Eugenie politică, de la Ion Iliescu la Victor Ponta

de Moise Guran

Nu vă lăsaţi derutaţi de diferenţa de vârstă dintre Ion Iliescu şi Victor Ponta. Trecând prin Adrian Năstase, cei trei descriu o axă perfectă a unui Homo Politicus indigen, unul care păstrează toate tarele corupţiei strămoşeşti (de factură cel puţin morală) dar care a mai suportat şi anumite adaptări genetice care, în final, îl fac pe acest Homo Politicus şi mai periculos.

ponta-nastase-iliescuRecent vă povesteam despre bolşevismul auto-revendicat al lui Ion Iliescu, cel care nu se simte responsabil de corupţia pe care a tolerat-o şi, mai mult sau mai puţin direct, a şi năşit-o. Iliescu cel de imediat de după 90 poate avea cel mult scuza unui om slab, a unui preşedinte formal, păpuşărit din umbră de servicii secrete şi de interese străine, poate avea şi scuza unui idealist care a acceptat corupţia supuşilor ca pe un preţ plătit pentru echitatea socialistă în care a crezut de la studenţia sovietică şi până la pensia capitalistă pe care i-o plătim azi toţi.

În al doilea mandat al său, cel de după anul 2000, Iliescu nu a mai condus de facto România, căci din rădăcina-i bolşevică răsărise un vlăstar mai tânăr, mai puternic, mai adaptat şi mai social democrat – Adrian Năstase. Despre corupţia lui Năstase s-a vorbit şi s-a scris mult, dar, să nu uităm, a fost până la urmă condamnat doar pentru nişte termopane şi pentru nişte finanţări pentru o campanie electorale. Infim! Deşi specimenul politic Năstase n-a mai fost sărac şi cinstit precum predecesorul său politic, adaptarea sa superioară era încă destul de imperfectă. Și, totuşi, dimensiunea istorică a corupţiei lui Adrian Năstase nu stă în cele două condamnări pentru fapte de corupţie, ci, la fel ca în cazul lui Iliescu, în capacitatea sa de a controla şi de a gestiona un uriaş mecanism politic, adevărata caracatiţă a corupţiei.

În fine, al treilea în dinastia marilor lideri PSD (Geoană nu se pune, căci a fost lider în Opoziţie), Victor Ponta, este şi mai adaptat decât primii doi, mai călit, mai pervers şi poate chiar mai inteligent. Câmpul de bătalie este şi el diferit, pericolele sunt mai mari, instituţiile sunt altele, Justiţia funcţionează, iar un strateg adevărat îşi trage forţa exact din capacitatea de a folosi resursele adversarului.

Victor Ponta nici nu este sărac ca Iliescu, dar nici DNA-ul nu s-a putut apropia la mai mult de un cumnat distanţă de el. Spre deosebire de Adrian Năstase, Ponta pare ceva mai imun. Mai mult, el a ştiut să-şi folosească acest duşman evident, Justiţia, pentru a-şi deschide calea către puterea absolută în propriul partid.

Gândiţi-vă comparativ! Cât de nevinovată pare, pe lângă asta, celebra manevră a Centrului Imaculat, cea prin care Adrian Năstase a inventat baronii locali pentru a-şi contrapune modernismul unui Mischie atât de feudal? Cât de pervers vi se pare acum faptul că puterea lui Victor Ponta a crescut nu în urma unor nevinovate strategii de imagine, ci ca urmare a căderii rând pe rând şi a lui Mazăre, şi a lui Dragnea, şi a oricărui lider ce i-ar fi putut ameninţa vreodată poziţia, dar nu în urma unei lupte interne, pe care Ponta a evitat-o cu dibăcie, ci în urma atacurilor duşmanului lor comun – Justiţia.

Și totuşi, la fel ca Iliescu sau Năstase, în esenţă, Ponta este obligat să gestioneze aceeaşi caracatiţă ce îi conferă puterea. Uitaţi-vă la ce se întâmplă acum în Parlament. În iunie, pe final de sesiune, va fi un asalt de iniţiative ce vor modifica Codul Penal. Iar Ponta, liderul, în cel mai bun caz va închide ochii, iar în cel mai rău caz va fi chiar purtătorul de cuvânt al caracatiţei penale, prefăcându-se că nu înţelege concepte simple pentru un fost procuror, aşa cum ar fi conflictul de interese, sau cum a fost suspiciunea rezonabilă.

Pe lângă Ponta, Ion Iliescu pare acum cel puţin rudimentar, iar Adrian Năstase poate fi considerat, în această comparaţie, cel mult ghinionist.

Diferenţa evidentă de erudiţie şi prestigiu între Adrian Năstase şi Victor Ponta nu dovedeşte, la nivelul rezultatelor politice, o inteligenţă superioară a primului faţă de cel de-al doilea. Dacă nu e cel puţin la fel de deştept precum Năstase, Ponta compensează prin instinct, perversitate şi perseverenţă. Aici se apropie de Traian Băsescu dar, la fel ca bunicul său politic, Ion Iliescu, Ponta este un supravieţuitor. Mi-e şi groază să mă gândesc cum va arăta urmaşul politic lui Ponta, cât de adaptat şi de îmbunătăţit genetic va fi acel Homo Politicus din viitor, ce-l va întrece pe acesta în materie de inteligenţă, perfidie şi, bineînţeles, impunitate.

Să nu uităm însă! Puterea acestor specimene politice vine din protejarea corupţiei. Asta au toţi trei în comun!

Desigur, acea periculoasă caracatiţă de partid n-a avut nicio jenă să emigreze la ţărănişti sau la pedelişti atunci când partidul matcă a pierdut puterea. Ea poate fi limitată, nu şi de tot eradicată. Nu are rost să ne facem iluzii, dar nici nu putem să renunţăm la speranţe. Dincolo de partide, de jocuri de culise sau de lupte electorale, trebuie să apărăm antidotul general – care nu poate fi decât o justiţie independentă.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

15 răspunsuri la Eugenie politică, de la Ion Iliescu la Victor Ponta

 • Sorin
  Mai 28, 2015 la ora 19:24

  Referitor la tema emisiunii de la europa fm.
  Daca eu sau tu MOISE, nu mergi cu viteza te opreste politia rutiera degeaba sa te amendeze pentru viteza?
  Daca acea doamna era nevinovata ii dadea arest preventiv degeaba? NU.
  Instanta a spus prima data 3 ani cu suspendare. Pentru ca deja a stat 6 luni la inchisoare si este destul.
  A doua instanta a zis achitare, pentru ca prima a zis cu suspendare si doamna deja a facut 6 luni, normal ca a dat achitare, ca sa se termine tot.
  Simplu.
  Daca respecti legea nu te intreaba politia nimic. Daca nu ai nimic de ascuns nu ai nici probleme. SIMPLU ca bunaziua.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 28, 2015 la ora 14:51

  @vaperz _Pai, eu cred ca nu. S-a scirs enorm, prin urmare, lipsa surselor de informare nu este un argument valabil. Apoi, inca mai traim si noi, cei care in urma cu exact un sfert de veac eram in Piata Universitatii tocmai din aceasta cauza. Iliescu se visa inlocuitorul lui Ceausescu in procesul Perestroika, ce matura regimurile autocrate din Est. Pentru ca el sa ramana la conducerea statului in contextul revoltei anticomuniste, au murit oameni. Este raspunzator pentru ei, asa cum este pentru Tg Mures si Mineriade.Securitatea si linia a doua a nomenclaturii de partid l-a putut santaja si „oamenii din umbra” s-au instalat in acest fel la putere, unde se afla si acum. Toti trei sunt mai mult sau mai putin marionetele unora ca „Dom’ Profesor si prietenii sai”. Cei care se afla in spatele marilor afaceri ilegale de astazi, beneficiarii jafului de proprortii fabuloase din averea nationala, nu vor fi niciodata trasi la raspundere. Problema este ca populatia este manipulata pentru a vota continuu marionetele lor, iar schimbarea la care se gandeste dl Moise este departe.Nu este vorba despre convingeri politice in actiunile celor trei, ci despre executarea ordinelor pe care le-au primit de la cei care i-au sustinut. Ei au oprit sume mici (ceva mai mult Nastase) din ceea ce au furat cei care i-au instalat la Putere. Si eu am crezut ca odata cu Iohannis se schimba ceva (desi legaturile sale la Sibiu sunt controversate), insa pana in prezent nu am motive de prea multa speranta.

  Răspunde
   
 • vaperz
  Mai 28, 2015 la ora 13:10

  Haideti ca ati ales o poza perfecta pentru acest articol…exact cei „3 crai” de la rasarit. Numai uitandu-ma la poza si nu mai este nimic de zis. Daca stau bine sa ma gandesc, ii pot da si o denumire acestei poze: „Arborele genealogic care a distrus Romania”. Eu cred ca se potriveste de minune, voi ce parere aveti ?

  Răspunde
   
  1. Dani
   Iunie 1, 2015 la ora 17:12

   ai perfecta dreptate

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Mai 28, 2015 la ora 12:18

  Noua lege de infiintare a partidelor cu doar 3 membri este deja operationala. Aceasta lege este CEA MAI IMPORTANTA de la Revolutie, deoarece introduce competitia „capitalista” si in politica. Daca 3 insi au idei bune si conving 3.000.000 alegatori, partidele actuale vor fi sterse. Partidele gen M10 (Macovei) sunt viitorul!

  Răspunde
   
 • Moca
  Mai 28, 2015 la ora 11:48

  Raul sta in insasi inima democratiei reprezentative: partidele politice.Acolo trebuie taiat si eliminat.
  Definitia partidului e grupare de interese-prin extensie- banditi. Partidele pun in practica ceea ce le defineste: interesele proprii.
  Schimbarea eficienta a sistemului consta in eliminarea tuturor partidelor si inlocuirea cu un sistem de Serviciu Cetatenesc SC; temporar,neplatit si obligatoriu; la nivelul tuturor unitatilor administrative ale tarii:, catun, sat, comuna, oras, municipiu, judet. Durata S C sa fie variabila, cu limita maxima de un an de zile. Se asigura prin lege reluarea activitatii civile, pe aceeasi functie, dupa incheierea mandatului.
  Numirea prin tragere la sorti de pe lista membrilor comunitatii respective. Toate cheltuielile de serviciu sa fie suportate din bugetul public al formei de administrare.
  Instituirea unei norme de educatie scolara minima pentru reprezentanti la fiecare nivel si cazier obligatoriu curat.Declaratii de avere la intrarea si iesirea din S C. ANI sa verifice aceste declaratii.
  La nivel national legislativ,numiti doar reprezentanti cu studii juridice. La nivele executive, doar reprezentanti cu studii juridice,economice, tehnice, medicale, pedagogice, stiinte&umaniste-dupa fiecare functie ocupata.
  Toate contractele de achizitii publice sa fie publicate in Media, integral.
  Responsabilitatea sa fie patrimoniala la fiecare nivel reprezentativ.
  Mai pot fi spuse multe….

  Răspunde
   
 • pretu
  Mai 28, 2015 la ora 09:04

  aberatii debitate de tineri care habar nu au pe ce lume traiesc . Iliescu a facut exact ce a vrut 80% din populatie . Putea Iliescu sa ia in 1990 alt drum decat acela care l-a urmat? Coruptia a fost perfectionata in perioada lui Basescu.Nastase cu ale lui 6 case este un incepator in ale coruptiei. Uitativa ce averi au acumulat urmasii sai.Cei cu 6 case nici nu mai sunt bagati in seama .

  Răspunde
   
 • Daniel
  Mai 28, 2015 la ora 02:29

  Sunt curios daca toata aceasta coruptie afisata pe fata de catre PSD si de catre DNA si justitie va avantaja partidul lui Macovei la alegerile din 2016.

  Răspunde
   
  1. Eu
   Mai 28, 2015 la ora 10:39

   Pai Macovei nu pleaca ministru prin Bulgaria? Voi auziti ce spuneti? Macovei? Dumnezeule mare…

   Răspunde
    
 • Peter Werler
  Mai 28, 2015 la ora 00:08

  Iarasi un articol ” formidabil ”

  Nu gasesc alte expresi decit :

  SPLENDID
  FORMIDABIL
  PERFECT FONDAT
  S A M D

  FELICITARI!!

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Mai 27, 2015 la ora 19:59

  Ma bucur ca nu spui ca votul poate fi antidotul. Multi asa ar zice.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 27, 2015 la ora 19:59

  „şi a lui Dragnea…”_Nu, Dragnea nu cade. Kleptocratia nu se poate mentine fara sprijinul „serviciilor”. „Caracatita” nu poate fi condusa de o singura persoana, dl Ponta. Este o organizatie nu tocmai omogena si cu tendinte permanente de autonomie din partea baronilor locali. Prin urmare, pentru condicere este nevoie de o „Cupola”, iar dl Dragnea NU poate lipsi din acest cerc. In alta ordine de idei, ascensiunea d-lui Ponta se datoreaza in buna masura d-lui Basescu, care a crezut ca desemnandu-l prim-ministru il poate manipula, santaja, ori pot conveni cu privire la anumite aranjamente politice. Nu i-a iesit. Dl Ponta isi intareste pozitia pe masura ce este atacat si a fost ajutat pana acum de tovarasii sai din PNL. Cine-si mai aminteste azi de plagiatul domniei sale, spre exemplu?! In prezent se pare ca(prin actiunea de eliminare a celor doua europarlamentare care sunt apropiate de dl. Tariceau) PNL incepe un drum pe o alta directie. Cu toate acestea, semnele de schimbare despre care vorbea altundeva dl. Moise sunt atat de firave, incat sperantele de mai bine in politica romaneasca sunt departe. Efectele negative se regasesc inclusiv in economie, daca cineva cauta raspunsuri cu privire la intrebari legate de lipsa de incredere in evolutia economiei patriei noastre.

  Răspunde
   
 • marius
  Mai 27, 2015 la ora 19:44

  Oameni buni dragii mei români,părerea mea? ASTIA, TOTI POLITICIENII,ISI BAT JOC DE NOI,JOACĂ UN TEATRU IEFTIN DE CONTRA… DAR REAL SUNT PARTENERI! Dacă n-am fii noi afară ar falimenta România ,ce mai produce real țara? Materie primă, forță de muncă, infractori si… Atât!

  Răspunde
   
 • Alin
  Mai 27, 2015 la ora 19:36

  Moise, eu cred ca daca pina acum Ponta nu ti-a oferit nimic de data asta iti face o oferta la care sa nu poti rezista. Aud ca esti la mare „popularitate” prin sedintele PSD.

  Zi-le nemernicilor din tara asta ce merita sa auda – sa nu creada ca sintem toti niste prosti si sa stie de la cine li se va trage cind se vor aduna la sedinte prin beciurile nereformate ale Politiei Romane.

  Răspunde
   
 • Sorin
  Mai 27, 2015 la ora 19:32

  Aceste 3 personaje, nu merita nici un comentariu. NO COMMENT pentru criminalul ION ILIESCU, nasul ADRIAN NASTASE si Finul VICTOR PONTA sau cum spui tu MOISE, bunicu, tata si nepotul.

  PRoblema este ca am fugit de ei si am dat de TATICUL LOR. Domnul presedinte actual KLAUS WERNER JOHANNIS, care nici bine nu s-a instalat si doreste marire de salariu, avion de serviciu, sau mai bine spus avioane.
  Domnule presedinte, nu ati facut nimic pentru popor dar emiteti pretentii. Oare nu va este asa putin jena, putina rusine sa cereti marire de salariu inainte de a realiza ceva pentru poporul roman care va ales?
  UNde este normalitatea? Sau mai bine zis, care este normalitatea? Definiti exact, fara cuvinte mari normalitatea?
  Deja am inceput sa regret votul pe care l-am dat contra lui PONTA si caracatitei mafiote PSD.
  A trecut mai bine de jumatate de an si nu vad la orizont normalitatea.
  Sper ca in 2016 sa nu regret votul. Dar sigur psd, PNL si vechea garda nu-l va mai primi.
  Dorim oameni noi, tineri, cat mai tineri, fara parinti si bunici psd, pnl, pdl, etc.

  Sper sa-l vad pe criminalul ION Iliescu si toti sustinatorii lui in PUSCARIE, nu in cartea de istorie la personaje pozitive.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase