Deci dacă vorbești de copii sărmani cu părinți alcoolici te numești fascist social? Băi, dar nu vă e jenă?

de Moise Guran

Lumea în care trăim este foarte bolnavă. O boală mai grea decât consumul de alcool în România este, cred, intelectualismul arogant, de tip urban. El nu este nici de stânga, nici de dreapta, este pur și este simplu, depinde doar lângă ce îl pui și cu ce îl compari. Mare în capetele unora, acest intelectualism devine meschin lângă o dramă reală.

Am încercat să atrag atenția asupra situației copiilor (numeroși zic eu, dar nu știm exact câți) la care nu ajung alocațiile, oricât de mari ar fi acestea. Mi-am ales cu grijă timingul, am așteptat aprobarea din Parlament, iar abia apoi am încercat să deviez un moment de socialistă exuberanță către o realitate simplă – Așa cum zice Ina aici, o dată bifată problema alocațiilor, până prin 2020 nu-și va mai aminti nimeni de copiii care trăiesc în sărăcie.

Nu regret o secundă din ceea ce am spus, aș fi făcut această emisiune indiferent de riscuri sau de prejudecățile pe care trebuie să le înfrunt. Am folosit toate mediile de care dispun – tv, radio, internet, pentru a trezi societatea noastră din festivismul majorării alocațiilor.

Vă mai dau încă o dată înregistrarea celor 15 minute de la televiziunea publică, căci acolo am avut cel mai mare spațiu pentru argumente.

Îmi asum aceste opinii, sunt gata să merg în fața Comisiei de Etică a TVR, sau, de fapt, nici nu este nevoie să merg acolo, dacă pentru aceste opinii cineva consideră că trebuie să plec de la televiziunea publică, o voi face. Fără regrete! Căci scopul merită! Iar scopul îl reprezintă sutele de mii de copii din România la care nu ajunge nici alocație nici nimic.

Mă așteptam ca intelectualiștii roșii (nu dau nume sau linkuri pentru că nu vreau nici să-i promovez și nici să îi atac; sunt subțiri și le-aș face un bine să intru în polemică) să mă atace furibund. Nu m-a surprins foarte tare nici faptul că site-urile legionaroide i-au preluat (deși de regulă se disprețuiesc între ei). Ăștia nu scapă nicio ocazie, i-a derutat numele meu, mă cred evreu și au ajuns chiar să falsifice știri ca să mă denigreze. Dar astea nu sunt surprize. Așa cum spuneam, nu le răspund ca să nu îi promovez. Mai un ghiont pe facebook de la un pufos consilier guvernamental, mai un apartheid printre dinți de la cel mai sportiv analist politic… Dar deja lumea începe să uite despre ce vorbeam… Nu mai este vorba despre copii nemâncați, este vorba despre disprețul lui Guran fața de săracii României! Ce copii? Care copii? Nazistule! Huo!

Vedeți! De aia spun, societatea noastră este bolnavă…

Eu vreau să vorbim despre copiii care mor de foame în România, de unde unii au tras concluzia că nu am compasiune pentru părinții acelor copii! Păi am frate, dar am mai multă pentru copii.

DSCN2244

Voi realizați cât de mici și de meschine sunt, pe lângă drama lor, orice alte subiecte legate de mine și fascismul meu social? Dar vă dați seama cât de nepotrivită (ca să nu spun cât de joasă) este o atitudine de tipul “eu plătesc taxe, am dreptul să decid creșterea alocațiilor din taxele mele“ ca eschivă finală față de o problemă atât de gravă? Adică, după ce creşti alocaţiile, te mai interesează sau nu, ce se întâmpla cu ele?

Uite, asta nu e doar aroganţă, e cel mai cumplit dispreţ! Un dispreţ disimulat în dărnicie socialistă!

Acestei societăți bolnave pur și simplu nu îi pasă de copiii respectivi, nu atâta vreme cât ea, societatea, i-a decis o creștere de alocație. A se scuti! pare să spună atitudinea mărinimoasă, dar atât de sociopată în esență, a celor care spun că ajutoarele sociale trebuie date indiferent că ele finanțează sau nu alcoolismul parental.

Știți ce… eu mi-am atins scopul – v-am deranjat din confortul narcisist al sine-umanității ce vă îmbată. Vreţi, nu vreţi, v-aţi pus problema alcoolismului în România, aţi căutat poate statistici, v-aţi întrebat voi înşivă câţi copii au părinţi alcoolici, care sunt efectele asupra lor şi aşa mai departe.

Nici n-am vrut altceva şi acuzele despre o închipuită atitudine fascistă-nazistă-extremistă pe care eu aş avea-o e fix pix.

Să revenim deci la copiii României şi la dramele lor atât de cunoscute şi atât de ignorate.

Are cineva idei despre cum i-am putea ajuta mai eficient?

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

100 răspunsuri la Deci dacă vorbești de copii sărmani cu părinți alcoolici te numești fascist social? Băi, dar nu vă e jenă?

 • Mada
  Ianuarie 26, 2016 la ora 08:38

  M-as gandi la ceva…tot prin lege sa fie stabilit ca banii aceia sa intre intr-un cont facut pentru fiecare copil si care sa se stranga acolo pana cand copilul va putea sa-i foloseasca, iar parintii sa nu-i poata atinge. Si sa existe o institutie si oameni specializati fix pe aceste situatii, adica sa se ocupe si de consiliere in momentul in care copilul are dreptul sa-si atinga banii. E ceea ce fac eu cu banii din alocatia copilului meu acum. O fi greu?

  Răspunde
   
 • Obiectivul
  Iunie 7, 2015 la ora 18:32

  O idee proasta cresterea alocatiilor? Nu avem de unde sa stim. Atitudinea ta, dle Guran e gresita. Vino cu solutii viabile. Eu personal pot sa sterg pe jos cu orice masura guvernamentala, depinde cine imi da banul sa emit parerea, stii ce zic???

  Răspunde
   
 • Andrei
  Mai 28, 2015 la ora 19:53

  Da-mi mie voie sa mictionez pe corul de urlatori debili. Daca prostia ar durea, am fi fost surzi de mult in Romania.

  Răspunde
   
 • A.
  Mai 26, 2015 la ora 19:52

  Adica ai voie sa spui ce gandesti? Sau nu?!?
  🙂

  Răspunde
   
 • Ghita
  Mai 26, 2015 la ora 19:01

  Bonuri. Ca cele pe care le primesc la salariu, dar in loc sa scrie „tichete de masa” sa scrie ceva precum „tichete alocatie”.

  Pare simplu de implementat si ar putea fi destul de eficient.

  Răspunde
   
 • ELF
  Mai 26, 2015 la ora 17:53

  Moise, noi cei care te urmarim zilnic am inteles bine ce ai spus… si suntem sute de mii .Cei care te critica sunt ceilalti care se tem ca-si pierd influenta.Te urmam!

  Răspunde
   
 • ELF
  Mai 26, 2015 la ora 17:50

  Moise nu vorbesti in pustiu!Te urmam!

  Răspunde
   
 • adrian a
  Mai 26, 2015 la ora 17:17

  buna ziua! dragii mei nu e necesar sa incepem lupte fara sa fim pregatiti! ideea dl guran e onorabila dar de unul singur nu poti face-stabili-decide! se cheama dictatura oricat ai fi de bine intentionat! avem in tara asta o institutie autonoma: Academia Romana! Acest for ar trebui sesizat astfel incat sa faca niste Comisii pentru elaborarea de strategii in Educatie, Dezvoltare Economica (Sustenabila) Politici de Mediu(Salvare Padurilor+Turism Rural) Cod electoral etc. Va amintesc de consensul aderarii Romaniei la UE si la NATO a fost prezidat de Academia Romana! Va rog sa o sesizati!

  Răspunde
   
 • alexandra
  Mai 26, 2015 la ora 13:53

  Buna
  Cred ca o masura potrivita ar fi acordarea tuturor copiilor care merg la scoala/gradinita o masa calda.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 26, 2015 la ora 12:21

  „Băi, dar nu vă e jenă?”_ NU! Recenta lansare de carte a unui jurnalist binecunoscut demonstreaza ceea ce am spus in nenumarate randuri despre cei care deontologesc la TV cu privire la mass-media: nu exista etica atunci cand este vorba despre bani. Elogiul d-lui Gadea la adresa sefului domniei sale a intrat in cursurile universitare de jurnalism ca exemplu de lipsa de morala si profesionalism in presa. (Acesta este motivul pentru care imi permit sa-l numesc.)Cartea despre care am pomenit reprezinta un nou jalon pe traseul nimicniciei jurnalistilor romani de astazi. Pentru ca autoarea a avut succes, ar putea primi, spre exemplu si spre recompensa, o rubrica permanenta la emisiunea „Acces direct”.

  Răspunde
   
 • xman
  Mai 26, 2015 la ora 10:23

  uite un inceput:

  Sa nu se mai dea bani ci servicii/bunuri platite cu banii respectivi: Carti, alimente, imbracaminte si sanatate. (numai sa nu se fure). Daca ar fi dispusi sa gandeasca problema cu siguranta s-ar gasi solutii de implementare…

  Toate ajutoarele ar trebui sa fie controlate, nu doar alocatiile.

  Răspunde
   
 • Gogu
  Mai 26, 2015 la ora 09:48

  Moise, ai deschis o cutie a Pandorei. Exista o problema a alcoolismului, exista o problema a saraciei asociate cu alcoolismul, exista MARI probleme sociale si MARI drame familiale asociate cu alcoolismul, insa nu vad o strategie in domeniu. De ce? Posibil ca cei ce ar trebui sa faca astfel de strategii si sa le aplice au beneficii din alcoolism.

  Si acum o trimitere la revizuirea datelor. Ai afisat ca in Romania sunt 2 milioane de parinti in saracie extrema si 0.9 milioane copii in saracie extrema. Adica, un copil in saracie extrema are 2.2 parinti in saracie extrema. Mie imi da cu virgula.

  Răspunde
   
 • Alina Maria
  Mai 26, 2015 la ora 08:44

  RESPECT

  Dacă lucrurile nu merg așa cum trebuie în această țară nu este pentru că sunt oameni mai buni sau mai răi decât aiurea, ci pentru că legile ori sunt proaste, ori nu se aplică …pentru toți la fel!

  Răspunde
   
 • joe
  Mai 26, 2015 la ora 08:26

  Stai linistit, catzeii te-au vazut ca esti „brand” si vor sa isi faca reclama pe carca ta. Keep walking…:)

  Răspunde
   
 • Aliona Morariu
  Mai 26, 2015 la ora 02:06

  Pai aceste alocatii s-at putea acorda doar pentru produse necesare copiilor. Adica ideal ar fi sa fie virate pe niste carduri care sa poata fi utilizate pentru produse alimenatre, haine, carti etc, nu alcool, nu tigari nu alte produse nedestinate copiilor. Sau niste chestii cum ar fi tichetele de masa -ca sigur pentru alte prostii carduri se gasesc, dar pentru asta nu se vor gasi. Oricum ideea este sa nu se poata cumpara altceva cu ele. Asta ar diminua si utilizarea lor in scopuri dubioase si de catre copii.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Mai 25, 2015 la ora 22:24

  NU POTI LUA LA PACHET alcoolismul unei natii cu problema cresterii sau descresterii unei alocatii.
  E simplu din punctul meu de vedere:
  *acei copii saraci,orfani vor fi institutionalizati,trecand astfel in grija statului .(SI NU A PARINTILOR INCAPABILI)
  *consumul de alcool ar trebui interzis prin lege pana la varsta de 21 de ani.(pedeapsa cu inchisoarea chiar nu ar strica)
  ***zilele trecute la Brasov a avut loc un accident foarte grav pe fondul consumului excesiv de alcool:Victima era o femeie gravida pe trecerea de pietoni.COPILUL nascut prematur s-a stins la spital iar mama este inca in coma profunda!
  CULMEA ESTE CA TANARUL SOFER ZBURDA IN LIBERTATE.

  *personal as scumpi atat de tare ALCOOLUL in tara asta incat sa nu-l mai poata consuma decat oamenii cu cap :).

  NU,nu are mare legatura alcoolul cu copiii orfani,nici macar cu saracia…
  *cunosc un proprietar de case in zona mea,care nu va exagerez dar a baut aprox.un apartament in 4 ani.(sper sa crape de moarte naturala dar ma astept de la zi la zi la ce este mai rau,mai ales acum ca au venit caldurile si se apropie de veneraabila varsta de 75 de ani)

  si tot as continua..,
  dar ma opresc
  nu vreau sa plictisesc,
  dar nici sa se exagereze nejustificat un anumit aspect,

  cu stima,
  si toate cele bune

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 25, 2015 la ora 18:56

  @Adrian_Am citit articolele impotriva textului d-lui Moise, care circula viral online. Opinia mea este ca daca nu s-ar fi referit la materialul privitor la alocatii, s-ar fi legat de un altul. Amploarea reactiei mass-media indica o campanie orchestrata. Despre atitudinea detestabila a unor jurnalisti am indraznit sa atrag atentia si cu alte prilejuri, dar am fost apostrofat. Deontologia in presa este o chestiune cu caracter subiectiv in patria noastra, iar atunci cand ma gandesc la presa sportiva, imi amintesc de ticalosia textelor cu subinteles, aluzive si mocirloase aparute deja la adresa altor persoane publice. Sub aspectul unui socialism ieftin, criticile la adresa d-lui Moise sunt probabil, asa cum ati mentionat si dumneavoastra, initiate de cei care au fost deranjati de articolele cu caracter politic prezente pe blogul domniei sale. Din spatele cenzorilor transpare josnicia ziaristilor-mercenari, scriitori la comanda. Schimbarea la care spera dl. Moise se dovedeste, iata, ca se afla inca departe. Kleptocratia, asa cum era de asteptat, se apara, prin urmare, este vorba despre un risc (semnalat de mai multi comentatori in acest spatiu) pe care dl. Moise si l-a asumat cu un curaj admirabil.

  Răspunde
   
 • AdrianDan
  Mai 25, 2015 la ora 17:59

  Domnule Guran,
  1. Curajul dumneavoastra de a deschide cutia Pandorei cu acest subiect si de a porni acesta dezbatere este demn de admiratie.
  2. Este nevoie de studii care sa analizeze corelatiile existente intre fenomenul alcoolismului, nivelul venitului la nivel de familie, numarul de copii si – chiar daca politic incorect – identitatea etnica. Ultima variabila se justifica prin faptul ca etnicii rromi sunt probabil cel mai vulnerabil grup social si, in consecinta, ar putea avea nevoie de programe guvernamentale speciale.
  3. Pe termen lung, eterna cenusareasa a bugetului de stat, EDUCATIA, fie ne va ridica fie ne va ingropa. Asta tine in special de noi, societatea civila, si de modul in care ii vom determina pe politicieni sa ia in serios problema educatiei(proteste, petitii, etc.). Educatia este cheia de bolta a ridicarii sociale.
  4. O ultima observatie. Sunt dezgustat profund de modul in care multi comentatori in loc sa zica mersi ca unu’ a avut curajul sa adreseze frontal problema corelatiei alcoolism-saracie-alocatii si sa contribuie civilizat la dezbatere, nu fac altceva decat sa injure si sa puna etichete. RUSINE!

  Răspunde
   
 • Adrian
  Mai 25, 2015 la ora 17:27

  Moise (da-mi voie sa-ti spun asa, fara mult protocol, pentru ca te consider un prieten), tu chiar crezi ca ai fost atacat pur si simplu pentru emisiunea cu alocatia care nu ajunge la copiii carora le este destinata? Crezi ca cei care te ataca au vreo treaba cu acei parinti alcoolici?
  Nici vorba! Mecanismul este deja setat sa te atace, indiferent ce-ai spune!

  De multe luni ma uit la tine si nu-mi vine sa cred ca esti lasat sa continui, dupa ce ai facut cele mai clare si rationale demonstratii (fara patima, fara subiectivism) asupra prostiei si coruptiei care exista in guvern, in parlament, in conducerea B.O.R., printre „moguli”, etc.
  Prea ai suparat pe multi obiectiv, cu argumente, ca sa fii lasat in pace prea mult timp…

  Răspunde
   
  1. Raimi
   Mai 25, 2015 la ora 18:18

   Moise,sunt in acord cu observatia lui Adrian,esti luat in colimator.Ideea cu voucher pentru produse necesare copiilor este interesanta ,insa cred ca trebuie sa fie parte componenta a unui ansamblu de masuri:trusoul bebelusului,imbracaminte,rechizite pentru elevi,acordarea de alocatii cu conditia sa frecveteze copilul scoala etc

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   Mai 25, 2015 la ora 20:31

   Si eu cred asa ceva.

   Răspunde
    
 • Marius
  Mai 25, 2015 la ora 17:08

  O sa semnalez cateva erori din pct meu de vedere: 1 toate statisticile se bazeaza pe cifre OFICIALE ale vanzarilor ( supermaketuri etc.) DAR niciodata nu s-a apreciat productia si consumul autohton ( stie cineva cata tuica si vin face cineva in mediu rural si cat consuma? sa fim seriosi) 2. niciodata nu am avut o protectie sociala serioasa adresata copiilor – s-a preferat aruncarea unor bani si s-ai creasca parintii asa cum stiu, educatia se face asa cum stim toti – profesori batrani si plictisiti care numai chef de pedagogie n-au si daca se apuca sa formeze caractere se lovesc ( si la propriu si la figurat) de parinti cu lozica- ce ma inveti tu pe mine cum sa-mi cresc copilul? 3. totul se face in sens romanesc – degeaba am putea invata de la cei din jur din UE , Asia etc. nuuuu noi reinventam roata si incercam sa facem ca noi – functionarii publici au niste metodologii ce le justifica posturile si asa zisa munca, ong sunt rare ( cele care efectiv doresc sa se implice si nu doar sa acceseze niste fonduri, voluntari si mai putini – ce sa munceasca degeaba) iar sumele de bani sunt insuficiente Parlamentul punandu-se primul atunci cand vine vb de buget. 4. Solutii? prima sa ne constituim ca o comunitate unitara secunda: urmarea exemplelor pozitive si functionale din alte tari: tarile nordice, sugestia mea , ar fi un model de urmat.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase