Nesimţirea nu se spală cu apă

Guest-post de Ina Gabriela Funețan

inaO știre recentă arată că în Târgu-Jiu, municipiu cu 80000 de locuitori, o listă lungă de notabilități a fost depistată, în urma unui control, ca având branșamente ilegale la rețeaua publică de apă. Șocant nu este furtul în sine- nu e o situație unică în România, furturi din rețelele publice de utilități s-au mai raportat- ci poziția socială a personajelor care furau apă. Vorbim, printre alții, de secretarul municipiului, de o doamnă judecător, de un fost deputat și secretar de stat în Ministerul Economiei, de un executor judecătoresc, de un angajat ANAF, de un vicepreședinte de organizație locală de partid, câțiva directori importanți în regii de stat și în deconcentrate, un om de afaceri abonat la contracte cu statul, un medic, un fotbalist.

Secretarul primăriei! Omul care ar trebui să conducă primăria în lipsa primarului și a viceprimarilor, omul care semnează toate actele primăriei- omul ăsta fura apă din rețeaua publică!Mai șochează amploarea fenomenului: în cartierul controlat- așa-numitul cartier Bicaz- 32 din cele 50 de vile erau branșate ilegal la apă, iar rețeaua de apă există în cartier de vreo cinci ani. Dar cartierul Bicaz nu e singurul cartier de vile al orașului- sunt patru-cinci, iar regia de apă tocmai începe să descopere că „are probleme” și în celelalte cartiere asemănătoare. Așadar, dacă proporția de branșamente ilegale este aceeași și în celelalte cartiere, putem spune că vreo 60% dintre locuitorii „de lux” ai orașului consumă apă de câțiva ani buni fără să plătească nimic.

În Târgu-Jiu, tarifele la apă-canal au crescut constant începând cu anul 2009. Din 2009 până în 2013, tarifele au crescut de la 1,47 lei la 5 lei/mc apă+canalizare fără TVA. Locuitorii din cartierele de blocuri se plâng permanent de creșterea prețului apei, care- trebuie să recunoașteți- e spectaculoasă: tariful s-a triplat în doar patru ani. Curios este faptul că, așa cum au crescut tarifele, au crescut și pierderile de apă în rețea: dacă în 2010, pierderile erau de 40%, în 2014 ele ajungeau la 62%. Aceste pierderi imense erau explicate astfel de directorul din acel moment al regiei: „Reţelele sunt vechi, se mai pierde şi în staţii, apoi mai este şi risipa foarte mare la cetăţeni. Mai sunt şi furturile de apă. Sunt multe cauze. Toţi suportăm aceste pierderi”.

646x404Mai exact, părinții mei- pensionari care strâng toate chitanțele cu grijă-, plătesc și apa consumată de secretarul municipiului, de doamna judecătoare, de fostul deputat și de directorii de regii și deconcentrate implicați.

Noul director al Aparegio, numit în funcție în februarie 2015, ia senin notă de rezultatele controalelor și declară împăciuitor: „Situaţia poate fi remediată. Nu cred că voit nu au vrut să încheie contracte” și găsește soluția: „Am trimis notificări, 14 dintre proprietari au venit deja să facă contract cu Aparegio. Toți aveau alimentare cu apă ilegală și trebuie să intre în legalitate”. Așadar, hoții sunt „notificați„, încheie în grabă contracte și, gata, „au intrat în legalitate„, sunt din nou oameni cinstiți. E normal ca domnul director să fie așa de înțelegător: hoții de apă sunt vecinii domniei-sale, întrucât și dumneasa locuiește în cartierul Bicaz.

Cum a fost posibil ca, de atâta timp, șefii regiei să nu știe nimic despre pierderile de apă din cartierele bogătașilor? Chiar să nu fi observat nimeni cât de puțină apă se facturează în acele cartiere, în raport cu cât se consumă? Greu de crezut, căci povestea e prea veche.

Spre exemplu, prin 2010, o echipă care construia un sens giratoriu pe drumul de centură al orașului a spart o conductă care nu apărea nicăieri pe planșele proiectului. Până ca șeful de echipă să dea telefoane la birou și la regia de apă, să afle ce e cu conducta, vreo 12 persoane se adunaseră deja să vocifereze că au rămas fără apă. Tip practic, șeful de echipă a cerut muncitorilor să instaleze rapid o conductă provizorie și să monteze apometre pe conducta respectivă; când au auzit de apometre, protestatarii au dispărut la fel de rapid cum apăruseră. În apropiere se află un cartier de vile noi, ale unor personaje bine situate, așa cum e cartierul Bicaz.

screenshot_08988800Ce e înspăimântător la toată afacerea asta e faptul că toți acești oameni care au profitat de apă gratis sunt ceea ce s-ar numi „stâlpi ai societății”. Asta înseamnă că societatea locală se sprijină pe niște găinari jalnici care se bucură la ciupeala măruntă a 120-200 de lei pe lună, deși, evident, și-ar permite fără probleme să plătească.

Într-o Românie normală, funcționarul public, magistratul ar demisiona imediat ce a fost prins că a furat. Politicianul ar ieși pentru totdeauna din viața politică, iar omul de afaceri ar fi eliminat de pe piață. În plus, directorul regiei de apă ar pleca din funcție și toată lista de supraoameni ar avea dosare penale.

În România anormală în care trăim noi, absolut nimeni nu a înaintat nici o demisie. Împricinații dau explicații uluitoare („a fost o delăsare din partea mea”), iar directorul regiei trimite, politicos, notificări. Peste toate astea, primarul care a girat ani de zile situația scandaloasă cere ca „domnul director să facă o anchetă internă şi să ia măsuri„, deși poate o idee mai bună era să-l demită instantaneu pe secretarul primăriei, subordonatul domniei-sale aflat pe lista rușinii.

Până una-alta, pierderile regiei s-au acumulat, cineva va trebui să le plătească și tare mă tem că tot părinții mei și ceilalți pensionari din cartier le vor plăti, căci mi-e greu să cred că cineva le va factura nesimțiților apa consumată în cinci ani de zile.

Nu-mi rămâne decât să întreb, știind că întrebările mele sunt retorice: nu vă e rușine să vă plătească părinții mei apa, doamnă judecătoare? Nu vă crapă obrazul când vă plătesc pensionarii apa, domnule deputat?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la Nesimţirea nu se spală cu apă

 • Timo
  Martie 17, 2016 la ora 09:49

  Ce se mai stie de aceasta problema ? S-a rezolvat macar ?

  Răspunde
   
 • George
  Iunie 4, 2015 la ora 11:43

  Acest caz imi aduce aminte de fostul viceprimar de Botosani, Florin Gheorghita, prins la fel acum ceva ani cu vila bransata ilegat la apa (adica avea si bransamentul legal dar isi mai facuse unul ilegal pe unde pur si simplu fura masiv apa). Inainte de asta omul era foarte vocal (a trecut evident pe la multe partide, pe atunci era la PDL si urla pe toate canalele sustinand anticoruptia, lupta contra hotiei etc 🙂 ). Asta e, am ajuns sa invat un lucru : cand cineva lupta peste limitele normalului cu o problema, in mod cert acel cineva are exact acea problema (hotul striga cel mai tare „Hotii”, vorba aceea…)

  Răspunde
   
 • Teo Doru
  Iunie 2, 2015 la ora 08:53

  Și în Municipiul Motru e la fel.Am primit dispoziții verbale în calitatea mea de director să branșez pe șest toți șmecherii(persoane influente) din oraș.Oare de ce vă miră situația de mai sus.Proștii să plătească că așa merge la noi.

  Răspunde
   
 • constantin
  Iunie 1, 2015 la ora 06:27

  Sa lasam intrebarile retorice si sa vedem urmarea : ce se intampla cu acesti golani cu gulere albe ? vor plati apa furata ? vor plati pentru FURT ? sau primesc vreo 2 zile cu suspendare ?

  Răspunde
   
 • AUrelian
  Mai 31, 2015 la ora 16:33

  Lista de verificat beneficiari:
  -bransamente curent electric;
  -bransamente apa potabila;
  -bransamente gaze;
  -tot ce se mai poate fura in tara asta!

  Răspunde
   
 • Adrian din Husi
  Mai 31, 2015 la ora 15:11

  tipul asta de furt de catre oamenii de vaza-baza ai urbelor ete generalizat. si la Husi furau gaze toti marii potentati ai orasului, si notabilitati ale primariei si prefecturii Vaslui. se dadea spaga cca 500 euro la un maistru angajat la societatea de gaze si acesta facea nu stiu ce la contor. s-a descoperit, si s-a musamalizat imediat tot de catre cei de la gaze ca si-au recuperate prejudicial si, culmea, procurorii au clasat dosarul. chiar si fata de maistrul respectiv!!! va dati seama ce presiune a fost pe societatea de gaze si pe procurori!!! cei de la Bucuresti se bucura de o Udrea, Nastase etc, dar in provincie ramanem cu… „pleaca ai nostrii, vin ai nostrii, iar noi ramanem……cum eram!”.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Mai 31, 2015 la ora 15:02

  Pai de ce sa fie rusinati ?
  Dupa cum vedeti au gandit foarte bine. Nua u platit 5 ani si tot ceea ce li se poate intampla e sa plateasca de acum incolo, probabil doar cateva luni asa pana se linistete treaba.
  Motivul pentru care toate astea se intampla e ca marea majoritate a oamenilor sunt dezinteresati. Aceeasi batrani despre care vorbiti si care sunt furati pe fata, citind aceste randuri vor zice „eh poate a avut treaba si nu a apucat, poate nu a stiut, etc” si facem pariu ca nu umai nu o sa fie revoltati dar la urmatoarele alegeri ii si voteaza ?
  In viata daca nu de bati pt dreptul tau nu ai nici o sansa sa ramai cu ceva. Desigur daca te bati pt el nu e sigur ca il obtii dar macar ai o sansa. Cand romanii o sa invete asta (nu am idee cand ca dureaza deja de 150 de ani) atunci poate se schimba ceva

  Răspunde
   
 • Mircea L.
  Mai 31, 2015 la ora 14:53

  Apa c-a apa dar stiti dragi ROMANI cat se plateste pt APA METEO,canal meteo care ii mai scumpa decat apa potabila,NOI toti avem vina noastra ca-i suportam,votam,in acesta tara se v-a fura in continuare,cei care ne conduc nu au cei 7 ani de acasa si mai este o vorba-CAINELE SE SCHIMBA DAR LANTUL TOT ALA RAMANE

  Răspunde
   
 • iulia
  Mai 31, 2015 la ora 14:35

  Culmea tupeului fantastic!!!! Si credeti voi ca e vorba doar de 100-200 lei pe luna in conditiile in care stau la curte, intr-o casa modesta si cu mc de apa in jur de lei la 4 persoane platim min 220 lei, crezi ca ei la vilele lor nu ar plati mai mult????? nu ca-i vait dar dar ar trebui sa plateasca cum se plateste la bloc, estimativ n. MC de apa timp de 5 sau cati ani au stat fara. Dar nu vror sa se puna rau cu bastanii. Niste retarzi. Las ca platesc ,,prostii”

  Răspunde
   
 • mihai
  Mai 31, 2015 la ora 14:26

  furtul reprezinta caz penal si se pedepseste cu inchisoarea. cati din acesti oameni vor fi pedepsiti?

  Răspunde
   
 • Neamțu
  Mai 31, 2015 la ora 12:18

  Într-o Românie în care premierul, un plagiator dovedit(furt intelectual), nu are onoarea să-și dea demisia și să se retragă din viața publică, ba dimpotrivă, se așteaptă cineva ca niște funcționărași obscuri să facă asta? Până nu vor avea frica pedepselor din justiție nu se va schimba nimica în mentalitatea lor iar respectul pentru populația de rând va rămâne același: inexistent.

  Răspunde
   
  1. llaw
   Mai 31, 2015 la ora 15:28

   neamtule ,cum sa isi dea demisia,cand mister dragnea cu un dosar penal cu condamnare a fost avansat in partid?pai zi si tu….e vina noastra,si numai a nostra ca tacem ….

   Răspunde
    
 • Random
  Mai 31, 2015 la ora 12:00

  Ciupeala era mai mare. Stimabilii ilegli au toti curte, sunt sigur, pe cre o uda din belsug cu apa -pun pariu ca au in medie 800 de metri patrati de curte cu gazon, plus flori si alte cateva plante (rosii, vita de vie, leustean, cimbru -ca-s oameni gospodari 🙂 ). Ori sa uzi atata suprafata de cel putin 5 ori pe saptmana iseamna cam 1000-1500 lei pe luna de apa. nu 120-200 lei. Pam pam !

  Răspunde
   
 • Alina
  Mai 31, 2015 la ora 11:25

  Poate mergeti in control si prin cartierul Slobozia, la un subofițer de politie, care si la apartament fura apa, miramasi sa nu o faca si la casa.

  Răspunde
   
 • Narcis
  Mai 31, 2015 la ora 11:18

  De oamenii ca ei nu avem loc in societatea asta: nici la doctori nu mai sunt fonduri pt analize(le tin ascunse pt oamenii de lux),o specie de „bogatani” făcută dupa revolutie si fără constiinta care ar trebui eliminata

  Răspunde
   
 • Cristian
  Mai 31, 2015 la ora 10:20

  Am cerut la Apa Nova in Bucuresti, sectorul 3, sa ma branseze. M-au sfatuit sa fur apa de la ei si apoi sa ma dau in gat, ca sa pot incheia contract cu ei. Nu am facut asa ceva si nici acum nu am apa si canal. Asa o fi bine?

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Mai 31, 2015 la ora 09:56

  Daca aveau rusine nu mai furau apa de la inceput. Daca aveau obraz le crapa numai cand se gandeau sa faca asa ceva. Marea mea uimire este ca furtul nu este pedepsit in Romania. Dar n-a fost asa intotdeauna pentru mai marii cetatii? Acum, ca si in cazul TVA-ului incasat mult peste asteptari datorita controalelor ANAF, vor creste brusc vanzarile de apometre in Romania si vor scadea pierderile regiilor locale.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase