În beţia creșterii economice cine se gândește la mahmureala de după?

de Moise Guran

Acum, la finalul a aproape cinci luni din acest an, vă spun că, din punct de vedere economic, suntem martorii şi actorii unui experiment rar, unul de care, cel puţin la noi în ţară, eu nu îmi mai amintesc să fi avut loc.

11273463_10200784285565392_1355969964_o

Observaţi că există o presiune de creştere a salariilor în toate sectoarele din economie, în special în cel bugetar, asta în ciuda faptului că pe primele patru luni cheltuielile de personal ale bugetului de stat au avansat cu 7%. Este, în cea mai mare parte, influenţa creşterii salariului minim pe economie, care este ajustat semestrial de doi ani încoace şi va creşte din nou de la 1 iulie.

Din capul locului vă spun că marele merit al creşterii salariului minim pe economie este acela că, într-o ţară cu grave discrepanţe de dezvoltare între urban şi rural, dar şi între diferite zone şi judeţe, salariul minim ajunge acolo unde guvernului nici prin cap nu-i trece să facă investiţii, drumuri, şcoli, dezvoltare. Marele defect al creşterii salariului minim pe economie este acela că el nu crează locuri de muncă şi, mai ales în privat, nu stimulează apariţia lor. E OK, a stimulat-o reducerea CAS-ului în toamna trecută.

Efectul prim al creşterii salariului minim, combinat cu scăderea TVA-ului la alimente, este unul de beţie. Românii cu venituri mici, dar şi cei cu venituri medii vor avea, pentru circa două-trei luni, sentimentul că pot cheltui mai mult, este posibil chiar ca unii dintre ei să îşi schimbe comportamentul de consum. Se vede deja în cererea de credite şi de locuinţe, se vede mai ales în cererea de locuinţe noi.11282498_10200784283605343_2070667756_o Contextul este însă şi mai interesant…

Cu un neverosimil excedent de peste 6 miliarde de lei, un excedent ce se apropie cu paşi mari de 1% din PIB, statul pare a se pregăti să plătească această factură din reducerea la un minim, probabil istoric, al investiţiilor publice. În primele patru luni, statul n-a reuşit să aloce pentru investiţii nici măcar un miliard de euro, iar următoarea întrebare este ce se va întâmpla după cele câteva luni de beţie a consumului.

Știţi că oamenii se obişnuiesc foarte repede cu ceea ce au, dar uită greu atunci când pierd ceva, aşa cum s-a întâmplat la tăierile de salarii şi la creşterile de TVA din 2010. Veniturile majorate şi taxele reduse vor deveni chestii fireşti şi vor fi uitate până la finalul anului.

Și după aceea? Păi după aceea, dacă nu se schimbă nimic, chiar o să avem o problemă, căci consumul îşi va fi erodat potenţialul de a duce economia mai sus. În acelaşi timp, creşterea costurilor cu munca va fi erodat profitabilitatea exporturilor, ba chiar, stimulate de consum, importurile vor ataca şi ele producţia destinată pieţei interne…. Deci mai prin ianuarie anul viitor ce vom face?11286479_10200784284165357_2024074436_o Păi nu, eu nu zic că în 2016 vine sfârşitul lumii… Dar să ştiţi că doar de la investiţii mai poate veni speranţa de creştere a economiei. De la cele private sau de la cele publice, dar cineva trebuie să ştie să facă o schimbare de paradigmă.

Transferul de creştere dinspre economie spre cetăţeni nu este un lucru neapărat rău, din contră, face bine la moral, iar românii chiar au nevoie de un astfel de transfer de bunăstare. V-am mai spus, un astfel de fenomen n-a mai avut loc de prin anii ’70.

Problema acum, exact ca şi atunci, este să putem, să ştim cum să facem ca să creăm o continuare, o perspectivă, căci altfel aceste politici nu vor face decât să amorseze social România, la fel cum factura anilor ’70 a fost plătită brutal în anii ’80.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la În beţia creșterii economice cine se gândește la mahmureala de după?

 • Reddawg
  Mai 28, 2015 la ora 18:06

  Cand aud miorlaiala asta cu invetitiile publice, o iau cu capu’.
  Care investitii, frate? In drumuri asfaltate la mishto, in parcuri la sate, in panselute, in borduri?Sau poate in studii de fezabilitate pentru autostrazi fictive.
  E si normal ca au scazut brusc investitiile fata de perioada guvernului Boc, in primul rand ca au disparut „regii asfaltului”.
  Mai tine minte cineva cate sute de milioane se duceau doar pentru lucrarile de mantuiala?
  Mai bine ne lipsim de „investitiile” astea.

  Răspunde
   
 • N!ck
  Mai 28, 2015 la ora 15:18

  Cine crede ca investitiile statului vor creste cu un cod penal in care „suspiciunea rezonabila” este punct de plecare in orice arestare preventiva este cel putin naiv.
  Si atunci surplusul de bani de care nimeni nu vrea sa se mai atinga in conditiile actuale va fi „returnat” in diverse forme populatiei.
  Foarte bine ar fi ca politicienii sa gaseasca cat mai multe „programe” (cum ar fi „prima casa”, „a doua casa”, „prima masina”, etc) astfel incat o mai mare parte din acesti bani sa mearga in zona investitiilor!

  Răspunde
   
  1. m
   Mai 28, 2015 la ora 18:48

   pai atunci sa scada drastic taxele daca nu-s in stare sa-i cheltuiasca.
   Sau incepem sa le plangem de mila? Saracii, ar vrea sa faca o treaba excelenta, dar se tem sa nu fie arestati 🙂

   Răspunde
    
 • X
  Mai 28, 2015 la ora 13:50

  Domnule Guran, se scrie creează, cu 2 e, radicalul e cre și terminația este ează, la fel ca lucrează. Nu fiți agramat și dumneavostră.

  Răspunde
   
 • Tovarasu
  Mai 28, 2015 la ora 11:29

  Tin sa cred ca un procent real de scadere al investitiilor are fi undeva de 15-20% majoritatea fiind fictive. Cu toti stiim ce fel se contracteaza o investitie. Vreau sa ma mint ca justitia chiar a bagat frica in ”alesii” nostri si subordonatii lor.

  Răspunde
   
 • Remus
  Mai 28, 2015 la ora 10:48

  Se conturează o strategie, de la nivel central la cel judetean. Nu mai facem nimic, lasam lucrurile sa se degradeze, pana se conturează un alt curent de opinie, si anume lasa-i sa fure, numai sa facă ceva.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 28, 2015 la ora 08:51

  „doar de la investiţii mai poate veni speranţa de creştere a economiei”_Ei, nu chiar. Capitalul este doar unul dintre factorii functiei de productie. Dar, vorbind despre investitii, nivelul ISD in patria noastra este incredibil, [aparent] inexplicabil si inadmisibil de mic. Ungaria „dictatorului” Orban (vorba d-lui Juncker)este in continuare mai atractiva pentru investitii decat democratia romaneasca. Utilizarea fondurilor europene ramane o problema pentru patria noastra. Alocarile bugetare pentru investitii se plaseaza abia pe locul al treilea (am putea presupune ca guvernul nu are bani). Este evident ca politicienii sunt responsabili pentru situatia actuala. Atunci cand am vorbit cu scepticism despre resursele de dezvoltare a economiei romanesti am avut in vedere tocmai [in]capacitatea clasei politice de fructificare a acestora. Raman investitiile private, iar cererea crescanda de credite pentru IMM imi da sperante. Schimbarea guvernului cu unul ceva mai reformator-democrat, mai putin corupt, ar fi o solutie de etapa.

  Răspunde
   
 • Philip Petru
  Mai 27, 2015 la ora 22:11

  Imi cer scuze , dar totul este o cacealma….. Vorbim de cresteri salariale in domeniul bugetar, ceea ce inseamna cheltuieli bugetare ale statului . Nu inteleg de de 90% din romani nu inteleg ca economia unei tari fuctioneaza atunci cand ai productivitate…..!!!!!! APROPO….CE SALAR ARE CLASA PRODUCTOARE???? Investitii , Investitii….. DAR IN CE, SI CINE SA O FACA???? SI CUM???? Imi pare rau, dar romanul nu are om care sa gandeasca………..

  Răspunde
   
 • Cornel
  Mai 27, 2015 la ora 19:42

  Salut Moise,vreau sa iti propun un subiect de discutie in cazul in care nu a fost deja atins de voi in emisiunile anterioare:PROGRAMUL PRIMA CASA pentru cei cu veniturile din strainatate si dificultatile intampinate pt intocmire dosar.

  Răspunde
   
  1. Daniel
   Mai 28, 2015 la ora 07:39

   Prima Casa e un program subventionat de la buget. Nu e cam cinic, ca si platitor de taxe in alta tara, sa vrei sa beneficiezi de o astfel de subventie ?

   Răspunde
    
   1. Radu
    Mai 28, 2015 la ora 09:24

    Nu e cinic.programul a fost facut pt dezvoltatorii imobiliari si mai putin pt cetateni.apoi cei care muncesc afara isi trimit cistigurile in tara de unde statul incaseaza 24% din fiecare leu cheltuit.

    Răspunde
     
    1. Daniel
     Mai 28, 2015 la ora 09:52

     Dezvoltatorii imobiliari sunt platitori de taxe aici, genereaza locuri de munca.

     Răspunde
      
 • m
  Mai 27, 2015 la ora 19:25

  guvernul lui Ponta a desavarsit cinismul politic, sunt concentrati exclusiv sa iasa cifrele, asemeni unui contabil depasit, plictisit de meseria lui, caruia nu-i pasa de ce se intampla in firma ci doar sa-i iasa cifrele la final de luna. Scaderea CAS, Scaderea TVA si restul mini-masurilor sunt doar sclipicii cu care ne-au luat ochii. Inclusiv tie, Moise. La fel se intampla cu Antifrauda. Au dus o campanie de imagine, sa intre in lumina reflectoarelor, sa inghesuie DNA intrun colt mai intunecos al scenei, pentru ca asa ii pot pune botnita fara ca noi sa mai sarim in sus. Fermecati de noua jucarie a lui Ponta, nu ne mai intoarcem ochii spre DNA.Ne invrajbim cu buticari, evazionisti si babe cu urzici.Plus alocatii si alcoolici. Pare un scenariu bine gandit, au aparut pana si sondaje care scot Antifrauda in fata DNA, parc-am fi intr-o campanie electorala…Si apoi ce sa mai urmeze decat castrarea DNA, cam pe cand vom fi cu totii cu gandul la vacanta, la serbarea copiilor,incantati ca evaziunea e ingenuncheata :), trimitand aceasta Cenusareasa la locul ei, stinghera, contrar finalului povestii :). Asa-i ca toate energiile consumate cu alocatia par copilarii acum? Depinde pana la urma doar de noi cat ne mai lasam pacaliti de infractorii astia…doar de noi(Moise included)

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Mai 27, 2015 la ora 17:05

  Importurile vor avansa si vor trage PIB in jos. Corecta observatia lui Moise. Ceea ce nu va spune el este ca singura solutie de calmare importuri este scumpirea euro…

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 28, 2015 la ora 08:32

   Balanta comerciala a patriei noastre este relativ echilibrata. PIB poate fi calculat in mai multe feluri, considerand grosso modo PIB=consum+investitii+exporturi-importuri, in conditiile echilibrului comercial si avand in vedere tendinta crestrerii exporturilor, nu sunt motive de ingrijorare. O parte semnificativa din importuri o reprezinta bunurile intermediare. Dar, mi se pare interesant ceea ce ziceti despre euroi. Sugerati ca este manipulat cursul de schimb pentru a fi redus volumul importurilor? Nu cumva in rationamentul dumneavoastra este o inversare a cauzei cu efectul?

   Răspunde
    
 • Constantin
  Mai 27, 2015 la ora 16:01

  Cresterea salariala ar trebui sa fie insotita de crestere de productivitate, dar asta nu se intampla. Scaderea investitiilor reflecta incompetenta guvernului si faptul cposibilitatea furtului a fost limitata decatre DNA. Avem nevoi urgent de un nou guvern.

  Răspunde
   
  1. Eu
   Mai 28, 2015 la ora 10:38

   Cu stima, prefer sa nu se faca investitii decat sa se faca prost si sa se fure toti banii. Apropo de guvern, tu consideri ca guvernul Boc a investit mai cu cap, nu?!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase