat, bugetul, da, acelaşi buget făcut ciur în diferite afaceri de corupţie. Moneda, mai exact devalorizarea ei, este ultima redută de salvare generală în caz de dezastre economice, dar, atenţie! este doar un dezastru mai mic în locul altuia mai mare. Este sacrificiul individului pe altarul societăţii!

Într-adevăr, trecerea la euro lasă statul fără instrumentul devalorizării economiilor, al pensiilor şi al salariilor, dar tot acesta e instrumentul care poate salva sistemul cu tot cu problemele care l-au băgat în găleată.

Din acest punct de vedere, noi românii nu suntem încă pregătiţi să trecem la euro. Pentru asta ne-ar trebui politicieni cu mai multă responsabilitate, dar ştiţi ceva, vor mai trece probabil decenii până îi vom avea dacă nu trecem la moneda unică. Pe lângă riscul politic (un risc care pune şi azi destulă presiune pe leu) mai avem un risc venit din educaţia precară a muncii şi unul indus de absenţa cvasitotală a unei educaţii a banului economisit. Eu zic să ni le asumăm. Că şi dacă nu ni le asumăm, aceste riscuri sunt tot aici, prezente, iar leul nostru este doar o valvă de refulare a acestor probleme.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la De ce aş vrea să trecem mâine la euro

 • Lia
  Mai 4, 2016 la ora 12:48

  Voi nu veti fi pregatiti niciodata sa scapati de mentalitatea de cuib ,produsele preturi sunt in euro ,utilitati euro ,pacaliti in euro(hahaha) cui umflati buzunarele?

  Răspunde
   
 • talpa societatii
  Iunie 5, 2015 la ora 23:37

  Economii mai puternice decat a Romaniei (Spania, Italia, Grecia) au intrat in rahat din cauza EURO. Somajul in Spania e chiar si acum de ~25%.
  In toate tarile astea, daca ar fi avut moneda proprie, atunci moneda proprie s-ar fi devalorizat regland automat un imbalans dintre importuri/exporturi.
  Adica importi mai putin (pentru ca devine mai scump) si exporti mai mult (pentru ca esti mai competitiv) si prin masura asta PASTREZI locurile de munca. Ca sa nu mai vorbesc de nivelul datoriei publice, care fiind in moneda proprie ar fi SCAZUT (prin devalorizare) si ea in raport cu monedele mai puternice.

  Toate astea sunt lucruri elementare pentru un economist.
  Imaginati-va care ar fi situatia intr-o economie ca a Romaniei daca tarile alea de sus (mult mai puternice vis a vis de Romania) sunt pe butuci!

  Răspunde
   
 • cetatean
  Iunie 4, 2015 la ora 08:35

  Romania a fost, este si va fi vasala altei tari. In zilele noastre suntem vasali UE si USA. Platim inca tribut, sub forma schimbului valutar. Cum au venit americanii a sarit in aer cursul dolar/leu. Restul e cancan.

  Răspunde
   
 • GiGi
  Iunie 3, 2015 la ora 11:58

  Multi agenti ai coloanei a V-a a celui de-al IV-lea Reich pe aici, in frunte cu Moise si toti care repeta ca niste papagali aceleasi idei/argumente PRO EURO pe care nici ei oricum nu le inteleg. Dar le repeta ca pare interesant.

  Nu uitati ca SINGURUL stat care beneficiaza din plin de pe urma EURO este: GERMANIA – restul au devenit sclavii Germaniei.

  Uitat-va la Polonia, ce bine se descurca in ultimii ani si NU au nevoie de EURO, ba chiar 70% din populatie mai nou nici nu vrea sa auda de aderarea la EURO.

  Din pacare cineva de mai sus avea dreptae, noi suntem neoficial euroizati (la preturi la case, auto, tel mobila, etc).

  Asa ceva nu o sa vezin in Ugaria sau Polonia, acolo totul este afisat si se discuta in forinti sau zloti dupa caz.

  A renunta la BINECUVANTAREA de a bate moneda proprie, e inca un pas din pierderea suveranitatii nationale, care si asa este afectata in mare masura.

  Asa ca mai usor cu EURO pe scari!

  Răspunde
   
 • Catalin (CTL)
  Iunie 2, 2015 la ora 17:20

  @ Moise
  Bun articol. Nu pot fi mai de acord. Putin as reformula. Devalorizarea e o forma de faliment. Pe drept nu e de unde plati prostia dar devalorizarea e o modalitate de a fa faliment fara a fi nevoit sa recunosti. SUA e un exemplu de manual la acest capitol. Paradigma asta cu devalorizarea face mai mult. Suceste mintile oamenilor. Ajung sa creada ca asa trebuie. Economisirea si investitiile nu au fost niciodata o obtiune de imbogatire pentru generatiile post ” blugi „. Singura modalitate general acceptata a fost ” tunul”. O problema la fel de grava precum incompetenta aparatului de stat e cea a celor din privat, lipsa abilitatilor managetiale e la fel de grava. Dar asta o putem incorpora la capitolul educatie.

  Răspunde
   
 • blablabla
  Iunie 2, 2015 la ora 10:57

  Odată cu trecerea la euro toate veniturile populației sa su dubleze/tripleze, preturile sa rămână aceleași. Implicit fondurile de șomaj, sănătate, samd vor avea o creștere semnificativa, puterea de cumpărare va creste, populația o va duce bine, își vor putea plăti rate, datorii, etc, medicul/profesorul/alții tendința lor de a baga mana în buzunarul nostru se va diminua, corupția se va diminua. Cu un plan bine prestabilit o astfel de măsură va ridica nivelul de trai din România.

  Răspunde
   
 • adi
  Iunie 2, 2015 la ora 09:46

  Nu cred ca trecerea la euro ii va face pe politicieni mai responsabili (asa cum ar vrea Moise in articolul de mai sus) si nici nu cred ca ne va schimba noua cetatenilor gandirea (sa economisim).
  Intrarea in UE, nu ne-a facut mai chibzuiti in cheltuirea banului public (sau a fondurilor europene)
  Uitativa la greci unde au ajuns (eu ii numesc pe greci: europeni cu gandire romaneasca) datorita coruptiei, neplatii taxelor, risipei, etc.
  Precum spune Moise, trecand la euro, vom pierde singura supapa (deprecierea monedei) de rezolvare a propriilor tampenii.
  Euro este facut pentru un anumit tip de popoare, care au o anumita mentalitate.

  Moise …. din articolul scris in afara de asumarea unor riscuri prin trecerea la euro nu mentionezi niste motive bine intemeiate care sa justifice riscurile ?!!?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iunie 2, 2015 la ora 13:28

   Argumente pentru adoptarea monedei euro de catre Romania au fost deja prezentate in mai multe materiale publicate pe blog, dar si in emisiuni Biziday. Segasesc in arhiva. Unul este chiar cel semnalat de dumneavoastra. Grecia s-a bucurat de sprijinul celorlalte state membre Eurozone.

   Răspunde
    
 • Un necunoscut
  Iunie 1, 2015 la ora 22:37

  Va propun o tema de gandire:
  – exporturile Romaniei sunt de 50 miliarde euro / an
  – schimburile pe piata valutara sunt de aprox. 50 miliarde / luna
  Nu am gresit. Am scris corect
  Cat se castiga la un schimb valutar? 1%? 2%?
  Acum faceti dvs. un. calcul aritmetic simplu. Stiu. Calculatorul refuza sa afiseze atatea cifre.
  Acum ati inteles de ce bancherii spun ca nu suntem pregatiti sa aderam la euro.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Iunie 1, 2015 la ora 23:31

   Aveti dreptate ca se fac bani multi din schimbul valutar. Se pare totusi ca lituanienii i-au pacalit. Sau bancherii au gasit alte metode de a umple aceasta „gaura”.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 1, 2015 la ora 21:38

  Am scris pana acum in spatiul acestui blog atat despre avantajele pierdute, cat si despre cele castigate odata cu aderarea la Eurozone. Contestatarii adoptarii monedei euro de catre Romania spun de obicei ca „este buna, dar acum nu e momentul” . Argumentele sunt legate de nivelul de pregatire al patriei noastre pentru marele eveniment. Tratatul Maastricht defineste drept criterii de convergenta stabilitatea preturilor, respectiv mentinerea intr-un anumit interval de variatie a ratei inflatiei, stabilitatea financiara, respectiv un deficit bugetar sub 3% din PIB si o datorie publica sub 60% din PIB, rate ale dobanzii apropiate de cele ale statelor membre Eurozone si un curs de schimb valutar la nivelul prevazut de Mecanismul European al Ratelor de Schimb (1999). Pentru ca „criteriile tehnice” sunt deja indeplinite de tara noastra, se spune ca nu sunt indeplinite „criteriile sturcturale”. Si ca este necesar un acord politic, ceea ce in fond este cam acelasi lucru. De fapt, daca vorbim despre dezechilibrele structurale ale economiei romanesti, acestea si-ar putea gasi rezolvarea in ritmul actual abia peste trei-patru generatii. Amanarea masurilor de restructurare tine doar de vointa politica. Iar aceasta lipseste daca in urma deciziilor persoanelor aflate in functii publice nu decurg rente in folos personal. DNA a ingustat intrucatva, dar inca inconsistent/neconvingator dupa opinia mea, spatiul de manifestare a coruptiei.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iunie 1, 2015 la ora 21:49

   Un recent studiu Forbes arata ca exista aproximativ 15 orase romanesti care sunt atractive pentru ISD si au un potential real de dezvoltare; ele probabil s-ar putea integra imediat in eurozona. In aceste localitati s-a observat o dezvoltare a factorilor care compun PIB-ul potential, respectiv capitalul forta de munca si o crestere a productivitatii totale. Daca politicienii spun ca pentru a adopta moneda euro este necesar ca patria noastra sa aiba acelasi nivel de productivitate pe intreg cuprinsul, este absurd si acest lucru nu se va intampla niciodata. Ei nu spun ca elaborarea si aplicarea programelor de dezvoltare pentru zonele sarace tin tocmai de vointa politica. UE ne-a pus la dispozitie bani/fonduri de coeziune pentru care nu exista interesul sa fie folositi. Asadar, din punct de vedere economic (tehnic) adoptarea monedei euro ar putea avea loc, sa zicem, in trei ani, daca politicienii o doresc. Dar, pentru asta este necesara schimbarea despre care dl. Moise a scris in repetate randuri, iar alegerea d-lui Iohannis in functia de Presedinte al Republicii a dat unora sperante similare celor din 1996. Cresterea economica, care poate ajunge in termeni reali la 5% anual (estimarea CNP pentru 2015 a fost revizuita la 3,5%), nu este suficienta. Este necesar totodata ca justitia sa capete curaj si sa inainteze catre arhitectii kleptocratiei, personajele aflate in spatele politicienilor.Este necesar ca la viitoarele alegeri sa fie votati oameni onesti.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Iunie 1, 2015 la ora 21:59

   Este nevoie de cultura, in sens general si cultura civica in mod special. Eu sunt sceptic. Ca sa explic de ce consider ca schimbarea reala este departe, amintesc insistent importanta detaliilor. Iata unul. Mai convingator decat mine, HR Patapievici demonstraza cu sprijinul Editurii Humanitas ca „Partea nevazuta decide totul”. Descrierea cronologica a evenimentelor politice ale anului 2012 in studiul de caz din eseul „Spiritul si legea” i-a adus autorului amenintarea cu moartea din partea unui membru al Academiei Romane. (Initial a fost amenintat si conducatorul editurii). Publicarea in Nexus, tutelată de Rob Rie­man a fost considerata impardonabila. Cat timp astfel de lucruri se pot petrece in patria noastra, mentalitatea unora dintre cei care au capacitatea sa contureze curente de opinie se dovedeste mai apropiata de fascismul inceputului de secol douazeci decat de toleranta inceputului de secol douazecisiunu. Rostirea adevarurilor a devenit periculoasa in Romania, se vad efectele campaniilor de presa si se aduna adepti. Daca Romania Mare a lasat un loc liber, el poate fi oricand ocupat, pentru ca amatori exista. Curentul retrograd este inca viguros si nu este nevoie decat de un pretext pentru izbucnirea unui nationalism extremist toxic. Iata de ce trebuie sa intelegem cat este de important sa ne integram cat mai rapid si si mai profund in Europa si sa-i adoptam valorile. Pentru a ne apropia schimbarea reala.

   Răspunde
    
  3. Stelian F
   Iunie 1, 2015 la ora 23:22

   Buna seara!
   Criteriile tehnice nu prevad si un anumit timp minim in care o tara sa le mentina dupa ce le-a atins?
   Si a doua intrebare:
   Dupa ce o tara indeplineste toate criteriile, inclusiv pe cele structurale, decizia nu este tot a tuturor tarilor care au moneda euro? Adica ar putea exista riscul sa indeplinim toate criteriile si ceilalti sa nu admita trecerea noastra la euro, asa cum fac cu spatiul Schengen?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Iunie 2, 2015 la ora 09:23

    Odata indeplinite criteriile de convergenta nominala si reala, nu mai exista motive pentru amanarea adoptarii monedei euro si nici termene-limita. Acesta este un element al integrarii, obligatoriu conform Tratatelor (Tratatul privind Uniunea Europeana-TUE, Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, Tratatul de la Maastricht-TM). Pana la adoptarea euro statele „fac obiectul unei derogari” (cf. TM). Prin negociere, UK reprezinta alaturi de Danemarca exceptii, ori, altfel spus, derogari sine die. Pentru ca in privinta convergentei pot fi aduse in discutie unele detalii care admit interpretari subiective, dar si din cauza amanarii repetate, primirea in zona euro este comparata de catre unii compatrioti cu admiterea in Spatiul Schengen. Procedura (cf. TM, art 109, TUE, art 121) prevede ca BCE inainteaza un raport referitor la indeplinirea criteriilor nominale de convergenta de catre statul candidat Comisiei Europene („guvernul” UE), care propune Consiliului Uniunii Europene (sefii de state si de guverne) admiterea statului respectiv. Dupa consultarea cu Parlamentul European (vot majoritar simplu) Consiliul Uniunii Europene adopta decizia prin vot cu majoritate calificata (66%).

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Iunie 2, 2015 la ora 10:08

     Multumesc. Da, 66% din voturi este mai posibil de obtinut decat 100% in cazul Schengen.

     Răspunde
      
 • nas
  Iunie 1, 2015 la ora 19:22

  Draga d-le Guran,
  Pare foarte pertinenta explicatia pentru alegerea pe care a-ti face-o, dar intrebarea care se pune nu este daca va fi de folos,ci cat de mult va fi sustinuta politic? Toate deciziile capitale pentru economoia Romaniei au fost „incurajate” pe jumatate(coruptie,furturi si inselaciuni,etc).Tin sa va amintesc,ca singurele tari cu asemenea „apucaturi”care au reusit sa pastreze paritatea 1/1 (moneda nationala/ euro) sunt Franta si Germania.Restul e cancan…

  Răspunde
   
 • Sorin
  Iunie 1, 2015 la ora 19:04

  Daca este economie de piata, nu vor creste preturile prea mult. Daca salariu nu creste iar pretul la raft creste, vei manca mai putin sau mai prost. Dar tot 40% din salariu vei cheltui. IAr daca supermarketul si hyper, nu va face vanzare va umbla si la preturi.
  Daca romanul va cumpara, normal ca vor creste si preturile.
  Dar cu pretul in lei, esti furat si la cursul valutar si la raft.
  Dar trecerea la euro voi fi furat doar la raft, pentru ca la schimbul valutar nu voi mai fi furat de catre BNR.
  Dar in Romania nu este inca economie de piata. Acesta este tristul adevar.
  Plus ca mai este si problema economisirii si cheltuirii salariilor.
  Adica romanul intra in MALL si cumprara fara sa se uite la pret. Cumpara si umple frigiderul chiar daca se strica mancarea in frigider.
  IAr din salariu trebuia ca 10% sa-i investesti

  Răspunde
   
 • Sorin
  Iunie 1, 2015 la ora 18:56

  Acum ceva timp cand v-am criticat domnule MOISE cu trecerea la euro v-ati suparat.
  Acum vad ca v-ati schimbat parerea.
  Era ideal sa trecem la euro, pentru ca Ardealul tragea incet incet si Moldova dupa el.
  Investitorii vin la Timisoara sau Arad, trece granita cu maxim 40-50km si deschide reprezentanta. Este normal ca Ardealul sa se ridice, iar Moldova sa ramana in urma.
  In Ardeal se investeste, o autostrada, un drum etc. Pe cand in Moldova, nu strazi, nu economie, nu aeroport, nu nimic.
  Daca un oras precum Galatiul printre primele 5 in timpul lui Ceausescu a ajuns sa fie pe locul 20 cred, din 41 de judete.
  Este Normal ca diferenta intrea ARDEAL SI MOLDOVA sa fie mare, pentru ca MOLDOVA este izolata si fara investitori.
  Dar trecerea la euro ne tragea si pe noi moldovenii dupa voi olteni si ardeleniii.
  IAr BNR face profit pe spatele nstru prin interventia in cursul valutar. Este economie de piata, ce cauta BNR in piata?
  BNR, trebuia sa intre in piata foarte discet, si cu schimbari de valuta in sume mici.
  Dar DOMNU ISARESCU se joaca cu prostii cum doreste, la fel ca si cu creditele in valuta.
  INtra miliarde de euro prin romanii plecati in occident, vreo 4-5 mld. euro, inca vreo 3 mld, de la export, iar euro tot creste. Hai sa fim seriosi. Iar dolarul a stat mult timp stabil, cu toate ca tot petrolul il importam in dolari.Acuma cu ieftinirea barilului a sarit dolarul in aer, pentru ca benzinariile sa pastreze pretul.Suntem furati de 25 de ani de BNR, nu tine cu cetateanul BNR.

  Răspunde
   
 • ION
  Iunie 1, 2015 la ora 18:53

  O sa trecem la euro doar daca crapa PREASFINTIA SA mugurel isarel. Altfel nu vad nici o sansa. Ce sa faca el la banca nationala cu euro? Si de la banca nu o sa plece doar dupa ce-o muri….

  Răspunde
   
 • M&M
  Iunie 1, 2015 la ora 15:12

  Îşi mai aminteşte cineva cum erau preţurile înainte de denominarea leului? Orice schimbare de monedă va duce automat la speculaţii pe care timpul si piaţa le va regla. Acum plătim aproape toate serviciile şi produsele în euro(curs euro/leu BNR din ziua plăţii sau a emiterii facturii +/- marja de curs)dar salariile sunt în lei. Care va fi diferenţa? O pâine de 1 leu va fi 1 euro? Improbabil. Un salariu de 1500 lei va fi 330 euro? Dar acum cât este ca valoare raportat la euro şi la diferenţa de curs? Bănuiesc că trecerea se va realiza după un curs fix stabilit de BNR.

  Răspunde
   
 • kkciosuldelahamangia
  Iunie 1, 2015 la ora 11:59

  da’ de ce nu recunosteti ca intr-un mod mascat s-a trecut la euro ? toate tarifele si accizele sunt calculate in euro, leul e pastrat inca pt,,jecmaneala”, exact cum ati mentionat in articol.
  da, as vrea ca de astazi daca se poate sa trecem la euro ca sa se termine cu furtul statului din buzunarul cetateanului.

  Răspunde
   
  1. Time Team
   Iunie 1, 2015 la ora 21:11

   Adevarat graiesti concetatene Arhimede !

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase